- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 16 Οργάνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Τροποποίηση τίτλου, παρ. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12 και προσθήκη παρ. 13, 14 και 15 στο άρθρο 21 ν. 3959/2011 (Άρθρο 5 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1)

 

Στο άρθρο 21 του ν. 3959/2011 (Α’ 93), α) τροποποιείται ο τίτλος με διαγραφή της αναφοράς στο προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, β) στην παρ. 1, αντικαθίστανται το δεύτερο και τρίτο εδάφιο, γ) στην παρ. 2, τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο, προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο, διαγράφονται το τέταρτο και το πέμπτο εδάφιο, στο τελευταίο εδάφιο η αναφορά στις κεντρικές υπηρεσίες Υπουργείων εξειδικεύεται με αναφορά στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δ) στην παρ. 3, τροποποιούνται το πρώτο εδάφιο ως προς τον καθορισμό της οργάνωσης και της διάρθρωσης των οργανικών μονάδων της Επιτροπής με τον Οργανισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το δεύτερο εδάφιο με τη διαγραφή της πρόβλεψης περί μη συμπερίληψης των θέσεων των δικηγόρων του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης και στο τέλος της παραγράφου προστίθενται τρία νέα εδάφια, ε) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 διαγράφεται η αναφορά σε μεταταχθέντες διευθυντές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στ) στην παρ. 5, στις περ. α) και β) του πρώτου εδαφίου επικαιροποιούνται οι παραπομπές στις αναφερόμενες διατάξεις, η περ. γ) του ιδίου εδαφίου καταργείται, στο δεύτερο εδάφιο διαγράφεται η αναφορά σε αποσπάσεις και το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο εδάφιο αντικαθίστανται με δύο νέα εδάφια, ζ) στην παρ. 6, στο πρώτο εδάφιο επικαιροποιείται η παραπομπή στις αναφερόμενες διατάξεις, στο δεύτερο εδάφιο διαγράφεται η αναφορά σε απόσπαση και στο τρίτο εδάφιο τροποποιείται το αρμόδιο όργανο, η) στην παρ. 7, τροποποιούνται το πρώτο εδάφιο ως προς τις ιδιότητες των εμπειρογνωμόνων και το δεύτερο εδάφιο ως προς τα αρμόδια όργανα και προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο, θ) στην παρ. 8, τροποποιείται το πρώτο εδάφιο ως προς τη διάρκεια απασχόλησης, τον αριθμό των ειδικών επιστημόνων, το αντικείμενο της πρακτικής εμπειρίας και την οικονομική επιβάρυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο, ι) στην παρ. 9, τροποποιούνται οι περ. α) και β) και προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο, ια) στην παρ. 10 διαγράφεται η αναφορά σε υπαλλήλους που έχουν μεταταχθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ιβ) στην παρ. 12, τροποποιείται το τέταρτο εδάφιο ως προς τις συνέπειες της πρόσληψης δικηγόρου σε θέση ειδικού επιστημονικού προσωπικού και προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο, ιγ) προστίθενται παρ. 13 έως 16 και το άρθρο 21 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 21
Οργάνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
1. Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού συνιστάται Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της οποίας προΐσταται Γενικός Διευθυντής. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αποτελείται από διευθύνσεις ανά τομέα, καθώς και αυτοτελή τμήματα και γραφεία. Οι διευθύνσεις, τα τμήματα και τα γραφεία του δεύτερου εδαφίου μπορούν να μεταβάλλονται με τροποποίηση του Οργανισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
2. Ο Γενικός Διευθυντής συντονίζει τη λειτουργία των Διευθύνσεων και λοιπών οργανικών μονάδων που υπάγονται σ΄ αυτόν. Ο Γενικός Διευθυντής επιλέγεται ύστερα από δημόσια προκήρυξη της θέσης στην οποία προσδιορίζονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που καλείται να πληροί. Ο Γενικός Διευθυντής δεν απαιτείται να προέρχεται από το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Ο Γενικός Διευθυντής διορίζεται με απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τετραετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μία μόνο φορά. Η πρόσληψη δικηγόρου στη θέση του Γενικού Διευθυντή συνεπάγεται αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος. Ο Γενικός Διευθυντής λαμβάνει αποδοχές, επιδόματα, προσαυξήσεις και λοιπές παροχές που προβλέπονται για τους Γενικούς Διευθυντές της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
