- Υπουργείο Εξωτερικών - http://www.opengov.gr/ypex -

Άρθρο 12 – Εποπτική Επιτροπή

1. Για την κατά το προηγούμενο άρθρο εποπτεία του Ινστιτούτου, συστήνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών πενταμελής Εποπτική Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
2. Ως μέλη της Εποπτικής Επιτροπής ορίζονται:
α) Ένας Προϊστάμενος της συναφούς με τα αντικείμενα του Ινστιτούτου Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών με τον αναπληρωτή του.
β) Ένα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών με τον αναπληρωτή του, επίσης μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, τα οποία υποδεικνύονται από τη Σύγκλητο αυτής προς επιλογή από τον Υπουργό σε έναν κατάλογο τεσσάρων (4) υποψηφίων.
γ) Ένα μέλος ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής Ελληνικού ΑΕΙ από τομέα Σπουδών που καλλιεργεί γνωστικά αντικείμενα συναφή με τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, με τον αναπληρωτή του, τα οποία υποδεικνύονται από τον Κοσμήτορα της Σχολής προς επιλογή από τον Υπουργό σε έναν κατάλογο τεσσάρων (4) υποψηφίων.
δ) Δύο (2) πρόσωπα με εμπειρία στα θέματα που άπτονται του σκοπού του Ινστιτούτου με τους αναπληρωτές τους, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
Χρέη γραμματέα της Εποπτικής Επιτροπής εκτελεί υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ του Υπουργείου Εξωτερικών.
3. Τα μέλη της Εποπτικής Επιτροπής έχουν θητεία τριών (3) ετών η οποία δύναται να ανανεώνεται άπαξ με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.
4. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής πραγματοποιούνται στο Υπουργείο Εξωτερικών και κατά περίπτωση στην έδρα του Ινστιτούτου.
5. Η ιδιότητα μέλους της Εποπτικής Επιτροπής είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του διατελέσαντος σε θέση οργάνου διοίκησης ή προσωπικού του Ινστιτούτου.
6. Πέραν της ασκούμενης εποπτείας η Εποπτική Επιτροπή δύναται να υποβάλει προς το Ινστιτούτο προτάσεις και εισηγήσεις για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του σκοπού του.