- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

ΜΕΡΟΣ Β΄ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Άρθρο 6 Επιλογή χώρου λειτουργίας υπαίθριων αγορών

1. Η λειτουργία υπαίθριων αγορών επιτρέπεται σε καθορισμένους από τον αρμόδιο φορέα λειτουργίας ελεύθερους και ανεξάρτητους χώρους, δημόσιους ή δημοτικούς (ιδιόκτητους ή μισθωμένους), ή ιδιωτικούς (για λαϊκές και βραχυχρόνιες αγορές), όπως πλατείες, πάρκα και γενικότερα ανοικτούς χώρους, καθώς και εκκλησιαστικούς χώρους, οι οποίοι επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στο καταναλωτικό κοινό, την ομαλή κυκλοφορία και την ασφάλεια με ευθύνη του φορέα λειτουργίας. Στην περίπτωση που τέτοιοι χώροι δεν είναι εφικτό να βρεθούν, μπορεί να επιλεγούν κατάλληλοι δρόμοι. Οι χώροι λειτουργίας των υπαίθριων αγορών καθορίζονται ύστερα από γνώμη της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, για την κυκλοφοριακή επίπτωση από τη λειτουργία τους. Αν η γνώμη της αστυνομικής αρχής δεν υποβληθεί εντός τριάντα (30) ημερών, αφότου ζητηθεί, η απόφαση του φορέα λειτουργίας εκδίδεται χωρίς τη γνώμη αυτή, με ευθύνη του φορέα.
2. Από την επιλογή των χώρων λειτουργίας των υπαίθριων αγορών δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η πρόσβαση σε σχολεία, νοσοκομεία, σταθμούς του αστικού και του προαστιακού σιδηρόδρομου, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, χώρους άσκησης θρησκευτικής λατρείας, εισόδους κατοικιών και καταστημάτων και οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και η λειτουργία των ανωτέρω, ούτε να δυσχεραίνεται ο εφοδιασμός κάθε είδους καταστημάτων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
3. Με την επιφύλαξη των διατάξεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η κατασκευή και τοποθέτηση στους χώρους λειτουργίας των υπαίθριων αγορών στεγάστρων-σκιάδων ανοιχτού τύπου, μεταλλικών ή μη, πακτωμένων στο έδαφος με μπετόν ή μη, δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της αγοράς σε μη υπαίθρια. Για τη λειτουργία υπαίθριας αγοράς, οι ανωτέρω κατασκευές εγκαθίστανται από τον οικείο δήμο, ύστερα από έγκριση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του για την ασφάλεια και τη στατικότητα των κατασκευών.
4. Εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος όλοι οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών συντάσσουν Κανονισμό Λειτουργίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11, καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα, για κάθε λαϊκή αγορά που λειτουργεί στα διοικητικά τους όρια, στο οποίο απεικονίζονται τα όρια που αυτή καταλαμβάνει, οι θέσεις που καλύπτουν οι παραγωγοί και επαγγελματίες με αρίθμηση και συνακόλουθα το αντικείμενο εκμετάλλευσης κάθε πάγκου και οι κενές θέσεις. Τα εν λόγω διαγράμματα, εκτός της υποχρέωσης της περ. α’ της παρ. 3 του άρθρου 5, αποστέλλονται στις Γενικές Διευθύνσεις Ανάπτυξης των οικείων Περιφερειών.
Σε περίπτωση μη δημοσίευσης και καταχώρησης της απόφασης ίδρυσης, του κανονισμού λειτουργίας και του τοπογραφικού διαγράμματος των λαϊκών αγορών, στο πληροφοριακό σύστημα Ο.Π.Σ.Π.Α. εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι φορείς λειτουργίας υπόκεινται στις κυρώσεις του άρθρου 47.
5. Σε περίπτωση έκτακτων αναγκών, όπως πανδημιών και σεισμών, ο φορέας λειτουργίας ορίζει με απόφασή του, επιπλέον των καθορισμένων χώρων, χώρους λειτουργίας αγορών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν, εντός των ορίων του ίδιου δήμου και συντάσσει τοπογραφικό διάγραμμα. Οι χώροι του πρώτου εδαφίου προορίζονται για τη λειτουργία αγοράς κατά την ίδια μέρα και τις ίδιες ώρες. Στην εν λόγω αγορά δραστηριοποιούνται πωλητές σε ποσοστό έως 50% του συνολικού αριθμού, ανά κατηγορία πωλητών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3. Η διενέργεια της αγοράς στον καθορισμένο με την ανωτέρω απόφαση χώρο, εγκρίνεται με απόφαση του φορέα λειτουργίας, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Η ανωτέρω αγορά δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα, δεν αποτελεί νέα αγορά, ούτε επέκταση υπάρχουσας αγοράς. Κατά τη λειτουργία της εν λόγω αγοράς δεν επιτρέπεται υπέρβαση στον αριθμό των δραστηριοποιούμενων πωλητών (αθροιστικά στον αρχικό και νέο χώρο) σε σχέση με τις θέσεις πωλητών που έχει ορίσει ο φορέας λειτουργίας και οι οποίες αναφέρονται στον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς.
6. Το τοπογραφικό διάγραμμα συντάσσεται από τον φορέα λειτουργίας της αγοράς και περιλαμβάνει:
α) τοπογραφικό διάγραμμα του χώρου λειτουργίας της αγοράς στο οποίο απεικονίζονται:
αα) τα όρια που αυτή καταλαμβάνει,
αβ) η χωροταξική κατανομή των θέσεων, ανά κατηγορία προϊόντων,
αγ) το σύνολο των θέσεων που καλύπτουν οι πωλητές με αρίθμηση, αναφορά στο αντικείμενο εκμετάλλευσης κάθε πάγκου πωλητών στις αγορές που απαιτείται και
αδ) οι κενές θέσεις.
Το ανωτέρω τοπογραφικό διάγραμμα αφορά την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται το σύνολο των πωλητών.
β) τοπογραφικό διάγραμμα του χώρου λειτουργίας της αγοράς (αγορά σε άλλους χώρους όπου δραστηριοποιείται έως το 50% των πωλητών) στο οποίο απεικονίζονται:
βα) τα όρια που αυτή καταλαμβάνει,
ββ) η χωροταξική κατανομή των θέσεων, ανά κατηγορία προϊόντων,
βγ) το 50% των θέσεων που καλύπτουν οι πωλητές με αρίθμηση και αναφορά στο αντικείμενο εκμετάλλευσης κάθε πάγκου πωλητών και
βδ) η χωροταξική κατανομή των θέσεων, ανά κατηγορία προϊόντων.
Για την καταχώρηση του τοπογραφικού διαγράμματος ισχύουν τα προβλεπόμενα στην περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 5.