Άρθρο 42 Χρήστες Πληροφοριακού Συστήματος – Υποβολή και αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών

1. Χρήστες του πληροφοριακού συστήματος είναι οι δήμοι, οι περιφέρειες της χώρας, οι πωλητές υπαίθριου εμπορίου, τα όργανα ελέγχου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, καθώς και όσοι φορείς ορίζονται στην υπουργική απόφαση της παρ. 9 του άρθρου 53.
2. Τα δικαιώματα στη χρήση και ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος, από τους χρήστες καθορίζονται από τις αρμοδιότητες αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και όπως εξειδικεύονται στην υπουργική απόφαση της παρ. 9 του άρθρου 53.
3. Ηλεκτρονικά υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά: υποβολή αιτήσεων – δικαιολογητικών – οικονομικής προσφοράς για τη χορήγηση θέσης δραστηριοποίησης, πλανόδιας δραστηριοποίησης και βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας στο υπαίθριο εμπόριο.
4. Οι πράξεις που διενεργούνται ηλεκτρονικά είναι: χορήγηση αδειών θέσεων – δραστηριοποίησης, βεβαιώσεων, μεταβολή στοιχείων δραστηριοποίησης, έκδοση προκηρύξεων, καταγραφή προστίμων-παραβάσεων, καταχώριση υπαίθριων αγορών.
5. Τα δικαιολογητικά της παρ. 2 του άρθρου 30, που αφορούν στην αδειοδότηση πωλητών υπαίθριου εμπορίου, αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες αρχές, εφόσον είναι τεχνικά δυνατό.

  • 29 Απριλίου 2021, 09:11 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΤΕΡΑΚΗ

    Παρ. 3
    Ποιους αφορά; Αν αφορά και τις εμποροπανηγύρεις πρέπει να εξαιρεθούν. Δεν είναι δυνατόν να γίνει ηλεκτρονικά η διάθεση των θέσεων διότι είναι επαναλαμβανόμενη διαδικασία και όχι μία φορά ή ανά 3 ή 5 χρόνια που είανι σε άλλες αγορές. Αρκετοί δήμοι όπως π.χ. ο δήμος Αθηναίων που έχει 39 εμποροπανηγύρεις ετησίως, τυγχάνει να διεξάγονται 2΄και 3 εμποροπανηγύρεις ταυτόχρονα. Αυτό θα φέρει μεγάλη σύγχυση. Επίσης οι θέσεις δεν είναι λίγες όπως στις λαϊκές αγορές. Υπάρχουν δήμοι που έχουν παραπάνω από 500 θέσεις ( Ν. Φιλαδέλφειας, Γαλατσίου, Λάρισας, Ναυπάκτου, Λειβαδιάς κ.ά.). Η οικονομική προσφορά πρέπει να φύγει σε ότι αφορά τις εμποροπανηγύρεις. Είναι αντίθετη με το αρ. 13 παρ. 1 και 2 και το αρ. 39 παρ. 2.

  • 28 Απριλίου 2021, 17:56 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΤΕΡΑΚΗ

    α) Ποιούς αφορά; Αφορά και τις εμποροπανηγύρεις; Αν ναι τότε πρέπει να ευκρινώς να εξαιρεθούμε. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ηλεκτρονικά η διάθεση των θέσεων διότι είναι επαναλαμβανόμενη διαδικασία και όχι μία φορά εφόρου επαγγελματικού βίου ή ανά 3΄η 5 χρόνια όπως είναι σε άλλου είδους αγορές. Αρκετοί δήμοι όπως για παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων που έχει 39 εμποροπανηγύρεις τυγχάνει να διεξάγονται 2 ή και 3 εμποροπανηγύρεις μηνιαίως, καταλαβαίνεται τι σύγχυση θα φέρει το μέτρο αυτό. Δεν είναι λίγες οι θέσεις όπως στις λαϊκές αγορές. Υπάρχουν εμποροπανηγύρεις που έχουν πάνω από 50 θέσεις ( Ν. φιλαδέλειας, Γαλατσίου, Λάριασας, Ναυπακτίας, Λειβαδιάς κ.ά.)
    β)Η οικονομική προσφορά πρέπει να φύγει σε ότι αφορά τις εμποροπανηγύρεις. Είναι σε αντίθεση με τα αρ. 13 παρ. 1 και 2 και αρ. 39 παρ. 2.