Δ. Περιεχόμενο Προτάσεων της Διαβούλευσης

Η καθιέρωση της Κάρτας Πολίτη αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την υποστήριξη ενεργειών εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, για την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος για τα οφέλη της Κάρτας Πολίτη, για τεχνικά θέματα, για την επέκταση υπαρχουσών και την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας, είναι αναγκαίος για τον καλύτερο σχεδιασμό και την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Ενδεικτικά θέματα προβληματισμού και έκφρασης απόψεων είναι:

  • η αξιοποίηση και επέκταση υπαρχουσών και η ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τη Δημόσια Διοίκηση,
  • η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών
  • η προστασία της ασφάλειας των συναλλαγών
  • η εισαγωγή και αξιοποίηση καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα,
  • τεχνικές προτάσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κάρτας Πολίτη,
  • άλλες προτάσεις για την οργανωτική και επιχειρησιακή αρτιότητα του συνολικού εγχειρήματος .
  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:55 | kimon

    Συμφωνώ για τη χρήση της -διαφωνώ όμως απόλυτα με την καταχώριση πολλών προσωπικών στοιχείων >>>θα προτιμούσα να εμπεριέχει μόνο τα στοιχεια της ταυτότητας- το ΑΦΜ- το ΑΜΚΑ-και το δίπλωμα οδήγησης, αυτά και τίποτε άλλο.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:47 | Δημήτρης

    Είναι παράλογο να μας επιβάλλουν μια κάρτα η οποία θα περιέχει όλα τα προσωπικά μας στοιχεία. Έχουν επινοήσει ένα σωρό αριθμούς για να μας αναγνωρίζουν. Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. (Τι τα θέλουμε τα ονόματα, επώνυμα, πατρώνυμα, μητρώνυμα;)Πόσους αριθμούς άραγε χρειάζεται ένα κράτος για να αναγνωρίζει έναν πολίτης; Και γιατί χρειάζεται ο κάθε συναλλασσόμενος με εμάς να έχει πρόσβαση σε όλα αυτά τα στοιχεία; Εφόσον το κράτος είναι οργανωμένο (λέμε τώρα!) σε μία ενιαία βάση ας βρουν τα απαραίτητα στοιχεία από την κρατική βάση δεδομένων. Τι απώτερους σκοπούς εξυπηρετείτε κύριοι της κυβέρνησης; Γιατί αντί να οργανώνετε το κράτος θέλετε να «μαντρώσετε» τους πολίτες; Σίγουρα όχι για δική μας εξυπηρέτηση!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:26 | Στάθης

    Κάθε άνθρωπος έχει ένα όνομα είναι μοναδικός με την δική του προσωπικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αριθμοποιηθούμε δηλαδή να απανθρωποιηθούμε.
    Για λόγους θρησκευτικής συνείδησης (λειτουργεί με το 666) δεν θα την δεχτώ και καλά θα κάνουμε όλοι οι γνήσιοι ¨Ελληνες να μην δεχτούμε καμία έξυπνη κάρτα όπως η κάρτα του πολίτη και η φοροκάρτα.
    Αυτό είναι φακέλλωμα, δήθεν τώρα τους νοιάζει για την μεγαλύτερη ευκολία μας και για να πατάξουν την φορδιαφυγή? ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει πληρώσει για τα σκάνδαλα, τώρα θέλουν να μας φακελώσουν κιόλας??
    Επίσης εκτός του ότι θα στοιχίσει στο κράτος κάτι εκατομμύρια είναι και πολύ εύκολη να σπάσεις τους κωδικούς, κοιτάχτε τι λένε οι γερμανοί αστυνομικοί και οι χάκερσ της ομάδας Chaos..

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:27 | Κώστας Σταφυλάς

    Διαφωνώ ριζικά με την λογική της κάρτας.Η καταγραφή τόσων στοιχείων σε ένα ηλεκτρονικό μέσο καταργεί καθε έννοια ατομικότητας. Δε μπορώ να καταλάβω σε τι θα είναι χρήσιμο ο αστυνομικος η ο εφοριακός να γνωρίζει την ιατρική μου κατάσταση , και ο ιατρος το ποινικό μου μητρώο .

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:09 | Νίκος

    Λόγω εικοσαετούς επαγγελματικής ενασχόλησης μου με την πληροφορική είμαι σε θέση να γνωρίζω, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες σήμερα, ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε ακόμα και την άμεση εξέλιξη της τεχνολογίας που επιχειρείται να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη κυβερνητική δράση.
    Κατά την άποψη μου κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα τεχνολογικά εργαλεία κάθε μορφής διευκολύνουν τη ζωή μας.
    Με την ίδια λογική όμως τα εργαλεία αυτά στα κατάλληλα χέρια μπορούν να μετατραπούν σε εργαλεία στέρησης της ελευθερίας και ισοπέδωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας στο επίπεδο των αριθμών και της «πληροφορίας».
    Πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι ένας απλός οικιακός υπολογιστής σήμερα είναι εύκολο να διαχειριστεί στοιχεία (εγγραφές) που αφορούν ακόμη και το σύνολο των ανθρώπων που διαβιούν πάνω στη γη. Και το χειρότερο ο ίδιος ο χρήστης μιας τέτοιας κάρτας δεν φαίνεται να έχει πρόσβαση στα στοιχεία που θα εγγράφονται πάνω στο μικροτσίπ ή τη μαγνητική ταινία όποιο άλλο μέσο αποθήκευσης υπάρχει πάνω σε αυτή.
    Ο κίνδυνος αυτός έχει ληφθεί υπόψην από την κυβέρνηση; Φοβούμαι πως όχι, όπως δεν έχει ληφθεί υπόψην ότι παρά τις «αγαθές» προθέσεις της αύριο τα στοιχεία των Ελλήνων πολιτών μπορεί να βρεθούν σε οποιαδήποτε ακρη της γης σε κάποιον ή κάποιους που δεν τον γνωρίζουν, δεν τον εκλέγουν και δεν τους εκπροσωπεί, ο οποίος μπορεί να απεργάζεται ακόμη και τον… αφανισμό τους.
    Με λίγα λόγια κατά την γνώμη μου η κυβέρνηση δημιουργεί ένα «όπλο» στην προσπάθεια της για την λειτουργικότερη διακυβέρνηση καιτην εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα όπλα όμως λειτουργούν ανάλογα με το χέρι που τα κρατά. Και ακόμη όσο πιο «αποτελεσματικό» είναι ένα όπλο τόσο μεγαλύτερες καταστροφές μπορεί να προκαλέσει.
    Τέλος μια μικρή διευκρίνηση για όσους θα βάλουν λεζάντα στο συγκεκριμένο σχόλιο.
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟΣ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ. Και για είκοσι χρόνια ΕΙΜΑΙ μέλος του κυβερνώντος κόμματος.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:47 | Στελιος Φραγκος

    Με την καρτα πολιτη επιχειρειται ο περιορισμος καθε μορφης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του ανθρωπου.
    Ως ελευθερο ον σ’αυτο που ονομαζεται ζωη δεν θα παρεδιδα καμια ελευθερια μου στο ονομα οποιασδηποτε διευκοληνσης με το κρατος η με ποιονδηποτε αλλον φορεα και στο ονομα μιας ενοιας ασφαλειας η οποια θα περιοριζει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ μου ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
    Ως ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ σε περιοδο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και οχι ως υπηκωος καποιου αλλου καθεστωτος ΔΕΝ θα σας επιτρεψω ΠΟΤΕ να εισχορεισετε στο ΕΙΝΑΙ μου.
    Εξ αλλου ο ΕΘΝΙΚΟΣ μας υμνος ειναι προς την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:47 | Σούμπασης Γεώργιος

    Ο κίνδυνος με μια τέτοια κάρτα δεν είναι ορατός την πρώτη στιγμή , και να την παρέχουν με ελάχιστα στοιχεία στην αρχή δεν είναι δύσκολο να γίνουν ενημερώσεις κάθε φορά που θα περνά σε Card Reader που θα είναι συνδεδεμένος στο ιντερνέτ . Είναι τεχνολογικά εφικτό και μάλλον είναι το σχέδιο Β . Η κάρτα αυτή θα γίνει σιγά σιγά η μόνη δυνατότητα για κάθε περίπτωση διοικητικών ή τραπεζικών διαδικασιών . Ο κίνδυνος υπάρχει να γίνουμε σκλάβοι με αόρατες αλυσίδες , με το παραμικρό θα κλείνουν τραπεζικούς λογαριασμούς και προσβάσεις σε κάθε απαραίτητη υπηρεσία . Η άλλη όψη του προβλήματος είναι η κλοπή στοιχείων όπως και με τραπεζικές κάρτες , κάθε χρόνο οι τράπεζες έχουν να κάνουν και με κυβερνο-κλέφτες και ας έχουν «πανίσχυρες» προστασίες . Αντίθετα με ότι μας λένε δεν είναι καθόλου , μα καθόλου ένα ασφαλές και απαραβίαστο σύστημα .
    Ναι σε απλοϊκή κάρτα με ελάχιστα στοιχεία που να διαβεβαιώνει την ταυτότητά μας αλλά όχι σε ηλεκτρονική κάρτα που θα μπορεί να χειραγωγηθεί αόρατα σε κάθε ηλεκτρονική μονάδα , ακόμα και σε ΑΤΜ είναι εφικτό με τα τωρινά μέσα και την τεχνολογία .
    Βεβαίως θα χρησιμοποιηθεί αυτή η κάρτα και σε εκλογές και αντί το παραδοσιακό δελτίο θα βάζουμε την κάρτα σε ειδικό μηχάνημα και θα πατάμε το κουμπάκι . Με τον κίνδυνο να …ελέγχουμε το κόμμα που δεν θέλουμε .
    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΚΆΡΤΑ !

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:22 | Dimitris Z.

    Δεν θεωρω τον εαυτο μου ενεργο χριστιανο οποτε δεν ειναι θεμα θρησκειας για εμενα.
    1.Λογω μειωμενης ασφαλειας της καρτας
    2.Επειδη τα ελληνικα συμφεροντα και το ελληνικο κρατος ΔΕΝ τα εξυπηρετει η καρτα αυτη. Μονο αυτο μου φτανει για να μην την παραλαβω. Αυτο ειναι προσωπικη μου αντιληψη παρακολουθωντας τα γεγονοτα που συμβαινουν.
    Εαν εξυπηρετουσε τα εθνικα συμφεροντα της χωρας μου και των πολιτων της θα επερνα πεντε απο αυτες, δεν εχω να κρυψω τιποτε αντιθετα με αλλους.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:34 | Μανώλης

    Με την κάρτα του πολίτη δεν προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα….δεν είμαστε αριθμοί τελικά είμαστε άνθρωποι.Να μην περιέχει κανένα τσιπάκι,
    κρυφό η φανερό και να αναγράφονται πάνω τα στοιχεία μας και όποιος επιθυμεί τι θρήσκευμα του..Και τέλος να μας που αν τελικά όποιος έλληνας πολίτης δεν επιθυμεί να την παραλάβει ποιά άλλη λύση υπάρχει.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:19 | Μαρία Φουκάκη του Θεοδώρου

    Είμαι κάθετα αντίθετη με τη δημιουργία αυτής της κάρτας.Είμαι βέβαιη για το ότι δεν έχει σκποπό να εξυπηρετεί σε τίποτα άλλο παρά στον έλεγχο του πολίτη από όργανα που δεν έχουν ευγενή κίνητρα.Αντίθετα υπονομεύουν την Ελευθερία μας και οδηγούν στη μαζική υποδούλωση της ανθρωπότητας.Σταματήστε το όσο είναι νωρίς….

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:51 | kostass33

    Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΘΑ ΧΑΣΟΥ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ Π.Χ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ,ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ,ΑΦΜ ΚΛΠ.ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΑΚΙ ΕΤΣΙ ΚΑΘΕ ΧΑΚΕΡ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΡΤΑ.ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ.ΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΕΡΑΙΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΜΑΣ ΛΙΓΟ…ΨΥΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ???ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟΝΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:48 | Νικος Π.

