Δ. Περιεχόμενο Προτάσεων της Διαβούλευσης

Η καθιέρωση της Κάρτας Πολίτη αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την υποστήριξη ενεργειών εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, για την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος για τα οφέλη της Κάρτας Πολίτη, για τεχνικά θέματα, για την επέκταση υπαρχουσών και την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας, είναι αναγκαίος για τον καλύτερο σχεδιασμό και την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Ενδεικτικά θέματα προβληματισμού και έκφρασης απόψεων είναι:

  • η αξιοποίηση και επέκταση υπαρχουσών και η ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τη Δημόσια Διοίκηση,
  • η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών
  • η προστασία της ασφάλειας των συναλλαγών
  • η εισαγωγή και αξιοποίηση καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα,
  • τεχνικές προτάσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κάρτας Πολίτη,
  • άλλες προτάσεις για την οργανωτική και επιχειρησιακή αρτιότητα του συνολικού εγχειρήματος .
  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 23:08 | Πέτρος Παπαδομαρκάκης

    1)Μία κάρτα, το περιεχόμενο της οποίας δεν είναι δυνατόν να ελέγχεται
    από τον κατέχοντα αυτήν πολίτη, αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει πλήρες φακέλωμα για αυτόν.Αυτό είναι πέρα για πέρα βέβαιο.

    2)Η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας νοσεί βαριά και για αυτό δεν φταίει η ταυτότητα του πολίτη όπως είναι σήμερα.Πολλά άλλα πράγματα θα πρέπει να διορθωθούν πριν εξετασθεί το θέμα της αλλαγής της σημερινής ταυτότητας.Ίσως η κάρτα του πολίτη, επιταχύνει κάποιες διαδικασίες.Αυτό όμως αποτελεί παρονυχίδα στα κακώς κείμενα της δημόσιας διοίκησης.

    3)Επικαλείται το Υπουργείο διεθνή εμπειρία.Ας συγκεκριμενοποιήσει τον ισχυρισμό του αυτόν, ας μας πει σε ποιες χώρες εφαρμόστηκε, ποια ήταν τα συγκεκριμένα οφέλη αλλά και γιατί συγκεκριμένες χώρες την απέρριψαν.Γιατί οι πολίτες της Βρετανίας και της Ρουμανίας την απέρριψαν;Δεν θα ήταν προτιμότερο να περιμένουμε να εφαρμοστεί σε περισσότερες χώρες και ανάλογα να προχωρήσουμε και εμείς;

    4)Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα είναι πρωτόγνωρα.Οικονομικά, ανεργία, εγκληματικότητα, ανασφάλεια, μετανάστευση κτλ.Η κάρτα κανένα από αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζει . Μόνο έντονη ανυσηχία και προβληματισμό για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων του πολίτη προκαλεί.

    5)Ήδη μεγάλο μέρος του θρησκευόμενου πληθυσμού της χώρας, μεταξύ των οποίων και εγώ, απορρίπτει την εφαρμογή της κάρτας του πολίτη.Δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να του επιβληθεί η κάρτα αυτή αναγκαστικά.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 20:22 | ΓΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Αρνούμαι την κάρτα του πολίτη για τους εξής λόγους:
    1)Αποτελεί αρχή νέου τύπου φακελώματος των πολιτών σε ένα χώρο διάτρυτο από ασφάλεια όσον αφορά στην διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων.
    2) Η χρήση έξυπνων καρτών από κρατικό φορέα και σε υποχρεωτική βάση αποτελεί παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας μας.
    3) Ο προσδιορισμός του πολίτη φορολογικά γίνεται ήδη με έναν αριθμό, τον ΑΦΜ, που είναι υπέραρκετός για τις αγορές μας.
    4) Η φοροδιαφυγή δεν πολεμείται με έξυπνες κάρτες, αλλά με πολιτική βούληση και κοινωνική φορολογική συνείδηση.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 19:06 | Αλέξανδρος Ρήγας

    Ερωτάται η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών,Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονι-
    κής Διακυβέρνησης:
    1)Εάν η κάρτα του πολίτη(ΚΠ) διαθέτει μαγνητική ταινία και μικροτσίπ;
    Στην περίπτωση που διαθέτει και τα δύο,ποιός εγγυάται ότι δεν θα χρησι-
    μοποιηθεί για την παρακολούθηση ή/και το φακέλωμα των πολιτών;
    2)Εάν η ΚΠ χρησιμοποιηθεί και ως διαβατήριο εντός της Ενωμένης Ευρώπης (ΕΕ);Στην περίπτωση αυτή,ποιός εγγυάται ότι οι πολίτες δεν θα παρακο-
    λουθούνται και εντός της ΕΕ;
    3)Εάν η ΚΠ χρησιμοποιηθεί και ως διαβατήριο εκτός της ΕΕ;Στην περίπτω-
    ση αυτή,ποιός εγγυάται ότι οι πολίτες δεν θα παρακολουθούνται και εκτός ΕΕ;Να υπενθυμίσω ότι οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει να έχουν πρό-
    σβαση στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που επιθυμούν να ταξιδεύσουν
    στη χώρα τους.
    Προσωπικά θεωρώ ότι η ΚΠ δεν είναι ασφαλής και δεν εξασφαλίζει την
    προσωπική ζωή μου.Επομένως είμαι αρνητικός στην εφαρμογή της.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 18:01 | Θανάσης Σ.

    Σε όλους τους υπέρμαχους της κάρτας του πολίτη που υποστηρίζουν ότι έχουμε μείνει πίσω από τα αλλά κράτη , ότι και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους υπολοίπους ,και ότι είμαστε ατεχνολόγιτοι ,έχω να κάνω μια ερώτηση .Μπορούν να μας αναφέρουν ένα κράτος που έχουν υιοθετήσει την κάρτα του πολίτη ?
    Και πως θα καταφέρουμε να δικτυόσουμε όλο τον κρατικό μηχανισμό και τις επιχειρήσεις και με τι τεχνολογικό υπόβαθρο ?
    Πως θα καταφέρουμε κάτι που καμιά άλλη χώρα δεν έχει καταφέρει από τη στιγμής που ακόμη και στο ΙΚΑ δεν καταφέρανε ακόμη να τελειώσουν το σύστημα μηχανογράφησης ! Και το ανέθεσαν και σε ιδιωτική εταιρία ! Για του λόγου το αληθές ορίστε . http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=138800
    Μήπως τελικά είναι ύποπτο που βιάζονται να μας «φακελώσουν» σε μια περίοδο που και το τελευταίο ευρώ είναι πολύτιμο και ενώ ένα τέτοιο εγχείρημα θα κοστίσει ενδεχομένως και δισεκατομμύρια ευρώ? Τα συμπεράσματα δικά σας !

  • H KARTA AN EINAI KATI TO KALO AS GINEI MPAS KAI TA KATAFEROYME NA GINOYME KRATOYS DIKAIOY APO PLEYRAS FOROFIGADON POY NOMIZO OTI EKEI EINAI TO DRAMA TOY ELLHNIKOY KRATOYS.
    TO MONO POY DEN MPORO NA KATALAVO POIA EINAI H DIAGORA ME THN SHMERINH TAUTOTHTA. DIOTH AN DINAME ENTOLH TA PANTA NA TAKTOPOOYNTE ME THN SHMERINH TAYTHTA TO THEME THA EIXE LEITHEI. AYTA .

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 15:07 | ΧΡΗΣΤΟΣ Π,

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΥΤΗ.ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ,ΚΑΙ ΑΝ ΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ (ΜΙΚΡΟ) ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΝΑ ΔΩΣΕΕΤΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 15:23 | ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Θα ήθελα να εκφράσω τις πολύ σοβαρές επιφυλάξεις μου σχετικά με την εισαγωγή της κάρτας του πολίτη ως νέο τρόπο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Δεν μπορώ να κατανοήσω την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κάρτας, πόσο μάλλον τώρα που διανύουμε περίοδο κρίσεως.Επιπλέον, νιώθω ότι τα προσωπικά μου δεδομένα θα κινδυνεύουν να αλλοιωθούν ανά πάσα στιγμή και ότι η προσωπική μου ελευθερία και αξιοπρέπεια θα θιγούν σημαντικά. Τέλος, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι, σε μια δημοκρατική κοινωνία όπως είναι η ελληνική, απαιτώ να έχω το δικαίωμα της επιλογής.Σας ευχαριστώ.

  • > Εύκολη αποφόρτηση της κάρτας

    προφανώς αυτό δεν αφορά κάρτες με τσίπ αλλά παλιές μαγνητικές, άρα άσχετο το σχόλιο

  • >Πώς θα διευθετηθεί το πρόβλημα με κοινές αγορές ή καταναλώσεις; Σε
    >μία βραδινή έξοδο μιας ομάδας πολιτών, σε τίνος κάρτα θα
    >καταχωρείται η κατανάλωση;

    σχετικά με το σχόλιο αυτό δεν μου φαίνεται ότι σχετίζεται η κάρτα πολίτη με την (προαιρετική) κάρτα καταναλωτή

    προφανώς ακούγοντας για διάφορες κάρτες ο κόσμος τα έχει μπλέξει

  • Προφανώς πρέπει να αναλάβει έκδοση η αστυνομία – έχει την υποδομή για τα νέα διαβατήρια και ταυτότητες ήδη. Πριν που είχαν τα διαβατήρια οι νομαρχίες και πρεσβείες κλπ. είχαμε γίνει ρόμπα διεθνώς με κλοπές των εντύπων αυτών μαζικά και χρήση τους από το οργανωμένο έγκλημα.

