Άρθρο 40 Παροχή πληροφοριών – Τροποποίηση παρ. 1, 3 και προσθήκη παρ. 1Α, 2Α, 2Β στο άρθρο 38 ν. 3959/2011 (Άρθρα 13 έως 16 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1)

Στο άρθρο 38 του ν. 3959/2011 (Α’ 93), α) στην παρ. 1 προστίθενται νέα δεύτερο και τρίτο εδάφια, τροποποιείται το τέταρτο εδάφιο, στο πέμπτο εδάφιο προστίθεται αναφορά στην παροχή προφορικών διευκρινίσεων, προστίθεται νέο έκτο εδάφιο και στο έβδομο και όγδοο εδάφιο διορθώνονται οι παραπομπές στις εφαρμοζόμενες διατάξεις, β) προστίθενται παρ. 1Α, 2Α και 2Β, γ) στην παρ. 3 αντικαθίστανται το εισαγωγικό εδάφιο και η περ. α) με την πρόβλεψη χρηματικής κύρωσης ανά ημέρα μη συμμόρφωσης και το άρθρο 38 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 38
Παροχή πληροφοριών
1. Όταν είναι αναγκαίο για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ορίζονται στον παρόντα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν Αντιπρόεδρος, Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής ή υπάλληλος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, μπορεί να ζητά με έγγραφο πληροφορίες από επιχειρήσεις, ενώσεις επιχειρήσεων ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή δημόσιες ή άλλες αρχές. Τα αιτήματα είναι σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και δεν υποχρεώνουν τον αποδέκτη τους να παραδεχθεί την ύπαρξη παράβασης του παρόντος και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υποχρέωση παροχής όλων των απαραίτητων πληροφοριών καλύπτει τις πληροφορίες στις οποίες η επιχείρηση ή ένωση επιχειρήσεων έχει πρόσβαση.
Στο έγγραφο αναφέρονται τα άρθρα του νόμου, τα οποία θεμελιώνουν το αίτημα, ο σκοπός της αίτησης, η προθεσμία που τάσσεται για την παροχή των πληροφοριών, η οποία δεν μπορεί να είναι βραχύτερη των πέντε (5) ημερών για τις πληροφορίες που αφορούν σε υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων ή αποφάσεις βάσει της παρ. 3 του άρθρου 9 ή υποθέσεις συγκεντρώσεων των άρθρων 5 έως και 10 του παρόντος και των δέκα (10) ημερών για τις λοιπές περιπτώσεις, καθώς και οι κυρώσεις, οι οποίες προβλέπονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την υποχρέωση παροχής πληροφοριών. Εκείνοι, στους οποίους απευθύνεται το έγγραφο υποχρεούνται σε άμεση, πλήρη και ακριβή παροχή των πληροφοριών που ζητούνται, καθώς και σε παροχή προφορικών διευκρινίσεων εφόσον τούτο τους ζητηθεί. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται να ζητήσει την υποβολή των πληροφοριών με ορισμένο τύπο ιδίως με τη χρήση διαδικτυακής πλατφόρμας ή μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης και πρόσβασης σε ηλεκτρονικά δεδομένα που τηρούνται στο δημόσιο διαδίκτυο.
Όταν οι πληροφορίες ζητούνται από επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων, υποχρεούνται σε παροχή των πληροφοριών τα υπεύθυνα πρόσωπα της παραγράφου 5 του άρθρου 25Β και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των επιχειρήσεων ή ενώσεων επιχειρήσεων. Δεν υπέχουν υποχρέωση παροχής πληροφοριών τα πρόσωπα που δεν εξετάζονται σε ποινικές δίκες, εφόσον τηρήσουν την υποχρέωση της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου. Με τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο δε θίγονται οι διατάξεις περί τραπεζικού απορρήτου.
1Α. Όταν είναι αναγκαίο για την άσκηση της αρμοδιότητας που ορίζεται στην περ. κ) της παρ. 2 του άρθρου 14, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν Αντιπρόεδρος, Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής ή υπάλληλος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δύναται, με έγγραφη αίτηση παροχής πληροφοριών, να ζητεί από επιχειρήσεις, ενώσεις επιχειρήσεων ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή δημόσιες ή άλλες αρχές να παράσχουν τις απαραίτητες πληροφορίες, στις οποίες έχουν πρόσβαση. Εκείνοι, στους οποίους απευθύνεται το αίτημα, δεν υπέχουν υποχρέωση παροχής των αιτούμενων πληροφοριών.
Στο έγγραφο αναφέρονται τα άρθρα του νόμου, τα οποία θεμελιώνουν το αίτημα, ο σκοπός της αίτησης, το είδος των αιτούμενων πληροφοριών, η προθεσμία υποβολής των αιτούμενων πληροφοριών, η οποία δεν μπορεί να είναι βραχύτερη των δέκα (10) ημερών, καθώς και οι επαπειλούμενες κυρώσεις, σύμφωνα με την παρ. 3. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται να ζητήσει την υποβολή των πληροφοριών με ορισμένο τύπο, ιδίως με τη χρήση διαδικτυακής πλατφόρμας ή μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης και πρόσβασης σε ηλεκτρονικά δεδομένα που τηρούνται στο ιδιωτικό δίκτυο και στο δημόσιο διαδίκτυο.
2. Με την επιφύλαξη ειδικών νόμων που καθιερώνουν υποχρέωση εχεμύθειας, οι δημόσιες αρχές και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου επέχουν υποχρέωση να παρέχουν πληροφορίες και να συνδράμουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους εντεταλμένους υπαλλήλους της κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
2Α. Για τη διαπίστωση των παραβάσεων των άρθρων 1, 2, 2Α και 5 έως και 10 και για την εφαρμογή του άρθρου 11, καθώς και για τη διαπίστωση παραβάσεων των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν Αντιπρόεδρος, Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής ή προϊστάμενος τμήματος δύναται, να καλεί κατά την κρίση του, και με την επιφύλαξη του άρθρου 212 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σε καταθέσεις ανωμοτί ή ένορκες, οποιονδήποτε εκπρόσωπο επιχείρησης ή ένωσης επιχειρήσεων, εκπροσώπους άλλων νομικών προσώπων, και κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο. Στο έγγραφο κλήτευσης αναφέρονται τα άρθρα του νόμου, στα οποία βασίζεται αυτή, ο σκοπός και η ημερομηνία διενέργειας της κατάθεσης. Η κλήτευση κοινοποιείται στα ως άνω πρόσωπα, πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον προ της ημερομηνίας διενέργειας της κατάθεσης.
2Β. Όταν είναι αναγκαίο για την άσκηση της αρμοδιότητας που ορίζεται στην περ. κ) της παρ. 2 του άρθρου 14, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν Αντιπρόεδρος, Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής ή υπάλληλος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δύναται να καλεί σε συζήτηση οποιονδήποτε εκπρόσωπο επιχείρησης ή ένωσης επιχειρήσεων, εκπροσώπους άλλων νομικών προσώπων, και κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, με πρόσκληση, η οποία κοινοποιείται στα ως άνω πρόσωπα πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον προ της ημερομηνίας της συζήτησης. Στην πρόσκληση αναφέρονται τα άρθρα του νόμου, στα οποία βασίζεται αυτή, το αντικείμενο της συζήτησης και η ημερομηνία διενέργειάς της. Για τους ως άνω σκοπούς, τηρούνται πρακτικά. Κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας και Διαχείρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
3. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης παροχής πληροφοριών ή άρνησης παροχής προφορικών επεξηγήσεων ή παροχής ανακριβών, παραπλανητικών ή ελλιπών πληροφοριών, κατά περίπτωση, στο πλαίσιο εφαρμογής της παρ. 1 και της παρ. 2 του παρόντος και με την επιφύλαξη των ποινικών κυρώσεων του άρθρου 44, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί, όταν πρόκειται για:
α) επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων να επιβάλει, με απόφασή της, χρηματική κύρωση ανά ημέρα μη συμμόρφωσης, η οποία καθορίζεται αναλογικά προς τον μέσο ημερήσιο συνολικό παγκόσμιο κύκλο εργασιών της επιχείρησης ή της ένωσης επιχειρήσεων κατά την προηγούμενη της έκδοσης της απόφασης οικονομική χρήση, με ανώτατο όριο το 3% αυτού του κύκλου εργασιών και υπολογίζονται από την ημερομηνία που ορίζει η οικεία απόφαση της Αρχής, ατομικώς δε στους διευθυντές και υπαλλήλους τους να επιβάλει πρόστιμο από δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ ανά ημέρα μη συμμόρφωσης,
β) δημόσιους υπαλλήλους ή υπαλλήλους νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αναφέρεται αρμοδίως, προκειμένου να κινηθεί πειθαρχική δίωξη για τις πιο πάνω παραβάσεις οι οποίες συνιστούν πειθαρχικό παράπτωμα.».