    Ούτως ή άλλως η σχέση κράτους-πολίτη είναι τελικά σχέση υποταγής του δεύτερου στο πρώτο.Το πραγματικό ζητούμενο είναι το κράτος να υπηρετεί πραγματικά τον πολίτη πράγμα που προφανώς δε βλέπουμε πουθενά.Η εν λόγω κάρτα είναι απλώς άλλο ένα μπάλωμα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πολίτης στις σχέσεις του με το κράτος,το οποίο σημειωτέον δεν μπορεί ο πολίτης,δεδομένης της πολιτικής και διοικητικής κατάστασης,να εμπιστευτεί.Οι προφανείς σκοποί είναι ωραίοι και θελκτικοί αλλά η αξιοποίηση από ιδιωτικές επιχειρήσεις τους καθιστούν δευτερεύουσας σημασίας και δεν μπορεί παρά να μας κάνει πιο καχύποπτους.
    Να κάτσουν λοιπόν να δουλέψουν περισσότερο οι ήδη πάρα πολλοί διαθέσιμοι δημόσιοι υπάλληλοι προς αυτούς τους σκοπούς για να εξυγειανθεί η σχέση υπηρεσίας του κράτους προς τον πολίτη με το να οργανωθούν οι ίδιοι και όχι να βάζουν τους πολίτες σε ψηφιακά «τσουβάλια» για να διευκολύνονται περισσότερο αυτοί σε βάρος ελευθεριών του πολίτη.Αν γινόταν αυτό ίσως να μη χρειαζόταν μια τέτοια κάρτα.Επιτέλους πια!Οι καιροί απαιτούν δουλειά και παραγωγικότητα και θα έπρεπε οπωσδήποτε να ξεκινά από τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς.Τα λεφτά των πολιτών στο κράτος να έχουν απτό αντίκρυσμα και όχι να διαιωνίζουν και να εξασφαλίζουν τη ραθυμία και το καθισιό των ανωτέρω.Γιατί είμαι σίγουρος ότι την κάρτα θα την πληρώσουμε και αυτήν όπως και τα διαβατήρια που τα πληρώνουμε χρυσά και παραμένουν «στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους».
    Δεν είμαι κάθετα αρνητικός στην κάρτα αυτή,απλώς για μένα έχουν (μακράν)προτεραιότητα άλλα πράγματα προς αυτούς τους σκοπούς που επαγγέλεται.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:21 | Δημ.Μπιστ.

    Πριν λίγα χρόνια, ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας εκόπτετο για την υποτιθέμενη παραβίαση της προστασίας του προσωπικού δεδομένου που ονομάζεται θρήσκευμα, και σπατάλησε αμέτρητες χιλιάδες ανθρωποώρες για να δημιουργήσει τη νέα άθρησκη ταυτότητα.

    Σήμερα, οι ίδιοι που ξήλωσαν το θρήσκευμα από τις αστυνομικές ταυτότητες εν ονόματι της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, έρχονται αποφασισμένοι να μας επιβάλουν κάρτες που θα είναι φορτωμένες με πραγματικά προσωπικά απόρρητα δεδομένα – ποινικό μητρώο, τραπεζικοί λογαριασμοί, κοινωνική ασφάλιση, ιατρικό ιστορικό, όλα αποδεκτά!

    Πριν λίγα χρόνια, στον καιρό που υποχρεωθήκαμε να φέρουμε την άθρησκη ταυτότητα, οι αντίθετες υπογραφές που είχε συγκεντρώσει ο τότε Αρχιεπίσκοπος υπερέβαιναν σε πλήθος τις ψήφους που είχε λάβει οποιοδήποτε κόμμα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος.

    Ακόμη όμως και αν η τότε κυβέρνηση δε μπορούσε να καυχάται ότι εκπροσωπεί περισσότερους Έλληνες απ’ότι η επίσημη Εκκλησία για το θέμα των ταυτοτήτων, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί σε κανέναν για την ανερυθρίαστη επιβολή της ατζέντας της.

    Σήμερα, αν και πλέον υπάρχει θεσμοθετημένη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η γνώμη της Αρχής – που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει οποιαδήποτε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όπως αυτή που επισύρει η «κάρτα του πολίτη» – δεν έχει κάν ζητηθεί από την κυβέρνηση, όπως έχει επισημάνει η ίδια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ήδη εδώ και έναν μήνα.

    Άρα ούτε σήμερα η κυβέρνηση φαίνεται να αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί σε κανέναν, αν και αυτήν τη φορά πράττει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που δήθεν προασπιζόταν, όταν αφαιρούσε το θρήσκευμα από τις ταυτότητες.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:15 | Χαρίκλεια Κ.

    Αρχικά, θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεσή μου με τη διαβούλευση ενός τόσο σημαντικού θέματος χωρίς να παρέχονται σαφή στοιχεία για το τι ακριβώς θα περιέχει η κάρτα του πολίτη. Επίσης, θα έπρεπε να αναφερθούν αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν για την ασφάλεια συναλλαγών και προσωπικών δεδομένων.

    Επί του θέματος, θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα την αντίθεσή μου με την κάρτα του πολίτη, καθώς πιστεύω ότι δεν εξυπηρετεί την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά αποτελεί φακέλωμα που παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές και καθεστώτα και συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και παραθέτω ορισμένες σκέψεις:

    Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών εξαρτάται από την μηχανογράφηση και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δημοσίου τομέα και όχι από την συγκέντρωση όλων των στοιχείων ενός πολίτη σε μία κάρτα.

    Για παράδειγμα είναι υποχρέωση του ασφαλιστικού μου φορέα να ταυτοποιεί τον ΑΜΚΑ μου με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου, να ελέγχει τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων που γίνονται για το άτομό μου, την περίθαλψη που μου παρέχεται κτλ. Γιατί δεν αρκεί ο ΑΜΚΑ; Και γιατί θα πρέπει να αποκτήσω την κάρτα του πολίτη για καλύτερη εξυπηρέτησή μου; Μήπως σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για κακή λειτουργία των ασφαλιστικών φορέων;

    Ομοίως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να συνδεθούν πολλά ανόμοια προσωπικά μου δεδομένα και να ενσωματωθούν σε μία κάρτα που εν δυνάμει θα αποτελεί όπλο στα χέρια κάποιων.

