- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 15 Χορήγηση θέσεων σε βραχυχρόνιες αγορές

1. Οι θέσεις χορηγούνται μέσω προκήρυξης που εκδίδει ο οικείος δήμος, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25. Δικαίωμα συμμετοχής στην προκήρυξη, σύμφωνα με το άρθρο 27, έχουν:
α) οι κάτοχοι βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας υπαίθριου εμπορίου, (συμμετέχουν για το 80% των θέσεων)
β) οι παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές που είναι:
βα) κάτοχοι θέσης δραστηριοποίησης σε λαϊκές αγορές (συμμετέχουν για το 5% των θέσεων), εφόσον δραστηριοποιούνται έως τέσσερις (4) μέρες σε λαϊκές αγορές, κάτοχοι άδειας στάσιμου εμπορίου και πλανόδιας δραστηριοποίησης (συμμετέχουν για το 10% των θέσεων),
γ) οι κάτοχοι θέσης δραστηριοποίησης χειροτέχνη-καλλιτέχνη (συμμετέχουν για το 5% των θέσεων).
2. Οι ανωτέρω υποψήφιοι υποβάλλουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Βεβαίωση δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο,
β) άδεια δραστηριοποίησης σε λαϊκές αγορές, αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών και στο στάσιμο εμπόριο,
γ) άδεια δραστηριοποίησης στο πλανόδιο εμπόριο.
3. Οι κάτοχοι άδειας δραστηριοποίησης σε κυριακάτικη αγορά η οποία έχει εκδοθεί στη βάση προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου, δύνανται να μετέχουν στην κυριακάτικη αγορά για την οποία ισχύει η άδεια χωρίς συμμετοχή σε προκήρυξη, καταβάλλοντας το τέλος της θέσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της αγοράς. Η τοποθέτηση γίνεται από τον φορέα λειτουργίας της αγοράς.
4. Για την ανάδειξη των συμμετεχόντων πωλητών, μέσω προκήρυξης, ακολουθείται η διαδικασία των παρ. 4 έως 7 του άρθρου 28, καθώς και της παρ. 5 του παρόντος.
5. Με βάση τον οριστικό κατάλογο συμμετεχόντων εκδίδεται, από τον δήμο, πριν την ημερομηνία έναρξης της αγοράς, απόφαση έγκρισης συμμετοχής στην αγορά, η οποία αναρτάται στο πληροφοριακό σύστημα Ο.Π.Σ.Π.Α., στην ιστοσελίδα, καθώς και σε χώρο του δήμου. Στην εν λόγω απόφαση αναφέρονται τουλάχιστον τα εξής:
α) Το ονοματεπώνυμο του πωλητή,
β) η ιδιότητα υπό την οποία συμμετέχει στην αγορά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4,
γ) τα είδη πώλησης για τα οποία συμμετέχει στη βραχυχρόνια αγορά.
6. Επιτρέπεται η ταυτόχρονη δραστηριοποίηση κατόχου βεβαίωσης δραστηριοποίησης σε περισσότερες από μία βραχυχρόνιες αγορά ημερησίως, μέσω αναπλήρωσης ή/και πρόσληψης υπαλλήλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
7. Κάτοχοι άδειας με αντικείμενο την παρασκευή πρόχειρων γευμάτων, μπορούν να συμμετέχουν με άλλα είδη, εφόσον δραστηριοποιούνται ήδη στα αντικείμενα αυτά, και έχουν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στα αντικείμενα αυτά.
8. Εξαιρετικά στις βραχυχρόνιες αγορές δύνανται να δραστηριοποιούνται και νομικά πρόσωπα.