Άρθρο 8 Απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων οχημάτων

Μετά από το άρθρο 164 του ν. 4442/2016 (Α΄230) προστίθεται Κεφάλαιο ΚΣΤ΄ ως εξής:
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ΄
ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Άρθρο 165
Πεδίο εφαρμογής

Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου εμπίπτουν τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων με ενδεικτικούς ΚΑΔ 45.20.1, 45.20.2 & 45.40.5.
Φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα μπορούν να ιδρύουν και να λειτουργούν τα ανωτέρω συνεργεία σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, του π.δ. 78/1988 (Α’ 34) και του ν. 1575/1985 (Α’ 207).

Άρθρο 166
Αρμόδια αρχή

Ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του παρόντος κεφαλαίου ορίζεται η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Άρθρο 167
Γνωστοποίηση λειτουργίας συνεργείου επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων

1. Τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, υπάγονται στο καθεστώς γνωστοποίησης του άρθρου 6. Η γνωστοποίηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) του άρθρου 14. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΟΠΣ-ΑΔΕ κατά το μέρος που αφορά στη γνωστοποίηση δραστηριότητας συνεργείου επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, η γνωστοποίηση κατατίθεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή είτε απευθείας στην αρμόδια αρχή είτε σε οποιοδήποτε φυσικό ή ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργεί ως Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ).
2. Η αρμόδια αρχή παραλαμβάνει σε κάθε περίπτωση τη γνωστοποίηση, η οποία υποβάλλεται από τον φορέα της δραστηριότητας με ευθύνη του για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν στοιχεία, και εκδίδει αποδεικτικό υποβολής. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης ο φορέας μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητας.
3. Αν πρόκειται να μεταβληθούν για οποιονδήποτε λόγο τα στοιχεία της γνωστοποίησης, ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται σε προηγούμενη γνωστοποίηση της επιδιωκόμενης μεταβολής. Σε περίπτωση αλλαγής του φορέα της δραστηριότητας, εφαρμόζεται το άρθρο 9.
4. Πριν από την υποβολή της αρχικής γνωστοποίησης ή της γνωστοποίησης μεταβολής ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται να διαθέτει όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά, τα οποία δεν συνυποβάλλονται με τη γνωστοποίηση, αλλά τηρούνται μαζί με το αποδεικτικό υποβολής της στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας, διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο.
5. Ειδικά για τα συνεργεία που παρέχουν υπηρεσίες σχετιζόμενες με ταχογράφους πάσης φύσεως πριν από την υποβολή της γνωστοποίησης απαιτείται πέραν των λοιπών δικαιολογητικών και έγκριση σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 165/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2014 (L 60), η οποία εκδίδεται από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
6. Για την υποβολή της γνωστοποίησης λειτουργίας συνεργείου επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων απαιτείται η καταβολή παραβόλου, σύμφωνα με το άρθρο 11 και την κοινή υπουργική απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 169.
7. Η αρμόδια αρχή υποχρεούται να κοινοποιεί αμελλητί τόσο την αρχική γνωστοποίηση όσο και τις μεταβολές της στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
8. Μετά από την έκδοση όλων των προβλεπόμενων στο παρόν κεφάλαιο κανονιστικών πράξεων, όπου στην κείμενη νομοθεσία γίνεται αναφορά σε άδεια λειτουργίας ή βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας νοείται η γνωστοποίηση λειτουργίας του παρόντος κεφαλαίου.
9. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης, ή από τον χρόνο κατά τον οποίο υπήρχε η υποχρέωση για την υποβολή της, η αρμόδια αρχή διενεργεί τους σχετικούς με τη γνωστοποίηση ελέγχους και προβαίνει σε ενέργειες εποπτείας, σύμφωνα με τα άρθρα 127-157 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5) και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτού. Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ν. 4512/2018 η αρμόδια αρχή διενεργεί τους εκ των υστέρων ελέγχους βάσει κριτηρίων κινδύνου.

Άρθρο 168
Κυρώσεις

1. Αν ο φορέας της δραστηριότητας παραλείψει την υποβολή γνωστοποίησης ή γνωστοποιήσει αναληθή στοιχεία ή παραλείψει την υποβολή γνωστοποίησης των στοιχείων σε περίπτωση επικείμενης μεταβολής, επιβάλλονται σε βάρος του οι κυρώσεις της παρ. 1 του άρθρου 15. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων ορίζεται ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας όπου έχει γνωστοποιηθεί ή όφειλε να έχει γνωστοποιηθεί η λειτουργία του συνεργείου.
2. Σε περίπτωση παραβίασης επιμέρους όρων και προϋποθέσεων κατά τη λειτουργία του συνεργείου που υπόκειται σε γνωστοποίηση, εφαρμόζονται οι κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας από τα αρμόδια όργανα που ορίζονται σε αυτή.
3. Όπου στη νομοθεσία προβλέπεται ως κύρωση η ανάκληση της άδειας λειτουργίας ή της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, από την έναρξη ισχύος του παρόντος κεφαλαίου νοείται η προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας του συνεργείου.

Άρθρο 169
Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται το περιεχόμενο και η διαδικασία της γνωστοποίησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που τηρούνται στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας, ο τρόπος γνωστοποίησης των στοιχείων σε περίπτωση επικείμενης μεταβολής τους, οι αρχές στις οποίες κοινοποιείται η γνωστοποίηση και οι μεταβολές της, προκειμένου να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη γνωστοποίηση, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθορίζονται το ύψος του παραβόλου, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής του, ο τρόπος μεταφοράς των πιστώσεων στα αρμόδια όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, σύμφωνα με το άρθρο 11.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται το εύρος του πλαισίου των επιβαλλόμενων κυρώσεων του άρθρου 168, η κλιμάκωση και τα κριτήρια επιμέτρησης αυτών εντός των ορίων της παρ. 1 του άρθρου 15, η διαδικασία επιβολής τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.

Άρθρο 170
Μεταβατικές διατάξεις

Οι δραστηριότητες που εμπίπτουν εφεξής στο καθεστώς γνωστοποίησης και για τις οποίες έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας ή βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας συνεργείου οχημάτων εξακολουθούν να διέπονται ως προς τη λειτουργία τους από τις διατάξεις βάσει των οποίων εκδόθηκε η σχετική άδεια ή βεβαίωση αντίστοιχα. Αν μεσολαβήσει μεταβολή στοιχείου, ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται σε γνωστοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 167. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης, η λειτουργία συνεργείου οχημάτων του άρθρου 165 διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 16:42 | POEO

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Αθήνα 29 Ιανουαρίου 2021
    (ΠΟΕΟ) Αριθ. Πρωτ.: 16
    Καποδιστρίου 24 Τ.Κ.106 82 Αθήνα
    Τηλ. : 210-9400833 Fax : 210-9400433
    Web : http://www.ekpaideftis.gr ΠΡΟΣ: 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    E-mail : omospondia2012@gmail.com κ .ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
    1) Ηλιάδης Διαμαντής 2) ΥΠΟΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ
    Τηλ. : 6932 212991 Τηλ : 210 9400433 ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
    E-mail : iliadisdiamantis@gmail.com κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
    2) Χαρμπής Παναγιώτης
    Τηλ. : 6932 118408 Fax : 210 4520035
    E-mail : charbisp52@gmail.com

    ΘΕΜΑ: ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

    Κύριοι,

    Mε το άρθρο 6 «ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ» (ΣΕΚΑΜ) του υπό διαβούλευση σχετικού νομοσχεδίου του επισπεύδοντος Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προτείνονται αλλαγές στο σχετικό καθεστώς αδειοδότησης, με την προσθήκη νέου Κεφαλαίου ΚΔ΄ και νέων άρθρων 151 – 157 στο σχετικό ν. 4442/2016, ενώ με το άρθρο 7 «ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΟΔΗΓΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ» (ΣΕΚΟΟΜΕΕ), προτείνονται αλλαγές στο σχετικό καθεστώς αδειοδότησης, με την προσθήκη νέου Κεφαλαίου ΚΕ΄ και νέων άρθρων 158 – 164 στο σχετικό ν. 4442/2016.

    Η «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ» (ΠΟΕΟ) όσο σημαντική θεωρεί την περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των Σχολών, αλλά τόσο σημαντική κρίνει την ανάγκη να αποτραπεί ο κίνδυνος εισόδου στο κρίσιμο πεδίο της εκπαίδευσης των άνω οδηγών προσώπων που δεν διαθέτουν τα προς τούτο ελάχιστα προσόντα και προϋποθέσεις, εισάγοντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των υγιών μονάδων, οι οποίες προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση στις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν και συνεχίζονται.

    Ο υπαρκτός αυτός κίνδυνος επισημαίνεται εμφατικά και στην «Εκθεση Γενικών Συνεπειών της ρύθμισης» (σελ.19), η οποία συνοδεύει το ν/σ, ως ακολούθως «Κατά τα αρχικά στάδια εφαρμογής των νέων περισσότερο ευέλικτων αδειοδοτικών διαδικασιών υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν φαινόμενα ε κ μ ε-τ ά λ λ ε υ σ η ς της εμπιστοσύνης και κ α τ ά χ ρ η σ η ς των ελευθεριών που παρέχονται.» Και τούτο διότι άλλο πράγμα είναι η περαιτέρω διευκόλυνση στην άσκηση επαγγέλματος και άλλο η παροχή δυνατότητας παράκαμψης κάθε προϋπόθεσης εισόδου στο επάγγελμα με προφανείς κινδύνους στο επίπεδο εκπαίδευσης και το ανταγωνισμό.
    Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, και με γνώμονα τη διαφύλαξη των όρων του υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος της εκπαίδευσης και των εκπαιδευομένων οδηγών, η ΠΟΕΟ επισημαίνει ως προς τη ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΩΝ (αρ.153 και 160) ότι με δεδομένη την προβλεπόμενη αποκλειστικά και συνεπώς υποχρεωτικά ηλεκτρονική υποβολή (παρ.1), θεωρούμε αναγκαίο για την αποφυγή του κινδύνου που εκθέσαμε ήδη να γνωστοποιούνται – συνυποβάλλονται μαζί με την αίτηση και τα δικαιολογητικά είτε σε έγχαρτη μορφή, εάν η αίτηση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή, είτε ψηφιακά, εάν η αίτηση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή, δεδομένου ότι κατά το τελ. εδ. της παρ.1 «..Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης, ο φορέας μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητας». Η υποβολή των συνημμένων εγγράφων θα περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο «πειρατικής» εισόδου στο επάγγελμα.

    για την Π.Ο.Ε.Ο.
    Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
    Διαμαντής Ηλιάδης Παναγιώτης Χαρμπής

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 16:44 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Σχετικά με το άρθρο 8, πιστεύω ότι χωρίς έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσουν συνεργεία επισκευής χωρίς να πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και χωρίς να διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό με συνέπειες:
    1. Οικονομικές συνέπειες για τα νέα συνεργεία που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί με ελλείψεις ,είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή μελετητή εγκατάστασης.
    2. Δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της «νομιμοποίησης» και λειτουργίας πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων.
    Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να αποσυρθεί.

  • Η επιστημονική ομάδα του ΙΔΕΕΑ (Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου) χαρακτηρίζει την Έναρξη Λειτουργίας των Συνεργείων Οχημάτων με τη Διαδικασία Γνωστοποίησης ως Ριψοκίνδυνη διαδικασία με Παράκαμψη Της Ασφάλειας, λόγω των ειδικών συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών και της παντελούς απουσίας ελεγκτικού μηχανισμού. Η θέση της επιστημονικής ομάδας έχει δημοσιοποιηθεί από τις 23 Δεκεμβρίου 2020. https://www.tosynergeio.gr/eidiseis/notify

    Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
    • Τα συνεργεία οχημάτων αποτελούν εγκαταστάσεις, οι οποίες εκτελούν εξειδικευμένες εργασίες, με εξειδικευμένους τεχνίτες, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν την απαραίτητη βεβαίωση ορθής αναγγελίας έναρξης ασκήσεως επαγγέλματος.
    • Ως τέτοιες εγκαταστάσεις διαθέτουν μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (δηλ. εξοπλισμό με μηχανολογική ισχύ που σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά μεγάλη – π.χ άνω των 30 – 40 Kw). Για να εξυπηρετήσουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό είναι απαραίτητη προϋπόθεση η μελέτη, η επίβλεψη και ο έλεγχος από αρμόδιο Μηχανικό-Σύμβουλο.
    • Τα συνεργεία οχημάτων είναι εγκαταστάσεις οι οποίες παράγουν απόβλητα, σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνα. Συνεπώς η διαχείριση των αποβλήτων από τους επισκευαστές οχημάτων θα συμμορφώνεται στην κείμενη νομοθεσία (ΗΜΑ) με τέτοιο τρόπο, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία του συνεργείου.
    • Τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης συνήθων οχημάτων αποτελούν χώρους, που εισέρχονται οχήματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να μελετώνται ως προς την διαρρύθμιση των χώρων τους, με τέτοιον τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται η ασφάλεια των εισερχόμενων και εξερχόμενων οχημάτων.
    • Τα οχήματα τα οποία εισέρχονται στους χώρους των συνεργείων, διαθέτουν, είτε υγρά καύσιμα, είτε αέρια καύσιμα αυξάνοντας την επικινδυνότητα και εγκυμονώντας μεγαλύτερους κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί μεγιστοποιούνται σε περίπτωση, που δεν πραγματοποιείται με τον προβλεπόμενο τρόπο η διαδικασία επισκευής τους.
    • Τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης διενεργούν εργασίες οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την οδική ασφάλεια. Συνεπώς πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον στην φάση έκδοσης της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας τους, αλλά και στην συνέχεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα (και στο σύνολό τους), όπως γίνεται και στα ΙΚΤΕΟ. Έτσι εξασφαλίζεται η ορθή διαδικασία παροχής υπηρεσιών της επισκευής και η συντήρηση των οχημάτων με τρόπο που να εγγυάται την ασφάλεια του ίδιου του αυτοκινήτου αλλά και την οδική ασφάλεια.
    Σήμερα για την εξασφάλιση της νόμιμης λειτουργίας των συνεργείων επισκευής οχημάτων, των σταθμών αυτοκινήτων και των λοιπών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το π.δ. 78/88 όπως ισχύει, προβλέπονται τα εξής:
    1. Υποχρεωτικός έλεγχος των δικαιολογητικών από τις αδειοδοτούσες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών πριν την αναγγελία λειτουργίας των ανωτέρω εγκαταστάσεων.
    2. Επιθεώρηση των ανωτέρω εγκαταστάσεων από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών σε διάστημα όχι μεγαλύτερο της πενταετίας από την αναγγελία λειτουργίας της
    Ο υποχρεωτικός έλεγχος των δικαιολογητικών που γίνεται μέχρι σήμερα για την αναγγελία λειτουργίας συνεργείων, σταθμών και λοιπών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων, με την προτεινόμενη αλλαγή της διαδικασίας προτείνεται να αντικατασταθεί με δειγματοληπτικό έλεγχο των δικαιολογητικών σε χρόνο μεταγενέστερο από την αναγγελία λειτουργίας της επιχείρησης. (Διαδικασία γνωστοποίησης).
    Η διαδικασία της γνωστοποίησης που προτείνεται να εφαρμοστεί για την αδειοδότηση των συνεργείων επισκευής οχημάτων, σταθμών οχημάτων (parking), πλυντηρίων και των λοιπών εγκαταστάσεων του ν.4442/16 όπως ισχύει, θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στην λειτουργία του κλάδου των μεταφορών για τους εξής λόγους:
    1. Η ανωτέρω προτεινόμενη διαδικασία δημιουργεί έντονους προβληματισμούς λαμβάνοντας υπόψη ότι ελεγκτικός μηχανισμός που προβλέπεται στις διατάξεις του ν.4442/16 όπως ισχύει, δεν έχει συσταθεί και μάλιστα δεν έχει ακόμα εκδοθεί το κανονιστικό πλαίσιο και η δευτερογενής νομοθεσία που θα το διέπει.
    2. Μετά την εφαρμογή της γνωστοποίησης εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθούν δύο κατηγορίες συνεργείων, πριν και μετά την εφαρμογή της νέας αυτής διαδικασίας, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται θεσμικά με διαφορετικούς τρόπους, αδικώντας πρακτικά τους εκμεταλλευτές των υφιστάμενων συνεργείων οι οποίοι λόγω του υποχρεωτικού ελέγχου των δικαιολογητικών τους λειτουργούν σύννομα, σε αντίθεση με τους εκμεταλλευτές των νέων συνεργείων που δεδομένου ότι υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο η νομιμότητα τους είναι αμφιλεγόμενη και αμφισβητούμενη. Με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε έμμεσα σε νομιμοποίηση τυχόν παράνομων συνεργείων αν δεν θα ελέγχονται από κανέναν υπαρκτό μηχανισμό.
    3. Η δραστηριότητα των συνεργείων επισκευής οχημάτων έχει άμεση σχέση με

