Άρθρο 2 Απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης

Μετά από το άρθρο 120 του ν. 4442/2016 (Α΄ 230) προστίθεται Κεφάλαιο Κ΄ ως εξής:
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ΄
ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ι.ΙΕΚ), ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Άρθρο 121
Πεδίο εφαρμογής

Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου εμπίπτουν τα κολλέγια, τα Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΙΕΚ), τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, με κωδικούς NACE 85.41 και 85.59.
Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, μπορούν να ασκούν δραστηριότητα κολλεγίων, ιδιωτικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης, κέντρων δια βίου μάθησης, φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών.

Άρθρο 122
Αρμόδια αρχή

Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του παρόντος είναι:
(α) Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας για τα κολλέγια, τα ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και τα κέντρα δια βίου μάθησης,
(β) ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Άρθρο 123
Έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης

1. Τα κολλέγια και τα ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης υπάγονται για την ίδρυση και λειτουργία τους σε καθεστώς έγκρισης του άρθρου 7.
Ομοίως σε καθεστώς έγκρισης υπάγονται τα κέντρα δια βίου μάθησης, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, των οποίων ο συνολικός αριθμός εκπαιδευομένων ανά ώρα και ανά κτιριολογική μονάδα (αυτοτελές κτίριο ή όροφος σε πολυώροφο κτίριο) υπερβαίνει την αναλογία ενός ατόμου ανά δύο και μισό (21/2) τετραγωνικά μέτρα στο συνολικό εμβαδόν του φορέα ή τον αριθμό των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευομένων.
2. Η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας εκδίδεται από την αρμόδια αρχή, έπειτα από αίτηση του φορέα της δραστηριότητας, η οποία συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ειδικά για την έγκριση κολλεγίου και ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης απαιτείται η διατύπωση γνώμης του ΕΟΠΠΕΠ για τη συνδρομή των νόμιμων κτιριολογικών προϋποθέσεων, σύμφωνα με τη διαδικασία της περ. 13 της υποπαρ. Θ3 της παρ. Θ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222). Εντός τεσσάρων (4) μηνών από την προσήκουσα υποβολή της αίτησης έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας και των δικαιολογητικών η αρμόδια αρχή εξετάζει τα υποβληθέντα στοιχεία και, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, εκδίδει την έγκριση για την ίδρυση και λειτουργία της δραστηριότητας ή απορρίπτει την αίτηση αιτιολογημένα. Πριν από τη χορήγηση της έγκρισης και εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας, η αρμόδια αρχή δύναται να διενεργήσει αυτοψία στις εγκαταστάσεις της δραστηριότητας, για τη διαπίστωση της τήρησης της σχετικής νομοθεσίας. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την έκδοση της έγκρισης, τεκμαίρεται ότι η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας έχει χορηγηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 8, και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης. Η αίτηση χορήγησης έγκρισης κατατίθεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή είτε απευθείας στην αρμόδια αρχή είτε σε οποιοδήποτε φυσικό ή ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργεί ως Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ). Μετά από την έναρξη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) του άρθρου 14, κατά το μέρος που αφορά στην έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας των δραστηριοτήτων της παρ. 1, η διαδικασία έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας αυτών διεκπεραιώνεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος αυτού. Η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας έχει αόριστη διάρκεια.
3. Η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας τροποποιείται μετά από αίτηση του φορέα της δραστηριότητας. Για την τροποποίηση της έγκρισης τηρείται η διαδικασία χορήγησης της έγκρισης. Ο φορέας της δραστηριότητας, επί ποινή ανάκλησης της έγκρισης, υποχρεούται να ενημερώνει την αρμόδια αρχή για κάθε μεταβολή των προϋποθέσεων χορήγησης της έγκρισης και για τη συνδρομή ασυμβίβαστων ιδιοτήτων.
4. Η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας μεταβιβάζεται, εφόσον οι κατά νόμο προϋποθέσεις χορήγησης της έγκρισης συντρέχουν στο πρόσωπο του νέου φορέα. Η μεταβίβαση εγκρίνεται από την αρμόδια αρχή που χορηγεί την έγκριση μετά από σχετική αίτηση, η οποία συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
5. Για την έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας, για την έγκριση της τροποποίησής της, καθώς και για την έγκριση της μεταβίβασής της απαιτείται η καταβολή παραβόλου, σύμφωνα με το άρθρο 11 και την κοινή απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 128.
6. Η αρμόδια αρχή υποχρεούται να κοινοποιεί αμελλητί τις εγκρίσεις και τις τροποποιήσεις τους στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες.
7. Η αρμόδια αρχή δύναται να διενεργεί ελέγχους και να προβαίνει σε ενέργειες εποπτείας, σύμφωνα με τα άρθρα 127-157 του ν. 4512/2018 (Α’ 5) και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτού. Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ν. 4512/2018 η αρμόδια αρχή διενεργεί τους εκ των υστέρων ελέγχους βάσει κριτηρίων κινδύνου.

 

Άρθρο 124
Γνωστοποίηση λειτουργίας δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης

1. Τα κέντρα δια βίου μάθησης, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, των οποίων ο συνολικός αριθμός εκπαιδευομένων ανά ώρα και ανά κτιριολογική μονάδα (αυτοτελές κτίριο ή όροφος σε πολυώροφο κτίριο) δεν υπερβαίνει την αναλογία ενός (1) ατόμου ανά δύο και μισό (21/2) τετραγωνικά μέτρα στο συνολικό εμβαδόν του φορέα και τον αριθμό των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευομένων, υπάγονται στο καθεστώς γνωστοποίησης του άρθρου 6.
2. Η γνωστοποίηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) του άρθρου 14. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΟΠΣ-ΑΔΕ κατά το μέρος που αφορά στη γνωστοποίηση των δραστηριοτήτων της παρ. 1, η γνωστοποίηση κατατίθεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή είτε απευθείας στην αρμόδια αρχή είτε σε οποιοδήποτε φυσικό ή ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργεί ως Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ).
3. Η αρμόδια αρχή παραλαμβάνει τη γνωστοποίηση, η οποία υποβάλλεται από τον φορέα της δραστηριότητας με ευθύνη του για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν στοιχεία, και εκδίδει αποδεικτικό υποβολής. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης ο φορέας μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητας.
4. Αν πρόκειται να μεταβληθούν για οποιονδήποτε λόγο τα στοιχεία της γνωστοποίησης, ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται σε προηγούμενη γνωστοποίηση της επιδιωκόμενης μεταβολής. Σε περίπτωση αλλαγής του φορέα της δραστηριότητας εφαρμόζεται το άρθρο 9. Τα δικαιολογητικά που συνδέονται με το πρόσωπο του φορέα της δραστηριότητας εκδίδονται στο πρόσωπο του νέου φορέα. Ο φορέας της δραστηριότητας, επί ποινή διακοπής της λειτουργίας, οφείλει να ενημερώνει την αρμόδια αρχή για κάθε μεταβολή σχετική με τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας της δραστηριότητας ή για τη συνδρομή ασυμβίβαστων ιδιοτήτων.
5. Πριν από την υποβολή της αρχικής γνωστοποίησης, ή της γνωστοποίησης μεταβολής, ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται να διαθέτει όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά, τα οποία δεν συνυποβάλλονται με τη γνωστοποίηση, αλλά τηρούνται μαζί με το αποδεικτικό υποβολής της στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας.
6. Για την υποβολή της γνωστοποίησης λειτουργίας των δραστηριοτήτων του παρόντος κεφαλαίου απαιτείται η καταβολή παραβόλου, σύμφωνα με το άρθρο 11 και την κοινή απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 128.
7. Η αρμόδια αρχή υποχρεούται να κοινοποιεί αμελλητί, τόσο την αρχική γνωστοποίηση, όσο και τις μεταβολές της στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες.
8. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης, ή από τον χρόνο κατά τον οποίο υπήρχε η υποχρέωση για την υποβολή της, η αρμόδια αρχή δύναται να διενεργεί ελέγχους και να προβαίνει σε ενέργειες εποπτείας, σύμφωνα με τα άρθρα 127-157 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5) και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτού. Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ν. 4512/2018 η αρμόδια αρχή διενεργεί τους εκ των υστέρων ελέγχους βάσει κριτηρίων κινδύνου.

Άρθρο 125
Προϋποθέσεις λειτουργίας σχετιζόμενες με το πρόσωπο του φορέα

1. Φυσικό πρόσωπο μπορεί να ασκεί τις δραστηριότητες του άρθρου 121, εφόσον:
(α) έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του,
(β) έχει μόνιμη εγκατάσταση σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.),
(γ) δεν έχει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, υπαλλήλου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και, καθώς επίσης και την ιδιότητα του κληρικού.
(δ) δεν έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης και δεν έχει καταθέσει αίτηση για κήρυξη του σε κατάσταση πτώχευσης,
(ε) δεν έχει καταδικαστεί σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 8 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26),
(στ) δεν του έχει επιβληθεί η διοικητική κύρωση της ανάκλησης αδείας ή διακοπής λειτουργίας για ίδιο ή άλλο ιδιωτικό φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης την τελευταία δεκαετία.
2. Νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, μπορεί να ασκεί τις δραστηριότητες του άρθρου 120, εφόσον:
(α) η καταστατική έδρα του βρίσκεται σε χώρα κράτος – μέλος της Ε.Ε.• από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται αλλοδαπά μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σχολεία των οποίων έχουν αδειοδοτηθεί βάσει του άρθρου 5 του ν. 4862/1931 (Α΄ 2).
(β) ο σκοπός του, σύμφωνα με το καταστατικό του, αφορά και στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης,
(γ) είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερο,
δ) δεν έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης και δεν έχει καταθέσει αίτηση για κήρυξή του σε κατάσταση πτώχευσης,
(ε) δεν του έχει επιβληθεί η διοικητική κύρωση της ανάκλησης της αδείας ή της διακοπής λειτουργίας για ίδιο ή άλλο ιδιωτικό φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης την τελευταία δεκαετία,
(στ) ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου, εξαιρουμένων των εκπροσώπων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, πληροί τις προϋποθέσεις των περ. (γ), (δ), (ε) και (στ) της παρ. 1.
3. Τα νομικά πρόσωπα, εκτός των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των νομικών προσώπων των οποίων τα μέλη ή μέρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Διοικήσεώς τους ορίζονται ως εκ της ιδιότητας τους (ex officio), μπορούν να ασκούν τις δραστηριότητες του άρθρου 121, εφόσον οι μέτοχοι ή οι εταίροι τους ή τα μέλη των διοικήσεών τους, δεν έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, υπαλλήλου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.

Άρθρο 126
Προϋποθέσεις λειτουργίας σχετιζόμενες με την κτιριολογική υποδομή του φορέα

Για την κτιριολογική υποδομή των δραστηριοτήτων του άρθρου 121 ανά κτιριολογική μονάδα (αυτοτελές κτήριο ή τμήμα κτηρίου ή οριζόντια ιδιοκτησία σε πολυώροφο κτήριο), απαιτείται:
(α) νόμιμο αυτοτελές κτίριο ή τμήμα κτιρίου ή οριζόντια ιδιοκτησία ή βεβαίωση υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων στον ν. 4495/2017 (Α’ 167) ή σε άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας,
(β) τήρηση της νομοθεσίας περί πυροπροστασίας,
(γ) επαρκής και άμεσος φυσικός φωτισμός και αερισμός,
(δ) επαρκής και ομοιόμορφος τεχνητός φωτισμός και εξαερισμός στις περιπτώσεις υπόγειων χώρων που χρησιμοποιούνται ως βοηθητικοί χώροι, καθώς και χώροι εργαστηρίων και βιβλιοθηκών,
(ε) ελάχιστο εμβαδόν αίθουσας διδασκαλίας δεκαπέντε (15) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) για τις δραστηριότητες της παρ. 1 του άρθρου 123 και δώδεκα (12) τ.μ. για τις δραστηριότητες της παρ. 1 του άρθρου 124,
(στ) ενάμιση (1,5) τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο στις αίθουσες διδασκαλίας,
(ζ) δύο (2) τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο στους αύλειους χώρους ή χώρους εκτόνωσης.
Στον αύλειο χώρο συνυπολογίζονται τα υπόστεγα και οι ανοιχτοί διάδρομοι,
(η) δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον σε μία κτιριολογική μονάδα (κτίριο ή όροφο) ανά περιφέρεια,
(θ) ένα (1) WC ανά τριάντα (30) εκπαιδευόμενους.

Άρθρο 127
Κυρώσεις

1. Για τις δραστηριότητες του παρόντος κεφαλαίου που υπάγονται σε καθεστώς γνωστοποίησης, η παράλειψη υποβολής αρχικής γνωστοποίησης, ή η παράλειψη υποβολής γνωστοποίησης μεταβολής, ή η γνωστοποίηση αναληθών στοιχείων, επισύρει την επιβολή των κυρώσεων της παρ. 1 του άρθρου 15 σε βάρος του φορέα της δραστηριότητας. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή των κυρώσεων είναι η αρμόδια αρχή του άρθρου 122, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας.
Για τις δραστηριότητες του παρόντος κεφαλαίου που υπάγονται σε καθεστώς γνωστοποίησης, όπου προβλέπεται ως κύρωση η ανάκληση της αδείας, από την έναρξη ισχύος του παρόντος κεφαλαίου νοείται η προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας.
2. Για τις δραστηριότητες του παρόντος κεφαλαίου που υπάγονται σε καθεστώς έγκρισης η λειτουργία της δραστηριότητας χωρίς αυτή να έχει λάβει έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας, επισύρει την επιβολή των κυρώσεων της παρ. 2 του άρθρου 15. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων είναι η αρμόδια αρχή του άρθρου 122, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας.
3. Σε περίπτωση παραβίασης επιμέρους όρων και προϋποθέσεων κατά τη λειτουργία των δραστηριοτήτων του παρόντος κεφαλαίου εφαρμόζονται οι κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας από τα αρμόδια όργανα που ορίζονται σε αυτή.

Άρθρο 128
Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται το περιεχόμενο, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία της έγκρισης, της τροποποίησης και της μεταβίβασης αυτής, οι αρχές στις οποίες κοινοποιούνται οι εγκρίσεις και οι τροποποιήσεις τους, προκειμένου αυτές να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την έγκριση, την τροποποίηση και τη μεταβίβασή της, σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται το περιεχόμενο και η διαδικασία της γνωστοποίησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που τηρούνται στην έδρα της δραστηριότητας, ο τρόπος γνωστοποίησης των στοιχείων σε περίπτωση επικείμενης μεταβολής τους, οι αρχές στις οποίες κοινοποιείται η γνωστοποίηση, προκειμένου να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη γνωστοποίηση, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται το ύψος των παραβόλων της παρ. 5 του άρθρου 123, αναφορικά με την έγκριση, και της παρ. 6 του άρθρου 124, αναφορικά με τη γνωστοποίηση, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής τους, ο τρόπος μεταφοράς των πιστώσεων στα αρμόδια όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, σύμφωνα με το άρθρο 11.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται το εύρος του πλαισίου των επιβαλλόμενων κυρώσεων του άρθρου 127, η κλιμάκωση και τα κριτήρια επιμέτρησης αυτών εντός των ορίων της παρ. 1 του άρθρου 15, για τις δραστηριότητες που υπόκεινται σε γνωστοποίηση, και της παρ. 2 του άρθρου 15, για τις δραστηριότητες που υπόκεινται σε έγκριση, η διαδικασία επιβολής τους, οι περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας των δραστηριοτήτων σε περίπτωση έλλειψης έγκρισης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.

Άρθρο 129
Μεταβατικές διατάξεις

1. Οι δραστηριότητες της παρ. 1 των άρθρων 123 και 124 που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν ήδη λάβει άδεια εξακολουθούν να διέπονται ως προς τη λειτουργία τους από τις διατάξεις βάσει των οποίων εκδόθηκε η σχετική άδεια. Αν μεσολαβήσει μεταβολή στοιχείου, ο φορέας της οικονομικής δραστηριότητας της παρ. 1 του άρθρου 123 υποχρεούται σε υποβολή αίτησης έγκρισης, σύμφωνα με το άρθρο 123, και ο φορέας της οικονομικής δραστηριότητας της παρ. 1 του άρθρου 124 υποχρεούται σε γνωστοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 124. Μετά από τη χορήγηση της έγκρισης ή την υποβολή της γνωστοποίησης η λειτουργία της δραστηριότητας διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου.
2. Όπου στη νομοθεσία γίνεται αναφορά σε άδεια δραστηριοτήτων της παρ. 1 του άρθρου 123 νοείται η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας του παρόντος κεφαλαίου. Όπου γίνεται αναφορά σε άδεια δραστηριοτήτων της παρ. 1 του άρθρου 124, νοείται η γνωστοποίηση λειτουργίας του παρόντος κεφαλαίου.

Άρθρο 130
Μη εφαρμοζόμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος όλων των προβλεπόμενων στο παρόν κεφάλαιο κανονιστικών πράξεων δεν εφαρμόζονται, ως προς τις δραστηριότητες του άρθρου 121, η περ. 1, η υποπερ. α της περ. 2, το πρώτο εδάφιο της περ. 3, οι περ. 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 14, 15 και 18 της υποπαρ. Θ3 και οι περ. 1, 2, 4 και 6 της υποπαρ. Θ5 της παρ. Θ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222).».

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 20:12 | Ελένη Χιονιδου

    Διαφωνούμε με το νομοσχέδιο σε σχέση με την πρόσβαση για ΑΜΕΑ σε κάθε φροντιστήριο ακόμα και κάτω των 75 εκπαιδευμένων ανά ώρα …ζούμε σε περιοχές που δεν υπάρχουν κατάλληλα κτήρια και η επένδυση αυτή απαιτεί μεγάλο κόστος σε δύσκολες εποχές για τον κλάδο

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 20:58 | Αλεξανδρα Γκουτλοπουλου

    Η αποφαση που αφορα υποδομες για ΑΜΕΑ στα ΚΞΓ ειναι δυσκολο να πραγματοποιηθει υπο τις παρουσες συνθηκες. Αραγε θα ισχυσει το ιδιο και για ολες τις δημοσιες υπηρεσιες κυριοι ή παλι ο ιδιωτικος τομεας θα υποχρεωθει να συμμορφωθει στην ευρωπαικη οδηγια; Τα κξγ κατω των 75 δεν εχουν την υποδομη για τουαλετες ΑΜΕΑ λογω ελλειψης χωρου και επισης νοικιαζονται τα περισσοτερα.

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 19:48 | ‘Αννα Μιχαηλίδου

    Λέγομαι Άννα Μιχαηλίδου και είμαι ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών.
    Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, έχουν πληγεί ιδιαίτερα εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και καθίσταται αδύνατο για τις επιχειρήσεις αυτές να προβούν στις κατάλληλες μετατροπές ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ.
    Παρακαλώ πολύ να εξαιρεθούν τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών με δυναμικότητα μικρότερη των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα απο την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε
    κτίρια που έχουν προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.
    Σε διαφορετική περίπτωση, τα ΚΞΓ απλά θα πληγούν ανεπανόρθωτα και θα οδηγηθούν σε οικονομικό αφανισμό.

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 19:24 | Μάρια Δαουλαρη

    Απαράδεκτο 6 μήνες κλειστοι είμαστε

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 15:49 | Μουρτικα Άννα

    Καλησπέρα. Όπως διάβασα θα επιβληθεί η εφαρμογή για την πρόσβαση αμεα και στα κξγ δυναμικοτητας κάτω των 75 ατόμων. Θεωρώ πως θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι πολλά από τα κξγ δεν μπορούν να ανταπεξελθουν κτιριακά σε αυτό. Τα περισσότερα είναι μικρές επιχειρήσεις κι ας αποτέλεσμα στεγάζονται σε χώρους που δεν μπορούν να γίνουν πολλές από τις απαιτούμενες μετατροπές. Ελπίζω να λάβετε υπόψη σας την ανησυχία μας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Ιδιοκτήτρια ΚΞΓ
    Μουρτικα Άννα

  • Παρ’ όλω που θεωρώ ότι το μέτρο συμβάλλει στην ίση μεταχείρηση όλων των μαθητών, θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στα μικρά και παλιά ΚΞΓ, όπου δε θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου. Αρα ή θα πρέπει το ΚΞΓ να αλλάξει ‘εδρα (καταστροφικό σ’ αυτή την συγκυρία) ή να κλείσει.

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 13:27 | Eleni Sofogianni

    Καλησπέρα σας
    Ειμαι ιδιοκτήτρια ενός μικρού ΚΞΓ. Όπως όλοι οι μικροί επαγγελματίες, αδυνατώ για οθκονομικους και πρακτικους λόγους να υλοποιήσω τη νέα οδηγία για πρόσβαση σε ΑΜΕΑ. παρακαλώ πολύ να βρεθεί κάποια αλλγ λύση για εμάς τους μικρούς πιυ εχουμε πληγεί από την κρίση, την πανδημία και τα μαύρα ιδιαίτερα.
    Με τιμή,
    Ελενη Σοφογιαννη

