ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Άρθρο 26 Δικαίωμα συμμετοχής στην προκήρυξη

1. Στην προκήρυξη έχουν δικαίωμα συμμετοχής:
α) Στις λαϊκές αγορές δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις παραγώγων και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.ΕΠ.) παραγωγικού σκοπού.
β) Στις αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών δικαίωμα συμμετοχής έχουν εκτός από τα φυσικά πρόσωπα οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.ΕΠ.) του ν. 4430/2016 (Α΄ 205), οι οποίες δύνανται να καταλαμβάνουν έως πέντε τοις εκατό (5%) των θέσεων δραστηριοποίησης ανά αγορά και μέχρι μία (1) θέση έκαστο.
γ) Εξαιρετικά για τους συνεταιρισμούς, κάθε αγροτικός συνεταιρισμός, ομάδα ή οργάνωση παραγωγών δικαιούται μία (1) άδεια λαϊκής αγοράς ανά είκοσι (20) μέλη και όχι περισσότερες από είκοσι (20) άδειες και κάθε γυναικείος συνεταιρισμός μία άδεια ανά δέκα (10) μέλη και όχι περισσότερες από πέντε (5) άδειες. Τα προϊόντα που διατίθενται από τους συνεταιρισμούς συνοδεύονται υποχρεωτικά από παραστατικά στοιχεία, από τα οποία αποδεικνύεται από ποιόν παραγωγό προέρχονται τα είδη. Ειδικά για τους γυναικείους συνεταιρισμούς, η πρώτη ύλη των παραγόμενων προϊόντων δεν απαιτείται να είναι ιδίας παραγωγής των μελών του. Σε κάθε λαϊκή αγορά οι ανωτέρω συνεταιρισμοί, οι ομάδες και οι οργανώσεις παραγωγών δεν επιτρέπεται να κατέχουν περισσότερες της μίας (1) θέσης.
Τα ανωτέρω ισχύουν κατ’ αντιστοιχία και για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.ΕΠ.) παραγωγικού σκοπού.
δ) Στις βραχυχρόνιες αγορές δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα.