- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 28 Διαδικασία για τη χορήγηση αδειών σε νέους πωλητές και δραστηριοποιήσεων σε νέους και υφιστάμενους πωλητές

1. Οι άδειες δραστηριοποίησης στις λαϊκές αγορές, το στάσιμο και το πλανόδιο εμπόριο, παραγωγού και επαγγελματία πωλητή χορηγούνται μέσω προκήρυξης, με μοριοδότηση των κριτηρίων του άρθρου 29. Τα κριτήρια αποδίδουν κατ’ ανώτατο όριο 100 μόρια, σύμφωνα με τα Παραρτήματα 1 και 2.
2. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η θέση δραστηριοποίησης και το δικαίωμα πλανόδιας δραστηριοποίησης, χορηγούνται ως εξής:
α) Παραγωγός πωλητής: Κριτήριο για τη χορήγηση αποτελεί το εκκαθαριστικό σημείωμα του τελευταίου οικονομικού έτους με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών (τζίρος).
β) Επαγγελματίας πωλητής: Κριτήριο για τη χορήγηση αποτελεί η υψηλότερη οικονομική προσφορά.
Για τη διαπίστωση της πλήρωσης των κριτηρίων των περ. α’ και β’, η αρχή έκδοσης της προκήρυξης καλεί τους υποψήφιους είτε να υποβάλλουν εκκαθαριστικό σημείωμα του τελευταίου οικονομικού έτους (παραγωγός πωλητής) είτε να υποβάλλουν οικονομική προσφορά (επαγγελματίας πωλητής), σύμφωνα με τους όρους που η ίδια θα καθορίσει.

3. Για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις Κοιν.Σ.ΕΠ. παραγωγικού σκοπού, οι θέσεις χορηγούνται σύμφωνα με το άρθρο 26. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβαίνουν τον αριθμό των θέσεων, οι θέσεις χορηγούνται σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του φορέα λειτουργίας.

4. Με απόφαση του φορέα που εκδίδει την προκήρυξη συγκροτούνται πενταμελής επιτροπή αξιολόγησης αιτήσεων συμμετοχής, δικαιολογητικών και οικονομικής προσφοράς και τριμελής επιτροπή εξέτασης ενστάσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 26.
5. Οι υποψήφιοι παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, την αίτηση και τα δικαιολογητικά του άρθρου 30.
6. Η άδεια με την αντίστοιχη θέση δραστηριοποίησης χειροτεχνών–καλλιτεχνών χορηγείται μέσω προκήρυξης, με μοριοδότηση κριτηρίων, που υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή από τον ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 4 και 5 του άρθρου 11, καθώς και τους όρους της προκήρυξης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας η θέση χορηγείται σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του φορέα.
Για τις Κοιν.ΣΕΠ. οι άδειες με τις αντίστοιχες θέσεις δραστηριοποίησης χορηγούνται μόνο κατόπιν αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς.
7. Η θέση δραστηριοποίησης πωλητών στις βραχυχρόνιες αγορές του άρθρου 12, χορηγείται μέσω προκήρυξης, βάσει ελέγχου δικαιολογητικών που υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή από τον ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 13 έως 15, καθώς και τους όρους της προκήρυξης.
8. Κατά των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των δικαιολογητικών και της οικονομικής προσφοράς χωρεί ένσταση ενώπιον της επιτροπής ενστάσεων. Η προθεσμία ένστασης λήγει δεκαπέντε (15) ημέρες μετά την ανάρτηση των σχετικών πινάκων στον διαδικτυακό τόπο της αρμόδιας αρχής έκδοσης της προκήρυξης. Η απόφαση επί της ένστασης εκδίδεται από την ανωτέρω αρχή, μετά από εισήγηση της επιτροπής, εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την υποβολή της. Κατά της απόφασης αυτής ασκείται προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.
9. Μετά το πέρας της εξέτασης των τυχόν ενστάσεων και την έκδοση απόφασης, η αρμόδια αρχή έκδοσης της προκήρυξης χορηγεί στους επιλεγέντες θέση άσκησης δραστηριοποίησης (λαϊκές αγορές, αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών, βραχυχρόνιες αγορές, στάσιμο εμπόριο) και πλανόδια δραστηριοποίηση (πλανόδιο εμπόριο), εκδίδοντας σχετική άδεια στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία της υπουργικής απόφασης της παρ. 6 άρθρου 53, και ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα Ο.Π.Σ.Π.Α..
10. Σε υφιστάμενους και σε νέους κατόχους οι οποίοι απέκτησαν την άδεια με τις διατάξεις του παρόντος, οι θέσεις δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο και την πλανόδια δραστηριοποίηση, χορηγούνται με προκήρυξη από τους αρμόδιους φορείς λειτουργίας, με μοριοδότηση των κριτηρίων του άρθρου 29. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν σχετική αίτηση με τα στοιχεία της άδειάς τους. Σε περίπτωση προσθήκης προϊόντων πώλησης ή επικαιροποίησης, οι πωλητές οφείλουν να συνυποβάλλουν μαζί με την αίτηση τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.
Για τη διαδικασία χορήγησης ισχύουν κατ’ αντιστοιχία τα οριζόμενα στις παρ. 4, 8 και 9.