- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΟΡΩΝ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΩΝ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ Άρθρο 11 Αγορές χειροτεχνών – καλλιτεχνών

1. Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δημιουργούν έργα τέχνης, καλλιτεχνήματα, χειροτεχνήματα και λοιπά έργα πρωτότυπης, αποκλειστικά δικής τους, καλλιτεχνικής δημιουργίας μπορούν να διαθέτουν τα έργα τους υπαιθρίως, εφόσον τους χορηγηθούν άδεια και αντίστοιχη θέση για δραστηριοποίηση σε αγορά χειροτεχνών-καλλιτεχνών.
2. Για την ίδρυση-λειτουργία, μετακίνηση, επέκταση και κατάργηση των αγορών χειροτεχνών-καλλιτεχνών λαμβάνεται απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 79 του ν. 3463/2006 (Α΄ 114), η οποία κοινοποιείται στην οικεία Περιφέρεια.
3. Με την απόφαση ίδρυσης-λειτουργίας ορίζονται, με βάση χωροταξική μελέτη, ο χώρος και οι θέσεις της αγοράς και καταρτίζεται ξεχωριστά τοπογραφικό διάγραμμα της εν λόγω αγοράς. Για την επιλογή του χώρου ισχύουν κατ’ αναλογία τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 6.
Αναφορικά με τον καθορισμό :
α) των ελάχιστων αποστάσεων των ορίων της αγοράς και
β) των θέσεων των χειροτεχνών-καλλιτεχνών, ισχύουν τα οριζόμενα στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 6, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου.
Για τη δραστηριοποίηση σε απόσταση μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων από αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και χώρους άσκησης θρησκευτικής λατρείας, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Με την ίδια απόφαση εγκρίνεται ο κανονισμός λειτουργίας της αγοράς στον οποίο καθορίζονται το τέλος κάθε θέσης, ο χρόνος της τμηματικής καταβολής και ο τρόπος είσπραξης, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς.
Η απόφαση και ο κανονισμός λειτουργίας, καθώς και το τοπογραφικό διάγραμμα καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα του άρθρου 41 εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση και κατάρτισή τους.
Σε περίπτωση μη δημοσίευσης και καταχώρησης της απόφασης, του κανονισμού λειτουργίας και του τοπογραφικού διαγράμματος στο πληροφοριακό σύστημα Ο.Π.Σ.Π.Α., οι φορείς λειτουργίας υπόκεινται στις κυρώσεις του άρθρου 47.
4. Οι άδειες με τις αντίστοιχες θέσεις δραστηριοποίησης χορηγούνται μέσω προκήρυξης που εκδίδει ο δήμος, με μοριοδότηση των κριτηρίων του παρόντος, σύμφωνα με το Παράρτημα 4. Η διαδικασία χορήγησης διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν όσα ορίζονται στην προκήρυξη του φορέα λειτουργίας. Τα κριτήρια μοριοδότησης αποδίδουν κατ’ ανώτατο όριο εξήντα (60) μόρια σύμφωνα με το Παράρτημα 4 και είναι: Ηλικία, πολυτεκνία, τίτλοι σπουδών.
5. Για τη χορήγηση άδειας με την αντίστοιχη θέση δραστηριοποίησης υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή της προκήρυξης τα εξής δικαιολογητικά:
α) Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι δεν κατέχει οποιασδήποτε άλλης μορφής άδεια στο υπαίθριο εμπόριο. Αναφέρει επίσης τα είδη που κατασκευάζει, τα μηχανήματα, τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί και ότι τα παραγόμενα έργα αφορούν αποκλειστικά σε ιδία δημιουργία.
β) Βεβαίωση πιστοποίησης ιδίας δημιουργίας. Για έργα τέχνης και καλλιτεχνήματα προσκομίζεται βεβαίωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Ε.Ε.Τ.Ε.), η οποία χορηγείται ύστερα από επίδειξη του δημιουργού, στην οποία αναφέρονται το είδος των έργων τέχνης, τα υλικά, ο τρόπος δημιουργίας αυτών, κάθε άλλη πληροφορία που κρίνεται αναγκαία από τον φορέα πιστοποίησης, καθώς και ότι τα παραγόμενα έργα είναι έργα πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας του ενδιαφερόμενου προσώπου. Οι κάτοχοι βεβαιώσεων πιστοποίησης ιδίας δημιουργίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί από αρμόδιες αρχές σύμφωνα με προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο, δεν υποχρεούνται στην προσκόμιση επικαιροποιημένης βεβαίωσης.
γ) Για τους χειροτέχνες απαιτείται βεβαίωση χειροτεχνικής δεξιότητας, η οποία χορηγείται από την Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Εργαστηριακών Δοκιμών, Πιστοποίησης & Ποιότητας (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.) που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ύστερα από επίδειξη από τον ενδιαφερόμενο της διαδικασίας παραγωγής του χειροτεχνήματος. Στη σχετική βεβαίωση αναγράφονται τα παραγόμενα είδη, τα μηχανήματα, τα υλικά και τα χρησιμοποιούμενα εργαλεία.
6. Κάτοχοι θέσεων μπορούν να είναι και νομικά πρόσωπα (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις [Κοιν.ΣΕπ.]), τα οποία όμως δύνανται να καταλαμβάνουν έως το πέντε τοις εκατό (5%) των θέσεων.
Για τη χορήγηση της άδειας με την αντίστοιχη θέση για δραστηριοποίηση στις Κοιν. ΣΕΠ υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή της προκήρυξης όσα ορίζονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 30, καθώς και α) πιστοποιητικό μέλους του Μητρώου Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), β) καταστατικό του Φορέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), από το οποίο προκύπτει ότι το αντικείμενο δραστηριότητας είναι σχετικό με δημιουργία καλλιτεχνημάτων και χειροτεχνημάτων, γ) έναρξη δραστηριότητας με Κ.Α.Δ. που συνάδουν με το αντικείμενο δραστηριότητας, δ) λίστα με τα μέλη των οποίων έργα διατίθενται μέσω της Κοιν.Σ.ΕΠ. και αντίστοιχος αριθμός βεβαιώσεων πιστοποίησης ιδίας δημιουργίας για τα μέλη αυτά. Τη διάθεση των έργων μπορεί να διενεργεί μέλος της Κοιν.Σ.ΕΠ., ή ο ίδιος δημιουργός. Στις ελεγκτικές αρχές του παρόντος είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες οι βεβαιώσεις ιδίας δημιουργίας μελών της Κοιν.Σ.ΕΠ., τα προϊόντα των οποίων διατίθενται στον πάγκο.
7. Για τη χορήγηση θέσης δραστηριοποίησης ο αδειούχος χειροτέχνης-καλλιτέχνης υποβάλλει στην αρχή έκδοσης της προκήρυξης αίτηση με τα στοιχεία της άδειάς του. Οι θέσεις χορηγούνται σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.
8. Οι χειροτέχνες-καλλιτέχνες δεν μπορούν να είναι μισθωτοί ή να έχουν εισόδημα από άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
9. Οι φορείς δύνανται να ελέγχουν, μέσω εξειδικευμένων συμβούλων, την ποιότητα των έργων που εκθέτουν οι χειροτέχνες-καλλιτέχνες, προκειμένου να πιστοποιήσουν ότι πρόκειται για προσωπικές δημιουργίες και όχι βιομηχανικά προκατασκευασμένα προϊόντα.
10. Για τη συμμετοχή των χειροτεχνών-καλλιτεχνών σε βραχυχρόνιες αγορές, απαιτείται προηγούμενη έναρξη δραστηριότητας στις φορολογικές αρχές.