    • το ίδιο το αυτοκίνητο
    • την προστασία του περιβάλλοντος και
    • τη εξασφάλιση της οδικής ασφάλειας
    καθώς το σύννομο συνεργείο εκτελεί σύννομες εργασίες επισκευής, και αποτελεί εγγυητικό παράγοντα για την ορθή λειτουργία του οχήματος.
    4. Η λειτουργία συνεργείων με την διαδικασία της γνωστοποίησης σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχου δημιουργεί ανασφαλείς καταστάσεις επισκευής οχημάτων.
    Τέλος, η εφαρμογή της προτεινόμενης γνωστοποίησης στην συγκεκριμένη κατηγορία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων μπορεί να οδηγήσει σε ανασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αποτρέποντας τις υγιείς επενδύσεις.
    Για να δούμε τι μπορεί να συμβεί εάν η λειτουργία των συνεργείων επισκευής γίνεται με τη διαδικασία της γνωστοποίησης ας εξετάσουμε το παρακάτω σενάριο:
    Γίνεται μια επένδυση σε μια μονάδα επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Μετά από κάποια χρόνια λειτουργίας και κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών αποδεικνύεται παράνομη. Εδώ δημιουργούνται τα εξής προβλήματα:
    • Τι γίνεται με τα οχήματα που έχουν επισκευαστεί σε συνεργείο, το οποίο αποδεικνύεται εκ των υστέρων παράτυπο ή παράνομο;
    • Πως προστατεύεται η Οδική ασφάλεια με την κυκλοφορία οχημάτων της ανωτέρω κατηγορίας και το περιβάλλον;
    • Ας υποθέσουμε ότι καταστρέφεται ένας κινητήρας ή ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ή ένα φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου (αιθάλης) ή ακόμη καίγεται ένα αυτοκίνητο. Τι γίνεται σε μία τέτοια περίπτωση και ποια η αποζημίωση από την Ασφαλιστική;
    • Τι γίνεται στην περίπτωση που γίνει εργατικό ή άλλο ατύχημα σε συνεργείο που αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι ήταν παράνομο εξ αρχής;
    • Τι γίνεται με την προϋπηρεσία των τεχνιτών οχημάτων που εργάζονται σε ένα συνεργείο που αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι ήταν παράνομο εξ αρχής;
    Συμπερασματικά:
    Κατά την άποψη της επιστημονικής ομάδας η διαδικασία της ίδρυσης με γνωστοποίηση θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο σε δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου και παρότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση….
    Δεν πρέπει στα Συνεργεία όπου απαιτείται σημαντική επένδυση,για την διασφάλιση της εκτέλεσης των εργασιών οι οποίες θα πρέπει να είναι σύννομες, και αντικατοπτρίζεται στο κοινωνικό σύνολο με την διασφάλιση της ατομικής περιουσίας, την οδική ασφάλεια αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Για τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου ΙΔΕΕΑ:
    • Προτείνει την εξαίρεση των συνεργείων από τον Κλάδο των Μεταφορών του σχετικού σχεδίου νόμου.
    • Επισημαίνει τις επιπτώσεις της παντελούς απουσίας του ελεγκτικού μηχανισμού.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
    Σε περίπτωση ψήφισης του σχεδίου νόμου, προτείνει την άμεση σύσταση του ελεγκτικού μηχανισμού είτε
    α) με προσλήψεις μόνιμου κατάλληλου προσωπικού
    β) με τη δημιουργία εξωτερικού ελεγκτικού μηχανισμού που θα τελεί υπό την αυστηρή εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών των Περιφερειών της Χώρας και του Υπουργείου.

    Η επιστημονική ομάδα
    Ν. Ξυδιάς Μηχ. Μηχανικός – Τεχν. Εκπαιδευτής
    Β. Καφαντάρης Τεχν. Μηχ. Οχημάτων – Τεχν. Εκπαιδευτής
    Α. Κοτσιλιέρης Τεχν. Μηχ. Οχημάτων – Αρχισυντάκτης FutureMobility.gr
    Χ. Βόντας Μηχ. Μηχανικός Οχημάτων – Πρόεδρος ΔΣ. ΕΔΟΕ & Σύμβουλος ΙΔΕΕΑ
    Γ. Καπετανάκης Τεχν. Μηχ. Οχημάτων – Τεχν. Διευθυντής ΙΔΕΕΑ
    Π. Καραμπίλας Τεχν. Μηχ. οχημάτων – Γ. Διευθυντής ΙΔΕΕΑ

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 15:50 | Σ.Ε.Α.Β.Α.Σ-

    Πιστευω οτι η δυναττοτητα εναρξης λειτοθργιας συνεργειων αυτοκινητων ε τη διαδικασια της γνωστοποιησις χωρις την προσκομιση δικαιολογητικων και τον αναλογο υπεηρεσιακο ελεγχο θα εχει ως συνεπειες.
    Τη νομιμοποιση παρανομων συνεργειων,την αδυναμια ελεγχου της νομιμης και ασφαλους λειτουργιασ των εγκαταστασεων και σοβαροθς κινδυνους για τη δημοσια ασφαλεια.
    θα ηταν προτιμοτερο η οποια απλοποιηση να γινει εφοσον ειχε ολοκληρωθει καιλειτουργοθσε το ψηφιακο μητρωο των συνεργειων του Υπουργειου Μρταφορων και υπαρχε ο αναγκαιος ελεγκτικος μηχανισμος.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 15:07 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣ

    Κύριε υπουργέ,
    Τα συνεργεία αυτοκινήτων αποτελούν επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο απαιτούμενο αναγκαίο εξοπλισμό και συγκεκριμένες κτιριακές προδιαγραφές και χωροταξικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η ασφαλής επισκευή και συντήρηση των οχημάτων και, κατ’ επέκταση, η οδική ασφάλεια,
    Οι υπάρχουσες υπηρεσιακές υποδομές και στελεχώσεις δεν επαρκούν, ούτε κατ’ ελάχιστον, στις απαιτήσεις ελέγχου, εποπτείας και αυτοψίας των εγκαταστάσεων των χιλιάδων λειτουργούντων συνεργείων αυτοκινήτων, δεδομένου, μάλιστα, ότι στις σχετικές διαδικασίες εμπλέκονται περισσότερες καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες από διαφορετικά υπουργεία.
    Η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας των συνεργείων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» παράνομων εγκαταστάσεων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 15:21 | ΓΙΩΡΓΙΟΣ

    Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης.
    Το μόνο που θα επιφέρει είναι να δημιουργήσει πληθώρα παράνομων συνεργείων που θα λειτουργούν μέχρι και ΕΑΝ τους γίνει ποτέ κάποιος έλεγχος με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία, την οδική ασφάλεια των πολιτών αλλά και την περιβαλλοντική ισορροπία.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 15:52 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΣΕΛΟΥΡΗΣ

    ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ-ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΤΑΣ
    ΑΡΤΑ 29/01/2021
    ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΥΡΙΟ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ-ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΤΑΣ,ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.
    ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΛΕΓΧΟ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΦΟΡΕΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ:

    1.ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΥΤΩΝ.
    2.ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

    ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ.
    ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΕΛΕΓΧΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΕΛΕΓΧΟ,ΘΑ ΤΑΣΟΥΜΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 15:14 | ΒΑΣΙΛΗΣ Λ.

    Κύριε υπουργέ,
    το άρθρο 8 πρέπει να αφαιρεθεί διότι η έναρξη λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο θα έχει ως συνέπειες:
    α. την «νομιμοποίηση» και λειτουργία πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και τέλος,
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, τη χωροταξική και την περιβαλλοντική ισορροπία.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 15:16 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠ.

    Κύριε Υπουργέ,
    Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει η απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων οχημάτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης χωρίς να γίνεται προσκόμιση δικαιολογητικών και ελέγχου γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την «νομιμοποίηση» των παράνομων εγκαταστάσεων αφού θα υπάρχει αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, τη χωροταξική και την περιβαλλοντική ισορροπία.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 14:41 | ΠΑΣΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Σχετικά με την διαβούλευση και του άρθρου 8 «Aπλούστευση ίδρυσης και λειτουργία συνεργείων αυτοκινήτων» θεωρώ ότι η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:

    – Σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας για τους διαχειριστές και το προσωπικό τους,
    – Δημιουργία αθέμητου ανταγωνισμού λόγω της «νομιμοποίησης» και λειτουργίας πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων,
    – Σημαντικές χωροταξικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 14:49 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π.

    Απλούστευση διαδικασιών στην αδειοδότηση των συνεργείων αυτ/των, μοτ/των & μοτοπ/των.
    Ως μελετητής μηχανικός επί είκοσι χρόνια στο χώρο της αδειοδότησης συνεργείων αυτ/των, δεν μπορώ να αντιληφθώ τι αποσκοπεί ο νομοθέτης με την ένταξη των συνεργείων αυτ/των στην απλούστευση (Νο 4) της διαδικασίας αδειοδότησης .
    Η τακτική – περιοδική επισκευή και συντήρηση των αυτ/των, σε νόμιμες, σύγχρονες και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις συνεργείων αυτ/των αποτελούν υποχρέωση του Πολίτη προς το Κράτος, το οποίο προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, με σκοπό την ασφάλεια των χερσαίων μεταφορών, τη μείωση των ατυχημάτων (θάνατοι, ανάπηροι, αποζημιώσεις, συντάξεις αναπηρίας, τραυματισμοί, παντοτινός στιγματισμός της ψυχολογίας οικογενειών από τις απώλειας ζωών κ.α.).
    Δεν πρέπει να συμπεριληφθούν τα συνεργεία αυτοκινήτων στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, γιατί για τον Έλληνα απλούστευση σημαίνει κατάργηση. Ούτε πρέπει να ενταχθούν στην έκφραση που θυμίζει άλλες εποχές «Υπόκειται εις μελλοντικόν υπό της υπηρεσίας έλεγχον». Δηλαδή πότε; και από ποιον; όταν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της επένδυσης;
    Η επίσπευση της αδειοδότησης των συνεργείων αυτ/των, fast track όπως λέμε στα Ελληνικά, σημαίνει:
    • ξεκάθαρη κωδικοποίηση της νομοθεσίας,
    • ξεκάθαρη χωροθέτηση των συνεργείων αυτ/των (δαιδαλώδες σήμερα) και όχι χρησμοί για το επιτρεπτό της εγκατάστασης των συνεργείων από τις Υπηρεσίες Δόμησης
    Ενδεικτικές περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζονται με καμία απλούστευση διαδικασιών όπως:
    Δεν μπορεί φάκελος με τα ίδια δικαιολογητικά, που ισχύουν σήμερα με την διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας, να μην γίνεται δεκτός από όλες τις υπηρεσίες αδειοδότησης ανά την Ελλάδα.
    Δεν μπορεί οι Υπηρεσίες Δόμησης να μην αποδέχονται τη νομοθεσία αδειοδότησης των συνεργείων και να σέρνουν τους εκμεταλλευτές των συνεργείων στα ΣΥΠΟΘΑ.
    Δεν μπορεί ανά διακόσια μέτρα να απαιτείται είτε έγκριση εισόδου – εξόδου ή να απαλλάσσεται από έγκριση εισόδου – εξόδου στα επόμενα πενήντα.
    Δεν μπορεί να προβλέπεται απομάκρυνση συνεργείων από ένα Δήμο χωρίς να δημιουργούνται χώροι υποδοχής στα όρια του ιδίου Δήμου.
    Δεν μπορεί σε ένα δρόμο δεξιά να επιτρέπεται η εγκατάσταση των συνεργείων αυτ/των και αριστερά να απαγορεύεται.
    Τα συνεργεία αυτ/των αποτελούν μέρος της ατμομηχανής της οικονομίας, δηλαδή του Τουρισμού, υποστηριχτικά στην μίσθωση των αυτ/των των ξένων επισκεπτών. Γιατί δεν απλοποιούν τη χωροθέτηση των συνεργείων στις εκτός σχεδίου περιοχές ώστε να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
    Η απλούστευση των διαδικασιών δεν απαλλάσσει τον επενδυτή ή τον εκμεταλλευτή συνεργείου από τις παράλογες απαιτήσεις της νομοθεσίας Δόμησης κατά το στάδιο της ανέγερσης ενός νέου συνεργείου για την εξασφάλιση μίας θέσης στάθμευσης ανά είκοσι τετραγωνικά συνεργείου καθώς και την απαίτηση φύτευσης των 2/3 του υποχρεωτικού ακαλύπτου.
    Λόγω των προαναφερόμενων περιπτώσεων καθώς και πολλών άλλων περιπτώσεων, δεν πρέπει τα συνεργεία αυτ/των να συμπεριληφθούν στις διατάξεις του προς ψήφιση νόμου, γιατί η διαδικασία «απλούστευσης» δεν λύνει κανένα από τα ενδεικτικά προαναφερόμενα προβλήματα. Αντίθετα τα προβλήματα λύνονται με την επικαιροποίηση της νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με τις ειδικές διατάξεις και ρυθμίσεις των νόμων των αυθαιρέτων από τον φορέα νομοθέτησης δηλαδή το ΥΠΥΜΕΔΙ τον ΣΕΑΑ και των σωματείων των επισκευαστών.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 14:12 | ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Κατά τη γνώμη μου το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης.
    Το μόνο που θα επιφέρει, θα είναι να δημιουργήσει πληθώρα παράνομων συνεργείων που θα λειτουργούν μέχρι και ΕΑΝ τους γίνει ποτέ κάποιος έλεγχος με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία, την οδική ασφάλεια των πολιτών αλλά και την περιβαλλοντική ισορροπία.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 14:38 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Θεωρώ ότι το άρθρο 8, σύμφωνα με το οποίο, η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» και λειτουργία πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και, εν τέλει,
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 14:32 | ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ ΝΙΚΟΣ

    Το άρθρο 8 πρέπει να αποσυρθεί γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου των προϋποθέσεων ως προς:

    • Την καταλληλότητα της θέσης του συνεργείου
    • Τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα και ύψη ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου
    • Τον τεχνικό υπεύθυνο με την αντίστοιχη βεβαίωσης άσκησης επιτηδεύματος ανάλογα με την ειδικότητα του συνεργείου.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 13:08 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 8 γιατί θα επιτρέπει να λειτουργούν εγκαταστάσεις για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και να τηρούν φάκελο με τα απαιτούμενα έγγραφα, αλλά κατά την αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία (αν πραγματοποιηθεί ποτέ) να διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας. Στην περίπτωση αυτή, αν π.χ. δεν τηρούνται οι όροι της καταλληλότητας της θέσης (π.χ. γειτνίαση με σχολείο ή αποστάσεις από επικίνδυνα σημεία – πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ) τίθεται σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας για το διάστημα λειτουργίας τους. Επίσης, όσον αφορά στις διοικητικές κυρώσεις, θα επιβάλλεται η σφράγιση του συνεργείου, καθώς θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις με τους οποίους δεν θα μπορεί να συμμορφωθεί το συνεργείο (π.χ. καταλληλότητα θέσης, απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα κλπ), με αποτέλεσμα τη σφράγισή του και την οικονομική καταστροφή της επιχείρησης, είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή τεχνικών ή οικονομικών συμβούλων.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 13:40 | ΖΕΙΜΠΕΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    Θεωρώ oτι το άρθρο 8 πρέπει να αποσυρθεί γιατί η εφαρμογή του θα έχει ως αποτέλεσμα:

    1. Να λειτουργούν εγκαταστάσεις για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν ελεγχθεί, ούτε κατ’ ελάχιστον, αναφορικά με το αν πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και αν διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό.
    2. Δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν σημαντικότατη έλλειψη ελεγκτικού προσωπικού και μηχανισμών, υπάρχει ο κίνδυνος λειτουργίας συνεργείων επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων χωρίς τεχνικό υπεύθυνο, τα οποία δεν θα ελεγχθούν ποτέ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του πολίτη.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 13:59 | ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

    Η Ένωση Επισκευαστών Οχημάτων Ν. Σερρών, ως το πρωτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των επαγγελματιών που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση όλων των οχημάτων, δεν θα μπορούσε να μην είναι υπέρ της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των συνεργείων, με την βασική προϋπόθεση της ολοκλήρωσης, σωστής λειτουργίας και έλεγχου από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, του ψηφιακού μητρώου των συνεργείων που το Υπουργείο Μεταφορών που έχει εξαγγείλει άλλα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
    Ωστόσο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, εάν δεν το γνωρίζετε, ότι με το υπάρχων καθεστώς λειτουργούν στην Π.Ε. μας πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με την επισκευή του οχήματος και δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις είτε σε θέματα εγκαταστάσεων είτε σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης των υπευθύνων τεχνιτών, που εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού σε θέματα εποπτείας και ελέγχου. Αυτή είναι η σκληρή Ελληνική πραγματικότητα που θεωρούμε ότι θα επιδεινωθεί με την ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης, το οποίο θα παρέχει ακόμη μεγαλύτερη χαλαρότητα στην εγκατάσταση των συνεργείων.
    Με γνώμονα ότι η Ένωση μας προσπαθεί να βοηθήσει τον κάθε νέο επαγγελματία που θέλει να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο μας, παρέχοντας όλες τις τεχνικές συμβουλές σχετικά με το νομικό πλαίσιο αδειοδότησης των συνεργείων αυτοκινήτων, μετά και την ΚΥΑ οικ.81590/1446/Φ.4.2./2015 (ΦΕΚ τ. Β 3002/2015) και την ένταξη των εγκαταστάσεων αυτών στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης, που έχει ήδη απλοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού, θεωρούμε βέβαιο ότι η ένταξη στο καθεστώς της γνωστοποίησης θα επιφέρει άναρχη εξάπλωση των συνεργείων που θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να διορθωθεί, γιατί εάν σε περίπτωση ελέγχου διαπιστωθούν οι αποκλίσεις (π.χ. τετραγωνικών, αποστάσεων ασφαλείας από άλλες εγκαταστάσεις, περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, κ.α.) θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σφράγισή του, άρα και την οικονομική καταστροφή της επιχείρησης, είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή τεχνικών ή οικονομικών συμβούλων. Ακόμα και στην περίπτωση της μετεγκατάστασης το πλήγμα θα είναι μεγάλο και θέλουμε να το προλάβουμε, γιατί οι σταθερές εγκαταστάσεις που απαιτούνται για την λειτουργία των συνεργείων έχουν μεγάλο κόστος.
    Συμπερασματικά σύμφωνα με όλα τα παραπάνω και με βασικό γνώμονα την σωστή επισκευή και κατ’ επέκταση την οδική ασφάλεια των πολιτων, θεωρούμε ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 13:11 | ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

    Η Ένωση Επισκευαστών Οχημάτων Ν. Σερρών, ως το πρωτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των επαγγελματιών που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση όλων των οχημάτων, δεν θα μπορούσε να μην είναι υπέρ της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των συνεργείων, με την βασική προϋπόθεση της ολοκλήρωσης, σωστής λειτουργίας και έλεγχου από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, του ψηφιακού μητρώου των συνεργείων που το Υπουργείο Μεταφορών που έχει εξαγγείλει άλλα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
    Ωστόσο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, εάν δεν το γνωρίζετε, ότι με το υπάρχων καθεστώς λειτουργούν στην Π.Ε. μας πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με την επισκευή του οχήματος και δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις είτε σε θέματα εγκαταστάσεων είτε σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης των υπευθύνων τεχνιτών, που εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού σε θέματα εποπτείας και ελέγχου. Αυτή είναι η σκληρή Ελληνική πραγματικότητα που θεωρούμε ότι θα επιδεινωθεί με την ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης, το οποίο θα παρέχει ακόμη μεγαλύτερη χαλαρότητα στην εγκατάσταση των συνεργείων.
    Με γνώμονα ότι η Ένωση μας προσπαθεί να βοηθήσει τον κάθε νέο επαγγελματία που θέλει να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο μας, παρέχοντας όλες τις τεχνικές συμβουλές σχετικά με το νομικό πλαίσιο αδειοδότησης των συνεργείων αυτοκινήτων, μετά και την ΚΥΑ οικ.81590/1446/Φ.4.2./2015 (ΦΕΚ τ. Β 3002/2015) και την ένταξη των εγκαταστάσεων αυτών στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης, που έχει ήδη απλοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού, θεωρούμε βέβαιο ότι η ένταξη στο καθεστώς της γνωστοποίησης θα επιφέρει άναρχη εξάπλωση των συνεργείων που θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να διορθωθεί, γιατί εάν σε περίπτωση ελέγχου διαπιστωθούν οι αποκλίσεις (π.χ. τετραγωνικών, αποστάσεων ασφαλείας από άλλες εγκαταστάσεις, περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, κ.α.) θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σφράγισή του, άρα και την οικονομική καταστροφή της επιχείρησης, είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή τεχνικών ή οικονομικών συμβούλων. Ακόμα και στην περίπτωση της μετεγκατάστασης το πλήγμα θα είναι μεγάλο και θέλουμε να το προλάβουμε, γιατί οι σταθερές εγκαταστάσεις που απαιτούνται για την λειτουργία των συνεργείων έχουν μεγάλο κόστος.
    Συμπερασματικά σύμφωνα με όλα τα παραπάνω και με βασικό γνώμονα την σωστή επισκευή και κατ’ επέκταση την οδική ασφάλεια των πολιτων, θεωρούμε ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 13:34 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Μετά και την ΚΥΑ οικ.81590/1446/Φ.4.2./2015 (ΦΕΚ τ. Β 3002/2015) και την ένταξη των εγκαταστάσεων αυτών στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης, που έχει ήδη απλοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού η διαδικασία αδειοδότησης ενώ με την ένταξη στο καθεστώς της γνωστοποίησης (σαν να είναι ψιλικατζίδικα) θα επικρατήσει άναρχη εξάπλωση των συνεργείων που θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να διορθωθεί, γιατί λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στους ελεγκτικούς φορείς δεν θα γίνει ποτέ η σφράγισή τους. Άρα πρέπει να σταματήσει εδώ ως πρόταση η ένταξη στην γνωστοποίηση των συνεργείων, που δεν συμβάλει στη σωστή λειτουργία τους και στην οδική ασφάλεια των οχημάτων.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 12:48 | ΒΑΡΟΥΞΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΗΣ

    Tο Άρθρο 8 περί απλούστευσης της ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων θεωρώ ότι η πολιτεία λόγω έλλειψης προσωπικού στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς το μόνο που θα καταφέρει με την απλή γνωστοποίηση (του Άρθρου 8) είναι να δημιουργήσει πληθώρα παράνομων συνεργείων που θα λειτουργούν μέχρι και ΕΑΝ τους γίνει ποτέ κάποιος έλεγχος με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία, την οδική ασφάλεια των πολιτών αλλά και την περιβαλλοντολογική ισορροπία. Ήδη λειτουργεί μεγάλος αριθμός παράνομων συνεργείων χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, πράγμα το οποίο θα έβαζε σε μία τάξη η ενεργοποίηση του Ψηφιακού Μητρώου των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών. Θεωρώ λοιπόν ότι η πολιτεία θα «τρέχει» με το άρθρο 8 να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που θα δημιουργηθούν με βάση το παραπάνω άρθρο. Ως εκ τούτου λοιπόν, πιστεύω ότι το Άρθρο 8 θα επιφέρει ανισορροπία στον κλάδο επισκευής και συντήρησης οχημάτων και πρέπει να αποσυρθεί

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 12:59 | Νεοκλής

    Κύριοι που συμμετέχετε στην διαβούλευση, ενώσεις , σωματεία, σύλλογοι, θα επιθυμούσα να μου απαντήσετε εάν ισχύει ότι υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις πλυντηρίων – λιπαντηρίων οχημάτων : οι οποίες πραγματοποιούν αλλαγές μπαταριών σε αυτοκίνητα, τοποθετούν φώτα , τακάκια και δισκόπλακες αυτοκινήτων και πραγματοποιούν εργασίες φανοποιείων (π.χ. τοπικές βαφές).Παρακαλώ επειδή έχω νόμιμο συνεργείο αυτοκινήτων και νόμιμο φανοποιείο να ενημερώσετε τους αρμόδιους εάν έχουν τεθεί υπόψη σας σχετικές καταγγελίες.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:25 | ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ

    Η απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων οχημάτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών θα έχει τρομερές συνέπειες όπως :α. τη «νομιμοποίηση» παράνομων εγκαταστάσεων,β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.
    Τονώνετε την παρανομία περισσότερο από ότι να την εξαλείψετε αλλά η φορολογία παραμένει ίδια. Κίνητρα , φοροελαφρύνσεις και εκπτώσεις συνέπειας αγνοούνται.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:09 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΙΚΟΣ

    Οι εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων ΔΕΝ μπορούν να μπουν στην ίδια κατηγορία με τις άλλες επιχειρήσεις που υπόκεινται σε γνωστοποίηση καθώς εμφανίζουν ιδιαιτερότητα και έχει να κάνει με την ασφάλεια των μεταφορών. Εαν εφαρμοσθεί γνωστοποίηση των εν λόγω δραστηριοτήτων , είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εκδίδονται πολλές που δεν θα έχουν βασικές προϋποθέσεις με κίνδυνο να λειτουργούν πχ συνεργεία χωρίς προσωπικό με κατάλληλες γνώσεις και άδειες άσκησης επαγγέλματος . Αυτό τώρα ελέγχεται από τις Δνσεις Μεταφορών αφού περνούν από αυτές τα δικαιολογητικά, οι αρμόδιες Υπηρεσίες όμως θα αδυνατούν λόγω έλλειψης προσωπικού, να ελέγξουν το σύνολο ή έστω σημαντικό δείγμα των γνωστοποιήσεων με αποτέλεσμα να λειτουργούν εγκαταστάσεις που στην πράξη δεν θα έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και θα εγκυμονούν κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΥΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ !

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:01 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

    Κύριε Υπουργέ,
    Για την ίδρυση και λειτουργία των συνεργείων επισκευής οχημάτων υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις τις οποίες καλώς έχει επιβάλει η πολιτεία μέσω της νομοθεσίας. Με το Άρθρο 8 (απλούστευσης ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων) πιστεύω ότι η ίδια η πολιτεία, λόγω έλλειψης προσωπικού στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα καταφέρει με μόνο την απλή γνωστοποίηση (του Άρθρου 8) να δημιουργήσει πληθώρα παράνομων συνεργείων, που θα λειτουργούν μέχρι και ΕΑΝ τους γίνει κάποιος έλεγχος με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία, την οδική ασφάλεια των πολιτών αλλά και την περιβαλλοντολογική ισορροπία. Ήδη στην επικράτεια λειτουργεί μεγάλος αριθμός συνεργείων επισκευής οχημάτων χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, πράγμα το οποίο θα έβαζε σε μία τάξη η ενεργοποίηση του Ψηφιακού Μητρώου των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών. Θεωρώ λοιπόν ότι η ίδια η πολιτεία θα τρέχει μετέπειτα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που θα δημιουργηθούν με βάση το παραπάνω άρθρο. Ως εκ τούτου λοιπόν, πιστεύω ότι το Άρθρο 8 θα επιφέρει μια ανισορροπία στον κλάδο επισκευής και συντήρησης οχημάτων και πρέπει να αποσυρθεί.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:34 | ΧΡΗΣΤΟΣ Κ

    Κύριε Υπουργέ, δεν πρέπει να εγκρίνετε σε καμία περίπτωση την απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων οχημάτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης χωρίς να γίνεται προσκόμιση δικαιολογητικών και ελέγχου γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την «νομιμοποίηση» των παράνομων εγκαταστάσεων λόγω της αδυναμίας ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και με σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:18 | ΑΓΑΠΙΟΣ

    Το υπό διαβούλευση άρθρο 8 που αφορά την απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, ΧΩΡΙΣ την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει αρνητικές συνέπειες γιατί θα «νομιμοποιεί» τη λειτουργία πολλών παράνομων συνεργείων αφού θα υπάρχει αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και εν τέλει θα προκύψουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία. Θεωρώ ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:52 | ΦΩΤΗΣ Π.

    Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί θα δημιουργήσει πληθώρα παράνομων συνεργείων με ότι αυτό συνεπάγεται.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:57 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΟΥΜΠΗΣ

    Η απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων οχημάτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών θα έχει τρομερές συνέπειες όπως:
    α. τη «νομιμοποίηση» παράνομων εγκαταστάσεων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.
    Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:37 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

    Σχετικά με το άρθρο 8 έχουμε τις εξής ενστάσεις:Χωρίς έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσουν συνεργεία επισκευής χωρίς να πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και χωρίς να διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό με συνέπειες: -Σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας για τους διαχειριστές και το προσωπικό τους -Οικονομικές συνέπειες για τα νέα συνεργεία που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί με ελλείψεις ,είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή μελετητή εγκατάστασης , καθώς όταν αυτές διαπιστωθούν μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες -Δημιουργία αθέμητου ανταγωνισμού λόγω της «νομιμοποίησης» και λειτουργίας πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων-Σημαντικές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις Θεωρούμε ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:26 | ΡΗΓΑΣ ΜΙΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Κύριε υπουργέ,
    Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:35 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΕΡΜΑΤΗΣ

    Η Απλοποίηση των διαδικασιών σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την νομιμότητα και του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, δημιουργεί την αίσθηση ανασφάλειας ως προς την δημόσια υγεία, αυξάνει την παρανομία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό αντίστοιχα. Ο έλεγχος, των όρων και των προϋποθέσεων που θέτουν τα Προεδρικά διατάγματα και οι εγκύκλιοι προκειμένου να εκδοθεί η βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας των συνεργείων, θα πρέπει να είναι αυστηρός διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο την νόμιμη λειτουργία των συνεργείων και των ποιοτικών παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:19 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΚΙΟΡΟΣ

    Tο Άρθρο 8 περί απλούστευσης της ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων θεωρώ ότι η πολιτεία λόγω έλλειψης προσωπικού στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς το μόνο που θα καταφέρει με την απλή γνωστοποίηση (του Άρθρου 8) είναι να δημιουργήσει πληθώρα παράνομων συνεργείων που θα λειτουργούν μέχρι και ΕΑΝ τους γίνει ποτέ κάποιος έλεγχος με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία, την οδική ασφάλεια των πολιτών αλλά και την περιβαλλοντολογική ισορροπία. Ήδη λειτουργεί μεγάλος αριθμός παράνομων συνεργείων χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, πράγμα το οποίο θα έβαζε σε μία τάξη η ενεργοποίηση του Ψηφιακού Μητρώου των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών. Θεωρώ λοιπόν ότι η πολιτεία θα «τρέχει» με το άρθρο 8 να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που θα δημιουργηθούν με βάση το παραπάνω άρθρο. Ως εκ τούτου λοιπόν, πιστεύω ότι το Άρθρο 8 θα επιφέρει ανισορροπία στον κλάδο επισκευής και συντήρησης οχημάτων και πρέπει να αποσυρθεί.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:16 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Σχετικά με το άρθρο 8 έχουμε τις εξής ενστάσεις:Χωρίς έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσουν συνεργεία επισκευής χωρίς να πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και χωρίς να διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό με συνέπειες:-Σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας για τους διαχειριστές και το προσωπικό τους-Οικονομικές συνέπειες για τα νέα συνεργεία που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί με ελλείψεις ,είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή μελετητή εγκατάστασης , καθώς όταν αυτές διαπιστωθούν μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες-Δημιουργία αθέμητου ανταγωνισμού λόγω της «νομιμοποίησης» και λειτουργίας πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων-Σημαντικές περιβαλλοντολογικές επιπτώσειςΘεωρούμε ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:13 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΟΣ

    Σχετικά με το άρθρο 8 έχω τις εξής ενστάσεις:Χωρίς έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών για τη χορήγηση βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας συνεργείου υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσουν συνεργεία επισκευής χωρίς να πληρούν τους νόμιμους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και χωρίς να διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό με συνέπειες:-Οικονομικές συνέπειες για τα νέα συνεργεία που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί με ελλείψεις ,είτε λόγω άγνοιας είτε από εσφαλμένη επιλογή μελετητή εγκατάστασης , καθώς όταν αυτές διαπιστωθούν μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες-Δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της «νομιμοποίησης» και λειτουργίας πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων-Σημαντικές περιβαλλοντολογικές επιπτώσειςΘεωρό ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:10 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΕΜΟΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    Με το Άρθρο 8 περί απλούστευσης της ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων θεωρώ ότι η πολιτεία λόγω έλλειψης προσωπικού στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς το μόνο που θα καταφέρει με την απλή γνωστοποίηση (του Άρθρου 8) είναι να δημιουργήσει πληθώρα παράνομων συνεργείων που θα λειτουργούν μέχρι και ΕΑΝ τους γίνει ποτέ κάποιος έλεγχος με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία, την οδική ασφάλεια των πολιτών αλλά και την περιβαλλοντολογική ισορροπία. Ήδη λειτουργεί μεγάλος αριθμός συνεργείων επισκευής οχημάτων χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, πράγμα το οποίο θα έβαζε σε μία τάξη η ενεργοποίηση του Ψηφιακού Μητρώου των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών. Θεωρώ λοιπόν ότι η πολιτεία θα «τρέχει» με το άρθρο 8 να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που θα δημιουργηθούν με βάση το παραπάνω άρθρο. Ως εκ τούτου λοιπόν, πιστεύω ότι το Άρθρο 8 θα επιφέρει ανισορροπία στον κλάδο επισκευής και συντήρησης οχημάτων και πρέπει να αποσυρθεί.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:47 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΚΑΣ

    Η Απλοποίηση των διαδικασιών σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την νομιμότητα και του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, δημιουργεί την αίσθηση ανασφάλειας ως προς την δημόσια υγεία, αυξάνει την παρανομία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό αντίστοιχα. Ο έλεγχος, των όρων και των προϋποθέσεων που θέτουν τα Προεδρικά διατάγματα και οι εγκύκλιοι προκειμένου να εκδοθεί η βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας των συνεργείων, θα πρέπει να είναι αυστηρός διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο την νόμιμη λειτουργία των συνεργείων και των ποιοτικών παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:16 | ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗΣ

    Η απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων οχημάτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών θα έχει τρομερές συνέπειες όπως :α. τη «νομιμοποίηση» παράνομων εγκαταστάσεων,β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτώνγ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.Τονώνετε την παρανομία περισσότερο απο ότι να την εξαλείψετε αλλά η φορολογία παραμένει ίδια. Κινητρα , φοροελαφρύνσεις και εκπτωσεις συνέπειας αγνοούνται.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:13 | ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΤΕΣ

    Οι εγκαταστασεις εξυπηρέτησης οχημάτων ΔΕΝ μπορούν να μπουν στην ιδια κατηγορια με τις άλλες επιχείρήσεις που υποκεινται σε Γνωστοποίηση καθως εμφανιζουν ιδιαιτερότητα και έχει να κάνει με την ασφάλεια των μεταφορών.Εαν εφαρμοσθεί γνωστοποιηση των εν λόγω δραστηριοτητων, ειναι απολύτως βεβαιο ότι θα εκδίδονται πολλές που δεν θα έχουν ΒΑΣΙΚΕΣ προϋποθεσεις με κίνδυνο να λειτουργουν πχ συνεργεια χωρις προσωπικό με κατάλληλες γνωσεις και άδειες άσκησης επαγγελματος . Αυτο τωρα ελεγχεται απο τις Δνσεις Μεταφορών αφου περνούν απο αυτες τα δικαιολογητικά, οι αρμοδιες Υπηρεσιες ομως θα αδυνατούν λόγω ελλειψης προσωπικου, να ελεγξουν το σύνολο ή εστω σημαντικό δειγμα των Γνωστοποιήσεων με αποτέλεσμα να λειτουργουν εγκαταστάσεις που στην πράξη δεν θα έχουν τις απαράιτητες προϋποθέσεις και θα εγκυμονούν κίνδυνο για την δημοσια ασφάλεια!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΥΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ !

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:25 | ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    Για την ίδρυση και λειτουργία των συνεργείων επισκευής οχημάτων υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις τις οποίες καλώς έχει επιβάλει η πολιτεία μέσω της νομοθεσίας. Με το Άρθρο 8 (απλούστευσης ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων) πιστεύω ότι η ίδια η πολιτεία, λόγω έλλειψης προσωπικού στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα καταφέρει με μόνο την απλή γνωστοποίηση (του Άρθρου 8) να δημιουργήσει πληθώρα παράνομων συνεργείων, που θα λειτουργούν μέχρι και ΕΑΝ τους γίνει κάποιος έλεγχος με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία, την οδική ασφάλεια των πολιτών αλλά και την περιβαλλοντολογική ισορροπία. Ήδη στην επικράτεια λειτουργεί μεγάλος αριθμός συνεργείων επισκευής οχημάτων χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, πράγμα το οποίο θα έβαζε σε μία τάξη η ενεργοποίηση του Ψηφιακού Μητρώου των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών. Θεωρώ λοιπόν ότι η ίδια η πολιτεία θα τρέχει μετέπειτα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που θα δημιουργηθούν με βάση το παραπάνω άρθρο. Ως εκ τούτου λοιπόν, πιστεύω ότι το Άρθρο 8 θα επιφέρει μια ανισορροπία στον κλάδο επισκευής και συντήρησης οχημάτων και πρέπει να αποσυρθεί.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:40 | ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

