- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 21 Τροποποίηση του άρθρου 11 του ν. 3377/2005

 

  1. Προστίθενται παρ. 5α και 5β στο άρθρο 11 του ν. 3377/2005 (Α’ 202) ως εξής:

«5α. Για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων επιβάλλονται τα κάτωθι πρόστιμα:

 

ΠΑΡΑΒΑΣΗΠΡΟΣΤΙΜΟ (ποσά σε ΕΥΡΩ)
Για διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων συνολικού αριθμού τεμαχίων έως 5001.500
 
Για διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων συνολικού αριθμού τεμαχίων από 501 έως 10005.000
 
Για διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων συνολικού10.000
αριθμού τεμαχίων από 1001 έως 3000 
Για διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων συνολικού40.000
αριθμού τεμαχίων από 3001 έως 5000 
Για διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων συνολικού100.000
αριθμού τεμαχίων από 5001 και άνω 

 

Στην περίπτωση διαπιστωμένης διακίνησης και εμπορίας απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων εκτός των προστίμων που επιβάλλονται σύμφωνα με τον ανωτέρω πίνακα ενημερώνεται και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την έλλειψη παραστατικών εμπορίας και διακίνησης.

Για την περίπτωση διακίνησης απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων άνω των τριών χιλιάδων (3000) τεμαχίων πλην των ανωτέρω κυρώσεων, επιβάλλεται η κατάσχεση των μέσων διακίνησης των απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων.

5β. Το ελεγκτικό όργανο που βεβαιώνει την παράβαση εκδίδει, εις τριπλούν, έκθεση βεβαίωσης της παράβασης σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Α, στην οποία αναγράφονται: α) τα στοιχεία της ταυτότητας του παραβάτη πωλητή, β) ο χρόνος και ο τόπος τελέσεως της παράβασης και η γ) συνοπτική περιγραφή της παράβασης.

Η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, η οποία συνιστά την πράξη επιβολής της κύρωσης, υπογράφεται από τους ελεγκτές και τον ελεγχόμενο. Σε περίπτωση άρνησης του ελεγχόμενου να υπογράψει, γίνεται σχετική μνεία από το ελεγκτικό όργανο επί της έκθεσης βεβαίωσης. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση βεβαίωσης παράβασης, κατατίθεται στον φορέα ελέγχου από τους ελεγκτές, μαζί με το πρωτόκολλο κατάσχεσης-καταστροφής.

Η πράξη επιβολής διοικητικής κύρωσης υπόκειται σε ένσταση, η οποία ασκείται ενώπιον του επικεφαλής της υπηρεσίας των ελεγκτών, εντός τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την έκδοση της έκθεσης βεβαίωσης. Η απόφαση επί της ένστασης εκδίδεται εντός τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την κατάθεση της ένστασης.».

  1. Η παρ. 7 του άρθρου 11 του ν. 3377/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Με την επιφύλαξη των προηγούμενων παραγράφων, στις περιπτώσεις ένδειξης παραβίασης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σε εμπορεύματα, εντός αποθηκευτικών ή στεγασμένων χώρων, για τα οποία ο κύριος ή κάτοχός τους προβάλλει αντιρρήσεις εγγράφως ως προς την καταστροφή τους κατά το στάδιο του ελέγχου, ακολουθείται η εξής διαδικασία:

α. Τα εμπορεύματα συσκευάζονται, σφραγίζονται και κατάσχονται από τους ελεγκτές στα χέρια του κατόχου αυτών, ο οποίος ορίζεται ως μεσεγγυούχος για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι προθεσμίες των επόμενων παραγράφων του παρόντος.

β. Ανεξαρτήτως υποβολής ή μη αντιρρήσεων εκ μέρους του κυρίου ή κατόχου αυτών, η αρμόδια Αρχή εκδίδει πρωτόκολλο κατάσχεσης με καταγραφή των κατασχεθέντων εμπορευμάτων κατ’ είδος και δικαιούχο του εμπορικού σήματος, σύμφωνα με την παρ. 8, αντίγραφο του οποίου επιδίδεται στον κάτοχο των κατασχεθέντων εμπορευμάτων.

γ. Αντίγραφο του πρωτοκόλλου της κατάσχεσης κοινοποιείται στον εκπρόσωπο ή αντίκλητο του δικαιούχου, σύμφωνα με την παρ. 8, μαζί με ληφθέν δείγμα των κατασχεθέντων εμπορευμάτων εντός δύο (2) εργασίμων ημερών από την έκδοση του πρωτοκόλλου κατάσχεσης.

δ. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής η αρμόδια Αρχή εκδίδει πόρισμα περί της παραβίασης ή μη των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της έκδοσης του πρωτοκόλλου κατάσχεσης.

ε. Σε περίπτωση που το πόρισμα δεν εκδοθεί εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας ή αποφαίνεται περί μη παραβίασης των δικαιωμάτων του δικαιούχου, αίρεται η κατάσχεση.

στ. Σε περίπτωση που το πόρισμα αποφαίνεται ότι υφίσταται παραβίαση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, κοινοποιείται στον κάτοχο και, εφόσον αυτός δεν προβάλλει αντιρρήσεις εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση, τα κατασχεθέντα εμπορεύματα καταστρέφονται με μέριμνα της αρμόδιας Αρχής με έκδοση σχετικού πρωτοκόλλου.

ζ. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλονται οι κυρώσεις της περ. β’.

Τα έξοδα καταστροφής επιβάλλονται στον δικαιούχο για τα κατασχεθέντα εμπορεύματα, που του αναλογούν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο κατάσχεσης.
Σε περίπτωση υποβολής έγγραφων αντιρρήσεων επί του πορίσματος από τον κάτοχο των εμπορευμάτων, η αρμόδια Αρχή γνωστοποιεί τούτο στον δικαιούχο μέσα σε προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημέρα γνωστοποίησης, για να ασκήσει τα κατά νόμο δικαιώματά του.

Εάν μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας αυτής δεν γνωστοποιηθεί στην υπηρεσία το αποτέλεσμα της ενέργειας του δικαιούχου, αίρεται η προσωρινή κατάσχεση.».