- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 44 Υποχρεώσεις και καθήκοντα ελεγκτών

1. Τα δημόσια όργανα που διενεργούν ελέγχους κατ’ εφαρμογή του άρθρου 46, οφείλουν να επιδεικνύουν στον ελεγχόμενο τα νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως εντολή ελέγχου, καθώς και τα έγγραφα ταυτοποίησής τους, ήτοι δελτίο υπηρεσιακής ή αστυνομικής ταυτότητας, εκτός αν από τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν για τα όργανα αυτά προβλέπεται κάτι διαφορετικό.
2. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, για την οποία τα ελεγκτικά όργανα του παρόντος δεν έχουν αρμοδιότητα επιβολής κύρωσης ή έχουν από κοινού με άλλη υπηρεσία, συντάσσεται έκθεση ελέγχου, η οποία αποστέλλεται αμελλητί στην αρμόδια υπηρεσία για τις περαιτέρω δικές της ενέργειες.
3. Οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Λαϊκών Αγορών των Γενικών Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όταν διενεργούν ελέγχους στους χώρους των λαϊκών αγορών ευθύνης τους και διαπιστώνουν παραβάσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 4177/2013 (Α΄173) και των κατ’ εξουσιοδότησή του εκδιδομένων Κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ., επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4177/2013, εξαιρουμένων των παραβάσεων σχετικά με τρόφιμα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στις οποίες εφαρμόζονται, σύμφωνα με την παρ. 2 του ανωτέρω άρθρου 17, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ. κατόπιν των σχετικών ελέγχων που αυτές διενεργούν, οι προβλεπόμενες, κατά περίπτωση, κυρώσεις από τον ν. 4177/2013 και τον ν. 2969/2001 (Α’ 281).
4. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.