- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 24 Προκήρυξη αδειών στο υπαίθριο εμπόριο – θέσεις δραστηριοποίησης και δικαίωμα πλανόδιας δραστηριοποίησης

1. Οι άδειες με τις αντίστοιχες θέσεις δραστηριοποίησης στις υπαίθριες αγορές (λαϊκές αγορές, αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών, βραχυχρόνιες αγορές) και στο στάσιμο εμπόριο, οι άδειες για πλανόδια δραστηριοποίηση στο πλανόδιο εμπόριο για νέους πωλητές, καθώς και οι επιπλέον θέσεις δραστηριοποίησης – το δικαίωμα πλανόδιας δραστηριοποίησης σε υφιστάμενους πωλητές, καθώς και σε όσους αποκτήσουν την άδεια με τις διατάξεις του παρόντος, προκηρύσσονται από τις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές του άρθρου 5.
2. Η αρμόδια αρχή προκηρύσσει: α) στις λαϊκές αγορές-στάσιμο εμπόριο θέσεις δραστηριοποίησης για τον παραγωγό και επαγγελματία πωλητή, με την αρίθμηση αυτών (λαϊκές αγορές), καθώς και τα αντίστοιχα προϊόντα πώλησης β) δικαίωμα δραστηριοποίησης στο πλανόδιο εμπόριο με τα αντίστοιχα προϊόντα πώλησης γ) στις αγορές χειροτεχνών καλλιτεχνών θέσεις δραστηριοποίησης με την αρίθμηση αυτών για τους χειροτέχνες-καλλιτέχνες, δ) στις βραχυχρόνιες αγορές θέσεις δραστηριοποίησης για τους πωλητές, με την αρίθμηση αυτών και τα αντίστοιχα προϊόντα πώλησης.
3. Για κάθε προκηρυσσόμενη θέση άσκησης δραστηριοποίησης σε υπαίθριες αγορές και κάθε πλανόδια δραστηριοποίηση, η αρμόδια αρχή αναφέρει το καταβαλλόμενο τέλος για το σύνολο του χρόνου δραστηριοποίησης, τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής του τέλους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς ή τη σχετική απόφαση του δήμου για το στάσιμο εμπόριο, και της περιφέρειας για το πλανόδιο εμπόριο.
4. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προκήρυξη θέσεων δραστηριοποίησης στις ανωτέρω υπαίθριες αγορές είναι η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα Ο.Π.Σ.Π.Α. των αγορών που ανήκουν οι προκηρυσσόμενες θέσεις, μαζί με: α) την απόφαση ίδρυσης, β) τον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς και γ) το αντίστοιχο τοπογραφικό διάγραμμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 6.
5. Οι άδειες με τις αντίστοιχες θέσεις δραστηριοποίησης (λαϊκές αγορές, στάσιμο εμπόριο), καθώς και η άδεια πλανόδιας δραστηριοποίησης (πλανόδιο εμπόριο) που χορηγούνται σε παραγωγούς πωλητές προκηρύσσονται με έναν ή περισσότερους από τους κάτωθι τρόπους:
α) Από ένα (1) έως τρία (3) έτη.
β) Για το κάθε ημερολογιακό εξάμηνο:
– κάθε έτους της τριετίας ή της διετίας ή
– του έτους.
γ) Για το κάθε ημερολογιακό τρίμηνο:
– κάθε έτους της τριετίας ή της διετίας ή
– του έτους.
δ) Έως δεκαπέντε ημερολογιακές ημέρες (μόνο για λαϊκές αγορές).
6. Οι άδειες με τις αντίστοιχες θέσεις δραστηριοποίησης (λαϊκές αγορές, στάσιμο εμπόριο), καθώς και η άδεια πλανόδιας δραστηριοποίησης (πλανόδιο εμπόριο) που χορηγούνται σε (επαγγελματίες πωλητές) προκηρύσσονται για πέντε (5) έτη.
7. Οι άδειες με τις αντίστοιχες θέσεις δραστηριοποίησης που χορηγούνται σε χειροτέχνες-καλλιτέχνες προκηρύσσονται για δύο (2) έτη.
8. Οι θέσεις δραστηριοποίησης σε βραχυχρόνιες αγορές που χορηγούνται σε πωλητές (παραγωγούς, επαγγελματίες πωλητές, χειροτέχνες-καλλιτέχνες και κατόχους βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας) προκηρύσσονται για τη χρονική διάρκεια της αγοράς, όπως ορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας.
9. Θέσεις οι οποίες μένουν αδιάθετες κατά την αρχική προκήρυξη αυτών, επαναπροκηρύσσονται για το σύνολο του χρόνου, εντός τριμήνου από την αρχική προκήρυξη.
10. Η οικονομική προσφορά αναφέρει προσφερόμενη τιμή, ανά προκηρυσσόμενη θέση και δικαίωμα για πλανόδια δραστηριοποίηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και τους όρους της προκήρυξης.