- Υπουργείο Εξωτερικών - http://www.opengov.gr/ypex -

ΜΕΡΟΣ Γ` – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 136
Κλάδοι προσωπικού
1. Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών κατατάσσονται στους εξής Κλάδους:
α. Διπλωματικός Κλάδος
β. Κλάδος Επιστημονικού Προσωπικού της Ε.Ν.Υ.
γ. Κλάδος Εμπειρογνωμόνων
δ. Κλάδος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων
ε. Κλάδος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας
στ. Κλάδος Διοικητικού Προξενικού
ζ. Κλάδος Επικοινωνιών και Πληροφορικής
η. Κλάδος Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης
θ. Κλάδος Επιμελητών
2. Στους ανωτέρω προστίθενται και οι υπάλληλοι του Κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών δυνάμει του π.δ. 81/2019 (Α΄ 119).
3. Στο Υπουργείο Εξωτερικών υπηρετούν και άλλοι υπάλληλοι, μη υπαγόμενοι στους ανωτέρω κλάδους, οι οποίοι στελεχώνουν αυτοτελείς υπηρεσίες, που προβλέπονται στον παρόντα νόμο.

Άρθρο 137
Γενικά Προσόντα διορισμού
1. Για το διορισμό υπαλλήλου στο Υπουργείο Εξωτερικών απαιτούνται τα εξής γενικά προσόντα:
α. Να έχει την ελληνική ιθαγένεια.
β. Να έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του. Για τη συμπλήρωση του κατώτατου ορίου ηλικίας διορισμού ως ημέρα γεννήσεως θεωρείται η 1η Ιανουαρίου.
Όσοι αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση δεν μπορούν να διορισθούν πριν από τη συμπλήρωση τριών ετών από την πολιτογράφηση τους.
Οι συμβασιούχοι των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας μπορεί να είναι και αλλοδαποί.
Η ηλικία αποδεικνύεται από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και, σε περίπτωση αμφισβήτησης, από ληξιαρχική πράξη γέννησης που έχει συνταχθεί εντός ενενήντα ημερών από τη γέννηση. Αν δεν υπάρχει τέτοια πράξη, η ηλικία αποδεικνύεται από τα μητρώα αρρένων για τους άνδρες και από το γενικό μητρώο δημοτών (δημοτολόγιο) για τις γυναίκες. Εάν υπάρχουν περισσότερες εγγραφές στο οικείο μητρώο, επικρατεί η πρώτη εγγραφή. Βεβαίωση της ηλικίας ή διόρθωση της εγγραφής, με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ουδέποτε λαμβάνεται υπόψη.
γ. Να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει απαλλαγεί νόμιμα από αυτές και να μην έχει καταδικασθεί για λιποταξία.
δ. Να μην έχει στερηθεί, λόγω καταδίκης, τα πολιτικά του δικαιώματα.
ε. Να μην έχει καταδικασθεί για κακούργημα, όπως και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, καταπίεση, δωροδοκία, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Επίσης, να μην υφίσταται εναντίον του εκκρεμής δίκη για κακούργημα ή για κάποιο από τα προαναφερόμενα πλημμελήματα.
Η παραγραφή κακουργήματος ή πλημμελήματος, για τα οποία εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση ή διατάχθηκε παραπομπή με τελεσίδικο βούλευμα, δεν αίρει το ανωτέρω κώλυμα. Η αποκατάσταση και η χάρη δεν αίρουν το ανωτέρω κώλυμα, εκτός αν το εκδιδόμενο, κατά την παρ. 1 του άρθρου 47 του Συντάγματος, διάταγμα αίρει και το κώλυμα αυτό.
στ. Να μην τελεί σε στερητική ή επικουρική δικαστική συμπαράσταση.
ζ. Να μην έχει απολυθεί οριστικά για πειθαρχικό λόγο από θέση δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή δημόσιας επιχείρησης ή οργανισμού κοινής ωφέλειας.
η. Να έχει την υγεία και αρτιμέλεια που επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπό διορισμό υπάλληλος δεν πρέπει να πάσχει από σοβαρά καρδιοαγγειακά ή σοβαρά αναπνευστικά ή νεφρολογικά ή μεταδοτικά νοσήματα ή σοβαρά νοσήματα του νευρικού συστήματος.
2. Οι προσλήψεις υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών διέπονται από τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και των ίσων ευκαιριών. Κανείς δεν μπορεί να αποκλεισθεί από τις σχετικές εξετάσεις, εφόσον εκπληρώνει τις νόμιμες προϋποθέσεις συμμετοχής του σε αυτές. Διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού, οι οποίες θεσπίζουν ποσοστώσεις υπέρ ατόμων με ειδικές ανάγκες, δεν εφαρμόζονται στους διαγωνισμούς για την πρόσληψη υπαλλήλων του Διπλωματικού Κλάδου, του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, καθώς και του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής του Υπουργείου Εξωτερικών.
3. Οι προϋποθέσεις διορισμού των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά το χρόνο υποβολής των σχετικών αιτήσεων όσο και κατά το χρόνο του διορισμού ή, προκειμένου για υπαλλήλους του Διπλωματικού Κλάδου, και κατά το χρόνο εισαγωγής στη Διπλωματική Ακαδημία.

Άρθρο 138
Περιγράμματα θέσεων εργασίας
1. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν σχετικής εισήγησης της ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης, καθορίζεται το περίγραμμα θέσης ή ομάδας θέσεων εργασίας της Κεντρικής και της Εξωτερικής Υπηρεσίας, καθώς και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών.
2. Στο διάταγμα καθορίζεται ιδίως η αποστολή-σκοπός, τα κύρια καθήκοντα, η χρήση πόρων-εργαλείων, οι ειδικές συνθήκες εργασίας, τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα, τα επιθυμητά προσόντα-εμπειρία, οι δεξιότητες και οι γνώσεις που είναι αναγκαίες για την άσκηση των καθηκόντων της κάθε θέσης ή της ομάδας θέσεων εργασίας.

Άρθρο 139
Ορκωμοσία
1. Οι διοριζόμενοι υπάλληλοι δίνουν, πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, τον προβλεπόμενο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους όρκο, που έχει ως εξής: «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην Πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα Καθήκοντα μου». Εάν ο διοριζόμενος δηλώσει ότι δεν πιστεύει σε θρησκεία ή πιστεύει σε θρησκεία, η οποία δεν επιτρέπει τον όρκο, τότε ο όρκος δίδεται σαν διαβεβαίωση με τον εξής τύπο: «Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδηση μου να φυλάττω πίστη στην Πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα Καθήκοντα μου».
2. Ο όρκος αυτός δίδεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Υπουργού Εξωτερικών, και σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας τους, ενώπιον του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, από τους υπαλλήλους όλων των κλάδων.
3. Το προσωπικό των αρχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας, που προσλαμβάνεται με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, ορκίζεται ενώπιον των προϊσταμένων των αρχών αυτών.
4. Οι προϊστάμενοι των άμισθων προξενικών αρχών ορκίζονται ενώπιον του προϊσταμένου της διπλωματικής ή προξενικής αρχής στην οποία υπάγονται.
5. Οι αλλοδαποί υπάλληλοι δίνουν τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι να εκτελώ πιστά και ευσυνείδητα και κατά τους ελληνικούς νόμους τα Καθήκοντα μου». Εάν ο προσλαμβανόμενος αλλοδαπός δηλώσει ότι δεν πιστεύει σε θρησκεία ή πιστεύει σε θρησκεία, η οποία δεν επιτρέπει τον όρκο, τότε ο όρκος δίδεται σαν διαβεβαίωση με τον εξής τύπο: «Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδηση μου να εκτελώ πιστά και ευσυνείδητα και κατά τους ελληνικούς νόμους τα Καθήκοντα μου».

Άρθρο 140
Διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια
1. Τα διπλωματικά και τα υπηρεσιακά διαβατήρια χορηγούνται μόνο σε Έλληνες πολίτες και το κόστος έκδοσής τους βαρύνει το φορέα, ο οποίος ζητεί την έκδοσή του ή το φορέα στον οποίο υπηρετεί ο αιτούμενος την έκδοση.
2. Τα διπλωματικά διαβατήρια χορηγούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών στα κάτωθι πρόσωπα:
α. στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,
β. στον Πρωθυπουργό,
γ. στον Πρόεδρο της Βουλής,
δ. στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,
ε. στα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς,
στ. στους εν ενεργεία έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές
ζ. στους διατελέσαντες Προέδρους της Δημοκρατίας,
η. στους διατελέσαντες Πρωθυπουργούς,
θ. στους διατελέσαντες Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς των Εξωτερικών,
ι. στους Προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,
ια. στον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους Αρχηγούς των Επιτελείων των τριών Όπλων, στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος,
ιβ. στους εν ενεργεία Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων,
ιγ. στους εν ενεργεία ανωτάτους λειτουργούς της Προεδρίας της Δημοκρατίας, εφόσον συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,
ιδ. στους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εξωτερικών, στους υπαλλήλους του Διπλωματικού Κλάδου, στους υπαλλήλους του Κλάδου Επιστημονικού Προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, στους υπαλλήλους του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων, στους υπαλλήλους του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, στους υπαλλήλους του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, στους υπαλλήλους με βαθμό Διευθυντή Α΄ και Β΄ και Τμηματάρχη Α΄ και Β΄ του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού και του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής και στους υπαλλήλους με βαθμό Α΄ του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εξωτερικών.
ιε. σε υπαλλήλους του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού, του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής και του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης, στους οποίους ανατίθεται η διεύθυνση Προξενικού Γραφείου.
ιστ. στους Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους και τους αναπληρωτές αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και στους Ακολούθους Άμυνας (αξιωματικούς Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας).
3. Τα διπλωματικά διαβατήρια χορηγούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών και στα κάτωθι πρόσωπα:
α. στους Πρέσβεις επί τιμή, στους Πληρεξουσίους Υπουργούς επί τιμή, στους Επίτιμους Νομικούς Συμβούλους, στους Εμπειρογνώμονες επί τιμή, στους Γενικούς Συμβούλους Ο.Ε.Υ. επί τιμή, καθώς και στους Γενικούς Συμβούλους Επικοινωνίας επί τιμή,
β. σε υπαλλήλους των λοιπών κλάδων και βαθμών του Υπουργείου Εξωτερικών, εφόσον υπηρετούν ή μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους σε αρχές ειδικών συνθηκών.
γ. σε κατέχοντες ανώτατες θέσεις στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ή στους ειδικευμένους οργανισμούς του ή σε άλλο διεθνή διακυβερνητικό οργανισμό ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
δ. σε άλλα πρόσωπα, ανήκοντα στο προσωπικό των Πρεσβειών, προερχόμενα από άλλα Υπουργεία ή δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία κατά την κρίση του Υπουργού Εξωτερικών, ανακοινώνονται προς την ξένη κυβέρνηση ως διπλωματικοί υπάλληλοι,
ε. στον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο Εξωτερικών, στους Παρέδρους και στους Δικαστικούς Αντιπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Εξωτερικών.
4. Εφόσον στα πρόσωπα των παρ. 2 και 3 έχει χορηγηθεί διπλωματικό διαβατήριο, δικαιούνται επίσης διπλωματικών διαβατηρίων οι σύζυγοι, τα συμβαλλόμενα του συμφώνου συμβίωσης μέρη, καθώς και τα ανήλικα τέκνα τους.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μπορεί να χορηγούνται για εξαιρετικούς λόγους διπλωματικά διαβατήρια και σε Έλληνες υπηκόους που δεν υπάγονται σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες.
6. Υπηρεσιακά διαβατήρια εκδίδονται και χορηγούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών στα κάτωθι πρόσωπα:
α. στους Γενικούς Γραμματείς των άλλων Υπουργείων,
β. στα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών,
γ. σε υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, που δεν δικαιούνται διπλωματικού διαβατηρίου είτε αυτοί υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία είτε στο εξωτερικό,
δ. στους Επίτιμους Γενικούς Προξένους και Επίτιμους Προξένους, εφόσον κατέχουν την ελληνική ιθαγένεια,
ε. στους μονίμους υπαλλήλους άλλων φορέων, για όσο χρόνο υπηρετούν στο εξωτερικό πλην των εκπαιδευτικών,
στ. στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υπηρετούν σε χώρες εκτός Ε.Ε.,
ζ. στους αστυνομικούς, οι οποίοι συνοδεύουν απελασσόμενους,
η. σε συζύγους, μέρη του συμφώνου συμβίωσης και ανήλικα τέκνα των αναφερόμενων στα υπό στοιχεία γ΄, ε΄ και στ΄ κατηγοριών προσώπων.
7. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μπορεί να χορηγούνται για εξαιρετικούς λόγους υπηρεσιακά διαβατήρια και σε Έλληνες υπηκόους που δεν υπάγονται σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες.
8. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών ορίζονται το κόστος έκδοσης, η μορφή και ο τύπος των διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων, τα απαραίτητα στοιχεία που αυτά περιλαμβάνουν, καθώς και τα δικαιολογητικά για την έκδοση και την ισχύ αυτών. Το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να απαιτεί την προσκόμιση και άλλων δικαιολογητικών εγγράφων που κρίνονται αναγκαία κατά περίπτωση. Για τη χορήγηση των διαβατηρίων του παρόντος άρθρου σε ανήλικα τέκνα, απαιτείται η συγκατάθεση των ασκούντων την επιμέλεια αυτών.
9. Τα διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια αφαιρούνται, πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, εάν οι κάτοχοι τους τέλεσαν πράξεις που απάδουν στον τίτλο, στην ιδιότητα ή στην αποστολή τους. Η ως άνω αφαίρεση συνεπάγεται και την αφαίρεση των διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων από τα μέλη της οικογένειας του δικαιούχου. Σε περίπτωση που ο κάτοχος του διπλωματικού ή υπηρεσιακού διαβατηρίου απολέσει για οποιοδήποτε λόγο την ιδιότητα, βάσει της οποίας εξεδόθη το εν λόγω διαβατήριο, αυτό επιστρέφεται άμεσα στην εκδούσα Αρχή, με μέριμνα της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης.
10. Κατά την έκδοση των ανωτέρω διαβατηρίων τηρούνται οι προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές και χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Άρθρο 141
Κανονικές άδειες
1. Για τις κανονικές άδειες των υπαγόμενων στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εξωτερικών υπαλλήλων ισχύουν οι ρυθμίσεις περί κανονικής αδείας του Υπαλληλικού Κώδικα.
2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν, είναι δυνατόν να χορηγηθεί άδεια ενός μηνός κατ’ έτος, άνευ αποδοχών, κατόπιν εξαντλήσεως της κανονικής αδείας.
3. Όποιος λαμβάνει κανονική άδεια υποχρεούται να τη χρησιμοποιήσει εντός της χρονικής περιόδου για την οποία αυτή έχει χορηγηθεί, διαφορετικά η χορηγηθείσα άδεια ανακαλείται, εκτός εάν, με την έγκριση της προϊστάμενης αρχής, αναβληθεί η έναρξη της άδειας.
Η κανονική άδεια χορηγείται από τον προϊστάμενο της Αρχής Εξωτερικού ή τον Διευθυντή της Κεντρικής ή Περιφερειακής Υπηρεσίας, οι οποίοι ενημερώνουν αμέσως τη Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης για τη διάρκειά της, καθώς και για οποιαδήποτε μεταβολή ως προς αυτή.
4. Εάν για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή του, ο υπάλληλος δεν μπορέσει να κάνει χρήση της εγκριθείσας άδειας εντός του έτους για το οποίο αυτή εγκρίθηκε, η άδεια μεταφέρεται και χρησιμοποιείται εντός του επόμενου έτους. Στην περίπτωση αυτή η συνολική διάρκεια της άδειας δεν μπορεί να υπερβεί το δίμηνο.
5. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης υπέρβασης της χορηγηθείσας άδειας και ανεξαρτήτως των πειθαρχικών κυρώσεων, ο λαβών την άδεια στερείται των αντίστοιχων αποδοχών για τις ημέρες της υπέρβασης.
6. Στους υπαλλήλους, οι οποίοι υπηρετούν στο εξωτερικό, καταβάλλεται κατ’ έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 236, το ισόποσο του χαμηλότερου ναύλου εισιτηρίου οικονομικής θέσης με δυνατότητα μεταφοράς αποσκευής, μετ’ επιστροφής για τους ίδιους, το ή τη σύζυγο, τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, καθώς και τα προστατευόμενα τέκνα τους, προκειμένου να διανύσουν την άδειά τους στην Ελλάδα.
7. Στους υπαλλήλους, οι οποίοι υπηρετούν στις κατά το άρθρο 169 παρ. 4 αρχές δυσμενών συνθηκών διαβίωσης, χορηγείται ετησίως δίμηνη κανονική άδεια, με πλήρεις αποδοχές της θέσης τους. Σε αυτούς, καθώς και στα μέλη της οικογένειάς τους, καταβάλλεται το αντίτιμο εισιτηρίου που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, για την έλευσή τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 236.
8. Στους υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν σε απομακρυσμένες χώρες χορηγείται πρόσθετος χρόνος άδειας. Οι χώρες αυτές, καθώς και η διάρκεια του πρόσθετου χρόνου καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
9. Οι όροι της άδειας του προσωπικού, που υπηρετεί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καθορίζονται με τη συναπτόμενη σύμβαση, λαμβανομένης υπόψη και της επιχώριας εργατικής νομοθεσίας.

Άρθρο 142
Αναρρωτικές άδειες και άδειες κύησης και λοχείας
1. Στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών χορηγείται, μετά από αίτησή τους ή αυτεπαγγέλτως, αναρρωτική άδεια από τον Υπουργό ως ακολούθως:
α. Στους υπηρετούντες στην Κεντρική Υπηρεσία με την υποβολή πιστοποιητικού από ιατρό, που ορίζεται από τον Υπουργό, εφόσον ο υπάλληλος απουσιάσει άνω των πέντε (5) ημερών.
β. Στους υπηρετούντες στις Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας με την υποβολή πιστοποιητικού από ιατρό, που ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρχής, εφόσον ο υπάλληλος απουσιάσει άνω των πέντε (5) ημερών. Σε περίπτωση συχνά επαναλαμβανόμενων απουσιών, λόγω αναρρωτικής άδειας, διάρκειας άνω του διμήνου μέσα στο ίδιο έτος, που δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία της αρχής, ο προϊστάμενος μπορεί να εισηγηθεί την ανάκληση του υπαλλήλου στην Κεντρική Υπηρεσία.
γ. Στους προϊσταμένους των Αρχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας, με την υποβολή πιστοποιητικού ενός ιατρού στην αλλοδαπή.
2. Η συνεχόμενη αναρρωτική άδεια πέραν του διμήνου για το ίδιο νόσημα μπορεί να παραταθεί μέχρι δύο (2) ακόμη μήνες, εάν η ανάγκη της παράτασης της άδειας βεβαιωθεί με νεότερη αιτιολογημένη ιατρική έκθεση και με γνωμάτευση υπέρ της παράτασης αυτής:
α. για μεν τους υπηρετούντες στην Κεντρική Υπηρεσία από Διευθυντή Δημόσιου Νοσοκομείου,
β. για δε τους υπηρετούντες στην Εξωτερική Υπηρεσία από έναν ακόμη ιατρό.
3. Η χορηγούμενη δίμηνη παράταση αναρρωτικής άδειας της προηγούμενης παραγράφου λαμβάνεται χωρίς περικοπή των αποδοχών, καθώς και του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής για τους υπηρετούντες σε αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας.
4. α. Σε περίπτωση που παρέλθει ο χρόνος της τετράμηνης, συνολικώς, αναρρωτικής άδειας και ο υπάλληλος κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Υπουργός Εξωτερικών προκαλεί αιτιολογημένη γνωμοδότηση τριμελούς επιτροπής για την ικανότητα του υπαλλήλου προς περαιτέρω εκτέλεση των καθηκόντων του. Η επιτροπή αυτή απαρτίζεται από τρεις Αναπληρωτές ή Επίκουρους Καθηγητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι ορίζονται κατά περίπτωση, ανάλογα με το νόσημα, από τον Υπουργό. Στην επιτροπή μετέχει ως εισηγητής, χωρίς ψήφο, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης.
Υπάλληλοι αρχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας, που αδυνατούν, λόγω σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να εμφανισθούν ενώπιον της πιο πάνω επιτροπής, υποβάλλουν σχετικές γνωματεύσεις δύο τουλάχιστον ιατρών, από τους οποίους ο ένας ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρχής. Η επιτροπή αποφαίνεται με βάση τις γνωματεύσεις αυτές και άλλα πιστοποιητικά ή στοιχεία που κρίνει αναγκαία για τη διαπίστωση της κατάστασης της υγείας του υπαλλήλου.
β. Η επιτροπή αποφαίνεται οριστικώς για την ανάγκη παράτασης της αναρρωτικής άδειας έως ακόμη τέσσερις (4) μήνες. Σε περίπτωση παράτασης, κατά τη διάταξη αυτή, της αναρρωτικής άδειας υπαλλήλου που υπηρετεί στην Εξωτερική Υπηρεσία, ο Υπουργός Εξωτερικών, μετά από γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αποφασίζει για τη διατήρηση ή μη του υπαλλήλου στη θέση του στην αλλοδαπή.
γ. Σε περίπτωση νοσημάτων δυσιάτων σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα, ο παρεχόμενος, κατά τα ανωτέρω, χρόνος αναρρωτικής άδειας δύναται να παραταθεί έως και τα δύο (2) έτη. Για την ανάγκη παράτασης αποφαίνεται η ως άνω επιτροπή.
δ. Μετά την πάροδο του ανωτάτου ορίου αναρρωτικής αδείας και σε περίπτωση ανάγκης παράτασης αυτής, ο υπάλληλος δύναται να ζητήσει τη χορήγηση αδείας άνευ αποδοχών για σοβαρούς λόγους ή την προσωρινή απαλλαγή καθηκόντων για απολύτως δικαιολογημένες ατομικές ανάγκες βάσει του άρθρου 152 του παρόντος.
6. Ο Υπουργός μπορεί να παραπέμπει και αυτεπαγγέλτως στην ως άνω επιτροπή, με το ερώτημα της απαλλαγής από τα καθήκοντά τους, υπαλλήλους, εφόσον θεωρεί ότι δεν μπορούν να τα εκτελούν λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας.
7. α. Σε περίπτωση που η ασθένεια δεν μπορεί να ιαθεί, η τριμελής επιτροπή της παρ. 5 εδ. α` αποφαίνεται για την πλήρη ανικανότητα του πάσχοντος υπαλλήλου προς εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.
β. Ο κρινόμενος ως πλήρως ανίκανος υπάλληλος απαλλάσσεται της υπηρεσίας, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
8. Σε περίπτωση που υπάλληλος, τοποθετημένος στην Εξωτερική Υπηρεσία και του οποίου έχει ήδη προσδιορισθεί το δεκαήμερο της μετάθεσής του σε άλλη Αρχή του Εξωτερικού ή στην Κεντρική Υπηρεσία, ασθενήσει και λάβει αναρρωτική άδεια, που υπερβαίνει τη διάρκεια του ανωτέρω δεκαημέρου, ως ημερομηνία παράδοσης υπηρεσίας θεωρείται, αυτομάτως, η τελευταία ημέρα του δεκαημέρου, εφόσον αυτή δεν τροποποιηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, η αποζημίωση υπηρεσίας στην αλλοδαπή παύει να καταβάλλεται αυτομάτως με την παρέλευση του δεκαημέρου και, εφόσον πρόκειται για υπάλληλο που μετατίθεται σε άλλη Αρχή Εξωτερικού, μέχρις ότου ο υπάλληλος αναλάβει υπηρεσία στη νέα αρχή.
9. Οι κυοφορούσες υπάλληλοι απέχουν υποχρεωτικά της υπηρεσίας, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, από τον έβδομο μήνα της κύησης, και θεωρείται ότι τελούν σε άδεια μητρότητας. Η άδεια αυτή παρατείνεται επί τρεις μήνες μετά τον τοκετό εφόσον το τεχθέν ζει, ή, διαφορετικά, επί τριάντα ημέρες. Οι τυγχάνουσες της ανωτέρω αδείας λαμβάνουν πλήρεις τις αποδοχές του βαθμού τους, εφόσον υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία, της θέσης τους δε, εφόσον υπηρετούν στην Εξωτερική Υπηρεσία. Χρήση του δικαιώματος χορήγησης αδείας ανατροφής τέκνου άνευ αποδοχών καθώς και της αδείας των εννέα (9) μηνών με αποδοχές που ορίζει ο Υπαλληλικός Κώδικας μπορούν να κάνουν οι υπάλληλοι μόνον της Κεντρικής Υπηρεσίας.

Άρθρο 143
Νοσήλια – Νοσηλεία
1. Οι εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις για την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων εφαρμόζονται και στους εμμίσθους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών.
2. Τα νοσήλια των υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν στην Εξωτερική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, καταβάλλονται σύμφωνα με τις οικείες γενικές διατάξεις. Οι διατάξεις περί νοσηλείας στο εξωτερικό εφαρμόζονται και για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίοι τελούν σε ειδική αποστολή. Κατ’ εξαίρεση των προβλεπομένων στον εκάστοτε ισχύοντα Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δέχονται το κοινοτικό έγγραφο Ε112, τα νοσήλια καταβάλλονται ανεξαρτήτως του φορέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν επιλέξει.
3. α. Σε περιπτώσεις επείγουσας ιατρικής ανάγκης υπαλλήλου ή μελών της οικογένειας του που υπηρετεί στην Εξωτερική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δέχονται το κοινοτικό έγγραφο Ε112, οι ιατρικές δαπάνες καταβάλλονται ως νόμιμα έξοδα από τις προξενικές εισπράξεις. Σε περίπτωση που αυτές δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν, οι δαπάνες καλύπτονται από την πάγια προκαταβολή και, όταν δεν υπάρχει πάγια προκαταβολή ή αυτή δεν επαρκεί, ζητείται η αποστολή εμβάσματος από άλλη αρχή του εξωτερικού. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες από τον οικείο Γενικό Πρόξενο ή Πρόξενο ή Διευθύνοντα Προξενικό Γραφείο Πρεσβείας ή Διαχειριστή της πάγιας προκαταβολής.
β. Η διαδικασία του προηγουμένου εδαφίου εφαρμόζεται και για την κάλυψη δαπανών νοσηλείας σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια έκτακτης εισαγωγής σε νοσοκομείο για την ίδια αιτία, για διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της οικείας διπλωματικής αρχής του εξωτερικού, μπορεί να παρατείνεται το ως άνω διάστημα και πέραν των έξι (6) μηνών, εφόσον είναι αδύνατη για ιατρικούς λόγους η επιστροφή του ασθενούς στην Ελλάδα και δεν είναι δυνατή η κάλυψη των σχετικών δαπανών νοσηλείας από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
γ. Ο υπάλληλος, ο οποίος ωφελήθηκε από τις προβλέψεις των περίπτ. α΄ και β΄, είναι υποχρεωμένος να υποβάλει εμπρόθεσμα τα σχετικά αποδεικτικά δαπανών νοσηλείας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ζητώντας με σχετική αίτηση του την απευθείας καταβολή στο Υπουργείο Εξωτερικών του ποσού που θα δικαιούτο από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε περίπτωση που είχε καταβάλει τις δαπάνες αυτές εξ ιδίων. Σε περίπτωση που παραλείψει να υποβάλει την ως άνω αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά καταλογίζεται σε βάρος του εντόκως το σύνολο της δαπάνης νοσηλείας που κατέβαλε η αρμόδια διπλωματική αρχή.
4. α. Σε υπαλλήλους της Εξωτερικής Υπηρεσίας, που υπηρετούν σε χώρες όπου δεν υπάρχει αξιόπιστη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρέχεται, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, η δυνατότητα νοσηλείας τους στην Ελλάδα ή σε τρίτη χώρα, όμορη ή πλησίον της χώρας όπου υπηρετούν, στην οποία υπάρχει ικανοποιητική νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
β. Στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε χώρες όπου αποδεδειγμένα δεν υφίσταται η δυνατότητα προμήθειας φαρμάκων στην ίδια χώρα, παρέχεται, με απόφαση της Διεύθυνσης Προμηθειών και Λειτουργικών Δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικών, η δυνατότητα προμήθειάς τους από την Ελλάδα ή από χώρα εκτός εκείνης όπου υπηρετούν. Η κάλυψη της αντίστοιχης δαπάνης γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2.

