ΜΕΡΟΣ Α’ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ – ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ (άρθρα 1-28)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1
Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με τη χορήγηση κινήτρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους, προκειμένου να επιτευχθούν ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, η ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), καθώς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Άρθρο 2
Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος αποτελεί η θέσπιση καθεστώτων χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία δύνανται να υπάγονται στις παρακάτω κατηγορίες:

1. Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
2. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων
3. Νέο Επιχειρείν
4. Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
5. Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία
6. Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία
7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα
8. Επιχειρηματική εξωστρέφεια
9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων
10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
11. Μεγάλες επενδύσεις
12. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας
13. Επιχειρηματικότητα 360ο.

Άρθρο 3
Συμβατότητα με το ενωσιακό δίκαιο – Γενικές αρχές

1. Η υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος διέπεται από το ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο και τους ισχύοντες κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως από:
α. Τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014, για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός (Γ.Α.Κ.) (ΕΕ L 369).
β. Τις κατευθυντήριες γραμμές για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, στις οποίες περιλαμβάνονται οι νέες προτεραιότητες πολιτικής που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ευρωπαϊκή Βιομηχανική και Ψηφιακή Στρατηγική.
γ. Τον εγκεκριμένο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για τις Περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας της περιόδου 2022 – 2027.
δ. Τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 702/2014 της Επιτροπής της 25ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές συμβιβάσιμων με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 193/1)
ε. Τον Κανονισμό αριθ. 1379/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, με την επιφύλαξη όσων προβλέπονται στον Γ.Α.Κ. (ΕΕ L 354) και στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1388/2014 της Επιτροπής της 16ης Δεκεμβρίου 2014 (ΕΕ L 369).
στ. Τον Κανονισμό 2021/1056 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2021 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (L 231/1).
2. Στον παρόντα δύναται να υπάγονται και επενδυτικά σχέδια για ενισχύσεις με βάση άλλες κανονιστικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν εξειδίκευσης των όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και των συναρμόδιων Υπουργών.
3. Τα υπαγόμενα στο παρόν επενδυτικά σχέδια διέπονται από τους εξής κανόνες:

α. Κανόνας σώρευσης
αα. Επενδυτικά σχέδια που ενισχύονται βάσει των καθεστώτων του παρόντος επιτρέπεται να υπαχθούν σε άλλο καθεστώς ενισχύσεων ή καθεστώς ενισχύσεων «ήσσονος σημασίας» (de minimis), ή να δανειοδοτηθούν με επιδοτούμενα δάνεια κρατικών ενισχύσεων, με την προϋπόθεση ότι οι ενισχύσεις του παρόντος και οι ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει άλλων καθεστώτων για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, εάν σωρευθούν, δεν οδηγούν σε υπέρβαση της έντασης ή των ποσών ενίσχυσης που ορίζονται στον Γ.Α.Κ., στους Κανονισμούς «ήσσονος σημασίας» (de minimis) ή στην οικεία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
αβ. Για να εξακριβωθεί, στο πλαίσιο των καθεστώτων του παρόντος, η τήρηση των ορίων, των μέγιστων εντάσεων ενίσχυσης και των μέγιστων ποσών ενίσχυσης που προβλέπονται στον Γ.Α.Κ., λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που χορηγούνται τόσο στο ενισχυόμενο επενδυτικό σχέδιο όσο και στην επιχείρηση, ενώ ελέγχεται η περίπτωση τεχνητής κατάτμησής του.
αγ. Στην περίπτωση που ενωσιακή χρηματοδότηση, η οποία υπόκειται σε κεντρική διαχείριση από τα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς, κοινές επιχειρήσεις ή τους φορείς της Ένωσης και δεν τελεί υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του κράτους, συνδυάζεται με ενίσχυση του παρόντος, για να εξακριβωθεί κατά πόσον τηρούνται τα όρια κοινοποίησης και οι μέγιστες εντάσεις ή ποσά ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη μόνο η κρατική ενίσχυση, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται για τις επιλέξιμες δαπάνες, δεν υπερβαίνει το πλέον ευνοϊκό ποσοστό χρηματοδότησης, όπως καθορίζεται από τους ισχύοντες κανόνες της ενωσιακής νομοθεσίας.

