- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 37 Απώλεια θέσης δραστηριοποίησης και δικαιώματος πλανόδιας δραστηριοποίησης – Ανάκληση άδειας

 

1. Λόγοι απώλειας της θέσης στο υπαίθριο εμπόριο και πλανόδιας δραστηριοποίησης είναι:

α. Η μη καταβολή από υπόχρεο του τέλους για τη θέση (λαϊκές αγορές, αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών, στάσιμο εμπόριο) για δύο (2) συνεχόμενους μήνες, με την οποία επέρχεται αυτοδικαίως απώλεια της θέσης σε λαϊκή αγορά, αγορά χειροτεχνών – καλλιτεχνών και στάσιμο εμπόριο. Η απώλεια ισχύει για τη συγκεκριμένη θέση που του έχει χορηγηθεί στη λαϊκή αγορά, στην αγορά χειροτεχνών-καλλιτεχνών ή στο στάσιμο εμπόριο.
β. Σε περίπτωση μη καταβολής από τον πωλητή του τέλους για τη δραστηριοποίηση στο πλανόδιο εμπόριο για δύο (2) συνεχόμενους μήνες. Η απώλεια της δραστηριοποίησης επέρχεται αυτοδικαίως και ισχύει για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια στην οποία ο πωλητής δεν δικαιούται δραστηριοποίησης.
Ο οφειλέτης πωλητής, εφόσον εξοφλήσει την οφειλή του, εντός εξήντα (60) ημερών από την αυτοδίκαιη απώλεια της θέσης-δραστηριοποίησης, ανακτά τη θέση του στη λαϊκή αγορά και στο στάσιμο εμπόριο, καθώς και τη δραστηριοποίησή του στο πλανόδιο εμπόριο. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας οι θέσεις και η δραστηριοποίηση του οφειλέτη πωλητή επαναπροκηρύσσονται, για το υπόλοιπο του αρχικού χρόνου προκήρυξης, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος. Το τέλος της θέσης ή πλανόδιας δραστηριοποίησης καθορίζεται ανάλογα από την αρμόδια αρχή.
Εξαιρετικά οφειλές άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ δύναται να εξοφληθούν εντός πέντε (5) μηνών, άλλως επέρχεται η απώλεια της θέσης.
γ. Ο προκάτοχος πωλητής έχει δικαίωμα συμμετοχής στην προκήρυξη, εφόσον εξοφλήσει την οφειλή του.
2. Με την οικειοθελή παραίτηση του πωλητή από την κατοχή της θέσης και τη δραστηριοποίηση, η οποία δηλώνεται εγγράφως στον φορέα όπου δραστηριοποιείται ο πωλητής (φορέας λειτουργίας της αγοράς, δήμος χορήγησης θέσης στάσιμου εμπορίου και Περιφέρεια χορήγησης δραστηριοποίησης στο πλανόδιο εμπόριο), επέρχεται αυτοδικαίως απώλεια των θέσεων που κατέχει ο πωλητής σε αγορές (λαϊκές αγορές, αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών, βραχυχρόνιες αγορές), στο στάσιμο εμπόριο, καθώς και της δραστηριοποίησης στο πλανόδιο εμπόριο. Οι θέσεις και η δραστηριοποίηση του πωλητή επαναπροκηρύσσονται, για το υπόλοιπο του αρχικού χρόνου προκήρυξης, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος. Το ύψος του τέλους για τη θέση ή την πλανόδια δραστηριοποίηση καθορίζεται ανάλογα από την αρμόδια αρχή.
3. Λόγοι απώλειας είναι επίσης:
α) Η μη ανανέωση της θέσης δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο ή του δικαιώματος πλανόδιας δραστηριοποίησης. Η περίπτωση αφορά τη συγκεκριμένη θέση ή το δικαίωμα πλανόδιας δραστηριοποίησης, για την οποία δεν έγινε η σχετική ανανέωση.
Σε περίπτωση ωστόσο κατά την οποία ο πωλητής ανανεώσει εντός τριάντα (30) ημερών, διατηρεί το δικαίωμα δραστηριοποίησης στις θέσεις και στο πλανόδιο εμπόριο.
β) Η διάθεση άλλων προϊόντων σε σχέση με εκείνα που αντιστοιχούν στη θέση η οποία του έχει χορηγηθεί ή στο δικαίωμα πλανόδιας δραστηριοποίησης που του έχει χορηγηθεί. Στην περίπτωση αυτή η απώλεια αφορά το σύνολο των θέσεων δραστηριοποίησης και δικαιωμάτων πλανόδιας δραστηριοποίησης.
γ) Η έλλειψη δραστηριοποίησης άνω των τριάντα (30) ημερών συνολικά, εντός ενός ημερολογιακού έτους η οποία δεν οφείλεται σε: γα) ανωτέρα βία και γβ) φυσική ή άλλη καταστροφή της παραγωγής του, εξάντληση των αποθεμάτων των προϊόντων του, που οφείλεται στην πώληση αυτών (αφορά παραγωγό πωλητή) συνεπάγεται αυτοδίκαιη απώλεια της συγκεκριμένης θέσης. Η θέση αυτή επαναπροκηρύσσεται από τον φορέα λειτουργίας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
Σε περίπτωση που συντρέξουν οι όροι των υποπερ. γα’ ή γβ’, ο πωλητής υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση, κατά περίπτωση, στον φορέα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, της αγοράς χειροτεχνών- καλλιτεχνών ή τον οικείο δήμο για στάσιμο εμπόριο.
δ) Η μη πώληση των προϊόντων τους σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί της δηλωθείσας στο ΟΣΔΕ/ΕΛΓΑ ποσότητας των ειδών πώλησης που αναφέρονται στην άδεια του (αφορά τον παραγωγό πωλητή) κατά την ανανέωση της άδειας, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 32,
ε) Η βεβαίωση παράβασης κατά τη διενέργεια ελέγχου, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα μη έκδοσης ταμειακής απόδειξης για τρεις (3) φορές. Επιπροσθέτως, επιβάλλεται στους παραβάτες ανάκληση όλων των θέσεων δραστηριοποίησής τους, η οποία συνεπάγεται ταυτόχρονη απώλεια δικαιώματος συμμετοχής σε προκήρυξη θέσης δραστηριοποίησης και πλανόδιας δραστηριοποίησης για τρεις (3) μήνες.
στ) Για τις περ. β’, γ’ και ε’, οι θέσεις και η δραστηριοποίηση του οφειλέτη πωλητή επαναπροκηρύσσονται για το υπόλοιπο του αρχικού χρόνου προκήρυξης, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος. Το τέλος για τη θέση ή την πλανόδια δραστηριοποίηση καθορίζεται ανάλογα από την αρμόδια αρχή. Για τις περ. α’ και δ’, οι θέσεις ή το δικαίωμα δραστηριοποίησης του οφειλέτη πωλητή επαναπροκηρύσσονται για το σύνολο του χρόνου χορήγησης.
4. Σε περίπτωση μη διατήρησης σε ισχύ και επικαιροποίησης των δικαιολογητικών της παρ. 2 του άρθρου 30, με την επιφύλαξη των κατωτέρω, επέρχεται αυτοδικαίως απώλεια όλων των θέσεων δραστηριοποίησης σε λαϊκές αγορές, στάσιμο και το δικαίωμα για πλανόδιο εμπόριο.
Με μεταγενέστερη υποβολή των δικαιολογητικών εντός χρονικού διαστήματος ενός (1) μηνός από την αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους, ο πωλητής ανακτά τη θέση δραστηριοποίησης στις λαϊκές αγορές, στο στάσιμο και δικαίωμα δραστηριοποίησης στο πλανόδιο εμπόριο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι θέσεις και το δικαίωμα δραστηριοποίησης επαναπροκηρύσσονται, για το υπόλοιπο του αρχικού χρόνου προκήρυξης, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος. Το τέλος για τη θέση ή το δικαίωμα πλανόδιας δραστηριοποίησης, καθορίζεται ανάλογα από την αρμόδια αρχή.
Ο προκάτοχος πωλητής έχει δικαίωμα συμμετοχής στην προκήρυξη της θέσης και της πλανόδιας δραστηριοποίησης, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος.
5. Στις περιπτώσεις της παρ. 3, ο πωλητής αποκτά θέση με τη διαδικασία της προκήρυξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και εφόσον αρθεί ο λόγος απώλειας της θέσης όπως ορίζεται στην περ. ε της παρ. 3.
6. Σε περίπτωση κατά την οποία ο πωλητής (παραγωγός και επαγγελματίας) ορίζει αναπληρωτή για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες εντός δύο (2) ετών, χάνει τη θέση δραστηριοποίησης, καθώς και το δικαίωμα για πλανόδια δραστηριοποίηση. Εξαιρείται η αναπλήρωση που γίνεται για λόγους που οφείλονται στο πρόσωπό του από ανώτερη βία.
Οι θέσεις ή το δικαίωμα δραστηριοποίησης του πωλητή επαναπροκηρύσσονται για το σύνολο του χρόνου χορήγησης.
Ο ως άνω πωλητής επανακτά θέση ή δικαίωμα πλανόδιας δραστηριοποίησης, με συμμετοχή σε προκήρυξη σύμφωνα με τους όρους του παρόντος.
7. Στις περιπτώσεις των παρ. 1 έως 4 για την απώλεια της θέσης και το δικαίωμα πλανόδιας δραστηριοποίησης, ο φορέας στον οποίο δραστηριοποιείτο ο πωλητής, ενημερώνει τον πωλητή και το Πληροφοριακό Σύστημα Ο.Π.Σ.Π.Α..
8. Στις περιπτώσεις των παρ. 1 έως 4, μετά την ενημέρωση του πωλητή από τον φορέα στον οποίο δραστηριοποιούνταν (φορέας λειτουργίας αγορών, δήμος για το στάσιμο εμπόριο και Περιφέρεια για το πλανόδιο εμπόριο), ο πωλητής δεν δικαιούται δραστηριοποίησης, έως ότου επανέλθει σε αυτήν, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
9. Υφιστάμενες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, άδειες παραγωγού και επαγγελματία πωλητή, καθώς και όσες εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού ανακαλούνται οριστικά μόνο στην περίπτωση θανάτου ή παραίτησης (από την άδεια και το σύνολο των δραστηριοποιήσεων) του κατόχου, με την επιφύλαξη των άρθρων 33 και 34.