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 12:05 | ΣΟΦΙΑ ΣΑΡΙΚΛΟΓΛΟΥ

    Μερικοι συναδελφοι απορουν τι να γραψουν. Την ιδια απορια ειχα και εγω κ τελικα εγραψα το παρακατω. Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Ευχαριστουμε για την κατάργηση της επικαιροποίησης των αδειών μας κάθε δύο χρόνια.
    Ταυτόχρονα όμως, παρακαλούμε να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την
    προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ διότι:
    1) οι μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. είναι εγκατεστημένες σε χώρους, που δεν επιτρέπεται να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές,
    Για παράδειγμα πολλά κτίρια σε όροφο δεν έχουν δυνατότητα να εγκαταστήσουν ανελκυστήρα. Υποθέτω κατανοείτε το πόσο δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος είναι η εγκατάσταση ανελκυστήρα σε εξωτερικό χώρο. Αν επιβληθεί ο νόμος πρέπει να αλλάξουμε κτήριο. Αν δεν είμαστε τυχεροί να βρούμε ένα κοντινό κτίριο που να τελεί τις προδιαγραφές θα πρέπει να εγκατασταθούμε σε νέα γειτονιά ή περιοχή.
    Οι συνέπειες είναι η αναδιαμόρφωση του χώρου και απώλεια εσόδων.
    Η αναδιαμόρφωση του χώρου είναι κοστοβόρα και φυσικά το ποσό είναι απαγορευτικό για πολλούς σε περίοδο οικονομικής κρίσης και φυσικά θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.
    Το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργεί είναι ότι αν πάμε σε νέο κτήριο το αποτέλεσμα είναι να ξεκινήσουμε την επιχείρηση με μηδενικό ή ελάχιστο πελατολόγιο. Έχοντας επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο για μόλις δυο χρόνια σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ δύσκολο να στήσει κανείς την πελατεία του όταν είναι άγνωστος σε μια περιοχή. Η αύξηση του πελατολογίου γίνεται με αργούς ρυθμούς μέχρι να νιώσει ο κόσμος εμπιστοσύνη και να υπάρξουν οι πρώτες επιτυχίες μαθητών.
    Το άλλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι αν χρειαστεί να εγκαταστήσουμε τουαλέτα για ΑμεΑ τότε ίσως πρέπει να μειώσουμε τα τετραγωνικά μιας τάξης. Αν ήδη το κτήριο έχει δυνατότητα για 2 ή 3 τάξεις θα πρέπει να στερηθούμε μια τάξη. Κατανοείτε ότι αυτό οδηγεί όχι μόνο σε μείωση εσόδων αλλά και θέσεων εργασίας.
    Η λύση για τα ΑμεΑ είναι τα ήδη υπάρχον κτήρια που πληρούν τις προδιαγραφές για πρόσβαση. Ακόμα και αν δεν υπάρχει ανάλογο κτήριο στην ευρύτερη περιοχή του ατόμου υπάρχουν πολλές επιλογές για ατομικά μαθήματα στο χώρο του ατόμου ή μμαθήματα με τηλεκπαίδευση. Έχει ανθίσει αυτός ο τομέας με αξιόλογα προγράμματα εκμάθησης με μοντέρνες και αποτελεσματικές μεθόδους εκπαίδευσης απο καταρτισμένους συναδέλφους.
    Σας παραθετω και τα επιχειρηματα του κ. Ζηκοπουλου με τον οποιο συμφωνω.
    2) η ανάγκη εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ είναι μεν υπαρκτή και επιβεβλημένη,
    αλλά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, παρά μόνον Ευρωπαϊκή
    Οδηγία,
    3) στον Ν. 4759/2020, άρθρο 119, νομοθετήθηκε ότι τα κτήρια που πληρούν
    συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν καθίστανται αυθαίρετα, επειδή δεν έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, και μπορούν να χρησιμοποιούνται,
    4) οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν οικονομικώς να προβούν στις απαραίτητες
    κτιριολογικές μετατροπές, ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα των
    ΑΜΕΑ, και
    5) η οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού έχει πλήξει
    ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.
    Κύριε, Υπουργέ,
    Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75
    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.
    Είμαστε βέβαιοι ότι θα λύσετε το πρόβλημα του Κλάδου μας.
    Με κάθε εκτίμηση,
    ΣΟΦΙΑ Π.ΣΑΡΙΚΛΟΓΛΟΥ
    ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΚΞΓ
    ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ 2,ΚΑΒΑΛΑ

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 12:52 | ΣΙΑΡΑ γινοβεφα

    Διαμαρτυρία για ΑμεΑ

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 12:17 | Vios dimitris

    Διαμαρτυρία για τα ΑμεΑ

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 10:00 | Ουρανια Λυρακου

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Ευχαριστουμε για την κατάργηση της επικαιροποίησης των αδειών μας κάθε δύο χρόνια.
    Ταυτόχρονα όμως, παρακαλούμε να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την
    προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ διότι:
    1) οι μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. είναι εγκατεστημένες σε χώρους, που δεν επιτρέπεται να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές,
    Για παράδειγμα πολλά κτίρια σε όροφο δεν έχουν δυνατότητα να εγκαταστήσουν ανελκυστήρα. Υποθέτω κατανοείτε το πόσο δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος είναι η εγκατάσταση ανελκυστήρα σε εξωτερικό χώρο. Αν επιβληθεί ο νόμος πρέπει να αλλάξουμε κτήριο. Αν δεν είμαστε τυχεροί να βρούμε ένα κοντινό κτίριο που να τελεί τις προδιαγραφές θα πρέπει να εγκατασταθούμε σε νέα γειτονιά ή περιοχή.
    Οι συνέπειες είναι η αναδιαμόρφωση του χώρου και απώλεια εσόδων.
    Η αναδιαμόρφωση του χώρου είναι κοστοβόρα και φυσικά το ποσό είναι απαγορευτικό για πολλούς σε περίοδο οικονομικής κρίσης και φυσικά θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.
    Το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργεί είναι ότι αν πάμε σε νέο κτήριο το αποτέλεσμα είναι να ξεκινήσουμε την επιχείρηση με μηδενικό ή ελάχιστο πελατολόγιο. Έχοντας επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο για μόλις δυο χρόνια σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ δύσκολο να στήσει κανείς την πελατεία του όταν είναι άγνωστος σε μια περιοχή. Η αύξηση του πελατολογίου γίνεται με αργούς ρυθμούς μέχρι να νιώσει ο κόσμος εμπιστοσύνη και να υπάρξουν οι πρώτες επιτυχίες μαθητών.
    Το άλλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι αν χρειαστεί να εγκαταστήσουμε τουαλέτα για ΑμεΑ τότε ίσως πρέπει να μειώσουμε τα τετραγωνικά μιας τάξης. Αν ήδη το κτήριο έχει δυνατότητα για 2 ή 3 τάξεις θα πρέπει να στερηθούμε μια τάξη. Κατανοείτε ότι αυτό οδηγεί όχι μόνο σε μείωση εσόδων αλλά και θέσεων εργασίας.
    Η λύση για τα ΑμεΑ είναι τα ήδη υπάρχον κτήρια που πληρούν τις προδιαγραφές για πρόσβαση. Ακόμα και αν δεν υπάρχει ανάλογο κτήριο στην ευρύτερη περιοχή του ατόμου υπάρχουν πολλές επιλογές για ατομικά μαθήματα στο χώρο του ατόμου ή μμαθήματα με τηλεκπαίδευση. Έχει ανθίσει αυτός ο τομέας με αξιόλογα προγράμματα εκμάθησης με μοντέρνες και αποτελεσματικές μεθόδους εκπαίδευσης απο καταρτισμένους συναδέλφους.

    Σας παραθετω και τα επιχειρηματα του κ. Ζηκοπουλου με τον οποιο συμφωνω.

    2) η ανάγκη εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ είναι μεν υπαρκτή και επιβεβλημένη,
    αλλά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, παρά μόνον Ευρωπαϊκή
    Οδηγία,
    3) στον Ν. 4759/2020, άρθρο 119, νομοθετήθηκε ότι τα κτήρια που πληρούν
    συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν καθίστανται αυθαίρετα, επειδή δεν έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, και μπορούν να χρησιμοποιούνται,
    4) οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν οικονομικώς να προβούν στις απαραίτητες
    κτιριολογικές μετατροπές, ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα των
    ΑΜΕΑ, και
    5) η οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού έχει πλήξει
    ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.
    Κύριε, Υπουργέ,
    Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75
    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.
    Είμαστε βέβαιοι ότι θα λύσετε το πρόβλημα του Κλάδου μας.
    Με κάθε εκτίμηση,
    Ουρανια Λυρακου

  • Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75
    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.

    Το αίτημα είναι λογικό κι αναμένουμε την απάντησή σας

    Ευχαριστούμε για την προσοχη σας

    Με εκτίμηση
    Αγγελική Βαρνακιώτη
    Ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 09:26 | Καστρινάκη Σοφία

    ξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Σας υποβάλουμε παρατηρήσεις για το σχέδιο νόμου, που έχει τεθεί σε διαβούλευση και αφορά την βελτιστοποίηση των χορηγούμενων από την Διοίκηση αδειών.

    Σχετικώς με τις άδειες που χορηγούνται για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Ξένων Γλωσσών, των οποίων είμαστε ο κύριος πρωτοβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας, με χαρά υποδεχόμαστε την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός μας, όπως φαίνεται από το σχέδιο νόμου (άρθρο 123), για κατάργηση της επικαιροποίησης των αδειών μας κάθε δύο χρόνια.

    Ταυτόχρονα όμως, παρακαλούμε να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (σχέδιο νόμου, άρθρο 126). Στον υφιστάμενο νόμο, Ν. 4093/2012, υπήρχε διαφοροποίηση: δεν προβλεπόταν η υποχρεωτικότητα για πρόσβαση

    των ΑΜΕΑ σε μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερης των 75 μαθητών ανά ώρα. Επιβαλλόταν να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ μόνο σε

    εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. που έχουν δυναμικότητα άνω των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα.