    Για παράδειγμα, γιατί να υπάρχει δυνατότητα συσχετισμού της οικονομικής και φορολογικής μου κατάστασης με τη δυνατότητα εξόδου / εισόδου στη χώρα;

    Ή ακόμα χειρότερα, γιατί να είναι δυνατή μία απευθείας σύνδεση του τραπεζικού μου λογαριασμού με την εφορεία; Και σε περίπτωση σφάλματος της εφορείας, ποιες δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν για τον πολίτη; Ποιος τρόπος αντίδρασης;

    Και ακόμα χειρότερο μοιάζει το σενάριο αποκλεισμού μου (πχ από την εργασία ή από λήψη τραπεζικού δανείου) επειδή όπως φαίνεται στην κάρτα μου πάσχω από κάποια ασθένεια ή αναπηρία.

    Επίσης, στο επιχείρημα ότι η κάρτα θεωρείται απαραίτητη για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δηλαδή ότι πρόκειται να λειτουργεί ως ένα είδος ηλεκτρονικής συλλογής αποδείξεων, αντιπαραθέτω τη σκέψη ότι το θέμα της φοροδιαφυγής είναι πρωταρχικά ζήτημα προς επίλυση από το κράτος και τη δημόσια διοίκηση και όχι τον πολίτη. Ωστόσο, ακόμα κι αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μία κάρτα για την ηλεκτρονική συλλογή αποδείξεων, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κάρτα αυτή θα έπρεπε να περιλαμβάνει το σύνολο των προσωπικών μας δεδομένων.

    Τέλος, αντιτίθεμαι πλήρως σε κάθε ενδεχόμενο η κάρτα του πολίτη να χρησιμοποιείται ως ψηφιακή ταυτότητα στο διαδίκτυο, καθώς και ως ψηφιακή υπογραφή εγγράφων, ακόμα κι αν αρχικά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Παρόλο που εκτιμώ την τεχνολογία και χρησιμοποιώ το διαδίκτυο στην καθημερινότητά μου, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλές και το προς διαβούλευση κείμενο δεν ξεκαθαρίζει με ποιο τρόπο θα αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο απάτης, υποκλοπής, κτλ.

    Κλείνοντας θέλω να σημειώσω ότι, παρόλη την οικονομική κρίση, η χώρα μας πρέπει να παραμείνει χώρα δημοκρατική που σέβεται τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:04 | Παγουλάτος Γεράσιμος

    ΟΧΙ στο άθλιο κατασκευασμα!
    Όπως έχει αποδειχθεί , μπορεί άνετα να αντιγραφεί από hackers , όπως συμβαίνει με όλες τις πιστωτικές κάρτες και τις ταυτότητες.
    Επομένως μπορεί να κάνει κάποιος οτιδήποτε με τα στοιχεία της κάρτας σου και να βρεθείς μπλεγμένος ακόμα και με παράνομες πράξεις.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:24 | ΘΩΜΑΣ ΚΟΝΤΗΣ

    Καταρχάς μας ζητατε τη γνωμη μας για ενα θεμα , χωρις να εχετε ορισει το τι θα περιεχει η καρτα , πως θα χρησιμοποιηται και που.Κοινως η περιφημη «δημοσια διαβουλευση» σας ειναι απλα μια συζητηση καφενειακου επιπεδου.
    Ειμαι πληρως αντιθετος με την καρτα του πολιτη καθως θεωρω οτι ειναι ενα ακομη βημα προς την πληρη ανελευθερια του ατομου και δινει την δυνατοτητα σε οποιονδηποτε κακοβουλο στον πληρη ελεγχο των προσωπικων δεδομενων του καθενος απο μας.
    Επιπροσθετα οπως γνωριζουν ολοι οσοι εχουν καποιες γνωσεις υπολογιστων και ηλεκτρονικων , δεν υπαρχει κανενα απολυτως συστημα αδιαβλητο και απροσβλητο απο κακοβουλες επιθεσεις και αυτο μπορουν να το διαβεβαιωσουν η nasa kai to fbi που τα συστηματα τους δεχτηκαν εισβολες πολλακις , ποσο μαλλον ενα τσιπακι τοσο απλοικα κατασκευασμενο και προσβασιμο.
    Η φασιστοειδης αυτη επιστροφη στον πληρη ελεγχο των προσωπικων μας δεδομενων απο ενα φορεα , χωρις καν να γνωριζουμε τα ακριβη περιεχομενα της καρτας που εχουμε στην τσεπη μας με βρισκει απολυτα αντιθετο αν η γνωμη μου εχει καποια αξια για εσας.
    Ευχαριστω.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:34 | αγγελος

    sumfvnv me prohpotheseis

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:32 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ 666.ΑΝ ΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ.ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:08 | john

    Η απώλεια ή η κλοπή της κάρτας (στο μέλλον) θα επιφέρει αλλα μέτρα προστασίας(εμφίτευση)!!!Μιλάμε για περαιτέρω υποβιβασμό από ευρωπολίτες-καταναλωτές σε αριθμούς-ζώα!!!
    Τι άλλα πειράματα πρέπει να μας γίνουν;

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:15 | Γιώργος

    Διάβασα όλα τα παρακάτω σχόλια και θα αναφέρω και το δικό μου.
    Όσο και αν πιστεύουμε οτι θα μας διευκολύνει η κάρτα του πολίτη η πραγματικότητα είναι μία: χάνεται ένα μεγάλο μέρος της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ μας, γιατί σκέφτομαι πόσο εύκολα θα είναι μερικά πράγματα με την κάρτα, αλλά και πόσο δύσκολα θα είναι αν την χάσω. Δηλαδή θα εξαρτώμαι απο αυτή για αποιαδήποτε συναλλαγή.

    Έχω όμως και κάποιες απορίες:
    1) Όλες μας οι συναλλαγές και τα προσωπικά μας στοιχεία θα αποθηκεύονται σε μία βάση δεδομένων?
    2)Η κάρτα του πολίτη είναι για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες?

    Γιατί εμένα μου φαίνεται ότι είναι ένα μέσο περιορισμού των πολιτών? Λένε οτι θα είναι σαν την πιστωτική κάρτα.

    Δηλαδή όπως μια τράπεζα θα μπορεί να μπλοκάρει την πιστωτική μου κάρτα, έτσι και το κράτος ή ο κάθε φορέας θα μπορεί αν μπλοκάρει την κάρτα του πολίτη?

