Άρθρο 8 Απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων οχημάτων

Μετά από το άρθρο 164 του ν. 4442/2016 (Α΄230) προστίθεται Κεφάλαιο ΚΣΤ΄ ως εξής:
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ΄
ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Άρθρο 165
Πεδίο εφαρμογής

Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου εμπίπτουν τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων με ενδεικτικούς ΚΑΔ 45.20.1, 45.20.2 & 45.40.5.
Φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα μπορούν να ιδρύουν και να λειτουργούν τα ανωτέρω συνεργεία σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, του π.δ. 78/1988 (Α’ 34) και του ν. 1575/1985 (Α’ 207).

Άρθρο 166
Αρμόδια αρχή

Ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του παρόντος κεφαλαίου ορίζεται η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Άρθρο 167
Γνωστοποίηση λειτουργίας συνεργείου επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων

1. Τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, υπάγονται στο καθεστώς γνωστοποίησης του άρθρου 6. Η γνωστοποίηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) του άρθρου 14. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΟΠΣ-ΑΔΕ κατά το μέρος που αφορά στη γνωστοποίηση δραστηριότητας συνεργείου επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, η γνωστοποίηση κατατίθεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή είτε απευθείας στην αρμόδια αρχή είτε σε οποιοδήποτε φυσικό ή ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργεί ως Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ).
2. Η αρμόδια αρχή παραλαμβάνει σε κάθε περίπτωση τη γνωστοποίηση, η οποία υποβάλλεται από τον φορέα της δραστηριότητας με ευθύνη του για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν στοιχεία, και εκδίδει αποδεικτικό υποβολής. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης ο φορέας μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητας.
3. Αν πρόκειται να μεταβληθούν για οποιονδήποτε λόγο τα στοιχεία της γνωστοποίησης, ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται σε προηγούμενη γνωστοποίηση της επιδιωκόμενης μεταβολής. Σε περίπτωση αλλαγής του φορέα της δραστηριότητας, εφαρμόζεται το άρθρο 9.
4. Πριν από την υποβολή της αρχικής γνωστοποίησης ή της γνωστοποίησης μεταβολής ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται να διαθέτει όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά, τα οποία δεν συνυποβάλλονται με τη γνωστοποίηση, αλλά τηρούνται μαζί με το αποδεικτικό υποβολής της στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας, διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο.
5. Ειδικά για τα συνεργεία που παρέχουν υπηρεσίες σχετιζόμενες με ταχογράφους πάσης φύσεως πριν από την υποβολή της γνωστοποίησης απαιτείται πέραν των λοιπών δικαιολογητικών και έγκριση σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 165/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2014 (L 60), η οποία εκδίδεται από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
6. Για την υποβολή της γνωστοποίησης λειτουργίας συνεργείου επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων απαιτείται η καταβολή παραβόλου, σύμφωνα με το άρθρο 11 και την κοινή υπουργική απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 169.
7. Η αρμόδια αρχή υποχρεούται να κοινοποιεί αμελλητί τόσο την αρχική γνωστοποίηση όσο και τις μεταβολές της στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
8. Μετά από την έκδοση όλων των προβλεπόμενων στο παρόν κεφάλαιο κανονιστικών πράξεων, όπου στην κείμενη νομοθεσία γίνεται αναφορά σε άδεια λειτουργίας ή βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας νοείται η γνωστοποίηση λειτουργίας του παρόντος κεφαλαίου.
9. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης, ή από τον χρόνο κατά τον οποίο υπήρχε η υποχρέωση για την υποβολή της, η αρμόδια αρχή διενεργεί τους σχετικούς με τη γνωστοποίηση ελέγχους και προβαίνει σε ενέργειες εποπτείας, σύμφωνα με τα άρθρα 127-157 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5) και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτού. Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ν. 4512/2018 η αρμόδια αρχή διενεργεί τους εκ των υστέρων ελέγχους βάσει κριτηρίων κινδύνου.

Άρθρο 168
Κυρώσεις

1. Αν ο φορέας της δραστηριότητας παραλείψει την υποβολή γνωστοποίησης ή γνωστοποιήσει αναληθή στοιχεία ή παραλείψει την υποβολή γνωστοποίησης των στοιχείων σε περίπτωση επικείμενης μεταβολής, επιβάλλονται σε βάρος του οι κυρώσεις της παρ. 1 του άρθρου 15. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων ορίζεται ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας όπου έχει γνωστοποιηθεί ή όφειλε να έχει γνωστοποιηθεί η λειτουργία του συνεργείου.
2. Σε περίπτωση παραβίασης επιμέρους όρων και προϋποθέσεων κατά τη λειτουργία του συνεργείου που υπόκειται σε γνωστοποίηση, εφαρμόζονται οι κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας από τα αρμόδια όργανα που ορίζονται σε αυτή.
3. Όπου στη νομοθεσία προβλέπεται ως κύρωση η ανάκληση της άδειας λειτουργίας ή της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, από την έναρξη ισχύος του παρόντος κεφαλαίου νοείται η προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας του συνεργείου.

Άρθρο 169
Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται το περιεχόμενο και η διαδικασία της γνωστοποίησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που τηρούνται στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας, ο τρόπος γνωστοποίησης των στοιχείων σε περίπτωση επικείμενης μεταβολής τους, οι αρχές στις οποίες κοινοποιείται η γνωστοποίηση και οι μεταβολές της, προκειμένου να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη γνωστοποίηση, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθορίζονται το ύψος του παραβόλου, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής του, ο τρόπος μεταφοράς των πιστώσεων στα αρμόδια όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, σύμφωνα με το άρθρο 11.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται το εύρος του πλαισίου των επιβαλλόμενων κυρώσεων του άρθρου 168, η κλιμάκωση και τα κριτήρια επιμέτρησης αυτών εντός των ορίων της παρ. 1 του άρθρου 15, η διαδικασία επιβολής τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.

Άρθρο 170
Μεταβατικές διατάξεις

Οι δραστηριότητες που εμπίπτουν εφεξής στο καθεστώς γνωστοποίησης και για τις οποίες έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας ή βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας συνεργείου οχημάτων εξακολουθούν να διέπονται ως προς τη λειτουργία τους από τις διατάξεις βάσει των οποίων εκδόθηκε η σχετική άδεια ή βεβαίωση αντίστοιχα. Αν μεσολαβήσει μεταβολή στοιχείου, ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται σε γνωστοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 167. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης, η λειτουργία συνεργείου οχημάτων του άρθρου 165 διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 10:31 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 1575/1985, Π.Δ. 78/1988 κλπ) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για τη λειτουργία συνεργείου συντήρησης και επισκευής οχημάτων υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις ως προς:• Την καταλληλότητα της θέσης του συνεργείου
    • Τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα και ύψη ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον τεχνικό υπεύθυνο με την αντίστοιχη άδεια άσκησης ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις ελέγχονται και εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου.
    Εάν τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής οχημάτων ενταχθούν στις δραστηριότητες που υπόκεινται σε γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας τότε θα δύναται μία οικονομική δραστηριότητα να γνωστοποιεί την ίδρυση και λειτουργία συνεργείου χωρίς πρότερο έλεγχο με αποτέλεσμα:
    1. Να λειτουργεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα έως και εάν γίνει αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία για έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων. Καθώς είναι γνωστό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν έλλειψη προσωπικού υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργεί συνεργείο επισκευής και συντήρησης χωρίς τεχνικό υπεύθυνο και να μην ελεγχθεί ποτέ με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του πολίτη
    2. Να λειτουργεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και να τηρεί φάκελο με τα απαιτούμενα έγγραφα αλλά κατά την αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία να διαπιστωθεί ότι δεν τηρεί τους όρους και προϋποθέσεις.
    Στην περίπτωση αυτή αν π.χ. δεν τηρούνται οι όροι της καταλληλότητας της θέσης (π.χ. γειτνίαση με σχολείο ή αποστάσεις από επικίνδυνα σημεία πρατηρίων υγρών καυσίμων κλπ.) πάλι τίθεται θέμα ασφάλειας για το διάστημα λειτουργίας του. Επίσης οι διοικητικές κυρώσεις δεν θα είναι η επιβολή προστίμου αλλά η σφράγιση του συνεργείου. Υπάρχουν δηλαδή όροι και προϋποθέσεις με τους οποίους δεν θα μπορεί να συμμορφωθεί το συνεργείο (π.χ. καταλληλότητα θέσης, απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα κλπ) με αποτέλεσμα τη σφράγισή του και την οικονομική καταστροφή του είτε από άγνοια είτε από λάθος επιλογή τεχνικών ή οικονομικών συμβούλων.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 10:05 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΕΒΕΛΕΚΙΔΗΣ

    Η Απλοποίηση των διαδικασιών σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την νομιμότητα και του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, δημιουργεί την αίσθηση ανασφάλειας ως προς την δημόσια υγεία, αυξάνει την παρανομία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό αντίστοιχα. Ο έλεγχος, των όρων και των προϋποθέσεων που θέτουν τα Προεδρικά διατάγματα και οι εγκύκλιοι προκειμένου να εκδοθεί η βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας των συνεργείων, θα πρέπει να είναι αυστηρός διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο την νόμιμη λειτουργία των συνεργείων και των ποιοτικών παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 10:09 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ

    Τα συνεργεία αυτοκινήτων αποτελούν επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο απαιτούμενο αναγκαίο εξοπλισμό και συγκεκριμένες κτιριακές προδιαγραφές και χωροταξικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η ασφαλής επισκευή και συντήρηση των οχημάτων και, κατ’ επέκταση, η οδική ασφάλεια,
    Οι υπάρχουσες υπηρεσιακές υποδομές και στελεχώσεις δεν επαρκούν, ούτε κατ’ ελάχιστον, στις απαιτήσεις ελέγχου, εποπτείας και αυτοψίας των εγκαταστάσεων των χιλιάδων λειτουργούντων συνεργείων αυτοκινήτων, δεδομένου, μάλιστα, ότι στις σχετικές διαδικασίες εμπλέκονται περισσότερες καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες από διαφορετικά υπουργεία.
    Η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας των συνεργείων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» παράνομων εγκαταστάσεων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 10:39 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΥΝΝΕΦΑΚΗΣ

    Σχετικά με το άρθρο 8 έχω τις εξής ενστάσεις:Χωρίς έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσουν συνεργεία επισκευής χωρίς να πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και χωρίς να διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό με συνέπειες:-Οικονομικές συνέπειες για τα νέα συνεργεία που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί με ελλείψεις ,είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή μελετητή εγκατάστασης , καθώς όταν αυτές διαπιστωθούν μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες-Δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της «νομιμοποίησης» και λειτουργίας πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων-Σημαντικές περιβαλλοντολογικές επιπτώσειςΘεωρό ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 10:42 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΙΚΟΣ

    Η Απλοποίηση των διαδικασιών σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την νομιμότητα και του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, δημιουργεί την αίσθηση ανασφάλειας ως προς την δημόσια υγεία, αυξάνει την παρανομία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό αντίστοιχα. Ο έλεγχος, των όρων και των προϋποθέσεων που θέτουν τα Προεδρικά διατάγματα και οι εγκύκλιοι προκειμένου να εκδοθεί η βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας των συνεργείων, θα πρέπει να είναι αυστηρός διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο την νόμιμη λειτουργία των συνεργείων και των ποιοτικών παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

  • 28 Ιανουαρίου 2021, 19:45 | ΜΠΟΥΤΣΙΩΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Σχετικά με το άρθρο 8 έχω τις εξής ενστάσεις:

    Χωρίς έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσουν συνεργεία επισκευής χωρίς να πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και χωρίς να διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό με συνέπειες:

    -Οικονομικές συνέπειες για τα νέα συνεργεία που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί με ελλείψεις ,είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή μελετητή εγκατάστασης , καθώς όταν αυτές διαπιστωθούν μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες

    -Δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της «νομιμοποίησης» και λειτουργίας πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων

    -Σημαντικές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

    Θεωρό ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης.