    Προφανώς για τον ίδιο λόγο πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να καταργηθούν οι παλιές ταυτότητες και οι πρόσφατες νέες σταδιακά να γίνουν κάρτα πολίτη (εφόσον θα έχει πάνω της ΦΩΤΟ τυπωμένη μαζί με ειδικές ανάγλυφες γραμμές πάνω στη φωτό και την υπόλοιπη επιφάνεια ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΗ φωτογραφία). Πρέπει η κάρτα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όταν δεν υπάρχει ηλεκτρονικός εξοπλισμός ή ρεύμα κλπ.

    Επίσης οι παλιές ταυτότητες είχαν ομάδα αίματος και rhezus και καλό είναι να υπάρχουν αυτά για όσους το επιθυμούν και φέρουν σχετική βεβαίωση γιατί μπορεί να σώσουν ζωές σε κρίσιμες καταστάσεις. Ομοίως θα μπορούσαν χρονίως πάσχοντες να ζητούν με σχετικές βεβαιώσεις να μπούν πληροφορίες (π.χ. αλλεργίες σε κάποια νοσοκομειακά φάρμακα, σε νάρκωση κλπ.). Τα πεδία αυτά δεν θα πρέπει όμως ν’αλλάζουν με τίποτε γιατί μπορεί κάποιος να τα πειράξει εκ του πονηρού σε κάρτα τρίτου εν αγνοία του με αποτέλεσμα να του στοιχήσει μέχρι και τη ζωή του (π.χ. με λάθος μετάγγιση)

    Ισως θα έπρεπε να έχει και πεδία αν ο ασθενής δεν θέλει ανάνηψη, ή αν είναι δωρητής σώματος κλπ. αλλά επειδή αυτά δεν πρέπει ν’αλλάζουν όπως εξηγώ παραπάνω δεν ξέρω αν είναι σκόπιμο να περιληφθούν αφού αν αλλάξει κάποιος γνώμη θα πρέπει να εκδόσει νέα κάρτα

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 13:36 | ΑΙΓΥΠΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Εφοσον η νέα κάρτα θα αποτελεί δημόσιο έγγραφο, να κατοχυρωθεί νομοθετικά δικαίωμα των πολιτών να αρνούνται την επίδειξή της σε οποιονδήποτε ιδιώτη. Επίσης υποχρέωση των κρατικών οργάνων να αποδεικνύουν την ιδιότητά τους με παρόμοια κάρτα, πριν ζητήσουν την επίδειξη της κάρτας οποιουδήποτε πολίτη.
    Τέλος, να θεσμοθετηθεί αντικειμενική και αναπόδεικτη ευθύνη του Δημοσίου για οποιαδήποτε διαρροή δεδομένων των καρτών εκτός του στενού Δημοσίου Τομέα, και να θωρακισθεί με υποχρέωση αποκατάστασης ηθικής βλάβης των πολιτών απαγορευτικού για το Δημόσιο ύψους, (π.χ. 100.000 ευρώ κατά θιγόμενο) ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για την κατάχρηση των δεδομένων των καρτών.
    Τέλος, να παρέχεται νομικά και τεχνικά η δυνατότητα στους πολίτες να πληροφορούνται το σύνολο των δεδομένων που αποθηκεύονται στην κάρτα, η σε άλλη βάση δεδομένων, μέσω της χρήσης της.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 12:30 | Δημήτριος Χατζηνικολάου

    Σε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την «Κάρτα του Πολίτη» (ΚτΠ) αναφέρεται ότι αυτή θα είναι υποχρεωτική για όλους, θα περιέχει το 666, θα έχει τσιπ, το οποίο θα δίδει τη δυνατότητα να παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή ο πολίτης και στο οποίο θα αναγράφονται τα πάντα γι αυτόν, ήτοι φορολογικό και ιατρικό ιστορικό, ποινικό μητρώο κ.λπ. Επ’ αυτών έχω να παρατηρήσω τα εξής.

    Πρώτον, τα προσωπικά αυτά δεδομένα θα πρέπει να είναι ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΑ από τον πολίτη ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ αυτός θέλει να τ’ αναγνώσει. Αλλιώς, η ΚτΠ θα είναι ο «Εφιάλτης του Πολίτη» και ΟΥΔΕΙΣ πρέπει να την πάρει.

    Δεύτερον, εάν όντως η ΚτΠ δίδει τη δυνατότητα να παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή ο πολίτης, τότε ΟΥΔΕΙΣ πρέπει να την πάρει. Δεν θα έπρεπε ούτε καν να είχε σκεφθεί κάτι τέτοιο η κυβέρνηση!

    Τρίτον, εάν η ΚτΠ περιέχει το 666 ευθύς εξ αρχής ή υπάρχει δυνατότητα να επαναφορτισθεί αργότερα με τον αριθμό αυτό, πάλι ουδείς πρέπει να την πάρει, διότι το να φέρει κανείς το 666 μαζί του αποτελεί βάναυση προσβολή της Χριστιανικής Πίστεως.

    Τέταρτον, να είναι προαιρετική. Αλλιώς, θα προκληθεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή, δεδομένου ότι πολλοί Έλληνες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχουν δηλώσει ότι δεν θα πάρουν την ΚτΠ. Εκτός από το κόστος της εκδόσεως της ΚτΠ, το οποίο προφανώς είναι σημαντικό (στην Αγγλία απερρίφθη λόγω του υψηλού κόστους), το κόστος μίας τέτοιας κοινωνικής αναταραχής θα είναι τεράστιο. Δεν χρειάζεται ένα ακόμη βαρύ κτύπημα η ήδη αδύναμη οικονομία μας.

    Πέμπτον, ν’ αποκατασταθούν αμέσως οι αστυνομικοί που διώχθηκαν, επειδή αρνήθηκαν να πάρουν την ΚτΠ για λόγους συνειδήσεως.
    Ευχαριστώ.
    Δημήτριος Χατζηνικολάου

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 12:21 | Σωτηρία

    Θα ήθελα να κάνω τις εξής παρατηρήσεις σχετικά με την «κάρτα του πολίτη»
    1. Σε μια χώρα υπό πτώχευση, ακόμα κι αν τα έξοδα για αυτό το εγχείρημα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, πιστεύετε ότι αυτό το οικονομικό κόστος αποτελεί προτεραιότητα για τον ελληνικό λαό και ότι αυτό το κνδύλι από το ΕΣΠΑ δε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού;
    2. Το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, που εχει γίνει γνωστό στους πολίτες, δε μας διδάσκει τίποτα, εμάς που σπεύδουμε να υιοθετήσουμε κάτι που ισχυρότερα κράτη απορρίψανε τελικά;
    3. Τι γίνεται με τα περιβόητα προσωπικά δεδομένα, που ήταν η αιτία να ξεσπάσει η διαμάχη μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας πριν 10 χρόνια για το θρήσκευμα στις ταυτότητες (προσωπικά είμαι αντίθετη με τη στάση της τότε εκκλησίας); Τώρα, πώς διασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, όταν ούτε οι κατέχοντες την κάρτα δε γνωρίζουν σε ποια δεδομένα τους,μέσω του τσιπ, θα έχει πρόσβαση η κάθε δημόσια υπηρεσία;
    4. Πιστεύετε ότι ένας λαός εξαθλιωμένος οικονομικά, αισθανόμενος ότι τις τύχες του ορίζει η περιβόητη τρόικα και όχι η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του, θα δεχθεί να ΄»φακελωθεί» με τον πλέον ισοπεδωτικό τρόπο;
    5. Τα σχόλια στη διαβούλευση δείχνουν ότι εναντίον του μέτρου δεν είναι μόνο οι πολίτες με έντονα θρησκευτικά αισθήματα (σύνδεση της κάρτας με το θεόπνευστο κείμενο της Αποκάλυψης) αλλά και αρκετοί πολίτες με προβληματισμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την αναγκαιότητα της κάρτας και της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων και της προσωπικής τους ελευθερίας.
    6. Εν κατακλείδι, η πλειοψηφία των πολίτών για λόγους συνείδησης, θρησκευτικούς, προστασίας της προσωπικότητας τους κ.α. φαίνεται να εναντιώνονται στην κάρτα του πολίτη. Δεν είναι αυτό ένα μήνυμα για τον αξιότιμο υπουργό, η κάρτα να γίνει τουλάχιστον ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ, αν όχι να αποσυρθεί η υλοποίηση του σχεδίου;
    Ευχαριστώ για την ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 09:11 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Ταυτοτητα μου: Ειμαι Μηχανολογος Μηχανικος. Μετα τις σπουδες μου, εργασθηκα επι 5,5 ετη στη βιομηχανια, «περασα» απο το Δημοσιο (Δνση Βιομηχανιας) για 1,5 ετη ως μονιμος υπαλληλος και απογοητευμενος επεστρεψα στη βιομηχανια για 22 αλλα ετη.
    Το σχολιο μου θα ειναι ευρυτερο του θεματος και λογω του περιορισμενου χωρου, δυδτυχως γενικολογο. Μπορω ομως αν μου ζητηθει να καταθεσω συγκεκριμμενες προτασεις.