3. Η οργάνωση και η διάρθρωση των οργανικών μονάδων της Επιτροπής σε διευθύνσεις, τμήματα και γραφεία, οι αρμοδιότητες αυτών και τα προσόντα του προσωπικού, ο αριθμός των θέσεων του προσωπικού, η κατανομή αυτών σε κλάδους και ειδικότητες και κάθε σχετικό θέμα καθορίζονται με τον Οργανισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων του προσωπικού ορίζεται στις διακόσιες (200). Η αύξηση του αριθμού των θέσεων γίνεται με τον Οργανισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά το πρώτο εδάφιο, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τις διακόσιες πενήντα (250). Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού δύναται να στελεχώνεται, περαιτέρω, κατ’ ανώτατο όριο και από έως δύο (2) έμμισθους δικηγόρους, οι οποίοι επιλέγονται με προκήρυξη και δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνουν υποθέσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για δύο (2) έτη μετά από την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της εντολής. Με την προκήρυξη της πλήρωσης των ως άνω θέσεων καθορίζεται η ιδιότητα (παρά Πρωτοδίκαις, παρ’ Εφέταις, παρ’ Αρείω Πάγω) των προς πρόσληψη έμμισθων δικηγόρων. Η σχέση που συνδέει τους εμμίσθους δικηγόρους με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αυτή των άρθρων 42 έως 46 του ν. 4194/2013 («Κώδικας Δικηγόρων», Α’ 208).
4. Η πρόσληψη δικηγόρου στη θέση προϊσταμένου διεύθυνσης συνεπάγεται αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος. Οι διευθυντές που δεν ανήκουν στο προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή δεν έχουν αποσπασθεί σε αυτή προς πλήρωση θέσης διευθυντή λαμβάνουν τις κάθε είδους αποδοχές, επιδόματα, προσαυξήσεις και λοιπές παροχές που λαμβάνουν τα μέλη του ειδικού επιστημονικού προσωπικού όταν επιλέγονται ως προϊστάμενοι διευθύνσεων. Για τον καθορισμό του μισθολογικού κλιμακίου προσμετράται ο χρόνος προϋπηρεσίας κάθε προηγούμενης σχετικής απασχόλησης.
5. Επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων με:
α) διορισμό σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4765/2021 (Α΄ 7),
β) με μετάταξη μόνιμων ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α` 143).
γ) [Καταργείται]
Η μετάταξη διενεργείται με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργείου, κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 3335/2005 (Α` 95), οι δε μετατασσόμενοι οφείλουν να συγκεντρώνουν τα προσόντα αντίστοιχου διοριζόμενου – προσλαμβανόμενου. Με την ίδια απόφαση, ο υπάλληλος μετατάσσεται με τον βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχει, εφόσον στην υπηρεσία υποδοχής εφαρμόζεται το ίδιο βαθμολογικό και μισθολογικό καθεστώς με την υπηρεσία προέλευσης, άλλως κατατάσσεται βάσει της νομοθεσίας για τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των υπαλλήλων του φορέα υποδοχής. Ο διορισμός κατά την περ. α) ενεργείται με πράξη του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
6. Το ειδικό επιστημονικό προσωπικό προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σύμφωνα με τον ν. 4765/2021 (Α’ 6). Η πλήρωση των θέσεων μπορεί να γίνει και με μετάταξη, κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθορίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη δημόσια ανακοίνωση και την υποβολή των υποψηφιοτήτων.
7. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να συμβουλεύεται ειδικούς και εμπειρογνώμονες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για ιδιαίτερα θέματα και προβλήματα, εφόσον το κρίνει αναγκαίο και σκόπιμο. Με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ορίζεται το ύψος της αποζημίωσης των ειδικών και των εμπειρογνωμόνων. Η συνολική ετήσια αποζημίωση έκαστου ειδικού και εμπειρογνώμονα, φυσικού ή νομικού προσώπου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο σύμφωνα με το άρθρο 118 του ν. 4412/2016 (Α’ 147) για την απευθείας ανάθεση υπηρεσιών.
8. Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορούν να απασχολούνται για περίοδο που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννέα (9) μήνες για τον καθένα, νέοι επιστήμονες, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι (20), προκειμένου να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στον νομικό ή οικονομικό τομέα του ελεύθερου ανταγωνισμού και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών.
9. α) Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του προσωπικού των οργανικών μονάδων της Επιτροπής Ανταγωνισμού συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής και αποτελείται από ένα (1) μέλος της Επιτροπής που εκλέγεται από την Ολομέλεια αυτής και ορίζεται Πρόεδρος, από τον Γενικό Διευθυντή, από τον αρχαιότερο των Διευθυντών των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και από δύο (2) αιρετούς εκπροσώπους του προσωπικού με βαθμό τουλάχιστον Β`. Οι παραπάνω ορίζονται με τους αναπληρωτές τους. Με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ορίζονται ως αναπληρωτές του Γενικού Διευθυντή και του αρχαιότερου των διευθυντών των διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού οι προϊστάμενοι μιας από τις διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο λειτουργεί και ως Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης.
β) Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του προσωπικού των οργανικών μονάδων της Επιτροπής Ανταγωνισμού συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αποτελείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής που εκτελεί χρέη Προέδρου του Συμβουλίου, δύο (2) μέλη της Επιτροπής, που εκλέγονται από την Ολομέλειά της, καθώς και από δύο (2) αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων με βαθμό τουλάχιστον Β`. Οι παραπάνω ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι έχουν την ίδια ιδιότητα με τα τακτικά μέλη. Ως Αναπληρωτής του Προέδρου, ορίζεται ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται, αναλόγως, τα άρθρα 116 έως 121 του ν. 3528/2007 (Α’ 26) για τα υπηρεσιακά συμβούλια και το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο.
Ειδικά για τον Γενικό Διευθυντή και τους προϊσταμένους διευθύνσεων και τμημάτων που δεν προέρχονται από τον δημόσιο τομέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), ο πειθαρχικός έλεγχος κατά το παρόν ανατίθεται, σε πρώτο βαθμό, στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της περ. β) και, σε δεύτερο βαθμό, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 13.
10. Οι θέσεις των προϊσταμένων των διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού μπορεί να καταλαμβάνονται από προσωπικό της Επιτροπής, από υπαλλήλους που έχουν αποσπασθεί σε αυτή προς πλήρωση της θέσης ή από πρόσωπα επί θητεία κατά την παράγραφο 4.
11. Τα ασυμβίβαστα του πρώτου και δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 7 του άρθρου 12 του παρόντος νόμου ισχύουν και εφαρμόζονται αναφορικά και με την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή ή του προϊσταμένου Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Τα εν λόγω ασυμβίβαστα ισχύουν κατά το χρόνο διορισμού και καθ` όλη τη διάρκεια της σχετικής ανάθεσης καθηκόντων. Με σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο Γενικός Διευθυντής ή ο προϊστάμενος Διεύθυνσης απαλλάσσεται των καθηκόντων του όταν διαπιστώνεται η συνδρομή ασυμβίβαστου στο πρόσωπό του. Η παρούσα αρχίζει να ισχύει με τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καταλαμβάνει και τα ήδη υπηρετούντα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης, εφόσον στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 7 του άρθρου 12 του παρόντος νόμου δεν είχε παρέλθει, κατά το χρόνο ανάθεσης των καθηκόντων τους στη Γενική Διεύθυνση, πενταετία από τη λήξη της κατοχής θέσης ή της ανάθεσης ή της απόσπασης ή της απασχόλησης σε γραφείο του ίδιου εδαφίου, ή εφόσον, στην περίπτωση του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 7 του άρθρου 12 του παρόντος νόμου, το ασυμβίβαστο υφίσταται κατά το χρόνο έναρξης ισχύος της.
12. Οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, καθώς και οι αποσπασμένοι σ΄ αυτήν υπάλληλοι, λαμβάνουν ειδική πρόσθετη αμοιβή που καθορίζεται κατά κατηγορία με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων και καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στην περίπτωση που οι αποσπασμένοι υπάλληλοι λαμβάνουν από την υπηρεσία τους ειδικές πρόσθετες αμοιβές, υποχρεούνται να επιλέξουν με δήλωσή τους προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού που κοινοποιείται και στην υπηρεσία από την οποία είναι αποσπασμένοι, την ειδική πρόσθετη αμοιβή της παρούσας παραγράφου ή τις ειδικές πρόσθετες απολαβές που προβλέπονται στην οργανική τους θέση. Οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού που προσλαμβάνεται κατά την παρ. 6 καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η πρόσληψη δικηγόρου σε θέση ειδικού επιστημονικού προσωπικού συνεπάγεται τη διατήρηση της δικηγορικής ιδιότητας και τη θέση αυτού σε καθεστώς αναστολής του δικηγορικού λειτουργήματος, χωρίς να θίγονται τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Η παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 1868/1989 (Α` 230), εφαρμόζεται αναλόγως, με εξαίρεση τη δεύτερη περίοδο του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 1868/1989, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, για τους δικηγόρους που υπηρετούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τελούν σε υποχρεωτική αναστολή άσκησης του λειτουργήματός τους. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εφόσον είναι δικηγόροι.
Η υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων που τελούν σε αναστολή, διέπεται κατά περίπτωση από:
α. τον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ν. 3528/2007, Α’ 26) ως προς το μόνιμο προσωπικό, που εφαρμόζεται αναλόγως,
β. τον Κώδικα Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου, των ν. π.δ.δ. και των ο.τ.α. (π.δ. 410/1988, Α΄ 191) και τον ν. 3801/2009 (Α΄ 163) ως προς το προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
13. Το προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκτελεί τα καθήκοντά του με αμεροληψία, εχεμύθεια, επαγγελματισμό, διαφάνεια και προς το συμφέρον της αποτελεσματικής εφαρμογής των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των άρθρων 1, 2 και 2Α του παρόντος, τηρώντας όσα προβλέπονται στην υπ’ αρ. 1239/25.2.2020 (Β’ 598) απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως εκάστοτε ισχύει. Απολαμβάνει προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας και εκτελεί το έργο του ανεπηρέαστο από πολιτικές και άλλες εξωτερικές παρεμβάσεις. Για τον σκοπό αυτό, δεν υπόκειται σε καμία εντολή ή υπόδειξη προερχόμενη από άλλη δημόσια αρχή, εξαιρουμένων των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών.
14. Το προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποχρεούται να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προλαμβάνονται και να αποφεύγονται καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει να ενημερώνει αμελλητί και εγγράφως την υπηρεσία για καταστάσεις ή γεγονότα, τα οποία πιθανολογείται ότι ενέχουν κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων. Η παραβίαση των ανωτέρω υποχρεώσεων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας και ανάλογα με τη σοβαρότητα της συμπεριφοράς.
15. Μετά από την αποχώρηση για οποιονδήποτε λόγο του προσωπικού δεν επιτρέπεται για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους από την αποχώρησή του, να συμμετέχει, στο πλαίσιο της επαγγελματικής δραστηριότητάς του, σε υπόθεση η οποία σχετίζεται με τη διαδικασία εφαρμογής των άρθρων 1, 2 ή 2Α του παρόντος και 101 ή 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού χειρίστηκε κατά τη διάρκεια της απασχόλησης ή της θητείας του.
16. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται, με αιτιολογημένη απόφασή της, ύστερα από ακρόαση, να απαλλάσσει των καθηκόντων τους προϊσταμένους της Γενικής Διεύθυνσης, των διευθύνσεων, των τμημάτων και γραφείων της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από τη λήξη της θητείας τους, για λόγους που ανάγονται σε πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους, και ιδιαίτερα για αδικαιολόγητη επιείκεια ή μεροληψία κατά τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης, για πλημμελή άσκηση ή αδυναμία άσκησης ελέγχου επί των υπαλλήλων, για μη προσήκουσα συμπεριφορά προς τους πολίτες, ευθυνοφοβία, απροθυμία για την εφαρμογή νέων μεθόδων οργάνωσης, λειτουργίας και αποδοτικότητας, αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, κακή συνεργασία με λοιπούς προϊσταμένους και μειωμένη ποιοτική και ποσοτική απόδοση, όπως αυτό αποτυπώνεται σε τουλάχιστον δύο Εκθέσεις Αξιολόγησης.»