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:28 | γιαννης αγγελας

    καλο θα ηταν,εκτος των απαραιτητων στοιχειων και αριθμων,να αναγραφονται και νομιμο επαγγελμα και διευθυνση μονιμης κατοικιας του κατοχου,μετα απο αυστηρη εξακριβωση!!!επιτελους,ας καταλαβουμε, οτι πρεπει να γνωριζουμε με ποιον εχουμε «να κανουμε» καθε φορα που καποιος χρειαζεται να μας δειξει τα «διαπιστευτηρια» του σ αυτην τη χωρα!!!!!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:48 | Nτόρα Σκεύη

    Όχι και πάλι ΟΧΙ. Αν θέλουν να εξυγχρονίσουν τις ταυτότητες, ας είναι μόνο ως προς τη μορφή (πιο μικρές σε μέγεθος) και ίσως να προσθέσουν κάποιο υδατογράφημα για ασφάλεια. Τα υπόλοιπα είναι καθαρό φακέλωμα και ακρώς ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:09 | Δημήτρης

    ΑΠΑΙΤΩ ως Έλληνας και σκεπτόμενος πολίτης:
    Α) Να έχω το δικαίωμα να επιλέξω αν θα πάρω την κάρτα ή όχι! Όσα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα και αν έχει, θέλω να έχω ΠΑΝΤΑ την επιλογή!!!
    Β) Προστασία των προσωπικών μου δεδομένων. Με ποιό τρόπο θα το εξασφαλίσουν;
    Γ) Να μην υπάρχει γραμμωτός κώδικας σε αυτή ή σε οποιαδήποτε άλλη κάρτα με τα προσωπικά μου στοιχεία!
    Επιτέλους φερθείτε μας ως ώριμους και ισότιμους ανθρώπους και όχι ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας που είναι τόσο ανώριμοι που πρέπει να πάρουν οι άλλοι τις αποφάσεις για εμάς. Μην προκαλείτε την οργή και την απογοήτευση των νέων ανθρώπων για την χώρα που ζουν. Δώστε μας την επιλογή!!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:58 | Τίμος Τ

    ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΣΩ ΚΕΠ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΜ,ΑΜΚΑ,ΑΡ.ΤΑΥΤ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΕΠ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ.ΑΝ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΡΤΑ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ,ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ,ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΣΩ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ,ΜΑΚΡΙΑ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ HACKERS,Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΕΙΡΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ.ΦΥΣΙΚΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΡΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.ΕΠΙΣΗΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ,ΑΠΛΟΣ,ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΔΟΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ,ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ.ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:09 | Stavros

    Λέμε ΌΧΙ στην Κάρτα του Πολίτη . Ό,τι θέλετε να γνωρίζετε το ξέρετε. Τα υπόλοιπα είναι περιττά. Επίσης η Κάρτα αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταστεί υποχρεωτική (αν τελικώς ισχύσει ), καθώς αναιρούνται οι ανθρώπινες ελευθερίες και αφαιρείται το αυτεξούσιο.Όι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την παραλαβή της, είτε για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, είτε γιατί θεωρούν πως καταπατούνται οι ελευθερίες τους. Πείτε ΌΧΙ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:01 | Χρήστος

    Η βασική ιδέα της κάρτας του πολίτη είναι πολύ καλή.
    Από εκεί και πέρα θα πρέπει να σκεφτούμε την πρακτικότητα μιας τέτοιας κάρτας, έτσι ώστε να κάνει την ζώη μας πιο εύκολη και ευχάριστη, παρά να μας προστεθεί ένα επιπλέον πρόβλημα.

    Συγκεκριμένα προτείνω τα εξής:
    – Η κάρτα του πολίτη να λειτουργεί σαν νέο ΑΔΤ και επίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο εντός ΕΕ.
    – Διαχωρισμός των προβαλλόμενων στοιχείων σε δυο κατηγορίες:
    – Υποχρεωτικά: Ονοματεπώνυμο, κτλ.
    – Προαιρετικά: θρήσκευμα, ομάδα αίματος, νοσίματα, κτλ.
    – Να συμπεριληφθούν οι ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Αριθμός διπλώματος οδήγησης
    – Κάποια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα να μην είναι τυπωμένα πάνω στην κάρτα, αλά να είναι διαθέσιμα ηλεκτρόνικα και μόνο μετά από εξουσιοδότηση του κατόχου μέσω ΡΙΝ.
    -Να γίνει σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών υποχρεωτικά ΑΔΤ με χρονοδιάγραμμα 2 ετών.
    – Υποχρεωτική έκδοση ΑΜΚΑ, ΑΦΜ μέσω της νέας κάρτας του πολίτη για άτομα άνω των 16 ετών.
    – Δημιουργία τεχνικών υποδομών για τον πολίτη έτσι ώστε να μπορεί ανα πάσα στιγμή να δηλώσει απώλεια της κάρτας, προβολή των καταγεγραμμένων στοιχείων του στην κάρτα και πλήρη εφαρμογή των προστατευτικών μηχανισμών για τα προσωπικά δεδομένα.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:19 | Xριστόφορος

    Συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα απο την εφαρμογή της Κάρτας, σε σχέση με τα πιθανά προβλήματα (κυρίως) ασφαλείας και εκμετάλλευσης απο τρίτους, προσωπικά ειμαι ΚΑΤΑ της υλοποίησης της Κάρτας του Πολίτη.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:52 | giannis fermanis

    ειμαι 38 ετων πατερας τρειων παιδιων δεν κατανοω τον λογο υπαρξης ολων των πρωσοπικων δεδομενων μου σε μια καρτα η οποια μπορει απο εναν απλο χακερ να την σπασει και να βρεθω προ τετελεσμενων γεγονοτων.και επιτελους ας μας εξηγηση το κρατος γιατι θα πρεπει να ειμαι φυλακισμενος σε μια χωρα δηθεν ελευθερη και δηθεν δημοκρατικη στο ονομα μιας παγκοσμιας διακυβερνησης που τα παντα θα ελεγχονται και οχι απο το ελληνικο κρατος αλλα απο ξενες και σκοτεινες δυναμεις.Κυριοι υπουργοι του ελληνικου κρατους και κυριε πρωθυπουργε ο λαος δεν κοιματε ειναι ξυπνιος ,μην τον κοροιδευετε γιατι θα βρεθητε προ τετελεσμενων γεγονοτων σταματηστε την καρτα τωρα και ασχοληθητε με τα καθημερινα π ροβληματα του λαου.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:51 | Γεώργιος Μουλόπουλος

    Θα ήθελα η νέα κάρτα να έχει και ισχύ πιστοποιητικού γεννήσεως γιατί έχω βαρεθεί να αποδεικνύω ότι δεν είμαι ελέφαντας κάθε φορά στο δημόσιο. Δεν θα ήταν άσχημα να ενσωματωθεί επίσης το δίπλωμα οδηγήσεως γιατί θεωρώ ότι δεν είναι καλό να κυκλοφορούμε με πολλές κάρτες. Επίσης θέλω να δηλώσω ότι δεν χρειάζεται να δηλώνεται το θρήσκευμα. Εγώ προσωπικά μπορώ να αποδείξω με πολλούς τρόπους ότι είμαι Χριστιανός και μάλιστα Ορθόδοξος.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:54 | dimitrios

    i karta tou politi eine ena megelo psema .ke afto dioti to tsipaki exi ti dinatotita meso doriforou na parakolouthi to politi ana pasa stigmi.to epomeno bima eine to tsipaki na topothetithi sto deksio xeri .afto tha eine kai to telos mas dioti oxi mono tha mas parakolou thoun alla kai na epembenou ston anthropino organismo me katasrofika apotelesmata

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:00 | Βασίλειος Λιάκος

    Από την στιγμή που στον κώδικα της κάρτας εμπεριέχεται ο δυσώνυμος αριθμός του αντιχρίστου «666» κάθε συζήτηση περιττεύει…

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:14 | jim the greek

    Την συγκεκριμένη κάρτα την θεωρώ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ και ταυτόχρονα καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου και είμαι αντίθετος να την παραλάβω, αν βέβαια υποχρεωθώ τότε θα προσπαθήσω να βρω τρόπους ώστε να μην δίνει πληροφορίες πουθενά και ως γνωστό τα ηλεκρονικά προιόντα δέχονται παρεμβολές και εύκολα μπορούν να δίνουν παραποιημένες πληροφορίες

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:27 | EYΘΥΜΙΟΣ

    Eίναι απαράδεκτη διότι καταστρατηγούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
    Για την γραφειοκρατεία υπάρχουν χιλιάδες άλλες λύσεις αρκεί να υπάρχει λίγη θέληση από τις ανάξιες έως σήμερα κυβερνήσεις.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:51 | Λουκας Κοριτος

    Δεν θα ηθελα με κανενα τροπο να ψηφοποιήσουν προσωπικα μου δεδομένα με κανένα τροπο .Και για το λογο ότι τα πολλά λογια ειναι φτωχεια ….
    Ευχαριστω αλλά δεν θα πάρω ..

    Οχι στην καρτα

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:17 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    oxi sthn karta

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:33 | Χρήστος Παπαδόπουλος

    Σαν φοιτητής Πληροφορικής,ξέρω,ότι για να λειτουργησουν σωστά αυτές οι κάρτες,χρειάζεται ένας server όπου θα αποθηκεύονται τα δεδομένα.Αυτά τα δεδομένα,κάθε φορά που θα κάνουμε μία συναλλαγή,θα ανανεώνονται και θα αποθηκεύονται σε μία βάση δεδομένων που θα υπάρχει στον κεντρικό server.Άρα όλες οι συναλαγές μας,ο ιατρικός φάκελός μας,η οικογενειακή μας κατάσταση,το ΑΦΜ μας,η οικονομική μας κατάσταση,το θρήσκευμά μας κ.ο.κ. θα είναι προσβάσιμα σε όποιον μας κρίνει επικύνδινους για το γενικό καλό.

    Τι γίνεται όμως όταν αυτός,που καλείται να μας κρίνει,είναι επικύνδινος?

    Ποιος μας εγγυάται ότι θα έχουμε πάντα δημοκρατία και σε 10-20-50 χρόνια δεν αναλάβει την κυβέρνηση κάποιο δικτατορικό κίνημα,το οποίο θα έχει στη διάθεσή του όλα τα προσωπικά μας στοιχεία,και συνεπώς θα είναι πολύ δύσκολο για κάποιους από εμάς,να αγωνιστούμε για την ελευθερία μας?

    Γιατί με την κάλυψη της γραφειοκρατίας,προσπαθείτε να προωθήσετε ένα σχέδιο,τόσο καταστροφικό για την ελευθερία μας?

    Τα παραπάνω είναι ερωτήσεις που βασίζονται σε επιχειρήματα και λογικά συμπεράσματα ενός φοιτητή 22 ετών.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:13 | AGATHISTEFANIDOU

    αρνουμαι να παραλαβω την καρτα

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:56 | ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

    νομιζω πως ένας ακομη αριθμος μετά το ΑΦΜ, το ΑΔΤ, το ΑΜΚΑ, ειναι περιττος. γιατι να μας φορτώνετε νουμερα; μας βάζετε σε σκέψεις, αν και δεν ειμαστε ιδιαιτέρως θρησκευομενοι. μηπως με την στάση σας αυτή, μας οδηγησετε στο να γινουμε φανατικοι θρησκοληπτοι; γιατι τοση επιμονη; αφου έχουμε το ΑΦΜ μας στο κάτω κάτω. ας «κολλάνε» οι αγορές και οι πωλησεις μας, οι ιατρικές μας επισκέψεις, οι αμοιβές για υπηρεσίες, κατευθειαν εκει και να ενημερώνονται αυτοματα οι εφορίες.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:21 | ΠΑΥΛΟΣ

    Η κάρτα του πολίτη με τα δεδομένα που θέλετε να περιέχει δημοσιοποιεί κάθε προσωπικό στοιχείο. Εκθέτει το ιδιαίτερο πρόσωπο-ιστορικό του καθενός.Καταργείται και βάλλεται κατάφορα η ελευθερία του προσώπου αφού στιγματίζεται και μετατρέπεται σε έναν απρόσωπο αριθμό. Μας λέτε ότι είναι ασφαλή και θα διευκολύνει, την στιγμή που στην Γερμανία παραβιάστηκε η κάρτα αυτή. Τί θα κάνετε εάν διαρρεύσουν προσωπικά στοιχεία ή διαστρεβλωθούν από επιτήδειους. Μήπως με την ταυτοποίηση προσώπου αριθμού ένα «λάθος» μπορεί να ταράξει ή καταστρέψει ακόμη την προσωπική ζωή ένός πολίτη. Αναλαμβάνετε ένα τέτοιο κόστος; Άλλωστε απο την μέχρι τώρα πορεία των ελληνικών δεδομένων στο θέμα της καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής κάθε καινούριο «φρούτο» συνεπάγεται με τρέξιμο, γραφειοκρατία, και … αναποτελεσματικότητα, λόγω ελλέιψεως αναλόγων μηχανισμών.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:01 | Τάσος Βάσιος