    Δεν θα ειναι πολυ ωφελημο να καταπιαστουμε με το θεμα της καρτας πολιτη, αν αποφυγουμε να εξετασουμε το ευρυτερο πλαισιο εφαρμογης.
    Ενα στοιχειο που που χαρακτηριζει σημερα τον στενο δημοσιο τομεα – αδειες, ελεγκτικοι μηχανισμοι, εκδοση παραστατικων – ειναι η συγκεντρωση πολλων και περιττων εγγραφων, διεσπαρμενων σε πολλες υπηρεσιες, που δεν εχουν ολα καποιο νοημα και η συνακολουθη περιπλοκοτητα και καθυστερηση στην διεκπεραιωση. Ο πολιτης καλειται να γινει «ειδικος», περιφερομενος γυρω απο γραφεια και υπηρεσιες, με την καθοδηγηση των υπαλληλων. Αν δεν διαθετει χρονο και διεκπεραιωτικες ικανοτητες, τοτε αναγκαζεται να χρησιμοποιησει γραφεια ειδικων, που φυονται γυρω απο τις δημοσιες υπηρεσιες και συναλλασσονται υπεροχα με τους υπαλληλους. Η περιπλοκοτητα των διαδικασιων γεννα αυτη την κατασταση.
    Εδω τιθεται ενα θεμα: Με τοσο προσωπικο, γιατι οι υπηρεσιες να μην λειτουργουν με τη λογικη αυτων των γραφειων; Για καθε υποθεση του πολιτη υπαρχει η κυρια υπηρεσια. Πχ για την αδεια λειτουργιας μιας βιομηχανιας, η Δνση Βιομηχανιας. Ας ειναι λοιπον αυτη η υπηρεσια οπου θα απευθυνεται ο πολιτης και ας ειναι ενα συγκεκριμμενο προσωπο, που θα αναλαβει την υποθεση του και θα συναλλασσεται. Τοτε, ο πολιτης μετατρεπεται, απο θυμα της γραφειοκρατιας, σε ελεγκτη, αφου θα εχει ενημερωθει για τις υποχρεωσεις του υπαλληλου. Βεβαια αυτο δεν ειναι τοσο ευκολο οσο ακουγεται. Αν δεν υπαρξουν ελεγκτικοι μηχανισμοι, τοτε ο πολιτης κινδυνευει να χασει εντελως τον ελεγχο.
    Η καρτα πολιτη, φανταζομαι οτι θα λειτουργει σε τερματικους σταθμους ενος δικτυου δημοσιων υπηρεσιων. Σε μια κεντρικη βαση δεδομενων, θα ειναι αποθηκευμενα ολα τα δημοσιευσιμα στοιχεια του πολιτη. Η καρτελα (record) θα περιεχει και επικαιρα στοιχεια, πχ φορολογικη ενημεροτητα, επαγγελμα, σπουδες κλπ. Η εγγραφη θα ειναι συνδεδεμενη με αλλες πληροφοριες, οπως οι φορολογικες υποχρεωσεις, περιουσιακα στοιχεια κ.α. Επομενως αυτο που προσδιδει αξια στην ηλεκτρονικη διακυβερνηση ειναι περισσοτερο η συγκεντρωση και τυποποιηση -αυτοματοποιηση των πληροφοριων, παρα η προσβαση σε αυτες. Τι περισσοτερο μπορει να προσφερει η καρτα πολιτη απο την ηλεκτρονικη ταυτοποιηση του προσωπου και τη διευκολυνση στην προσβαση επι των πληροφοριων; Αν δεν συνοδευθει απο μια εξυπνη αναθεωρηση των διαδικασιων κατα περιπτωση τοτε θα συνδραμει ελαχιστα στην μειωση της γραφειοκρατιας.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 23:03 | Γιώργος Δεμέτης

    Ταξιδεύοντας σε πολλές χώρες της Ευρώπης συνάντησα αυτό το σύστημα. Στην γειτονική Τουρκία μόλις προ 10 ημερών διαπίστωσα ότι για την έκδοση ταυτότητας πολίτη που την έχασε, με αυτό το σύστημα απαιτήθηκαν συνολικά μόνο 2 ώρες.
    Αν διατηρηθούν με σαφήνεια οι αποστάσεις των προσωπικών δεδομένων του κάθε πολίτη είμαι θετικός στην έκδοση αυτής της ηλεκτρονικής κάρτας ταυτότητας. Άλωστε το φακέλωμα υπάρχει ήδη σε γενικές γραμμές οπότε μάλλον θα απλοποιήσει τη ζωή μας μία γενική κάρτα για όλες τις δουλειές.

    Το αρνητικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι αν στον χειρισμό της ενημέρωσης της βάσης δεδομένων του συστήματος διαχείρισης γίνει μία λάθος καταχώρηση ενδέχεται να βρεθείς χωρίς ταυτότητα, σπίτι, αυτοκίνητο, χρήματα κλπ. Σε αυτόν τον τομέα θέλει πολλή εκπαίδευση και σοβαρότητα εκ μέρους των χρηστών ηλεκτρονικών καταχωρήσεων.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 23:30 | π. Θεοφάνης Κούρτης

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος ουσιαστικός για την κάρτα αυτή, δεδομένου ότι και μέχρι σήμερα είχαμε όλα τα αναγκαία έγγραφα για οποιαδήποτε ποιστοποίηση διατηρώντας παράλληλα και το ιερό και απαραβίαστο δικαίωμα της προσωπικης και οικογενειακης ασφάλειας και προφυλάσσοντας τον εαυτό μας από περιεργα και ανεπιθυμιτα βλέμματα και πρόσωπα. Πολύ περισσότερο από επεμβάσεις!!!

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 22:29 | Κωνσταντίνα

    Διάβασα το κείμενο της διαβούλευσης για την κάρτα του πολίτη, με σκοπό να καταλάβω περί τίνος ακριβώς πρόκειται, τόσο από πλευράς τεχνικών χαρκτηριστικών, όσο και από πλευράς χρήσης/χρησιμότητας. Δυστυχώς, δεν είδα ούτε ένα πρακτικό παράδειγμα. Αντ’αυτού, διάβασα επανειλημμένως για το πόσο η κάρτα θα διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Δημόσια Διοίκηση (γενικώς και αορίστως)και για το πόσο έμφαση δίδεται στα προσωπικά δεδομένα (επίσης γενικώς και αορίστως).Ως τα τώρα η περιρέουσα φιλολογία γύρω από την περιβόητη κάρτα, φαίνεται να ευσταθεί περισσότερο από όσα εσείς παρουσιάζετε εδώ. Επίσης όσοι «κατηγορούν» τη χρησιμότητα και την ασφάλειά της, φαίνεται να το κάνουν με μεγαλύτερο ζήλο και πιο ολοκληρωμένα επιχειρήματα, από αυτά που εσείς χρησιμοποιείτε για να την «υπερασπιστείτε». Όλα τα παραπάνω με κάνουν ιδιαίτερα επιφυλακτική και σκεπτικίστρια, ως προς το κατά πόσο η όλη διαδικασία διέπεται από την απαραίτητη σοβαρότητα και οργάνωση, ώστε και η εφαρμογή της να είναι προς όφελος του πολίτη.

    Κύριοι, η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για πειράματα. Οι πολίτες αυτής της χώρας καλούνται να αντιμετωπίσουν, από τη μια μέρα στην άλλη, τις δραματικές αλλαγές και την πλειάδα προβλημάτων που έχει επιφέρει το μνημόνιο. Η κάρτα του πολίτη σίγουρα μπορεί να περιμένει, εκτός βέβαια και αν ο σκοπός είναι «μαζί με το βασιλικό να ποτιστεί και η γλάστρα» και η κάρτα να «περάσει στα ψιλά», ώστε να μην υπάρξουν ιδιαίτερες αντιδράσεις.

    Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της δε μπορεί να είναι υποχρεωτική. Αν μη τι άλλο, πρέπει να επαφίεται στην κρίση του κάθε πολίτη το πόσο «εύκολα» ή «δύσκολα» θα συναλλάσεται με το Δημόσιο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τη συχνότητα της συναλλαγής (π.χ. ηλικία,τόπος διαμονής,επάγγελμα),άρα δε μπορούμε να πούμε ότι η κάρτα εξυπηρετεί εξίσου όλους τους πολίτες. Τέλος, τα τελευταία χρόνια, όλοι έχουμε συγκεντρώσει πληθώρα καρτών,κωδικών,αριθμών, τα οποία εν τέλει ενσωματώσαμε στην καθημερινότηατα μας και άρα μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι.

    Αν η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει στην απλοποίηση των συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο, ας ξεκινήσει περιορίζοντας τη γραφειοκρατία. Αυτό από μόνο του αρκεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας,να διευκολύνει τη δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων και πολύ περισσότερο να μας «φέρει πιο κοντά» στα ευρωπαϊκά πρότυπα δημόσιας διοίκησης, από μια αμφιβόλλου αξιοπιστίας κάρτα του «πολίτη.»

    Κωνσταντίνα Τ.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 21:50 | Δημήτριος Δ.Σουφλέρης

    Είναι βαθύτατα λυπηρό, απογοητευτικό και εν τέλει τρομακτικό το γεγονός ότι μία κατ΄ όνομα σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει παντελώς ξεχάσει την αξία της κοινωνίας και του ανθρώπινου προσώπου.

    Ενδιαφέρεται μόνο για τεχνοκρατικές λύσεις και προόδους. Οι οποίες είναι διπλά «δήθεν»:

    Α)γιατί στην πραγματικότητα τίποτε το ουσιαστικό ή απαραίτητο δεν θα προσφέρουν και μάλιστα στην παρούσα συγκυρία των τόσων προβλημάτων. Απλό νοικοκύρεμα αυτών που ήδη έχουμε αρκεί για αξιοπρεπή λύση πολλών από τα προβλήματά μας. Δεν μας χρειάζονται οι υποσχέσεις νέων λύσεων με θαυματουργά καινούργια μέσα.

    Β)γιατί ακόμη και εάν υποτεθεί ότι το προτεινόμενο μέτρο είναι αγαθής προθέσεως, όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί (και σχεδόν αναπόφευκτα θα χρησιμοποιηθεί) για καταστρατήγηση των ατομικών δικαιωμάτων και της προσωπικής ελευθερίας.

    Εν τέλει: Η Δημοκρατία προέχει να είναι πρώτα και κύρια χώρος ελευθερίας, έκφρασης και δημιουργίας. Δευτερευόντως πρέπει να είναι χώρος ασφάλειας και λειτουργικότητας. Το δεύτερο όμως όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ως μέσο για την επίτευξη του πρώτου.

    Υπό αυτούς τους όρους, ως Έλληνας πολίτης ζητώ την πλήρη απόσυρση και ματαίωση κάθε τέτοιου σχεδίου που θέτει σε τεράστια διακινδύνευση την προσωπική μου ελευθερία και τον σεβασμό της προσωπικότητος μου.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 21:25 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Δεν θα παραλάβω την κάρτα του πολίτη, απλούστατα γιατί υπονομεύει άμεσα την ελευθερία μου και τη θρησκευτική μου συνείδηση, γιατί παραβιάζει το αυτεξούσιο, την ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου. Όσες ευκολίες και εξυπηρετήσεις κι αν ευαγγελίζεστε ότι προσφέρει αυτή η κάρτα, πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των προσωπικών δεδομένων (υγεία, εργασία, οικονομική και προσωπική κατάσταση, προτιμήσεις κτλ.). Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής κάρτας, θα μπορεί το κράτος ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ να υποκλέπτει τις πληροφορίες αυτές. Εδώ έπεσαν θύματα υποκλοπών ο ίδιος ο προηγούμενος πρωθυπουργός, αρχεία του ίδιου του πενταγώνου δημοσιεύτηκαν από χάκερ και γενικώς είναι ευρέως γνωστό και αποδεδειγμένο ότι στην πληροφορική εύκολα παραβιάζονται τα όποια συστήματα ασφαλείας. Η γραφειοκρατία που αναμφίβολα υπάρχει στη χώρα μας είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο και δεν υπάρχει στο εξωτερικό που ακόμα δεν εφαρμόζεται το σύστημα αυτό, άρα το ηλεκτρονικό φακέλωμα δεν αποτελεί μόνη λύση κατά της γραφειοκρατίας. Εξάλλου, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί είναι τεράστιοι… Φανταστείτε ότι δίνεται η ευκαιρία άμεσης παρακολούθησης της ζωής μας! Ένα παράδειγμα: Για την πρόσληψη ενός ανθρώπου σε μία θέση σε μια εταιρία θα μπορεί άνετα μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας, ο εργοδότης να «διαβάζει» το ιατρικό ιστορικό του πιθανού εργαζόμενου και να τον απορρίπτει αν πάσχει από κάποια ασθένεια όπως ακριβώς και εμείς ελέγχουμε την ποιότητα και την τιμή ενός προιόντος πριν το αγοράσουμε…Θα μπορούν να ελέγχουν ποιες μάρκες προιόντων προτιμούμε, ποια εφημερίδα διαβάζουμε, ακόμη και τι ψηφίζουμε, εάν γίνουν σταδιακά και οι εκλογές ηλεκτρονικά…Γι αυτό ας μη βιάζονται ορισμένοι να το θεωρήσουν προοδευτικό μέτρο και σαν ελεύθεροι και σκεπτόμενοι πολίτες ας το εξετάσουμε πιο προσεκτικά.. Προτείνω τουλάχιστον στο υπουργείο, αν πραγματικά ενδιαφέρεται για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, να μην καταστήσει υποχρεωτικό το μέτρο αυτό και να διατηρήσει και το ισχύον σύστημα για όσους δεν επιθυμούν να παραλάβουν την εν λόγω κάρτα, σεβόμενο τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική συνείδηση του ανθρώπου.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 20:47 | Γιωργάκης Πάτμιος

    Νομίζω ότι οί αρμόδιοι θα πρέπει να ζυγίσουνε πολύ σοβαρά το θέμα αυτό και από αστάθμητους παράγοντες πού ίσως αύριο φανούνε σε κοινωνικό, ή και τεχνικό επίπεδο…

    Γιατί μερικές φορές, πίσω από κάποιο θεωρούμενο «καλό» πού ενδεχομένως μπορεί και να υπάρχει με την κάρτα του πολίτη, μπορεί να υπάρχει ένα «πολύ μεγαλύτερο κακό» πού σήμερα δεν φαίνεται μέν, αλλά αύριο όταν διαγνωσθεί θα είναι πάρα πολύ αργά για να ακυρωθεί…

    Μια καί εδώ δεν πρόκειται για τον εφοδιασμό των υπαλλήλων μιάς μικρής επιχείρησης με τέτοιες κάρτες πού μπορεί, έστω μετά και να τις ακυρώσεις, αλλά για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό ενός ολόκληρου Έθνους με τεράστια μάλιστα έξοδα εγκατάστασης, παρακολούθησης, και συντήρησης στα πιο ακραία σημεία της χώρας…

    Και μάλιστα, σε μια εποχή οικονομικώς δυσβάστακτη για το Κράτος και τους πολίτες με τις περικοπές μισθών και συντάξεων πού καθημερινά παρακολουθούμε…

    Πέρα όμως από το πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο κόστους όλης αυτής της γιγαντιαίας εγκατάστασης σε όλα τα σημεία αγοράς και διακίνησης, υπάρχουν και «έτεροι λόγοι» πού είναι και οι κυριότεροι !

    1) Ποιος μπορεί λοιπόν να εγγυηθεί απόλυτη μυστικότητα των προσωπικών καταχωρημένων πληροφοριών μας και ότι αυτές δεν θα διακινηθούν προς άγνωστους ίσως «τελικούς αποδέκτες» μέσω μιάς μικρής η μεγάλης διαρροής ;

    2) Πώς μπορεί κάθε πολίτης να ξέρει τι του έχει καταχωρηθεί μέσα σε μία κάρτα πού «όλοι οι άλλοι θα την βλέπουν» όχι όμως και ο ιδιοκτήτης που θα την κουβαλάει επάνω του;

    3) Ποιοι θα είναι αυτοί οί «καταχωρητές» και γιατί θα πρέπει να τους εμπιστευόμαστε;

    4) Και τέλος, σαν Ορθόδοξος Χριστιανός πού είμαι, πόσο μπορώ να είμαι στην συνείδησή μου ήσυχος παίρνοντας αυτή την κάρτα όταν βλέπω ότι το ψηφιακό κλειδί πού διαβάζει αυτή την κάρτα είναι ο προφητευμένος εδώ και 2000 χρόνια αριθμός του Αντίχριστου, το 666 , πράγμα πού επανειλημμένως και τώρα και παλαιότερα έχει λεχθεί και από επίσημα κυβερνητικά στελέχη ότι στα συστήματα αυτά υπάρχει;

    Θεωρώντας λοιπόν ότι παίρνοντας την κάρτα του πολίτη συμμετέχω έμμεσα σε όλα τα παραπάνω γι΄ αυτό θα αρνηθώ να την πάρω με ότι αυτό συνεπάγεται…

    Και ακόμη φρονώ, ότι επειδή εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι θα προκύψει μέγας αριθμός αντιφρονούντων επάνω και στο θέμα αυτό, νομίζω ότι θα πρέπει να ληφθεί Συνταγματική μέριμνα για όλους αυτούς τους πολίτες και να υπολογιστεί και η ελευθερία συνείδησής τους πού πρέπει να είναι απαραβίαστη !

    Ευχαριστώ

    Γιωργάκης Πάτμιος

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 19:53 | Γεωργιος

    Όπως ορθός έχει παρατηρηθεί και απο άλλους συμπολίτες μας, την δεδομένη στιγμή η κίνηση δημιουργίας και έκδοσης αυτής της κάρτας είναι άσκοπη, σπάταλη, και ανούσια.
    Προτιμότερο θα ήταν να επενδυθεί το χρήμα ο χρόνος και η ενέργεια αυτή σε καλλιέργεια των θετικών χαρακτηριστικών των πολιτών μέσα από την εκπαίδευση και την πληροφόρηση, ούτος ώστε να καταφερθεί ένα μόνιμο πλήγμα στα κακά που προσπαθεί να απεμπολήσει η κάρτα του πολίτη.
    Στην εποχή μας φαίνεται οι κυβερνώντες μας να αγνοούν της ηθικές και πνευματικές ρίζες των προβλημάτων που μαστίζουν την Ελληνική κοινωνία, η κάνουν πως δεν τις βλέπουν (χρησιμοποιώ τον όρο δεν τις βλέπουν διότι είναι ένα φαινόμενο που έχει γιγαντωθεί και δεν αρμόζει στην Ελληνική ιδιοσυγκρασία, δηλαδή είναι ξένο και εμφανέστατο).
    Αλλού είναι οι λύσεις και όχι στις κάρτες.
    Οι όποιες τεχνοκρατικού τύπου λύσεις μας θα πέφτουν στο κενό, και θα σκοντάφτουν σε μια ολοένα και μεγαλύτερη παρακμή του συστήματος που με αριθμητική πρόοδο θα κατατρώγει κόπους και ψυχές .
    Να το πούμε όπως ο πρωθυπουργός ?
    Η ξυπνάμε. Η βουλιάζουμε σε ένα πηγάδι που δύσκολα θα ξαναδούμε τον πάνω Θεό.
    Αλτρουισμό, Ηθική, Φιλότιμο, και Αγάπη θα χρειαστεί να επιδείξουμε ως σύνολο προκειμένου να πάμε όλοι μαζί μπροστά, η Ιστορία διδάσκει.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 19:31 | Γεώργιος Μόσχος

    Θα μπορούσατε να ενσωματώσετε το ΑΜΚΑ και ενδεχομένως τη φοροκάρτα στην θπό έκδοση κάρτα πολίτη ώστε να μην μεταφέρουμε και άλλες κάρτες για τις συναλλαγές μας όπου δει. Επίσης το ΑΜΚΑ πρέπει να αλλάξει και να μην χρησιμοποιεί την ημερομηνία γέννησης στον αριθμό του! (μιλάμε για προσωπικά δεδομένα και κάνουμε ολέθρια σφάλματα με αποτέλεσμα δίκαιες διαμαρτυρίες)
    Μία κάρτα για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες περιλαμβανομένης της υγείας. Φυσικά πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του πολίτη θα μπορεί να γίνει μόνο κεντρικά και μόνο κατόπιν εμπεριστατωμένης ταυτοποίησης στοιχείων του πολίτη πέραν αυτών που θα περιλαμβάνει η κάρτα όπως προσωπικές ερωτήσεις με βάση τον φάκελό του, βιομετρικά στοιχεία κ.α. Επίσης η συμπερίληψη ομάδας αίματος και παράγοντα ρέζους κρίνεται υποχρεωτική. Βιομετρικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να μπουν οπωσδήποτε για ταυτοποίηση από την κεντρική υπηρεσία σε περίπτωση απώλειας, κλοπής κ.λ.π. της κάρτας.
    Πολύ θετική η συμπερίληψη εξουσιοδότησης για ψηφιακή υπογραφή που θα πρέπει να περιλαμβάνει και Κωδικό Πρόσβασης για όσους θέλουν να κάνουν χρήση. Αυτός ο κωδικός πρέπει να αλλάζει κατά καιρούς και να ισχύει επίσης στο TaxisNet.
    Προτιμότερο όλων βέβαια θα ήταν μία κάρτα με έναν κωδικό αριθμό για όλες τις χρήσεις (ασφάλεια, υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη, διοίκηση, εκλογές) ώστε να μπορεί να γίνεται εύκολος διασταυρωτικός έλεγχος και να μην αναγκάζεται ο πολίτης να «θυμάται» δεκάδες κωδικούς. τ πόσα πεδία κάτω από τον κάθε κωδικό αριθμό θα είναι διαθέσιμα σε κάθε υπηρεσία, με ποιους όρους και με ποιο βαθμό ασφάλειας είναι θέμα πολιτικής και Συντάγματος.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 15:01 | ΡΙΣΣΑΚΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

    ΕΙΜΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ:1)ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
    2)ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ.
    3)ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ Η ΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ π.χ ΤΟ 666, ΝΑ ΤΟΝ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ κλπ
    4)ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΛΑΠΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΚΕΡ.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 14:40 | Γιάννης

    Η κάρτα να υπάρξει αλλά μόνο με τα στοιχεία της τωρινής ταυτότητας και ο αριθμός ταυτότητας να αντικατασταθεί από το ΑΦΜ (κάθε φορά που αλλάζεις ταυτότητα ενημερώνεις ένα σωρό υπηρεσίες).
    Όσο για το ΑΜΚΑ, την στιγμή που όλα τα δημόσια νοσοκομεία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους (πρόγραμμα ‘σύζευξης’)δεν χρειάζεται να υπάρχει στη νέα κάρτα (έχουμε την κάρτα που μας έστειλαν).
    Άρα να έχουμε απλώς μια νέα ταυτότητα σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας.
    Ευχαριστώ

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 13:49 | Κωνσταντίνος

    Κύριε υπουργέ,

    Θα ήθελα να υποβάλλω τα ακόλουθα ερωτήματα:

    – Ποιές ακριβώς θα είναι οι πληροφορίες που θα περιέχονται στην κάρτα;

    – Ποιός θα έχει πρόσβαση σ’ αυτές τις πληροφορίες;

    – Αν στην κάρτα αυτή ενσωματωθεί και η λεγόμενη κάρτα αγορών, πού θα συλλέγονται τα στοιχεία της τελευταίας και ποιός θα μπορεί να έχει πρόσβαση σ’ αυτά; Αν τα στοιχεία στην κάρτα αγορών συλλέγονται με τη συνδρομή των τραπεζών, (α) ποιό θα είναι το κόστος που θα πληρώσει το δημόσιο στις τράπεζες για την υπηρεσία τους αυτή; (β) Πώς θα αποφεύγονται τυχόν διαρροές πληροφοριών (που αποτελούν προσωπικά δεδομένα) από τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) προς αναρμόδια πρόσωπα ή φορείς;

    – Πώς διασφαλίζεται 100% η μη παραχάραξη δεδομένων που περιλαμβάνονται στην κάρτα; Από όσο ξέρω καμία κρυπτογράφηση, όσο υψηλού επιπέδου και αν είναι, δεν είναι 100% απαραβίαστη (βλέπε π.χ. τα προβλήματα της κάρτας του πολίτη στη Γερμανία).

    – Θα έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να γνωρίζει ΟΛΕΣ τις πληροφορίες που περιέχει η κάρτα του, ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ, όπως γίνεται τώρα με την απλή αστυνομική ταυτότητα και αν ΝΑΙ με ποιό τρόπο; Αν όχι τότε η κάρτα δεν αποτελεί και ταυτότητα αφού είναι πιθανόν ο κάτοχός της να μην συμφωνεί με κάποια από τα στοιχεία που (εν αγνοία του) συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτήν.

    – Τι θα συμβεί αν κάποιος αρνηθεί να παραλάβει την κάρτα (είτε για λόγους συνειδήσεως είτε για λόγους κατάργησης της ελευθερίας με τη γενικότερη έννοια); Υπάρχει η (δημοκρατική) δυνατότητα επιλογής παραλαβής ή όχι της κάρτας από ένα πολίτη;

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

    Κωνσταντίνος Κουτρούμπας

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 12:24 | Μαρία Π.

    Αντί να μπει το κράτος σε έξοδα για την κάρτα του πολίτη για να διευκολύνει τις συναλλαγές μαζί του (χωρίς ακόμα να έχει διευκρινήσει το εύρος των πληροφοριών που αυτή θα περιέχει) γιατί δεν προωθεί την ηλεκτρονική συνεργασία υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών, ώστε να μπορεί κάθε υπηρεσία να βρει μέσω διαδικτύου τα στοιχεία που την ενδιαφέρουν και να μην τρέχει τον πολίτη δεξιά και αριστερά;
    Έχουμε ταυτότητα, έχουμε ΑΜΚΑ, έχουμε ΑΦΜ και διαβατήριο. Δεν τα κουβαλάμε όμως κάθε μέρα μαζί μας βγαίνοντας για ψώνια. Γιατί να διακινδυνεύσω όλα τα στοιχεία που με αφορούν να πέσουν στα χέρια του πρώτου κλεφτρονιού που θα μου πάρει την τσάντα;
    Και το κυριότερο, γιατί να δεχτώ να γίνω ένα νούμερο ενός ηλεκτρονικού κράτους που προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών;
    Ως ελεύθερος άνθρωπος με απόλυτο δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αρνούμαι την κάρτα του πολίτη.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 12:45 | Δημήτρης Μπελντέκος

    κ. Υπουργέ,

    Κατ’ αρχάς μια δημόσια διαβούλευση δεν έχει αξία αν α) οι αποφάσεις για το ζήτημα που τίθεται σε αυτή έχουν προαποφασιστεί… και β) δεν είναι διαθέσιμα στους πολίτες όλα τα δεδομένα που αφορούν το υπό διαβούλευση θέμα. Κανονικά θα έπρεπε να είχατε θέσει το ζήτημα της «κάρτας του πολίτη» με τις πλήρεις λεπτομέρειές του, στην κρίση του ελληνικού λαού προ των βουλευτικών εκλογών. Αντί αυτού, ακόμα και τώρα, προβαίνετε σε μια δημόσια διαβούλευση, όχι για το αν θα πρέπει να θεσπιστεί η κάρτα του πολίτη, αλλά για το ποια θα είναι η βέλτιστη αξιοποίησή της. Όταν, μάλιστα, η διαβούλευση αυτή γίνεται χωρίς να έχει ανακοινωθεί το σχετικό νομοσχέδιο και να έχουμε γνώση των τεχνικών λεπτομερειών της κάρτας, του εύρους της εφαρμογής της και τόσων άλλων βασικών παραμέτρων (βλ. επιστολή του καθηγητή κ. Τσελεγγίδη), δίνεται η εντύπωση ότι η διαβούλευση αυτή είναι προσχηματική. Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να διατυπώσω τις ακόλουθες βασικές απόψεις:

