Άρθρο 33 – Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ)

1. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι αρμόδια για τη διαρκή μέτρηση και καταγραφή, σε επιλεγμένες θέσεις, των επιπέδων ακτινοβολίας των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που οφείλονται στο σύνολο των σταθμών κεραιών κάθε είδους.
2. Στην ΕΕΑΕ δημιουργείται το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (Ε.Π.Η.Π.), που έχει ως σκοπό τον διαρκή έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά καθορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, μέσω ενός διασυνδεδεμένου συστήματος σταθμών επεξεργασίας και σταθερών, κινητών και φορητών σταθμών μέτρησης των τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ονομαζόμενο εφεξής «Δίκτυο», με στόχο τη διαρκή ενημέρωση του κοινού.
3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, ύστερα από εισήγηση της ΕΕΑΕ, καθορίζονται τα θέματα οργάνωσης, εγκατάστασης, χρηματοδότησης, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων και εκδίδεται Κανονισμός του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων. Με τον Κανονισμό καθορίζονται:
α. οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιλογής των φορέων που συνδέονται στο Δίκτυο,
β. τα κριτήρια επιλογής της θέσης εγκατάστασης ή/και μετεγκατάστασης των σταθμών μέτρησης, ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες,
γ. οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία διαχείρισης, επέκτασης και συντήρησης του Δικτύου,
δ. οι φορείς αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας,
ε. η οργάνωση και η παρακολούθηση από την ΕΕΑΕ, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ΕΕΤΤ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως περιφέρειες, δήμοι, πανεπιστήμια, πάροχοι ραδιοτηλεοπτικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), των μετρήσεων των τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και η δημοσιοποίησή τους,
στ. η δημοσίευση περιοδικών εκθέσεων από την ΕΕΑΕ σχετικά με τα αποτελέσματα των μετρήσεων της τήρησης των ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
4. Η ΕΕΑΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναλαμβάνει την υποστήριξη του Ε.Π.Η.Π. και είναι αρμόδια για να:
α. σχεδιάζει και προγραμματίζει τις αναγκαίες μετρήσεις,
β. λειτουργεί το πληροφοριακό σύστημα στο οποίο καταχωρίζονται όλα τα στοιχεία των μετρήσεων,
γ. αναλαμβάνει την παρουσίαση των δεδομένων των μετρήσεων σε κατάλληλα διαμορφωμένη ιστοσελίδα με τη μορφή απλών και κατανοητών διαγραμμάτων ανά γεωγραφική περιοχή,
δ. μεριμνά για την καλή λειτουργία, τη συντήρηση και την αναβάθμιση του εξοπλισμού, την αγορά υλικών και εξοπλισμού ή την εκποίηση, εφόσον απαιτείται, μη χρήσιμου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων του ΕΠΗΠ.

 • 16 Σεπτεμβρίου 2019, 00:17 | ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

  ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΠΩΣ ΤΟ ΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΟΚΙΜΟ. Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
  ======================================
  1. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι αρμόδια για τη διαρκή μέτρηση και καταγραφή, σε επιλεγμένες θέσεις, των επιπέδων ακτινοβολίας των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που οφείλονται στο σύνολο των σταθμών κεραιών κάθε είδους.
  ==========================================
  ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ?» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ?
  ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ «ΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ» ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Ο.Υ (ΔΕΙΤΕ ΟΡΙΣΜΟ) ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ. ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Η ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
  ΑΣ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ Η ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

  ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΔΟΚΙΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ε.Ε.Α.Ε. ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΕΥΔΕΣ ΜΗΝΥΜΑ, ΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ Ε.Ε.Α.Ε. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΓΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ.
  ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΧΩ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
  ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΕ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  ΛΟΥΚΑΣ Χ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
  ΟΜ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ http://kyttariki.biol.uoa.gr/Margaritis
  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑΣ http://kyttariki.biol.uoa.gr/