    Η υιοθέτηση της κάρτας του πολίτη από την πολιτική ηγεσία αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή επαφή του πολίτη με το Κράτος, με καταλυτικές επιπτώσεις.
    Ωστόσο θεωρώ σκόπιμο να ενταχθεί στο πλάνο επιτέλους και ο μοναδικός τρόπος αναγνώρισης και ταυτοποίησης του πολίτη στη χώρα μας.Συγκεκριμένα να πάψουν να υπάρχουν (αφμ,αμκα,αδτ κτλ )διαφορετικοί τρόποι ταυτοποίησης και να συγχωνευτούν σε έναν ενιαίο, καθιστώντας την κάρτα του πολίτη ακόμη πιο λειτουργική.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:15 | Dimitris

    ΟΧΙ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ. ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ?. ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΣΑΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ. ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΟΠΟΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΠΟΙΟΝ ΔΗΠΟΤΕ ΕΛΕΓΧΟ. ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ.-

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:17 | Βάσω Κατι

    Όχι στην κάρτα του πολίτη,μ αρνούμαι να με κάνουν αριθμό, είμαι άνθρωπος, απο την στιγμή που εχω ταυτότητα αφμ δίπλωμα γιατι να χρειάζεται και κατι ακόμα για να πιστοποιώ την ύπαρξη μου?? παλιότερα που δεν είχαν πως λειτουργούσε η κοινωνία??? Αρνούμαι να την παραλάβω, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:50 | Γιαννάκος Γεώργιος

    Στην Αγγλία αποσύρεται η κάρτα του πολίτη λόγω κόστους!!! Δεν προσφέρει τίποτε που να μην έχουμε ήδη. Όλα τα στοιχεία ήδη είναι γνωστά στις υπηρεσίες του κράτους.Πρόκειται για μία μεγάλη ΦΟΥΣΚΑ που δεν προσφέρει τίποτε εκτός από το φακέλωμα μας.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:31 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

    ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ.

    ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ‘ΠΟΝΗΡΟ’ ΤΡΟΠΟ.

    ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Κέντρο Πληροφοριών:Γ. Σεπτεμβρίου 13 – Αθήνα 10432όρ. 5οςτηλ. 210
    36.32.443 Fax. 210 36.33.976
    Ανοιχτή Γραμμή: 11711 , Ιστοσελίδα : http://www.inka.gr
    40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΙΝΚΑ ΔΤ 275/04.09.10

    Δεν μας έφταναν η κατάργηση και μείωση των μισθών και των συντάξεων, αυξήσεις φόρων, κατάργηση δικαιωμάτων και αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.
    Σύμφωνα με δημοσιεύματα από έγκριτες εφημερίδες, και από το Διαδίκτυο, η κυβέρνηση προωθεί δύο μέτρα, συν τοις άλλοις πολυέξοδα για το κράτος :

    1ο Θέλει να αντικαταστήσει την Ταυτότητα με την «κάρτα πολίτη», που πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί Κάρτα Φακελώματος του Πολίτη, η οποία μάλιστα δεν έγινε δεκτή στην Αγγλία, λόγω μεγάλου και άσκοπου κόστους και των
    αντιδράσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αυτή η κάρτα προγραμματίζουν να ενημερώνεται με κάθε αλλαγή στην οικονομική κατάσταση (ακίνητα, κινητές αξίες, λογαριασμοί, οφειλές), οικογενειακή κατάσταση, κατάσταση υγείας (φάρμακα, εισαγωγές σε νοσοκομεία, κληρονομικό ιστορικό), μετακινήσεις ταξίδια κτλ.
    Όλα τα προηγούμενα θα εμφανίζονται σε «ενιαία οθόνη». Αναφέρουν ότι ο ίδιος κάτοχος «θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του από το Διαδίκτυο» – λες και δεν τα ξέρει. Θα έχει όμως και το κράτος πρόσβαση και
    μάλιστα σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται. Εννοείται ότι πρόσβαση θα «αποκτήσουν» όλοι οι μεγάλοι προμηθευτές (πολυεθνικές, ασφαλιστικές, τράπεζες, διαγνωστικά κέντρα, πολυκλινικές, ιδιωτικά γραφεία «εύρεσης
    εργασίας», ενοικίασης εργαζομένων, εισπρακτικές . ) και βέβαια οι χάκερς.

    Είναι γνωστό ότι το διαδίκτυο είναι και θα είναι πάντα διάτρητο.

    2ο Θέλει να επιβάλλει υποχρεωτικά σε όλες τις συναλλαγές την «κάρτα των συναλλαγών», που και αυτή έχει χαρακτηριστεί Χαφιές του Καταναλωτή, και αυτή δεν έγινε δεκτή ούτε καν από τον αρμόδιο επίτροπο της φορολογίας της ΕΕ.
    Τη δεύτερη κάρτα επιδιώκουν να την έχει συνέχεια ο καταναλωτής (από ποια μέχρι ποια ηλικία άραγε;) για να καταγράφεται η κάθε συναλλαγή: το προϊόν ή η υπηρεσία, ο χρόνος και η χρηματική της αξία. Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο, και επειδή κάθε προϊόν διαθέτει μπαρ-κοντ -με μία αναγωγή στα προϊόντα που αγοράζει- θα είναι γνωστά τα πάντα ανεξαιρέτως, για τον
    πολίτη – καταναλωτή: Οι συνήθειές του, τα πιστεύω του, η σεξουαλική του ζωή . η υγεία του κλπ. Με αυτές τις υποχρεωτικές κάρτες ουσιαστικά δρομολογούν να καταργηθεί το Τραπεζικό Απόρρητο, το Ιατρικό Απόρρητο, και γενικά κάθε είδους απόρρητο
    στην ιδιωτική ζωή, θα ενοποιηθούν όλοι οι αριθμοί (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κτλ ) και θα μετατραπεί ο πολίτης σε έναν ανθρωποαριθμό.