    Τα συνεργεία αυτοκινήτων αποτελούν επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο απαιτούμενο αναγκαίο εξοπλισμό και συγκεκριμένες κτιριακές προδιαγραφές και χωροταξικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η ασφαλής επισκευή και συντήρηση των οχημάτων και, κατ’ επέκταση, η οδική ασφάλεια,
    Οι υπάρχουσες υπηρεσιακές υποδομές και στελεχώσεις δεν επαρκούν, ούτε κατ’ ελάχιστον, στις απαιτήσεις ελέγχου, εποπτείας και αυτοψίας των εγκαταστάσεων των χιλιάδων λειτουργούντων συνεργείων αυτοκινήτων, δεδομένου, μάλιστα, ότι στις σχετικές διαδικασίες εμπλέκονται περισσότερες καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες από διαφορετικά υπουργεία.
    Η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας των συνεργείων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» παράνομων εγκαταστάσεων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:20 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΖΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    Για την ίδρυση και λειτουργία των συνεργείων επισκευής οχημάτων υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις τις οποίες καλώς έχει επιβάλει η πολιτεία μέσω της νομοθεσίας. Με το Άρθρο 8 (απλούστευσης ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων) πιστεύω ότι η ίδια η πολιτεία, λόγω έλλειψης προσωπικού στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα καταφέρει με μόνο την απλή γνωστοποίηση (του Άρθρου 8) να δημιουργήσει πληθώρα παράνομων συνεργείων, που θα λειτουργούν μέχρι και ΕΑΝ τους γίνει κάποιος έλεγχος με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία, την οδική ασφάλεια των πολιτών αλλά και την περιβαλλοντολογική ισορροπία. Ήδη στην επικράτεια λειτουργεί μεγάλος αριθμός συνεργείων επισκευής οχημάτων χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, πράγμα το οποίο θα έβαζε σε μία τάξη η ενεργοποίηση του Ψηφιακού Μητρώου των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών. Θεωρώ λοιπόν ότι η ίδια η πολιτεία θα τρέχει μετέπειτα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που θα δημιουργηθούν με βάση το παραπάνω άρθρο. Ως εκ τούτου λοιπόν, πιστεύω ότι το Άρθρο 8 θα επιφέρει μια ανισορροπία στον κλάδο επισκευής και συντήρησης οχημάτων και πρέπει να αποσυρθεί.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:07 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΤΣΑΡΑΣ

    Σχετικά με την διαβούλευση και του άρθρου 8 «απλούστευση ίδρυσης και λειτουργία συνεργείων αυτοκινήτων» πιστεύω ότι η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    *τη «νομιμοποίηση» και λειτουργία πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων,
    *την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και, εν τέλει,
    *σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.Θα τασσόμουν υπέρ της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των συνεργείων, η οποία θα μπορούσε να γίνει, εφόσον είχε ολοκληρωθεί και λειτουργούσε το Ψηφιακό Μητρώο των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών και υπήρχε ο αναγκαίος ελεγκτικός μηχανισμός. Λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας και της σημασίας των συνεργείων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, θεωρώ ότι είναι παντελώς άκαιρη και δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα.
    Οπότε, σε κάθε περίπτωση, τάσσομαι υπέρ της διαδικασίας εγκρίσεως αντί της διαδικασίας γνωστοποίησης.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 11:27 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ

    Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 10:49 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΗΤΣΗΣ

    Το υπό διαβούλευση άρθρο 8 που αφορά την απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει αρνητικές συνέπειες γιατί θα «νομιμοποιεί» τη λειτουργία πολλών παράνομων συνεργείων αφού θα υπάρχει αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και εν τέλει θα προκύψουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία. Θεωρώ ότι το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί γιατί δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 10:05 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεωρώ ότι η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον ανάλογο υπηρεσιακό έλεγχο, θα έχει ως συνέπειες:
    α. τη «νομιμοποίηση» και λειτουργία πληθώρας παράνομων εγκαταστάσεων συνεργείων,
    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και, εν τέλει,
    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.Θα τασσόμουν προφανώς υπέρ της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των συνεργείων, η οποία θα μπορούσε να γίνει, εφόσον είχε ολοκληρωθεί και λειτουργούσε το ψηφιακό μητρώο των συνεργείων του Υπουργείου Μεταφορών και υπήρχε ο αναγκαίος ελεγκτικός μηχανισμός. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας και της σημασίας των συνεργείων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, θεωρώ ότι είναι παντελώς άκαιρη και δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση η ένταξη των συνεργείων στο καθεστώς γνωστοποίησης στην παρούσα φάση και με τα υφιστάμενα δεδομένα. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, τάσσομαι υπέρ της διαδικασίας εγκρίσεως αντί της διαδικασίας γνωστοποίησης.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 10:44 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ

    κύριε υπουργέ σχετικά με με την διαβούλευση και του άρθρου 8 απλούστευση ίδρυσης και λειτουργία συνεργείων αυτοκινήτων .
    πιστεύω ότι στην παρούσα φάση οι διευθύνσεις μεταφορών ανά την Ελλάδα και οι διευθύνσεις πολεοδομίας και περιβάλλοντος δεν είναι έτοιμες να μπορέσουν μετά την ηλεκτρονική κατάθεση γνωστοποίησης για την άδεια λειτουργίας συνεργείων.θα παρουσιαστεί ένας φαύλος κύκλος με πολλά παράνομα συνεργεία ο φάκελος από την πρώτη κατάθεση θα πρέπει να είναι πλήρεις με όλα τα δικαιολογητικά αδειοδότησης ,πολεοδομίας ,περιβάλλοντος ,και με την εφαρμογή του μητρώου συνεργείων ο επαγγελματίας συνάδελφος να ανοίξει το συνεργείο .
    Η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και η περιβαλλοντολογική ισορροπία θα πρέπει να μπουν στον μέγιστο βαθμό .

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 10:06 | ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΗΜΗΤΡΟΥ

    Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης. Στην διαδικασία απλοποίησης δεν έχουν συμπεριληφθεί τα Ι. ΚΤΕΟ τα οποία εκτελούν μόνο σε ελέγχους των οχημάτων χωρίς να τα επισκευάζουν. Αντιθέτως και προφανέστατα, τα συνεργεία διενεργούν εκτός από τους ελέγχους και τις επισκευές των αυτοκινήτων, συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι τα συνεργεία δεν πρέπει να υπαχθούν σε αυτό το σχέδιο νόμου. Ήδη με τις υπάρχουσες διαδικασίες ο χρόνος λήψης βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας είναι το μέγιστο 15 μέρες, ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο διενεργούνται οι έλεγχοι όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 10:48 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΛΑΤΖΑΣ

    Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης. Στην διαδικασία απλοποίησης δεν έχουν συμπεριληφθεί τα Ι. ΚΤΕΟ τα οποία εκτελούν μόνο σε ελέγχους των οχημάτων χωρίς να τα επισκευάζουν. Αντιθέτως και προφανέστατα, τα συνεργεία διενεργούν εκτός από τους ελέγχους και τις επισκευές των αυτοκινήτων, συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι τα συνεργεία δεν πρέπει να υπαχθούν σε αυτό το σχέδιο νόμου. Ήδη με τις υπάρχουσες διαδικασίες ο χρόνος λήψης βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας είναι το μέγιστο 15 μέρες, ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο διενεργούνται οι έλεγχοι όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 10:04 | ΗΛΙΑΣ ΣΙΛΕΒΡΗΣ

    Είναι απαράδεκτο τα συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα οι
    εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια και υγεία να μπαίνουν σε διαδικασία απλοποίησης. Το άρθρο 8 που αφορά τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί, διότι δεν είναι δυνατόν η δημόσια ασφάλεια και υγεία να διαπραγματεύεται με όρους απλοποίησης

  • 29 Ιανουαρίου 2021, 10:36 | Σπεντζας Αθανασιος

    Η απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείων οχημάτων με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών θα έχει τρομερές συνέπειες όπως :

    α. τη «νομιμοποίηση» παράνομων εγκαταστάσεων,

    β. την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών

    γ. σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και τη χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία.

    Τονώνετε την παρανομία περισσότερο απο ότι να την εξαλείψετε αλλά η φορολογία παραμένει ίδια. Κινητρα , φοροελαφρύνσεις και εκπτωσεις συνέπειας αγνοούνται.