- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 24 Σύσταση Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης

1. Oι Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στους οποίους λειτουργούν συστήματα τηλεθέρμανσης, δύνανται να συστήσουν Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης, με σκοπό τη διαχείριση του δικτύου, των διασυνδέσεων και την κατανομή της θερμικής ενέργειας στις υφιστάμενες εταιρείες τηλεθερμάνσεων εκάστου Δήμου. Αντικείμενο των δραστηριοτήτων της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης μπορεί να είναι και αυτές της παρ. 1 του άρθρου 182 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133).
2. α. Η Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας της παρ. 1 συστήνεται ως Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.) Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), βάσει του άρθρου 265 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α΄ 114), μετά την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, με μετόχους τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου και εδαφική αρμοδιότητα την εδαφική περιφέρεια των ως άνω Δήμων. Η παραπάνω εταιρεία έχει μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.), με κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και διέπεται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, καθώς και τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
β. Για την εκπλήρωση του σκοπού της, η Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας, μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις, σύμφωνα με το άρθρο 100 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) και την παρ. 6 του άρθρου 12 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147).
3.α. Η Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας αναλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύου αγωγών μεταφοράς της θερμικής ενέργειας το οποίο διασυνδέει όλα τα σημεία κατανάλωσης (πόλεις) και τα σημεία παραγωγής.
β. Mε προγραμματική σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η. Α.Ε.) και της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας, εξασφαλίζεται η παροχή της απαιτούμενης θερμικής ενέργειας στη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας, η οποία τιμολογείται βάσει συγκεκριμένων και συμφωνημένων αρχών που λαμβάνουν υπόψη τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
4. Οι υφιστάμενες δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες έχουν την ευθύνη διανομής θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, μπορούν να αναλαμβάνουν την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των έργων διασύνδεσης και μεταφοράς θερμικής ενέργειας. Προς τον σκοπό αυτό δύνανται να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης, την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η. Α.Ε.), δημόσιους φορείς, καθώς και με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
5. Οι επενδυτικές δαπάνες κατασκευής νέων και μετασκευής υφιστάμενων μονάδων παραγωγής θερμικής ενέργειας, καθώς και η χρηματοδότηση των νέων διασυνδέσεων μεταφοράς θερμικής ενέργειας διασφαλίζονται μέσω δημόσιας χρηματοδότησης ή αντιστοίχων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.