β. Χαρακτήρας κινήτρου

Οι κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται μέσω των καθεστώτων του παρόντος, λειτουργούν ως κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων ή έργων και δεν παρέχονται για δραστηριότητες, τις οποίες θα ανέπτυσσε ούτως ή άλλως ο δικαιούχος, ακόμη και αν δεν του είχε χορηγηθεί η ενίσχυση. Οι ενισχύσεις έχουν χαρακτήρα κινήτρου, μόνο εφόσον ο δικαιούχος έχει υποβάλλει γραπτή αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ενίσχυσης πριν από την έναρξη των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.

γ. Αρχή «Deggendorf»
Στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος δεν μπορούν να υπαχθούν σχέδια φορέων, για τους οποίους εκκρεμεί διαδικασία ανάκτησης ενισχύσεων κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δυνάμει της οποίας οι προγενεστέρως χορηγηθείσες ενισχύσεις έχουν κηρυχθεί παράνομες και ασυμβίβαστες προς την εσωτερική αγορά.

Άρθρο 4
Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (Γ.Α.Κ. – Κανονισμός 651/2014 της Επιτροπής), καθώς και οι ακόλουθοι ορισμοί:
1. Αρχική επένδυση: α. Η επένδυση σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού σε σχέση με τη δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης, την επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης επιχειρηματικής εγκατάστασης, τη διαφοροποίηση της παραγωγής μιας επιχειρηματικής εγκατάστασης σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτή ή τη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης επιχειρηματικής εγκατάστασης· ή β. η απόκτηση στοιχείων ενεργητικού που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει ή θα είχε κλείσει αν δεν είχε αγορασθεί και η απόκτηση στοιχείων ενεργητικού που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει ή θα είχε κλείσει αν δεν είχε αγορασθεί και η οποία αγοράζεται από επενδυτή που δεν σχετίζεται με τον πωλητή και αποκλείει την απλή εξαγορά των μετοχών μιας επιχείρησης.
2. Αρχική επένδυση για νέα οικονομική δραστηριότητα: α. Η επένδυση σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού σχετικά με τη δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης ή τη διαφοροποίηση της δραστηριότητας επιχειρηματικής εγκατάστασης, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα δραστηριότητα δεν είναι η ίδια ή παρεμφερής με εκείνη που ασκούνταν προηγουμένως στην εγκατάσταση· β. η απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει ή θα είχε κλείσει εάν δεν είχε αγορασθεί και η οποία αγοράζεται από επενδυτή που δεν έχει σχέση με τον πωλητή, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα δραστηριότητα που θα ασκείται με τη χρήση των αποκτηθέντων στοιχείων ενεργητικού δεν είναι ίδια ή παρεμφερής με εκείνη που ασκούνταν στην επιχειρηματική εγκατάσταση πριν από την αγορά.
2. Ίδια ή παρεμφερής δραστηριότητα: Κάθε δραστηριότητα που εμπίπτει στην ίδια τάξη (τετραψήφιος αριθμητικός κωδικός) της στατιστικής ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων NACE – αναθεώρηση 2, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1893/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 2006, για τη θέσπιση της στατιστικής ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων NACE – αναθεώρηση 2 και για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3037/90 του Συμβουλίου, καθώς και οιωνδήποτε Κανονισμών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικών με ειδικούς στατιστικούς τομείς.
3. Έναρξη εργασιών: Το πρώτο χρονικά σημείο μεταξύ είτε της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών που αφορούν την επένδυση, είτε της πρώτης νομικά δεσμευτικής ανάληψης υποχρέωσης για την παραγγελία εξοπλισμού ή άλλης ανάληψης υποχρέωσης που καθιστά μη αναστρέψιμη την επένδυση. Η αγορά γης και οι προπαρασκευαστικές εργασίες, όπως η λήψη αδειών και η εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας, δεν θεωρούνται έναρξη των εργασιών. Για τις εξαγορές, ως έναρξη των εργασιών νοείται η στιγμή απόκτησης των στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με την αποκτηθείσα εγκατάσταση.
4. Ενιαίο επενδυτικό σχέδιο: Για την εφαρμογή των καθεστώτων ενισχύσεων του παρόντος, ως ενιαίο επενδυτικό σχέδιο θεωρείται κάθε πρόσθετη αρχική επένδυση του ίδιου δικαιούχου (σε επίπεδο ομίλου), περιλαμβανομένων και των συνδεδεμένων ή συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, η οποία αρχίζει εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών για άλλη ενισχυόμενη επένδυση στην ίδια περιφέρεια (Nuts 3) του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 154).
5. Ενισχυόμενο κόστος: Το συνολικό ποσό που συνιστά το μέρος των επιλέξιμων δαπανών, το οποίο τελικά ενισχύεται βάσει των ορίων και περιορισμών του παρόντος.
6. Ένταση ενίσχυσης: Το ακαθάριστο ισοδύναμο επιχορήγησης, εκφρασμένο ως ποσοστό των ενισχυόμενων δαπανών, πριν από την αφαίρεση φόρων ή άλλων επιβαρύνσεων.
7. Επιλέξιμες δαπάνες: Όσες δαπάνες επιτρέπεται να ενισχυθούν βάσει του ενωσιακού και του εθνικού δικαίου.
8. Επιλέξιμο κόστος: Το συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των επιλέξιμων δαπανών.
9. Κρατική ενίσχυση: Κάθε μέτρο που πληροί όλα τα κριτήρια που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 107 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «η Συνθήκη»).
10. Λοιπές επενδυτικές ενισχύσεις: Οι ενισχύσεις που χορηγούνται σε μη περιφερειακού χαρακτήρα επενδυτικά σχέδια ή επενδυτικές δαπάνες.
11. Μετεγκατάσταση: Μεταφορά της ίδιας ή παρεμφερούς δραστηριότητας ή μέρους αυτής από επιχειρηματική εγκατάσταση στο έδαφος συμβαλλόμενου μέρους της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (αρχική εγκατάσταση) σε επιχειρηματική εγκατάσταση στην οποία πραγματοποιείται η ενισχυόμενη επένδυση στο έδαφος άλλου συμβαλλόμενου μέρους της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ενισχυόμενη εγκατάσταση). Μεταφορά υπάρχει όταν το προϊόν ή η υπηρεσία στην αρχική και στην ενισχυόμενη εγκατάσταση εξυπηρετεί, τουλάχιστον εν μέρει, τον ίδιο σκοπό και καλύπτει τις απαιτήσεις ή τις ανάγκες του ίδιου τύπου πελατών και χάνονται θέσεις εργασίας στην ίδια ή παρεμφερή δραστηριότητα σε μία από τις αρχικές εγκαταστάσεις του δικαιούχου στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
12. Περιφερειακή επενδυτική ενίσχυση: Οι περιφερειακές ενισχύσεις που ορίζονται στα άρθρα 13 και 14 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού και χορηγούνται για αρχική επένδυση ή για επένδυση για νέα οικονομική δραστηριότητα. Οι περιφερειακές ενισχύσεις χορηγούνται σύμφωνα με τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων της περ. 14.
13. Προβληματική επιχείρηση: Η επιχείρηση για την οποία συντρέχει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. εάν πρόκειται για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), όταν έχει απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών, εξαιρουμένων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) που δεν έχουν συμπληρώσει τριετία από τη σύστασή τους ή, όσον αφορά την επιλεξιμότητα για ενίσχυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δεν έχουν συμπληρώσει επταετία από την πρώτη εμπορική τους πώληση, η οποία πληροί τα κριτήρια για επενδύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου κατόπιν ελέγχου με τη δέουσα επιμέλεια από τον επιλεγμένο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Η περίπτωση αυτή συντρέχει όταν από την αφαίρεση των συσσωρευμένων ζημιών από τα αποθεματικά, καθώς και όλων των άλλων στοιχείων, που θεωρούνται εν γένει ως μέρος των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας προκύπτει αρνητικό σωρευτικό ποσό που υπερβαίνει το ήμισυ του εγγεγραμμένου κεφαλαίου. Για την εφαρμογή της παρούσας, ο όρος «εταιρεία περιορισμένης ευθύνης» παραπέμπει ειδικότερα στα είδη εταιρειών που αναφέρονται στο Παράρτημα I της Οδηγίας αριθ. 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 189) και ο όρος «κεφάλαιο» περιλαμβάνει, ενδεχομένως, και κάθε διαφορά από έκδοση υπέρ το άρτιο.
β. Εάν πρόκειται για εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας, εφόσον έχει απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, εξαιρουμένων ΜμΕ που δεν έχουν συμπληρώσει τριετία από τη σύστασή τους ή, όσον αφορά την επιλεξιμότητα για ενίσχυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, ΜμΕ που δεν έχουν συμπληρώσει επταετία από την πρώτη εμπορική τους πώληση, η οποία πληροί τα κριτήρια για επενδύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου κατόπιν ελέγχου με τη δέουσα επιμέλεια από τον επιλεγμένο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, ο όρος «εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας» παραπέμπει ειδικότερα στα είδη εταιρειών που αναφέρονται στο Παράρτημα II της Οδηγίας αριθ. 2013/34/ΕΕ.
γ. Εάν πρόκειται για εταιρεία που υπάγεται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία ή πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία, μετά από αίτημα των πιστωτών της.
δ. Εάν πρόκειται για επιχείρηση που έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχει ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκειται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.
ε. Εάν πρόκειται για άλλη επιχείρηση εκτός ΜμΕ, εφόσον τα τελευταία δύο (2) έτη:
εα. Ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης είναι υψηλότερος του 7,5 και
εβ. ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) είναι κάτω του 1,0.
14. Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ): Κατάλογος των περιοχών που έχουν οριστεί από ένα κράτος μέλος σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα και έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ορίζονται τα ανώτατα ποσοστά ενισχύσεων που δύνανται να χορηγούνται για αρχικές επενδύσεις στις περιφέρειες της χώρας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Άρθρο 5
Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια

1. Στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των τομέων της οικονομίας, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στο Παράρτημα Α΄ «Υπαγόμενα και εξαιρούμενα επενδυτικά σχέδια».
2. Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν μπορούν να λαμβάνουν ενισχύσεις για επιλέξιμες δαπάνες:
α. Περιφερειακού χαρακτήρα για αρχική επένδυση, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνδυασμό με ενισχύσεις μη περιφερειακού χαρακτήρα των λοιπών τμημάτων του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού και άλλων Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή
β. αποκλειστικά μη περιφερειακού χαρακτήρα από τα υπόλοιπα τμήματα του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού και άλλων Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε καθεστώτα που προβλέπονται στο Μέρος Β.
3. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του εκάστοτε συναρμόδιου Υπουργού δύναται να καθορίζονται το περιεχόμενο, οι ειδικοί όροι, οι προϋποθέσεις, οι προδιαγραφές και οι περιορισμοί των επενδυτικών σχεδίων των παρ. 2, 3 και 4 του Παραρτήματος Α.

Άρθρο 6
Επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων

1. Οι επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων για τις οποίες χορηγούνται περιφερειακές ενισχύσεις, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων που προβλέπονται στον παρόντα, είναι οι κατωτέρω:
α. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού και συγκεκριμένα δαπάνες για:
αα. Την κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα. Ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%) για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της περ. γ΄ της παρ. 4 του Παραρτήματος A και στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της υποπερ. βδ΄ της περ. β΄ της παρ. 4 του ως άνω Παραρτήματος. Ο ως άνω συντελεστής διαμορφώνεται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε κτίρια, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.
Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται επί κατασκευών, οι οποίες κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος, έχουν υπαχθεί στον ν. 1337/1983 (Α΄ 33) ή στον ν. 4178/2013 (Α΄ 174) ή στον ν. 4495/2017 (Α΄ 167). Η έναρξη καταβολής των ενισχύσεων του άρθρου 24 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εφόσον στο εγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο της επένδυσης περιλαμβάνονται κατασκευές, για τις οποίες δεν έχει περαιωθεί η ως άνω διαδικασία ρύθμισής τους.
αβ. Την αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός, επιχειρηματικής εγκατάστασης, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικώς:
i. η επιχειρηματική εγκατάσταση έχει κλείσει,
ii. η αγορά πραγματοποιείται από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου, ο οποίος δεν σχετίζεται με τον πωλητή, εκτός εάν πρόκειται για μικρή επιχείρηση, η οποία αποκτάται είτε από μέλος της οικογένειας του πωλητή, είτε από υπάλληλο του αρχικού ιδιοκτήτη,
iii. η σχετική συναλλαγή πραγματοποιείται υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς. Από τις εν λόγω επιλέξιμες δαπάνες αφαιρείται το κόστος στοιχείων του ενεργητικού, τα οποία έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί ή επιδοτηθεί μέσω αναπτυξιακών νόμων ή άλλων καθεστώτων ενισχύσεων πριν από την αγορά τους.
αγ. Την αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.
αδ. Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός περιέρχεται στην κυριότητα του μισθωτή, κατά τη λήξη της σύμβασης.
αε. Τον εκσυγχρονισμό ειδικών εγκαταστάσεων (που δεν αφορούν σε κτίρια) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
β. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού, και συγκεκριμένα δαπάνες για:
βα. Τη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων,
ββ. συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης.
Οι δαπάνες των υποπερ. βα και ββ πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
i. να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην επιχειρηματική εγκατάσταση, που λαμβάνει την ενίσχυση και να παραμένουν συνδεδεμένες με το έργο, για το οποίο χορηγείται η ενίσχυση, για τουλάχιστον πέντε (5) έτη από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης ή για τρία (3) έτη στην περίπτωση των ΜμΕ.
ii. να περιλαμβάνονται στα αποσβεστέα στοιχεία του ενεργητικού της επιχείρησης,
iii. να αγοράζονται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς από τρίτους που δεν έχουν σχέση με τον αγοραστή.
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι ενισχυόμενες δαπάνες για άυλα στοιχεία ενεργητικού δεν μπορούν να υπερβούν το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακών ενισχύσεων, ενώ για τις ΜμΕ το ανώτατο ποσοστό διαμορφώνεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).
γ. Το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας, που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της πραγματοποίησης του επενδυτικού σχεδίου υπολογίζεται για δύο (2) έτη από τη δημιουργία κάθε θέσης. Το ως άνω μισθολογικό κόστος αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη μόνο αυτοτελώς και όχι σε συνδυασμό με τις περ. α΄ ή/και β΄.
2. Στην περίπτωση που οι επιλέξιμες δαπάνες υπολογίζονται με βάση το εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που προκύπτουν από την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Το επενδυτικό έργο συνεπάγεται καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων αποτυπωμένη σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) στην επιχειρηματική εγκατάσταση και αντιστοίχως στην επιχείρηση, σε σύγκριση με τις ΕΜΕ του προηγούμενου δωδεκαμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής,
β. η πλήρωση όλων των θέσεων εργασίας πραγματοποιείται εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, και
γ. κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται μέσω της επένδυσης, διατηρείται στη συγκεκριμένη ενισχυόμενη εγκατάσταση για περίοδο τουλάχιστον πέντε (5) ετών για μεγάλες, τεσσάρων ετών (4) για μεσαίες επιχειρήσεις και τριών (3) ετών για μικρές επιχειρήσεις, από την ημερομηνία πρώτης πλήρωσής της.

Άρθρο 7
Επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων

1. Οι επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων, για τις οποίες παρέχονται άλλες, πλην των περιφερειακών, ενισχύσεις σε εφαρμογή των καθεστώτων του Κεφαλαίου Θ, με τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό, παρατίθενται στο Παράρτημα Β’, με την επιφύλαξη των επιπλέον κατηγοριών δαπανών του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού που προβλέπονται στα καθεστώτα ενισχύσεων «Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων», «Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων», «Νέο Επιχειρείν», «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΣΔΑΜ)», «Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία», «Επιχειρηματική εξωστρέφεια και Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας».
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξειδικεύονται οι επιλέξιμες δαπάνες των παρ. 6 έως 10 του Παραρτήματος Β, καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού τους και ρυθμίζεται κάθε συναφές θέμα.

Άρθρο 8
Μη επιλέξιμες δαπάνες

Οι κατωτέρω δαπάνες θεωρούνται μη επιλέξιμες και εξαιρούνται από την παροχή ενισχύσεων:
α. Τα λειτουργικά έξοδα της επένδυσης, εκτός εάν αποτελούν τμήμα των δαπανών εκκίνησης του καθεστώτος «Νέο Επιχειρείν» του Κεφαλαίου Θ,
β. η αγορά επίπλων και σκευών γραφείου, εκτός εάν αποτελούν μέρος του ξενοδοχειακού εξοπλισμού ή είναι βασικό τμήμα του παραγωγικού εξοπλισμού της επένδυσης ή περιλαμβάνονται στις δαπάνες εκκίνησης του καθεστώτος «Νέο Επιχειρείν» του Κεφαλαίου Θ,
γ. η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων έως έξι (6) θέσεων,
δ. η αγορά οικοπέδων, γηπέδων και αγροτεμαχίων. Σε περίπτωση αγοράς κτιριακών εγκαταστάσεων, δεν μπορεί να ενισχυθεί το τμήμα της δαπάνης που αφορά στην αξία του οικοπέδου επί του οποίου αυτές έχουν ανεγερθεί,
ε. η εισφορά στο εταιρικό κεφάλαιο ακινήτων, μηχανημάτων και λοιπών παγίων στοιχείων,
στ. η ανέγερση ή επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων επί γηπέδου που δεν ανήκει κατά κυριότητα στον φορέα της επένδυσης, εκτός αν τούτο έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο ή από φορέα της Γενικής Κυβέρνησης ή έχει μισθωθεί από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για τον σκοπό αυτόν για δεκαπέντε (15) τουλάχιστον έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Οι μισθώσεις αυτές δύναται να καταρτίζονται και με ιδιωτικό έγγραφο, εφόσον τα στοιχεία τους υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αντίστοιχη πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το συμφωνητικό της μίσθωσης μεταγράφεται στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή καταχωρείται στο Κτηματολόγιο αρμοδίως. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταγραφής, η μίσθωση αποκτά την ισχύ που προβλέπεται στο άρθρο 618 του Αστικού Κώδικα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Άρθρο 9
Είδη ενισχύσεων

1. Στα επενδυτικά σχέδια, τα οποία υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος, παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:
α. Φορολογική απαλλαγή, η οποία συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση την οικεία φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, ο οποίος αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) και συνιστά ισόποσο αποθεματικό, το οποίο τηρείται σε διακριτό λογαριασμό στις οικονομικές τους καταστάσεις.
β. Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού, για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών.
γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησής τους και εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις. Η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά (7) έτη, και η προθεσμία άρχεται από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.
δ. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και για τις οποίες δεν λαμβάνεται καμία άλλη κρατική ενίσχυση.
ε. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Θ που αφορά το καθεστώς «Νέο Επιχειρείν».
2. Τα είδη ενισχύσεων των περ. α΄, β΄ και γ΄ της παρ. 1 παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά και συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του συνολικού ποσού ενίσχυσης του κάθε επενδυτικού σχεδίου. Το είδος ενίσχυσης της περ. δ’ της παρ. 1 παρέχεται αυτοτελώς και μόνο για τις δαπάνες της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 6.

