- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 38 Αναπλήρωση-υποβοήθηση πωλητή- πρόσληψη υπαλλήλου

1. Ο πωλητής αναπληρώνεται από ενήλικο πρόσωπο ως ακολούθως:
α. παραγωγός πωλητής: Από πρόσωπο συγγένειας α’ βαθμού ή από δηλωμένο υπάλληλο για χρονικό διάστημα έως εννέα (9) μήνες, ανά ημερολογιακό έτος.
β. επαγγελματίας πωλητής, χειροτέχνης-καλλιτέχνης: Από πρόσωπο συγγένειας α’ βαθμού ή από δηλωμένο υπάλληλο για χρονικό διάστημα έως έξι (6) μήνες, ανά ημερολογιακό έτος.
γ. Πωλητής βραχυχρόνιων αγορών: Από πρόσωπο συγγένειας α’ βαθμού ή από δηλωμένο υπάλληλο.
2. Η ως άνω αναπλήρωση παρατείνεται με απόφαση του φορέα λειτουργίας για λόγους αναπηρίας ή σε περίπτωση επιπλοκών εγκυμοσύνης (για τις γυναίκες κατόχους αδείας), κατόπιν σχετικής αίτησης, η οποία συνοδεύεται υποχρεωτικά από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά από κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας ή το αντίστοιχο ιατρικό πιστοποιητικό (για τις εγκύους).
3. Ο παραγωγός και ο επαγγελματίας πωλητής μπορεί να υποβοηθούνται (με την παράλληλη παρουσία του) από πρόσωπο συγγένειας α’ βαθμού.
α. Η κατά τα ανωτέρω υποβοήθηση διαρκεί κατ’ ανώτατο χρονικό όριο έως τρεις (3) μήνες, ανά ημερολογιακό έτος.
β. Επιτρέπεται η υποβοήθηση των ανωτέρω πωλητών από ανήλικο πρόσωπο που έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του για χρονικό διάστημα έως τρεις (3) μήνες ανά ημερολογιακό έτος.
γ. Οι πωλητές δηλώνουν τα άτομα που τους αναπληρώνουν-υποβοηθούν στον φορέα που δραστηριοποιούνται (φορέα λειτουργίας λαϊκών αγορών, αγορών χειροτεχνών-καλλιτεχνών, δήμο για το στάσιμο εμπόριο και περιφέρεια για το πλανόδιο εμπόριο), ή τον δήμο χορήγησης της βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας υπαίθριου εμπορίου, μία φορά, στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους ή όποτε παραστεί ανάγκη, με κοινή αίτηση πωλητή και αναπληρωτή η οποία περιέχει τα εξής στοιχεία:
γα) Τα στοιχεία ταυτότητας, τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και τον ΑΜΚΑ του αναπληρωτή,
γβ) το χρονικό διάστημα της αναπλήρωσης,
γγ) τη συγγένεια α’ βαθμού (εφόσον απαιτείται) ή τα στοιχεία της βεβαίωσης πρόσληψης του αναπληρωτή και
γδ) πιστοποιητικό υγείας σε ισχύ για τον αναπληρωτή, το οποίο επισυνάπτεται στην αίτηση.
δ. Ο αρμόδιος φορέας της περ. γ’ ελέγχει αυτεπάγγελτα την οικογενειακή κατάσταση του πωλητή (στην περίπτωση δήλωσης συγγένειας α’ βαθμού) ή τα στοιχεία πρόσληψης, καθώς και την ύπαρξη ή μη πιστοποιητικού υγείας σε ισχύ του αναπληρωτή και σε θετική περίπτωση, εφόσον το χρονικό διάστημα αναπλήρωσης είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του παρόντος, ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα και τους αιτούντες, χορηγώντας βεβαίωση αναπλήρωσης ή υποβοήθησης, κατά περίπτωση, στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία του φορέα, του κατόχου της θέσης-δραστηριοποίησης, καθώς και τα στοιχεία της περ. γ’.
4. Δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη αναπλήρωση, κατά τη δραστηριοποίηση, από περισσότερους του ενός αναπληρωτές, καθώς και η ταυτόχρονη δραστηριοποίηση πωλητή και του αναπληρωτή του σε διαφορετικές θέσεις-σημεία, με την επιφύλαξη της παρ. 6 του άρθρου 15.
5. Ο πωλητής ή ο αναπληρωτής του υποχρεούνται σε αυτοπρόσωπη παρουσία κατά τη δραστηριοποίηση. Το πρόσωπο που αναπληρώνει τον πωλητή είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την άσκηση της δραστηριοποίησης.
6. Για οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων της υποβοήθησης, της αναπλήρωσης και της πρόσληψης υπαλλήλου, την ευθύνη ενημέρωσης του αρμόδιου φορέα έχει ο πωλητής.
7. Επιτρέπεται η πρόσληψη υπαλλήλων από τον πωλητή. Την πρόσληψη τους υποχρεούται να γνωστοποιήσει αυθημερόν στον φορέα που δραστηριοποιείται ή τον δήμο χορήγησης της βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας υπαίθριου εμπορίου υποβάλλοντας αίτηση για την έκδοση σχετικής βεβαίωσης πρόσληψης. Σε περίπτωση σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, ο πωλητής ενημερώνει κάθε φορά αμελλητί και για την τυχόν ανανέωσή της.
8. Ο φορέας λειτουργίας ή ο φορέας δραστηριοποίησης για το πλανόδιο και το στάσιμο εμπόριο, ελέγχει αυτεπάγγελτα τα στοιχεία της υπεύθυνης δήλωσης του υπαλλήλου, καθώς και για την ύπαρξη ή μη πιστοποιητικού υγείας σε ισχύ και σε θετική περίπτωση, ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα και χορηγεί βεβαίωση πρόσληψης στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία του φορέα καθώς και α) τα στοιχεία ταυτότητας, ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και ο ΑΜΚΑ του υπαλλήλου, β) η ημερομηνία πρόσληψης και γ) τα στοιχεία ταυτότητας και ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) του πωλητή-εργοδότη.
9. Στην περίπτωση των αγρεργατών, που απασχολούνται σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και παράλληλα εργάζονται ως λιανοπωλητές στις λαϊκές αγορές, ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. 12 του άρθρου 7 του ν. 3232/2004 (Α΄48).
10. Σε περίπτωση λύσης της σχέσης εργασίας, ο πωλητής υποχρεούται να ενημερώσει εντός τριών (3) ημερών τον φορέα λειτουργίας. Ο φορέας δραστηριοποίησης για το πλανόδιο και το στάσιμο εμπόριο υποχρεούται εντός του ιδίου χρονικού διαστήματος για την ενημέρωση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΠΑ).
11. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους δηλωμένους πωλητές των νομικών προσώπων. Η δήλωση αναπλήρωσης υποβοήθησης υποβάλλεται από το νομικό πρόσωπο στην αρμόδια αρχή.
12. Ειδικά για τις λαϊκές αγορές η δήλωση των αναπληρωτών, καθώς και η γνωστοποίηση των υπαλλήλων δύναται να διενεργηθούν στην περιφέρεια για το σύνολο των λαϊκών αγορών αυτής στις οποίες δραστηριοποιείται ο πωλητής.