Άρθρο 144
Εκπαιδευτικές άδειες
1. Στους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν επιδείξει εξαιρετική επίδοση, έχουν συμπληρώσει πενταετή τουλάχιστον υπηρεσία στο Υπουργείο Εξωτερικών και δεν έχουν υπερβεί το πεντηκοστό (50ο) έτος της ηλικίας τους, μπορεί, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν, να χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια συνολικής διάρκειας μέχρι δύο ετών για μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης. Η άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
2.Υπάλληλοι δύνανται να συμμετέχουν σε σεμινάρια επί ειδικών θεμάτων διάρκειας έως δύο (2) μηνών, σε αντικείμενα τα οποία ενδιαφέρουν το Υπουργείο, ασχέτως ορίου ηλικίας. Η άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου και των τυχόν καθ’ ύλην αρμόδιων Διευθύνσεων.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μπορεί να χορηγείται εκπαιδευτική άδεια έως ενός έτους για εντατική εκμάθηση ξένων γλωσσών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό σε υπαλλήλους του Διπλωματικού Κλάδου έως και το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α΄, σε υπαλλήλους του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων έως και το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄, καθώς και σε υπαλλήλους του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας έως και το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α΄.
4. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου και των τυχόν καθ’ ύλην αρμόδιων Διευθύνσεων, μπορούν να δίδονται σε υπαλλήλους του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων, εφόσον το επιτρέπουν οι ανάγκες της υπηρεσίας, εκπαιδευτικές άδειες συνολικής διάρκειας ενός μηνός κατ’ έτος, προκειμένου να συμμετέχουν σε σεμινάρια, συνέδρια ή επιστημονικές εκδηλώσεις στον τομέα εξειδίκευσής τους, που διοργανώνονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
5. Οι τυχόντες εκπαιδευτικής άδειας για σπουδές στο εξωτερικό λαμβάνουν κατά τη διάρκεια αυτής τις αποδοχές εσωτερικού Οι υπάλληλοι υποχρεούνται, μετά τη λήξη της άδειας, να παραμείνουν στην υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για χρόνο τριπλάσιο από το διανυθέντα για την εκπαιδευτική άδεια.
Όσοι, μετά το διορισμό τους, μετεκπαιδεύτηκαν με δαπάνες του Δημοσίου, υποχρεούνται, μετά τη λήξη της άδειας, να παραμείνουν στην υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για χρόνο τριπλάσιο από το διανυθέντα για την εκπαιδευτική άδεια. Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής υποχρεούνται εντός τριών μηνών να επιστρέψουν στο Δημόσιο τις επιπλέον των κανονικών αποδοχών πάσης φύσεως δαπάνες, που κατέβαλε το Δημόσιο κατά το χρόνο της άδειας, με το νόμιμο τόκο από τη λήψη τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ – ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Άρθρο 145
Μητρώο Υπαλλήλων
1. Στη Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών τηρείται το μητρώο κάθε υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αποτελείται από: α) τον ατομικό φάκελο, β) το προσωπικό μητρώο, γ) το μητρώο επιμόρφωσης του υπαλλήλου, δ) τον φάκελο μισθολογικών θεμάτων.
2. Ο ατομικός φάκελος περιλαμβάνει, με την ευθύνη του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης και του νόμιμου αναπληρωτή του, από τα στοιχεία του μητρώου του υπαλλήλου τα ακόλουθα:
α. εκθέσεις αξιολόγησης και προσφυγές κατ’ αυτών,
β. αντίγραφα των πράξεων προαγωγών ή μη του υπαλλήλου,
γ. αντίγραφα των πράξεων επιβολής των πειθαρχικών ποινών, καθώς και των κλήσεων σε απολογία, εφ’ όσον έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή, των ενστάσεων και των προσφυγών κατά των πειθαρχικών ποινών και των αποφάσεων επί των ενστάσεων και προσφυγών, καθώς επίσης και αντίγραφα των αμετάκλητων καταδικαστικών αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων που έχουν εκδοθεί για ποινικά αδικήματα του υπαλλήλου που αποτελούν και πειθαρχικά παραπτώματα.
Ειδικά για τους προϊστάμενους οργανικών μονάδων της Κεντρικής και της Εξωτερικής Υπηρεσίας, στον ατομικό τους φάκελο περιλαμβάνεται επιπλέον και η ετήσια αναφορά για τον από μέρους τους βαθμό υλοποίησης των ΣΕΣ και ΣΔ που εκδίδεται από το Τμήμα Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.
Κάθε υπάλληλος έχει δικαίωμα γνώσης των στοιχείων του ατομικού του φακέλου, τα οποία είναι απόρρητα έναντι τρίτων.
3. Το προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου τηρείται μετά το διορισμό του και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ατομική, οικογενειακή, περιουσιακή και υπηρεσιακή του κατάσταση, πέραν αυτών που αναφέρονται στην παρ. 2, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
4. Το μητρώο επιμόρφωσης περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην επιστημονική κατάρτιση του υπαλλήλου και τηρείται με την ευθύνη του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης και του νόμιμου αναπληρωτή του. Το μητρώο εκπαίδευσης συνεκτιμάται, επικουρικά, από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια κατά την αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων σε σχέση με τις απαιτήσεις της υπηρεσίας. Ειδικότερα, το μητρώο επιμόρφωσης περιλαμβάνει:
α. αντίγραφα των τίτλων σπουδών, μετεκπαίδευσης, και εν γένει επιμόρφωσης ανεξαρτήτως της συνάφειάς τους με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών,
β. βεβαιώσεις συμμετοχής σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διοργανώνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα και έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών,
γ. αιτήσεις του υπαλλήλου για συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Υπουργείου Εξωτερικών που σχετίζονται με τα αντικείμενα του κλάδου του και τις εν γένει ανάγκες της υπηρεσίας,
δ. κάθε άλλο στοιχείο, συναφές προς τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών, που ζητεί ο υπάλληλος να περιληφθεί στο μητρώο επιμόρφωσής του, όπως δημοσιεύσεις, εργασίες, συμμετοχή σε σεμινάρια ή ανακοινώσεις σε συνέδρια, συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα και άλλα.
Όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο μητρώο επιμόρφωσης αριθμούνται και καταχωρίζονται στον πίνακα περιεχομένων του.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ορίζεται ο τρόπος τήρησης και ενημέρωσης του ατομικού φακέλου, του προσωπικού μητρώου, του μητρώου επιμόρφωσης και του φακέλου μισθολογικών θεμάτων.
6. Τα έγγραφα της παρ. 2 στοιχείο α΄ και γ΄ κοινοποιούνται από τη Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης, εντός δύο (2) μηνών από τη σύνταξή τους, στους ενδιαφερόμενους. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν δικαίωμα προσφυγής κατ’ αυτών στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, εντός δύο (2) μηνών από την κοινοποίηση, προς απάλειψη πραγματικών περιστατικών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς και των συνδεόμενων με αυτά αξιολογικών κρίσεων. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο εξετάζει την προσφυγή εντός δύο μηνών από την υποβολή της. Κατά την εξέταση της προσφυγής, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο καλεί σε ακρόαση α) τον κριθέντα υπάλληλο, ο οποίος μπορεί να παραστεί είτε αυτοπροσώπως είτε μετά ή διά δικηγόρου, β) εφόσον κρίνεται σκόπιμο, υπηρεσιακά ή άλλα πρόσωπα, εξαιρουμένου του αξιολογούντος, προς παροχή πληροφοριών ή προσαγωγή στοιχείων, τα οποία και αποχωρούν πριν από την έναρξη της συζήτησης. Εάν οι λόγοι της προσφυγής κριθούν βάσιμοι, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο επισυνάπτει στο επίμαχο έγγραφο τη σχετική κρίση του περί διαγραφής στοιχείων ή του συνόλου αυτού.
8. Παράλειψη των υπόχρεων για την τήρηση, φύλαξη και ενημέρωση του μητρώου, συνιστά το παράπτωμα της περίπτ. κη΄ της παρ. 1 του άρθρου 107 του Υπαλληλικού Κώδικα.

Άρθρο 146
Αξιολόγηση
1. Η αξιολόγηση της συμβολής των υπαλλήλων στην επίτευξη των στόχων και γενικότερα στην λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών, αποσκοπεί στη βελτίωση της ατομικής απόδοσης κάθε υπαλλήλου και συνολικά της απόδοσης έργου του Υπουργείου.
2. Οι προϊστάμενοι των Οργανικών Μονάδων της Κεντρικής και Εξωτερικής Υπηρεσίας υποχρεούνται να συντάσσουν, υπογράφουν και υποβάλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης, έκθεση αξιολόγησης, κάθε έτος, για την απόδοση των υπηρετούντων στη Μονάδα τους υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και των άλλων Υπουργείων, Κρατικών Υπηρεσιών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε διεθνείς οργανισμούς ή διασκέψεις ή διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Ειδικά, όσον αφορά στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας, οι εκθέσεις αξιολόγησης των προϊσταμένων τους συντάσσονται, κατά τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο, από τον οικείο Πρέσβυ και, στην περίπτωση Γραφείου που λειτουργεί σε προξενική αρχή, μετά από εισήγηση του προϊσταμένου της οικείας προξενικής αρχής. Οι εκθέσεις αξιολόγησης των υπαλλήλων που έχουν τοποθετηθεί σε Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ή σε Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας συντάσσονται από τον προϊστάμενο της οικείας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, με εισήγηση του προϊσταμένου του οικείου Γραφείου, η οποία επισυνάπτεται στην έκθεση αξιολόγησης. Σε περίπτωση απόκλισης της έκθεσης αξιολόγησης από την εισήγηση του επικεφαλής του οικείου Γραφείου, η απόκλιση θα πρέπει να αιτιολογείται ειδικώς. Στη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης συμμετέχει και ο αξιολογούμενος υπάλληλος σύμφωνα με τις επόμενες διατάξεις.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία εκδίδεται κατόπιν διαβούλευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των Κλάδων, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου αυτού, εξειδικεύονται τα κριτήρια αξιολόγησης ανά κλάδο και υπηρεσία όπως επίσης ρυθμίζεται και κάθε θέμα σχετικό με το χρόνο, τη συχνότητα, τον τύπο, τη μορφή, το περιεχόμενο και τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης καθώς και τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων στην ακόλουθη κλίμακα:
Άριστος (90-100)
Πολύ καλός (75-89)
Καλός (60-74)
Επαρκής (40-59)
Μέτριος (25-39)
Ανεπαρκής/Ακατάλληλος (0-24)
Η έκθεση αξιολόγησης περιλαμβάνει:
Α. Τυπικά προσόντα του υπαλλήλου:
Τους τίτλους σπουδών του υπαλλήλου, καθώς και τις δραστηριότητες επιμόρφωσης κατά το έτος στο οποίο αναφέρεται η αξιολόγηση.
Β. Συνοπτική περιγραφή του ανατεθειμένου έργου και ρόλου του αξιολογούμενου για την προαγωγή συγκεκριμένων στόχων της Υπηρεσίας.
Γ. Σαφείς και αιτιολογημένες κρίσεις του Αξιολογητή για το σύνολο των κάτωθι κριτηρίων αξιολόγησής υποστηριζόμενες από σχετικά πραγματικά περιστατικά:
i. Παρουσία και απόδοση του αξιολογούμενου, συνοδευόμενη από συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτέλεσε κατά την περίοδο που αξιολογείται. Ποιότητα κειμένων, ενημερωτικών εγγράφων, σημειωμάτων, τηλεγραφημάτων και προτάσεων, τις οποίες έχει αναπτύξει τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς σε συσκέψεις. Βαθμός επίτευξης των υπηρεσιακών στόχων όπως αυτοί αποτυπώνονται στα οικεία Στρατηγικά και Επιχειρησιακά Σχέδια και στο Σχέδιο Δράσης.
ii. Εργατικότητα, διοικητική και διαχειριστική επάρκεια του υπαλλήλου, η οποία να ανταποκρίνεται ποιοτικά στα ανατεθειμένα σε αυτόν καθήκοντα. Επίδειξη ενδιαφέροντος, πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας, ικανότητα οργάνωσης του ατομικού και συλλογικού φόρτου εργασίας, τήρηση οδηγιών και προθεσμιών, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ανάπτυξη καινοτομίας και δεξιοτήτων, συνθετική ικανότητα και αφοσίωση κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων. Χρηστική επάρκεια γλωσσών.
iii. Διοικητικές Ικανότητες, εφόσον πρόκειται για Προϊσταμένους Οργανικών Μονάδων. Γνώση και προώθηση του έργου και της πολιτικής του Υπουργείου κατά τρόπο που να συμβαδίζει με τα συμφέροντα της Χώρας και των τομέων ευθύνης του. Κύρος, σεβασμός και εκτίμηση που απολαμβάνει από τους υφισταμένους του. Ικανότητα οργάνωσης, συντονισμού και ελέγχου. Ικανότητα αξιολόγησης και αποδοτικής χρησιμοποίησης των υφισταμένων του και αξιοποίησης των διαθέσιμων μέσων. Ικανότητα λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων, ιδίως σε συνθήκες κρίσης, επίδειξη ψυχραιμίας, αυτοκυριαρχίας και αντοχής.
iv. Αίσθημα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας. Συνεργασία με συνυπηρετούντες, στην ίδια ή άλλη Μονάδα, υπαλλήλους, συμβολή στη συνεργασία και βελτίωση σχέσεων με αντίστοιχες διευθύνσεις ή/ και άλλους δημοσίους ή ιδιωτικούς φορείς, ελληνικούς ή ξένους επ’ ωφελεία της Υπηρεσίας. Συμπεριφορά προς τους πολίτες και άμεση εξυπηρέτηση αναγκών τους, αν ο υπάλληλος έρχεται σε επικοινωνία με κοινό, δημόσια και κοινωνική παρουσία.
v. Ακεραιότητα χαρακτήρα, συνέπεια και εχεμύθεια.
vi. Ο βαθμός επίτευξης των ετησίων στόχων που είχαν τεθεί από τη Διεύθυνση Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού
vii. H ετήσια αναφορά για τον από μέρους του υπαλλήλου βαθμό υλοποίησης του ΣΕΣ και ΣΔ που εκδίδεται από το Τμήμα Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.

4. Η έκθεση αξιολόγησης συμπληρώνεται με την αυτό-αξιολόγηση του υπαλλήλου στην οποία ο ενδιαφερόμενος αποτυπώνει την εκτίμησή του για τα στοιχεία της παρ. 3, καθώς και την εκτίμησή του για ενδεχόμενα επιτεύγματα ή/και προβλήματα της Οργανικής Μονάδας στην οποία υπηρετεί.
5. Ο αξιολογούμενος υπάλληλος λαμβάνει γνώση και υπογράφει την έκθεση αξιολόγησης, αφού αυτή ολοκληρωθεί. Η έκθεση αξιολόγησης συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο του υπαλλήλου.
6. Ο Υπουργός συντάσσει το περιεχόμενο των Εκθέσεων Αξιολόγησης των Προϊσταμένων των υπηρεσιών που υπάγονται απευθείας σε αυτόν.
7. Ο Υπουργός προβαίνει σε αξιολόγηση της δραστηριότητας των Προϊσταμένων των Μονάδων της Εξωτερικής Υπηρεσίας (Πρεσβειών και Μονίμων Αντιπροσωπειών) κατόπιν σχετικής εισήγησης του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, η οποία διαμορφώνεται με στοιχεία των Προϊσταμένων κατά περίπτωση Διευθύνσεων, τα οποία συγκεντρώνονται και του διαβιβάζονται με επιμέλεια της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης.
8. Οι Γενικοί Διευθυντές συντάσσουν εκθέσεις αξιολόγησης της δραστηριότητας των αναπληρωτών τους και, από κοινού με τους τελευταίους, των Διευθυντών των υπ’ αυτών Διευθύνσεων.
9. Οι Προϊστάμενοι των πρεσβευτικών αρχών υποχρεούνται να συντάσσουν έκθεση αξιολόγησης της δραστηριότητας των προϊσταμένων των έμμισθων προξενικών αρχών της χώρας διαπίστευσής τους.
10. Το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, κατά την κρίση των υπαλλήλων προς βαθμολογική εξέλιξη συνεκτιμά τις εκθέσεις αξιολόγησης, καθώς και το σύνολο των στοιχείων του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου.
11. Ενόψει της σύνταξης της έκθεσης αξιολόγησης, ο προϊστάμενος καλεί κατά την κρίση του τον αξιολογούμενο υπάλληλο για να συζητήσει μαζί του τρόπους και μέτρα βελτίωσης της απόδοσής του και καλύτερης αξιοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του προς όφελος τόσο του ιδίου όσο και της λειτουργίας της Οργανικής Μονάδας, στην οποία υπηρετεί. Η ημερομηνία της ανωτέρω συμβουλευτικής συνέντευξης, τα προτεινόμενα μέτρα βελτίωσης, καθώς και οι υπογραφές του αξιολογητή και του αξιολογουμένου, σημειώνονται σε ειδικό χώρο του εντύπου της έκθεσης αξιολόγησης με επισημείωση στην περίπτωση κατά την οποία ο αξιολογούμενος ζήτησε να υποβάλει τις απόψεις-αντιρρήσεις του. Ο αξιολογούμενος δύναται να υποβάλει απευθείας στον αξιολογητή απόψεις – αντιρρήσεις μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ολοκλήρωση της συμβουλευτικής συνέντευξης , οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης αξιολόγησης του υπαλλήλου και λαμβάνονται υπόψη από τον αξιολογητή.
12. Ελάχιστος χρόνος πραγματικής κοινής υπηρεσίας αξιολογούντος και αξιολογουμένου, μετά τον οποίο επιτρέπεται η σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης ορίζονται οι έξι μήνες. Η τελευταία έκθεση αξιολόγησης συντάσσεται, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μέσα σε ένα τρίμηνο από τη μετακίνηση του προϊσταμένου ή του αξιολογουμένου.
13. Η Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης τηρεί το αρχείο των εκθέσεων αξιολόγησης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε παράλειψη ή πλημμέλεια ή μη ορθή συμπλήρωση, η έκθεση αξιολόγησης επιστρέφεται στον αξιολογητή από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης για σχετική συμπλήρωση ή διόρθωση.
14. α. Η παράλειψη σύνταξης εκθέσεων αξιολόγησης ή η μη εμπρόθεσμη σύνταξη ή η σύνταξη μεροληπτικής έκθεσης αξιολόγησης ή η σύνταξη έκθεσης με κρίσεις ή χαρακτηρισμούς που δεν αιτιολογούνται ή που η υπηρεσιακή παρουσία και πορεία του αξιολογημένου υπαλλήλου δεν επαληθεύει, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης οφείλει να ενημερώνει για την παράλειψη σύνταξης εκθέσεων αξιολόγησης ή για τη μη εμπρόθεσμη σύνταξη τον πειθαρχικώς προϊστάμενο του υπόχρεου προς σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης, προκειμένου να κινηθεί εναντίον του η πειθαρχική διαδικασία.
β. Η σύνταξη μεροληπτικής έκθεσης αξιολόγησης ή η σύνταξη έκθεσης με κρίσεις ή χαρακτηρισμούς που δεν αιτιολογούνται ή που η υπηρεσιακή παρουσία και πορεία του αξιολογημένου υπαλλήλου δεν επαληθεύει αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο παραγράφεται μετά από τρία έτη από την ημέρα ολοκλήρωσης της έκθεσης αξιολόγησης.

