- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

ΜΕΡΟΣ Α’ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΕΝΝΟΙΑ, ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Άρθρο 1

Αντικείμενο, σκοπός και ορισμός στρατηγικών επενδύσεων
1. Αντικείμενο του Μέρους Α’ απoτελεί ο καθορισμός ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τις στρατηγικές επενδύσεις.
2. Σκοπός των επιμέρους διατάξεων είναι η διαμόρφωση ενός βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας για την υλοποίηση των στρατηγικών επενδύσεων, προκειμένου να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων και να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου των στρατηγικών επενδυτών.
3. α) Ως «στρατηγικές επενδύσεις» νοούνται οι επενδύσεις, οι οποίες, λόγω της στρατηγικής τους βαρύτητας για την εθνική ή και την τοπική οικονομία, μπορεί να επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής έντασης για την αύξηση της απασχόλησης, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικά δίκαιης, δίχως αποκλεισμούς, ισόρροπης και αειφόρου ανάπτυξης, με κύρια χαρακτηριστικά την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, την εξωστρέφεια και εξαγωγική δραστηριότητα, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, τον καθολικό σχεδιασμό, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων στην προοπτική της κυκλικής οικονομίας και την υψηλή προστιθέμενη αξία, ιδίως σε τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων ή υπηρεσιών.
β) Κάθε επενδυτικό σχέδιο εντάσσεται με την απόφαση του άρθρου 18, κατόπιν σχετικής αίτησης του φορέα της επένδυσης, σε κάποια κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων του άρθρου 2, πλην της περ. ε’ της παρ. 1 του άρθρου 2 περί των αυτοδίκαια εντασσόμενων στρατηγικών επενδύσεων. Ο φορέας της επένδυσης αιτείται, βάσει του άρθρου 15, την ένταξη του επενδυτικού του σχεδίου σε συγκεκριμένη κατηγορία του άρθρου 2, καθώς και τα κίνητρα της συγκεκριμένης κατηγορίας, τα οποία επιθυμεί να λάβει.