- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

ΣΤ. ΣΦΡΑΓΙΣΕΙΣ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Στο σύστημα μέτρησης στάθμης, θα προβλέπονται σημεία σφράγισης σε κρίσιμα μέρη, για την αποφυγή καταδολίευσης ή/και αλλοίωσης των αποτελεσμάτων. Στα σημεία αυτά περιλαμβάνονται όπωσδήποτε το σημείο στήριξης της μετρητικής ράβδου επί της δεξαμενής, το περίβλημα ή/και η θύρα επικοινωνίας των ελεγκτών (εφόσον υπάρχει), ή τα σημεία εισόδου/εξόδου των ψηφιακών δεδομένων στις κάρτες διεπαφής (interfaces) εφόσον πρόκειται για ελεγκτές εγκατεστημένους σε Η/Υ.

Οι παραπάνω σφραγίσεις, θα γίνονται με σφραγίδες της εταιρίας εγκατάστασης, ο τύπος των οποίων προηγουμένως θα έχει υποβληθεί προς έγκριση στο ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν.

Στην περίπτωση που το λογισμικό επεξεργασίας για την ένδειξη του όγκου του καυσίμου εντός της δεξαμενής ευρίσκεται και λειτουργεί σε κοινό Η/Υ, τότε θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τον έλεγχο και προστασία του λογισμικού (ID λογισμικού με αριθμό έκδοσης, checksum, CRC16 ή CRC32) καθώς και για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων του συστήματος (δεδομένα ογκομέτρησης της δεξαμενής, δεδομένα αναγωγής της θερμοκρασίας, δεδομένα πυκνότητας των ειδών των καυσίμων, κλπ.)

Στην περίπτωση ύπαρξης ανεξάρτητου ελεγκτή (controller), πέραν των προαναφερομένων, θα πρέπει να μπορούν να σφραγίζονται εντός του κυτίου του ελεγκτή, το υλισμικό (hardware) του συστήματος, που επεξεργάζεται και παράγει κρίσιμες πληροφορίες.

Κάθε επέμβαση στο σύστημα για μεταβολή παραμέτρων, δεδομένων, αλγορίθμων υπολογισμού ή οτιδήποτε άλλο επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τα παραγόμενα αποτελέσματα, διενεργείται μόνον από την εταιρία εγκατάστασης μετά σχετική εξουσιοδότηση που παρέχεται παράλληλα με την έγκριση των προαναφερόμενων σφραγίδων. Κάθε επέμβαση θα απαιτεί τουλάχιστον κωδικό πρόσβασης, θα απαριθμείται διαδοχικά από ένα μη μηδενιζόμενο μετρητή (non resetable counter) και τα στοιχεία του χειριστή, η ημερομηνία, η ώρα καθώς και όλες οι πραγματοποιηθείσες μεταβολές, θα καταγράφονται σε μία μη εξαλείψιμη μνήμη, η οποία θα διατηρείται για τουλάχιστον 10 έτη. Ο μη μηδενιζόμενος μετρητής καθώς και το περιεχόμενο της μη εξαλείψιμης μνήμης, θα είναι δυνατόν να εμφανίζονται με απλό χειρισμό κατά τη λειτουργία του συστήματος στην διάταξη ένδειξης αυτού, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου από τις Αρχές.

Ο τρόπος υπολογισμού της αναγωγής του όγκου στους 150C, πρέπει να είναι ενιαίος για όλα τα συστήματα και να περιέχει πίνακες αναγωγής ταυτόσημους με αυτούς των διυλιστηρίων (API-B). Τα δεδομένα των πινάκων αναγωγής καθώς και το software υπολογισμού αναγωγής, θα είναι κλειδωμένα και μη προσβάσιμα στον χρήστη του συστήματος.

Η μεταφορά των δεδομένων γίνεται κατά τρόπο ασφαλή χωρίς απώλειες με τη χρήση των ενδεικνυόμενων καλωδιώσεων.