Άρθρο 147
Αποσπάσεις
1. Όταν υφίσταται ειδική υπηρεσιακή ανάγκη σε προσωπικό, επιτρέπεται η μέχρι τρεις (3) μήνες απόσπαση υπαλλήλων του Υπουργείου σε διπλωματικές και προξενικές αρχές καθώς και Περιφερειακές Υπηρεσίες, η οποία διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Η απόσπαση μπορεί να παραταθεί, για εξαιρετικούς λόγους, πέραν του τριμήνου και μέχρι έξι (6) μήνες συνολικά, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Ο χρόνος της ως άνω απόσπασης υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στην Εξωτερική Υπηρεσία. Οι Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας που χρήζουν ενίσχυσης μέσω της ως άνω διαδικασίας, γνωστοποιούνται από τη Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις. Δεν επιτρέπεται δεύτερη απόσπαση του ίδιου υπαλλήλου πριν από την παρέλευση τριών (3) ετών από τη λήξη της προηγούμενης.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, επιτρέπεται η απόσπαση στην Κεντρική Υπηρεσία, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, υπαλλήλων οι οποίοι για λόγους εκτάκτων συνθηκών ή ανωτέρας βίας δεν δύνανται να μεταβούν ή να παραμείνουν ή να επανέλθουν στις θέσεις τους στην Εξωτερική Υπηρεσία.
3. Υπάλληλοι αποσπώμενοι από την Κεντρική Υπηρεσία σε αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας λαμβάνουν τις αποδοχές και την αποζημίωση υπηρεσίας στην αλλοδαπή που λαμβάνουν οι ομοιόβαθμοί τους, οι οποίοι υπηρετούν στη χώρα αυτή. Στους αποσπώμενους από αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας σε άλλη αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας καταβάλλεται, επιπλέον, λόγω πρόσθετων εξόδων στέγασης, ποσοστό 15% επί της αποζημίωσης υπηρεσίας αλλοδαπής του βαθμού τους στη χώρα απόσπασής τους. Ο χρόνος της απόσπασης λογίζεται, σε κάθε περίπτωση, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην Αρχή που αποσπάται ο υπάλληλος.
4. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, καθώς και η διάθεση υπαλλήλων στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τις κείμενες διατάξεις. Επίσης επιτρέπεται η απόσπαση ενός (1) υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών σε κάθε ένα από τα πολιτικά κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων καθώς και η απόσπαση υπαλλήλων στο Υπουργείο Εσωτερικών για διάθεση σε Γραφεία Βουλευτών και Ελλήνων Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΠΥΣ 19/8-2-1990, όπως ισχύει, χωρίς τους περιορισμούς της παρ. 1, υπό την προϋπόθεση ότι ο συνολικός αριθμός αποσπασμένων υπαλλήλων δεν υπερβαίνει τους δέκα πέντε (15) συνολικά, εκ των οποίων έως πέντε (5) από τον Διπλωματικό Κλάδο.
Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης, επιτρέπεται η απόσπαση ενός (1) υπαλλήλου του Διπλωματικού Κλάδου σε καθένα από τα Υπουργεία και ενός (1) υπαλλήλου του Κλάδου Ο.Ε.Υ. σε καθένα από τα παραγωγικά Υπουργεία. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών καθορίζονται τα Υπουργεία στα οποία επιτρέπεται η απόσπαση των υπαλλήλων του Διπλωματικού Κλάδου και του Κλάδου Ο.Ε.Υ. του προηγούμενου εδαφίου.
Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης, επιτρέπεται η απόσπαση έως δύο (2) υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας στο Γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών έως τρία (3) έτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έως τρία (3) έτη σε διεθνείς οργανισμούς ή διασκέψεις ή διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Οι αποσπάσεις αυτές δύναται να παραταθούν έως τρία (3) επιπλέον έτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έως τρία (3) επιπλέον έτη για τους διεθνείς οργανισμούς ή διασκέψεις ή διπλωματικές διαπραγματεύσεις.
Με όμοια απόφαση επιτρέπεται η απόσπαση έως πέντε υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών στα Γραφεία των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλέον όσων υπηρετούν στο Γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου, για χρονικό διάστημα έως τρία (3) έτη και δυνατότητα παράτασης έως τρία (3) επιπλέον έτη.
Με όμοια απόφαση επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών έως τρία (3) έτη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με δυνατότητα παράτασης έως τρία (3) επιπλέον έτη.
Όλοι οι ανωτέρω αποσπώμενοι υπάλληλοι αξιολογούνται ειδικώς κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους για τον τρόπο που συνεννοούνται με την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, την ενημέρωση που παρέχουν καθώς και για τη συνεισφορά τους στο να προαχθούν οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής. Λαμβάνουν τις αποδοχές και την αποζημίωση υπηρεσίας στην αλλοδαπή των ομοιοβάθμων τους, οι οποίοι υπηρετούν στις ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές της χώρας στην οποία λειτουργούν οι προαναφερόμενοι οργανισμοί ή λαμβάνουν χώρα διασκέψεις ή διπλωματικές διαπραγματεύσεις, εκτός εάν αμείβονται από αυτούς. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών καθορίζεται η αποζημίωση υπηρεσίας στην αλλοδαπή εάν δεν υφίσταται διπλωματική ή προξενική αρχή στις παραπάνω χώρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 235. Οι ανωτέρω υπάλληλοι λαμβάνουν, επιπλέον, τα έξοδα μετακίνησης τους, εφόσον αποσπώνται για χρονικό διάστημα πέραν του έτους και δεν λαμβάνουν αντίστοιχες παροχές από τον φορέα, στον οποίο αποσπώνται.
6. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών δύνανται να αποδέχονται θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε Διεθνή Οργανισμό, του οποίου μέλος είναι η Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή χορηγείται, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, άδεια άνευ αποδοχών μέχρι πέντε (5) έτη, η οποία μπορεί να παραταθεί, με την ίδια διαδικασία, για μία ακόμη πενταετία. Οι ως άνω υπάλληλοι αμείβονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τον Διεθνή Οργανισμό, ο χρόνος της άδειας άνευ αποδοχών θεωρείται συντάξιμη υπηρεσία και οφείλουν να καλύπτουν εξ ιδίων τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Εάν ο υπάλληλος δεν εμφανισθεί να αναλάβει υπηρεσία εντός διμήνου από τη λήξη της άδειας, θεωρείται ότι παραιτήθηκε αυτοδικαίως από την Υπηρεσία. Οι υπάλληλοι υποχρεούνται κατά τη διάρκεια παραμονής τους στις ανωτέρω θέσεις να συνεχίσουν να διατηρούν την απαιτούμενη σχέση με την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ενημερώνοντας για όσα δύνανται να προάγουν τα συμφέροντα της Χώρας.
7. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, επιτρέπεται η απόσπαση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μονίμων ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων άλλων Υπουργείων, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, της Τράπεζας της Ελλάδος και φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται και ισχύει κάθε φορά, καθώς και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στο Δημόσιο είτε στο σύνολο τους είτε κατά πλειοψηφία. Οι αποσπώμενοι υπάλληλοι ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ ή ΤΕ, γνωρίζουν άριστα την αγγλική ή τη γαλλική γλώσσα και έχουν γνώση και εμπειρία από τη λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά προτίμηση λόγω της θέσης τους ή του έργου τους στον φορέα προέλευσης. Η απόσπαση πραγματοποιείται εφόσον υπάρχει αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη για χρονικό διάστημα έως τρία (3) έτη, δυνάμενη να παραταθεί για τρία (3) επιπλέον έτη. Οι αποσπάσεις στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν συνολικά τα έξι (6) έτη στη διάρκεια υπηρεσίας του υπαλλήλου.
8. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού δύνανται να αποσπώνται σε Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς υπάλληλοι άλλων Υπουργείων, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, που γνωρίζουν άριστα την αγγλική ή τη γαλλική γλώσσα και έχουν γνώση και εμπειρία από τη λειτουργία των διεθνών οργανισμών κατά προτίμηση λόγω της θέσης τους ή του έργου τους στον φορέα προέλευσης. Η απόσπαση πραγματοποιείται εφόσον υπάρχει αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη για χρονικό διάστημα έως τρία (3) έτη, δυνάμενη να παραταθεί για τρία (3) επιπλέον έτη. Οι αποσπάσεις αυτές δεν δύναται να υπερβαίνουν συνολικά τα έξι (6) έτη στη διάρκεια υπηρεσίας του υπαλλήλου.
9. Οι τακτικές αποδοχές, η αποζημίωση υπηρεσίας στην αλλοδαπή, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη που προκύπτει από την απόσπαση βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, στο οποίο υπάγεται η υπηρεσία ή του φορέα στον οποίο ανήκει ο αποσπώμενος υπάλληλος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών καθορίζεται η αποζημίωση υπηρεσίας στην αλλοδαπή, που χορηγείται στους κατά τα ανωτέρω αποσπώμενους, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 235.
10. Υπάλληλοι άλλων Υπουργείων ή κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και όσων υπάγονται στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, καθώς και Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, των οποίων οι σύζυγοι υπηρετούν ως υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, επιτρέπεται να αποσπώνται στην ίδια πόλη με την Αρχή όπου υπηρετεί ο/η σύζυγος ή το συμβαλλόμενο σε σύμφωνο συμβίωσης μέρος, είτε στην ίδια την αρχή, είτε σε άλλη αρχή, και για όσο διάστημα διαρκεί η τοποθέτηση του/της συζύγου ή του συμβαλλόμενου σε σύμφωνο συμβίωσης μέρους. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, και του, κατά περίπτωση, αρμόδιου Υπουργού, μετά από σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου της οικείας διπλωματικής ή προξενικής αρχής.
11. Για την απόσπαση υπαλλήλων που υπάγονται στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του οικείου δικαστικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Οι αποσπώμενοι υπάλληλοι λαμβάνουν αποκλειστικά τις αποδοχές εσωτερικού, οι οποίες καταβάλλονται από το φορέα προέλευσης και δεν δικαιούνται αποζημίωση υπηρεσίας αλλοδαπής. Στην περίπτωση που ο αιτών την απόσπαση είναι προϊστάμενος τμήματος, αυτός πρέπει να υποβάλει αίτηση προς το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, προκειμένου να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Εφόσον ο αιτών την απόσπαση κατέχει βαθμό προϊσταμένου Διεύθυνσης, η απόσπασή του δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο (2) έτη.
12. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δύνανται να αποσπώνται στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών. Η απόσπαση γίνεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού και η διάρκειά της δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη συνολικά, χωρίς δυνατότητα παράτασης.
13. Οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό με απόσπαση η οποία υπερβαίνει τα ανώτατα χρονικά όρια που ορίζουν οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, δύναται να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι την αντικατάστασή τους και, πάντως, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος.
14. Κάθε άλλη διάταξη ειδική ή γενική περί αποσπάσεων ή συνυπηρετήσεων δεν εφαρμόζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Άρθρο 148
Μετατάξεις
1. Απαγορεύονται οι μετατάξεις στον Διπλωματικό Κλάδο, στον Κλάδο Επιστημονικού Προσωπικού της Ε.Ν.Υ., στον Κλάδο Εμπειρογνωμόνων, στον Κλάδο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και στον Κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι μετατάξεις των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, σε Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
2. Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης, η μετάταξη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπαλλήλου που υπηρετεί στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και στους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων που δεν υπάγονται στους Κλάδους της προηγούμενης παραγράφου. Οι υποψήφιοι, εφόσον διαθέτουν και τα υπόλοιπα ειδικά προσόντα διορισμού του Κλάδου, μετατάσσονται μετά από αίτησή τους που υποβάλλεται στη Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διαβιβάζει τις αιτήσεις στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, προκειμένου να διαπιστωθεί μετά από αξιολόγηση η κατοχή των απαιτούμενων προσόντων σε σχέση με τα καθήκοντα των προκηρυσσόμενων θέσεων. Ο αριθμός των προς πλήρωση προκηρυσσόμουν θέσεων ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τέταρτο (1/4) των κενών θέσεων του κλάδου. Οι μετατασσόμενοι στο Υπουργείο Εξωτερικών υπάλληλοι κατατάσσονται βαθμολογικά με βάση τα έτη προϋπηρεσίας τους, εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθρου 248, και υποχρεούνται να παραμείνουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο (2) τουλάχιστον έτη προτού αιτηθούν μετάθεση ή απόσπαση.
3. Εσωτερικές μετατάξεις επιτρέπονται μεταξύ των Κλάδων υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών που δεν αναφέρονται στην παρ. 1, σύμφωνα με την κατωτέρω αναφερόμενη διαδικασία. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται:
α) Η μετάταξη υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης και του Κλάδου Επιμελητών, οι οποίοι απέκτησαν μετά το χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού τους πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής ή είχαν μεν τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού τους και έχει παρέλθει οκταετία από το διορισμό, εφόσον διαθέτουν και τα υπόλοιπα ειδικά προσόντα διορισμού, σε κενές οργανικές θέσεις του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού. Ο αριθμός των προς πλήρωση θέσεων ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τέταρτο (1/4) των κενών θέσεων του κλάδου.
β) Η μετάταξη υπαλλήλων του Κλάδου Επιμελητών σε κενές οργανικές θέσεις του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης, ο αριθμός των οποίων ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τέταρτο (1/4) των κενών θέσεων του κλάδου, εφόσον διαθέτουν τα ειδικά προσόντα διορισμού.
Οι υπάλληλοι των περίπτ. α` και β` μετατάσσονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μετά από αίτησή τους στη Διεύθυνση Προσωπικού και Οργάνωσης. Οι μετατασσόμενοι στον Κλάδο Διοικητικού Προξενικού κατατάσσονται, εφόσον μεν είναι κάτοχοι πτυχίου Πανεπιστημίου στο βαθμό Γ`, εφόσον δε είναι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ στο βαθμό Δ`. Οι μετατασσόμενοι στον Κλάδο Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης κατατάσσονται στον εισαγωγικό βαθμό. Οι εν λόγω υπάλληλοι τοποθετούνται στην επετηρίδα μετά τους ομοιοβάθμους τους του οικείου κλάδου, εξελίσσονται δε εφεξής βαθμολογικά κατά τις διατάξεις που διέπουν τον κλάδο αυτόν.
4. Επιτρέπεται η μετάταξη (ένταξη) σε θέση ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας εντός του ίδιου κλάδου υπαλλήλων των Κλάδων Διοικητικού Προξενικού και Επικοινωνιών και Πληροφορικής. Συγκεκριμένα επιτρέπεται:
α) Η μετάταξη (ένταξη) υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού από την κατηγορία ΤΕ στην κατηγορία ΠΕ, εφόσον απέκτησαν πτυχίο Πανεπιστημίου μετά το διορισμό τους.
β) Η μετάταξη (ένταξη) υπαλλήλων του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής από την κατηγορία ΤΕ στην κατηγορία ΠΕ, εφόσον απέκτησαν πτυχίο Πανεπιστημίου μετά το διορισμό τους.
Οι υπάλληλοι των περίπτ. α` και β` μετατάσσονται (εντάσσονται) με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μετά από αίτησή τους στη Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης η οποία συνοδεύεται από αντίγραφο του τίτλου σπουδών. Η μετάταξη (ένταξη) των υπαλλήλων στην ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα γίνεται με το βαθμό που κατέχουν, με πλεονάζοντα χρόνο στο βαθμό της ανώτερης κατηγορίας το χρόνο που έχει διανύσει ο υπάλληλος στον ίδιο βαθμό της κατώτερης κατηγορίας, εφόσον ο χρόνος έχει διανυθεί με το τυπικό προσόν (τίτλο σπουδών) που απαιτείται.

Άρθρο 149
Κλήση στην Κεντρική Υπηρεσία
1. Οι προϊστάμενοι και οι υπ’ αυτούς υπάλληλοι των διπλωματικών και προξενικών αρχών είναι δυνατόν, σε περίπτωση ανάγκης, να καλούνται στην Κεντρική Υπηρεσία, για υπηρεσιακούς λόγους, για χρονική περίοδο μέχρι ενός (1) μηνός. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η χρονική αυτή περίοδος μπορεί να παραταθεί για έναν (1) ακόμη μήνα.
2. Στους καλούμενους στην Κεντρική Υπηρεσία για εκτέλεση υπηρεσίας καταβάλλονται πλήρεις οι αποδοχές της θέσης τους.

Άρθρο 150
Ανάκληση υπαλλήλων
Σε περίπτωση που το κράτος διαπίστευσης αρνείται να δεχθεί τη διαπίστευση ή την ανακοίνωση υπαλλήλου ή να προβεί σε αναγνώριση ή την αποσύρει ή την ανακαλέσει, καθώς και εάν ο υπάλληλος υποπέσει σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, που εκθέτει τη χώρα ή την αρχή στην οποία υπηρετεί, επιτρέπεται η άμεση ανάκληση του, κατά παρέκκλιση όσων προβλέπονται στα άρθρα 169, 186, 193, 200, 207, 214 και 221. Στην περίπτωση αυτή, το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο συνέρχεται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την έκδοση της διαταγής ανάκλησης του υπαλλήλου και γνωμοδοτεί για τη μετάθεση ή μη του εν λόγω υπαλλήλου. Στον μετακινούμενο κατά τα ανωτέρω χορηγούνται τα προβλεπόμενα στο άρθρο 236 έξοδα μετακίνησης.
Άρθρο 151
Ειδικές αποστολές
Οι ειδικές αποστολές, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο εσωτερικό ή εξωτερικό, για υπηρεσιακούς λόγους, αποφασίζονται από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος εγκρίνει και τις σχετικές δαπάνες. Ο αριθμός των ειδικών αποστολών ορίζεται σε πενήντα (50) συνολικά ανά έτος, για υπαλλήλους όλων των κλάδων του Υπουργείου. Η διάρκεια των ειδικών αποστολών δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι (6) μήνες. Από τον περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου.

Άρθρο 152
Προσωρινή απαλλαγή καθηκόντων
1. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών είναι δυνατόν να απαλλάσσονται, προσωρινά, των καθηκόντων τους, κατ’ ανώτατο όριο επί ένα (1) έτος, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από αίτησή τους, για απολύτως δικαιολογημένες ατομικές ή οικογενειακές ανάγκες, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
2. Οι υπάλληλοι είναι δυνατόν να ζητήσουν την ανάκληση της προσωρινής απαλλαγής και πριν την παρέλευση του έτους. Οι διατελούντες σε προσωρινή απαλλαγή καθηκόντων διατηρούν τη σειρά αρχαιότητάς τους και τα προς προαγωγή δικαιώματά τους.
Με το πέρας του χρόνου της προσωρινής απαλλαγής καθηκόντων, οι υπάλληλοι επανέρχονται, αυτοδικαίως, στις οργανικές θέσεις τους.
3. Οι απαλλασσόμενοι, προσωρινά, των καθηκόντων τους λαμβάνουν το ήμισυ του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών, προσαυξήσεων του βαθμού τους και επιδομάτων, εκτός εκείνων, τα οποία συνδέονται με την ενεργό άσκηση καθηκόντων.

Άρθρο 153
Στέρηση προσωπικής ελευθερίας υπαλλήλου στο εξωτερικό
Υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος, συνεπεία πολεμικών γεγονότων, ανώμαλης κατάστασης ή τρομοκρατικών ενεργειών, στερείται την ελευθερία του ή παρακωλύεται να ασκήσει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, τα καθήκοντά του στο εξωτερικό, διατηρείται στην ενεργό υπηρεσία, προάγεται κανονικά και λαμβάνει πλήρεις τις αποδοχές της θέσης του για όλο το χρόνο, κατά τον οποίο στερείται της προσωπικής του ελευθερίας ή παρακωλύεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην άσκηση των καθηκόντων του.

Άρθρο 154
Παθόντες κατά την υπηρεσία
1. Σε περίπτωση που υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών υποστούν, ως αποτέλεσμα της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, αναπηρία ολική ή μερική ή προσβληθούν από χρόνια νόσο, που καθιστά τη συνέχιση της σταδιοδρομίας τους δυσχερή ή και αδύνατη, παραμένουν στην υπηρεσία, εκτός οργανικών θέσεων, μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ανώτατου χρόνου για τη συνταξιοδότηση τους, προαγόμενοι τιμητικά σε όλους τους βαθμούς του κλάδου στον οποίο ανήκουν. Σε περίπτωση θανάτου το Δημόσιο αναλαμβάνει τα έξοδα κηδείας του θανόντος υπαλλήλου.
2. Σε περίπτωση που, ως αποτέλεσμα της εκτέλεσης των καθηκόντων υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών, υποστούν αναπηρία ολική ή μερική ή προσβληθούν από χρόνια νόσο μέλη της οικογένειας του, το Δημόσιο αναλαμβάνει όλα τα έξοδα νοσηλείας μέχρι την πλήρη αποθεραπεία. Σε περίπτωση θανάτου το Δημόσιο αναλαμβάνει τα έξοδα κηδείας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ – ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Άρθρο 155
Γενικές διατάξεις
1. Για όλα τα θέματα που αφορούν στην πειθαρχική ευθύνη των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, τα πειθαρχικά παραπτώματα και την παραγραφή τους, τις πειθαρχικές ποινές, τη διαδικασία ενώπιον των αρμόδιων οργάνων και τα ενδικοφανή και ένδικα μέσα κατά των πειθαρχικών αποφάσεων εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στον παρόντα νόμο.
2. Ειδικώς για το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών, πλην των αναφερομένων στον Υπαλληλικό Κώδικα, πειθαρχικά παραπτώματα είναι και τα εξής:
α. αδικαιολόγητη άρνηση μετάβασης στη θέση τοποθέτησης,
β. κατάχρηση εξουσίας,
γ. απιστία περί τη διαχείριση δημοσίων εσόδων και κρατικής περιουσίας,
δ. έλλειψη του προς τους ανωτέρους προσήκοντος σεβασμού,
ε. δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις για θέματα που αφορούν στη λειτουργία της υπηρεσίας, χωρίς προηγούμενη έγκριση της προϊσταμένης αρχής,
στ. συμπεριφορά ασυμβίβαστη με την αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας,
ζ. παράλειψη σύνταξης φύλλων αξιολόγησης και εκθέσεων αξιολόγησης δραστηριότητας, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 7 του άρθρου 146,
η. άσκηση έργου ή δραστηριότητας ασυμβιβάστων προς την ιδιότητα ή τα Καθήκοντα του υπαλλήλου.
3. Η οριστική παύση από την υπηρεσία των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών επιβάλλεται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Πειθαρχικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, για τους σε πρεσβευτικό βαθμό υπαλλήλους και με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών κατόπιν απόφασης του Πειθαρχικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, για τους λοιπούς υπαλλήλους. Η ποινή της οριστικής παύσης επιβάλλεται και στις ακόλουθες τρεις περιπτώσεις, επιπλέον αυτών που προβλέπονται, περιοριστικώς, στον Υπαλληλικό Κώδικα:
α. αδικαιολόγητη άρνηση μετάβασης στη θέση τοποθέτησης,
β. ποινική καταδίκη για αξιόποινη πράξη, από αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 137 παρ. 1 εδ. ε` ή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, συνεπεία καταδίκης,
γ. επιβολή πειθαρχικής ποινής προσωρινής παύσης άνω των τριών μηνών, δύο φορές τουλάχιστον.
4. Σε περιπτώσεις ανάκρισης, κατά τα προβλεπόμενα στον Υπαλληλικό Κώδικα επί μονομελούς δικαιοδοσίας, την ένορκη διοικητική εξέταση ή την ανάκριση μπορεί να διατάξει ο επιληφθείς, πειθαρχικώς, προϊστάμενος ή άλλος οριζόμενος από αυτόν υπάλληλος ή Σύμβουλος της Επικρατείας, οριζόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, μετά από πρόταση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.
5. Υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, εφόσον εξετάζονται ή διώκονται ενώπιον ποινικών δικαστηρίων για αποδιδόμενες σε αυτούς πράξεις ή παραλείψεις στις οποίες προέβησαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή ενάγονται ενώπιον πολιτικών δικαστηρίων για την ίδια αιτία, μπορούν να παρίστανται και να εκπροσωπούνται ενώπιον των ποινικών ή πολιτικών δικαστηρίων από μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής υποβάλλεται αίτημα από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Άρθρο 156
Αργία
1. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών τίθεται, αυτοδικαίως, σε αργία:
α) Υπάλληλος που στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία, συνεπεία εντάλματος προσωρινής κράτησης ή βουλεύματος ή δικαστικής απόφασης, έστω και αν απελύθη με εγγύηση ή ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του ή επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι αντί προσωρινής κράτησης.
β) Υπάλληλος στον οποίο επιβλήθηκε οριστική παύση με απόφαση του οικείου Πειθαρχικού Συμβουλίου, από την κοινοποίηση αυτής μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τυχόν προσφυγής που ασκήθηκε.
2. Ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδικαίως στην ενεργό υπηρεσία:
α) εάν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο τέθηκε σε αργία, με έκδοση τελεσίδικης απαλλακτικής ποινικής ή πειθαρχικής απόφασης,
β) εάν μεταρρυθμισθεί η απόφαση περί επιβολής της οριστικής παύσης.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου -ή προκειμένου περί υπαλλήλου με πρεσβευτικό βαθμό, μετά από σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου- και προηγούμενη ακρόαση του υπαλλήλου, μπορεί να τεθεί σε αργία υπάλληλος, εφόσον υφίσταται εναντίον του εκκρεμής ποινική ή πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα δυνάμενο να επιφέρει την έκπτωση ή την οριστική του παύση.
4. Μετά την πάροδο έτους από τη θέση σε αργία, το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο υποχρεούται να γνωμοδοτήσει για τη συνέχιση ή μη της αργίας, άλλως η αργία αίρεται. Σε κάθε περίπτωση, η αργία αίρεται αυτοδικαίως μετά την πάροδο διετίας από την έκδοση της απόφασης θέσεως του υπαλλήλου σε αργία.
5. Οι αποδοχές του εν αργία υπαλλήλου παρακρατούνται κατά το ήμισυ. Σε περίπτωση τελεσίδικης απαλλακτικής απόφασης, καθώς και μετά το πέρας πειθαρχικής διαδικασίας που δεν κατέληξε σε επιβολή πειθαρχικής ποινής, οι παρακρατηθείσες αποδοχές αποδίδονται, αυτοδικαίως, στον υπάλληλο. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος της αργίας προσμετράται στο χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για κάθε περίπτωση.
6. Ο υπάλληλος, στον οποίο επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή οριστικής παύσης για το παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του, δεν δικαιούται αποδοχές αργίας.

Άρθρο 157
Πειθαρχική εξουσία
1. Ο Υπουργός επιβάλλει σε όλους τους, υπό τη δικαιοδοσία του, υπαλλήλους, απευθείας, τις ποινές της έγγραφης επίπληξης και του προστίμου μέχρι τις αποδοχές ημεδαπής τριών (3) μηνών.
2. Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας μπορεί να επιβάλλει σε όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών τις ποινές της έγγραφης επίπληξης και του προστίμου μέχρι τις αποδοχές ημεδαπής δύο (2) μηνών.
3. Ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης μπορεί να επιβάλλει σε όλους τους υπ` αυτόν υπηρετούντες και ιεραρχικώς υφισταμένους τις ποινές της έγγραφης επίπληξης και του προστίμου μέχρι και τα δύο τρίτα (2/3) των μηνιαίων τους αποδοχών της ημεδαπής.
4. Οι προϊστάμενοι των διπλωματικών και προξενικών αρχών μπορούν να επιβάλουν στους υπ’ αυτούς υπηρετούντες και ιεραρχικώς υφισταμένους τις ποινές της έγγραφης επίπληξης και του προστίμου μέχρι του ενός τρίτου (1/3) των μηνιαίων τους αποδοχών της ημεδαπής. Τις αυτές ποινές επιβάλλουν οι προϊστάμενοι των πρεσβευτικών αρχών στους προϊσταμένους των έμμισθων προξενικών αρχών, ενώ στους προϊσταμένους των άμισθων προξενικών αρχών επιβάλλουν την ποινή της έγγραφης επίπληξης.
5. Ο προϊστάμενος Διεύθυνσης μπορεί να επιβάλει σε όλους τους υπ’ αυτόν υπηρετούντες και ιεραρχικώς υφισταμένους τις ποινές της έγγραφης επίπληξης και του προστίμου μέχρι του ενός τετάρτου (1/4) των μηνιαίων τους αποδοχών της ημεδαπής.
6. Οι προϊστάμενοι Τμημάτων επιβάλλουν στους υπ` αυτούς υπηρετούντες και ιεραρχικώς υφισταμένους την ποινή της έγγραφης επίπληξης.
7. Οι λοιπές ποινές επιβάλλονται με απόφαση του Πειθαρχικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
8. Όταν επιβάλλονται οι ποινές της στέρησης δικαιώματος για προαγωγή από ένα (1) έως πέντε (5) έτη και της προσωρινής παύσης από τρεις (3) έως δώδεκα (12) μήνες με πλήρη στέρηση των αποδοχών, το Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο μπορεί να επιβάλει και την υποχρεωτική παραμονή του υπαλλήλου στην Κεντρική Υπηρεσία από ένα (1) έως πέντε (5) έτη.

Άρθρο 158
Κλήση σε απολογία
1. Πριν από κάθε επιβολή πειθαρχικής ποινής, ο υπάλληλος καλείται, εγγράφως, σε απολογία, την οποία οφείλει να υποβάλει εντός πέντε ημερών από τη λήψη της κλήσης.
2. Η προθεσμία για υποβολή έγγραφης απολογίας παρατείνεται από τον καλούντα για εύλογο χρονικό διάστημα, εφόσον παρίσταται ανάγκη συλλογής στοιχείων από τον καλούμενο για προπαρασκευή της απολογίας ή λόγω απόστασης.
3. Η Κλήση σε απολογία επιδίδεται ή αποστέλλεται στον υπάλληλο με απόδειξη.
4. Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία υποβολής της απολογίας, πειθαρχική ποινή μπορεί να επιβληθεί και χωρίς την απολογία.
5. Η εκπροθέσμως υποβληθείσα απολογία λαμβάνεται υπόψη εάν περιέλθει στον καλέσαντα πριν την επιβολή της ποινής.

Άρθρο 159
Επιβολή πειθαρχικής ποινής
1. Εάν μετά τη λήψη της απολογίας κριθεί από τον καλούντα, κατά το προηγούμενο άρθρο, ότι συντρέχει περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος, επιβάλλει αυτός, κατά την κρίση του, πειθαρχική ποινή εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του.
2. Εάν το παράπτωμα επισύρει ποινή ανώτερη της δικαιοδοσίας του επιληφθέντος πειθαρχικώς Προϊσταμένου, οφείλει αυτός να παραπέμψει την υπόθεση στον ανώτερο πειθαρχικώς προϊστάμενο, ο δε Υπουργός στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Άρθρο 160
Εκτέλεση πειθαρχικών ποινών
1. Το επιβληθέν πρόστιμο καταβάλλεται από τον τιμωρηθέντα, υπέρ του Δημοσίου, στην οικεία Δ.Ο.Υ., διαφορετικά παρακρατείται μηνιαίως από τις αποδοχές του υπαλλήλου και αποδίδεται, κατά τις κείμενες διατάξεις, ως δημόσιο έσοδο.
2. Ο τιμωρηθείς με προσωρινή παύση υπάλληλος στερείται, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή, του μισθού και κάθε άλλης απολαβής από την υπηρεσία. Ο χρόνος της προσωρινής παύσης δεν υπολογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Όσο διαρκεί η προσωρινή παύση, ο τιμωρηθείς δεν προτείνεται για προαγωγή, ακόμα και εάν έχει πλήρη τα προς τούτο τυπικά προσόντα. Κατά της απόφασης του Ανώτατου Πειθαρχικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή του Πειθαρχικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, κατά περίπτωση, η οποία επιβάλλει προσωρινή ή οριστική παύση, επιτρέπεται στον τιμωρηθέντα εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίησή της, η άσκηση προσφυγής στο αρμόδιο δικαστήριο.

Άρθρο 161
Μη ανάκληση ή τροποποίηση πειθαρχικών ποινών
Πειθαρχικές ποινές, οι οποίες επιβάλλονται αρμοδίως, δεν μπορούν να ανακληθούν ή να τροποποιηθούν από αυτούς που τις επιβάλλουν.

Άρθρο 162
Παραγραφή
1. Τα πειθαρχικά παραπτώματα παραγράφονται μετά τρία έτη από την ημέρα κατά την οποία διαπράχθηκαν, εκτός αν πρόκειται για τα αδικήματα, για τα οποία προβλέπεται η ποινή της οριστικής παύσης, τα οποία παραγράφονται μετά πενταετία.
2. Οι κατά του υπαλλήλου απευθυνόμενες πράξεις προς δίωξη του παραπτώματος διακόπτουν την παραγραφή, ο χρόνος όμως αυτής δεν μπορεί να υπερβεί την πενταετία, συνολικώς, μέχρι την έκδοση της καταγνωστικής απόφασης, για δε τα αδικήματα, για τα οποία προβλέπεται η ποινή της οριστικής παύσης, την επταετία.
3. Πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο αποτελεί και ποινικό αδίκημα, δεν παραγράφεται πριν παραγραφεί το ποινικό αδίκημα. Για τα παραπτώματα αυτά οι πράξεις της ποινικής διαδικασίας διακόπτουν την παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ` – ΚΛΑΔΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Τμήμα 1 – Διπλωματικός Κλάδος

Άρθρο 163
Βαθμοί και θέσεις
1. Οι βαθμοί των υπαλλήλων του Διπλωματικού Κλάδου είναι οι εξής, από τους οποίους οι τρεις πρώτοι ονομάζονται πρεσβευτικοί:
α. Πρέσβυς
β. Πληρεξούσιος Υπουργός Α`
γ. Πληρεξούσιος Υπουργός Β`
δ. Σύμβουλος Πρεσβείας Α`
ε. Σύμβουλος Πρεσβείας Β`
στ. Γραμματέας Πρεσβείας Α`
ζ. Γραμματέας Πρεσβείας Β`
η. Γραμματέας Πρεσβείας Γ`
θ. Ακόλουθος Πρεσβείας
2. Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του Διπλωματικού Κλάδου είναι οκτακόσιες (800) και κατανέμονται, κατά βαθμό, ως εξής:
α. Πρέσβυς, θέσεις 20,
β. Πληρεξούσιος Υπουργός Α` και
γ. Πληρεξούσιος Υπουργός Β`, θέσεις 165,
δ. Σύμβουλος Πρεσβείας Α` και
ε. Σύμβουλος Πρεσβείας Β`, θέσεις 240,
στ. Γραμματέας Πρεσβείας Α`,
ζ. Γραμματέας Πρεσβείας Β` και
η. Γραμματέας Πρεσβείας Γ, θέσεις 290,
θ. Ακόλουθος Πρεσβείας, θέσεις 85.
Οι θέσεις των Γραμματέων Πρεσβείας Α`, Β` και Γ`, των Συμβούλων Πρεσβείας Α` και Β`, καθώς και των Πληρεξουσίων Υπουργών Α` και Β` είναι ενιαίες.
3. Ο συνολικός αριθμός και η κατά βαθμό κατανομή των ανωτέρω θέσεων είναι δυνατόν να μεταβάλλεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται, με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών, κατά τρόπο που να τηρείται, πάντοτε, ισόρροπη κατανομή των θέσεων, κατά την ιεραρχία.
4. Η ιδιότητα του διπλωματικού υπαλλήλου είναι ασυμβίβαστη με την κατοχή θέσης μέλους ΔΕΠ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Άρθρο 164
Θέσεις και καθήκοντα κατά βαθμό
1. Στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ελλάδα και στις Αρχές του Εξωτερικού προΐστανται υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο.
2. Οι υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου, όταν υπηρετούν στο εξωτερικό, τοποθετούνται σε θέσεις αντίστοιχες του βαθμού τους, ως ακολούθως:
Πρέσβυς: προϊστάμενος Πρεσβείας ή Αντιπροσωπείας.
Πληρεξούσιος Υπουργός Α`: προϊστάμενος Πρεσβείας ή Αντιπροσωπείας ή Πρεσβευτής – Σύμβουλος στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες Ε.Ε. και Ο.Η.Ε..
Πληρεξούσιος Υπουργός Β`: προϊστάμενος Πρεσβείας ή Αντιπροσωπείας ή Πρεσβευτής – Σύμβουλος σε Πρεσβεία ή Αντιπροσωπεία ή Γενικός Πρόξενος.
Σύμβουλος Πρεσβείας Α`: Σύμβουλος σε Πρεσβεία ή Αντιπροσωπεία ή Πρεσβευτής – Σύμβουλος σε Πρεσβεία ή Αντιπροσωπεία, εφόσον έχει συμπληρώσει εξαετή υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό ή Γενικός Πρόξενος.
Σύμβουλος Πρεσβείας Β`: Σύμβουλος σε Πρεσβεία ή Αντιπροσωπεία ή Γενικός Πρόξενος ή Πρόξενος σε Γενικό Προξενείο ή επί κεφαλής Προξενείου.
Γραμματέας Πρεσβείας Α`: Α` Γραμματέας σε Πρεσβεία ή Αντιπροσωπεία ή Πρόξενος σε Γενικό Προξενείο ή επί κεφαλής Προξενείου ή επί κεφαλής προξενικού γραφείου Πρεσβείας.
Γραμματέας Πρεσβείας Β`: Β` Γραμματέας σε Πρεσβεία ή Αντιπροσωπεία ή Πρόξενος σε Γενικό Προξενείο ή επί κεφαλής Προξενείου ή επί κεφαλής προξενικού γραφείου Πρεσβείας.
Γραμματέας Πρεσβείας Γ`: Γ` Γραμματέας Πρεσβείας σε Πρεσβεία ή Υποπρόξενος σε προξενική αρχή ή επί κεφαλής προξενικού γραφείου Πρεσβείας.

Άρθρο 165
Ειδικά Προσόντα διορισμού
Για το διορισμό σε θέση Ακολούθου Πρεσβείας απαιτείται, εκτός από τα γενικά προσόντα του άρθρου 137, επιτυχής αποφοίτηση από τη Διπλωματική Ακαδημία.

Άρθρο 166
Δοκιμαστική υπηρεσία και μονιμοποίηση Ακολούθων Πρεσβείας
1. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, όσοι αποφοιτούν επιτυχώς από τη Διπλωματική Ακαδημία διορίζονται σε θέσεις Ακολούθων Πρεσβείας, κατά τη σειρά της τελικής κατάταξης τους.
2. Οι διοριζόμενοι, κατά την παρ. 1, Ακόλουθοι Πρεσβείας διανύουν διετή δοκιμαστική υπηρεσία, στην οποία συνυπολογίζεται και ο χρόνος φοίτησής τους στη Διπλωματική Ακαδημία. Μετά το πέρας της δοκιμαστικής υπηρεσίας και εφόσον έχουν συμπληρώσει ένα έτος πραγματικής υπηρεσίας μετά το διορισμό τους, κρίνονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αν είναι κατάλληλοι προς μονιμοποίηση.
Για το σκοπό αυτόν λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις των προϊσταμένων των Διευθύνσεων στις οποίες υπηρέτησαν οι κρινόμενοι και τα λοιπά στοιχεία του μητρώου τους.
3. Οι θετικώς κρινόμενοι από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μονιμοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Εάν το Υπηρεσιακό Συμβούλιο άγεται προς αρνητική κρίση, καλεί τον ενδιαφερόμενο σε ακρόαση, πριν αποφασίσει οριστικά.
Ο κρινόμενος ως μη μονιμοποιητέος απολύεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

Άρθρο 167
Τυπικά προσόντα προαγωγής
1. Για την προαγωγή των υπαλλήλων του Διπλωματικού Κλάδου απαιτείται:
α. από το βαθμό του Ακολούθου Πρεσβείας στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ΄ διετής υπηρεσία στο βαθμό αυτόν, στον οποίο συνυπολογίζεται και ο χρόνος φοίτησης στη Διπλωματική Ακαδημία,
β. από το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ` στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Β`, τετραετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
Για τους υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στον βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ, εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση της τριετούς υπηρεσίας.
γ. από το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Β` στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α`, τετραετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
δ. από το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α` στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β`, τετραετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
ε. από το βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β` στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
στ. από το βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α` στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
ζ. από το βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β` στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
η. από το βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α` στο βαθμό του Πρέσβεως, συνολική οκταετής υπηρεσία στους βαθμούς του Πληρεξουσίου Υπουργού Β` και του Πληρεξουσίου Υπουργού Α`, από την οποία τρία έτη, τουλάχιστον, στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α`.
2. α. Η προαγωγή από το βαθμό του Ακολούθου Πρεσβείας στο βαθμό του Γραμματέως Πρεσβείας Γ΄ ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
β. Η προαγωγή από το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ` έως το βαθμό του Γραμματέως Πρεσβείας Α` ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
γ. Η προαγωγή από το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α΄ στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β΄ διενεργείται, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν επιτυχίας του υπαλλήλου σε δοκιμασία η οποία οργανώνεται από τη Διπλωματική Ακαδημία, συνεκτιμωμένων των φύλλων αξιολόγησης.
δ. Η προαγωγή από το βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β` στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α` ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
ε. Η προαγωγή από το βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α` στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β` ενεργείται, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σε περίπτωση ομοφωνίας, είναι δεσμευτική για τον Υπουργό Εξωτερικών.
Οι υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου για να προαχθούν στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β`, πρέπει να έχουν υπηρετήσει, τουλάχιστον μία φορά, σε αρχή ειδικών συνθηκών, όπως οι αρχές αυτές ορίζονται βάσει της παρ. 4 του άρθρου 169, ή σε χώρες ειδικών συνθηκών, όπως οι χώρες αυτές ορίζονταν με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, καθώς και τέσσερα τουλάχιστον έτη σε διπλωματική αρχή, τρία έτη σε Προξενική Αρχή ή Προξενικό Γραφείο, δύο έτη σε Διεύθυνση, η οποία ασχολείται με θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή δύο έτη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η υποχρέωση τριετούς υπηρεσίας σε Προξενική Αρχή ή Προξενικό Γραφείο και διετούς υπηρεσίας σε Διεύθυνση, η οποία ασχολείται με θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει για τους υπαλλήλους που εισήλθαν στο Διπλωματικό Κλάδο μετά την έναρξη ισχύος του ν. 3566/2007, ενώ για τους λοιπούς υπηρετούντες υπαλλήλους ισχύει η υποχρέωση διετούς υπηρεσίας σε Προξενική Αρχή ή Προξενικό Γραφείο.
στ. Η προαγωγή από το βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β` στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α` ενεργείται με τη συμπλήρωση τριετούς υπηρεσίας στον κατεχόμενο βαθμό με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών και μετά από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
ζ. Η προαγωγή από το βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α` στο βαθμό του Πρέσβεως ενεργείται, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών.

Άρθρο 168
Προαγωγές
1. Οι Προαγωγές από το βαθμό του Ακολούθου Πρεσβείας στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ`, από το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ` στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Β`, από το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Β` στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α`, καθώς και από το βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β` στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α`, ενεργούνται, μετά από αυτοτελή κρίση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα, κατά τη σειρά αρχαιότητας τους.
2. Ως προακτέοι κρίνονται οι υπάλληλοι που έχουν, σε πολύ καλό επίπεδο, τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, του χαρακτήρα, της αφοσίωσης στο καθήκον, της επιστημονικής και υπηρεσιακής κατάρτισης, της διοικητικής ικανότητας, της γνώσης του αντικειμένου τους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση με ταχύτητα και ευστοχία κάθε υπηρεσιακού θέματος, ώστε να ανταποκρίνονται, πλήρως, στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
3. Οι προαγωγές από το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α` στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β` ενεργούνται, κατ` εκλογή, με σύγκριση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα και με ειδική αιτιολόγηση καθόσον αφορά τους επιλεγέντες. Προκρίνονται δε, κατ` αξιολογική σειρά, οι καταλληλότεροι προς προαγωγή στις κενές θέσεις, εφόσον ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού, με βάση τα ουσιαστικά προσόντα που αναφέρονται στην παρ. 2. Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη του, από την ημερομηνία διορισμού του και κατόπιν επιτυχίας στην δοκιμασία που περιγράφεται στο άρθρο 167 παρ. 2 περίπτ. γ΄.
4. Οι προαγωγές από το βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α΄ στο βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β΄, από το βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β` στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α` και από το βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α` στο βαθμό του Πρέσβεως ενεργούνται κατ` απόλυτη εκλογή με σύγκριση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα και με ειδική αιτιολόγηση καθόσον αφορά τους επιλεγέντες. Προκρίνονται δε, κατ` αξιολογική σειρά, οι καταλληλότεροι προς προαγωγή στις κενές θέσεις, εφόσον ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού, με βάση τα ουσιαστικά προσόντα που αναφέρονται στην παρ. 2. Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξή του, από την ημερομηνία διορισμού του.
5. Αν ο υπάλληλος που κρίνεται για προαγωγή μέχρι και το βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β` κριθεί από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ότι στερείται των προσόντων για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό, τρεις φορές συνεχώς και αφού την τρίτη φορά κληθεί προς ακρόαση, παραμένει στο βαθμό που κατέχει μέχρι συμπλήρωσης του χρόνου που απαιτείται για τη στοιχειοθέτηση δικαιώματος λήψεως της κατώτατης σύνταξης, οπότε και αποχωρεί, αυτοδικαίως, από την υπηρεσία.
6. Οι κρίσεις για προαγωγή ενεργούνται τουλάχιστον μια φορά κατ` έτος, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Εξωτερικών προς το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με το οποίο καθορίζεται και ο αριθμός των προς πλήρωση θέσεων, με γνώμονα τις ανάγκες της υπηρεσίας, εφόσον δεν πρόκειται για προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, οι θέσεις των οποίων είναι ενιαίες.

Άρθρο 169
Μεταθέσεις
1. Οι διπλωματικοί υπάλληλοι μετατίθενται σε θέσεις αντίστοιχες προς το βαθμό τους.
2. Οι μεταθέσεις των διπλωματικών υπαλλήλων ενεργούνται μέχρι το βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α` με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Για τους έχοντες πρεσβευτικό βαθμό υπαλλήλους, η μετάθεση ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Υπουργού Εξωτερικών και ύστερα από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
3. Οι υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου που υπηρετούν σε αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας παραμένουν στην ίδια αρχή για δύο (2) τουλάχιστον έτη και όχι περισσότερα από τέσσερα (4). Επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου και ανώτατου αυτού ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
4. Η παραμονή του διπλωματικού υπαλλήλου στην ίδια θέση σε αρχή ειδικών συνθηκών δεν μπορεί να είναι μικρότερη της διετίας και μεγαλύτερη της τριετίας. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, συντάσσεται πίνακας αρχών ειδικών συνθηκών, υποκατηγορία των οποίων είναι οι αρχές δυσμενών συνθηκών. Ο εν λόγω πίνακας ενημερώνεται, υποχρεωτικώς, ανά διετία. Επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου μόνον ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
5. α. Οι διπλωματικοί υπάλληλοι μετατίθενται, υποχρεωτικώς, στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχόμενα σε δύο θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή έχουν συμπληρώσει οκταετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο τουλάχιστον έτη, εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή εφόσον ο διπλωματικός υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αίτησής του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του Διπλωματικού Κλάδου. Υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει συνεχή οκταετή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτηση του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για τους έχοντες πρεσβευτικό βαθμό και τους υπαλλήλους των λοιπών κλάδων με αντίστοιχο βαθμό.
β. Κατά τις μεταθέσεις στην Εξωτερική Υπηρεσία λαμβάνεται μέριμνα, ώστε οι υπάλληλοι να μετατίθενται εναλλακτικώς μεταξύ αρχών ειδικών συνθηκών και των λοιπών αρχών.
6. α. Οι μεταθέσεις των διπλωματικών υπαλλήλων πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο. Οι μεταθέσεις στο νότιο ημισφαίριο πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και Ιανουάριο.
Για εξαιρετικούς λόγους και μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μπορεί να γίνει μετάθεση υπαλλήλων εκτός των ανωτέρω ορίων.
β. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων των διπλωματικών υπαλλήλων μέχρι το βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α`, η Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης γνωστοποιεί εγγράφως μέχρι 15 Νοεμβρίου εκάστου έτους τις θέσεις της Εξωτερικής και της Κεντρικής Υπηρεσίας που προβλέπεται να κενωθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Οι αιτήσεις υπαλλήλων για συμπλήρωση των θέσεων αυτών υποβάλλονται μέχρι την 15η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
7. Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τη διατύπωση της γνώμης για τις μεταθέσεις λαμβάνει υπόψη του:
α. την αίτηση του υπαλλήλου,
β. τις υπηρεσιακές ανάγκες,
γ. την ανάγκη εναλλαγής σε θέσεις αρχών ειδικών συνθηκών και σε θέσεις άλλων αρχών, ώστε ο υπάλληλος να αποκτά γενικότερη εμπειρία,
δ. την ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης,
ε. τα ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου,
στ. τις πιστοποιημένες ή αναγνωρισμένες από τη Διπλωματική Ακαδημία επαγγελματικές δεξιότητες.
8. Οι υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου, πλην των εχόντων πρεσβευτικό βαθμό, δεν μετατίθενται σε πόλη, στην οποία έχουν ήδη υπηρετήσει, αν δεν έχει παρέλθει οκταετία από τη μετάθεση τους από αυτή.
9. Οι υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου δεν μπορούν να υπηρετούν σε θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας πλέον της δεκαετίας. Κατ` εξαίρεση, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου μπορούν να υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
10. Οι περιορισμοί των προηγούμενων παραγράφων δεν ισχύουν για τους έχοντες πρεσβευτικό βαθμό διπλωματικούς υπαλλήλους που υπηρετούν ως προϊστάμενοι διπλωματικών αρχών.
11. Διατάξεις άλλων νόμων που ρυθμίζουν ζητήματα μεταθέσεων δημοσίων υπαλλήλων δεν εφαρμόζονται προκειμένου περί διπλωματικών υπαλλήλων.

Άρθρο 170
Διπλωματικοί υπάλληλοι στη διάθεση του Υπουργού
1. Οι υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου, με πρεσβευτικό βαθμό, είναι δυνατόν να τίθενται στη διάθεση του Υπουργού Εξωτερικών, για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες, μετά την πάροδο του οποίου τοποθετούνται σε θέση της Κεντρικής ή της Εξωτερικής Υπηρεσίας.
Ομοίως στη διάθεση του Υπουργού Εξωτερικών δύνανται να τίθενται επί τιμή υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου με πρεσβευτικό βαθμό, για την κάλυψη αναγκών σε περίοδο προεδρίας Διεθνών Οργανισμών και Διασκέψεων ή σε περιπτώσεις άλλων εκτάκτων αναγκών.
2. Η θέση υπαλλήλου στη διάθεση του Υπουργού Εξωτερικών και η ανάκληση αυτής ενεργούνται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
3. Σε υπαλλήλους, που τελούν στη διάθεση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί να ανατίθενται καθήκοντα σε διεθνείς οργανισμούς, σε συνέδρια, σε επιτροπές ή σε άλλες υπηρεσίες εντός ή εκτός των ορίων του κράτους. Κατά το χρονικό διάστημα της διάθεσής τους στον Υπουργό Εξωτερικών, οι υπάλληλοι αυτοί διατηρούν τη σειρά αρχαιότητας και τα προς προαγωγή δικαιώματα τους, λαμβάνουν δε τις αποδοχές του βαθμού τους, καθώς επίσης και, σε περίπτωση υπηρεσίας στο εξωτερικό, αποζημίωση υπηρεσίας στην αλλοδαπή ή ημερήσια αποζημίωση.

Άρθρο 171
Αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας
1. Οι υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους αποχωρούν από την υπηρεσία, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριακονταπενταετή (35 έτη) πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία στον Κλάδο. Εάν οι υπάλληλοι του κλάδου αυτού, κατά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, δεν έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε έτη (35 έτη) υπηρεσίας στον Κλάδο αυτόν, παρατείνεται η παραμονή τους στην υπηρεσία έως τη συμπλήρωση της τριακονταπενταετίας, όχι όμως πέραν του 67ου έτους της ηλικίας τους. Οι ανωτέρω απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών.
2. Ως πραγματική δημόσια υπηρεσία νοείται κάθε υπηρεσία, η οποία παρασχέθηκε στο Δημόσιο ή σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εφόσον, προκειμένου για υπηρεσία με σχέση ιδιωτικού δικαίου, αυτή ελήφθη υπόψη ή προσμετρήθηκε για το διορισμό, την ένταξη, μονιμοποίηση, απόκτηση βαθμού, ή την καθ` οιονδήποτε τρόπο μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου και αναγνωρίζεται ως συντάξιμη από το Δημόσιο.
3. Ως ημέρα που συμπληρώνεται το όριο ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του οικείου έτους.
4. Η ηλικία αποδεικνύεται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 137. Διόρθωση ηλικίας μεταγενέστερη του διορισμού δεν λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό του χρόνου εξόδου από την υπηρεσία.
5. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί, λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών, να παραταθεί ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία υπαλλήλων του Διπλωματικού Κλάδου με πρεσβευτικό βαθμό επί δύο (2) έτη το πολύ μετά τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς δημόσιας υπηρεσίας και πάντως όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Άρθρο 172
Απονομή βαθμών επί τιμή σε αποχωρούντες διπλωματικούς υπαλλήλους
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, Πρέσβεις ή Πληρεξούσιοι Υπουργοί Α` ή Β`, που αποχωρούν ή έχουν ήδη αποχωρήσει από την υπηρεσία, μετά από τριακονταετή υπηρεσία στο Υπουργείο Εξωτερικών, μπορεί να διατηρούν, επί τιμή, το βαθμό, με τον οποίο αποχωρούν ή αποχώρησαν. Σε αυτούς μπορεί να απονέμεται λόγω εξαιρετικών υπηρεσιών και ο αμέσως ανώτερος βαθμός επί τιμή.

Άρθρο 173
Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων
1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί να διορίζονται έως δεκαπέντε Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων, οι οποίοι υποχρεούνται να αποστέλλουν ετήσιο απολογισμό δράσης στον Υπουργό Εξωτερικών κατά το πρώτο δίμηνο εκάστου επομένου έτους. Οι Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων διορίζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με ανάθεση συγκεκριμένου έργου, συναφούς με τη δράση που έχουν ήδη επιδείξει και χάριν της οποίας διορίζονται.
2. Στις θέσεις της παρ. 1 διορίζονται εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας, του πνεύματος ή της κοινωνίας, που αποδεδειγμένα έχουν δράσει για την διασφάλιση ή/και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων, σε εθνικό ή/και διεθνές επίπεδο.
3. Οι Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων εξαιρούνται της μονιμότητας και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις της επετηρίδας του Διπλωματικού Κλάδου. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών του βαθμού του εν ενεργεία Πρέσβεως, εκτός εάν παραιτηθούν από την προβλεπόμενη αμοιβή και από το σύνολο των αποδοχών της θέσης υποβάλλοντας τη δήλωση του Άρθρου Δεύτερου του ν. 4104/2013 (Α΄ 2).
4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, απαλλάσσονται οι Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων από τα καθήκοντά τους.

Τμήμα 2 – Κλάδος Επιστημονικού Προσωπικού Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας

Άρθρο 174
Βαθμοί και Θέσεις
1. Το επιστημονικό προσωπικό της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας κατατάσσεται στους ακόλουθους βαθμούς:
α. Ειδικός Νομικός Σύμβουλος και Νομικός Σύμβουλος Α` που αντιστοιχούν μισθολογικά και βαθμολογικά στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α` του Διπλωματικού Κλάδου.
β. Νομικός Σύμβουλος Β`, που αντιστοιχεί μισθολογικά και βαθμολογικά στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β` του Διπλωματικού Κλάδου.
γ. Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος, που αντιστοιχεί μισθολογικά και βαθμολογικά στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α του Διπλωματικού Κλάδου.
δ. Εισηγητής, που αντιστοιχεί μισθολογικά και βαθμολογικά στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α` του Διπλωματικού Κλάδου.
2. Οι οργανικές θέσεις του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας είναι εξήντα εννέα (69) και κατανέμονται, κατά βαθμό, ως εξής:
α. Νομικός Σύμβουλος Α` και Νομικός Σύμβουλος Β`: είκοσι πέντε (25)
β. Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος: είκοσι έξι (26)
γ. Εισηγητής: δέκα οκτώ (18)
3. Ο αριθμός των ανωτέρω θέσεων είναι δυνατόν να μεταβάλλεται και να ανακατανέμεται, κατά βαθμό, με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών.

Άρθρο 175
Διαδικασία και ειδικά προσόντα διορισμού
1. Τις θέσεις του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας (Ε.Ν.Υ.) του άρθρου 22 καταλαμβάνουν πτυχιούχοι Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή αντίστοιχου και ισοτίμου της αλλοδαπής, κατόπιν ειδικού διαγωνισμού, που προκηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, καθορίζονται ο τρόπος διεξαγωγής, η εξεταστέα ύλη, ο τρόπος βαθμολόγησης και κάθε άλλη λεπτομέρεια του ειδικού διαγωνισμού.
2. Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο για την εισαγωγή τους στο Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου ή στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την εισαγωγή τους στο Τμήμα Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να γνωρίζουν την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.
Οι επιτυχόντες στον κατά την προηγούμενη παράγραφο διαγωνισμό διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, με το βαθμό του Εισηγητή.

Άρθρο 176
Προϊστάμενοι της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας και των Τμημάτων
1. Στην Ειδική Νομική Υπηρεσία προΐσταται ο Ειδικός Νομικός Σύμβουλος. Στη θέση αυτή τοποθετείται, με τριετή θητεία που μπορεί να ανανεώνεται για μια περαιτέρω θητεία, εν ενεργεία υπάλληλος από το επιστημονικό προσωπικό της Ε.Ν.Υ. με το βαθμό του Νομικού Συμβούλου Α`, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος ή με εικοσαετή ευδόκιμη υπηρεσία στην παλαιά Ε.Ν.Υ. ή στην παλαιά Ειδική Νομική Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ορίζεται σε κάθε Τμήμα ως Προϊστάμενος, με πενταετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται, υπάλληλος από το επιστημονικό προσωπικό με βαθμό Νομικού Συμβούλου Α` και, σε περίπτωση που στο αντίστοιχο Τμήμα δεν υπηρετεί Νομικός Σύμβουλος Α`, με το βαθμό του Νομικού Συμβούλου Β`.

