- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 8 Κανονισμός Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών

1. Για τον χώρο κάθε λαϊκής αγοράς υφίσταται οριοθέτηση, διαγράμμιση, αρίθμηση και χωροταξική κατανομή των θέσεων κατά κατηγορία πωλητών και πωλούμενων ειδών. Για τις θέσεις καταβάλλεται κατά περίπτωση τέλος. Τα ανωτέρω στοιχεία καθορίζονται στον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς και απεικονίζονται μαζί με τις κενές θέσεις σε τοπογραφικό διάγραμμα, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 6.
2. Για την ομαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών κάθε φορέας λειτουργίας εκδίδει «Κανονισμό λειτουργίας λαϊκών αγορών», που δημοσιοποιείται και αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του Δήμου και της οικείας Περιφέρειας, στον οποίο περιλαμβάνονται τα εξής:
α. Η οριοθέτηση και η διαγράμμιση του χώρου της λαϊκής αγοράς, η διαγράμμιση, η αρίθμηση και η χωροταξική κατανομή των θέσεων, κατά κατηγορία πωλητών και πωλούμενων ειδών. Οι θέσεις και οι διάδρομοι μεταξύ των θέσεων των πωλητών πρέπει να είναι οριοθετημένες κατά τρόπο, ώστε να μην παρεμποδίζονται οι είσοδοι κατοικιών και καταστημάτων, να μην κωλύεται η προσέλευση των καταναλωτών και γενικά να επιτυγχάνεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς.
β. Το μήκος πρόσοψης των πάγκων ανά κατηγορία πωλητών και πωλούμενων ειδών.
γ. Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.
δ. Η υποχρέωση των πωλητών να τηρούν καθαρό τον χώρο που χρησιμοποιούν και να διευκολύνουν την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου στο έργο της. Η καθαριότητα του χώρου συνίσταται στην άμεση και συνεχή συλλογή των απορριμμάτων. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την απομάκρυνση των κάθε είδους απορριμμάτων ευπαθών και ευαλλοίωτων ειδών και ιδίως του νερού από το λιώσιμο του πάγου, που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των αλιευμάτων. Ο καθαρισμός των ψαριών επιτρέπεται, μόνο εφόσον οι πωλητές πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 852/2004 και λαμβάνουν κάθε μέτρο για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Τα απόνερα και τα υπολείμματα από τον καθαρισμό των αλιευμάτων συλλέγονται σε ειδικά δοχεία, απομακρύνονται από τη λαϊκή αγορά με ευθύνη και μέριμνα του πωλητή και στη συνέχεια αντιμετωπίζονται ως απόβλητα, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους. Σε καμία περίπτωση δεν διοχετεύονται στα δίκτυα των ομβρίων υδάτων.
ε. Η μορφή των εκθετηρίων των πωλητών, τα οποία πρέπει να φέρουν πρόχειρο στέγαστρο ενιαίου τύπου και υλικού και χρώματος διαφορετικού, ανάλογα με την ιδιότητα του πωλητή και την πινακίδα. Απαγορεύεται κάθε μορφής διαφήμιση επί των εκθετηρίων.
στ. Το καταβαλλόμενο τέλος για κάθε θέση ορίζεται από τον φορέα λειτουργίας.
ζ. Οι κυρώσεις επιβάλλονται από τους φορείς λειτουργίας, σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεών του κανονισμού. Οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 47 δεν είναι αντικείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας.