Άρθρο 38 Επιστολή μη ανάληψης δράσης – Προσθήκη άρθρου 37Α στον ν. 3959/2011

 

Στον ν. 3959/2011 (Α’ 93) προστίθεται άρθρο 37Α ως εξής:

«Άρθρο 37Α
Επιστολή μη ανάληψης δράσης
1. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, δύναται να αποφανθεί με επιστολή ως προς τη μη ανάληψη δράσης αναφορικά με το άρθρο 1 του παρόντος ή και το άρθρο 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) είτε διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος ή και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ, είτε διότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 1 του παρόντος ή και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ, εφόσον συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος, όπως η επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.
2. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, μπορεί να προβεί σε ανάλογη διαπίστωση αναφορικά με το άρθρο 2 του παρόντος ή και το άρθρο 102 ΣΛΕΕ.
3. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, ανακαλεί επιστολή μη ανάληψης δράσης που έχει εκδώσει σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2, εάν περιέλθουν σε γνώση της Επιτροπής νέα στοιχεία, τα οποία επηρεάζουν ουσιωδώς την αξιολόγηση της συμπεριφοράς, εάν μεταβληθούν τα πραγματικά περιστατικά, ή εάν η έκδοση αυτής βασίσθηκε σε αναληθή ή παραπλανητικά στοιχεία. Η ανάκληση κοινοποιείται αμελλητί στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.
4. Η επιστολή μη ανάληψης δράσης δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα δικαστήρια.
5. Με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξειδικεύονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες εκδίδεται η επιστολή της παρ. 1 κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης και καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.»

  • Στο άρθρο 38 αναγράφεται ότι η «Η επιστολή μη ανάληψης δράσης δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα δικαστήρια».
    Τι σημαίνει ότι η επιστολή του Προέδρου, κατόπιν μάλιστα, εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού;
    Αυτό που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι ότι η εν λόγω επιστολή (που θα πρέπει να εκδίδεται εντός ορισμένης προθεσμίας, όπως ορίζεται και στο άρθρο 37 του Ν. 3959/2011) αποτελεί εκτελεστή πράξη, προσβάλλεται ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου και δεν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.