Άρθρο 13: Προεδρείο του Σ.Α.Ε.

1. Το Προεδρείο του Σ.Α.Ε. είναι ενδεκαμελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο, επτά Συντονιστές των Περιφερειών του Σ.Α.Ε., τον Ταμία, ένα Εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ένα Εκπρόσωπο των ΠΟΜΑΚ/ΠΣΕΚΑ.
2. Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. εκλέγεται μετά από μυστική ψηφοφορία στην Τακτική Συνέλευση, εκείνος ο οποίος θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφιζόντων που εκπροσωπούν τα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των συμμετεχόντων.
Σε περίπτωση που ένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων.
Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των ισοψηφησάντων.
Έκαστος εκ των επτά Συντονιστών των Περιφερειών του Σ.Α.Ε. ασκεί εκ περιτροπής, καθήκοντα Αναπληρωτή Προέδρου κατά το αναλογούν σε αυτόν χρονικό διάστημα, ενώ η σειρά ενός εκάστου καθορίζεται δια κληρώσεως. Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης του Προέδρου του Σ.Α.Ε., τον Πρόεδρο αντικαθιστά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος.
3. Ο Ταμίας εκλέγεται στην Τακτική Συνέλευση μετά από μυστική ψηφοφορία και με απλή πλειοψηφία των ψηφιζόντων που εκπροσωπούν τα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των συμμετεχόντων, το δε έργο του καθορίζεται με απόφαση του Προεδρείου.
Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης του Ταμία, αυτός αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα.
4. Ο Εκπρόσωπος των ΠΟΜΑΚ/ΠΣΕΚΑ – μέλος του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. ορίζεται από τις αντίστοιχες οργανώσεις.
Η θητεία των μελών του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. είναι τετραετής. Τα μέλη του Προεδρείου δεν δύναται να εκλεγούν πέραν των δύο θητειών για την ίδια θέση. Οι θητείες μελών του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. που διανύθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του Σ.Α.Ε., λαμβάνονται υπ’όψιν για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
Η θητεία των εκλεγέντων μελών του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. αρχίζει την πρώτη ημέρα του επόμενου μηνός από τη σύγκληση της τελευταίας Τακτικής Συνέλευσης.

  • We warmly welcome the inclusion of representatives of the World Federation of Overseas Cypriots (POMAK) and the International Coordinating Committee «Justice for Cyprus» (PSEKA).

  • Άρθρο 13
    Προεδρείο ΣΑΕ
    Παρα. 1.
    Δεν είναι δυνατό σε ένα Οργανισμό με παγκόσμιο χαρακτήρα, να καταργηθεί η θέση του Γραμματέα. Το Εκτελεστικό του ΣΑΕ πρέπει να αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Ταμεία. Να διαφοροποιηθούν τα άρθρα 13.1 13.3 και 15.1 για να συμπεριλάβουν και τη θέση του Γραμματέα.

  • Να διαγραφεί η πρόταση «Έκαστος εκ των επτά Συντονιστών των Περιφερειών του Σ.Α.Ε. ασκεί εκ περιτροπής, καθήκοντα Αναπληρωτή Προέδρου κατά το αναλογούν σε αυτόν χρονικό διάστημα, ενώ η σειρά ενός εκάστου καθορίζεται δια κληρώσεως. Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης του Προέδρου του Σ.Α.Ε., τον Πρόεδρο αντικαθιστά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος»

    Διαμαντης Γκίκας
    Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης

  • Να αντικατασταθεί η πρόταση «1. Το Προεδρείο του Σ.Α.Ε. είναι ενδεκαμελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο, επτά Συντονιστές των Περιφερειών του Σ.Α.Ε., τον Ταμία, ένα Εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ένα Εκπρόσωπο των ΠΟΜΑΚ/ΠΣΕΚΑ.» με την πρόταση «1. Το Προεδρείο του Σ.Α.Ε. είναι δεκατριμελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμεία, επτά Συντονιστές των Περιφερειών του Σ.Α.Ε., ένα Εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ένα Εκπρόσωπο των ΠΟΜΑΚ/ΠΣΕΚΑ»

    Διαμαντης Γκίκας
    Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης

  • 13 Ιανουαρίου 2013, 10:27 | Χαραλαμπος Καπνουλλας

    1)Εαν πραγματι θεωρειται τους Κυπριους αδερφους σας ως Αποδημο Ελληνισμο τοτε θα επρεπε να εχουμε δικαιωμα ψηφου.
    2)Οι οργανωσεις των ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και παρακαλω να συμπεριληφθη και η ΝΕΠΟΜΑΚ, θα επρεπε να εχουν αντιστοιχα ενα αντιπροσωπο αφου ειναι τρεις διαφορετικοι οργανισμοι.
    2)Αναφερομενος σε προηγουμενο σχολιο καποιου αλλου συμπατριωτη μας τον πληροφορω οτι το ΣΑΕ αντιπροσωπευεται και απευθυνει χαιρετισμο, καθε χρονο κατα την διαρκεια του παγκοσμιου Συνεδριου μας στην Λευκωσια.

  • 11 Ιανουαρίου 2013, 01:18 | Κώστας Πώποτας

    Άρθρο 13

    Προεδρείο του Σ.Α.Ε. – Σύνθεση

    Το Προεδρείο του Σ.Α.Ε. είναι εννεαμελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τους επτά Συντονιστές των Περιφερειών του Σ.Α.Ε. και τον Ταμία. Συμμετέχουν αυτοδικαίως, άνευ δικαιώματος ψήφου, ένας εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ένας εκπρόσωπος ο οποίος ορίζεται από κοινού από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Απόδημων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Η θητεία των μελών του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. είναι τετραετής. Τα μέλη του Προεδρείου δεν δύναται να συμμετάσχουν σε αυτό πέραν των δύο θητειών για την ίδια θέση. Οι θητείες μελών του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. που διανύθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του Σ.Α.Ε., λαμβάνονται υπ’όψιν για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

    Η θητεία των εκλεγέντων μελών του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. αρχίζει την 1η Αυγούστου του έτους εκλογής.

    Μετά δεκάμηνο και εντός δωδεκαμήνου μετά την συγκρότηση νέου Προεδρείου, πραγματοποιείται Συνάντηση του Προεδρείου και των Περιφερειακών Συμβουλίων στην Ελλάδα. Σκοπός της Συνάντησης αυτής είναι η οριοθέτηση στόχων και προτεραιοτήτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Σ.Α.Ε..

