ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’ ΤΕΛΗ – ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ-ΚΛΗΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ Άρθρο 47 Τέλη – Τροποποίηση παρ. 1 και 5 του άρθρου 45 ν. 3959/2011 Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 45 του ν. 3959/2011 (Α’ 93)

προστίθενται τρία νέα εδάφια και το άρθρο 45 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 45
Τέλη
1. Οι γνωστοποιήσεις του άρθρου 6 και οι αιτήσεις της παρ. 3 του άρθρου 9 συνοδεύονται, με ποινή το απαράδεκτο αυτών, από γραμμάτιο καταβολής παραβόλου. Το ποσό του παραβόλου ορίζεται στο ποσό των χιλίων εκατό (1.100) ευρώ για τη γνωστοποίηση του άρθρου 6 και για τις αιτήσεις των παρ. 9 και 3 των άρθρων 8 και 9, αντιστοίχως. Το ως άνω ποσό του παραβόλου ανέρχεται στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ στην περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 8. Εκκρεμούσης της καταβολής του ποσού αυτού, η συγκέντρωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το συγκεκριμένο παράβολο, στο σύνολό του, εισπράττεται και αποτελεί έσοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά το άρθρο 17.
2. Η προσφυγή, η αίτηση αναίρεσης, η ανακοπή, η αίτηση αναθεώρησης και η παρέμβαση, που ασκούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και η αίτηση επανασυζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συνοδεύονται, με ποινή το απαράδεκτο αυτών, από γραμμάτιο καταβολής παραβόλου επτακοσίων πενήντα (750) ευρώ. Ως προς την απόδοση του παραβόλου εφαρμόζονται οι παρ. 9, 10 και 11 του άρθρου 277 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και η παράγραφος 4 του άρθρου 36 του π.δ. 18/1989. Από την υποχρέωση αυτή απαλλάσσεται το Δημόσιο.
3. Τα υπέρ του Δημοσίου τέλη χαρτοσήμου στα δικόγραφα και τα προσαγόμενα έγγραφα, καθώς και τα υπέρ του Ταμείου Συντάξεων Νομικών, του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών τέλη, για την εγγραφή στο πινάκιο, την παράσταση δικηγόρου, την κατάθεση δικογράφων ή υπομνημάτων και την εν γένει συζήτηση των υποθέσεων ορίζονται για τη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού ίσα προς τα της διαδικασίας ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου.
4. Ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας επί των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων απολαύει ατέλειας, ως εάν είναι αυτό το Δημόσιο, για κάθε ένδικο βοήθημα που ασκείται από αυτόν, κατά τον παρόντα νόμο, καθώς και την επ` αυτού, εν γένει, διαδικασία.
5. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.».