Άρθρο 14 Διάρκεια λειτουργίας των βραχυχρόνιων αγορών

1. Η διάρκεια των θρησκευτικών (ολιγοήμερων), επετειακών-πολιτιστικών-εποχιακών αγορών, εμποροπανηγύρεων και παζαριών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε (5) συναπτές ημέρες, με εξαίρεση τις παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις που τελούνται μία φορά τον χρόνο και δύνανται να διαρκούν μέχρι επτά (7) ημέρες.
2. Οι πασχαλινές αγορές δύνανται να διαρκούν μέχρι δέκα (10) ημέρες και οι χριστουγεννιάτικες αγορές μέχρι είκοσι (20) συναπτές ημέρες.
3. Οι κυριακάτικες αγορές διεξάγονται αποκλειστικά την ημέρα Κυριακή. Επιτρέπεται η λειτουργία μίας (1) κυριακάτικης αγοράς, εντός των ορίων κάθε Περιφερειακής Ενότητας ή έως (2) δύο, εφόσον η κάθε μία εξ αυτών αφορά διαφορετική κατηγορία προϊόντων.
4. Οι αγορές ρακοσυλλεκτών διεξάγονται στον χρόνο που ορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας του φορέα λειτουργίας.

  • 29 Απριλίου 2021, 18:05 | Εφη Λυμπεροπουλου

    παρ. 1
    Η λέξη παζαριών πρέπει να φύγει διότι παζάρια έχει καθιερωθεί και λέγονται οι παραδοσιακές επταήμερες εμποροπανηγύρεις που γίνονται μία φορά το χρόνο.
    Παρ. 2
    Οι Πασχαλινές αγορές να δύνανται να διαρκούν μέχρι 15 ημέρες και οι Χριστουγεννιάτικες αγορές τουλάχιστον 25 ημέρες. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες αυτού του είδους οι αγορές διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα.

  • Προκειμένου οι Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές να ανέβουν επίπεδο και να γίνουν αντίστοιχες διοργανώσεις με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ώστε να γίνουν πόλος έλξης τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους τουρίστες θα πρέπει να αυξηθεί η διάρκεια λειτουργίας τους σε 30 ημέρες για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές και 20 ημέρες για τις Πασχαλινές αγορές.
    Σχετικά με τις Κυριακάτικες Αγορές να δινεται η δυνατότητα λειτουργίας πέραν της μιας(1) στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, με την ίδια κατηγορία προϊόντων μιας και υπάρχουν περιφερειακές ενότητες που πληθυσμιακά είναι πολύ μεγαλύτερες και που μπορούν άνετα να υποστηρίξουν την λειτουργία αυτών των υπαίθριων αγορών.

  • 29 Απριλίου 2021, 11:37 | ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    να παραταθεί η διάρκεια λειτουργίας των Πασχαλινών Αγορών σε είκοσι (20) ημέρες και των Χριστουγεννιάτικων αγορών σε σαράντα (40) ημέρες.

  • 29 Απριλίου 2021, 11:28 | ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Nα παραταθεί η διάρκεια λειτουργίας των Πασχαλινών Αγορών σε είκοσι (20) ημέρες και των Χριστουγεννιάτικων αγορών σε σαράντα (40) ημέρες.

  • 29 Απριλίου 2021, 09:25 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΛΛΙΔΗΣ

    Και ο Δήμος Κομοτηνής συμφωνεί με την πρόταση να παραταθεί η διάρκεια λειτουργίας των Πασχαλινών Αγορών σε είκοσι (20) ημέρες και των Χριστουγεννιάτικων αγορών σε σαράντα (40) ημέρες.

  • Για τις χριστουγεννιάτικες αγορές προτείνουμε η διάρκειά τους να αυξηθεί έως 40 ημέρες. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές πόλεις στην Ελλάδα «Χριστουγεννιάτικα χωριά» τα οποία περιλαμβάνουν δράσεις για μικρούς και μεγάλους, παραστάσεις θεάτρου, θεάτρου σκιών, κουκλοθέατρου, μαριονέτας, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας, ζωγραφική προσώπου κλπ.
    Κοινό χαρακτηριστικό όλων των «Χριστουγεννιάτικων χωριών» είναι ότι η λειτουργία τους ξεκινά αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να μπορούν να δεχθούν οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, οι οποίες σταματούν συνήθως μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Επίσης δέχονται επισκέψεις από ειδικά σχολεία, συλλόγους ΑΜΕΑ και πολλές από αυτές έχουν φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό, οικολογικό χαρακτήρα θέλοντας να περάσουν μηνύματα αλληλεγγύης, συσπείρωσης, αγάπης και δημιουργικότητας. Έτσι είναι απαραίτητη η λειτουργία τους έως 40 ημέρες ώστε να συμπεριληφθεί και η Πρωτοχρονιά. Η επιμήκυνση της διάρκειας των αγορών αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας (από Ελλάδα και εξωτερικό) και κατά συνέπεια την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή που αυτές υλοποιούνται. Σημειωτέον ότι σε ότι αφορά την Ονειρούπολη και το Δήμο της Δράμας η επιμήκυνση αυτή βρίσκει σύμφωνη και τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο της Δράμας.

  • Πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να παραταθεί η διάρκεια λειτουργίας των Πασχαλινών Αγορών σε είκοσι (20) ημέρες και των Χριστουγεννιάτικων αγορών σε σαράντα (40) ημέρες.

  • Οι Χριστουγεννιάτικες Εμποροπανηγύρεις, εφόσον κινούνται αποκλειστικά και μόνο στο πνεύμα των εορτών θα πρέπει να διαρκούν έως 30 ημέρες, οι δε υπόλοιπες στις οποίες λειτουργούν και εμπορικά τμήματα να παραμείνουν στις 20 ημέρες. Οι πασχαλινές πρέπει να διαρκούν 15 ημέρες
    Σχετικά με τις Κυριακάτικες Αγορές και πάντα στα πλαίσια υγιούς ανταγωνισμού, να υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας πέραν της μιας(1) στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, με την ίδια κατηγορία προϊόντων

  • 28 Απριλίου 2021, 08:53 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΤΕΡΑΚΗ

    Στην παρ.1 Η λέξη «παζαριών» πρέπει να φύγει διότι » παζάρια » έχει καθιερωθεί και λέγονται οι επταήμερες παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις που γίνονται μία φορά το χρόνο.
    Στην παρ. 2 Οι Πασχαλινές αγορές να δύναται να διαρκούν μέχρι 15 ημέρες και οι Χριστουγεννιάτικες αγορές τουλάχιστον ένα μήνα όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες όπου οι αγορές αυτού του είδους διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα. Γιατί στην χώρα μας να έχουν μικρότερη διάρκεια;

  • 17 Απριλίου 2021, 23:28 | Γιάννης Κ.

    Δεν θα έπρεπε να εντάσσονται στις βραχυχρόνιες αγορές οι Κυριακάτικες, καθώς συνιστούν θεσμό σε πολλά μέρη της χώρας.