    Δεν είναι πρόοδος του πολιτισμού μας, αλλά αντίθετα κατάντια, το οποιασδήποτε μορφής φακέλωμα και η έκθεση προσωπικών δεδομένων ενός προσώπου σε τρίτους χωρίς τη συναίνεσή του ή ακόμα χειρότερα εν αγνοία του. Είναι αυτονόητο ότι η ύπαρξη ηλεκτρονικής κάρτας στην οποία θα μπορούν (έστω και μελλοντικά) να καταγράφονται δεδομένα χωρίς ο πολίτης να τα γνωρίζει ή να μπορεί να τα ελέγχει ενώ αυτά θα «διαβάζονται» από τρίτους, αποτελεί φακέλωμα και προσβολή της προσωπικότητάς του. Όταν μάλιστα η σύγχρονη τεχνολογία που θα φέρει η κάρτα, μπορεί να δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού ή και παρακολούθησης του κατόχου της, τότε μιλάμε για σαφή περιστολή της ελευθερίας του. Και μόνο υπό αυτή την άποψη η θέσπιση μιας τέτοιας κάρτας είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

    Το ζήτημα της «κάρτας του πολίτη» έχει όμως και μια άλλη διάσταση για όσους είμαστε συνειδητά Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Τα ηλεκτρονικά μικροτσίπ, όπως και κάποια barcodes, φέρονται να συνδέονται με τον αριθμό 666, ο οποίος είναι ο αριθμός του αντιχρίστου. Η αποδοχή του αριθμού αυτού από έναν πιστό και σύνδεσή του με το πρόσωπό του σημαίνει, στην ουσία, την άρνηση της πίστης του στο Χριστό. Για το λόγο αυτό, δε θα πρέπει να υποχρεωθούμε να λάβουμε καμία κάρτα η οποία να έχει (φανερά ή κρυφά) το 666, ούτε βέβαια και καμία κάρτα στην οποία θα μπορεί να ενσωματωθεί μελλοντικά ο αριθμός αυτός.

    Πολλοί θα πουν ότι οι αντιλήψεις αυτές είναι μεσαιωνικές, σκοταδιστικές, προέρχονται από θρησκόληπτους και άλλα παρεμφερή. Δικαίωμά τους. Η ελευθερία του πολίτη όμως προϋποθέτει την ελευθερία της συνείδησής του και το σεβασμό, μεταξύ άλλων, και των θρησκευτικών πεποιθήσεών του (εφόσον έχει τέτοιες) από την πολιτεία. Και φυσικά δεν μπορεί ο σεβασμός της ελευθερίας και των δικαιωμάτων αυτών, να εξαρτάται από υποκειμενικές αξιολογικές κρίσεις λοιπών ομάδων ή ατόμων. Πριν μερικά χρόνια αφαιρέθηκε από τις αστυνομικές ταυτότητες το θρήσκευμα, στα πλαίσια του σεβασμού του δικαιώματος ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων πολιτών που δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ή δεν θέλουν να θρησκεύουν. Τώρα πώς θα καταπατηθεί (ή έστω θα τεθεί σε μελλοντικό κίνδυνο) η θρησκευτική συνείδηση ημών των πολιτών που είμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε Χριστιανοί Ορθόδοξοι;

    Για τους λόγους αυτούς, αν επιμείνετε στην έκδοση της «κάρτας του πολίτη», θα πρέπει αυτή να είναι προαιρετική και να μην υποχρεώσετε να την παραλάβουμε όσοι θεωρούμε ότι θίγει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας. Τέλος, θέλω να συμπληρώσω ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητη η «ψηφιοποίησή μας» ούτε για τη βελτίωση των παρεχόμενων από το κράτος υπηρεσιών, ούτε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά αρκεί να υπάρχει βούληση και υπεύθυνη στάση από όλους και εφαρμογή των νόμων του κράτους.

    Ευχαριστώ

    Δημήτρης Μπελντέκος

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 11:01 | Κ. Κουτούλης

    Κάποιες ερωτήσεις :

    1) Ποιά θα είναι η διαφορά για εμένα, ως πολίτη, του να πάω π.χ. στην εφορία με την Κάρτα του Πολίτη και το PIN από το να πάω με την τωρινή μου ταυτότητα και το ΑΦΜ μου;

    2) Σε περίπτωση που χάσω την τραπεζική μου κάρτα μπορώ να μπλοκάρω το λογαριασμό μου. Σε περίπτωση που χάσω την Κάρτα του Πολίτη θα μπλοκάρουν όλες οι δοσοληψίες μου με το Δημόσιο; Και πώς θα μπορώ να πιστοποιήσω ότι είμαι όντως εγώ που την έχασα, αφού δεν θα έχω πλέον άλλα έγγραφα;

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 10:24 | Δημήτρης

    1.Εφόσον έχει απορριφθεί σε άλλα κράτη, π.χ. Μ.Βρετανία γιατί να το
    εφαρμόσουμε εμείς .Περισσότερον δημοκρατικούς νόμους έχουμε εμείς;
    2. Δέν έχω εκτίμηση και εμπιστοσύνη στη αρχή προσωπικών δεδομένων
    (Έχω ιδία πείρα )η οποία με τα Ελληνικά δεδομένα μπορεί να γίνει μέσο πληροφόρησης και ασκήσεως οιασδήποτε επιθυμούσης εξουσίας.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 10:06 | ΕΛΕΝΗ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ.
    ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ. ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΜΟΥ:
    1) ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΩ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΦΜ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΟΥ?
    2) ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΩ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΙΑΤΡΙΚΑ ΜΟΥ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥ ΚΛΠ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΟΥ? ΚΑΙ
    3) ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ ΠΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ, ΘΑ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΕΛΕΝΗ ΜΑΖΑΡΑΚΗ

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 01:19 | George

    Να εφαρμοστει και αμεσα να καταργηθουν ολοι οι αλλοι αριθμοι οπως ΑΦΜ ΑΜΚΑ ΘΑ ΔΙΕΥΚΩΛΥΝΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΟΛΟκληροσ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΝΑ ΤΟ ΥΟΙΘΕΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜα ωστε ο καθε υπαλληλοσ να μην εχει την δυνατοτητα να σου λεει θελω και αυτο το ΄΄χαρτι» διοτι θα εχει στην οθονη την απαντησει…

  • »….μοναδική ευκαιρία για την υποστήριξη ενεργειών εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, για την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση..»

    Αυτά δεν πείθουν ουδένα.
    Η Δημόσια Διοίκηση εκσυγχρονίζεται όταν μηχανογραφηθούν οι υπηρεσίες της,μειωθεί η άχρηστη γραφειοκρατία των χιλιάδων περιττών υπογραφών ,τηρηθεί αξιοκρατία και εξαλειφθούν τα πελατειακά ρουσφέτια των πολιτικών.

    Οι αστυνομικές ταυτότητες, τα διαβατήρια και το ΑΦΜ με ΑΜΚΑ φτάνουν και περισσεύουν για να επιτύχουμε τό »νοικοκύρεμα» που ονειρεύονται ή βαυκαλίζονται οι ιθύνοντες νόες.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 01:42 | ΦΩΤΕΙΝΗ Δ.

    Επιτέλους!Συνηγορώ ανεπιφύλακτα υπέρ της κάρτας του πολίτη.Είναι ένα απο τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κακό της γραφειοκρατίας.Αν μπορούσαννα ενσωματωθούν τα διπλώματα οδήγησης στη κάρτα ακόμα καλύτερα.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 00:57 | Κωνσταντίνος Διονυσάτος

    Πιστεύω ότι είναι νωρίς ακόμα για να γίνει μια τέτοια κίνηση.

    Γιατί πρέπει πρώτα να κατασταλάξουν οι ιθύνοντες στο τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η κάρτα αυτή και κατά πόσο θα είναι ασφαλή τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου της.