  • 9 Ιανουαρίου 2013, 13:56 | Papachristopoulos Paschalis

    ΑΡΘΡΟ 13. Προεδρείο του ΣΑΕ
    Γενική παρατήρηση. 1. Ποια η λογική στο Προεδρείο να υπάρχει εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εφόσον στα μελή περιλαμβάνονται επίσης ενορίες και κληρικολαϊκες κοινότητες; Επίσης γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχα στο προεδρία της ΠΟΜΑΚ/ΠΣΕΚΑ, ένας εκπρόσωπος του ΣΑΕ ενώ υπάρχει στο Προεδρείο του ΣΑΕ; Επίσης θα πρέπει να επανέλθει ο ρόλος του Γραμματέα με συγκεκριμένα καθήκοντα.
    3. Το κείμενο που αφορά τον ταμία «το δε έργο του καθορίζεται με απόφαση του Προεδρείου» είναι γενικόλογο και αδιαφανές. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις και νομικές ευθύνες του ταμία του ΣΑΕ; Εναντι ποιου νομικού καθεστώτος είναι υπόλογος; (Ελλάδος;). Ένα όργανο που διαχειρίστηκε εκατομμύρια Ευρώ στο παρελθόν και επιθυμεί οικονομική αυτοδυναμία, θα πρέπει να εχει απόλυτη διαφάνεια στην διαχείριση των πόρων του.
    4 Διάρκεια θητείας. Το σχέδιο νομοσχεδίου αναφέρει; «τα μελή του Προεδρείου δεν δύναται να εκλεγούν πέραν των δυο θητειών για την ίδια θέση». Πρέπει να διαγράφει το «δια την ίδια θέση» Μέγιστο, δυο (2) θητείες σε οποιαδήποτε θέση = συνολικά οκταετία, για να υπάρχει ανανέωση πρόσωπων. Άλλως κινδυνεύουμε να έχουμε… ρωσικό σύστημα (προέδρου – πρωθυπουργού εναλλάξ !!!).
    Ο Κανονισμός Λειτουργίας του Προεδρείου θα πρέπει να ψηφίζεται από την Τακτική Συνέλευση.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Το άρθρο θα πρέπει να διαμορφωθεί ως ακολούθως:
    1. Το Προεδρείο του Σ.Α.Ε. είναι ενδεκαμελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο, επτά Συντονιστές των Περιφερειών του Σ.Α.Ε., τον Γραμματέα, τον Ταμία, και ένα Εκπρόσωπο των ΠΟΜΑΚ/ΠΣΕΚΑ.
    2. Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. εκλέγεται σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο εννέα (9), μετά από μυστική ψηφοφορία στην Τακτική Συνέλευση, εκείνος ο οποίος θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφιζόντων που εκπροσωπούν τα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των ψηφισάντων μελών (παρόντα ή ηλεκτρονικά).
    Σε περίπτωση που ένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των ισοψηφησάντων.
    Ο Γραμματέας εκλέγεται στην Τακτική Συνέλευση μετά από μυστική ψηφοφορία και με απλή πλειοψηφία των ψηφιζόντων που εκπροσωπούν τα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των συμμετεχόντων. Είναι υπεύθυνος για την τήρηση των πρακτικών του Προεδρείου, για την συλλογή και προετοιμασία παρουσίασης όλων των Περιφερειακών εισηγήσεων, των συμπερασμάτων της Τακτικής Συνέλευσης και των Περιφερειακών Συνελεύσεων, προετοιμασία των εισηγητικών προτάσεων, και τον συντονισμό και προετοιμασία των γνωμοδοτήσεων απόψεων – προτάσεων του ΣΑΕ επί των σχετικών με τον απόδημο νομοσχεδίων.
    Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης του Γραμματέα, αυτός αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα.
    Έκαστος εκ των επτά Συντονιστών των Περιφερειών του Σ.Α.Ε. ασκεί εκ περιτροπής, καθήκοντα Αναπληρωτή Προέδρου κατά το αναλογούν σε αυτόν χρονικό διάστημα, ενώ η σειρά ενός εκάστου καθορίζεται δια κληρώσεως. Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης του Προέδρου του Σ.Α.Ε., τον Πρόεδρο αντικαθιστά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος.
    3. Ο Ταμίας και οι Περιφερειακοί Ταμίες εκλέγεται στην Τακτική και Περιφερειακές Συνελεύσεις αντίστοιχα μετά από μυστική ψηφοφορία και με απλή πλειοψηφία των ψηφιζόντων που εκπροσωπούν τα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των συμμετεχόντων, το δε έργο των καθορίζεται από τον αντίστοιχο Κανονισμό Λειτουργίας. Ο Ταμίας είναι υπόλογος στην Κεντρική Συνέλευση για την οικονομική διαχείριση του Κεντρικού Ταμείου και ελέγχεται από την κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή.
    Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης του Ταμία, αυτός αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα.
    4. Ο Εκπρόσωπος των ΠΟΜΑΚ/ΠΣΕΚΑ – μέλος του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. ορίζεται από τις αντίστοιχες οργανώσεις.
    Η θητεία των μελών του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. είναι τετραετής. Τα μέλη του Προεδρείου δεν δύναται να εκλεγούν πέραν των δύο συνολικά θητειών για οποιαδήποτε θέση. Οι θητείες μελών του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. που διανύθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του Σ.Α.Ε., λαμβάνονται υπ’ όψιν για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
    Η θητεία των εκλεγέντων μελών του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. αρχίζει την πρώτη ημέρα του επόμενου μηνός από τη σύγκληση της τελευταίας Τακτικής Συνέλευσης.

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 00:36 | Παύλος Κερασαββόπουλος

    Για πιό λογο στο ανωτέρω σχήμα δεν υπάρχει θέση Γραμματέα; Πιστεύω οτι πρέπει να υπάρχει η θέση Γραμματέα.

  • 12 Δεκεμβρίου 2012, 11:36 | Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ κυκκώτης

    στο άρθρο 13 στην παράγραφο 1 να προσθεθεί «ως επίσης και ένα εκπρόσωπον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και ένα εκπρόσωπον του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων»