- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 19 – Διενέργεια Ελέγχου αίτησης και Καταχώριση από Υ.Γ.Ε.ΜΗ.

1. Αυτοματοποιημένες καταχωρήσεις:
α. Καταχωρούνται αυτοματοποιημένα, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου πληρότητας (τυπικός έλεγχος) ή ελέγχου νομιμότητας και δημοσιεύονται, σύμφωνα με το άρθρο 8 με την υποβολή με μέριμνα του υπόχρεου της ηλεκτρονικής αίτησης και των εγγράφων της περίπτωση γ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 5, οι πράξεις και τα στοιχεία που:
i περιβλήθηκαν τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου
ii αφορούν προσωπικές εταιρείες, εκτός των περιπτώσεων λύσεως, διαγραφής και αναβίωσης,
iii αφορούν κεφαλαιουχικές εταιρείες, εκτός των περιπτώσεων λύσεως, διαγραφής, αναβίωσης και τροποποίησης καταστατικού που δεν εμπίπτει στην περ. i.
Οι πράξεις και τα στοιχεία της περ. i καταχωρίζονται στο Γ.Ε.ΜΗ. υποχρεωτικά από τον πιστοποιημένο συμβολαιογράφο που συνέταξε το συμβολαιογραφικό έγγραφο.

β. Από την αυτοματοποιημένη καταχώριση και δημοσίευση των πράξεων και στοιχείων της περίπτωσης α’ εξαιρούνται οι πράξεις Εταιρικών Μετασχηματισμών του ν. 4601/2019 (Α’ 44).
2. Για τις αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις των περιπτώσεων ii και iii της παρ. 1 οι σχετικές δηλώσεις, πράξεις και τα στοιχεία μπορούν να υποκαθίστανται, με την υποβολή σχετικής ηλεκτρονικής δήλωσης στο Γ.Ε.ΜΗ. η οποία απαιτεί μόνο συγκεκριμένα δεδομένα (data) χωρίς την συνυποβολή σχετικών εγγράφων. Για τις αιτήσεις που ήδη διατίθενται στο Γ.Ε.ΜΗ. με αυτόν τον τρόπο και για όποιες είναι διαθέσιμες μετά τη δημοσίευση του παρόντος ο τρόπος υποβολής για τους υπόχρεους καθίσταται αποκλειστικός.
3. Οι Υ.Γ.Ε.ΜΗ. δύνανται να πραγματοποιούν δειγματοληπτικό έλεγχο στις αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις της παραγράφου 1. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζεται η διαδικασία και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια σχετικά με τη διεξαγωγή του δειγματοληπτικού ελέγχου.
4. Καταχωρίσεις που απαιτούν έλεγχο νομιμότητας:
Για τις πράξεις που εξαιρούνται από την παρ. 1, η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. με την παραλαβή της αίτησης, των σχετικών δηλώσεων, πράξεων ή στοιχείων, προβαίνει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση:
α. στην πρωτοκόλληση της αίτησης, αν η υποβολή της δεν έγινε ηλεκτρονικά,
β. στον έλεγχο τήρησης της προθεσμίας, όπως προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 18 του παρόντος νόμου,
γ. στον έλεγχο πληρότητας της αίτησης, των σχετικών πράξεων, στοιχείων ή δηλώσεων,
δ) στον έλεγχο νομιμότητας, ε) στον έλεγχο καταβολής των τελών που προβλέπονται στο άρθρο 29 του παρόντος τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την καταχώριση της αίτησης του υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ..
Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να ορίζονται τα συνοδευτικά της αίτησης δικαιολογητικά και έγγραφα καθώς και η διαδικασία ελέγχου στον οποίο υπόκειται κάθε προς καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. αίτηση.
5. Η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. προβαίνει στους ανωτέρω ελέγχους και στην σχετική καταχώριση εντός 5 εργάσιμων ημερών, το αργότερο. Ταυτόχρονη υποβολή ασυνήθως μεγάλου αριθμού αιτήσεων για καταχώριση εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων, δύναται να δικαιολογεί παράταση της προθεσμίας για διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών επιπλέον.
6. Αν από την διενέργεια του ελέγχου της παρ. 4 προκύψει πως η αίτηση καταχώρισης, οι σχετικές πράξεις, τα στοιχεία ή οι δηλώσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και δεν είναι ακριβή και πλήρη, τότε η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. προσκαλεί τον υπόχρεο με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο να προβεί στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις της αίτησης και των δικαιολογητικών εγγράφων, εντός 10 ημερών από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση της ανωτέρω προθεσμίας αναστέλλει τις προθεσμίες της παρ. 5 του παρόντος άρθρου. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη ή ο υπόχρεος υποβάλει τα στοιχεία, πλην όμως αυτά κριθούν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και δεν είναι ακριβή και πλήρη, η προσωρινή καταχώριση επισημαίνεται ως μη σύννομη με ταυτόχρονη ηλεκτρονική ενημέρωση του υπόχρεου μέσω του συστήματος υποβολής αιτήσεων καταχώρισης και επιβάλλονται από την Υ.Γ.Ε.ΜΗ. οι κυρώσεις του άρθρου 30 του παρόντος νόμου. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία καταχώρισης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 21 ημέρες συνολικά.
7. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων που εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών, καθορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο των προτύπων καταστατικών και εταιρικών πράξεων που εξαιρούνται από τα εδάφια ii και iii της παραγράφου 1, προκειμένου να υποβληθούν αυτόματα στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 8.

Η ισχύς των ως άνω διατάξεων αρχίζει με την πάροδο τριών (3) μηνών από την ψήφιση του.