Άρθρο 177
Προαγωγές
1. Η προαγωγή του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας στον αμέσως ανώτερο βαθμό διενεργείται από το βαθμό του Εισηγητή στο βαθμό του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, και από το βαθμό του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου Β` και από το βαθμό του Νομικού Συμβούλου Β` στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου Α`, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
2. Για την προαγωγή από το βαθμό του Εισηγητή στο βαθμό του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου απαιτείται επταετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό. Για την προαγωγή από το βαθμό του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου Β` απαιτείται επταετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό. Για την προαγωγή από το βαθμό του Νομικού Συμβούλου Β` στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου Α` απαιτείται τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό.
3. Οι προαγωγές, σε όλους τους βαθμούς, διενεργούνται, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, κατ` εκλογή, με σύγκριση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα και με ειδική αιτιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση προαγωγής, συνεκτιμάται η συμμετοχή και απόδοση των υπαλλήλων του επιστημονικού προσωπικού σε επιμορφωτικούς κύκλους, καθώς και οι επιστημονικοί τους τίτλοι και έργα. Τηρουμένου του άρθρου 146 περί αξιολόγησης, ως προακτέοι κρίνονται οι υπάλληλοι που έχουν, σε πολύ καλό επίπεδο, τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, της αφοσίωσης στο καθήκον, της επιστημονικής και υπηρεσιακής κατάρτισης, της διοικητικής ικανότητας, της γνώσεως του αντικειμένου τους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας, της δυνατότητας συνεργασίας με προϊσταμένους και υφισταμένους, της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση με ταχύτητα και ευστοχία κάθε υπηρεσιακού θέματος καθώς και της απόδοσης ιδίως σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μονάδας, ώστε να ανταποκρίνονται, πλήρως, στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
Οι κρίσεις για προαγωγή διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά κατ` έτος, από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Άρθρο 178
Αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας
1. Οι υπάλληλοι, που ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας αποχωρούν αυτοδικαίως από την Υπηρεσία, όταν συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και εφόσον έχουν συμπληρώσει τριακονταπενταετή (35 έτη) πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία. Εάν ο υπάλληλος, κατά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του, δεν έχει συμπληρώσει τριάντα πέντε έτη υπηρεσίας, παρατείνεται η παραμονή του στην υπηρεσία έως τη συμπλήρωση της υπηρεσίας αυτής, όχι όμως πέραν του 67ου έτους της ηλικίας του.
2. Ως πραγματική δημόσια υπηρεσία νοείται κάθε υπηρεσία που έχει διανυθεί στο Δημόσιο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή σε Ο.Τ.Α., με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, καθώς και κάθε άλλη υπηρεσία που, με βάση ειδικές διατάξεις, αναγνωρίζεται ως πραγματική δημόσια υπηρεσία για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
3. Ως ημέρα γέννησης για την εφαρμογή των προηγουμένων παραγράφων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης. Διόρθωση ηλικίας μεταγενέστερη του διορισμού δεν λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό του χρόνου εξόδου από την υπηρεσία.
Οι ανήκοντες στο επιστημονικό προσωπικό της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, με τη συμπλήρωση του ανωτέρω ορίου ηλικίας ή τριακονταπενταετούς υπηρεσίας, απαλλάσσονται από τα καθήκοντα τους με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
4. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί, λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών, να παραταθεί ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία υπαλλήλων του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας με βαθμό Ειδικού Νομικού Συμβούλου ή Νομικού Συμβούλου Α΄ επί δύο (2) έτη το πολύ μετά τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς δημόσιας υπηρεσίας και πάντως όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Άρθρο 179
Απονομή βαθμού επί τιμή σε αποχωρούντες Ειδικούς Νομικούς Συμβούλους
1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί να απονέμεται ο τίτλος του Επίτιμου Νομικού Συμβούλου σε όσους έχουν διατελέσει Ειδικοί Νομικοί Σύμβουλοι ή αποχωρούν με το βαθμό του Νομικού Συμβούλου Α` της Ε.Ν.Υ.
2. Οι Επίτιμοι Νομικοί Σύμβουλοι διατηρούνται στη διάθεση του Υπουργού Εξωτερικών, για την παροχή νομικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης αναγκών σε περιόδους προεδρίας διεθνών οργανισμών και διασκέψεων ή σε περιπτώσεις άλλων εκτάκτων αναγκών. Οι Επίτιμοι Νομικοί Σύμβουλοι δύνανται να λαμβάνουν την προβλεπόμενη από το π.δ. 423/1994 (Α΄ 241) ειδική αποζημίωση.
3. Οι Επίτιμοι Νομικοί Σύμβουλοι εξομοιούνται με τους Νομικούς Συμβούλους Α’ όσον αφορά στην οριζόμενη από τις κείμενες γενικές διατάξεις ημερήσια αποζημίωση σε περιπτώσεις υπηρεσιακής μετακίνησης.

Άρθρο 180
Ειδικές ρυθμίσεις
Οι υπάλληλοι του επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ., που εντάχθηκαν στην Ειδική Νομική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις παραγράφους 14,15 και 16 του άρθρου 87 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2594/1998 (Α΄ 62) και είχαν την ιδιότητα του δικηγόρου, καθώς και όσοι έχουν την ιδιότητα του δικηγόρου κατά την είσοδο τους στην υπηρεσία, κατόπιν του ειδικού διαγωνισμού, ο οποίος προβλέπεται στο άρθρο 175, διατηρούν, εφόσον το επιθυμούν, την ιδιότητα του δικηγόρου και τελούν σε αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος. Όσοι από αυτούς είχαν την ιδιότητα του δικηγόρου, κατά την είσοδο τους στην υπηρεσία, την οποία και απώλεσαν λόγω του ασυμβίβαστου του άρθρου 53 παρ. 5 του ν. 419/1976 (Α΄ 221), ανακτούν, αυτοδικαίως, την ιδιότητα αυτή και λογίζονται ότι τελούν σε αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος, από την ημερομηνία επανάκτησης της ιδιότητας αυτής.

Τμήμα 3 – Κλάδος Εμπειρογνωμόνων

Άρθρο 181
Βαθμοί και θέσεις
1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων κατατάσσονται στους ακόλουθους βαθμούς:
α. Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής – Σύμβουλος Α`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Α` του Διπλωματικού Κλάδου.
β. Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής – Σύμβουλος Β`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β` του Διπλωματικού Κλάδου.
γ. Εμπειρογνώμονας – Σύμβουλος Α`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α` του Διπλωματικού Κλάδου.
δ. Εμπειρογνώμονας – Σύμβουλος Β`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β` του Διπλωματικού Κλάδου.
2. Οι οργανικές θέσεις του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων είναι ογδόντα πέντε (85) και κατανέμονται κατά βαθμό ως εξής:
α. Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής – Σύμβουλος Α` και
β. Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής – Σύμβουλος Β`, θέσεις πενήντα (50)
γ. Εμπειρογνώμονας – Σύμβουλος Α` και
δ. Εμπειρογνώμονας – Σύμβουλος Β`, θέσεις τριάντα πέντε (35)
Οι θέσεις των βαθμών Εμπειρογνωμόνων – Συμβούλων Β` και Α` καθώς και οι θέσεις των βαθμών Εμπειρογνωμόνων Πρεσβευτών – Συμβούλων Β` και Α` είναι ενιαίες.
3. Ο συνολικός αριθμός και η κατά βαθμό κατανομή των ανωτέρω θέσεων είναι δυνατόν να μεταβάλλονται, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών, κατά τρόπο που να τηρείται, πάντοτε, ισόρροπη κατανομή των θέσεων, κατά την ιεραρχία.

Άρθρο 182
Καθήκοντα
1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων υπηρετούν σε θέσεις της Κεντρικής και της Εξωτερικής Υπηρεσίας. Αντικείμενο εργασίας είναι η παρακολούθηση και ενημέρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα των τομέων ειδίκευσής τους, η υποβολή ενυπόγραφων αναλύσεων και εισηγήσεων και η προώθηση των υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί σε θέματα των τομέων ειδίκευσης τους. Δύνανται να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις, και βάσει της ειδίκευσης να εκπροσωπούν το Υπουργείο σε Ομάδες Εργασίας, Επιτροπές και λοιπές συσκέψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.
2. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων έχουν σαφή ειδικότητα, φέρουν ως προσδιορισμό την ειδικότητα αυτή και ασκούν καθήκοντα συναφή με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο για το οποίο έχουν προσληφθεί. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών καθορίζονται οι ειδικότητες του Κλάδου των Εμπειρογνωμόνων. Οι υπάλληλοι του κλάδου με βαθμό Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή Συμβούλου Α` ή Β` είναι δυνατόν να ασκούν καθήκοντα Προϊσταμένου στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής, στην Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου και στο Κέντρο Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής.
3. Η ιδιότητα του υπαλλήλου του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων είναι ασυμβίβαστη με την κατοχή θέσης μέλους ΔΕΠ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής Οι υπάλληλοι του κλάδου των Εμπειρογνωμόνων ενημερώνονται για τις διεθνείς και περιφερειακές ή γεωγραφικές θεσμικές εξελίξεις και το επιστημονικό γίγνεσθαι διεθνώς, τη διεθνή βιβλιογραφία και αρθρογραφία και παρακολουθούν εγχώρια και διεθνή ακαδημαϊκά σεμινάρια ή συνέδρια ή άλλα επαγγελματικά προγράμματα στα αντικείμενα ειδίκευσης τους και συμμετέχουν σε αυτά ενεργητικά. Συνεργάζονται με ειδική άδεια της υπηρεσίας με σχολές ή ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
4. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία, με δυνατότητα μετάθεσης στις Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με εκδιδόμενο προς τούτο προεδρικό διάταγμα, συμπληρώνοντας την οργάνωση της εξωτερικής υπηρεσίας με την απαιτούμενη αντίστοιχη ειδίκευση. Το ανωτέρω προεδρικό διάταγμα εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων στην Εξωτερική Υπηρεσία, ανά ειδικότητα, υπαγορεύονται από τις πραγματικές ανάγκες της κάθε αρχής.

Άρθρο 183
Διαδικασία και Ειδικά Προσόντα διορισμού
1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν επιτυχίας του σε ειδικό διαγωνισμό, γραπτό και προφορικό, που προκηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, καθορίζονται ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού, η εξεταστέα ύλη, ο τρόπος βαθμολόγησης των υποψηφίων και κάθε άλλο συναφές ζήτημα. Ο διαγωνισμός διενεργείται από Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και στην οποία μετέχουν και μέλη ΔΕΠ με αντίστοιχη επιστημονική ειδίκευση. Η Επιτροπή αξιολογεί τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων σε συνάφεια με τα προσόντα που ορίζονται στην προκήρυξη, την επαγγελματική εμπειρία καθώς και το συνολικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο των υποψηφίων επί τη βάσει του υποβληθέντος φακέλου σε συνδυασμό με τη γραπτή και προφορική εξέταση των υποψηφίων. Ένταξη ή μετάταξη υπαλλήλων από άλλους κλάδους του Υπουργείου Εξωτερικών ή από άλλους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης δεν επιτρέπεται. Η προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων δημοσιεύεται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, πανελλαδικής κυκλοφορίας, τουλάχιστον είκοσι ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.
3. Οι υποψήφιοι για την κάλυψη των θέσεων Εμπειρογνωμόνων πρέπει να διαθέτουν, εκτός από τα προσόντα του άρθρου 137, και: α) πτυχίο Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής που απαιτείται από την ειδίκευση, με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα ειδίκευσής τους, ή κατοχή διδακτορικού διπλώματος με τριετή επαγγελματική εμπειρία στην προκυρησσόμενη θέση και β) άριστη γνώση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας και πολύ καλή γνώση άλλης γλώσσας που τυχόν απαιτείται από την ειδίκευση. Υποψήφιοι για την κάλυψη των ανωτέρω θέσεων μπορούν να είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ο) έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της προκήρυξης πρόσληψης.

Άρθρο 184
Τυπικά προσόντα και διαδικασία προαγωγής
1. Για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων απαιτείται:
α. από το βαθμό του Εμπειρογνώμονα – Συμβούλου Β` στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα – Συμβούλου Α`, τετραετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
β. από το βαθμό του Εμπειρογνώμονα – Συμβούλου Α` στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή – Συμβούλου Β`, πενταετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
γ. από το βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή -Συμβούλου Β` στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή – Συμβούλου Α`, τετραετή υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό.
2. α. Η προαγωγή στις ενιαίες θέσεις, από το βαθμό του Εμπειρογνώμονα – Συμβούλου Β` στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα – Συμβούλου Α`, ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
β. Η προαγωγή από το βαθμό του Εμπειρογνώμονα – Συμβούλου Α` στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή – Συμβούλου Β` ενεργείται, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σε περίπτωση ομοφωνίας, είναι δεσμευτική για τον Υπουργό Εξωτερικών.
γ. Η προαγωγή από το βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή – Συμβούλου Β` στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή – Συμβούλου Α` ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σε περίπτωση ομοφωνίας, είναι δεσμευτική για τον Υπουργό Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη του, από την ημερομηνία διορισμού του.
3. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων μπορούν να τίθενται στη διάθεση του Υπουργού Εξωτερικών, κατά τις διατάξεις του άρθρου 170.

Άρθρο 185
Προαγωγές
1. Οι Προαγωγές από το βαθμό του Εμπειρογνώμονα – Συμβούλου Β` στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα – Συμβούλου Α`, ενεργούνται, μετά από αυτοτελή κρίση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα, κατά τη σειρά αρχαιότητας τους. Ως προακτέοι κρίνονται οι υπάλληλοι που έχουν, σε πολύ καλό επίπεδο, τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, του χαρακτήρα, της αφοσίωσης στο καθήκον, της επιστημονικής και υπηρεσιακής κατάρτισης, της διοικητικής ικανότητας, της γνώσεως του αντικειμένου τους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση με ταχύτητα και ευστοχία κάθε υπηρεσιακού θέματος, ώστε να ανταποκρίνονται, πλήρως, στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
2. Οι προαγωγές, από το βαθμό του Εμπειρογνώμονα – Συμβούλου Α` στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή – Συμβούλου Β`, καθώς και από το βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή – Συμβούλου Β` στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή – Συμβούλου Α` ενεργούνται κατ` εκλογή, με σύγκριση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα και με ειδική αιτιολόγηση καθ` όσον αφορά τους επιλεγέντες, προκρίνονται δε, κατ` αξιολογική σειρά, οι καταλληλότεροι προς προαγωγή στις κενές θέσεις, με βάση τα ουσιαστικά προσόντα που αναφέρονται στην παρ. 1, εφόσον ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
3. Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξή του, από την ημερομηνία διορισμού του.
4. Οι κρίσεις για προαγωγή ενεργούνται τουλάχιστον μία φορά κατ` έτος, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Εξωτερικών προς το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με το οποίο καθορίζεται και ο αριθμός των προς πλήρωση θέσεων, με γνώμονα τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Άρθρο 186
Μεταθέσεις
1. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων δύνανται να μετατίθενται σε θέσεις αρχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας, η σύνθεση των οποίων προβλέπει οργανική θέση Εμπειρογνώμονα.
2. Οι μεταθέσεις των Εμπειρογνωμόνων ενεργούνται μέχρι το βαθμό του Εμπειρογνώμονα – Συμβούλου Α` με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Για τους έχοντες βαθμό Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή – Συμβούλου Α` και Β` υπαλλήλους, η μετάθεση ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
3. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων, που υπηρετούν σε αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας, παραμένουν στην ίδια αρχή για τρία (3) τουλάχιστον έτη και όχι περισσότερα από τέσσερα (4) έτη. Όσοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν συμπληρώσει την τετραετία δύναται να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τη συμπλήρωση πενταετίας.
Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου και ανώτατου αυτού ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους. Οι υπάλληλοι του εν λόγω Κλάδου, όταν υπηρετούν στο εξωτερικό, έχουν τη διπλωματική ιδιότητα και όλα τα προνόμια και ευεργετήματα που παρέχονται στα μέλη του διπλωματικού προσωπικού, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τους ελληνικούς νόμους, και ανακοινώνονται στη διπλωματική επετηρίδα της χώρας, όπου υπηρετούν, με το διπλωματικό βαθμό προς τον οποίο εξομοιούνται, προστιθέμενης της φράσης «Εμπειρογνώμων..», με τον προσδιορισμό της ειδικότητας τους.
4. Η παραμονή υπαλλήλων του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων στην ίδια θέση σε αρχή ειδικών συνθηκών, σύμφωνα με τον πίνακα της παρ. 4 του άρθρου 189, δεν μπορεί να είναι μικρότερη της διετίας και μεγαλύτερη της τριετίας.
Επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου μόνον ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
5.α. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων μετατίθενται, υποχρεωτικώς, στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχόμενα σε δύο θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή, πάντως, έχουν συμπληρώσει οκταετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο (2) τουλάχιστον έτη, εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή εφόσον ο υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αίτησής του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του Κλάδου του. Υπάλληλος του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει συνεχή οκταετή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτηση του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για τους έχοντες βαθμό Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή-Συμβούλου Α` και Β`.
β. Κατά τις μεταθέσεις στην Εξωτερική Υπηρεσία λαμβάνεται μέριμνα, ώστε οι υπάλληλοι να μετατίθενται εναλλακτικώς μεταξύ αρχών ειδικών συνθηκών και των λοιπών αρχών.
6. α. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο. Ειδικά για το νότιο ημισφαίριο πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και Ιανουάριο. Για εξαιρετικούς λόγους και μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μπορεί να γίνει μετάθεση υπαλλήλων εκτός των ανωτέρω χρονικών ορίων.
β. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων των υπαλλήλων μέχρι το βαθμό του Εμπειρογνώμονα – Συμβούλου Α`, η Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης γνωστοποιεί εγγράφως μέχρι 15 Νοεμβρίου εκάστου έτους τις θέσεις της Εξωτερικής και της Κεντρικής Υπηρεσίας που προβλέπεται να κενωθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Οι αιτήσεις υπαλλήλων για συμπλήρωση των θέσεων αυτών υποβάλλονται μέχρι 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
7. Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τη διαμόρφωση της γνώμης για τις μεταθέσεις λαμβάνει υπόψη του:
α. την αίτηση του υπαλλήλου,
β. τις υπηρεσιακές ανάγκες,
γ. την ανάγκη εναλλαγής σε θέσεις αρχών ειδικών συνθηκών και σε θέσεις άλλων αρχών, ώστε ο υπάλληλος να αποκτά γενικότερη εμπειρία,
δ. την ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης,
ε. τα ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου,
στ. τις πιστοποιημένες ή αναγνωρισμένες από τη Διπλωματική Ακαδημία επαγγελματικές δεξιότητες.
8. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων δεν επιτρέπεται να μετατεθούν σε πόλη, στην οποία έχουν υπηρετήσει, αν δεν έχει παρέλθει οκταετία από την αναχώρηση τους από αυτή.
9. Οι περιορισμοί των προηγούμενων παραγράφων δεν ισχύουν για τους Εμπειρογνώμονες που έχουν το βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή – Συμβούλου Α` και Β`.
10. Διατάξεις άλλων νόμων που ρυθμίζουν ζητήματα μεταθέσεων δημοσίων υπαλλήλων δεν εφαρμόζονται προκειμένου περί υπαλλήλων του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων.

Άρθρο 187
Αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας
1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους αποχωρούν από την υπηρεσία εφόσον έχουν συμπληρώσει τριακονταπενταετή πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία.
Εάν οι υπάλληλοι του κλάδου αυτού, κατά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, δεν έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε έτη υπηρεσίας, παρατείνεται η παραμονή τους στην υπηρεσία έως τη συμπλήρωση της τριακονταπενταετίας, όχι, όμως, πέραν του 67ου έτους της ηλικίας τους. Οι ανωτέρω απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
2. Ως ημέρα που συμπληρώνεται το όριο ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του οικείου έτους.
3. Η ηλικία αποδεικνύεται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 137. Διόρθωση ηλικίας μεταγενέστερη του διορισμού δεν λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό του χρόνου εξόδου από την υπηρεσία.
4. Ως πραγματική δημόσια υπηρεσία νοείται κάθε υπηρεσία, η οποία παρασχέθηκε στο Δημόσιο ή σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εφόσον, προκειμένου για υπηρεσία με σχέση ιδιωτικού δικαίου, αυτή ελήφθη υπόψη ή προσμετρήθηκε κατά το διορισμό, την ένταξη, μονιμοποίηση, απόκτηση βαθμού, ή την καθ` οιονδήποτε τρόπο μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου, επιπλέον δε αναγνωρίζεται ως συντάξιμη από το Δημόσιο.
5. Με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί, λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών, να παραταθεί ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία υπαλλήλων του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων με βαθμό Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή – Συμβούλου Α΄, επί δύο (2) έτη το πολύ μετά τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς δημόσιας υπηρεσίας και πάντως όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας τους.
6. Με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων με βαθμό Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή – Συμβούλου Α΄, οι οποίοι αποχωρούν ή έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία, μπορούν να διατηρούν επί τιμή το βαθμό με τον οποίον αποχωρούν ή έχουν αποχωρήσει.

Τμήμα 4 – Κλάδος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων

Άρθρο 188
Βαθμοί και θέσεις
1. Οι βαθμοί του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων είναι οι εξής:
α. Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α` του Διπλωματικού Κλάδου.
β. Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β` του Διπλωματικού Κλάδου.
γ. Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α` του Διπλωματικού Κλάδου.
δ. Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β` του Διπλωματικού Κλάδου.
ε. Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α` του Διπλωματικού Κλάδου.
στ. Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Β` του Διπλωματικού Κλάδου.
ζ. Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ` του Διπλωματικού Κλάδου.
η. Ακόλουθος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Ακολούθου Πρεσβείας του Διπλωματικού Κλάδου.
2. Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων είναι διακόσιες πέντε (205) και κατανέμονται, κατά βαθμό, ως εξής:
α. Γενικοί Σύμβουλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` και
β. Γενικοί Σύμβουλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β`, θέσεις είκοσι δύο (22).
γ. Σύμβουλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` και
δ. Σύμβουλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β`, θέσεις ογδόντα πέντε (85).
ε. Γραμματείς Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` και
στ. Γραμματείς Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` και
ζ. Γραμματείς Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ` και
η. Ακόλουθοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, θέσεις ενενήντα οκτώ (98).
Οι θέσεις των Γενικών Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` και Β`, οι θέσεις των Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` και Β`, καθώς και των Γραμματέων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, Β`, Γ` και των Ακολούθων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων είναι ενιαίες.
3. Ο συνολικός αριθμός και η κατά βαθμό κατανομή των ανωτέρω θέσεων είναι δυνατόν να μεταβάλλεται με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, κατά τρόπο που να τηρείται, πάντοτε, ισόρροπη κατανομή των θέσεων, κατά την ιεραρχία.

Άρθρο 189
Ειδικά προσόντα διορισμού – μονιμοποίηση
Στον Κλάδο υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων διορίζονται απόφοιτοι του τμήματος εξειδίκευσης υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Απαραίτητο τυπικό προσόν για την εισαγωγή στο τμήμα υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ΕΣΔΔΑ είναι η άριστη γνώση, διαπιστούμενη με εξέταση, της αγγλικής γλώσσας, καθώς και της γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποιεί κάθε έτος στην ΕΣΔΔΑ τις ανάγκες του σε αποφοίτους του τμήματος υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων αυτής. Ο χρόνος φοίτησης των σπουδαστών του τμήματος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην ΕΣΔΔΑ θεωρείται, κατά τις κείμενες διατάξεις περί ΕΣΔΔΑ, ως χρόνος δοκιμαστικής υπηρεσίας και δεν απαιτείται για τη μονιμοποίηση απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Οι διοριζόμενοι ως Ακόλουθοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, τοποθετούνται, μετά την αποφοίτησή τους από την ΕΣΔΔΑ, στην Κεντρική Υπηρεσία και παραμένουν σε αυτή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός (1) έτους.
Άρθρο 190
Θέσεις και καθήκοντα κατά βαθμό
1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων υπηρετούν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών στο εσωτερικό, καθώς και στις διπλωματικές και προξενικές αρχές.
Οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, όταν υπηρετούν στο εξωτερικό, εντάσσονται στο προσωπικό της διπλωματικής ή προξενικής αρχής και τοποθετούνται σε θέσεις αντίστοιχες του βαθμού τους, ως ακολούθως:
α. Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` και Β`: σε Πρεσβεία ή Μόνιμη Αντιπροσωπεία ή γραφείο συνδέσμου όπου υφίστανται οργανικές θέσεις του κλάδου αυτού και σε θέση προϊσταμένου Γραφείου Ο.Ε.Υ., εφόσον λειτουργεί τέτοιο γραφείο, στην αρχή όπου τοποθετούνται.
β. Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` και Β`: σε Πρεσβεία ή Μόνιμη Αντιπροσωπεία ή Γραφείο Συνδέσμου ή σε Γενικό Προξενείο, όπου υφίσταται οργανική θέση του Κλάδου αυτού και σε θέση Προϊσταμένου Γραφείου Ο.Ε.Υ., εφόσον λειτουργεί τέτοιο Γραφείο, στην Αρχή όπου τοποθετούνται.
γ. Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, Β` και Γ`: σε Πρεσβεία ή Μόνιμη Αντιπροσωπεία ή Γραφείο Συνδέσμου ή Γενικό Προξενείο ή Προξενείο, όπου υφίσταται οργανική θέση του κλάδου.
2. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, όταν υπηρετούν στο εξωτερικό έχουν τη διπλωματική ιδιότητα και όλα τα προνόμια και ευεργετήματα που παρέχονται στα μέλη του διπλωματικού προσωπικού, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τους ελληνικούς νόμους, και ανακοινώνονται στη διπλωματική επετηρίδα της χώρας, όπου υπηρετούν, με το διπλωματικό βαθμό προς τον οποίο εξομοιούνται, προστιθεμένης της φράσης «Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων».
3. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Ο.Ε.Υ. όταν υπηρετούν στο εσωτερικό τοποθετούνται ιδίως στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και τις υπαγόμενες σε αυτήν Υπηρεσίες, Διευθύνσεις και Περιφερειακές Υπηρεσίες και μπορούν να ασκούν καθήκοντα Προϊσταμένου Διεύθυνσης και Τμήματος στις Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής.