    Η διαφοροποίηση πρέπει να διατηρηθεί, διότι:

    οι μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. είναι οι περισσότερες και συνήθως είναι εγκατεστημένες σε χώρους, που δεν επιτρέπεται από πλευράς στατικής να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές,
    η ανάγκη εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ είναι μεν υπαρκτή και επιβεβλημένη, αλλά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, παρά μόνον Ευρωπαϊκή Οδηγία,
    στον Ν. 4759/2020, άρθρο 119, νομοθετήθηκε ότι τα κτήρια που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν καθίστανται αυθαίρετα, επειδή δεν έχουν προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, και μπορούν να χρησιμοποιούνται,
    οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν οικονομικώς να προβούν στις απαραίτητες κτιριολογικές μετατροπές, ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, και
    η οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού έχει πλήξει ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.
    Κύριε, Υπουργέ,

    Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75

    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.

    Είμαστε βέβαιοι ότι θα λύσετε το πρόβλημα του Κλάδου μας.

    Διαβάστε περισσότερα: Europalso – Έντονη διαμαρτυρία στον Υπουργό Ανάπτυξης για τη διάταξη για ΑΜΕΑ για ΚΞΓ κάτω των 75 ατόμων – http://www.xeniglossa.gr

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 08:13 | Μπέτυ Παναγουλια

    Θεωρώ υπερβολικό το να ζηταται τουαλέτα ΑΜΕΑ για κέντρα ξένων γλωσσών δυναμικής κάτω των 75 μαθητών. Έχουμε ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα όλο αυτό το διάστημα που είμαστε κλειστά και μια τέτοια επένδυση θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο μας. Αν επιμείνετε σε αυτήν την απόφαση θα πρέπει να μας επιδοτεισετε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 08:44 | ΜΙΝΑ ΡΟΥΜΠΗ

    Αγαπητοι κυριοι,
    Εχω κεντρο ξενων γλωσσων με κατω απο 75 ατομα ανα ωρα. Η νεα διαταξη για μετατροπες στον χωρο μου για προσβαση ΑΜΕΑ προυποθετει να εχω χιλιαδες ευρω και οπως καταλαβαινετε μετα απο 10ετη κριση, πανδημια και τον ανηλεη πολεμο που δεχομαστε απο ιδιαιτερα- παρανομα οικοδιδασκαλεια το καθιστα αδυνατο. Θα πρεπει να υπαρξει προβλεψη για ολες τις μικροεπιχειρησεις που παλευουν για την υπαρξη τους.

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 07:17 | Ζώης Τζανέτος

    η) Δυνατότητα προσβασης ΑΜΕΑ. Υπάρχει ασάφεια στη διαβούλευση και έχει ανησυχήσει το 99% των συναδέλφων. Εννοείται ότι το συντριπτικό ποσοστό των φροντιστηρίων κάτω από 75 άτομα δεν μπορεί να είναι τυπικό ως προς την προσβαση ΑΜΕΑ είτε γιατί δεν υπάρχει ασανσέρ είτε γιατί είναι μικρότερο από αυτό που καθορίζεται από το νομο.Επισης σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να δημιουργηθεί/τροποποιηθεί νέα τουαλέτα.Νομιζω κανείς δεν θα ήθελε να συμβάλει στην επίλυση ενός προβλήματος δημιουργώντας νέο μεγαλυτερο…
    Πρόταση μου είναι να εξακολουθήσει να ίσχυει το προηγουμενο καθεστώς που χωρίζει τις εκπαιδευτικές μονάδες σε μικρές και μεγάλες . Ας μην ξεχνάμε ότι πλεον υπάρχει και η επιλογή της τηλεκπαιδεσης για όλους όσους ήταν αποκλεισμένοι λόγω γεωγραφικών περιορισμων ή άλλων προβλημάτων.

  • 24 Ιανουαρίου 2021, 01:39 | Γωγούσης Ευάγγελος

    Διαφωνώ καθέτως καθώς θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή μας – οι χώροι μας δεν είναι έτοιμοι για μια τέτοια μεταβολή.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 23:21 | Χρήστος Ζήσης

    Παρακαλώ κοιτάξτε το θέμα με την υποχρέωση φιλοξενίας ατόμων ΑΜΕΑ στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Δεν υπάρχουν υποδομές να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Παρακαλώ πολύ μη μας καταδικάζετε.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 22:52 | Κατερίνα Β.

    Η πρόσβαση ΑΜΕΑ στα Κ. Ξ. Γ. δεν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική, τη στιγμή που ελάχιστα δημόσια σχολεία στη χώρα, με πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαθητών ΔΕΝ έχουν την κτιριακη υποδομή για ΑΜΕΑ αν και εφόσον δεν προκύπτει ανάγκη.
    Είμαστε ως επί το πλείστον μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εν μέσω πανδημίας και ενώ είμαστε κλειστοί από αρχές Νοεμβρίου, είναι απαράδεκτο να προωθείται το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου!

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 22:24 | Αντώνης Ελευθεράκης

    Τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αποτελούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην πλειοψηφία τους νοικιάζουν χώρους επί σειρά ετών. Ειδικά και όσα έχουν δυναμική κάτω των 75 ατόμων το να υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι ουτοπικό και ανεδαφικό. Αν τυχόν γίνει απαραίτητο πολλά κέντρα ξένων γλωσσών θα αναγκαστούν να κλείσουν. Ειδικά σε περίοδο πανδημίας και με τις επιχειρήσεις μας να έχουν υποφέρει τόσο πολύ και επί τόσο καιρό ούτε καν θα έπρεπε να μπαίνετε σε αυτές τις σκέψεις…

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 22:01 | ALEKA MELA

    Παρακαλώ να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (σχέδιο νόμου, άρθρο 126). Στον υφιστάμενο νόμο, Ν.4093/2012, υπάρχει διαφοροποίηση για τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερης των 75 μαθητών ανά ώρα η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί διότι τα μικρά Κέντρα Ξένων Γλωσσών είναι πολύ δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να προβούν σε κτιριολογικές μετατροπές και οικονομικά αδύνατο να τις υποστηρίξουν.

  • Τα μικρά κέντρα ξένων γλωσσών αδυνατούν στην δημιουργία τουαλέτας για ΑΜΕΑ.

  • Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για τις τουαλέτες ΑΜΕΑ στα ΚΞΓ και ΚΔΒΜ κάτω των 75 ατόμων. Είναι εξοντωτικό για τον κλάδο μας. Δεν είναι δυνατόν να σταθεί μια επιχείρηση με ενοίκιο τόσο υψηλό ένος χώρου που έχει δυνατότητες για τουαλέτες ΑΜΕΑ. Σας παρακαλούμε να αναθεωρήσετε αυτή σας την απόφαση.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 20:31 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ

    Θα πρεπει να διατηρηθεί η εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ για τους εξης λόγους:
    1) οι μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. είναι οι περισσότερες και
    συνήθως είναι εγκατεστημένες σε χώρους, που δεν επιτρέπεται από
    πλευράς στατικής να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές,
    2) η ανάγκη εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ είναι μεν υπαρκτή και επιβεβλημένη,
    αλλά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, παρά μόνον Ευρωπαϊκή
    Οδηγία,
    3) στον Ν. 4759/2020, άρθρο 119, νομοθετήθηκε ότι τα κτήρια που πληρούν
    συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν καθίστανται αυθαίρετα, επειδή δεν έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, και μπορούν να χρησιμοποιούνται,
    4) οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν οικονομικώς να προβούν στις απαραίτητες
    κτιριολογικές μετατροπές, ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα των
    ΑΜΕΑ, και
    5) η οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού έχει πλήξει
    ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.
    Συνεπώς,
    είναι επιβεβλημενο να ληφθούν υπόψιν αυτές οι παράμετροι και να υπάρξει εξαιρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.

    ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΩΡ.ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ
    ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 20:45 | Μαρία Λαϊου

    Η υποχρέωση κατασκευής υποδομών για ΑΜΕΑ σε τόσο μικρές δομές,την ώρα που όλα τα ΚΞΓ πλήττονται σφοδροτατα λόγω του κορωνοιου , παραμένοντας κλειστά εδώ και πάνω από 2μιση μήνες σε αυτή την δευτερη φάση ,πράγμα που έχει οδηγήσει σε οικονομικό αφανισμό πολλά από αυτά που δεν μπόρεσαν να ορθοποδήσουν μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας,καθώς έχουν χάσει πολλούς μαθητές λόγω των μαύρων ιδιαίτερων η λόγω της δυσπραγίας των οικογενειών και έχουν απολύσει χιλιάδες καθηγητές ,θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων που εδώ και δεκάδες χρόνια αποτελούν τους μόνους εγκυρους επαγγελματίες που προσφέρουν ξενόγλωσση πιστοποίηση πραγματοποιώντας τα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων νέων.Πολλα κέντρα θα χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα που δεν έχουν διότι πολλοί δεν πήραν την επιστρεπτέα 4 για την διαμόρφωση ειδικών χώρων ,πραγμα παντελώς αδύνατον.
    Σας παρακαλώ λοιπόν να επαναξετασετε την κατάσταση λαμβάνοντας, για μια φορά υπόψη τόσες επιχειρήσεις τις οποίες έχετε ήδη ευτελισει πολύ

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 19:03 | Δήμητρα

    Ειναι απαράδεκτο! Τα κέντρα ξένων γλωσσών κάτω των 75 μαθητών δεν διαθέτουν την δυνατότητα για τουαλέτες ΑΜΕΑ, πρέπει να αποσυρθεί!

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 18:16 | Γ.Μ.

    Σε σχέση με τις κτιριολογικές προϋποθέσεις η υποχρεωτική δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία είναι ανέφικτη στο σύνολο των μικρών φροντιστηρίων. Αποτέλεσμα θα είναι ο αφανισμός των μικρομεσαίων φροντιστηρίων σε μερικά χρόνια σε αντίθεση με την ενδυνάμωση των μεγάλων οργανισμών.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 18:25 | Βιργινία Αθανασιαδου

    Επιθυμώ να εκφράσω την έντονη ένσταση μου στην απαίτηση κατάλληλου σχεδιασμού κ κτιριακων προδιαγραφών των φροντιστηριων ώστε να προσφέρουν πρόσβαση σε αμεα. Είναι απολύτως απαραίτητο για τα καινούργια κτήρια, κατανοητό, αλλά θεωρώ πολύ άδικο για όλους εμάς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, ως επί το πλείστον, στεγαζομαστε σε παλαιού τύπου κτίρια και δεν έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε η να πραγματοποιουμε τέτοιου τύπου αλλαγές στα κτίρια που στεγαζομαστε. Παλεύουμε πολύ σκληρά ως επιχειρήσεις να επιβιώσουμε με τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες, έχουμε ήδη πληγεί από όσα συμβαίνουν και τώρα αυτό έρχεται σε μια πολύ κακή συγκυρία να ζορίσει ακόμα περισσότερο την εργασιακή μας πραγματικότητα. Και γιατί θα πρέπει εμείς να συμμορφωθουμε με τόσο μικρό αριθμό πελατών και στις πιο πολλές περιπτώσεις χωρίς πελάτες αμεα όταν τα περισσότερα δημόσια σχολεία δεν διαθέτουν τέτοιες υποδομές? Παρακαλώ να επανεξέταστε το ζήτημα αυτό θα προβλημάτισε τόσο μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων εκπ. δομών κ να προστατέψετε την επιβίωση μας που εξυπηρετεί τη κρατική μηχανή με τις εισφορές κ την φορολογία που όλοι μας ευσυνείδητα καταβαλλουμε.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 17:04 | Άννα Σάλτη

    Είμαι η Άννα Σάλτη και έχω κέντρο ξένων γλωσσών.
    Θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για το άρθρο 126.
    Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση σας εκ των προτέρων.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 17:31 | Άννα Σάλτη

    Είμαι η Άννα Σάλτη και έχω κέντρο ξένων γλωσσών.
    Θα ήθελα να κάνω διαμαρτυρία για το άρθρο 126.
    Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση σας εκ πρότερου.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 17:18 | Μητραλέλη Καλλιόπη

    Κύριοι, τα Κ.Ξ.Γ ( που δεν είμαστε παραπαιδεία, αφού παρέχουμε πιστοποίηση γνώσεων,που μάλιστα σε C2 επίπεδο δεν καλύπτει το Δημόσιο Σχολείο) είμαστε καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις ,που ψυχοραγούμε και έχουμε την αίσθηση ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει να πάψουμε να υπάρχουμε. Ενώ η εισφοροδιαφυγή με τα ιδιαίτερα κάνει πάρτι, εμείς κλειστοί εδώ και 3 μήνες,ταλαιπωρουμαστε με άσκοπη γραφειοκρατία, με ανανέωση της άδειας λειτουργίας ανά 2ετία, πυρασφάλειας ανά 5ετια, ενώ ξανά ανανεώσαμε την άδεια διδασκαλίας μας ( και κανείς μας δεν βρίσκει καν τους Αριθμούς Αδειών στον ΕΟΠΠΕΠ).Η ακύρωση του θεσμού της Ανανέωσης Άδειας, θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για τον πολύπαθο κλάδο μας!

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 16:46 | Μαρια

    Για ποιο λογο να ειναι υποχρεωτικο αν δεν έχουμε ΑΜΕΑ μαθητες; Να γινει υποχρεωτικο εφοσον εχουμε τουλάχιστον εναν.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 16:02 | ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΟΥ

    Θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για την καινούργια υποχρεωτική πρόσθεση πρόσβασης ΑΜΕΑ σε χώρους κέντρων ξένων γλωσσών. Προσωπικά στο χώρο που λειτουργώ είναι αδύνατον να υπάρξει διότι το κτήριο είναι κτισμένο μέσα στη δεκαετία του ’70 και λειτουργώ στον πρώτο όροφο χωρίς ανελκυστήρα.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 16:58 | Αναστασία Αδαμοπούλου

    Η υποχρέωση στα ΚΞΓ δυναμικότητας κάτω των 75 ατόμων να έχουν πρόσβαση σε ΑΜΕΑ δεν είναι εφικτή. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι μικρές και στεγάζονται σε κτήρια τα οποία στις μεγάλες πόλεις μας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο ούτε μπορούν να γίνουν αλλαγές. Τα κέντρα με δυναμικότητα άνω των 75 ατόμων αντιθέτως υποχρεούνται να έχουν πρόσβαση οπότε υπάρχει η δυνατότητα τα άτομα με αναπηρία να εξυπηρέτουνται σε αυτά. Επίσης η τωρινη στιγμή δεν είναι η κατάλληλη να συζητιέται κάτι τέτοιο όταν η πανδημία μας έχει πλήξει οικονομικά.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 15:23 | Ρουλα Κουκουλετσου

    Καλησπέρα σας θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για το άρθρο του νέου σχεδίου νόμου για τα ΚΞΓ. Έχω το ΚΞΓ εδώ και είκοσι χρόνια και παλεύουμε να διατηρηθούμε όρθιοι σε μια εποχή που ο κορωνοιος τα έχει διαλύσει όλα. Δε θα σας πω να αλλάξετε το νόμο για τα ΑΜΕΑ και τις εγκαταστάσεις , γιατί είμαι μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ και κρίνω την σημασία του απαραίτητη. Αλλά θα ήθελα μια περίοδο χαριτος για ανακατασκευές τουλάχιστον δυο έτη για να ορθοποδήσουμε . Ευχαριστώ πολυ.
    Κουκουλετσου Ρουλα
    Ιδιοκτήτρια ΚΞΓ

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 15:34 | ΤΣΕΓΓΕΛΙΔΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

    ΠΕΡΙ ΤΟΥ 126 (θ)
    ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΥΠΑΡΞΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΜΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ :
    1)ΤΟΥ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΔΟΜΗ ,
    2) ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ( ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ 4 ΣΥΝΑΠΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ).
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΑΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΔΙΧΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ – ΕΠΟΥΔΕΝΙ !- ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 15:12 | Ελίνα Αναγνωστάκου

    Καλησπέρα σας. Θεωρείτε ότι είναι κατάλληλη περίοδος για να δρομολογηθεί αυτός ο σχεδιασμός ενώ κοντεύουμε να αφανιστούμε σαν κλάδος από την παράνομη δράση ιδιαίτερων μαθημάτων που γίνονται από άλλους »συναδέλφους» στις γειτονιές μας ενώ οι υποχρεώσεις μας »τρέχουν» κανονικότατα για να λειτουργούμε νομίμως όντας κλειστές επιχειρησείς από δημόσια αρχή εδώ και σχεδόν ένα χρόνο εν μέσω πανδημίας μη έχοντας πληρωθεί από πέρυσι από αρκετούς πελάτες μας. Ιεραρχήστε τις προτεραιότητες, πασχίζουμε για το αυτονόητο.
    Με εκτίμηση

  • Η κατασκευή υποδομών ΑΜΕΑ σε κέντρα ξένων γλωσσών σε τι ακριβώς αποσκοπεί όταν σε μια χώρα σαν τη δική μας άτομα με κινητικά προβλήματα αδυνατούν να βγουν από το σπίτι τους; Ούτε πεζοδρόμιο για να πάει μία μητέρα το μωρό της με το καρότσι δεν μπορεί!

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 15:52 | ΜΠΑΡΜΠΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ

    ΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΞΕΝΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΜΕΑ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ !ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ 4 ΜΗΝΕΣ ΜΑΣ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΓΕΣ ΑΜΕΑ!

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 12:41 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΗΣ

    Παρακαλούμε να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την
    προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (σχέδιο νόμου, άρθρο 126). Στον υφιστάμενο νόμο, Ν.
    4093/2012, υπήρχε διαφοροποίηση: δεν προβλεπόταν η υποχρεωτικότητα για πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερης των 75 μαθητών ανά ώρα. Επιβαλλόταν να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ μόνο σε εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. που έχουν δυναμικότητα άνω των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα.
    Τα μικρά ΚΞΓ οδηγούνται σε πλήρη αφανισμό!Υπάρχουν ΚΞΓ 10 και 15 μαθητές ανά ώρα και αυτή είναι η πλειονότητα. Και φυσικά ο χώρος τους δεν είναι ιδιόκτητος.Θα δεχτούν οι ιδιοκτήτες αλλαγές στο ακίνητο τους; Υπάρχει δυνατότητα να γίνουν κτιριολογικές αλλαγές σε όλα τα ακίνητα; Χώρια την οικονομική επιβάρυνση σε εποχές που οι επιχειρήσεις μας φυτοζωούν!

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 12:21 | Γεώργιος Λαζούρας

    Παρακαλώ να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (σχέδιο νόμου, άρθρο 126). Στον υφιστάμενο νόμο, Ν. 4093/2012, υπήρχε διαφοροποίηση: δεν προβλεπόταν η υποχρεωτικότητα για πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερης των 75 μαθητών ανά ώρα. Επιβαλλόταν να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ μόνο σε εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. που έχουν δυναμικότητα άνω των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα.
    Η διαφοροποίηση πρέπει να διατηρηθεί, διότι:

    1) οι μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. είναι οι περισσότερες και συνήθως είναι εγκατεστημένες σε χώρους, που δεν επιτρέπεται από πλευράς στατικής να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές,
    2) η ανάγκη εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ είναι μεν υπαρκτή και επιβεβλημένη, αλλά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, παρά μόνον Ευρωπαϊκή Οδηγία,
    3) στον Ν. 4759/2020, άρθρο 119, νομοθετήθηκε ότι τα κτήρια που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν καθίστανται αυθαίρετα, επειδή δεν έχουν προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, και μπορούν να χρησιμοποιούνται,
    4) οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν οικονομικώς να προβούν στις απαραίτητες κτιριολογικές μετατροπές, ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, και
    5) η οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού έχει πλήξει ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 10:32 | Μαρία Μαρκοπούλου

    Πρακαλω να μελετηθεί η αλλαγή που αφορά την
    προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ (σχέδιο νόμου, άρθρο 126). Στον υφιστάμενο νόμο, Ν.
    4093/2012, υπήρχε διαφοροποίηση: δεν προβλεπόταν η υποχρεωτικότητα για πρόσβαση
    των ΑΜΕΑ σε μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερης των
    75 μαθητών ανά ώρα. Επιβαλλόταν να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ μόνο σε
    εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. που έχουν δυναμικότητα άνω των 75 εκπαιδευομένων
    ανά ώρα.
    Η διαφοροποίηση πρέπει να διατηρηθεί, διότι:
    1) οι μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ. είναι οι περισσότερες και
    συνήθως είναι εγκατεστημένες σε χώρους, που δεν επιτρέπεται από
    πλευράς στατικής να γίνουν κτιριολογικές μετατροπές,
    2) η ανάγκη εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ είναι μεν υπαρκτή και επιβεβλημένη,
    αλλά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, παρά μόνον Ευρωπαϊκή
    Οδηγία,
    3) στον Ν. 4759/2020, άρθρο 119, νομοθετήθηκε ότι τα κτήρια που πληρούν
    συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν καθίστανται αυθαίρετα, επειδή δεν έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, και μπορούν να χρησιμοποιούνται,
    4) οι επιχειρήσεις αυτές αδυνατούν οικονομικώς να προβούν στις απαραίτητες
    κτιριολογικές μετατροπές, ώστε να εξυπηρετείται η προσβασιμότητα των
    ΑΜΕΑ, και
    5) η οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού έχει πλήξει
    ιδιαίτερα τις μικρές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις Κ.Ξ.Γ.
    Κύριε, Υπουργέ,
    Ζητούμε την εξαίρεση των Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα μικρότερη των 75
    εκπαιδευομένων ανά ώρα από την υποχρέωση να είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που έχουν
    προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ
    Με κάθε εκτίμηση,

    Μαρία Μαρκοπούλου

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 09:55 | Τριανταφυλλοπούλου Σταυρούλα

    Θεωρώ πως το άρθρο 126 δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα κέντρα ξένων γλωσσών με κάτω από 75 άτομα καθώς έχουν αδειοδοτηθεί χωρίς προαπαιτούμενα για εγκαταστάσεις με προδιαγραφές ΑΜΕΑ.Μια τέτοια υποχρέωση καθιστά τη λειτουργία ορισμένων κέντρων αδύνατη καθώς τα κτήρια τους είναι αδύνατον να τροποποιηθούν για να πληρούν αυτές τις προδιαγραφές και σε όσα υπάρχει δυνατότητα απαιτείται πολύ μεγάλο κόστος οικονομικό το οποίο οι ιδιοκτήτες μικρών κέντρων δεν δύνανται να καλύψουν.Ειναι σεβαστά τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ ίσως θα έπρεπε να προβλεφθεί για αυτές τις επιχειρήσεις η δυνατότητα εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ διαδικτυακά, μέσω πλατφορμών διδασκαλίας από απόσταση ώστε να μην υπάρχει αποκλεισμός τους από τις υπηρεσίες των μικρών κέντρων δυναμικότητας κάτω των 75 μαθητών.Ελπιζουμε σε μη εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης στα συγκεκριμένα κέντρα καθώς θα σημάνει το τέλος λειτουργίας πολλών εξ αυτών ή δυσβάσταχτο κόστος τη στιγμή που τα αδηλωτα παράνομα ιδιαίτερα μαστίζουν χωρίς καμία υποχρέωση από μέρους τους κ κανέναν έλεγχο ήδη δυσχεραίνοντας την επιβίωση των κέντρων ξένων γλωσσών.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 01:35 | Ανθούλα

    Επαναλειτουργία των κέντρων ξένων γλωσσών με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την 1η Φεβρουαρίου.

    Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τον προγραμματισμό να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου, αιτούμαστε την έναρξη των μαθημάτων στα κέντρα ξένων γλωσσών

    Η τηλεκπαίδευση λειτούργησε αναγκαστικά για 3 μήνες αλλά η δια ζώσης εκπαίδευση ουδεμία σχέση έχει με τα διαδικτυακά μαθήματα

    Τα επιχειρήματά μας σχετικά με την επαναλειτουργία μας συνοψίζονται στα εξής

    1. Το μαθητικό δυναμικό μας ανά επίπεδο αποτελείται από 5 έως 10 μαθητές το πολύ
    2. Τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας
    3. Πολλοί μαθητές μας προετοιμάζονται για εξετάσεις και η παρακολούθηση μαθημάτων δια ζώσης είναι πλέον επιβεβλημένη
    4. Οι μαθητές μας συχνά δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους online είτε για τεχνικούς λόγους είτε γιατί λείπει η διάδραση και η ανατροφοδότηση μέσω της φυσικής παρουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών. Αξίζει να σημειωθεί η ψυχολογική φόρτισή τους με την παράταση της τηλεκπαίδευσης.
    5. Ελοχεύει ο κίνδυνος απώλειας μαθητών από τη στιγμή που αν επαναλειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, πολλοί γονείς ενδέχεται να στραφούν σε ιδιαίτερα μαθήματα τα οποία δεν έχει φροντίσει το κράτος να εκλείψουν καθώς τα περισσότερα εξ αυτών είναι παράνομα και παράλληλα ζημιώνουν την οικονομία αλλά και τα νόμιμα κέντρα ξένων γλωσσών απομυζώντας το μαθητικό δυναμικό τους
    6. Η ισοτιμία, η ισονομία και η δίκαιη αντιμετώπισή μας είναι αίτημα και επιτακτική ανάγκη
    7. Αποτελούμε τον κορμό της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στη χώρα, δίνοντας πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και φροντίζοντας για τη σωστή εκμάθηση ξένων γλωσσών ως απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική σταδιοδρομία και πνευματική ανάπτυξη των νέων της χώρας, επομένως είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν τα κέντρα μας.
    8. Γονείς και μαθητές ζητούν τη δια ζώσης διδασκαλία και αναρωτιούνται γιατί δεν μπορούν να γίνουν τα μαθήματά μας όπως στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές

    Συμπερασματικά, το μη άνοιγμα των σχολείων μας δεν μπορεί να στηριχτεί σε καμία λογική εξήγηση και βάση από τη στιγμή που θα επαναλειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 01:04 | Μαρία Παπασωζομένοθ

    1.Πρέπει να αφαιρεθεί η ύπαρξη υποχρεωτικής πρόσβασης σε ΑΜΕΑ για τα ΚΞΓ.
    2. Αφετέρου, δεν είναι ξεκάθαρο πως ένα ΚΞΓ με 60 μαθητές και 200 τμ χώρο, δηλ, περιπου 3,3 τμ/μαθητή κάνει αίτηση για άδεια. Οι προυποθέσεις είναι αθροιστικές ή διαζευκτικές?

  • 23 Ιανουαρίου 2021, 00:27 | Φωτεινή Κουτσικοπουλου

    Διαμαρτύρομαι για την νέα απόφαση σχετικά με τα ΑΜΕΑ.

  • 22 Ιανουαρίου 2021, 23:35 | Παγωνα

    Να επιβάλετε πρώτα πρόσβαση άμεσα σε ΟΛΑ τα δημόσια σχολεία και μετά ασχοληθείτε με τα κέντρα ξένων γλωσσων και φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Ντροπή σας!!!!!

  • 22 Ιανουαρίου 2021, 21:24 | Irene Doura-Kavadia

    Τα ΚΞΓ που θεωρούμαστε πολύ μικρές δομές κάτω των 75 μαθητών και συνεπώς σε σχετικά μικρούς χώρους λειτουργίας ήδη δυσκολευόμαστε να τηρήσουμε τις κάθε τόσο ισχύουσες προδιαγραφές, θα αναγκαστούμε να κλείσουμε αν απαιτηθεί πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, οι οποίοι συνάνθρωποί μας μπορούν να επιλέξουν να εκπαιδευτούν στις μεγαλύτερες δομές ή και στα Δια βίου μάθησης κέντρα. Καλό θα ήταν όλοι να έχουν επιλογή, Σεβόμαστε τον συνάνθρωπο, αλλά έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πού θέλει να εκπαιδευτεί. Εμείς αντιθέτως δεν θα έχουμε μέλλον, και οι καθηγητές που διδάσκουν χρόνια στο χώρο μας θα «ξενιτευτούν» ή θα μπουν στο ταμείο ανεργίας (ή θα αρχίσουν τα παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα στην περιοχή που εμείς κλείσαμε). Οι μαθητές της γειτονιάς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ξενιτευτούν επίσης στην περίπτωση που εμείς «οι μικροί» κλείσουμε.

  • 22 Ιανουαρίου 2021, 21:55 | Ευαγγελία Καζαντζή

    Διαφωνώ με τις καινούριες προδιαγραφές για κέντρα ξένων γλωσσών.
    Οι απαιτήσεις είναι υπερβολικές.

  • 18 Ιανουαρίου 2021, 20:38 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΑΚΙΣ

    Η αναδιατύπωση του πρώτου εδαφίου του άρθρου 126 «Προϋποθέσεις λειτουργίας σχετιζόμενες με την κτιριολογική υποδομή του φορέα » του (α) σχετικού, ώστε όλοι οι φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης με κωδικούς NACE 85.32, NACE 85.53 και NACE 85.59 λόγο συνάφειας της εκπαίδευσης/κατάρτισης που παρέχουν και της δυνατότητας από κοινού παροχής «συστέγαση» των αναφερόμενων υπηρεσιών στην κτιριολογική εγκατάσταση που έχει έδρα το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες που εντάσσονται στους παραπάνω κωδικούς NACE (άρθρο 26 του Ν 3844/10 κ.λ.π.), θα βοηθήσει στην κατάργηση των στρεβλώσεων στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης/κατάρτισης που έχει δημιουργήσει η ύπαρξη διαφορετικών κτιριολογικών απαιτήσεων για τις αίθουσες διδασκαλίας, χώρους διαλείμματος κ.λ.π.
    Προτείνεται η παρακάτω διατύπωση του πρώτου εδαφίου του άρθρου 126 του (α) σχετικού με την προσθήκη εδαφίου (ι) : «Για την κτιριολογική υποδομή των δραστηριοτήτων του άρθρου 121, 151 και 158 ανά κτιριολογική μονάδα (αυτοτελές κτήριο ή τμήμα κτηρίου ή οριζόντια ιδιοκτησία σε πολυώροφο κτήριο), απαιτείται: … …(ι) ελάχιστο εμβαδόν Γραφείου / χώρου υποδοχής δώδεκα (12) τ.μ. »

    Με τις καλύτερες ευχές από το όμορφο Ρέθυμνο

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΠΕΤΡΑΚΑΚΙΣ
    Πτυχιούχος Μηχανικός Οχημάτων (ΤΕ)
    ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
    Αριθμός μητρώου ΤΕΕ: 140370
    Αριθμός Άδειας ΥΑ Ρεθύμνου: 84
    ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ADR – ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
    ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΣΑΜΕΕ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ Ε.ΣΥ.Δ.
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΚΔΟΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
    ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ & ΟΔΗΓΟΥΣ
    Εμμ. Καλαϊτζάκη 9
    ΤΘ: ΒΟΧ 548
    74100 ΡΕΘΥΜΝΟ
    Ηλεκτρονική διεύθυνση: gpetrak@e-driving.gr
    Τηλέφωνο: 28310-26740
    Κινητό: 6976693390 / 6976615346