    Αν και είμαι νέος άνθρωπος και πιστεύω στην τεχνολογία, νομίζω ότι μια τέτοια κάρτα θα πρέπει να περιλαμβάνει τα λίαν απαραίτητα στοιχεία που θα διευκολύνουν τον πολίτη στη συναλλαγή του με τις υπηρεσίες του κράτους αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
    Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή στοιχείο που θα μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο εξαπάτησής του ή ελέγχου της ζωής του, θα πρέπει να μείνει εκτός.
    Ευχαριστώ.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 00:23 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ

    Ἔχοντας ὑπ’ ὄψιν:
    1.τήν Εὐρωπαϊκή Κοινοτική Νομοθεσία, κυρίως ἀπό τή συνθήκη Σέγκεν καί ἐντεῦθεν,
    2.τήν ἁλματώδη πρόοδο τῆς τεχνολογίας ἰδιαιτέρως στό χῶρο τῶν Ἡλεκτρονικῶν ὑπολογιστῶν καί τῆς Πληροφορικῆς, μέ τίς σχεδόν ἄπειρες δυνατότητές της, καί
    3.τό κείμενο τῆς Ἁγ.Γραφῆς στό βιβλίο τῆς Ἀποκαλύψεως (ιγ΄ 11-18) γιά τούς ἐσχάτους καιρούς καί τό χάραγμα τοῦ Ἀντιχρίστου,
    ΑΡΝΟΥΜΑΙ
    νά ἀποδεχθῶ τήν «Κάρτα τοῦ Πολίτη»
    1.γιατί πιστεύω ὅτι τίποτε δέν διασφαλίζει τίς ἀτομικές μου ἐλευθερίες, ἀντίθετα κινδυνεύει ἡ προσωπική μου ἐλευθερία ἀπό τήν χρησιμοποίηση τῆς κάρτας αὐτῆς,
    καί γιατί κατ’ ἐπέκταση προβάλλεται τό τρομακτικό φάσμα μιᾶς Ὀργουελικοῦ τύπου κοινωνίας.
    2.γιά λόγους θρησκευτικῆς συνειδήσεως, ἀφοῦ αὐτή μπορεῖ νά περιέχει τόν ἀριθμό 666, ὁ ὁποῖος σαφῶς ἀναφέρεται ὡς σφράγισμα τοῦ ἀντιχρίστου, στήν Ἁγ.Γραφή. Ἀκόμη κι ἄν ἀρχικά δέν περιλαμβάνεται, τίποτε δέν μοῦ διασφαλίζει τήν πρόσθεσή του στήν «κάρτα» ἐκ τῶν ὑστέρων, σύμφωνα μέ τίς δυνατότητες τῆς τεχνολογίας(βλ.σύστημα RFID).

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 23:02 | Iπποκράτης Γνωστόπουλος

    Βλέποντας κάτι κατά τη γνώμη μου προδήλως θετικό να έχει τόσα πολλά αρνητικά σχόλια με κάνει να αναθεωρήσω τη στάση μου:
    – ας γίνει η κάρτα όχι υποχρεωτική αλλά επιλογή όσων πολιτών την προτιμούν αντί της χάρτινης ταυτότητας
    – να είναι επιλογή των πολιτών το τι θα γράφεται στην κάρτα ώστε οι ίδιοι να σταθμίζουν τα θετικά και τα αρνητικά κάθε εγγραφής
    – να χρειάζεται η έγκριση της αρχής προσωπικών δεδομένων για την καταχώριση νέας κατηγορίας στοιχείων (πχ ιατρικός φάκελλος) ή και την άδεια ανάγνωσής τους (κάποιες φορές)
    – να χρειάζεται κάθε φορά η έγκριση του ιδιοκτήτη για την πρόσβαση σε στοιχείο ή στοιχεία της κάρτας από οποιονδήποτε
    – ειδικά για στοιχεία όπως ο ιατρικός φάκελλος (πολύ χρήσιμο σε συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών) να απαιτείται η συνένεση ιδιοκτήτη και ιατρού δημόσιου νοσοκομείου (διπλός κωδικός ίσως;) για την πρόσβαση στα δεδομένα. Ο λόγος είναι η αποφυγή διαβάσματος της κάρτας από ασφαλιστικές εταιρείες, μελλοντικούς εργοδότες κλπ με την εκβιαστική συνένεση του κατόχου.
    – η ηλεκτρονική υπογραφή θα λύσει και πάμπολλα προβλήματα και αγκυλώσεις των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα (οι οποίοι περνούν τη μισή μέρα τους υπογράφοντας ατελείωτα ακριβή αντίγραφα εγγράφων, καταναλώνοντας μελάνι, χαρτί και χρόνο!)

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 22:03 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΕΝΤΖΗΣ

    ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΠ, ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. ΝΑ ΕΝΔΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΦΜ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΑΜΚΑ. ΠΡΩΤΑ Η ΥΠΟΔΟΜΗ ΜΕΤΑ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ. ΝΑ ΤΟΥ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. ΟΥΡΕΣ, ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ, ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΡΑΓΕ. ΝΑ ΤΟΥ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. ΕΡΩΤΗΣΗ-Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ, ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΑΓΕ.-

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 21:25 | Γιαννικουρής Γ

    Πρόσφατη εμπειρία μου με παράνομη χρήση πιστωτικής κάρτας μέσα από το λογισμικό της τράπεζας, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα με την δημοσιευση απορρήτων εγγράφων των ΗΠΑ, καμμία εμπιστοσύνη δεν εμπνέει η όποια διασφάληση του απορρήτου της κάρτας.
    Σε μια τόσο κακή συγκυρία για τον τόπο μια τέτοια δαπάνη δεν ξέρω πόσο χρήσιμη θα ήταν,ΑΝ η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να πιστοποιήσει το απλούστερο, το πιστοποιητικό γέννησης από την απλή ταυτότητα και χρειάζεται έκδοσή του.
    Προσωπικά δεν έχω πεισθεί για την αναγκαιότητα ύπαρξης της κάρτας αυτής.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 20:44 | Παντελής

    Θα ήθελα να προτείνω η κάρτα να είναι προαιρετική. Η Ελλάδα σαν χώρα που έχει επίσημη θρησκεία την Ορθόδοξη της Ανατολικής του Χριστού Εκκλησίας, θα πρέπει να φροντίζει τους πολίτες της και στα θρησκευτικά τους δικαιώματα. Πέρα λοιπόν από οποιαδήποτε πιστεύω του καθενός, από τη στιγμή που η πλειοψηφία του λαού έχει ενστάσεις τότε έχει δικαίωμα στην μη παραλαβή της. Σαν δημοκρατική χώρα πρέπει να φροντίζουμε και την πλειοψηφία. Τη μειοψηφία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τη φροντίζει το κράτος (βλέπε εναλλακτική θητεία των μαρτύρων το ιεχωβά).

  • Θα πρέπει η Κάρτα αυτή να ενσωματωθεί σιγά, σιγά στη ζωή του πολίτη διότι μόνον καλά μπορεί να του προσφέρει.. και όχι μόνον.. η σωστή της χρήση θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση σε χρόνο «dt» .

    Αυτή η Κάρτα, είναι το πρώτο βήμα για την «αποϋλοποίηση της εγχρήματης οικονομίας» . Αν αυτό συμβεί σύντομα και πρώτα στην Ελλάδα, τα πλεονεκτήματα για τη χώρα μεσο-μακροπρόθεσμα θα μπορούνε να είναι εντυπωσιακά (αυτό είναι ολόκληρη οικονομική ανάλυση και θεωρεία για εγχείτημα).

    Το εργαλείο αυτό, που μας προσφέρεται από τις τεχνολογικές συνεχείς ανακαλύψεις, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε γρήγορα και με σύνεση προς όφελός μας . Όσοι φέρουν αντιρρήσεις είτε δε γνωρίζουν τι τους γίνεται, είτε υπηρετούν «άλλους» σκοπούς.

    Η Κάρτα του Πολίτη δεν είναι μια απλή κάρτα.. Με τους σωστούς χειρισμούς και διαδικασίες μπορεί να καταστεί το Όραμα που θα σμπρώξει την Ελλάδα έτη (και έτι πιό) μπροστά σε όλους τους τομείς (Οικονομία, Διοίκηση, γραφεικρατία, διαφθορά κτλ.).

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 18:56 | παρασκευη χριστοδουλοπουλου

    Προβληματίζομαι πραγματικά για τις ποικίλες προσωπικές πληροφορίες που θα περιλαμβάνει η κάρτα του πολίτη και ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα συγκεκριμένα ιδιωτικά δεδομένα… Ποιος εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών;

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 18:03 | Ιωάννα

    Αδυνατώ να κατανοήσω μέσα από τις γενικότητες και τις γενικολογίες που αναφέρει το κείμενο του Υπουργείου περί τίνος ακριβώς πρόκειται και κυρίως το πώς θα με βοηθήσει αυτή η κάρτα στην καθημερινότητά μου. Δεν με ενδιαφέρουν τα όποια ζητήματα σχετικά με την αναγραφή ή μη του θρησκεύματος και τα παρόμοια, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρη, τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν συχνά-πυκνά προβλήματα με τις δικές τους κάρτες ανάληψης χρημάτων και προσπαθούν να διαφυλάξουν το απόρρητο των συναλλαγών και τις γνωστές «τρύπες» στο διαδίκτυο, αν και πώς θα καταχωρηθεί η «ενδεδειγμένη» χρήση των προσωπικών μου δεδομένων … και σε τελική ανάλυση τη χρήση των προσωπικών μου δεδομένων ποιος την καθορίζει, εγώ ή το κράτος; Σκέφτομαι επίσης ότι σε εποχή οικονομικής κρίσης όλη αυτή η «αλλαγή» θα κοστίσει αρκετά (στο κείμενο δεν είδα καμία αναφορά πόσα χρήματα θα δανηθούν και από πού…), ακόμη και η κάθε «πλαστική» κάρτα έχει κάποια τιμή, πού θα βρει το κράτος αυτά τα χρήματα; Δεν πληρώνονται οι συμβασιούχοι του Δημοσίου, κόβονται επιδόματα κλπ, αλλά χρήματα για εκσυγχρονισμό βρίσκονται; Κάτι με ενοχλεί στην όλη πρόταση και κυρίως η ανακολουθία: η χώρα σε κρίση, αλλά θα έχουμε και την Κάρτα πολίτη να μας ταυτοποιεί, τι ακριβώς, μήπως ότι σε άλλες χώρες την κατήργησαν;

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 17:23 | Παναγιώτης Δαβόρας

    Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση του πολίτη προφανώς πρέπει να χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ για την ταυτοποίηση του προσώπου και όχι για τη συλλογή και καταχώρηση οιονδήποτε περαιτέρω στοιχείων αυτού, τα οποία και αυστηρώς σχετίζονται με την ιδιωτική σφαίρα του ατόμου. Η οποιαδήποτε περαιτέρω συλλογή στοιχείων (με τη συναίνεση του ή χωρίς) θίγει σαφώς την προσωπικότητα του ατόμου ατομικά καθώς και της κοινωνίας εν γένει δημιουργώντας αισθήματα ανασφάλειας αφού κανένα ηλεκτρονικό μέσο ασφάλειας δεν θεωρείται, ούτε και θα είναι ποτέ, ανεπιφύλακτα ασφαλές.
    -ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
    Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση μπορεί να γίνεται με συσκευές ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος συνδυασμένου με κάποιον κωδικό (π.χ. ΑΜΚΑ) και την φυσική (και όχι ηλεκτρονική) ταυτότητα του ατόμου στις εκάστοτε δημόσιες υπηρεσίες.

    Η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση είναι υποχρέωση όχι μόνο των πολιτών αλλά και ΟΛΟΥ του πολιτικού κόσμου. Εναλλακτικές πολιτικές εκσυγχρονισμού της δημοσιονομικής διαχείρισης μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά χωρίς να προσβάλλονται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

    Μεγαλύτερη προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών δεν μπορεί να υπάρξει από το φυσικό χρήμα ή τις δίαφορες προπληρωμένες ηλεκτρονικές κάρτες. Σε περίπτωση κλοπής χάνεις μόνο ότι έχεις επάνω σου, σε περίπτωση κλοπής ηλεκτρονικής ταυτότητας σίγουρα εκτός από απώλεια χρημάτων (λόγω κακόπιστης επεξεργασίας και χρησιμοποίησης με κάθε τρόπο των στοιχείων που θα περιέχονται στο chip),χάνεις και … όλη σου την προσωπικότητα αφού εμπεριέχεται στο chip …

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 16:10 | ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

    επιτελους!!! εχουμε καθυστερησει τραγικα σαν χωρα στην εφαρμογη των δυνατοτητων που προσφερει η τεχνολογια. ενα ενδεικτικο παραδειγμα ειναι το οτι μιλαμε σημερα για τα αυτονοητα.φυσικα και ΠΡΕΠΕΙ να καθιερωθει η χρηση της καρτας του πολιτη αρκει να δωθει η πρεπουσα σημασια στα »κενα» και στις αδυναμιες που περιεχουν ετσι κι αλλιως αυτες οι εφαρμογες. ζητω μονο ενα. η καρτα να ειναι του ΠΟΛΙΤΗ και μονο! να γινει το κλειδι του για να »μπαινει» οπου μεχρι σημερα χρειαζεται αυτοπροσωπη παρουσια η το χαρτοβασιλειο. ευχαριστω!

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 16:49 | Πιτροπάκης Εμμανουήλ

    Διαφωνώ κάθετα με τη νέα Κάρτα του Πολίτη,πρωτίστως λόγω θρησκευτικών πεπειθήσεων,και δευτερευόντως διότι όλοι γνωρίζουμε ότι οτιδήποτε υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή μπορεί εύκολα-δύσκολα να παραβιαστεί από οποιονδήποτε χάκερ μικρομεσαίων ικανοτήτων που έχει πρόσβαση σε απλές συσκευές τέτοιων σκοπών από τη μαύρη αγορά.Δεν επιθυμώ να καταργηθούν οι νέες αυτές Κάρτες από τη στιγμή που αρκετοί άνθρωποι τις έχουν ήδη παραλάβει και τους διευκολύνει στην καθημερινότητά τους,απλά θέλω η χρήση τους να είναι προαιρετική για άτομα σαν κι εμένα τα οποία λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων αρνούνται να τις παραλάβουν.Είναι θλιβερό απλοί οικογενειάρχες δημόσιοι υπάλληλοι με πολυετείς και καθαρές,το κυριότερο, καριέρες να αποτάσσονται μόνο και μόνο επειδή δεν είναι σεβαστές οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις(κάτι το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα).Είναι,τέλος,το λιγότερο,εξωφρενικό να προγραμματίζει (ορθότατα) η κυβέρνηση να χτίσει τζαμί στο Βοτανικό σεβόμενη τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων και την ίδια στιγμή μέσω των νέων ταυτοτήτων να μη σέβεται τα θρησκευτικά δικαιώματα των χριστιανών ορθοδόξων,όπως εγώ,οι οποίοι είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά και την προσωπική εμπειρία του καθενός μας,η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού αυτής της χώρας και γι’αυτό υπάρχει άλλωστε υπάρχει κι η σχέση Κράτους-Εκκλησίας.Εν ολίγοις,επαναλαμβάνω ότι το μόνο που ζητώ ως Έλληνας πολίτης και χριστιανός ορθόδοξος είναι η κάρτα να γίνει ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ,τίποτε άλλο.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 16:22 | Βασίλης Ιατρίδης

    Δηλαδή δεν φτάνουν η αστυνομική ταυτότητα,το Α.Φ.Μ. το ΑΜΚΑ ο αριθμός του ταμείου ΙΚΑ κλπ.;; Τώρα θα έχουμε και επί πλέον γραφειοκρατεία χωρίς λόγο και αιτία; Ότι στοιχεία θέλουν ας τα ενσωματόσουν σε ένα από τα παραπάνω πιστοποιητικά και στοιχεία.Είμαστε το πιο υπεργραφειοκρατικό κράτος του κόσμου! Γιατί δεν παίρνουν παράδειγμα από άλλα κράτη; Υπάρχει κανένα που έχει παραπάνω υποχρεωτικά πιστοποιητικά και αναγνωρίσιμα στοιχεία από την Ελλάδα;

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 15:20 | π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Ως Ορθόδοξος Χριστιανός και Έλληνας πολίτης, αλλά και ως ιερέας της Ελλαδικής Εκκλησίας λέω ΟΧΙ στην κάρτα του πολίτη για λόγους θρησκευτικούς, ποιμαντικούς, αλλά και κοινωνικούς (σεβασμός της ελευθερίας του ανθρωπίνου προσώπου).

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 15:46 | Κυριακόπουλος Φώτιος

    1. Πώς διασφαλίζονται οι πολίτες σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας;
    2. Τι προβλέπεται αν κάποιος απωλέσει την κάρτα και το αντιληφθεί μετά από καιρό;
    3. Με τη χρήση φωτοαντιγράφων πολλοί απατεώνες έχουν επωφεληθεί από δημόσιες υπηρεσίες. Έχει μελετηθεί τι θα συμβεί από τη χρήση καρτών όταν πέσουν σε λάθος χέρια;
    4. Πώς θα διασφαλιστούν στην πράξη τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών όταν είναι γνωστό ότι έχουν διαρρεύσει κατάλογοι με τα ΑΦΜ τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος καθώς και τις καταναλωτικές συνήθειες πολιτών;
    5. Πώς θα διευθετηθεί το πρόβλημα με κοινές αγορές ή καταναλώσεις; Σε μία βραδινή έξοδο μιας ομάδας πολιτών, σε τίνος κάρτα θα καταχωρείται η κατανάλωση;

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 14:54 | Ιωάννης Μαριωράκης

    Είμαι υπέρ της καθιέρωσης της κάρτας του πολίτη ανεπιφύλακτα και κατηγορηματικά!!!!
    Εάν μελετήσει κάποιος τα σχόλια που γράφονται σε αυτή την διαβούλευση , θα καταλάβει ότι είμαστε ένας λαός άξιος της μοίρας του, άξιος του μυαλού και της νοημοσύνης που έχει!!!
    Αυτά τα μυαλά διαθέτουμε , αυτό το κράτος μας αρμόζει!!
    Διστυχώς ,εάν δεν αλλάξουμε μυαλά, εάν δεν εκσυχρονιστούμε με τα σύγχρονα κράτη, εάν δεν αφήσουμε στην άκρη τις κάθε είδους προκαταλήψεις, (666 κ.τ.λ.), μη περιμένουμε να γίνουμε ποτέ κράτος με όλη την σημασία του του όρου!!! Αυτά που ισχυρίζονται μερικοί ,οτι τάχα δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για τέτοιου είδους άλματα, τους πληροφορώ οτι ποτέ δεν θα είμαστε λετοιμοι εάν δεν κάνουμε κάποτε μία αρχή!!!. Περάσαν περίπου 200 χρόνια από την αποτίναξη της Οθωμανικής κυριαρχίας και ακόμη δεν καταλάβαμε ότι πρέπει κάποτε να προχωρήσουμε μπροστά , να μη κοιτάμε πίσω, οι άλλοι λαοί πορεύονται με 100 και εμείς ακόμη με σημειωτόν!!!!!!!

    Ευχαριστώ

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 13:48 | ΟΡΦΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Δεν συμφωνώ με την εκδοση της «Κάρτας του πολίτη» γιατί αστυνομεύει την ελευθερία μου, αφου παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές μου και τα προσωπικά δεδομένα μου είναι στη διάθεση κάποιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να πάρουν και να βάλουν στοιχεία στην κάρτα μου για λόγους που εγώ δεν θα μπορώ να ελέγξω και χωρίς την συνγκατάθεση μου.