- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 23 Καθορισμός θέσεων δραστηριοποίησης

1. Ο καθορισμός των θέσεων δραστηριοποίησης γίνεται κατόπιν απόφασης του οικείου δήμου, βάσει χωροταξικής μελέτης, λαμβανομένων υπόψη κριτηρίων, όπως η ομαλή πρόσβαση σε κατοικίες και επιχειρήσεις, η διέλευση ατόμων με κινητικά προβλήματα και η κυκλοφοριακή επίπτωση.
2. Κάθε σημείο/θέση μπορεί να διατίθενται σε διαφορετικούς πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές), ανάλογα με τις ώρες/ημέρες δραστηριοποίησης και το χρονικό διάστημα του έτους για το οποίο τα ζητούν οι τελευταίοι. Δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη δραστηριοποίηση περισσότερων του ενός πωλητών στην ίδια θέση.
3. Κατ’ εξαίρεση και για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού, κατά την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να χορηγούνται με απόφαση του οικείου δήμου:
α. θέση δραστηριοποίησης σε ανέργους για παρασκευή και διάθεση πρόχειρων γευμάτων.
β. θέση δραστηριοποίησης σε υφιστάμενους κατόχους θέσης στάσιμου εμπορίου ή δικαιώματος για πλανόδια δραστηριοποίηση με αντικείμενο εκμετάλλευσης κινητή καντίνα και φορητή εγκατάσταση έψησης.
Στην ως άνω απόφαση του οικείου δήμου ορίζονται οι όροι, η διαδικασία, η χρονική διάρκεια χορήγησης, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
4. Κατ’ εξαίρεση, με την αφορμή διοργάνωσης εκθέσεων, αθλητικών, ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ο οικείος δήμος μπορεί να χορηγεί σε κατόχους άδειας – θέσης δραστηριοποίησης άσκησης υπαίθριου στάσιμου και άδειας πλανόδιου εμπορίου, με αντικείμενο κινητή καντίνα και φορητή εγκατάσταση έψησης, άδεια κατάληψης χώρου για τη διάθεση τροφίμων και ποτών στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
Με απόφαση του δήμου καθορίζονται τα σημεία χορήγησης και κάθε σχετική λεπτομέρεια σχετικά με τη διάθεση αυτών.
5. Οι διατάξεις του παρόντος δεν εφαρμόζονται για τις καντίνες που δραστηριοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, για τις οποίες εφαρμόζεται ο ν. 2971/2001 (Α΄ 285).