  • 28 Ιανουαρίου 2021, 19:00 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Σχετικά με την ένταξη των συνεργείων συντήρησης και επισκευής συνήθων και βαρέων οχημάτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, στις δραστηριότητες που υπόκεινται σε καθεστώς γνωστοποίησης μέσω notifybusiness σύμφωνα με το οποίο:
    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
     Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιες εποπτικές αρχές ενημερώνονται από τον φορέα μιας οικονομικής δραστηριότητας για την έναρξη εγκατάστασης ή/και λειτουργίας της δραστηριότητάς του και για οποιαδήποτε μεταβολή σχετικά με αυτήν.
    Πραγματοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου που πρόκειται να εγκαταστήσει ή να λειτουργήσει τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένη θέση και αποτελεί προϋπόθεση εγκατάστασης ή λειτουργίας αυτής αντίστοιχα. Από την υποβολή της γνωστοποίησης ξεκινά άμεσα η εγκατάσταση ή η λειτουργία της δραστηριότητας, χωρίς να απαιτείται αντίστοιχη άδεια. Αυτό ισχύει μόνο για τις δραστηριότητες ή τις ενέργειες, για τις οποίες ισχύει το καθεστώς της γνωστοποίησης Προϋποθέτει ότι ο χώρος άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας πληροί όλες τις χωροταξικές ή τεχνικές απαιτήσεις και ότι έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες εγκρίσεις. Στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας τηρείται υποχρεωτικά φάκελος με όλα τα απαιτούμενα από τις σχετικές διατάξεις έγγραφα (π.χ. διοικητικές άδειες, εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κ.λπ.)
    Οι δραστηριότητες που υπόκεινται στην παρούσα φάση σε καθεστώς γνωστοποίησης είναι:
    o μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες
    o καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέατρα και κινηματογράφοι
    o τουριστικά καταλύματα και πισίνες εντός αυτών
    o κέντρα αποθήκευσης και διανομής
    o εξορυκτικές δραστηριότητες
    o συστήματα περιβαλλοντικών υποδομώνΚαι με βάση τις παραδοχές ότι:
    α. τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων οχημάτων:
    – αποτελούν επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο απαιτούμενο αναγκαίο εξοπλισμό και συγκεκριμένες κτιριακές προδιαγραφές και χωροταξικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η ασφαλής επισκευή και συντήρηση των οχημάτων και, κατ’ επέκταση, η οδική ασφάλεια,
    – αποτελούν εγκαταστάσεις μέσης έως και υψηλής επικινδυνότητας εντός του αστικού ιστού, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα πολεοδομικής φύσης και απαιτεί αυξημένες υπηρεσιακές δυνατότητες ελέγχου και εποπτείας αυτών.
    β. στη χώρα μας λειτουργεί μεγάλος αριθμός παράνομων εγκαταστάσεων «συνεργείων» αυτοκινήτων,
    γ. δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το προβλεπόμενο μητρώο συνεργείων,
    δ. οι υπάρχουσες υπηρεσιακές υποδομές και στελεχώσεις δεν επαρκούν, ούτε κατ’ ελάχιστον, στις απαιτήσεις ελέγχου, εποπτείας και αυτοψίας των εγκαταστάσεων των χιλιάδων λειτουργούντων συνεργείων αυτοκινήτων, δεδομένου, μάλιστα, ότι στις σχετικές διαδικασίες εμπλέκονται περισσότερες καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες από διαφορετικά υπουργεία.
    ε. το νομικό πλαίσιο αδειοδότησης των συνεργείων αυτοκινήτων, μετά και την ΚΥΑ οικ.81590/1446/Φ.4.2./2015 (ΦΕΚ τ. Β 3002/2015) και την ένταξη των εγκαταστάσεων αυτών στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης, έχει ήδη απλοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού,στ. τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείων, εκ των οποίων, μάλιστα, τα πέντε (5) αναζητούνται υπηρεσιακά, είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα για τη διασφάλιση της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων.Θεωρούμε ότι η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας των συνεργείων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» παράνομων εγκαταστάσεων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και, εν τέλει,
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 1575/1985, Π.Δ. 78/1988 κλπ) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για τη λειτουργία συνεργείου συντήρησης και επισκευής οχημάτων υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις ως προς:• Την καταλληλότητα της θέσης του συνεργείου
    • Τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα και ύψη ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον τεχνικό υπεύθυνο με την αντίστοιχη άδεια άσκησης ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις ελέγχονται και εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου.
    Εάν τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής οχημάτων ενταχθούν στις δραστηριότητες που υπόκεινται σε γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας τότε θα δύναται μία οικονομική δραστηριότητα να γνωστοποιεί την ίδρυση και λειτουργία συνεργείου χωρίς πρότερο έλεγχο με αποτέλεσμα:
    1. Να λειτουργεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα έως και εάν γίνει αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία για έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων.Καθώς είναι γνωστό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν έλλειψη προσωπικού υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργεί συνεργείο επισκευής και συντήρησης χωρίς τεχνικό υπεύθυνο και να μην ελεγχθεί ποτέ με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του πολίτη
    2. Να λειτουργεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και να τηρεί φάκελο με τα απαιτούμενα έγγραφα αλλά κατά την αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία να διαπιστωθεί ότι δεν τηρεί τους όρους και προϋποθέσεις.
    Στην περίπτωση αυτή αν π.χ. δεν τηρούνται οι όροι της καταλληλότητας της θέσης (π.χ. γειτνίαση με σχολείο ή αποστάσεις από επικίνδυνα σημεία πρατηρίων υγρών καυσίμων κλπ.) πάλι τίθεται θέμα ασφάλειας για το διάστημα λειτουργίας του. Επίσης οι διοικητικές κυρώσεις δεν θα είναι η επιβολή προστίμου αλλά η σφράγιση του συνεργείου. Υπάρχουν δηλαδή όροι και προϋποθέσεις με τους οποίους δεν θα μπορεί να συμμορφωθεί το συνεργείο (π.χ. καταλληλότητα θέσης, απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα κλπ) με αποτέλεσμα τη σφράγισή του και την οικονομική καταστροφή του είτε από άγνοια είτε από λάθος επιλογή τεχνικών ή οικονομικών συμβούλων.
    Η ΕΟΒΕΑΜΜ, ως ο πανελλήνιος αντιπροσωπευτικός επαγγελματικός φορέας των εκμεταλλευτών συνεργείων αυτοκινήτων, τάσσεται, προφανώς, υπέρ της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των συνεργείων, η οποία θα μπορούσε να γίνει, εφόσον είχε ολοκληρωθεί και λειτουργούσε το ψηφιακό μητρώο των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών και υπήρχε ο αναγκαίος ελεγκτικός μηχανισμός. Ωστόσο, λαμβανομένων υπ’ όψιν των δεδομένων της ελληνικής πραγματικότητας και της σημασίας των συνεργείων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, θεωρούμε ότι είναι παντελώς άκαιρη και δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, τασσόμαστε υπέρ της διαδικασίας εγκρίσεως αντί της διαδικασίας γνωστοποίησης.
    Αθανάσιος Νικολόπουλος
    Πρόεδρος ΕΟΒΕΑΜΜ
    Εκπροσωπώντας
    56 Πρωτοβάθμια Σωματεία Μέλη
    18.000 Ανεξάρτητα Συνεργεία Ειδικότητας
    80.000 Εργαζόμενους Τεχνίτες Αυτοκινήτου
    70% της Παροχής Υπηρεσιών μετά την πώληση
    85% Αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου
    51 Χρόνια συνεχούς λειτουργίας

  • 28 Ιανουαρίου 2021, 19:22 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΚΕΡΗΣ

    Τα συνεργεία αυτοκινήτων αποτελούν επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο απαιτούμενο αναγκαίο εξοπλισμό και συγκεκριμένες κτιριακές προδιαγραφές και χωροταξικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η ασφαλής επισκευή και συντήρηση των οχημάτων και, κατ’ επέκταση, η οδική ασφάλεια,
    Οι υπάρχουσες υπηρεσιακές υποδομές και στελεχώσεις δεν επαρκούν, ούτε κατ’ ελάχιστον, στις απαιτήσεις ελέγχου, εποπτείας και αυτοψίας των εγκαταστάσεων των χιλιάδων λειτουργούντων συνεργείων αυτοκινήτων, δεδομένου, μάλιστα, ότι στις σχετικές διαδικασίες εμπλέκονται περισσότερες καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες από διαφορετικά υπουργεία.
    Η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας των συνεργείων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» παράνομων εγκαταστάσεων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

  • 28 Ιανουαρίου 2021, 19:43 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

    Η Απλοποίηση των διαδικασιών σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την νομιμότητα και του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, δημιουργεί την αίσθηση ανασφάλειας ως προς την δημόσια υγεία, αυξάνει την παρανομία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό αντίστοιχα. Ο έλεγχος, των όρων και των προϋποθέσεων που θέτουν τα Προεδρικά διατάγματα και οι εγκύκλιοι προκειμένου να εκδοθεί η βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας των συνεργείων, θα πρέπει να είναι αυστηρός διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο την νόμιμη λειτουργία των συνεργείων και των ποιοτικών παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

  • 28 Ιανουαρίου 2021, 19:19 | ΤΣΙΑΟΥΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Σχετικά με το άρθρο 8 έχουμε τις εξής ενστάσεις:

    Χωρίς έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσουν συνεργεία επισκευής χωρίς να πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και χωρίς να διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό με συνέπειες:

    -Σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας για τους διαχειριστές και το προσωπικό τους

    -Οικονομικές συνέπειες για τα νέα συνεργεία που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί με ελλείψεις ,είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή μελετητή εγκατάστασης , καθώς όταν αυτές διαπιστωθούν μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες

    -Δημιουργία αθέμητου ανταγωνισμού λόγω της «νομιμοποίησης» και λειτουργίας πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων

    -Σημαντικές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

    Θεωρούμε ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης.

  • 28 Ιανουαρίου 2021, 19:44 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΥΡΛΑΚΗΣ

    Το άρθρο 8 του σχεδίου Νόμου σχετικά με την απλούστευση ιίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων έχω τις εξής ενστάσεις:
    1. η λειτουργία των συνεργείων με καθεστώς γνωστοποίησης θα προκαλέσει σωρεία νέων επιχειρήσεων με απότέλεσμα την μη βιώσιμοτητα του επαγγέλματος.
    2.Η άγνοια ή η επιλεκτική άγνοια των διατάξεων πού διέπουν την ίδρυση των συνεργείων θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την καταλληλότητα θέσης,
    τις προδιαγραφές των χώρων και του εξοπλισμού,τις συνθήκες όχλησης και γειτνίασης και καθώς δεν υπάρχει υποδομή εποπτείας θα καταλήξουν όλα αυτά στις αίθουσες των δικαστηρίων
    και στην διαιώνιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.
    3.Η βασικότερη ένσταση επί του σχεδίου Νόμου είναι τα θέματα ασφάλειας που θα δημιουργηθούν στα οχήματα λόγω του ότι θα βαφτιστούν επισκευαστές άτομα με ελλιπή ή και ανεπαρκή
    εκπαίδευση και κατάρτιση.
    4.Τα πολυπληθή παράνομα συνεργεία θα νομιποιηθούν χωρίς να πληρούν τις προυποθέσεις μιας και ο έλεγχος και η εποπτεία από τις υπηρεσίες είναι πρακτικά αδύνατη αυτή τη στιγμή.
    Αυτό θα δημιουργήσει αυτόματα συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού με τα νομίμως υφιστάμενα συνεργεία καθώς και σημαντικά θέματα υποβιβασμού της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

  • 28 Ιανουαρίου 2021, 19:34 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΥΓΑΛΗΣ

    Το άρθρο 8 του σχεδίου Νόμου σχετικά με την απλούστευση ιίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων έχω τις εξής ενστάσεις:
    1. η λειτουργία των συνεργείων με καθεστώς γνωστοποίησης θα προκαλέσει σωρεία νέων επιχειρήσεων με απότέλεσμα την μη βιώσιμοτητα του επαγγέλματος.
    2.Η άγνοια ή η επιλεκτική άγνοια των διατάξεων πού διέπουν την ίδρυση των συνεργείων θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την καταλληλότητα θέσης,
    τις προδιαγραφές των χώρων και του εξοπλισμού,τις συνθήκες όχλησης και γειτνίασης και καθώς δεν υπάρχει υποδομή εποπτείας θα καταλήξουν όλα αυτά στις αίθουσες των δικαστηρίων
    και στην διαιώνιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.
    3.Η βασικότερη ένσταση επί του σχεδίου Νόμου είναι τα θέματα ασφάλειας που θα δημιουργηθούν στα οχήματα λόγω του ότι θα βαφτιστούν επισκευαστές άτομα με ελλιπή ή και ανεπαρκή
    εκπαίδευση και κατάρτιση.
    4.Τα πολυπληθή παράνομα συνεργεία θα νομιποιηθούν χωρίς να πληρούν τις προυποθέσεις μιας και ο έλεγχος και η εποπτεία από τις υπηρεσίες είναι πρακτικά αδύνατη αυτή τη στιγμή.
    Αυτό θα δημιουργήσει αυτόματα συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού με τα νομίμως υφιστάμενα συνεργεία καθώς και σημαντικά θέματα υποβιβασμού της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

  • 28 Ιανουαρίου 2021, 19:42 | ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Αξιότιμοι Κύριοι,

    Σχετικά με το άρθρο 8 έχουμε τις εξής ενστάσεις:

    Χωρίς έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσουν συνεργεία επισκευής χωρίς να πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και χωρίς να διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό με συνέπειες:

    -Σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας για τους διαχειριστές και το προσωπικό τους

    -Οικονομικές συνέπειες για τα νέα συνεργεία που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί με ελλείψεις ,είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή μελετητή εγκατάστασης , καθώς όταν αυτές διαπιστωθούν μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες

    -Δημιουργία αθέμητου ανταγωνισμού λόγω της «νομιμοποίησης» και λειτουργίας πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων

    -Σημαντικές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

    Θεωρούμε ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης.

  • 28 Ιανουαρίου 2021, 19:56 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ (Σ.Ι.Σ.Ε.Α.Μ.Η.) Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

    Γραφεία: Νίκης 1-3
    Τηλ & Fax: 2431 0 29289
    e-mail: s.i.s.e.a.m.h@gmail.com
    Τρίκαλα 28/01/2021

    Αξιότιμοι Κύριοι,

    Σχετικά με το άρθρο 8 έχουμε τις εξής ενστάσεις:

    Χωρίς έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσουν συνεργεία επισκευής χωρίς να πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και χωρίς να διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό με συνέπειες:

    -Σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας για τους διαχειριστές και το προσωπικό τους

    -Οικονομικές συνέπειες για τα νέα συνεργεία που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί με ελλείψεις ,είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή μελετητή εγκατάστασης , καθώς όταν αυτές διαπιστωθούν μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες

    -Δημιουργία αθέμητου ανταγωνισμού λόγω της «νομιμοποίησης» και λειτουργίας πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων

    -Σημαντικές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις

    Θεωρούμε ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης.

    Με εκτίμηση

    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
    Καρακώστας Στέφανος Τσιαούσης Σπυρίδων

  • 28 Ιανουαρίου 2021, 19:07 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Οι εγκαταστασεις εξυπηρέτησης οχημάτων ΔΕΝ μπορούν να μπουν στην ιδια κατηγορια με τις άλλες επιχείρήσεις που υποκεινται σε Γνωστοποίηση καθως εμφανιζουν ιδιαιτερότητα και έχει να κάνει με την ασφάλεια των μεταφορών.

    Εαν εφαρμοσθεί Γνωστοποιηση των εν λόγω δραστηριοτητων, ειναι απολύτως βεβαιο ότι θα εκδίδονται πολλές που δεν θα έχουν ΒΑΣΙΚΕΣ προϋποθεσεις με κίνδυνο να λειτουργουν πχ συνεργεια χωρις προσωπικό με κατάλληλες γνωσεις και άδειες άσκησης επαγγελματος . Αυτο τωρα ελεγχεται απο τις Δνσεις Μεταφορών αφου περνούν απο αυτες τα δικαιολογητικά, οι αρμοδιες Υπηρεσιες ομως θα αδυνατούν λόγω ελλειψης προσωπικου, να ελεγξουν το σύνολο ή εστω σημαντικό δειγμα των Γνωστοποιήσεων με αποτέλεσμα να λειτουργουν εγκαταστάσεις που στην πράξη δεν θα έχουν τις απαράιτητες προϋποθέσεις και θα εγκυμονούν κίνδυνο για την δημοσια ασφάλεια!

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΥΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ !

  • 28 Ιανουαρίου 2021, 19:53 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΝΟΣ

    Μάλλον δεν σας ενημέρωσαν καλά κυριε Υπουργε. Οι εγκαταστασεις εξυπηρέτησης οχημάτων ΔΕΝ μπορούν να μπουν στην ιδια κατηγορια με τις άλλες επιχείρήσεις που υποκεινται σε Γνωστοποίηση καθως εμφανιζουν ιδιαιτερότητα και έχει να κάνει με την ασφάλεια των μεταφορών.
    Εχοντας σαφη εικόνα της κατάσταασης και του κλάδου, εαν εφαρμοσθεί Γνωστοποιηση των εν λόγω δραστηριοτητων, ειναι απολύτως βεβαιο ότι θα εκδίδονται πολλές που δεν θα έχουν ΒΑΣΙΚΕΣ προϋποθεσεις με κίνδυνο να λειτουργουν πχ συνεργεια χωρις προσωπικό με κατάλληλες γνωσεις και άδειες άσκησης επαγγελματος . Αυτο τωρα ελεγχεται απο τις Δνσεις Μεταφορών αφου περνούν απο αυτες τα δικαιολογητικά, οι αρμοδιες Υπηρεσιες ομως θα αδυνατούν λόγω ελλειψης προσωπικου, να ελεγξουν το σύνολο ή εστω σημαντικό δειγμα των Γνωστοποιήσεων με αποτέλεσμα να λειτουργουν εγκαταστάσεις που στην πράξη δεν θα έχουν τις απαράιτητες προϋποθέσεις και θα εγκυμονούν κίνδυνο για την δημοσια ασφάλεια!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΥΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

  • Σε επίπεδο στρατηγικής απόφασης, η ένταξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων σε μια ενιαία βάση δεδομένων, στο πνεύμα του ν.4442/16, είναι απολύτως επιθυμητή προκειμένου να οδηγήσει στην απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης, στην συνολική καταγραφή των δραστηριοτήτων και την άμεση-ταυτόχρονη ενημέρωση και εποπτεία από τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον, το νέο πνεύμα του νόμου μετατοπίζει επιδέξια το βάρος της εκ των πρότερων αδειοδότησης στον εκ των υστέρων και συνεχή έλεγχο της λειτουργίας σε πραγματικές συνθήκες, καθώς και στην «εκπαίδευση ανάληψης ευθυνών» των ίδιων των επιχειρήσεων.
    Ωστόσο, για την ολοκληρωμένη εφαρμογή αυτού του πλαισίου (και εν προκειμένω στην αξιολόγηση του συγκεκριμένης πρότασης) δεδομένου ότι θίγεται η δημόσια ασφάλεια και υγεία, πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα:
    1. Η έκδοση των προβλεπόμενων κατ’ εξουσιοδότηση Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων, που θα προσδιορίζουν τα ακριβή δικαιολογητικά και διαδικασίες.
    2. Η ίδρυση του ψηφιακού μητρώου των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών και ο προσδιορισμός του «βάρους» του στη διαδικασία της νόμιμης λειτουργίας (πχ να οριστεί το πιστοποιητικό εγγραφής στο μητρώο ως υποχρεωτικό δικαιολογητικό κ.λπ.)
    3. Η ενεργοποίηση κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας (και όχι μόνο των τυπικών ελέγχων δικαιολογητικών), από διαπιστευμένους δημόσιους ή/και ιδιωτικούς φορείς, με βάση αναγνωρισμένα εθνικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα και σαφή χρονοδιαγράμματα ανά κατηγορία δραστηριότητας και δικαιολογητικών.
    4. Η ανάπτυξη του Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ), που θα επιτρέψει την άμεση διασταύρωση πληροφοριών (σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τους περιορισμούς των πολεοδομικών και πυροσβεστικών διατάξεων κ.λπ) και την αυτόματη ενημέρωση και συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων.

    Ειδικότερα και μέχρι την υλοποίηση των παραπάνω:

    5. Κρίνεται αναγκαίο και σκόπιμο, η γνωστοποίηση των συνεργείων να απαιτεί υποχρεωτική υποβολή ερωτηματολογίου(με υποβολή βεβαίωσης χρήσεων γης) για τον ακριβή προσδιορισμό όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών και προϋποθέσεων, γνωστοποίηση εγκατάστασης που θα περιλαμβάνει και επιπρόσθετες πληροφορίες, πχ για την καταλληλόλητα της θέσης, την ίδια την εγκατάσταση και τις ακολουθούμενες παραγωγικές διαδικασίες-μηχανολογικός εξοπλισμός κ.λπ. και γνωστοποίηση λειτουργίας.

  • 28 Ιανουαρίου 2021, 12:25 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΟΖΙΚΗΣ

    κύριε Υπουργέ,
    Σας εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου σχετικά με τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις για τη διαδικασία γνωστοποίησης των συνεργείων (άρθρο 8).
    Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης χωρίς να υπάρχει ο αναγκαίος ελεγκτικός μηχανισμός.
    Με τη δυνατότητα έναρξης λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» και λειτουργία πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων, όλων αυτών δηλαδή που δεν έχουν πληρώσει ποτέ στο κράτος, ( φόρους, φπα, ένσημα, κ.λ.π).
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών.
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.
    δ. προσθέτετε ένα ακόμη κόμπο στην ήδη πολύ σφιγμένη θηλιά σε έναν κλάδο που τόσα χρόνια είναι από τα βασικά θεμέλια και όχι ένα απλό λιθαράκι για την ελληνική οικονομία πληρώνοντας φόρους, φπα, ένσημα, κ.λ.π.
    Θεωρώ ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα.
    Θα τασσόμουν υπέρ της απλοποίησης της έναρξης λειτουργίας των συνεργείων εφόσον ολοκληρωθεί και λειτουργήσει το ψηφιακό μητρώο συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών και υπάρξουν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τον άμεσο έλεγχο.

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΦΡΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1969
    (ΑΡΙΘ .ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ 2881/1972 ΠΟΛ. ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ)
    ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ – ΛΕΩΦ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 183-185 Τ.Κ. 104 44
    ΤΗΛ:210 5128066 FAX: 2105150463
    www. frena.io
    email:psisefa@yahoo.gr

    Αριθ. Πρωτ. 1522 Αθήνα 28/01/2021

    Θέμα: Οι θέσεις του ΠΣΙΣΕΦΑ αναφορικά με τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις για τη διαδικασία γνωστοποίησης των συνεργείων (άρθρο 8).

    Με το παρόν απευθυνόμαστε αρμοδίως, αναφορικά με την, υπό διαβούλευση, ένταξη των συνεργείων συντήρησης και επισκευής συνήθων και βαρέων οχημάτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, στις δραστηριότητες που υπόκεινται σε καθεστώς γνωστοποίησης μέσω notifybusiness, σύμφωνα με το οποίο:

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
    • Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιες εποπτικές αρχές ενημερώνονται από τον φορέα μιας οικονομικής δραστηριότητας για την έναρξη εγκατάστασης ή/και λειτουργίας της δραστηριότητάς του και για οποιαδήποτε μεταβολή σχετικά με αυτήν.
    • Πραγματοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου που πρόκειται να εγκαταστήσει ή να λειτουργήσει τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένη θέση και αποτελεί προϋπόθεση εγκατάστασης ή λειτουργίας αυτής αντίστοιχα. Από την υποβολή της γνωστοποίησης ξεκινά άμεσα η εγκατάσταση ή η λειτουργία της δραστηριότητας, χωρίς να απαιτείται αντίστοιχη άδεια. Αυτό ισχύει μόνο για τις δραστηριότητες ή τις ενέργειες, για τις οποίες ισχύει το καθεστώς της γνωστοποίησης
    • Προϋποθέτει ότι ο χώρος άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας πληροί όλες τις χωροταξικές ή τεχνικές απαιτήσεις και ότι έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες εγκρίσεις. Στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας τηρείται υποχρεωτικά φάκελος με όλα τα απαιτούμενα από τις σχετικές διατάξεις έγγραφα (π.χ. διοικητικές άδειες, εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κ.λπ.)

    Οι δραστηριότητες που υπόκεινται στην παρούσα φάση σε καθεστώς γνωστοποίησης είναι:
    o μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες
    o καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέατρα και κινηματογράφοι
    o τουριστικά καταλύματα και πισίνες εντός αυτών
    o κέντρα αποθήκευσης και διανομής
    o εξορυκτικές δραστηριότητες
    o συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών

    Με βάση τις παραδοχές ότι:
    α. τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων οχημάτων:
    – αποτελούν επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο απαιτούμενο αναγκαίο εξοπλισμό και συγκεκριμένες κτιριακές προδιαγραφές και χωροταξικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η ασφαλής επισκευή και συντήρηση των οχημάτων και, κατ’ επέκταση, η οδική ασφάλεια,
    – αποτελούν εγκαταστάσεις μέσης έως και υψηλής επικινδυνότητας εντός του αστικού ιστού, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα πολεοδομικής φύσης και απαιτεί αυξημένες υπηρεσιακές δυνατότητες ελέγχου και εποπτείας αυτών.
    β. στη χώρα μας λειτουργεί μεγάλος αριθμός παράνομων εγκαταστάσεων «συνεργείων» αυτοκινήτων,
    γ. δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το προβλεπόμενο ψηφιακό μητρώο συνεργείων, που θα τηρείται από το Υπουργείο Μεταφορών,
    δ. οι υπάρχουσες υπηρεσιακές υποδομές και στελεχώσεις δεν επαρκούν, ούτε κατ’ ελάχιστον, στις απαιτήσεις ελέγχου, εποπτείας και αυτοψίας των εγκαταστάσεων των χιλιάδων λειτουργούντων συνεργείων αυτοκινήτων, δεδομένου, μάλιστα, ότι στις σχετικές διαδικασίες εμπλέκονται περισσότερες καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες από διαφορετικά υπουργεία,
    ε. το νομικό πλαίσιο αδειοδότησης των συνεργείων αυτοκινήτων, μετά και την ΚΥΑ οικ.81590/1446/Φ.4.2./2015 (ΦΕΚ τ. Β 3002/2015) και την ένταξη των εγκαταστάσεων αυτών στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης, έχει ήδη απλοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού,
    στ. τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείων, εκ των οποίων, μάλιστα, τα πέντε (5) αναζητούνται υπηρεσιακά, είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα για τη διασφάλιση της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας της εγκατάστασης,
    ζ. τα απαιτούμενα εκ του νόμου δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας διασφαλίζουν τον στοιχειώδη έλεγχο νομιμότητας και τήρησης.

    Θεωρούμε ότι η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» και λειτουργία πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και, εν τέλει,
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 1575/1985, Π.Δ. 78/1988 κλπ) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για τη λειτουργία συνεργείου συντήρησης και επισκευής οχημάτων προβλέπονται όροι και προϋποθέσεις ως προς:
    • Την καταλληλότητα της θέσης του συνεργείου
    • Τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα και ύψη ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον τεχνικό υπεύθυνο με την αντίστοιχη βεβαίωσης άσκησης επιτηδεύματος ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου.

    Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις ελέγχονται και εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου.

    Εάν τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής οχημάτων ενταχθούν στις δραστηριότητες που υπόκεινται σε γνωστοποίηση, τότε θα δύναται μία οικονομική δραστηριότητα να γνωστοποιεί την ίδρυση και λειτουργία συνεργείου χωρίς πρότερο έλεγχο με αποτέλεσμα:
    1. Να λειτουργούν εγκαταστάσεις για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν ελεγχθεί, ούτε κατ’ ελάχιστον, αναφορικά με το αν πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και αν διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό.
    2. Δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν σημαντικότατη έλλειψη ελεγκτικού προσωπικού και μηχανισμών, υπάρχει ο κίνδυνος λειτουργίας συνεργείων επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων χωρίς τεχνικό υπεύθυνο, τα οποία δεν θα ελεγχθούν ποτέ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του πολίτη.
    3. Να λειτουργούν εγκαταστάσεις για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και να τηρούν φάκελο με τα απαιτούμενα έγγραφα, αλλά κατά την αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία (αν πραγματοποιηθεί ποτέ) να διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας. Στην περίπτωση αυτή, αν π.χ. δεν τηρούνται οι όροι της καταλληλότητας της θέσης (π.χ. γειτνίαση με σχολείο ή αποστάσεις από επικίνδυνα σημεία – πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ) τίθεται σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας για το διάστημα λειτουργίας τους. Επίσης, όσον αφορά στις διοικητικές κυρώσεις, θα επιβάλλεται η σφράγιση του συνεργείου, καθώς θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις με τους οποίους δεν θα μπορεί να συμμορφωθεί το συνεργείο (π.χ. καταλληλότητα θέσης, απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα κλπ), με αποτέλεσμα τη σφράγισή του και την οικονομική καταστροφή της επιχείρησης, είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή τεχνικών ή οικονομικών συμβούλων.

    Ο Παννελήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Φρένων Αυτοκινήτων ως παννελήνιος αντιπροσωπευτικός επαγγελματικός φορέας του κλάδου των φρένων αυτοκινήτων πάνω στον έλεγχο, συντήρηση, επισκευή και τεχνική υποστήριξη των αυτοκινήτων, τάσσεται, προφανώς, υπέρ της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των συνεργείων, η οποία θα μπορούσε να γίνει, εφόσον είχε ολοκληρωθεί και λειτουργούσε το ψηφιακό μητρώο των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών και υπήρχε ο αναγκαίος ελεγκτικός μηχανισμός.

    Ωστόσο, λαμβανομένων υπ’ όψιν των δεδομένων της ελληνικής πραγματικότητας και της σημασίας των συνεργείων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, θεωρούμε ότι είναι παντελώς άκαιρη και δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα.

    Οπότε, σε κάθε περίπτωση, τασσόμαστε υπέρ της διαδικασίας εγκρίσεως αντί της διαδικασίας γνωστοποίησης.

    Με εκτίμηση το Δ.Σ.

    Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
    Τσιαδής Παντελής Αγγελής Χρήστος

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 23:58 | ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΝΘΙΜΟΥ

    Κύριε Υπουργέ,

    Σας εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου σχετικά με τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις για τη διαδικασία γνωστοποίησης των συνεργείων (άρθρο 8).

    Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης χωρίς να υπάρχει ο αναγκαίος ελεγκτικός μηχανισμός.

    Με τη δυνατότητα έναρξης λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:

    α. τη «νομιμοποίηση» και λειτουργία πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων, όλων αυτών δηλαδή που δεν έχουν πληρώσει ποτέ στο κράτος, ( φόρους, φπα, ένσημα, κ.λ.π).

    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών.

    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

    δ. προσθέτετε ένα ακόμη κόμπο στην ήδη πολύ σφιγμένη θηλιά σε έναν κλάδο που τόσα χρόνια είναι από τα βασικά θεμέλια και όχι ένα απλό λιθαράκι για την ελληνική οικονομία πληρώνοντας φόρους, φπα, ένσημα, κ.λ.π.

    Θεωρώ ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα.

    Θα τασσόμουν υπέρ της απλοποίησης της έναρξης λειτουργίας των συνεργείων εφόσον ολοκληρωθεί και λειτουργήσει το ψηφιακό μητρώο συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών και υπάρξουν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τον άμεσο έλεγχο.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 21:55 | Χρήστος

    Η Απλοποίηση των διαδικασιών σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την νομιμότητα και του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, δημιουργεί την αίσθηση ανασφάλειας ως προς την δημόσια υγεία, αυξάνει την παρανομία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό αντίστοιχα. Ο έλεγχος, των όρων και των προϋποθέσεων που θέτουν τα Προεδρικά διατάγματα και οι εγκύκλιοι προκειμένου να εκδοθεί η βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας των συνεργείων, θα πρέπει να είναι αυστηρός διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο την νόμιμη λειτουργία των συνεργείων και των ποιοτικών παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 21:31 | ΡΗΓΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Το άρθρο 8 του σχεδίου Νόμου σχετικά με την απλούστευση ιίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων έχουμε τις εξής ενστάσεις:
    1. η λειτουργία των συνεργείων με καθεστώς γνωστοποίησης θα προκαλέσει σωρεία νέων επιχειρήσεων με απότέλεσμα την μη βιώσιμοτητα του επαγγέλματος.
    2.Η άγνοια ή η επιλεκτική άγνοια των διατάξεων πού διέπουν την ίδρυση των συνεργείων θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την καταλληλότητα θέσης,
    τις προδιαγραφές των χώρων και του εξοπλισμού,τις συνθήκες όχλησης και γειτνίασης και καθώς δεν υπάρχει υποδομή εποπτείας θα καταλήξουν όλα αυτά στις αίθουσες των δικαστηρίων
    και στην διαιώνιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.
    3.Η βασικότερη ένσταση επί του σχεδίου Νόμου είναι τα θέματα ασφάλειας που θα δημιουργηθούν στα οχήματα λόγω του ότι θα βαφτιστούν επισκευαστές άτομα με ελλιπή ή και ανεπαρκή
    εκπαίδευση και κατάρτιση.
    4.Τα πολυπληθή παράνομα συνεργεία θα νομιποιηθούν χωρίς να πληρούν τις προυποθέσεις μιας και ο έλεγχος και η εποπτεία από τις υπηρεσίες είναι πρακτικά αδύνατη αυτή τη στιγμή.
    Αυτό θα δημιουργήσει αυτόματα συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού με τα νομίμως υφιστάμενα συνεργεία καθώς και σημαντικά θέματα υποβιβασμού της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
    Τέλος συντασόμεθα με τις απόψεις που διατυπώθηκαν από την Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ η οποία σαν συνδικαλιστικό όργανο του χώρου θα έπρεπε να ήταν ο βασικός σύμβουλος του νομοθετικού έργου
    σχετικά με τα συνεργεία

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 21:53 | ΜΠΡΑΖΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    Το άρθρο 8 του σχεδίου Νόμου σχετικά με την απλούστευση ιίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων έχουμε τις εξής ενστάσεις:
    1. η λειτουργία των συνεργείων με καθεστώς γνωστοποίησης θα προκαλέσει σωρεία νέων επιχειρήσεων με απότέλεσμα την μη βιώσιμοτητα του επαγγέλματος.
    2.Η άγνοια ή η επιλεκτική άγνοια των διατάξεων πού διέπουν την ίδρυση των συνεργείων θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την καταλληλότητα θέσης,
    τις προδιαγραφές των χώρων και του εξοπλισμού,τις συνθήκες όχλησης και γειτνίασης και καθώς δεν υπάρχει υποδομή εποπτείας θα καταλήξουν όλα αυτά στις αίθουσες των δικαστηρίων
    και στην διαιώνιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.
    3.Η βασικότερη ένσταση επί του σχεδίου Νόμου είναι τα θέματα ασφάλειας που θα δημιουργηθούν στα οχήματα λόγω του ότι θα βαφτιστούν επισκευαστές άτομα με ελλιπή ή και ανεπαρκή
    εκπαίδευση και κατάρτιση.
    4.Τα πολυπληθή παράνομα συνεργεία θα νομιποιηθούν χωρίς να πληρούν τις προυποθέσεις μιας και ο έλεγχος και η εποπτεία από τις υπηρεσίες είναι πρακτικά αδύνατη αυτή τη στιγμή.
    Αυτό θα δημιουργήσει αυτόματα συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού με τα νομίμως υφιστάμενα συνεργεία καθώς και σημαντικά θέματα υποβιβασμού της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
    Τέλος συντασόμεθα με τις απόψεις που διατυπώθηκαν από την Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ η οποία σαν συνδικαλιστικό όργανο του χώρου θα έπρεπε να ήταν ο βασικός σύμβουλος του νομοθετικού έργου
    σχετικά με τα συνεργεία

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 21:59 | ΣΙΣΑ ΛΑΜΙΑΣ

    Το άρθρο 8 του σχεδίου Νόμου σχετικά με την απλούστευση ιίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων έχουμε τις εξής ενστάσεις:
    1. η λειτουργία των συνεργείων με καθεστώς γνωστοποίησης θα προκαλέσει σωρεία νέων επιχειρήσεων με απότέλεσμα την μη βιώσιμοτητα του επαγγέλματος.
    2.Η άγνοια ή η επιλεκτική άγνοια των διατάξεων πού διέπουν την ίδρυση των συνεργείων θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την καταλληλότητα θέσης,
    τις προδιαγραφές των χώρων και του εξοπλισμού,τις συνθήκες όχλησης και γειτνίασης και καθώς δεν υπάρχει υποδομή εποπτείας θα καταλήξουν όλα αυτά στις αίθουσες των δικαστηρίων
    και στην διαιώνιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.
    3.Η βασικότερη ένσταση επί του σχεδίου Νόμου είναι τα θέματα ασφάλειας που θα δημιουργηθούν στα οχήματα λόγω του ότι θα βαφτιστούν επισκευαστές άτομα με ελλιπή ή και ανεπαρκή
    εκπαίδευση και κατάρτιση.
    4.Τα πολυπληθή παράνομα συνεργεία θα νομιποιηθούν χωρίς να πληρούν τις προυποθέσεις μιας και ο έλεγχος και η εποπτεία από τις υπηρεσίες είναι πρακτικά αδύνατη αυτή τη στιγμή.
    Αυτό θα δημιουργήσει αυτόματα συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού με τα νομίμως υφιστάμενα συνεργεία καθώς και σημαντικά θέματα υποβιβασμού της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
    Τέλος συντασόμεθα με τις απόψεις που διατυπώθηκαν από την Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ η οποία σαν συνδικαλιστικό όργανο του χώρου θα έπρεπε να ήταν ο βασικός σύμβουλος του νομοθετικού έργου
    σχετικά με τα συνεργεία

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΣΠ.ΖΑΓΓΑΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΕΚΑΣ

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 18:00 | ΒΑΛΑΣΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    Για την ίδρυση και λειτουργία των συνεργείων επισκευής οχημάτων υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις τις οποίες καλώς έχει επιβάλει η πολιτεία μέσω της νομοθεσίας. Με το Άρθρο 8 (απλούστευσης ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων) θεωρώ ότι η ίδια η πολιτεία, λόγω έλλειψης προσωπικού στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα καταφέρει με μόνο την απλή γνωστοποίηση (του Άρθρου 8) να δημιουργήσει πληθώρα μη νόμιμων επιχειρήσεων, που θα λειτουργούν μέχρι και εάν τους γίνει κάποιος έλεγχος με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία, την οδική ασφάλεια των πολιτών, αλλά και την περιβαλλοντολογική ισορροπία. Ήδη στην επικράτεια λειτουργεί μεγάλος αριθμός συνεργείων επισκευής οχημάτων χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, πράγμα το οποίο θα έβαζε σε μία τάξη η ενεργοποίηση του ψηφιακού μητρώου των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών. Θεωρώ λοιπόν ότι η ίδια η πολιτεία θα τρέχει μετέπειτα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που θα δημιουργηθούν με βάση το παραπάνω άρθρο. Ως εκ τούτου λοιπόν, πιστεύω ότι το Άρθρο 8 θα επιφέρει μια ανισορροπία στον κλάδο επισκευής και συντήρησης οχημάτων και πρέπει να αποσυρθεί.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 17:39 | ΜΠΑΓΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

    Κύριε Υπουργέ

    Θεωρούμε ότι η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» και λειτουργία πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και, εν τέλει,
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 14:05 | ΣΥΛΟΓΟΣ ΦΑΝ &ΒΑΦΕΩΝ Ν.ΑΧΑΙΑΣ

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 1575/1985, Π.Δ. 78/1988 κλπ) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για τη λειτουργία συνεργείου συντήρησης και επισκευής οχημάτων υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις ως προς:
    1) Τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα και ύψη ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    2) Τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    3) Τον τεχνικό υπεύθυνο με την αντίστοιχη άδεια άσκησης ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις ελέγχονται και εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου.
    Εάν τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής οχημάτων ενταχθούν στις δραστηριότητες που υπόκεινται σε γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας τότε θα δύναται μία οικονομική δραστηριότητα να γνωστοποιεί την ίδρυση και λειτουργία συνεργείου χωρίς πρότερο έλεγχο με αποτέλεσμα:
    . Να λειτουργεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα έως και εάν γίνει αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία για έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων.Καθώς είναι γνωστό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν έλλειψη προσωπικού υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργεί συνεργείο επισκευής και συντήρησης χωρίς τεχνικό υπεύθυνο και να μην ελεγχθεί ποτέ με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του πολίτη
    . Να λειτουργεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και να τηρεί φάκελο με τα απαιτούμενα έγγραφα αλλά κατά την αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία να διαπιστωθεί ότι δεν τηρεί τους όρους και προϋποθέσεις.
    Στην περίπτωση αυτή αν π.χ. δεν τηρούνται οι όροι της καταλληλότητας της θέσης (π.χ. γειτονικά με σχολείο ή αποστάσεις από επικίνδυνα σημεία πρατηρίων υγρών καυσίμων κλπ.) πάλι τίθεται θέμα ασφάλειας για το διάστημα λειτουργίας του. Επίσης οι διοικητικές κυρώσεις δεν θα είναι η επιβολή προστίμου αλλά η σφράγιση του συνεργείου. Υπάρχουν δηλαδή όροι και προϋποθέσεις με τους οποίους δεν θα μπορεί να συμμορφωθεί το συνεργείο (π.χ. καταλληλότητα θέσης, απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα κλπ) με αποτέλεσμα τη σφράγισή του και την οικονομική καταστροφή του είτε από άγνοια είτε από λάθος επιλογή τεχνικών ή οικονομικών συμβούλων.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 12:52 | ΔΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ

    Τα συνεργεία αυτοκινήτων αποτελούν επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο απαιτούμενο αναγκαίο εξοπλισμό και συγκεκριμένες κτιριακές προδιαγραφές και χωροταξικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η ασφαλής επισκευή και συντήρηση των οχημάτων και, κατ’ επέκταση, η οδική ασφάλεια,
    Οι υπάρχουσες υπηρεσιακές υποδομές και στελεχώσεις δεν επαρκούν, ούτε κατ’ ελάχιστον, στις απαιτήσεις ελέγχου, εποπτείας και αυτοψίας των εγκαταστάσεων των χιλιάδων λειτουργούντων συνεργείων αυτοκινήτων, δεδομένου, μάλιστα, ότι στις σχετικές διαδικασίες εμπλέκονται περισσότερες καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες από διαφορετικά υπουργεία.
    Η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας των συνεργείων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» παράνομων εγκαταστάσεων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 12:38 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΤΗΡΗΣ

    Το υπό διαβούλευση άρθρο 8 που αφορά την απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει αρνητικές συνέπειες γιατί θα «νομιμοποιεί» τη λειτουργία πολλών παράνομων συνεργείων αφού θα υπάρχει αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και εν τέλει θα προκύψουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία. Θεωρώ ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 10:45 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 1575/1985, Π.Δ. 78/1988 κλπ) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για τη λειτουργία συνεργείου συντήρησης και επισκευής οχημάτων υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις ως προς:

    • Την καταλληλότητα της θέσης του συνεργείου
    • Τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα και ύψη ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον τεχνικό υπεύθυνο με την αντίστοιχη άδεια άσκησης ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις ελέγχονται και εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου.
    Εάν τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής οχημάτων ενταχθούν στις δραστηριότητες που υπόκεινται σε γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας τότε θα δύναται μία οικονομική δραστηριότητα να γνωστοποιεί την ίδρυση και λειτουργία συνεργείου χωρίς πρότερο έλεγχο με αποτέλεσμα:
    1. Να λειτουργεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα έως και εάν γίνει αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία για έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων.

    Καθώς είναι γνωστό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν έλλειψη προσωπικού υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργεί συνεργείο επισκευής και συντήρησης χωρίς τεχνικό υπεύθυνο και να μην ελεγχθεί ποτέ με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του πολίτη
    2. Να λειτουργεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και να τηρεί φάκελο με τα απαιτούμενα έγγραφα αλλά κατά την αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία να διαπιστωθεί ότι δεν τηρεί τους όρους και προϋποθέσεις.
    Στην περίπτωση αυτή αν π.χ. δεν τηρούνται οι όροι της καταλληλότητας της θέσης (π.χ. γειτνίαση με σχολείο ή αποστάσεις από επικίνδυνα σημεία πρατηρίων υγρών καυσίμων κλπ.) πάλι τίθεται θέμα ασφάλειας για το διάστημα λειτουργίας του. Επίσης οι διοικητικές κυρώσεις δεν θα είναι η επιβολή προστίμου αλλά η σφράγιση του συνεργείου. Υπάρχουν δηλαδή όροι και προϋποθέσεις με τους οποίους δεν θα μπορεί να συμμορφωθεί το συνεργείο (π.χ. καταλληλότητα θέσης, απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα κλπ) με αποτέλεσμα τη σφράγισή του και την οικονομική καταστροφή του είτε από άγνοια είτε από λάθος επιλογή τεχνικών ή οικονομικών συμβούλων.

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 10:19 | ΣΕΑΒΑΑΠ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ
    ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΜΑΞΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΦΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
    ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1982 ΑΡΙΘ. ΑΠΟΦ. ΠΡΩΤΟΔ. ΑΘΗΝΩΝ 2594/82
    ΖΗΝΩΝΟΣ 29-31*104-37 ΑΘΗΝΑ* ΤΗΛ. 210 5235369 FAX. 210 5200153
    http://www.seavaap.gr e-mail: seavaap@gmail.com

    Αρ. Πρωτ. 2654 Αθήνα 27/1/2021

    Θέμα: Οι θέσεις του ΣΕΑΒΑΑΠ αναφορικά με τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις για τη διαδικασία γνωστοποίησης των συνεργείων (άρθρο 8).

    Σχετικά με την ένταξη των συνεργείων συντήρησης και επισκευής συνήθων και βαρέων οχημάτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, στις δραστηριότητες που υπόκεινται σε καθεστώς γνωστοποίησης μέσω notifybusiness σύμφωνα με το οποίο:
    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
     Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιες εποπτικές αρχές ενημερώνονται από τον φορέα μιας οικονομικής δραστηριότητας για την έναρξη εγκατάστασης ή/και λειτουργίας της δραστηριότητάς του και για οποιαδήποτε μεταβολή σχετικά με αυτήν.
    Πραγματοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου που πρόκειται να εγκαταστήσει ή να λειτουργήσει τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένη θέση και αποτελεί προϋπόθεση εγκατάστασης ή λειτουργίας αυτής αντίστοιχα. Από την υποβολή της γνωστοποίησης ξεκινά άμεσα η εγκατάσταση ή η λειτουργία της δραστηριότητας, χωρίς να απαιτείται αντίστοιχη άδεια. Αυτό ισχύει μόνο για τις δραστηριότητες ή τις ενέργειες, για τις οποίες ισχύει το καθεστώς της γνωστοποίησης

     Προϋποθέτει ότι ο χώρος άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας πληροί όλες τις χωροταξικές ή τεχνικές απαιτήσεις και ότι έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες εγκρίσεις. Στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας τηρείται υποχρεωτικά φάκελος με όλα τα απαιτούμενα από τις σχετικές διατάξεις έγγραφα (π.χ. διοικητικές άδειες, εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κ.λπ.)
    Οι δραστηριότητες που υπόκεινται στην παρούσα φάση σε καθεστώς γνωστοποίησης είναι:
    o μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες
    o καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέατρα και κινηματογράφοι
    o τουριστικά καταλύματα και πισίνες εντός αυτών
    o κέντρα αποθήκευσης και διανομής
    o εξορυκτικές δραστηριότητες
    o συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών

    Και με βάση τις παραδοχές ότι:
    α. τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων οχημάτων:
    – αποτελούν επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο απαιτούμενο αναγκαίο εξοπλισμό και συγκεκριμένες κτιριακές προδιαγραφές και χωροταξικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η ασφαλής επισκευή και συντήρηση των οχημάτων και, κατ’ επέκταση, η οδική ασφάλεια,
    – αποτελούν εγκαταστάσεις μέσης έως και υψηλής επικινδυνότητας εντός του αστικού ιστού, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα πολεοδομικής φύσης και απαιτεί αυξημένες υπηρεσιακές δυνατότητες ελέγχου και εποπτείας αυτών.
    β. στη χώρα μας λειτουργεί μεγάλος αριθμός παράνομων εγκαταστάσεων «συνεργείων» αυτοκινήτων,
    γ. δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το προβλεπόμενο μητρώο συνεργείων,
    δ. οι υπάρχουσες υπηρεσιακές υποδομές και στελεχώσεις δεν επαρκούν, ούτε κατ’ ελάχιστον, στις απαιτήσεις ελέγχου, εποπτείας και αυτοψίας των εγκαταστάσεων των χιλιάδων λειτουργούντων συνεργείων αυτοκινήτων, δεδομένου, μάλιστα, ότι στις σχετικές διαδικασίες εμπλέκονται περισσότερες καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες από διαφορετικά υπουργεία.
    ε. το νομικό πλαίσιο αδειοδότησης των συνεργείων αυτοκινήτων, μετά και την ΚΥΑ οικ.81590/1446/Φ.4.2./2015 (ΦΕΚ τ. Β 3002/2015) και την ένταξη των εγκαταστάσεων αυτών στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης, έχει ήδη απλοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού,

    στ. τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείων, εκ των οποίων, μάλιστα, τα πέντε (5) αναζητούνται υπηρεσιακά, είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα για τη διασφάλιση της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων.

    Θεωρούμε ότι η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας των συνεργείων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» παράνομων εγκαταστάσεων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και, εν τέλει,
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 1575/1985, Π.Δ. 78/1988 κλπ) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για τη λειτουργία συνεργείου συντήρησης και επισκευής οχημάτων υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις ως προς:

    • Την καταλληλότητα της θέσης του συνεργείου
    • Τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα και ύψη ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον τεχνικό υπεύθυνο με την αντίστοιχη άδεια άσκησης ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις ελέγχονται και εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου.
    Εάν τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής οχημάτων ενταχθούν στις δραστηριότητες που υπόκεινται σε γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας τότε θα δύναται μία οικονομική δραστηριότητα να γνωστοποιεί την ίδρυση και λειτουργία συνεργείου χωρίς πρότερο έλεγχο με αποτέλεσμα:
    1. Να λειτουργεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα έως και εάν γίνει αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία για έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων.

    Καθώς είναι γνωστό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν έλλειψη προσωπικού υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργεί συνεργείο επισκευής και συντήρησης χωρίς τεχνικό υπεύθυνο και να μην ελεγχθεί ποτέ με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του πολίτη
    2. Να λειτουργεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και να τηρεί φάκελο με τα απαιτούμενα έγγραφα αλλά κατά την αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία να διαπιστωθεί ότι δεν τηρεί τους όρους και προϋποθέσεις.
    Στην περίπτωση αυτή αν π.χ. δεν τηρούνται οι όροι της καταλληλότητας της θέσης (π.χ. γειτνίαση με σχολείο ή αποστάσεις από επικίνδυνα σημεία πρατηρίων υγρών καυσίμων κλπ.) πάλι τίθεται θέμα ασφάλειας για το διάστημα λειτουργίας του. Επίσης οι διοικητικές κυρώσεις δεν θα είναι η επιβολή προστίμου αλλά η σφράγιση του συνεργείου. Υπάρχουν δηλαδή όροι και προϋποθέσεις με τους οποίους δεν θα μπορεί να συμμορφωθεί το συνεργείο (π.χ. καταλληλότητα θέσης, απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα κλπ) με αποτέλεσμα τη σφράγισή του και την οικονομική καταστροφή του είτε από άγνοια είτε από λάθος επιλογή τεχνικών ή οικονομικών συμβούλων.

    Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

    Ποτήρης Μιχαήλ Παπασυννεφάκης Γεώργιος

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 10:24 | ΠΑΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης

  • 27 Ιανουαρίου 2021, 01:23 | Ηλιας

    Σας γνωστοποιούμε τις θέσεις μας
    1. Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις που
    έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης.
    2. Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις πουέχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως
    να αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης. Στην διαδικασία απλοποίησης δεν έχουν συμπεριληφθεί τα Ι. ΚΤΕΟ τα οποία εκτελούν μόνο σε ελέγχους των οχημάτων χωρίς να τα επισκευάζουν. Αντιθέτως και προφανέστατα, τα συνεργεία διενεργούν εκτός από τους ελέγχους και τις επισκευές των αυτοκινήτων, συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι τα συνεργεία δεν πρέπει να υπαχθούν σε αυτό το σχέδιο νόμου. Ήδη με τις
    υπάρχουσες διαδικασίες ο χρόνος λήψης βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας είναι το μέγιστο 15 μέρες, ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο διενεργούνται οι έλεγχοι όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες

  • Κύριε Υπουργέ
    Αναφορικά με την διαβούλευση και του άρθρου 8 την απλούστευση ίδρυσης και λειτουργία συνεργείων αυτοκινήτων .
    Η διαδικασία έναρξης λειτουργίας χωρίς την προσκόμιση του πλήρους φακέλου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τους υπηρεσιακούς έλεγχους, δημιουργεί ζητήματα ορθής λειτουργιάς των συνεργειών.
    Ο μη επαρκής ελεγκτικός μηχανισμός (στελέχωση ελεγκτικών υπηρεσιών) και η χρονοβόρα διαδικασία έλεγχου ακόμα και των υπαρχόντων συνεργειών από τους εμπλεκομένους φορείς Διεύθυνση Μεταφορών, Πολεοδομία και Περιβάλλοντος έχουν ως αποτέλεσμα τη μη διασφάλιση της δημοσιάς υγείας, πλειάδα παράνομων συνεργειών και τη μη διασφάλιση των σωστών παρεχόμενων υπηρεσιών.
    Τασσόμαστε υπέρ της απλοποίησης της έναρξης λειτουργιάς των συνεργειών εφόσον ολοκληρωθεί και λειτουργήσει το ψηφιακό μητρώο συνεργειών του Υπουργείου Μεταφορών και υπάρξουν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Οπότε θεωρούμε ότι η χρονική στιγμή για κάτι τέτοιο είναι ακατάλληλη.

  • 26 Ιανουαρίου 2021, 18:22 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΖΑΣ

    Το υπό διαβούλευση άρθρο 8 που αφορά την απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει αρνητικές συνέπειες γιατί θα «νομιμοποιεί» τη λειτουργία πολλών παράνομων συνεργείων αφού θα υπάρχει αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και εν τέλει θα προκύψουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία. Θεωρώ ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα.

  • 26 Ιανουαρίου 2021, 16:28 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί.Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά ρωτήστε τα αρμόδια όργανα Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.

  • 26 Ιανουαρίου 2021, 14:05 | Θανάσης

    Τα συνεργεία και τα πλυντήρια οχημάτων έχουν καταταχθεί λανθασμένα και αντιεπιστημονικά στα επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης. Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και χρηματοδότηση στο παρόν νομοσχέδιο ώστε να απομακρυνθούν αυτές οι επιχειρήσεις από τις περιοχές με Πολεοδομικό χαρακτηρισμό : αποκλειστικής κατοικίας, αμιγούς κατοικίας και γενικής κατοικίας, και να καταταχθούν ως επιχειρήσεις υψηλής όχλησης. Θα πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα τον σχεδιασμό για να μετεγκατάστασή τους με πρόβλεψη χρηματοδότησης (περιβαλλοντική επιδότηση έργων μέσω ΕΣΠΑ, άτοκη δανειοδότηση με εγγύηση του Δημοσίου) Έτσι θα μειωθεί η προκαλούμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση και η κατάληψη των οδοστρωμάτων και των πεζοδρομίων ενώ παράλληλα θα μειωθεί και η ηχορύπανση. Εδώ έγινε ολόκληρη επανάσταση για να φύγουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες από τα κέντρα των πόλεων και απλοποιείτε την ίδρυση αυτών των επιχειρήσεων που πολλές από αυτές προκαλούν πλείστα όσα προβλήματα ; Η μόνη εξαίρεση θα μπορούσε να είναι (όπως και στα πρατήρια υγρών καυσίμων) να παραμείνουν αυτές στις οποίες συναινούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες των κτιρίων στα οποία αυτές στεγάζονται (π.χ. στην περίπτωση πολυκατοικιών )

  • 26 Ιανουαρίου 2021, 10:47 | ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    Σχετικά με την διαβούλευση και του άρθρου 8 «απλούστευση ίδρυσης και λειτουργία συνεργείων αυτοκινήτων» πιστεύω ότι η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    *τη «νομιμοποίηση» και λειτουργία πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων,
    *την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και, εν τέλει,
    *σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

    Θα τασσόμουν υπέρ της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των συνεργείων, η οποία θα μπορούσε να γίνει, εφόσον είχε ολοκληρωθεί και λειτουργούσε το Ψηφιακό Μητρώο των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών και υπήρχε ο αναγκαίος ελεγκτικός μηχανισμός.

    Λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας και της σημασίας των συνεργείων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, θεωρώ ότι είναι παντελώς άκαιρη και δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα.
    Οπότε, σε κάθε περίπτωση, τάσσομαι υπέρ της διαδικασίας εγκρίσεως αντί της διαδικασίας γνωστοποίησης.

  • 26 Ιανουαρίου 2021, 10:34 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΛΟΥΚΑΣ

    Θεωρώ ότι η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» και λειτουργία πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και, εν τέλει,
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

    Θα τασσόμουν προφανώς υπέρ της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των συνεργείων, η οποία θα μπορούσε να γίνει, εφόσον είχε ολοκληρωθεί και λειτουργούσε το Ψηφιακό Μητρώο των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών και υπήρχε ο αναγκαίος ελεγκτικός μηχανισμός.
    Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας και της σημασίας των συνεργείων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, θεωρώ ότι είναι παντελώς άκαιρη και δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα.
    Οπότε, σε κάθε περίπτωση, τάσσομαι υπέρ της διαδικασίας εγκρίσεως αντί της διαδικασίας γνωστοποίησης.

  • 26 Ιανουαρίου 2021, 10:57 | ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

    Θεωρώ ότι η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» και λειτουργία πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και, εν τέλει,
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

    Θα τασσόμουν προφανώς υπέρ της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των συνεργείων, η οποία θα μπορούσε να γίνει, εφόσον είχε ολοκληρωθεί και λειτουργούσε το ψηφιακό μητρώο των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών και υπήρχε ο αναγκαίος ελεγκτικός μηχανισμός. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας και της σημασίας των συνεργείων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, θεωρώ ότι είναι παντελώς άκαιρη και δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, τάσσομαι υπέρ της διαδικασίας εγκρίσεως αντί της διαδικασίας γνωστοποίησης.

  • 26 Ιανουαρίου 2021, 09:27 | ΣΑΒΦΒΑΝΘ

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΦΑΝΟΠΟΙΩΝ – ΒΑΦΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αρ. πρωτ.:8482
    Θεσ/νίκη, 26/01/2021

    Θέμα: Οι θέσεις του ΣΑΒΦΒΑΝΘ αναφορικά με τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις για τη διαδικασία γνωστοποίησης των συνεργείων (άρθρο 8).

    Με το παρόν απευθυνόμαστε αρμοδίως, αναφορικά με την, υπό διαβούλευση, ένταξη των συνεργείων συντήρησης και επισκευής συνήθων και βαρέων οχημάτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, στις δραστηριότητες που υπόκεινται σε καθεστώς γνωστοποίησης μέσω notifybusiness, σύμφωνα με το οποίο:

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
     Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιες εποπτικές αρχές ενημερώνονται από τον φορέα μιας οικονομικής δραστηριότητας για την έναρξη εγκατάστασης ή/και λειτουργίας της δραστηριότητάς του και για οποιαδήποτε μεταβολή σχετικά με αυτήν.
     Πραγματοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου που πρόκειται να εγκαταστήσει ή να λειτουργήσει τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένη θέση και αποτελεί προϋπόθεση εγκατάστασης ή λειτουργίας αυτής αντίστοιχα. Από την υποβολή της γνωστοποίησης ξεκινά άμεσα η εγκατάσταση ή η λειτουργία της δραστηριότητας, χωρίς να απαιτείται αντίστοιχη άδεια. Αυτό ισχύει μόνο για τις δραστηριότητες ή τις ενέργειες, για τις οποίες ισχύει το καθεστώς της γνωστοποίησης
     Προϋποθέτει ότι ο χώρος άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας πληροί όλες τις χωροταξικές ή τεχνικές απαιτήσεις και ότι έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες εγκρίσεις. Στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας τηρείται υποχρεωτικά φάκελος με όλα τα απαιτούμενα από τις σχετικές διατάξεις έγγραφα (π.χ. διοικητικές άδειες, εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κ.λπ.)

    Οι δραστηριότητες που υπόκεινται στην παρούσα φάση σε καθεστώς γνωστοποίησης είναι:
    o μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες
    o καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέατρα και κινηματογράφοι
    o τουριστικά καταλύματα και πισίνες εντός αυτών
    o κέντρα αποθήκευσης και διανομής
    o εξορυκτικές δραστηριότητες
    o συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών

    Με βάση τις παραδοχές ότι:
    α. τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων οχημάτων:
    – αποτελούν επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο απαιτούμενο αναγκαίο εξοπλισμό και συγκεκριμένες κτιριακές προδιαγραφές και χωροταξικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η ασφαλής επισκευή και συντήρηση των οχημάτων και, κατ’ επέκταση, η οδική ασφάλεια,
    – αποτελούν εγκαταστάσεις μέσης έως και υψηλής επικινδυνότητας εντός του αστικού ιστού, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα πολεοδομικής φύσης και απαιτεί αυξημένες υπηρεσιακές δυνατότητες ελέγχου και εποπτείας αυτών.
    β. στη χώρα μας λειτουργεί μεγάλος αριθμός παράνομων εγκαταστάσεων «συνεργείων» αυτοκινήτων,
    γ. δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το προβλεπόμενο ψηφιακό μητρώο συνεργείων, που θα τηρείται από το Υπουργείο Μεταφορών,
    δ. οι υπάρχουσες υπηρεσιακές υποδομές και στελεχώσεις δεν επαρκούν, ούτε κατ’ ελάχιστον, στις απαιτήσεις ελέγχου, εποπτείας και αυτοψίας των εγκαταστάσεων των χιλιάδων λειτουργούντων συνεργείων αυτοκινήτων, δεδομένου, μάλιστα, ότι στις σχετικές διαδικασίες εμπλέκονται περισσότερες καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες από διαφορετικά υπουργεία,
    ε. το νομικό πλαίσιο αδειοδότησης των συνεργείων αυτοκινήτων, μετά και την ΚΥΑ οικ.81590/1446/Φ.4.2./2015 (ΦΕΚ τ. Β 3002/2015) και την ένταξη των εγκαταστάσεων αυτών στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης, έχει ήδη απλοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού,
    στ. τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείων, εκ των οποίων, μάλιστα, τα πέντε (5) αναζητούνται υπηρεσιακά, είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα για τη διασφάλιση της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας της εγκατάστασης,
    ζ. τα απαιτούμενα εκ του νόμου δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας διασφαλίζουν τον στοιχειώδη έλεγχο νομιμότητας και τήρησης.

    Θεωρούμε ότι η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» και λειτουργία πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και, εν τέλει,
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 1575/1985, Π.Δ. 78/1988 κλπ) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για τη λειτουργία συνεργείου συντήρησης και επισκευής οχημάτων προβλέπονται όροι και προϋποθέσεις ως προς:
    • Την καταλληλότητα της θέσης του συνεργείου
    • Τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα και ύψη ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον τεχνικό υπεύθυνο με την αντίστοιχη βεβαίωσης άσκησης επιτηδεύματος ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου.

    Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις ελέγχονται και εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου.

    Εάν τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής οχημάτων ενταχθούν στις δραστηριότητες που υπόκεινται σε γνωστοποίηση, τότε θα δύναται μία οικονομική δραστηριότητα να γνωστοποιεί την ίδρυση και λειτουργία συνεργείου χωρίς πρότερο έλεγχο με αποτέλεσμα:

    1. Να λειτουργούν εγκαταστάσεις για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν ελεγχθεί, ούτε κατ’ ελάχιστον, αναφορικά με το αν πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και αν διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό.
    2. Δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν σημαντικότατη έλλειψη ελεγκτικού προσωπικού και μηχανισμών, υπάρχει ο κίνδυνος λειτουργίας συνεργείων επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων χωρίς τεχνικό υπεύθυνο, τα οποία δεν θα ελεγχθούν ποτέ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του πολίτη.
    3. Να λειτουργούν εγκαταστάσεις για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και να τηρούν φάκελο με τα απαιτούμενα έγγραφα, αλλά κατά την αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία (αν πραγματοποιηθεί ποτέ) να διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας. Στην περίπτωση αυτή, αν π.χ. δεν τηρούνται οι όροι της καταλληλότητας της θέσης (π.χ. γειτνίαση με σχολείο ή αποστάσεις από επικίνδυνα σημεία – πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ) τίθεται σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας για το διάστημα λειτουργίας τους. Επίσης, όσον αφορά στις διοικητικές κυρώσεις, θα επιβάλλεται η σφράγιση του συνεργείου, καθώς θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις με τους οποίους δεν θα μπορεί να συμμορφωθεί το συνεργείο (π.χ. καταλληλότητα θέσης, απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα κλπ), με αποτέλεσμα τη σφράγισή του και την οικονομική καταστροφή της επιχείρησης, είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή τεχνικών ή οικονομικών συμβούλων.

    Το Σωματείο Αδειούχων Βιοτεχνών Φανοποιών Βαφέων Αυτοκινήτων Νομού Θεσσαλονίκης ως πρωτοβάθμια Επαγγελματική Οργάνωση του κλάδου των ειδικοτήτων (Βαφέων – Φανοποιών) πάνω στον έλεγχο, συντήρηση, επισκευή και τεχνική υποστήριξη των αυτοκινήτων, τάσσεται, προφανώς, υπέρ της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των συνεργείων, η οποία θα μπορούσε να γίνει, εφόσον είχε ολοκληρωθεί και λειτουργούσε το ψηφιακό μητρώο των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών και υπήρχε ο αναγκαίος ελεγκτικός μηχανισμός.

    Ωστόσο, λαμβανομένων υπ’ όψιν των δεδομένων της ελληνικής πραγματικότητας και της σημασίας των συνεργείων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, θεωρούμε ότι είναι παντελώς άκαιρη και δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα.

    Οπότε, σε κάθε περίπτωση, τασσόμαστε υπέρ της διαδικασίας εγκρίσεως αντί της διαδικασίας γνωστοποίησης.

    Με εκτίμηση, για το Δ.Σ.

    O ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

  • 25 Ιανουαρίου 2021, 16:52 | Παληογιάννης Δημήτρης

    κύριε υπουργέ

    σχετικά με με την διαβούλευση και του άρθρου 8 απλούστευση ίδρυσης και λειτουργία συνεργείων αυτοκινήτων .
    πιστεύω ότι στην παρούσα φάση οι διευθύνσεις μεταφορών ανά την Ελλάδα και οι διευθύνσεις πολεοδομίας και περιβάλλοντος δεν είναι έτοιμες να μπορέσουν μετά την ηλεκτρονική κατάθεση γνωστοποίησης για την άδεια λειτουργίας συνεργείων.θα παρουσιαστεί ένας φαύλος κύκλος με πολλά παράνομα συνεργεία ,και το γνωρίζω πολύ καλά λόγω και της ιδιότητας για αρκετά χρόνια ως πρόεδρος συλλόγου συνεργείων .ο φάκελος από την πρώτη κατάθεση θα πρέπει να είναι πλήρεις με όλα τα δικαιολογητικά αδειοδότησης ,πολεοδομίας ,περιβάλλοντος ,και με την εφαρμογή του μητρώου συνεργείων ο επαγγελματίας συνάδελφος να ανοίξει το συνεργείο .
    Η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και η περιβαλλοντολογική ισορροπία θα πρέπει να μπουν στον μέγιστο βαθμό .

  • 25 Ιανουαρίου 2021, 15:52 | ΕΟΒΕΑΜΜ

    Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.
    ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ
    (ΑΡΙΘ. ΑΝΑΓΝ. 1024/1970)

    Καποδιστρίου 24 106 82 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210 5138913 5142222 Fax: 210 5138913
    http://www.eoveamm.gr email :eoveamm@acsmi.gr

    Αριθ. Πρωτ. 16926 Αθήνα 25/1/2021

    Θέμα: Οι θέσεις της ΕΟΒΕΑΜΜ αναφορικά με τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις για τη διαδικασία γνωστοποίησης των συνεργείων (άρθρο 8).

    Η ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ (ΕΟΒΕΑΜΜ), είναι η Πανελλήνια Δευτεροβάθμια Αντιπροσωπευτική Ομοσπονδιακή Επαγγελματική Οργάνωση του κλάδου των ειδικοτήτων των Ανεξάρτητων Συνεργείων πάνω στον έλεγχο, συντήρηση, επισκευή και τεχνική υποστήριξη των αυτοκινήτων οχημάτων, μηχανημάτων, μοτοσυκλετών και μηχανών θαλάσσης. Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και του «Διεθνούς Συνδέσμου Επισκευαστών Αμαξωμάτων-AIRC».
    Αριθμεί:
    56 Πρωτοβάθμια Σωματεία Μέλη
    18.000 Ανεξάρτητα Συνεργεία Ειδικότητας
    80.000 Εργαζόμενους Τεχνίτες Αυτοκινήτου
    70% της Παροχής Υπηρεσιών μετά την πώληση
    85% Αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου
    51 Χρόνια συνεχούς λειτουργίας

    Με το παρόν απευθυνόμαστε αρμοδίως, αναφορικά με την, υπό διαβούλευση, ένταξη των συνεργείων συντήρησης και επισκευής συνήθων και βαρέων οχημάτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, στις δραστηριότητες που υπόκεινται σε καθεστώς γνωστοποίησης μέσω notifybusiness, σύμφωνα με το οποίο:

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
     Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιες εποπτικές αρχές ενημερώνονται από τον φορέα μιας οικονομικής δραστηριότητας για την έναρξη εγκατάστασης ή/και λειτουργίας της δραστηριότητάς του και για οποιαδήποτε μεταβολή σχετικά με αυτήν.
     Πραγματοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου που πρόκειται να εγκαταστήσει ή να λειτουργήσει τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένη θέση και αποτελεί προϋπόθεση εγκατάστασης ή λειτουργίας αυτής αντίστοιχα. Από την υποβολή της γνωστοποίησης ξεκινά άμεσα η εγκατάσταση ή η λειτουργία της δραστηριότητας, χωρίς να απαιτείται αντίστοιχη άδεια. Αυτό ισχύει μόνο για τις δραστηριότητες ή τις ενέργειες, για τις οποίες ισχύει το καθεστώς της γνωστοποίησης
     Προϋποθέτει ότι ο χώρος άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας πληροί όλες τις χωροταξικές ή τεχνικές απαιτήσεις και ότι έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες εγκρίσεις. Στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας τηρείται υποχρεωτικά φάκελος με όλα τα απαιτούμενα από τις σχετικές διατάξεις έγγραφα (π.χ. διοικητικές άδειες, εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κ.λπ.)
    Οι δραστηριότητες που υπόκεινται στην παρούσα φάση σε καθεστώς γνωστοποίησης είναι:
    o μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες
    o καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέατρα και κινηματογράφοι
    o τουριστικά καταλύματα και πισίνες εντός αυτών
    o κέντρα αποθήκευσης και διανομής
    o εξορυκτικές δραστηριότητες
    o συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών

    Με βάση τις παραδοχές ότι:
    α. τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων οχημάτων:
    – αποτελούν επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο απαιτούμενο αναγκαίο εξοπλισμό και συγκεκριμένες κτιριακές προδιαγραφές και χωροταξικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η ασφαλής επισκευή και συντήρηση των οχημάτων και, κατ’ επέκταση, η οδική ασφάλεια,
    – αποτελούν εγκαταστάσεις μέσης έως και υψηλής επικινδυνότητας εντός του αστικού ιστού, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα πολεοδομικής φύσης και απαιτεί αυξημένες υπηρεσιακές δυνατότητες ελέγχου και εποπτείας αυτών.
    β. στη χώρα μας λειτουργεί μεγάλος αριθμός παράνομων εγκαταστάσεων «συνεργείων» αυτοκινήτων,
    γ. δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το προβλεπόμενο ψηφιακό μητρώο συνεργείων, που θα τηρείται από το Υπουργείο Μεταφορών,
    δ. οι υπάρχουσες υπηρεσιακές υποδομές και στελεχώσεις δεν επαρκούν, ούτε κατ’ ελάχιστον, στις απαιτήσεις ελέγχου, εποπτείας και αυτοψίας των εγκαταστάσεων των χιλιάδων λειτουργούντων συνεργείων αυτοκινήτων, δεδομένου, μάλιστα, ότι στις σχετικές διαδικασίες εμπλέκονται περισσότερες καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες από διαφορετικά υπουργεία.
    ε. το νομικό πλαίσιο αδειοδότησης των συνεργείων αυτοκινήτων, μετά και την ΚΥΑ οικ.81590/1446/Φ.4.2./2015 (ΦΕΚ τ. Β 3002/2015) και την ένταξη των εγκαταστάσεων αυτών στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης, έχει ήδη απλοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού,
    στ. τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείων, εκ των οποίων, μάλιστα, τα πέντε (5) αναζητούνται υπηρεσιακά, είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα για τη διασφάλιση της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας της εγκατάστασης,
    ζ. τα απαιτούμενα εκ του νόμου δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας διασφαλίζουν τον στοιχειώδη έλεγχο νομιμότητας και τήρησης.

    Θεωρούμε ότι η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» και λειτουργία πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και, εν τέλει,
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 1575/1985, Π.Δ. 78/1988 κλπ) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για τη λειτουργία συνεργείου συντήρησης και επισκευής οχημάτων προβλέπονται όροι και προϋποθέσεις ως προς:
    • Την καταλληλότητα της θέσης του συνεργείου
    • Τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα και ύψη ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον τεχνικό υπεύθυνο με την αντίστοιχη βεβαίωσης άσκησης επιτηδεύματος ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου.
    Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις ελέγχονται και εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου.
    Εάν τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής οχημάτων ενταχθούν στις δραστηριότητες που υπόκεινται σε γνωστοποίηση, τότε θα δύναται μία οικονομική δραστηριότητα να γνωστοποιεί την ίδρυση και λειτουργία συνεργείου χωρίς πρότερο έλεγχο με αποτέλεσμα:
    1. Να λειτουργούν εγκαταστάσεις για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν ελεγχθεί, ούτε κατ’ ελάχιστον, αναφορικά με το αν πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και αν διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό.
    2. Δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν σημαντικότατη έλλειψη ελεγκτικού προσωπικού και μηχανισμών, υπάρχει ο κίνδυνος λειτουργίας συνεργείων επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων χωρίς τεχνικό υπεύθυνο, τα οποία δεν θα ελεγχθούν ποτέ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του πολίτη.
    3. Να λειτουργούν εγκαταστάσεις για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και να τηρούν φάκελο με τα απαιτούμενα έγγραφα, αλλά κατά την αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία (αν πραγματοποιηθεί ποτέ) να διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας. Στην περίπτωση αυτή, αν π.χ. δεν τηρούνται οι όροι της καταλληλότητας της θέσης (π.χ. γειτνίαση με σχολείο ή αποστάσεις από επικίνδυνα σημεία – πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ) τίθεται σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας για το διάστημα λειτουργίας τους. Επίσης, όσον αφορά στις διοικητικές κυρώσεις, θα επιβάλλεται η σφράγιση του συνεργείου, καθώς θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις με τους οποίους δεν θα μπορεί να συμμορφωθεί το συνεργείο (π.χ. καταλληλότητα θέσης, απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα κλπ), με αποτέλεσμα τη σφράγισή του και την οικονομική καταστροφή της επιχείρησης, είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή τεχνικών ή οικονομικών συμβούλων.

    Η ΕΟΒΕΑΜΜ, ως ο πανελλήνιος αντιπροσωπευτικός επαγγελματικός φορέας των εκμεταλλευτών συνεργείων αυτοκινήτων, τάσσεται, προφανώς, υπέρ της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των συνεργείων, η οποία θα μπορούσε να γίνει, εφόσον είχε ολοκληρωθεί και λειτουργούσε το ψηφιακό μητρώο των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών και υπήρχε ο αναγκαίος ελεγκτικός μηχανισμός. Ωστόσο, λαμβανομένων υπ’ όψιν των δεδομένων της ελληνικής πραγματικότητας και της σημασίας των συνεργείων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, θεωρούμε ότι είναι παντελώς άκαιρη και δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, τασσόμαστε υπέρ της διαδικασίας εγκρίσεως αντί της διαδικασίας γνωστοποίησης.

    Με εκτίμηση

    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

    Αθανάσιος Νικολόπουλος Παναγιώτης Μακρής

  • 25 Ιανουαρίου 2021, 12:53 | Αγαμέμνονας

    Ένας αθώος άνθρωπος θα πει «μπράβο που μας ζητούν να συμβάλουμε στον διάλογο». Εγώ σκέφτομαι » γιατί αναρτούν στην διαβούλευση το σχέδιο αυτό και ζητούν την άποψή μας την στιγμή που δεν βλέπω να έχουν διευθετηθεί τα προβλήματα που έχει ήδη επισημάνει ο Συνήγορος του Πολίτη;» Κύριε Υπουργέ ξέρουμε …. ξέρουμε ……. Όσο και να προσπαθείτε να την προβάλετε ως σπουδαία μεταρρύθμιση εμείς θα έχουμε την δική μας επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη. Η επιστήμη είναι επιστήμη. Η πολιτική είναι πολιτική. Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά ρωτήστε τα αρμόδια όργανα (εάν δεν το έχετε κάνει) π.χ. τα τμήματα των Διευθύνσεων Μεταφορών που διενεργούν ελέγχους , τα Τμήματα Περιβάλλοντος που διενεργούν σχετικούς ελέγχους, διαβάστε τις επισημάνσεις του Συνήγορου του Πολίτη, ρωτήστε τα στελέχη της Πολεοδομίας και του Τ.Ε.Ε. που ασχολούνται με κτιριακά ζητήματα για την ισχύουσα νομοθεσία. Θα σας πουν τι θα πρέπει να νομοθετήσετε. Θα σας πουν ποια είναι η κατάσταση με αυτές τις επιχειρήσεις.

    Υ.Γ. Η Sofia έχει επισυνάψει σχετικά αρχεία

  • 25 Ιανουαρίου 2021, 11:31 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις που
    έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία
    απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως
    να          αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να
    διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης. Στην διαδικασία απλοποίησης δεν έχουν
    συμπεριληφθεί τα Ι. ΚΤΕΟ τα οποία εκτελούν μόνο σε ελέγχους των οχημάτων χωρίς
    να τα επισκευάζουν. Αντιθέτως και προφανέστατα, τα συνεργεία  διενεργούν εκτός
    από τους ελέγχους και τις επισκευές των αυτοκινήτων, συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι
    τα συνεργεία δεν πρέπει να υπαχθούν σε αυτό το σχέδιο νόμου. Ήδη με τις
    υπάρχουσες διαδικασίες ο χρόνος λήψης βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας είναι το
    μέγιστο 15 μέρες, ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο διενεργούνται οι 
    έλεγχοι όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 14:29 | ΠΕΤΡΟΣ Κ.

    1.Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης. Στην διαδικασία απλοποίησης δεν έχουν συμπεριληφθεί τα Ι. ΚΤΕΟ τα οποία εκτελούν μόνο σε ελέγχους των οχημάτων χωρίς να τα επισκευάζουν. Αντιθέτως και προφανέστατα, τα συνεργεία διενεργούν εκτός από τους ελέγχους και τις επισκευές των αυτοκινήτων, συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι τα συνεργεία δεν πρέπει να υπαχθούν σε αυτό το σχέδιο νόμου. Ήδη με τις υπάρχουσες διαδικασίες ο χρόνος λήψης βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας είναι το μέγιστο 15 μέρες, ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο διενεργούνται οι έλεγχοι όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

  • 22 Ιανουαρίου 2021, 23:13 | Γιώργος

    Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης. Στην διαδικασία απλοποίησης δεν έχουν συμπεριληφθεί τα Ι. ΚΤΕΟ τα οποία εκτελούν μόνο σε ελέγχους των οχημάτων χωρίς να τα επισκευάζουν. Αντιθέτως και προφανέστατα, τα συνεργεία διενεργούν εκτός από τους ελέγχους και τις επισκευές των αυτοκινήτων, συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι τα συνεργεία δεν πρέπει να υπαχθούν σε αυτό το σχέδιο νόμου. Ήδη με τις υπάρχουσες διαδικασίες ο χρόνος λήψης βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας είναι το μέγιστο 15 μέρες, ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο διενεργούνται οιhv έλεγχοι όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

  • 22 Ιανουαρίου 2021, 21:34 | ΚΟΥΛΟΥΣΙΑΣ ΝΙΚΟΛΟΑΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    Σας γνωστοποιούμε τις θέσεις μας

    1.Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης

    2.Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης. Στην διαδικασία απλοποίησης δεν έχουν συμπεριληφθεί τα Ι. ΚΤΕΟ τα οποία εκτελούν μόνο σε ελέγχους των οχημάτων χωρίς να τα επισκευάζουν. Αντιθέτως και προφανέστατα, τα συνεργεία διενεργούν εκτός από τους ελέγχους και τις επισκευές των αυτοκινήτων, συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι τα συνεργεία δεν πρέπει να υπαχθούν σε αυτό το σχέδιο νόμου. Ήδη με τις υπάρχουσες διαδικασίες ο χρόνος λήψης βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας είναι το μέγιστο 15 μέρες, ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο διενεργούνται οι έλεγχοι όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

  • 22 Ιανουαρίου 2021, 19:45 | κατσιόλας αναστάσιος

    Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι
    εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να   αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης

  • 21 Ιανουαρίου 2021, 17:18 | Sofia

    Σελίδα 57 :
    https://www.synigoros.gr/resources/eidikh-ek8esh–2.pdf
    και
    https://www.synigoros.gr/resources/20170327-eggrafo-stp.pdf

    Κύριε Υπουργέ παρακαλώ τοποθετηθείτε επίσημα για τα ανωτέρω.