- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

4. Επενδύσεις που ενισχύονται

Οι  δικαιούχοι των ενισχύσεων που θα επιλεγούν θα λάβουν επιχορήγηση για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που θα υποβάλλουν. Τα επενδυτικά σχέδια θα στοχεύουν σε καινοτόμες υπηρεσίες τύπου B2C (Επιχείρηση προς Καταναλωτή), είτε B2B (Επιχείρηση προς Επιχείρηση). Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να αξιοποιούν νέες τεχνολογίες αιχμής και να αξιοποιούν διαφορετικά μέσα και κατά το δυνατόν περισσότερους τρόπους διάθεσης (π.χ., Web, mobile, ΤV).

Ενδεικτικά, οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας δύναται να αφορούν σε διαφορετικά θεματικά αντικείμενα και τομείς όπως Υγεία, Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα, Διαφήμιση, Επικοινωνία, Πολιτισμό, Ψυχαγωγία, Τουρισμό, Περιβάλλον, Μεταφορές, Κοινωνική Δικτύωση. Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη υπηρεσιών για διείσδυση σε niche markets.

Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών ανά θεματικό αντικείμενο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

Προηγμένες Υπηρεσίες Υγείας

Υπηρεσίες Πολιτισμού, Τουρισμού, Ενημέρωσης, Ψυχαγωγίας

Αξιοποίηση «πράσινων» τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Green ICT) για ανάπτυξη υπηρεσιών

Υπηρεσίες Ανάπτυξης και Παροχής Ψηφιακού Περιεχομένου για τις Επιχειρήσεις ή/και τους Πολίτες

Υπηρεσίες για έξυπνη Γεωργία και διασφάλιση Υγείας Τροφίμων

Υπηρεσίες Οργάνωσης και Βελτιστοποίησης της Παραγωγής και της Λειτουργίας των Επιχειρήσεων

‘Άλλες Ηλεκτρονικές και Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας

Σημεία προς διαβούλευση:

Δ2.         Στη βάση συγκροτημένης στρατηγικής για τα υπό επιχορήγηση επενδυτικά σχέδια έχει προταθεί μια στόχευση σε τομείς όπως η Υγεία, ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, η Γεωργία και οι Τηλεπικοινωνίες όπου θεωρείται ότι η χώρα μας μπορεί να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στόχος είναι μέσα από τα επενδυτικά σχέδια να αναπτυχθούν οι κατάλληλες εκείνες καινοτόμες υπηρεσίες που θα βάλουν  ελληνικές επιχειρήσεις στο κάδρο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα οι υπό ανάπτυξη υπηρεσίες που θα μπορούσαν να σταθούν κυρίως στο διεθνές περιβάλλον είναι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος.

Θεωρείτε ότι άλλοι σημαντικοί τομείς θα μπορούσαν να παράσχουν καινοτομικές υπηρεσίες (με βάση πάντα τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) και δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα διαβούλευση;