Άρθρο 24 Επιδόσεις εγγράφων αρχών ανταγωνισμού κρατών μελών – Προσθήκη άρθρου 28Β στον ν. 3959/2011 (Άρθρα 25 και 27 παρ. 1, 2 και 4 έως και 7 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1)

 

Στον ν. 3959/2011 (Α’ 93) προστίθεται άρθρο 28Β ως εξής:
«Άρθρο 28Β
Επιδόσεις εγγράφων αρχών ανταγωνισμού
1. Κατόπιν αίτησης αρχής ανταγωνισμού κράτους μέλους, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιδίδει για λογαριασμό της αρχής αυτής σε επιχειρήσεις, ενώσεις επιχειρήσεων ή φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, τα ακόλουθα έγγραφα:
α) εισηγήσεις και οποιοδήποτε αντίστοιχο έγγραφο κατά την έννοια του άρθρου 15 του παρόντος σχετικά με εικαζόμενη παράβαση των άρθρων 101 ή 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ),
β) αποφάσεις στις οποίες εφαρμόζονται τα άρθρα 101 ή 102 ΣΛΕΕ,
γ) οποιοδήποτε άλλο διαδικαστικό έγγραφο, που εκδόθηκε σε διαδικασίες για την εφαρμογή των άρθρων 101 ή 102 ΣΛΕΕ και πρέπει να επιδοθεί και
δ) κάθε άλλο έγγραφο που αφορά στην εφαρμογή των άρθρων 101 ή 102 ΣΛΕΕ, περιλαμβανομένων εγγράφων αναφορικά με την εκτέλεση αποφάσεων της αιτούσας αρχής που επιβάλλουν πρόστιμα ή χρηματικές ποινές.
Στη διαδικασία επίδοσης εφαρμόζεται το άρθρο 48 του παρόντος.
2. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται να ζητήσει από αρχή ανταγωνισμού κράτους μέλους να επιδώσει για λογαριασμό της έγγραφα που αναφέρονται στην παρ. 1. Για την απόδειξη της επίδοσης αρκεί η έκθεση που εκδίδεται από την αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση.
3 Η αίτηση των παρ. 1 και 2 συνοδεύεται από ενιαίο τίτλο, στον οποίο προσαρτάται αντίγραφο της πράξης προς επίδοση σε αποδέκτη, ο οποίος εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου ή του κράτους μέλους ανά περίπτωση. Ο ενιαίος τίτλος περιλαμβάνει τα εξής:
α) το όνομα και τη γνωστή διεύθυνση του αποδέκτη και κάθε άλλο σχετικό στοιχείο ή πληροφορία χρήσιμο για την ταυτοποίηση του αποδέκτη,
β) περίληψη των σχετικών γεγονότων και περιστάσεων,
γ) περίληψη του συνημμένου αντιγράφου της πράξης που πρόκειται να επιδοθεί ή εκτελεστεί,
δ) το όνομα, τη διεύθυνση και άλλα στοιχεία επικοινωνίας όσον αφορά στην αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση και
ε) την προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να πραγματοποιηθεί η κοινοποίηση, όπως νόμιμες προθεσμίες ή προθεσμίες παραγραφής.
4. Ο ενιαίος τίτλος διαβιβάζεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ελληνική γλώσσα, εκτός αν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις συμφωνηθεί διμερώς διαφορετικά. Η πράξη προς επίδοση υπόκειται σε μετάφραση στην ελληνική γλώσσα.
5. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απορρίπτει την αίτηση της παρ. 1, εφόσον η αίτηση ή ο ενιαίος τίτλος δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου ή η πραγματοποίηση της επίδοσης είναι προδήλως αντίθετη προς τη δημόσια τάξη. Όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτίθεται να απορρίψει το αίτημα ή όταν απαιτούνται πρόσθετες πληροφορίες, ενημερώνει σχετικώς την αιτούσα αρχή. Σε διαφορετική περίπτωση, πραγματοποιεί αμελλητί την επίδοση.
6. Αν ζητηθεί από την αρχή, στην οποία υποβάλλεται η αίτηση της παρ. 2, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδίδει πλήρως όλα τα εύλογα έξοδα σε σχέση με την επίδοση, ιδίως τα μεταφραστικά, εργατικά και διοικητικά έξοδα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να υποβάλει στην αιτούσα αρχή της παρ. 1 αίτηση για απόδοση των εξόδων που πραγματοποίησε σε σχέση με την επίδοση πράξεων της παρ. 1.».