Άρθρο 191
Τυπικά προσόντα προαγωγής
1. Για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων απαιτείται:
α. από το βαθμό του Ακολούθου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ`, διετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό, διάστημα στο οποίο συνυπολογίζεται και ο χρόνος φοίτησης στο Τμήμα Εξειδίκευσης Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
β. από το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ` στο βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β`, τετραετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
Για τους υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στον βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ`, εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση της τριετούς υπηρεσίας
γ. από το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` στο βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
δ. από το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` στο βαθμό του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
ε. από το βαθμό του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` στο βαθμό του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
στ. από το βαθμό του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
ζ. από το βαθμό του Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Οικονομικών Υποθέσεων Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό.
2. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων δεν μπορούν να προαχθούν στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` εάν δεν έχουν υπηρετήσει, τουλάχιστον μία φορά, σε αρχή ειδικών συνθηκών, όπως οι αρχές αυτές ορίζονται βάσει της παρ. 4 του άρθρου 189 ή σε χώρα ειδικών συνθηκών, όπως οι χώρες αυτές ορίζονταν με βάση τις διατάξεις που ίσχυσαν μέχρι την έναρξη ισχύος του και εάν δεν έχουν διατελέσει Επικεφαλής Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων τουλάχιστον για δύο (2) έτη.
3. α. Η προαγωγή στις ενιαίες θέσεις από το βαθμό του Ακολούθου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων έως και στο βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
β. Η προαγωγή από το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` στο βαθμό του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` ενεργείται, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
γ. Η προαγωγή στις ενιαίες θέσεις μεταξύ των βαθμών των Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` και Α` ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
δ. Η προαγωγή από το βαθμό του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` ενεργείται, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σε περίπτωση ομοφωνίας, είναι δεσμευτική για τον Υπουργό Εξωτερικών.
ε. Η προαγωγή από το βαθμό του Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σε περίπτωση ομοφωνίας, είναι δεσμευτική για τον Υπουργό Εξωτερικών.

Άρθρο 192
Προαγωγές
1. Οι Προαγωγές από το βαθμό του Ακολούθου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων έως και το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` και από το βαθμό του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` στο βαθμό του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` ενεργούνται, μετά από αυτοτελή κρίση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα, κατά τη σειρά αρχαιότητάς τους.
2. Ως προακτέοι κρίνονται οι υπάλληλοι που έχουν, σε πολύ καλό επίπεδο, τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, του χαρακτήρα, της αφοσίωσης στο καθήκον, της επιστημονικής και υπηρεσιακής κατάρτισης, της διοικητικής ικανότητας, της γνώσης του αντικειμένου τους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση με ταχύτητα και ευστοχία κάθε υπηρεσιακού θέματος, ώστε να ανταποκρίνονται, πλήρως, στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
3. Οι Προαγωγές από το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` στο βαθμό του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν επιτυχίας του υπαλλήλου σε δοκιμασία η οποία οργανώνεται από τη Διπλωματική Ακαδημία, συνεκτιμωμένων των εκθέσεων αξιολόγησης.
4. Οι Προαγωγές από το βαθμό του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` ενεργούνται κατ` εκλογή, με σύγκριση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα. Προκρίνονται κατ` αξιολογική σειρά οι καταλληλότεροι προς προαγωγή στις κενές θέσεις, εφόσον έχουν ευδόκιμη υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό και ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού, με βάση τα ουσιαστικά προσόντα που αναφέρονται στην παρ. 2. Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη του, από την ημερομηνία διορισμού του.
5. Οι προαγωγές από το βαθμό του Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β` στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` ενεργούνται κατ` απόλυτη εκλογή. Αιτιολογία απαιτείται μόνο στην περίπτωση κατάδηλης υπεροχής υποψηφίου που παραλείπεται.
6. Το κατά περίπτωση αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο μπορεί, κατά τις ανωτέρω κρίσεις έως και την προαγωγή στο βαθμό του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, να κρίνει ότι υπάλληλος, αυτοτελώς αξιολογούμενος, στερείται των προσόντων για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
Στην περίπτωση που τέτοια αρνητική κρίση επαναληφθεί τρεις συνεχείς φορές και αφού την τρίτη φορά ο υπάλληλος κληθεί προς ακρόαση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, παραμένει στο βαθμό που εκρίθη την τελευταία φορά ως στάσιμος, μέχρι συμπλήρωσης του χρόνου που απαιτείται για τη στοιχειοθέτηση δικαιώματος λήψης κατώτατης σύνταξης, οπότε και αποχωρεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία.
7. Οι κρίσεις για προαγωγή ενεργούνται τουλάχιστον μια φορά κατ` έτος, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Εξωτερικών προς το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με το οποίο καθορίζεται και ο αριθμός των προς πλήρωση θέσεων, με γνώμονα τις ανάγκες της υπηρεσίας, εφόσον δεν πρόκειται για προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, οι θέσεις των οποίων είναι ενιαίες.

Άρθρο 193
Μεταθέσεις
1. Οι υπάλληλοι τού Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων μετατίθενται σε θέσεις αντίστοιχες προς το βαθμό τους.
2. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ενεργούνται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Για τους υπαλλήλους που έχουν βαθμό Ακολούθου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων έως και Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, η μετάθεση ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Για τους υπαλλήλους που έχουν βαθμό Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` ή Β`, η μετάθεση ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
3. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, που υπηρετούν σε αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας, παραμένουν στην ίδια αρχή για τρία (3) τουλάχιστον έτη και όχι περισσότερα από τέσσερα (4). Επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου και ανώτατου αυτού ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Όσοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν συμπληρώσει την τετραετία, δύναται να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τη συμπλήρωση πενταετίας.
4. Η παραμονή των υπαλλήλων του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην ίδια θέση σε αρχή ειδικών συνθηκών, σύμφωνα με τον πίνακα της παρ. 4 του άρθρου 169, δεν μπορεί να είναι μικρότερη της διετίας και μεγαλύτερη της τριετίας. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, του δε ανώτατου μετά από σχετική αίτηση του υπαλλήλου.
5.α. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων μετατίθενται υποχρεωτικώς στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχώς σε δύο θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή, πάντως, έχουν συμπληρώσει οκταετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο τουλάχιστον έτη, εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή εφόσον ο υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αίτησής του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του κλάδου του. Υπάλληλος του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει συνεχή οκταετή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτηση του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για τους έχοντες βαθμό Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` και Β`.
β. Κατά τις μεταθέσεις στην Εξωτερική Υπηρεσία λαμβάνεται μέριμνα, ώστε οι υπάλληλοι να μετατίθενται εναλλακτικώς μεταξύ αρχών ειδικών συνθηκών και των λοιπών αρχών.
6. α. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο. Ειδικά για το νότιο ημισφαίριο πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και Ιανουάριο. Για εξαιρετικούς λόγους και μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μπορεί να γίνει μετάθεση υπαλλήλων εκτός των ανωτέρω ορίων.
β. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων των υπαλλήλων μέχρι του βαθμού του Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α`, η Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης γνωστοποιεί εγγράφως μέχρι 15 Νοεμβρίου εκάστου έτους τις θέσεις της Εξωτερικής και της Κεντρικής Υπηρεσίας που προβλέπεται να κενωθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Οι αιτήσεις υπαλλήλων για συμπλήρωση των θέσεων αυτών υποβάλλονται μέχρι 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
7. Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τη διαμόρφωση της γνώμης για τις μεταθέσεις λαμβάνει υπόψη του:
α. την αίτηση του υπαλλήλου,
β. τις υπηρεσιακές ανάγκες,
γ. την ανάγκη εναλλαγής σε θέσεις αρχών ειδικών συνθηκών και σε θέσεις άλλων αρχών, ώστε ο υπάλληλος να αποκτά γενικότερη εμπειρία,
δ. την ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης,
ε. τα ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου,
στ. τις πιστοποιημένες ή αναγνωρισμένες από τη Διπλωματική Ακαδημία επαγγελματικές δεξιότητες.
8. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων δεν επιτρέπεται να μετατεθούν σε πόλη, στην οποία έχουν υπηρετήσει, αν δεν έχει παρέλθει οκταετία από την αναχώρηση τους από αυτή.
9. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων δεν μπορούν να υπηρετούν σε θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας πλέον της δεκαετίας. Κατ` εξαίρεση, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων μπορούν να υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
10. Οι περιορισμοί των προηγούμενων παραγράφων δεν ισχύουν για τους έχοντες βαθμό Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α` και Β` υπαλλήλους του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.
11. Διατάξεις άλλων νόμων που ρυθμίζουν ζητήματα μεταθέσεων δημοσίων υπαλλήλων δεν εφαρμόζονται προκειμένου περί υπαλλήλων του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Άρθρο 194
Αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας
1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους αποχωρούν από την υπηρεσία εφόσον έχουν συμπληρώσει τριακονταπενταετή πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία.
Εάν οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, κατά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, δεν έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε έτη υπηρεσίας, παρατείνεται η παραμονή τους στην υπηρεσία έως τη συμπλήρωση της τριακονταπενταετίας, όχι, όμως, πέραν του 67ου έτους της ηλικίας τους. Οι ανωτέρω απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
2. Ως ημέρα που συμπληρώνεται το όριο ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του οικείου έτους.
3. Η ηλικία αποδεικνύεται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 137. Διόρθωση ηλικίας μεταγενέστερη του διορισμού δεν λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό του χρόνου εξόδου από την υπηρεσία.
4. Ως πραγματική δημόσια υπηρεσία νοείται κάθε υπηρεσία, η οποία παρασχέθηκε στο Δημόσιο ή σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εφόσον, προκειμένου για υπηρεσία με σχέση ιδιωτικού δικαίου, αυτή ελήφθη υπόψη ή προσμετρήθηκε κατά το διορισμό, την ένταξη, μονιμοποίηση, απόκτηση βαθμού ή την καθ` οιονδήποτε τρόπο μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου, επιπλέον δε αναγνωρίζεται ως συντάξιμη από το Δημόσιο.

5. Με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί, λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών, να παραταθεί ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία υπαλλήλων του Κλάδου Ο.Ε.Υ. με βαθμό Γενικού Συμβούλου Ο.Ε.Υ. Α΄, επί δύο (2) έτη το πολύ μετά τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς δημόσιας υπηρεσίας και πάντως όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας τους.
6. Με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, οι υπάλληλοι του Κλάδου Ο.Ε.Υ. με βαθμό Γενικού Συμβούλου Ο.Ε.Υ. Α΄, οι οποίοι αποχωρούν ή έχουν αποχωρήσει, μπορούν να διατηρούν επί τιμή το βαθμό με τον οποίον αποχωρούν ή έχουν αποχωρήσει.

Τμήμα 5 – Κλάδος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας

Άρθρο 195
Βαθμοί και θέσεις του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας
1. Οι βαθμοί των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας είναι οι εξής:
α) Γενικός Σύμβουλος Επικοινωνίας Α`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α` του Διπλωματικού Κλάδου.
β) Γενικός Σύμβουλος Επικοινωνίας Β`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β` του Διπλωματικού Κλάδου.
γ) Σύμβουλος Επικοινωνίας Α`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α` του Διπλωματικού Κλάδου.
δ) Σύμβουλος Επικοινωνίας Β` , που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β` του Διπλωματικού Κλάδου.
ε) Γραμματέας Επικοινωνίας Α`, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α` του Διπλωματικού Κλάδου.
στ) Γραμματέας Επικοινωνίας Β` , που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Β` του Διπλωματικού Κλάδου.
ζ) Γραμματέας Επικοινωνίας Γ` , που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ` του Διπλωματικού Κλάδου.
η) Ακόλουθος Επικοινωνίας, που αντιστοιχεί βαθμολογικά και μισθολογικά στο βαθμό του Ακολούθου Πρεσβείας του Διπλωματικού Κλάδου.
2. Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας είναι διακόσιες (200) και κατανέμονται κατά βαθμό ως εξής:
α) Γενικοί Σύμβουλοι Επικοινωνίας Α` και
β) Γενικοί Σύμβουλοι Επικοινωνίας Β’, θέσεις δέκα (10)
γ) Σύμβουλοι Επικοινωνίας Α` και
δ) Σύμβουλοι Επικοινωνίας Β`, θέσεις εξήντα πέντε (65)
ε) Γραμματείς Επικοινωνίας Α`
στ) Γραμματείς Επικοινωνίας Β`
ζ) Γραμματείς Επικοινωνίας Γ` και
η) Ακόλουθοι Επικοινωνίας, θέσεις εκατόν είκοσι πέντε (125)
3. Οι θέσεις των Γενικών Συμβούλων Επικοινωνίας Α` και Β`, των Συμβούλων Επικοινωνίας Α` και Β` και των Γραμματέων Επικοινωνίας Α`, Β` και Γ’ και Ακολούθων Επικοινωνίας είναι ενιαίες.
4. Ο αριθμός των ανωτέρω θέσεων μπορεί να μεταβάλλεται κατά βαθμό με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών και Οικονομικών, κατά τρόπο που να τηρείται, πάντοτε, ισόρροπη κατανομή των θέσεων, κατά την ιεραρχία.

Άρθρο 196
Πλήρωση θέσεων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας
1. Ο Κλάδος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας στελεχώνεται από τους αποφοίτους του Τμήματος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, όπως μετονομάστηκε το Τμήμα Στελεχών Επικοινωνίας της εν λόγω Σχολής. Οι διοριζόμενοι ως Ακόλουθοι Επικοινωνίας τοποθετούνται, μετά την αποφοίτηση τους από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) στην Κεντρική Υπηρεσία και παραμένουν σε αυτή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.
2.Το Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποιεί κάθε έτος στην ΕΣΔΔΑ τις ανάγκες του σε αποφοίτους του τμήματος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας αυτής. Ο χρόνος φοίτησης των σπουδαστών του τμήματος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας στην ΕΣΔΔΑ θεωρείται, κατά τις κείμενες διατάξεις περί ΕΣΔΔΑ, ως χρόνος δοκιμαστικής υπηρεσίας και δεν απαιτείται για τη μονιμοποίηση απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Άρθρο 197
Θέσεις και Καθήκοντα κατά βαθμό
1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας όταν υπηρετούν στο εσωτερικό τοποθετούνται ιδίως:
α) στην Ε’ Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων,
β) στο Διπλωματικό Γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών, του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού ή Υφυπουργού Εξωτερικών, στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, στις Διευθύνσεις, Υπηρεσίες και Αυτοτελή Γραφεία που υπάγονται απευθείας στον Υπουργό Εξωτερικών,
γ) στο Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού και στα ιδιαίτερα γραφεία των μελών της Κυβέρνησης.
2. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, όταν υπηρετούν στο εξωτερικό εντάσσονται στο προσωπικό της Διπλωματικής ή Προξενικής Αρχής και τοποθετούνται σε θέσεις αντίστοιχες του βαθμού τους, ως ακολούθως:
α. Γενικός Σύμβουλος Επικοινωνίας Α` και Β`: σε Πρεσβεία ή Μόνιμη Αντιπροσωπεία ή γραφείο συνδέσμου όπου υφίστανται οργανικές θέσεις του κλάδου αυτού και σε θέση προϊσταμένου Γραφείου Δ.Δ., εφόσον λειτουργεί τέτοιο γραφείο, στην αρχή όπου τοποθετούνται.
β. Σύμβουλος Επικοινωνίας Α` και Β`: σε Πρεσβεία ή Μόνιμη Αντιπροσωπεία ή Γραφείο Συνδέσμου ή σε Γενικό Προξενείο, όπου υφίσταται οργανική θέση του Κλάδου αυτού και σε θέση Προϊσταμένου Γραφείου Δ.Δ. ή σε Γραφείο Δ.Δ., εφόσον λειτουργεί τέτοιο Γραφείο, στην Αρχή όπου τοποθετούνται.
γ. Γραμματέας Επικοινωνίας Α`, Β` και Γ`: σε Πρεσβεία ή Μόνιμη Αντιπροσωπεία ή Γραφείο Συνδέσμου ή Γενικό Προξενείο ή Προξενείο όπου υφίσταται οργανική θέση του κλάδου.
3. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, όταν υπηρετούν στο εξωτερικό έχουν τη διπλωματική ιδιότητα και όλα τα προνόμια και ευεργετήματα που παρέχονται στα μέλη του διπλωματικού προσωπικού, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τους ελληνικούς νόμους, και ανακοινώνονται στη διπλωματική επετηρίδα της χώρας, όπου υπηρετούν, με το διπλωματικό βαθμό προς τον οποίο εξομοιούνται, προστιθεμένης της φράσης «Δημόσιας Διπλωματίας».

Άρθρο 198
Τυπικά προσόντα προαγωγής
1. Για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας απαιτείται:
α. από το βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Γ`, διετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό, διάστημα στο οποίο συνυπολογίζεται και ο χρόνος φοίτησης στο Τμήμα Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
β. από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Γ’ στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
γ. από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β` στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
δ. από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α` στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
ε. από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β` στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
στ. από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α` στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
ζ. από το βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β` στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό.
2. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας δεν μπορούν να προαχθούν στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β` εάν δεν έχουν υπηρετήσει, τουλάχιστον μία φορά, σε αρχή ειδικών συνθηκών, όπως οι αρχές αυτές ορίζονται βάσει της παρ. 4 του άρθρου 169, ή σε χώρα ειδικών συνθηκών, όπως οι χώρες αυτές ορίζοντο με βάση τις διατάξεις που ίσχυσαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 3566/2007 και εάν δεν έχουν διατελέσει Επικεφαλής Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας τουλάχιστον για δύο (2) έτη.
3. α. Η προαγωγή στις ενιαίες θέσεις από το βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας έως και στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α` ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
β. Η προαγωγή από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α` στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β` ενεργείται, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
γ. Η προαγωγή στις ενιαίες θέσεις μεταξύ των βαθμών των Συμβούλων Επικοινωνίας Β` και Α` ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
δ. Η προαγωγή από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α` στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β` ενεργείται, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σε περίπτωση ομοφωνίας, είναι δεσμευτική για τον Υπουργό Εξωτερικών.
ε. Η προαγωγή από το βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β` στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α` ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σε περίπτωση ομοφωνίας, είναι δεσμευτική για τον Υπουργό Εξωτερικών.

Άρθρο 199
Προαγωγές
1. Οι Προαγωγές από το βαθμό του Ακολούθου Επικοινωνίας έως και το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α` και από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β` στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α` ενεργούνται, μετά από αυτοτελή κρίση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα, κατά τη σειρά αρχαιότητας τους.
2. Ως προακτέοι κρίνονται οι υπάλληλοι που έχουν, σε πολύ καλό επίπεδο, τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, του χαρακτήρα, της αφοσίωσης στο καθήκον, της επιστημονικής και υπηρεσιακής κατάρτισης, της διοικητικής ικανότητας, της γνώσης του αντικειμένου τους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση με ταχύτητα και ευστοχία κάθε υπηρεσιακού θέματος, ώστε να ανταποκρίνονται, πλήρως, στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
3. Οι προαγωγές από το βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α` στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β` διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν επιτυχίας του υπαλλήλου σε δοκιμασία η οποία οργανώνεται από τη Διπλωματική Ακαδημία.
4. Οι προαγωγές από το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α` στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β` ενεργούνται κατ` εκλογή, με σύγκριση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα. Προκρίνονται κατ` αξιολογική σειρά οι καταλληλότεροι προς προαγωγή στις κενές θέσεις, εφόσον έχουν ευδόκιμη υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό και ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού, με βάση τα ουσιαστικά προσόντα που αναφέρονται στην παρ. 2. Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη του, από την ημερομηνία διορισμού του.
5. Οι προαγωγές από το βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β` στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α` ενεργούνται κατ` απόλυτη εκλογή. Αιτιολογία απαιτείται μόνο στην περίπτωση κατάδηλης υπεροχής υποψηφίου που παραλείπεται.
6. Το κατά περίπτωση αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο μπορεί, κατά τις ανωτέρω κρίσεις έως και την προαγωγή στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α`, να κρίνει ότι υπάλληλος, αυτοτελώς αξιολογούμενος, στερείται των προσόντων για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού. Στην περίπτωση που τέτοια αρνητική κρίση επαναληφθεί τρεις συνεχείς φορές και αφού την τρίτη φορά ο υπάλληλος κληθεί προς ακρόαση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, παραμένει στο βαθμό που εκρίθη την τελευταία φορά ως στάσιμος, μέχρι συμπλήρωσης του χρόνου που απαιτείται για τη στοιχειοθέτηση δικαιώματος λήψεως κατώτατης σύνταξης, οπότε και αποχωρεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία.
7. Οι κρίσεις για προαγωγή ενεργούνται τουλάχιστον μια φορά κατ` έτος, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Εξωτερικών προς το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με το οποίο καθορίζεται και ο αριθμός των προς πλήρωση θέσεων, με γνώμονα τις ανάγκες της υπηρεσίας, εφόσον δεν πρόκειται για προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, οι θέσεις των οποίων είναι ενιαίες.

Άρθρο 200
Μεταθέσεις
1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας μετατίθενται σε θέσεις αντίστοιχες προς το βαθμό τους.
2. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας ενεργούνται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Για τους υπαλλήλους που έχουν βαθμό Ακολούθου Επικοινωνίας έως και Συμβούλου Επικοινωνίας Α`, η μετάθεση ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Για τους υπαλλήλους που έχουν βαθμό Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α` ή Β`, η μετάθεση ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
3. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, που υπηρετούν σε αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας, παραμένουν στην ίδια αρχή για τρία τουλάχιστον έτη και όχι περισσότερα από τέσσερα. Επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου και ανώτατου αυτού ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
4. Η παραμονή των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας στην ίδια θέση σε αρχή ειδικών συνθηκών, σύμφωνα με τον πίνακα της παρ. 4 του άρθρου 169, δεν μπορεί να είναι μικρότερη της διετίας και μεγαλύτερη της τριετίας. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, του δε ανώτατου μετά από σχετική αίτηση του υπαλλήλου.
5.α. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας μετατίθενται υποχρεωτικώς στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχώς σε δύο θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή, πάντως, έχουν συμπληρώσει οκταετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο τουλάχιστον έτη, εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου ή εφόσον ο υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αιτήσεως του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του κλάδου του. Υπάλληλος του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει συνεχή οκταετή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτησή του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για τους έχοντες βαθμό Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α` και Β`.
β. Κατά τις μεταθέσεις στην Εξωτερική Υπηρεσία λαμβάνεται μέριμνα, ώστε οι υπάλληλοι να μετατίθενται εναλλακτικώς μεταξύ αρχών ειδικών συνθηκών και των λοιπών αρχών.
6. α. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο. Ειδικά για το νότιο ημισφαίριο πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και Ιανουάριο. Για εξαιρετικούς λόγους και μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μπορεί να γίνει μετάθεση υπαλλήλων εκτός των ανωτέρω ορίων.
β. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων των υπαλλήλων μέχρι του βαθμού του Συμβούλου Επικοινωνίας Α`, η Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης γνωστοποιεί εγγράφως μέχρι 15 Νοεμβρίου εκάστου έτους τις θέσεις της Εξωτερικής και της Κεντρικής Υπηρεσίας που προβλέπεται να κενωθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Οι αιτήσεις υπαλλήλων για συμπλήρωση των θέσεων αυτών υποβάλλονται μέχρι 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
7. Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τη διαμόρφωση της γνώμης για τις μεταθέσεις λαμβάνει υπόψη του:
α. την αίτηση του υπαλλήλου,
β. τις υπηρεσιακές ανάγκες,
γ. την ανάγκη εναλλαγής σε θέσεις αρχών ειδικών συνθηκών και σε θέσεις άλλων αρχών, ώστε ο υπάλληλος να αποκτά γενικότερη εμπειρία,
δ. την ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης,
ε. τα ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου,
στ. οι πιστοποιημένες ή οι αναγνωρισμένες από τη Διπλωματική Ακαδημία επαγγελματικές δεξιότητες.
8. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας δεν επιτρέπεται να μετατεθούν σε πόλη, στην οποία έχουν υπηρετήσει, αν δεν έχει παρέλθει οκταετία από την αναχώρηση τους από αυτή.
9. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας δεν μπορούν να υπηρετούν σε θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας πλέον της δεκαετίας. Κατ` εξαίρεση, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας μπορούν να υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
10. Οι περιορισμοί των προηγούμενων παραγράφων δεν ισχύουν για τους έχοντες βαθμό Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α` και Β` υπαλλήλους του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.
11. Διατάξεις άλλων νόμων που ρυθμίζουν ζητήματα μεταθέσεων δημοσίων υπαλλήλων δεν εφαρμόζονται προκειμένου περί υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.

Άρθρο 201
Αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας
1. Οι διοριζόμενοι μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος, υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους αποχωρούν από την υπηρεσία εφόσον έχουν συμπληρώσει τριακονταπενταετή πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία. Εάν οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, κατά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, δεν έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε έτη υπηρεσίας, παρατείνεται η παραμονή τους στην υπηρεσία έως τη συμπλήρωση της τριακονταπενταετίας, όχι, όμως, πέραν του 67ου έτους της ηλικίας τους. Οι ανωτέρω απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
2. Ως ημέρα που συμπληρώνεται το όριο ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του οικείου έτους.
3. Η ηλικία αποδεικνύεται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 137. Διόρθωση ηλικίας μεταγενέστερη του διορισμού δεν λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό του χρόνου εξόδου από την υπηρεσία.
4. Ως πραγματική δημόσια υπηρεσία νοείται κάθε υπηρεσία, η οποία παρασχέθηκε στο Δημόσιο ή σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εφόσον, προκειμένου για υπηρεσία με σχέση ιδιωτικού δικαίου, αυτή ελήφθη υπόψη ή προσμετρήθηκε κατά το διορισμό, την ένταξη, μονιμοποίηση, απόκτηση βαθμού ή την καθ` οιονδήποτε τρόπο μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου, επιπλέον δε αναγνωρίζεται ως συντάξιμη από το Δημόσιο.
5. Με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί, λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών, να παραταθεί ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με βαθμό Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄, επί δύο (2) έτη το πολύ μετά τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς δημόσιας υπηρεσίας και πάντως όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας τους.
6. Με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, οι υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με βαθμό Γενικού Συμβούλου Α΄, οι οποίοι αποχωρούν ή έχουν αποχωρήσει, μπορούν να διατηρούν επί τιμή το βαθμό με τον οποίον αποχωρούν ή έχουν αποχωρήσει.

Τμήμα 6 – Κλάδος Διοικητικού Προξενικού

Άρθρο 202
Βαθμοί και θέσεις
1. Οι βαθμοί των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού είναι οι εξής:
α. Διευθυντής Α΄
β. Διευθυντής Β΄
γ. Τμηματάρχης Α΄
δ. Τμηματάρχης Β΄
ε. Γραμματέας Α΄
στ. Γραμματέας Β΄
ζ. Γραμματέας Γ΄
η. Γραμματέας Δ΄
2. Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού είναι τριακόσιες ογδόντα (380) και κατανέμονται, κατά βαθμό, ως εξής:
α. Διευθυντής Α΄ και
β. Διευθυντής Β΄, θέσεις σαράντα (40)
γ. Τμηματάρχης Α΄ και
δ. Τμηματάρχης Β΄ και
ε. Γραμματέας Α΄ και
στ. Γραμματέας Β΄ και
ζ. Γραμματέας Γ΄ και
η. Γραμματέας Δ΄, θέσεις τριακόσιες σαράντα (340)
3. Ο συνολικός αριθμός και η κατά βαθμό κατανομή των ανωτέρω θέσεων είναι δυνατόν να μεταβάλλεται, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται, με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Άρθρο 203
Θέσεις και καθήκοντα κατά βαθμό
1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού υπηρετούν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών στο εσωτερικό, καθώς και στις διπλωματικές και προξενικές αρχές.
2. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού ασκούν, μετά από ανάθεση, μορφωτικά καθήκοντα, καθώς και όλα τα καθήκοντα διοικητικής, προξενικής και γραμματειακής φύσης που ανάγονται στη λειτουργία της αρχής όπου υπηρετούν, όπως, μεταξύ άλλων, χρήση και επεξεργασία κειμένου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, αρχειοθέτηση, καθώς, επίσης, και τα κάθε είδους καθήκοντα που σχετίζονται με τη λειτουργία της αρχής και την εξυπηρέτηση του κοινού, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊσταμένου τους.
Με απόφαση του προϊσταμένου είναι δυνατόν να τους ανατίθενται καθήκοντα οικονομικής διαχείρισης της αρχής στην οποία υπηρετούν, κατά τις διατάξεις του νόμου περί δημοσίου λογιστικού.
Στις πρεσβευτικές αρχές όπου λειτουργούν προξενικά γραφεία, είναι δυνατόν, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του προϊσταμένου της αρχής, να ανατίθενται σε υπάλληλο του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού καθήκοντα επικεφαλής του προξενικού γραφείου. Στην περίπτωση αυτή, ο προϊστάμενος της αρχής αναθέτει τα καθήκοντα αυτά στον αρχαιότερο σε βαθμό υπάλληλο του κλάδου, εκτός εάν κρίνει διαφορετικά, με αιτιολογημένη απόφαση του, η οποία γνωστοποιείται στην Κεντρική Υπηρεσία.
3. Στους ανωτέρω υπαλλήλους ανατίθενται καθήκοντα ανάλογα με το βαθμό τους.

Άρθρο 204
Ειδικά Προσόντα διορισμού
1. Οι υποψήφιοι για τον Κλάδο Διοικητικού Προξενικού πρέπει να διαθέτουν, εκτός από τα γενικά προσόντα του άρθρου 137, και τα εξής ειδικά προσόντα:
α. Πτυχίο Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής.
β. Άριστη γνώση της αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας.
Η γνώση και άλλης ξένης γλώσσας συνεκτιμάται στον υπολογισμό του τελικού βαθμού του εισαγωγικού διαγωνισμού.
γ. Πολύ καλή γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή στα αντικείμενα επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα και υπηρεσίες διαδικτύου.
Η πρόσληψη γίνεται βάσει των γενικών περί προσλήψεων διατάξεων που ισχύουν για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.
2. Οι προσλαμβανόμενοι με την ανωτέρω διαδικασία διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, στον εισαγωγικό βαθμό που προβλέπεται για τον κλάδο, βάσει των διατάξεων του παρόντος, για διετή δοκιμαστική υπηρεσία, μετά το πέρας της οποίας και εντός σαράντα πέντε ημερών από τη συμπλήρωση της κρίνονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αν είναι κατάλληλοι προς μονιμοποίηση. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης διορίζονται στο βαθμό του Γραμματέα Α΄, με πλεονάζοντα χρόνο τον χρόνο φοίτησής τους στην ΕΣΔΔΑ. Οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος διορίζονται στον βαθμό Γραμματέα Α΄ και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στο βαθμό του Γραμματέα Β΄. Η παραμονή στον εισαγωγικό βαθμό διαρκεί δύο συναπτά έτη τουλάχιστον, ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που αποκτά ο υπάλληλος στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.
3. Οι θετικώς κρινόμενοι από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μονιμοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Εάν το Υπηρεσιακό Συμβούλιο άγεται προς αρνητική κρίση, καλεί τον ενδιαφερόμενο σε ακρόαση, πριν αποφασίσει οριστικά.
Ο κρινόμενος ως μη μονιμοποιητέος απολύεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

Άρθρο 205
Τυπικά προσόντα προαγωγής
1. Για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού απαιτείται:
α. από το βαθμό του Γραμματέα Δ΄ στο βαθμό του Γραμματέα Γ΄, διετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό, .
β. από το βαθμό του Γραμματέα Γ΄ στο βαθμό του Γραμματέα Β`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
γ. από το βαθμό του Γραμματέα Β` στο βαθμό του Γραμματέα Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
δ. από το βαθμό του Γραμματέα Α` στο βαθμό του Τμηματάρχη Β`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
ε. από το βαθμό του Τμηματάρχη Β` στο βαθμό του Τμηματάρχη Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
στ. από το βαθμό του Τμηματάρχη Α` στο βαθμό του Διευθυντή Β`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό, και συνολικά δεκαπέντε (15) έτη πραγματικής υπηρεσίας στον συγκεκριμένο Κλάδο.
ζ. από το βαθμό του Διευθυντή Β` στο βαθμό του Διευθυντή Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό.
2. Σε περίπτωση αποφοίτησης από την ΕΣΔΔΑ, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη, μειώνεται κατά έξι (6) έτη. Σε περίπτωση κτήσης διδακτορικού διπλώματος, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται κατά έξι (6) έτη. Σε περίπτωση κτήσης μεταπτυχιακού τίτλου διάρκειας ενός (1) τουλάχιστον έτους, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται κατά δύο (2) έτη. Εάν ο υπάλληλος διαθέτει και διδακτορικό δίπλωμα και μεταπτυχιακό τίτλο, λαμβάνεται υπόψη μόνο το διδακτορικό δίπλωμα. Αν ο υπάλληλος κατέχει περισσότερους του ενός μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται κατά ένα (1) έτος για κάθε τίτλο πέραν του ενός.

Άρθρο 206
Προαγωγές
1. Οι Προαγωγές από το Βαθμό του Γραμματέα Δ΄ έως και το βαθμό του Τμηματάρχη Α΄ διενεργούνται, μετά από αυτοτελή κρίση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα, κατά τη σειρά αρχαιότητάς τους.
2. Ως προακτέοι κρίνονται οι υπάλληλοι που έχουν, σε πολύ καλό επίπεδο, τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, του χαρακτήρα, της αφοσίωσης στο καθήκον, της επιστημονικής και υπηρεσιακής κατάρτισης, της διοικητικής ικανότητας, της γνώσης του αντικειμένου τους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση με ταχύτητα και ευστοχία κάθε υπηρεσιακού θέματος, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
3. Οι προαγωγές από το Βαθμό Τμηματάρχη Α΄ στο βαθμό του Διευθυντή Β΄ και από το βαθμό του Διευθυντή Β΄ στο βαθμό του Διευθυντή Α΄ ενεργούνται κατ` εκλογή, με σύγκριση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα και με ειδική αιτιολόγηση καθ` όσον αφορά τους επιλεγέντες, εφόσον υφίστανται κενές οργανικές θέσεις.
Προκρίνονται δε, κατ` αξιολογική σειρά, οι καταλληλότεροι προς προαγωγή στις κενές θέσεις, εφόσον ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού, με βάση τα ουσιαστικά προσόντα που αναφέρονται στην παρ. 2. Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη του, από την ημερομηνία διορισμού του.
4. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μπορεί, κατά τις ανωτέρω κρίσεις να κρίνει ότι υπάλληλος, αυτοτελώς αξιολογούμενος, στερείται των προσόντων για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
Στην περίπτωση που τέτοια αρνητική κρίση επαναληφθεί τρεις συνεχείς φορές, και αφού την τρίτη φορά ο υπάλληλος κληθεί προς ακρόαση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, παραμένει στο βαθμό που κρίθηκε την τελευταία φορά ως στάσιμος, μέχρι συμπλήρωσης του χρόνου που απαιτείται για στοιχειοθέτηση δικαιώματος λήψεως της κατώτατης σύνταξης, οπότε και αποχωρεί, αυτοδικαίως, από την υπηρεσία.
5. Οι κρίσεις για προαγωγή ενεργούνται τουλάχιστον μια φορά κατ` έτος, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Εξωτερικών προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Άρθρο 207
Μεταθέσεις
1. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού ενεργούνται, για όλους τους βαθμούς, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
2. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού, που υπηρετούν σε αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας, παραμένουν στην ίδια αρχή για τρία (3) τουλάχιστον έτη και όχι περισσότερα από πέντε (5). Όσοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν συμπληρώσει την πενταετία, δύναται να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τη συμπλήρωση εξαετίας.
Επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου και ανώτατου αυτού ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
3. Η παραμονή των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού στην ίδια θέση σε αρχή ειδικών συνθηκών, σύμφωνα με τον πίνακα της παρ. 4 του άρθρου 189, δεν μπορεί να είναι μικρότερη της διετίας και μεγαλύτερη της τριετίας. Επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου μόνον ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
4.α. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού μετατίθενται, υποχρεωτικώς στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχώς σε δύο θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή, πάντως, έχουν συμπληρώσει δεκαετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο τουλάχιστον έτη, εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή εφόσον ο υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αίτησής του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του κλάδου του. Υπάλληλος του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει συνεχή δεκαετή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτηση του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
β. Κατά τις μεταθέσεις στην Εξωτερική Υπηρεσία λαμβάνεται μέριμνα, ώστε οι υπάλληλοι να μετατίθενται εναλλακτικώς μεταξύ αρχών ειδικών συνθηκών και των λοιπών αρχών.
5. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο. Ειδικά για το νότιο ημισφαίριο πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και Ιανουάριο. Για εξαιρετικούς λόγους και μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου μπορεί να γίνει μετάθεση υπαλλήλων εκτός των ανωτέρω ορίων.
6. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού, η Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης γνωστοποιεί εγγράφως, μέχρι 15 Νοεμβρίου εκάστου έτους, τις θέσεις της Εξωτερικής και της Κεντρικής Υπηρεσίας που προβλέπεται να κενωθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Οι αιτήσεις υπαλλήλων για συμπλήρωση των θέσεων αυτών υποβάλλονται μέχρι 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
7. Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τη διαμόρφωση της γνώμης για τις μεταθέσεις λαμβάνει υπόψη του:
α. την αίτηση του υπαλλήλου,
β. τις υπηρεσιακές ανάγκες,
γ. την ανάγκη εναλλαγής σε θέσεις αρχών ειδικών συνθηκών και σε θέσεις άλλων αρχών, ώστε ο υπάλληλος να αποκτά γενικότερη εμπειρία,
δ. την ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης,
ε. τα ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου,
στ. τις πιστοποιημένες ή αναγνωρισμένες από τη Διπλωματική Ακαδημία επαγγελματικές δεξιότητες.
8. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού δεν μπορούν να υπηρετούν σε θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας πλέον της δεκαετίας. Κατ` εξαίρεση, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού μπορούν να υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
9. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού δεν επιτρέπεται να μετατεθούν σε πόλη, στην οποία έχουν υπηρετήσει, αν δεν έχει παρέλθει οκταετία από την αναχώρηση τους από αυτή.
10. Διατάξεις άλλων νόμων που ρυθμίζουν ζητήματα μεταθέσεων δημοσίων υπαλλήλων δεν εφαρμόζονται προκειμένου περί υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού.

Άρθρο 208
Αυτοδίκαιη αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας
Ο υπάλληλος αποχωρεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του εξηκοστού εβδόμου (67ου) έτους της ηλικίας του.

Τμήμα 7 – Κλάδος Επικοινωνιών και Πληροφορικής

Άρθρο 209
Βαθμοί και θέσεις
1. Οι βαθμοί των υπαλλήλων του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής είναι οι εξής:
α. Διευθυντής Α΄
β. Διευθυντής Β΄
γ. Τμηματάρχης Α΄
δ. Τμηματάρχης Β΄
ε. Γραμματέας Α΄
στ. Γραμματέας Β΄
ζ. Γραμματέας Γ΄
η. Γραμματέας Δ΄
2. Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής είναι εκατόν ογδόντα πέντε (185) και κατανέμονται, κατά βαθμό, ως εξής:
α. Διευθυντής Α` και
β. Διευθυντής Β`, θέσεις είκοσι πέντε (25)
γ. Τμηματάρχης Α΄ και
δ. Τμηματάρχης Β΄ και
ε. Γραμματέας Α΄ και
στ. Γραμματέας Β΄ και
ζ. Γραμματέας Γ΄ και
η. Γραμματέας Δ΄, θέσεις εκατόν εξήντα (160).
3. Ο συνολικός αριθμός και η κατά βαθμό κατανομή των ανωτέρω θέσεων είναι δυνατόν να μεταβάλλεται, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται, με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Άρθρο 210
Θέσεις και καθήκοντα κατά βαθμό
1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής υπηρετούν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών στο εσωτερικό, καθώς και στις διπλωματικές και προξενικές αρχές.
2. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής ασκούν όλα τα καθήκοντα, τα οποία έχουν σχέση με την εξασφάλιση της ηλεκτρονικής διακίνησης πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών, την ασφαλή διαχείριση συστημάτων επικοινωνιών και πληροφορικής (ΣΕΠ), ευρωπαϊκών και διεθνών συστημάτων και δικτύων, τη διαχείριση κρυπτοϋλικού, την κυβερνοασφάλεια, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στους τομείς επικοινωνιών, κρυπτογράφησης και πληροφορικής, τη μηχανοργάνωση και μηχανογράφηση, καθώς και την υποστήριξη του ηλεκτρονικού και λογισμικού εξοπλισμού σε όλες τις Διευθύνσεις, Υπηρεσίες και Γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Υπηρεσιών στο εσωτερικό και των διπλωματικών και προξενικών αρχών στο εξωτερικό.
3. Στους ανωτέρω ανατίθενται, όταν υπηρετούν στην Εξωτερική Υπηρεσία, πέραν των αναφερομένων στην παρ. 2, και άλλα καθήκοντα, όπως οικονομικής διαχείρισης, γραμματειακής υποστήριξης, αρχειοθέτησης, διεκπεραίωσης εγγράφων κ.ά., κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρχής.

Άρθρο 211
Ειδικά Προσόντα διορισμού
1. Οι υποψήφιοι για τον Κλάδο Επικοινωνιών και Πληροφορικής πρέπει να διαθέτουν, εκτός από τα γενικά προσόντα του άρθρου 137, και τα εξής ειδικά προσόντα:
α. Πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. Πληροφορικής, Μηχανικών Υπολογιστών, Τεχνολογίας Η/Υ, Ηλεκτρονικών ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής. Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών συνεκτιμάται στον υπολογισμό του τελικού βαθμού του εισαγωγικού διαγωνισμού.
β. Άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Η πολύ καλή γνώση επιπλέον ξένων γλωσσών συνεκτιμάται στον υπολογισμό του τελικού βαθμού του εισαγωγικού διαγωνισμού.
Η πρόσληψη διενεργείται από το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν ειδικού διαγωνισμού, ο οποίος διενεργείται τουλάχιστον μια φορά κατ` έτος, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού.
Σε περίπτωση περισσοτέρων επιτυχόντων από τις προκηρυχθείσες θέσεις καταρτίζεται σχετικός πίνακας επιλαχόντων, ο οποίος ισχύει για ένα έτος. Η ισχύς του πίνακα μπορεί να παραταθεί για ένα επιπλέον έτος με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
2. Οι προσλαμβανόμενοι με την ανωτέρω διαδικασία διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, στο βαθμό του Γραμματέα Δ΄ για διετή δοκιμαστική υπηρεσία, μετά το πέρας της οποίας και εντός σαράντα πέντε ημερών από τη συμπλήρωση της, κρίνονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αν είναι κατάλληλοι προς μονιμοποίηση. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης διορίζονται στο βαθμό του Γραμματέα Α΄, με πλεονάζοντα χρόνο τον χρόνο φοίτησής τους στην ΕΣΔΔΑ. Οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος διορίζονται στον βαθμό Γραμματέα Α΄ και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στο βαθμό του Γραμματέα Β΄. Η παραμονή στον εισαγωγικό βαθμό διαρκεί δύο συναπτά έτη τουλάχιστον, ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που αποκτά ο υπάλληλος στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.
3. Οι θετικώς κρινόμενοι από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μονιμοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Εάν το Υπηρεσιακό Συμβούλιο άγεται προς αρνητική κρίση, καλεί τον ενδιαφερόμενο σε ακρόαση, πριν αποφασίσει οριστικά.
Ο κρινόμενος ως μη μονιμοποιητέος απολύεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

Άρθρο 212
Τυπικά προσόντα προαγωγής
1. Για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής απαιτείται:
α. από το βαθμό του Γραμματέα Δ΄ στο βαθμό του Γραμματέα Γ΄, διετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
β. από το βαθμό του Γραμματέα Γ΄ στο βαθμό του Γραμματέα Β`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
γ. από το βαθμό του Γραμματέα Β` στο βαθμό του Γραμματέα Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
δ. από το βαθμό του Γραμματέα Α` στο βαθμό του Τμηματάρχη Β`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
ε. από το βαθμό του Τμηματάρχη Β` στο βαθμό του Τμηματάρχη Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
στ. από το βαθμό του Τμηματάρχη Α` στο βαθμό του Διευθυντή Β`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
ζ. από το βαθμό του Διευθυντή Β` στο βαθμό του Διευθυντή Α`, τριετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό.
2. Σε περίπτωση αποφοίτησης από την ΕΣΔΔΑ, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται κατά έξι (6) έτη. Σε περίπτωση κτήσης διδακτορικού διπλώματος, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται κατά έξι (6) έτη. Σε περίπτωση κτήσης μεταπτυχιακού τίτλου διάρκειας ενός (1) τουλάχιστον έτους, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται κατά δύο (2) έτη. Εάν ο υπάλληλος διαθέτει και διδακτορικό δίπλωμα και μεταπτυχιακό τίτλο, λαμβάνεται υπόψη μόνο το διδακτορικό δίπλωμα. Αν ο υπάλληλος κατέχει περισσότερους του ενός μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται κατά ένα (1) έτος για κάθε τίτλο πέραν του ενός.

Άρθρο 213
Προαγωγές
1. Οι προαγωγές από το βαθμό του Γραμματέα Δ΄ έως το βαθμό του Τμηματάρχη Α΄ ενεργούνται, μετά από αυτοτελή κρίση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα, κατά τη σειρά αρχαιότητας τους.
2. Ως προακτέοι κρίνονται οι υπάλληλοι που έχουν, σε πολύ καλό επίπεδο, τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, του χαρακτήρα, της αφοσίωσης στο καθήκον, της επιστημονικής και υπηρεσιακής κατάρτισης, της διοικητικής και υπηρεσιακής κατάρτισης, της διοικητικής ικανότητας, της γνώσης του αντικειμένου τους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση με ταχύτητα και ευστοχία κάθε υπηρεσιακού θέματος, ώστε να ανταποκρίνονται, πλήρως, στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
3. Οι προαγωγές από το βαθμό του Τμηματάρχη Α΄ στο βαθμό του Διευθυντή Β` και από το βαθμό του Διευθυντή Β` στο βαθμό Διευθυντή Α` ενεργούνται κατ` εκλογή, με σύγκριση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα και με ειδική αιτιολόγηση καθ` όσον αφορά τους επιλεγέντες, εφόσον υφίστανται κενές οργανικές θέσεις. Προκρίνονται δε, κατ` αξιολογική σειρά, οι καταλληλότεροι προς προαγωγή στις κενές θέσεις, εφόσον ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού, με βάση τα ουσιαστικά προσόντα που αναφέρονται στην παρ. 2. Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη του, από την ημερομηνία διορισμού του.
4. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μπορεί, κατά τις ανωτέρω κρίσεις να κρίνει ότι υπάλληλος, αυτοτελώς αξιολογούμενος, στερείται παντελώς των προσόντων για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού. Στην περίπτωση που τέτοια αρνητική κρίση επαναληφθεί τρεις συνεχείς φορές και αφού την τρίτη φορά ο υπάλληλος κληθεί προς ακρόαση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, παραμένει στο βαθμό που κρίθηκε την τελευταία φορά ως στάσιμος, μέχρι συμπλήρωσης του χρόνου που απαιτείται για στοιχειοθέτηση δικαιώματος λήψης της κατώτατης σύνταξης, οπότε και αποχωρεί, αυτοδικαίως, από την υπηρεσία.
5. Οι κρίσεις για προαγωγή ενεργούνται τουλάχιστον μία φορά κατ` έτος, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Εξωτερικών προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Άρθρο 214
Μεταθέσεις
1. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής ενεργούνται, για όλους τους βαθμούς, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
2. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής, που υπηρετούν σε αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας, παραμένουν στην ίδια αρχή για τρία (3) τουλάχιστον έτη και όχι περισσότερα από πέντε (5). Όσοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν συμπληρώσει την πενταετία, δύναται να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τη συμπλήρωση εξαετίας.
Επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου και ανώτατου αυτού ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
3. Η παραμονή των υπαλλήλων του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής στην ίδια θέση σε αρχή ειδικών συνθηκών, σύμφωνα με τον πίνακα της παρ. 4 του άρθρου 169, δεν μπορεί να είναι μικρότερη της διετίας και μεγαλύτερη της τριετίας. Επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου μόνον ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
4. α. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής μετατίθενται υποχρεωτικώς στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχώς σε δύο θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή, πάντως, έχουν συμπληρώσει δεκαετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο τουλάχιστον έτη, εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή εφόσον ο υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αιτήσεως του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του κλάδου του. Υπάλληλος του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει συνεχή δεκαετή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτηση του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
β. Κατά τις μεταθέσεις στην Εξωτερική Υπηρεσία λαμβάνεται μέριμνα, ώστε οι υπάλληλοι να μετατίθενται εναλλακτικώς μεταξύ αρχών ειδικών συνθηκών και των λοιπών αρχών.
5. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο. Ειδικά για το νότιο ημισφαίριο πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και Ιανουάριο. Για εξαιρετικούς λόγους και μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου μπορεί να γίνει μετάθεση υπαλλήλων εκτός των ανωτέρω ορίων.
6. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων των υπαλλήλων του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής, η Διεύθυνση Προσωπικού γνωστοποιεί, εγγράφως, μέχρι 15 Νοεμβρίου εκάστου έτους, τις θέσεις της Εξωτερικής και της Κεντρικής Υπηρεσίας που προβλέπεται να κενωθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Οι αιτήσεις υπαλλήλων για συμπλήρωση των θέσεων αυτών υποβάλλονται μέχρι 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
7. Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τη διαμόρφωση της γνώμης για τις μεταθέσεις λαμβάνει υπόψη του:
α. την αίτηση του υπαλλήλου,
β. τις υπηρεσιακές ανάγκες,
γ. την ανάγκη εναλλαγής σε θέσεις αρχών ειδικών συνθηκών και σε θέσεις άλλων αρχών, ώστε ο υπάλληλος να αποκτά γενικότερη εμπειρία,
δ. την ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης,
ε. τα ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου,
στ. τις πιστοποιημένες ή αναγνωρισμένες από τη Διπλωματική Ακαδημία επαγγελματικές δεξιότητες.
8. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής δεν μπορούν να υπηρετούν σε θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας πλέον της δεκαετίας. Κατ` εξαίρεση, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, υπάλληλοι του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής μπορούν να υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
9. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής δεν επιτρέπεται να μετατεθούν σε πόλη, στην οποία έχουν υπηρετήσει, αν δεν έχει παρέλθει οκταετία από την αναχώρηση τους από αυτή.
10. Διατάξεις άλλων νόμων που ρυθμίζουν ζητήματα μεταθέσεων δημοσίων υπαλλήλων δεν εφαρμόζονται προκειμένου περί υπαλλήλων του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής.

Άρθρο 215
Αυτοδίκαιη αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας
Ο υπάλληλος αποχωρεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του εξηκοστού εβδόμου (67ου) έτους της ηλικίας του.

Τμήμα 8 – Κλάδος Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης

Άρθρο 216
Βαθμοί και θέσεις
1. Οι βαθμοί των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης είναι οι εξής:
α. Τμηματάρχης Α΄
β. Τμηματάρχης Β΄
γ. Γραμματέας Α΄
δ. Γραμματέας Β΄
ε. Γραμματέας Γ΄
στ. Γραμματέας Δ΄
2. Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης είναι τετρακόσιες εξήντα (460). Οι θέσεις αυτές είναι ενιαίες.
3. Ο συνολικός αριθμός είναι δυνατόν να μεταβάλλεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Άρθρο 217
Θέσεις και Καθήκοντα
1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης υπηρετούν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών στο εσωτερικό, καθώς και στις διπλωματικές και προξενικές αρχές.
2. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης ασκούν καθήκοντα γραμματειακής, διοικητικής και λογιστικής υποστήριξης, χειριστών ηλεκτρονικού υπολογιστή, τηλεφωνητών και αρχειοφυλάκων, καθώς επίσης και τα πάσης φύσεως καθήκοντα που σχετίζονται με τη λειτουργία της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας αρχής και την εξυπηρέτηση του κοινού, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊσταμένου τους.
Με απόφαση του προϊσταμένου είναι δυνατόν να τους ανατίθενται καθήκοντα οικονομικής διαχείρισης της αρχής, στην οποία υπηρετούν, κατά τις διατάξεις του νόμου περί δημοσίου λογιστικού.

Άρθρο 218
Ειδικά Προσόντα διορισμού
1. Οι υποψήφιοι για τον Κλάδο Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης πρέπει να διαθέτουν, εκτός από τα γενικά προσόντα του άρθρου 137, και τα εξής ειδικά προσόντα:
α. Απολυτήριο Λυκείου της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής.
β. Πολύ καλή γνώση της αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας.
Η γνώση και άλλης ξένης γλώσσας συνεκτιμάται στον υπολογισμό του τελικού βαθμού του εισαγωγικού διαγωνισμού.
γ. Πολύ καλή γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή στα αντικείμενα επεξεργασίας κειμένου και αρχειοθέτησης.
Η πρόσληψη γίνεται βάσει των γενικών περί προσλήψεων διατάξεων που ισχύουν για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.
2. Οι προσλαμβανόμενοι με την ανωτέρω διαδικασία διορίζονται, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, στον εισαγωγικό βαθμό του κλάδου, για διετή δοκιμαστική υπηρεσία, μετά το πέρας της οποίας και εντός σαράντα πέντε ημερών από τη συμπλήρωση της κρίνονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αν είναι κατάλληλοι προς μονιμοποίηση.
3. Οι θετικώς κρινόμενοι από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μονιμοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Εάν το Υπηρεσιακό Συμβούλιο άγεται προς αρνητική κρίση, καλεί τον ενδιαφερόμενο σε ακρόαση, πριν αποφασίσει οριστικά. Ο κρινόμενος ως μη μονιμοποιητέος απολύεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

Άρθρο 219
Τυπικά προσόντα προαγωγής
1. Για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης απαιτείται:
α. από το βαθμό του Γραμματέα Δ΄ στο βαθμό του Γραμματέα Γ΄, διετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό.
β. από το βαθμό του Γραμματέα Γ΄ στο βαθμό του Γραμματέα Β`, τετραετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
γ. από το βαθμό του Γραμματέα Β` στο βαθμό του Γραμματέα Α`, τετραετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
δ. από το βαθμό του Γραμματέα Α` στο βαθμό του Τμηματάρχη Β`, τετραετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
ε. από το βαθμό του Τμηματάρχη Β` στο βαθμό του Τμηματάρχη Α`, τετραετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
2. Η προαγωγή στον εκάστοτε αμέσως ανώτερο βαθμό ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Άρθρο 220
Προαγωγές
1. Οι προαγωγές των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης σε όλους τους βαθμούς ενεργούνται, μετά από αυτοτελή κρίση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα, κατά τη σειρά αρχαιότητας τους.
2. Ως προακτέοι κρίνονται οι υπάλληλοι που έχουν, σε πολύ καλό επίπεδο, τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, του χαρακτήρα, της αφοσίωσης στο καθήκον, της διοικητικής ικανότητας, της γνώσης του αντικειμένου τους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση με ταχύτητα και ευστοχία κάθε υπηρεσιακού θέματος, ώστε να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
Για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη του, από την ημερομηνία διορισμού του.

Άρθρο 221
Μεταθέσεις
1. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης ενεργούνται, για όλους τους βαθμούς, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
2. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης, που υπηρετούν σε αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας, παραμένουν στην ίδια αρχή για τρία (3) τουλάχιστον έτη και όχι περισσότερα από πέντε (5). Όσοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν συμπληρώσει την πενταετία, δύναται να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τη συμπλήρωση εξαετίας.
Επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου και ανώτατου αυτού ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
3. Η παραμονή των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης στην ίδια θέση σε αρχή ειδικών συνθηκών, σύμφωνα με τον πίνακα της παρ. 4 του άρθρου 169, δεν μπορεί να είναι μικρότερη της διετίας και μεγαλύτερη της τριετίας.
Επιτρέπεται, κατ` εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου μόνον ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
4.α. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης μετατίθενται υποχρεωτικώς στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχώς σε δύο θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή, πάντως, έχουν συμπληρώσει δεκαετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο τουλάχιστον έτη, εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή εφόσον ο υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αίτησής του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του κλάδου του. Υπάλληλος του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει συνεχή δεκαετή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτηση του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
β. Κατά τις μεταθέσεις στην Εξωτερική Υπηρεσία λαμβάνεται μέριμνα, ώστε οι υπάλληλοι να μετατίθενται εναλλακτικώς μεταξύ αρχών ειδικών συνθηκών και των λοιπών αρχών.
5. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο. Ειδικά για το νότιο ημισφαίριο πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και Ιανουάριο. Για εξαιρετικούς λόγους και μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου μπορεί να γίνει μετάθεση υπαλλήλων εκτός των ανωτέρω ορίων.
6. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης, η Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης γνωστοποιεί εγγράφως, μέχρι 15 Νοεμβρίου εκάστου έτους, τις θέσεις της Εξωτερικής και της Κεντρικής Υπηρεσίας που προβλέπεται να κενωθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Οι αιτήσεις υπαλλήλων για συμπλήρωση των θέσεων αυτών υποβάλλονται μέχρι 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
7. Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τη διαμόρφωση της γνώμης για τις μεταθέσεις λαμβάνει υπόψη του:
α. την αίτηση του υπαλλήλου,
β. τις υπηρεσιακές ανάγκες,
γ. την ανάγκη εναλλαγής σε θέσεις αρχών ειδικών συνθηκών και σε θέσεις άλλων αρχών, ώστε ο υπάλληλος να αποκτά γενικότερη εμπειρία,
δ. την ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης,
ε. τα ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου,
στ. οι πιστοποιημένες ή αναγνωρισμένες από τη Διπλωματική Ακαδημία επαγγελματικές δεξιότητες.
8. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης δεν μπορούν να υπηρετούν σε θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας πλέον της δεκαετίας. Κατ’ εξαίρεση, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης μπορούν να υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
9. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης δεν επιτρέπεται να μετατεθούν σε πόλη, στην οποία έχουν υπηρετήσει, αν δεν έχει παρέλθει οκταετία από την αναχώρηση τους από αυτή.
10. Διατάξεις άλλων νόμων που ρυθμίζουν ζητήματα μεταθέσεων δημοσίων υπαλλήλων δεν εφαρμόζονται προκειμένου περί υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης.

Άρθρο 222
Αυτοδίκαιη αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας
Ο υπάλληλος αποχωρεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του εξηκοστού εβδόμου (67ου) έτους της ηλικίας του.

Τμήμα 9 – Κλάδος Επιμελητών

Άρθρο 223
Βαθμοί και θέσεις
1. Οι βαθμοί των υπαλλήλων του Κλάδου Επιμελητών είναι οι εξής:
α. Αρχιταξινόμος
β. Ταξινόμος
γ. Επιμελητής.
2. Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Επιμελητών είναι ογδόντα (80). Οι θέσεις είναι ενιαίες.
3. Ο συνολικός αριθμός των ανωτέρω θέσεων είναι δυνατόν να μεταβάλλεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Άρθρο 224
Θέσεις και Καθήκοντα
1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Επιμελητών υπηρετούν, αποκλειστικά, στην Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές Αρχές, αποκλειόμενης της δυνατότητας μετάθεσης ή απόσπασής τους στο εξωτερικό, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου.
2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για την αντιμετώπιση υπηρεσιακών αναγκών αρχής της Εξωτερικής Υπηρεσίας, είναι δυνατόν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 147, να αποσπώνται σε αυτήν υπάλληλοι του Κλάδου Επιμελητών, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Οι ως άνω αποσπάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβούν το ένα (1) έτος κάθε φορά και, συνολικώς, τα έξι (6) έτη στο συνολικό διάστημα της υπηρεσίας των υπαλλήλων του κλάδου αυτού.
Όσοι αποσπασμένοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν συμπληρώσει το ένα (1) έτος, δύναται να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τη συμπλήρωση διετίας.
3. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Επιμελητών ασκούν όλα τα καθήκοντα που ανάγονται στη φύση του κλάδου τους και ιδίως:
α. εξυπηρετούν τα Γραφεία και Διευθύνσεις εντός και εκτός Υπουργείου, μεριμνούν για την ορθή λειτουργία των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, για τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας και εκτελούν κάθε είδους εξωτερική εργασία συναφή προς την υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών,
β. είναι αρμόδιοι για τη φύλαξη των κτηρίων της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Αρχών και ελέγχουν την είσοδο και έξοδο ατόμων, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊσταμένου τους,
γ. είναι αρμόδιοι για την κίνηση των αυτοκινήτων του Υπουργείου Εξωτερικών και για κάθε εργασία σχετιζόμενη με την άρτια λειτουργία τους,
δ. μεριμνούν για τη μεταφορά αντικειμένων εντός και εκτός του Υπουργείου Εξωτερικών,
ε. επιμελούνται της καθαριότητας της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών.

Άρθρο 225
Προσόντα διορισμού
1. Οι υποψήφιοι για τον Κλάδο Επιμελητών πρέπει να διαθέτουν, εκτός από τα γενικά προσόντα του άρθρου 137, απολυτήριο Γυμνασίου.
Η πρόσληψη γίνεται βάσει των γενικών περί προσλήψεως υπαλλήλων του Δημοσίου διατάξεων.
2. Οι προσλαμβανόμενοι με την ανωτέρω διαδικασία διορίζονται, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, στο βαθμό του Επιμελητή για διετή δοκιμαστική υπηρεσία, μετά το πέρας της οποίας και εντός σαράντα πέντε ημερών από τη συμπλήρωση της κρίνονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αν είναι κατάλληλοι προς μονιμοποίηση.
3. Οι θετικώς κρινόμενοι από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μονιμοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Εάν το Υπηρεσιακό Συμβούλιο άγεται προς αρνητική κρίση, καλεί τον ενδιαφερόμενο σε ακρόαση, πριν αποφασίσει οριστικά.
Ο κρινόμενος ως μη μονιμοποιητέος απολύεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

Άρθρο 226
Τυπικά προσόντα προαγωγής
1. Για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Επιμελητών απαιτείται:
α. από το βαθμό του Επιμελητή στο βαθμό του Ταξινόμου, εννεαετής πραγματική υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό,
β. από το βαθμό του Ταξινόμου στο βαθμό του Αρχιταξινόμου, εξαετής πραγματική υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό.
2. Η προαγωγή στον εκάστοτε ανώτερο βαθμό ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Άρθρο 227
Προαγωγές
1. Οι προαγωγές από το βαθμό του Επιμελητή έως και το βαθμό του Αρχιταξινόμου ενεργούνται, μετά από αυτοτελή κρίση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα, κατά τη σειρά αρχαιότητας τους. Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη του, από την ημερομηνία διορισμού του.
2. Ως προακτέοι κρίνονται οι υπάλληλοι που έχουν, σε πολύ καλό επίπεδο, τα ουσιαστικά προσόντα του ήθους, του χαρακτήρα, της αφοσίωσης στο καθήκον, της γνώσης του αντικειμένου τους, της πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση με ταχύτητα και ευστοχία κάθε υπηρεσιακού θέματος, ώστε να ανταποκρίνονται, πλήρως, στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού.
3. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μπορεί, κατά τις ανωτέρω κρίσεις έως και την προαγωγή στο βαθμό του Ταξινόμου, να κρίνει ότι υπάλληλος, αυτοτελώς αξιολογούμενος, στερείται των προσόντων για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού. Στην περίπτωση που τέτοια αρνητική κρίση επαναληφθεί τρεις συνεχείς φορές, και αφού την τρίτη φορά ο υπάλληλος κληθεί προς ακρόαση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, παραμένει στο βαθμό που κρίθηκε την τελευταία φορά ως στάσιμος, μέχρι συμπληρώσεως του χρόνου που απαιτείται για στοιχειοθέτηση δικαιώματος λήψεως κατώτατης σύνταξης, οπότε και αποχωρεί, αυτοδικαίως, από την υπηρεσία.

Άρθρο 228
Αυτοδίκαιη αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας
Ο υπάλληλος αποχωρεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του εξηκοστού εβδόμου (67ου) έτους της ηλικίας του.

Τμήμα 10 – Προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου

Άρθρο 229
Προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου
1. Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών υφίστανται τρεις (3) θέσεις σερβιτόρων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις των οποίων δύναται να ανανεώνονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
2. Στις αρχές του εξωτερικού υφίστανται θέσεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που έχουν συσταθεί με το π.δ. 194/1998 (Α΄ 144), όπως ισχύει.
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών, μπορεί να συσταθούν θέσεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στις οποίες περιλαμβάνονται θέσεις ιδιαιτέρων γραμματέων, διερμηνέων και μεταφραστών, οδηγών, κλητήρων, φυλάκων – θυρωρών, τηλεφωνητών, προσωπικού ασφαλείας, κηπουρών και οικιακού προσωπικού εν γένει.
Για τις ανάγκες των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων μπορεί να συσταθούν και θέσεις πτυχιούχων επιστημονικών συνεργατών και εξειδικευμένων στελεχών.
Για τις θέσεις της παραγράφου αυτής προσλαμβάνονται, επιτοπίως, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας όπου εδρεύει η συγκεκριμένη αρχή, εφόσον γνωρίζουν την τοπική γλώσσα. Για την πρόσληψη απαιτείται κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών, μετά από εισήγηση του προϊσταμένου της εν λόγω αρχής. Με την κοινή αυτή απόφαση καθορίζεται και το ύψος της αντιμισθίας των ανωτέρω υπαλλήλων, μετά από εισήγηση του προϊσταμένου της αρχής, και αφού ληφθούν υπόψη οι τοπικές συνθήκες αγοράς εργασίας. Η πρόσληψη γίνεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διαρκείας δύο ετών, η οποία καταρτίζεται από τον προϊστάμενο της αρχής και η οποία δύναται να ανανεώνεται, κατ` εξαίρεση των κειμένων διατάξεων.
Οι προσλαμβανόμενοι ως επιστημονικοί συνεργάτες και εξειδικευμένα στελέχη των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διπλωματίας απαιτείται:
α. να είναι Έλληνες πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, ή πολίτες της χώρας όπου εδρεύει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας,
β. να είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού διπλώματος ή να έχουν επαγγελματική εμπειρία, συναφή με το αντικείμενο που περιγράφεται στη σύμβαση πρόσληψης.
Γ. να γνωρίζουν άριστα τη γλώσσα της χώρας όπου εδρεύει η αρχή, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας, και εφόσον δεν γνωρίζουν ελληνικά, τουλάχιστον αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά. Η γνώση μίας από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική ή γερμανική αποτελεί πρόσθετο προσόν. Προκειμένου περί πολιτών της χώρας όπου εδρεύει η αρχή, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας, οι προσλαμβανόμενοι πρέπει να έχουν ως μητρική τη γλώσσα της χώρας αυτής, τυχόν δε γνώση της ελληνικής γλώσσας συνιστά πρόσθετο προσόν.
Ως προς το επιτόπιο προσωπικό το οποίο καλύπτει ανάγκες διοικητικής υποστήριξης των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας, οι προσλαμβανόμενοι, πρέπει, εκτός των ανωτέρω α` και γ` προϋποθέσεων, να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης και να γνωρίζουν χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Για την πρόσληψη του επιτόπιου προσωπικού που υποστηρίζει τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας απαιτείται και εισήγηση του προϊσταμένου αυτών προς τον προϊστάμενο της αρχής.
Δ. Για τις προαναφερόμενες κατηγορίες των επιτοπίων υπαλλήλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και των υπαλλήλων διοικητικής υποστήριξης των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας, ως κατώτατο όριο πρόσληψης προσδιορίζεται το 21ο έτος ηλικίας τους, συμπληρωμένο. Για τους επιστημονικούς συνεργάτες και τα εξειδικευμένα στελέχη των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας, το αντίστοιχο όριο είναι το 23ο έτος συμπληρωμένο. Οι Έλληνες πολίτες, υπόχρεοι στρατιωτικής θητείας, θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις σχετικές υποχρεώσεις τους ή να έχουν απαλλαγεί νομίμως από αυτές. Ως ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης προσδιορίζεται το 60ο έτος εκτός κάποιων πολύ συγκεκριμένων εξαιρέσεων (πρόβλεψη στην επιτόπια νομοθεσία ή έκτακτη ανάγκη της Αρχής). Σε κάθε περίπτωση όμως το ανώτατο όριο προσδιορίζεται από το άρθρο 49 του π.δ. 410/1998.
3. Οι προσλαμβανόμενοι σύμφωνα με την παρ. 2, εφόσον έχουν την ελληνική ιθαγένεια, μπορούν, με αίτησή τους, να υπαχθούν στην ελληνική νομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων ή να ασφαλισθούν σε επιτόπιο ασφαλιστικό φορέα, αν παρέχεται η σχετική δυνατότητα. Οι αλλοδαποί διέπονται από την επιτόπια ασφαλιστική νομοθεσία. Το ποσοστό του ασφαλίστρου που αναλογεί στον εργοδότη δεν δύναται να υπερβαίνει το αντίστοιχο, προβλεπόμενο για τους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ ποσοστό, εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετικά από την επιτόπια νομοθεσία, και, σε κάθε περίπτωση, βαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο. Στη συναπτόμενη μεταξύ εργοδότου και εργαζομένου σύμβαση γίνεται αναφορά της υποχρέωσης ασφάλισης του εργαζομένου εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου.
4. Για τη ρύθμιση θεμάτων ασφάλισης, συνταξιοδότησης, αποζημίωσης, καθώς και των λοιπών εργατικών ζητημάτων, για μεν τους αλλοδαπούς εφαρμόζεται το αλλοδαπό δίκαιο, για δε τους Έλληνες υπηκόους το δίκαιο το οποίο καθορίζεται από τη σύμβαση.
5. Οι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος συμβασιούχοι αορίστου χρόνου της Εξωτερικής Υπηρεσίας διατηρούν το κατά νόμο συμβατικό και μισθολογικό καθεστώς τους μέχρι την καθ` οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση από την εξωτερική υπηρεσία, οπότε οι θέσεις αυτές μετατρέπονται σε ορισμένου χρόνου της αρχής όπου υπηρετούν.
6. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες εκδίδονται κατ’ έτος μετά από εισήγηση εκάστης οικείας Προξενικής Αρχής, επιτρέπεται η πρόσληψη επιτοπίως προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για διάστημα έως και οκτώ (8) μηνών, για την κάλυψη, αποκλειστικώς, εποχικών, επειγουσών ή και έκτακτων αναγκών των τμημάτων θεωρήσεων διπλωματικών και προξενικών Αρχών. Οι αποφάσεις αυτές δύνανται να συμπληρώνονται με νεότερες κοινές υπουργικές αποφάσεις εντός του ιδίου έτους, εφόσον παρίσταται ανάγκη. Οι συμβάσεις του ως άνω προσωπικού δεν επιτρέπεται να ανανεώνονται πριν από την πάροδο χρονικού διαστήματος τουλάχιστον τριών (3) μηνών από τη λήξη τους. Το σύνολο του αριθμού των συμβάσεων επιτόπιου εποχικού προσωπικού στο σύνολο των προξενικών αρχών ετησίως δεν δύναται να ξεπεράσει τα 150 άτομα.
7. Οι προσλαμβανόμενοι απαιτείται: α) να είναι μόνιμοι κάτοικοι ή να διαμένουν στη χώρα όπου εδρεύει η οικεία Αρχή, β) να κατέχουν πτυχίο, δίπλωμα ή τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άλλως να έχουν την ιδιότητα του φοιτητή ή σπουδαστή σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γ) να γνωρίζουν την τοπική γλώσσα, καθώς και την αγγλική ή τη γαλλική, κατά περίπτωση, δ) να διαθέτουν γνώσεις χειρισμού Η/Υ. Η τυχόν γνώση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί πρόσθετο προσόν.
Η γλωσσομάθεια, καθώς και η γνώση χειρισμού Η/Υ εκτιμάται από τον προϊστάμενο της οικείας Αρχής βάσει προσκομιζομένων πιστοποιητικών ή κατόπιν προφορικής συνέντευξης ή πρακτικής δοκιμασίας, γραπτής ή προφορικής.
Δεν δύνανται να προσληφθούν όσοι έχουν καταδικασθεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία, δωροδοκία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Οι προσλαμβανόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν στην οικεία Αρχή υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τη μη συνδρομή στο πρόσωπο τους κωλύματος, λόγω καταδίκης για τα ως άνω εγκλήματα. Αν η δήλωση είναι ψευδής ή ανακριβής η σύμβαση εργασίας είναι αυτοδικαίως άκυρη και η πρόσληψη ανακαλείται υποχρεωτικά από τον προϊστάμενο της οικείας Αρχής.
Με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις της παρ. 6 καθορίζονται ο αριθμός των υπαλλήλων που θα προσληφθούν ανά Αρχή (λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό αριθμό της παρ. 6), τα τυχόν επιμέρους πρόσθετα προσόντα των προσλαμβανόμενων και κάθε άλλο σχετικό με την πρόσληψή τους στοιχείο.
Με τις ίδιες αποφάσεις, και μετά από εισήγηση του προϊσταμένου της οικείας Αρχής, καθορίζεται το ύψος της αμοιβής του εν λόγω προσωπικού.
9. Ο προϊστάμενος της οικείας Αρχής εκδίδει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη του προσωπικού των παρ. 6 έως 8 η οποία αναρτάται τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τόσο στο διαδικτυακό τόπο όσο και στον πίνακα ανακοινώσεων της Αρχής. Η επιλογή του προσωπικού που θα προσληφθεί γίνεται με ευθύνη του προϊσταμένου της οικείας Αρχής, ο οποίος καταρτίζει και υπογράφει την εργασιακή σύμβαση, κατόπιν έγκρισης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
10. Για το προσωπικό των παρ. 6 έως 9 εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των παρ. 3 και 4.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ – ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Άρθρο 230
Προϊστάμενοι Υπηρεσιών Κεντρικής Υπηρεσίας και Αναπλήρωση αυτών.
1. Τα καθήκοντα των προϊσταμένων των Υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας ανατίθενται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών από πλευράς βαθμών, ως ακολούθως:
α. Του Προϊσταμένου της Γενικής Επιθεώρησης, σε υπάλληλο του Διπλωματικού Κλάδου με βαθμό Πρέσβη. Γενικός Επιθεωρητής μπορεί να ορισθεί και Πρέσβυς εκ προσωπικοτήτων που έχει διατελέσει υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου με Πρεσβευτικό βαθμό.
β. Των Προϊσταμένων των Α`, Β`, Γ`, Δ`, Ε`, ΣΤ – A` και Η` Γενικών Διευθύνσεων, σε υπαλλήλους του Διπλωματικού Κλάδου με βαθμό Πρέσβυ ή Πληρεξουσίου Υπουργού Α΄.
γ. Του Προϊσταμένου της ΣΤ – Β` Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, σε υπάλληλο που έχει επιλεγεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) και 84 επ. του ν. 3528/2007 (Α΄ 26). Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πρώτη επιλογή Προϊσταμένου της νέας Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, καθήκοντα Προϊσταμένου θα εκτελεί ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Διοίκησης.
δ. Του Προϊσταμένου της Ζ` Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής, σε μετακλητό υπάλληλο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 79 παρ. 1.
ε. Του Προϊσταμένου του Κέντρου Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής, σε υπάλληλο του Διπλωματικού Κλάδου με βαθμό Πρέσβη ή Πληρεξούσιου Υπουργού Α` ή σε υπάλληλο του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων με βαθμό Εμπειρογνώμονα-Πρεσβευτή Συμβούλου Α΄.
στ. Του Προϊσταμένου της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, σε υπάλληλο του Διπλωματικού Κλάδου με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Πρεσβείας Α΄.
ζ. Των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων, σε υπαλλήλους του Διπλωματικού Κλάδου με Πρεσβευτικό βαθμό. Στις Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής, δύναται να προΐστανται υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων ή του Κλάδου Ο.Ε.Υ. με βαθμό τουλάχιστον Εμπειρογνώμονα Συμβούλου Α΄ ή Συμβούλου Ο.Ε.Υ. Α΄, αντίστοιχα. Στις Διευθύνσεις της Β΄ Γενικής Διεύθυνσης δύναται να προΐστανται υπάλληλοι του Κλάδου Ο.Ε.Υ. με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Ο.Ε.Υ. Α΄. Στη Διεύθυνση Οικονομικής Διοίκησης, στη Διεύθυνση Προμηθειών και Λειτουργικών Δαπανών, καθώς και στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού, δύναται να προΐστανται υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού με βαθμό τουλάχιστον Διευθυντή Β΄. Στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, δύναται να προΐστανται υπάλληλοι του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής με βαθμό τουλάχιστον Διευθυντή Β΄. Στη Διεύθυνση Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων και στη Διεύθυνση Διεθνούς Επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, δύναται να προΐστανται υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄, ενώ στη Διεύθυνση Απόδημου Ελληνισμού, Προγραμμάτων, Συμβουλίου και Παγκόσμιας Συνέλευσης, δύναται να προΐστανται υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού με βαθμό τουλάχιστον Διευθυντή Β΄.
η. Του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και της Υπηρεσίας Συντονισμού, σε υπάλληλο του Διπλωματικού Κλάδου με Πρεσβευτικό βαθμό.
θ. Του Προϊσταμένου της Διπλωματικής Ακαδημίας, σε υπάλληλο του Διπλωματικού Κλάδου με βαθμό τουλάχιστον Πληρεξούσιου Υπουργού Α΄ ή Πρέσβη εκ προσωπικοτήτων που έχει διατελέσει μόνιμος διπλωματικός υπάλληλος με βαθμό Πρέσβεως ή με βαθμό Πληρεξούσιου Υπουργού Α΄.
ι. Του Προϊσταμένου του Διπλωματικού Γραφείου Υπουργού σε υπάλληλο του Διπλωματικού Κλάδου με βαθμό τουλάχιστον Πληρεξούσιου Υπουργού Β΄.
ια. Των Προϊσταμένων των Διπλωματικών Γραφείων Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών και του Γραφείου του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε υπάλληλο του Διπλωματικού Κλάδου με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Πρεσβείας Α`.
ιβ. Του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ενημέρωσης, σε υπάλληλο του Διπλωματικού Κλάδου με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Πρεσβείας Α`.
ιγ. Του Προϊσταμένου της Κρυπτογραφικής Υπηρεσίας, στον αρχαιότερο υπάλληλο του Διπλωματικού Κλάδου, που υπηρετεί στην υπηρεσία αυτή.
ιδ. Του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, σε υπάλληλο του Υπουργείου Εξωτερικών, προερχόμενο από τον Διπλωματικό Κλάδο ή τον Κλάδο των Εμπειρογνωμόνων, οριζόμενο από τον Υπουργό.
ιε. Του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας, σε υπάλληλο της Υπηρεσίας αυτής, οριζόμενο από τον Υπουργό.
ιστ. Των Προϊσταμένων των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας, σε υπαλλήλους του Διπλωματικού Κλάδου, με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Πρεσβείας Β`.
2. Ο Προϊστάμενος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, ο Διοικητής του Αγίου Όρους, ο Σύμβουλος Γραφείου Αμυντικής Διπλωματίας, ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων και ο Εθνικός Εισηγητής, ορίζονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 176, 13, 27, 28 και 29, αντίστοιχα.
3. Χρέη Αναπληρωτών των Προϊσταμένων των ανωτέρω Υπηρεσιών εκτελούν οι υπηρετούντες σε αυτές αρχαιότεροι υπάλληλοι, εκτός εάν ορίζεται άλλως ρητά στις επιμέρους διατάξεις.
4. Οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών έχουν δικαίωμα υπογραφής, κατ’ εντολή του Υπουργού και με ευθύνη τους, των εγγράφων και τηλεγραφημάτων της Υπηρεσίας τους.