Άρθρο 27 Όροι συμμετοχής σε προκήρυξη

1. Κάθε υποψήφιος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο όπου επιτρέπεται) συμμετέχει σε προκήρυξη:
α) για έναν μόνο τομέα υπαίθριου εμπορίου: υπαίθριες αγορές (λαϊκές αγορές ή αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών) ή στάσιμο ή πλανόδιο εμπόριο. Οι αδειούχοι πωλητές συμμετέχουν σε προκήρυξη για τη χορήγηση θέσης δραστηριοποίησης ή δικαιώματος πλανόδιας δραστηριοποίησης στον τομέα υπαίθριου εμπορίου όπου ήδη δραστηριοποιούνται.
β) για συγκεκριμένες θέσεις δραστηριοποίησης ανά λαϊκή αγορά, αγορά χειροτεχνών, βραχυχρόνια αγορά, στάσιμο εμπόριο, πλανόδια δραστηριοποίηση (πλανόδιο εμπόριο), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 29.
γ) για τους παραγωγούς πωλητές, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ή συγκαλλιέργειας, δικαιούνται ξεχωριστή θέση δραστηριοποίησης όλα τα πρόσωπα που καλλιεργούν, αρκεί να είναι γραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως επαγγελματίες αγρότες, και να υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.
2. Ο υποψήφιος δύναται να συμμετέχει κατ’ ανώτατο όριο για τρεις (3) θέσεις ανά λαϊκή αγορά, αγορά χειροτεχνών-καλλιτεχνών, βραχυχρόνια αγορά και στάσιμο εμπόριο. Σε περίπτωση κατά την οποία αναδεικνύεται ως δικαιούχος σε περισσότερες από μία, εντός προθεσμίας που ορίζεται στην προκήρυξη επιλέγει τη θέση που επιθυμεί, παραιτούμενος από τις άλλες. Εντός προθεσμίας που ορίζεται στην προκήρυξη ο υποψήφιος έχει δικαίωμα παραίτησης από τη θέση που καταλαμβάνει στην κατάταξη της βαθμολογίας.
3. Ο πωλητής δικαιούται μία θέση ανά λαϊκή αγορά, αγορά χειροτεχνών-καλλιτεχνών και βραχυχρόνια αγορά, καθώς και μία θέση στάσιμου εμπορίου, ανά δήμο με εξαίρεση τους συνεταιρισμούς της παρ. 2 του άρθρου 26.
4. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε προκήρυξη για τη χορήγηση θέσης σε υπαίθρια αγορά και στάσιμο εμπόριο για ημέρα, που ο υποψήφιος κατέχει ήδη θέση δραστηριοποίησης. Ο σχετικός έλεγχος διενεργείται από τον φορέα αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετοχής σε προκήρυξη μέσω του πληροφοριακού συστήματος και του ΑΦΜ των υποψηφίων.
5. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε προκήρυξη, στην περίπτωση που ο πωλητής δεν έχει εξοφλήσει στην αρχή που εκδίδει την προκήρυξη, καθώς και στον φορέα λειτουργίας των λαϊκών αγορών όπου δραστηριοποιείται, κάθε οφειλόμενο τέλος κατοχής θέσης και δραστηριοποίησης.
6. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε προκήρυξη για τομέα διαφορετικό από εκείνον στον οποίο δραστηριοποιείται ήδη ο πωλητής.
7. Υφιστάμενοι αδειούχοι καθώς και όσοι αποκτήσουν άδεια με τις διατάξεις του παρόντος δύνανται να λαμβάνουν μέρος σε προκήρυξη για χορήγηση θέσης δραστηριοποίησης σε λαϊκή αγορά, μόνο σε διαφορετική περιφέρεια από εκείνες στις οποίες ήδη δραστηριοποιούνται.
8. Λοιποί γενικοί και ειδικοί όροι συμμετοχής καθορίζονται από την αρμόδια αρχή που εκδίδει την προκήρυξη.

  • 29 Απριλίου 2021, 16:11 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ

    Οι κάτοχοι αδείας στάσιμου εμπορίου πολύ σωστά κατά την άποψη μας συμμετέχουν και αυτοί με ποσόστωση 10% στις εμποροπανηγύρεις μιας και αποτελούν ιδιαίτερη ομάδα (ευπαθείς ομάδες ,τυφλοί, ανάπηροι κτλ.).

    Όμως θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι οι κάτοχοι αδείας στάσιμου εμπορίου εργάζονται στα καθημερινά τους πόστα δραστηριοποιούμενοι με πολύ μικρούς πάγκους μεγέθους 1 τ.μ. και με είδη πώλησης αραβόσιτα, κάστανα, ξηρούς καρπούς, μαλλί γριάς κτλ. κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι έχουν πενιχρά κέρδη. Εξάλλου πολλοί από αυτούς εργάζονται μόνο εποχιακά στις θέσεις στάσιμου εμπορίου τους μιας και τα προς διάθεση είδη δεν παράγονται όλες τις εποχές του χρόνου(για παράδειγμα καλαμπόκια πωλούνται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες). Ενδεχόμενος παραγκωνισμός αυτής της κατηγορίας πωλητών από τις εμποροπανηγύρεις θα σημάνει τον αφανισμό τους.

    Αιτούμαστε λοιπόν για τους ανωτέρω λόγους :

    Να εξαιρεθούν οι κάτοχοι αδείας στάσιμου εμπορίου με πρόχειρα γεύματα από τον περιορισμό να επιλέξουν μια και μόνο θέση δραστηριοποίησης καθημερινά είτε σε βραχυχρόνια αγορά (εμποροπανήγυρη) η στη θέση στάσιμου εμπορίου που κατέχουν(άρθρο 9 παρ. 2 της πρότασης νομου) και να τους δοθεί το δικαίωμα παράλληλης δραστηριοποίησης έστω σε μια θέση βραχυχρόνιας αγοράς καθημερινά μέσω αναπληρωτή η δηλωμένου υπαλλήλου.

  • 28 Απριλίου 2021, 16:26 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΤΕΡΑΚΗ

    παρ. 1β
    Να γίνει διευκρίνηση ότι δεν αφορά τις εμποροπανηγύρεις, διότι στο αρ. 9 παρ. 2 αναφέρει ότι οι άδειες παραχωρούνται σε άνεργα άτομα με αναπηρία…. και ότι οι θέσεις χορηγούνται με κλήρωση.
    Παρ. 2 Ως αναφορά τις βραχυχρόνιες αγορές να γίνει διευκρίνηση ότι δεν αφορά τις εμποροπανηγύρεις. Γιατί είμαστε απασχολούμενοι περίπου 150 ημέρες τον χρόνο και προσπαθούμε να πάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες υπαίθριες αγορές μπορούμε και στις ίδιες τις εμποροπανηγύρεις να ανοίγουμε και σε δεύτερο σημείο ( με δηλωμένους υπαλλήλους, συγγενικά άτομα, και φυσικά με δεύτερες ταμειακές μηχανές), έτσι ώστε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα όλου του χρόνου, τόσο της δουλειάς μας όσο του βιοπορισμού μας.

  • 22 Απριλίου 2021, 12:22 | ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Λ.Α. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Η ΟΜΟΝΟΙΑ

    Η παράγραφος επτά είναι ακατανόητη ή απλώς λανθασμένα διατυπωμένη, καθώς στερείται λάθε λογικής η αφαίρεση της δυνατότητας του πωλητή να διεκδικήσει θέση σε λαϊκές αγορές της Περιφέρειας στην οποία ήδη δραστηριοποιείται.Δηλαδή ο πωλητής λαϊκών αγορών πχ.Θεσσαλονίκης φαίνεται να μην μπορεί να διεκδικήσει θέση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά να μπορεί να διεκδικεί θέση πχ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

  • 19 Απριλίου 2021, 14:09 | Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών και Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας Θράκης Θεσσαλίας

    παρ.1: Να διαγραφεί η φράση “… ή νομικό πρόσωπο όπου επιτρέπεται…” και να αναγραφεί “…. Συνεταιρισμός…»

    Παρ. 7. Στην παράγραφο 7 αναφέρεται ότι «Υφιστάμενοι αδειούχοι καθώς και όσοι αποκτήσουν άδεια με τις διατάξεις του παρόντος δύνανται να λαμβάνουν μέρος σε προκήρυξη για χορήγηση θέσης δραστηριοποίησης σε λαϊκή αγορά, μόνο σε διαφορετική περιφέρεια από εκείνες στις οποίες ήδη δραστηριοποιούνται». Η παράγραφος ως είναι διατυπωμένη αποκλείει τη συμμετοχή αδειούχου σε οποιαδήποτε προκήρυξη για την Περιφέρεια που ήδη δραστηριοποιείται ο πωλητής, επαγγελματίας ή παραγωγός.
    Η παράγραφος πρέπει να απαλοιφθεί στο σύνολό της.