    Το ΙΝΚΑ δηλώνει κάθετα ότι δεν θα δεχτεί τον Μεγάλο Αδελφό, δεν έχει να διαπραγματευτεί και να διαβουλευτεί την αξιοπρέπεια του πολίτη – καταναλωτή και καταδικάζει απερίφραστα τα προτεινόμενα μέτρα. Καλεί όλες οργανώσεις πολιτών, τους συνδικαλιστικούς και τους επιστημονικούς φορείς και όλα τα πολιτικά κόμματα για να μην περάσει το φακέλωμα.
    Το ΙΝΚΑ θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο, αλλά καλεί από τώρα τους πολίτες σε ετοιμότητα αν χρειαστεί, για να μην παραλάβουν τέτοιες κάρτες, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διακηρύξεις των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΟΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΦΤΩΧΙΑ
    ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ.

    ΥΓ: Το Διαδίκτυο είναι χρήσιμο αλλού και όχι για φακέλωμα.
    Το ΙΝΚΑ έχει υποδείξει και πώς θα καταπολεμηθεί η Γραφειοκρατία και πώς θα εντοπιστούν οι φοροφυγάδες, που άλλωστε είναι γνωστοί.
    Τα επιχειρήματα αυτά είναι κουκούλες προσχήματα.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:23 | Φούλη

    Είμαι κατά της κάρτας για πολλούς λόγους. Ο ένας είναι ο θρησκευτικός και δεν το διαπραγματεύομαι. Αλλος λόγος είναι οτι δεν έχω καμία διάθεση να γίνω ένας αριθμός λες και είμαι αντικείμενο σε ράφι του σούπερ μαρκετ. Ακουσα οτι θα γίνετε ανανέωση της κάρτας κάθε 2 χρόνια με το κόστος να βαραίνει τον πολίτη, ντροπή. Επίσης αυτό το έξοδο για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού τέτοιες μέρες είναι απλά προκλητικό. Ολα τα λύσαμε και το πρόβλημά μας είναι οι ταυτότητες. Θέλω να έχω την επιλογή να μην τη πάρω αυτή τη κάρτα. θα με αφήσετε να πεινάσω αν δε πάρω τη κάρτα αυτή; Εμείς σας φταίξαμε;

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:21 | Νικολέτα

    Ως νοήμων και σκεπτόμενος άνθρωπος αρνούμαι να παραλάβω μια κάρτα που θα με κάνει αριθμό. Δεν μπορεί ο καθένας που θα του έχει δοθεί εξουσία να μπορεί να βλέπει τα προσωπικά δεδομένα του καθενός. Από την στιγμή που θα γίνουμε ένα δεδομένο του ηλεκτρονικού υπολογιστή ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ανα πάσα ώρα και στιγμή κάποιος πατώντας το delete δεν θα μπορεί να μας εξαφανίσει; Την περίοδο της χούντας μας φακέλωναν για το φρόνημα. Ποια η διαφορά με την σημερινή κάρτα του πολίτη; Επειδή όμως είμαι και ορθόδοξη χριστιανή ως αντιρρησίας συνείδησης δεν πρόκειται να την παραλάβω. Μπορούν δηλαδή όλοι οι Μουσουλμάνοι να προσεύχονται ελεύθερα παντού, να χτίζουν τζαμιά στο όνομα της θρησκευτικής ελευθερίας αλλά οι χριστιανοί να μην μπορούν να κάνουν αυτό που τους προτάσσει η θρησκεία τους;

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:51 | Γεώργιος

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΛΥΣΑΜΕ.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:22 | Γιάννης

    επειδή βλέπω ότι πολλοί αντιδρούν στην χρήση της, δεν θα ήταν καλύτερα να υπάρχει επιλογή στα στοιχεία που θα καταχωρούνται σε αυτήν? δηλαδή εκτός από τα απαραίτητα που είναι τα στοιχεία της τωρινής ταυτότητας (και το ΑΦΜ για μένα), προαιρετικά να επιλέγει ο καθένας πόσα ακόμη στοιχεία θέλει να προσθέσει όπως ομάδα αίματος, θρήσκευμα κτλ. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο είναι πχ η ομάδα αίματος που ίσως σώσει μια ζωή η αναγραφή της αλλά σέβομαι κάποιους που δεν το επιθυμούν.
    Ευχαριστώ

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:23 | Φανούρης 1966

    Αντί να δοθεί προτεραιότητα σε άλλες μορφές οργάνωσης του κράτους, βαλθήκαμε να φακελώσουμε τους πολίτες. Με τι εμπιστοσύνη 8α δεχτούμε να πάρουμε την κάρτα την στιγμή που βλέπουμε ότι γίνονται τα πάντα προκειμένου να μας καταγράφουν όλες μας τις κινήσεις.
    Θα ήταν πολύ χρήσιμο όταν θα υπήρχε σε όλα τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία μηχανογράφηση που θα καταγραφόντουσαν όλες μας οι επισκέψεις, θα ήταν χρήσιμο όλα τα μαγαζιά θα ήταν συνδεδεμένα με την εφορία για τους ευνόητους λόγους.
    Ας κάνουμε αυτά τα βασικά και δεν υπάχει κανένας λόγος να φακελώνουμε τους πολίτες με κάρτες και άλλα τέτοια κόλπα.
    Την ανικανότητα του κράτους να οργανωθεί δεν θα την πληρώσομυε εμείς.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:55 | ΡΙΤΑ ΘΕΟ

    Θα έλεγα οτι η κάρτα του Πολίτη επειδή θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες ταυτότητες με αρκετά προσωπικά στοιχεία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την συναλλαγή του πολίτη ΜΟΝΟ με το Δημόσιο ή όταν πρόκειται να βοηθήσουν τον κάτοχου της σε κρίσιμες στιγμές (τροχαία, αιφνίδιες καταστάσεις, ομάδα αίματος-δωρητής οργάνων κλπ). Οι συναλλαγές με τον ιδιωτικό τομέα (αγορές κλπ) μπορεί να γίνει με άλλη κάρτα που θα έχει συγκεκριμένο σκοπό. Μην δημιουργηθεί μια κάρτα με πολλά στοιχεία, πολλούς αποδέκτες, πολλές συναλλαγές και τελικά αναποτελεσματική.