Άρθρο 10
Εντάσεις ενισχύσεων περιφερειακού χαρακτήρα

Οι εντάσεις και τα ανώτατα ύψη των ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων κάθε καθεστώτος ενίσχυσης, τελούν υπό τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις και εξειδικεύονται περαιτέρω στο Μέρος Β:
α. Οι μέγιστες εντάσεις ενισχύσεων για τις επενδύσεις περιφερειακού χαρακτήρα (εγκεκριμένα ανώτατα όρια περιφερειακών ενισχύσεων) καθορίζονται από τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ) και αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι εν λόγω εντάσεις προσαυξάνονται κατά δέκα τοις εκατό (10%) για μεσαίες επιχειρήσεις και κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
β. Οι αναφερόμενες στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αυξημένες εντάσεις ενισχύσεων του ΧΠΕ δεν ισχύουν για επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000,00) ευρώ. Ο ανωτέρω περιορισμός εφαρμόζεται, επίσης, και στις εκτός περιφερειακών ενισχύσεων επιλέξιμες δαπάνες του άρθρου 7.
γ. Στις περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις του στοιχείου α΄ της παρ. 3 του άρθρου 107 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) (Περιοχές «α»), όπως αυτές προσδιορίζονται στον ΧΠΕ, οι ενισχύσεις μπορούν να χορηγούνται για οποιαδήποτε μορφή αρχικής επένδυσης, ανεξάρτητα από το μέγεθος του δικαιούχου.
δ. Στις περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις του στοιχείου γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 107 της ΣΛΕΕ (Περιοχές «γ»), οι ενισχύσεις μπορούν να χορηγούνται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για οποιαδήποτε μορφή αρχικής επένδυσης, ενώ σε μεγάλες επιχειρήσεις χορηγούνται μόνο για αρχική επένδυση για νέα οικονομική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη εγκατάσταση.
ε. Για τα επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ (μεγάλα επενδυτικά σχέδια) το μέγιστο επιτρεπτό ποσό ενίσχυσης για μεγάλο επενδυτικό έργο υπολογίζεται ως εξής:
εα. Για το τμήμα της δαπάνης μέχρι πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ, παρέχεται το εκατό τοις εκατό (100%) της ανώτατης επιτρεπόμενης έντασης περιφερειακής ενίσχυσης στην οικεία περιοχή, εξαιρουμένης της αυξημένης έντασης ενίσχυσης για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ανώτατο περιφερειακό όριο),
εβ. για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ και μέχρι τα εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ παρέχεται το πενήντα τοις εκατό (50%) της ανώτατης επιτρεπόμενης έντασης περιφερειακής ενίσχυσης στην οικεία περιοχή, και
εγ. για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ δεν παρέχεται κανένα ποσοστό ενίσχυσης.

Άρθρο 11
Εντάσεις και ύψη εκτός περιφερειακών ενισχύσεων

1. Οι εντάσεις και το ύψος των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων για τις οποίες παρέχονται άλλες, πλην των περιφερειακών, ενισχύσεις παρατίθενται στο Παράρτημα Β.
2. Οι εντάσεις και το ύψος των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων που δεν προϋποθέτουν την υλοποίηση αρχικής επένδυσης, όπως αυτές των καθεστώτων «Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων», «Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων», «Νέο Επιχειρείν», «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ)», «Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία», «Επιχειρηματική εξωστρέφεια και Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας», προσδιορίζονται στα επιμέρους Τμήματα του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού.

Άρθρο 12
Ανώτατα ποσά χορηγούμενων ενισχύσεων

1. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ευρώ, με εξαίρεση όσα από τα καθεστώτα του Κεφαλαίου Θ ορίζουν διαφορετικό ποσό.
2. Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, με την επιφύλαξη των περιορισμών του άρθρου 4 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού. Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για τα επενδυτικά σχέδια, τα οποία υπάγονται στο παρόν και για χρονική περίοδο τριών (3) ετών από την υποβολή της αίτησης του φορέα για υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου του. Ως ποσό ενίσχυσης, ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο, λαμβάνεται υπόψη το εγκριθέν με την απόφαση υπαγωγής. Το υπερβάλλον ποσό ενίσχυσης περικόπτεται αναλογικά κατά είδος ενίσχυσης και ομάδα δαπανών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Άρθρο 13
Δικαιούχοι και εξαιρούμενοι ενισχύσεων

1. Δικαιούχοι των ενισχύσεων, που χορηγούνται με βάση τα καθεστώτα του Μέρους Β΄ είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική Επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
α. Εμπορική εταιρεία,
β. συνεταιρισμός,
γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ),
δ. υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου,
ε. κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα,
στ. δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον:
στα. δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού,
στβ. δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών,
στγ. δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του άρθρου 22.
2. Από τις ενισχύσεις και την υπαγωγή στα καθεστώτα του Μέρους Β΄ εξαιρούνται:
α. Οι επιχειρήσεις, για τις οποίες, κατά την υποβολή αίτησης επενδυτικού σχεδίου, εκκρεμεί σε βάρος τους η διαδικασία ανάκτησης ενισχύσεων (αρχή Deggendorf),
β. οι προβληματικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4,
γ. οι επιχειρήσεις οι οποίες, κατά τα δύο (2) έτη πριν από την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης, έχουν: γα. μετεγκαταστήσει την επιχειρηματική εγκατάσταση, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αρχική επένδυση για την οποία ζητείται η ενίσχυση ή
γβ. δεν δεσμεύονται ότι δεν θα το πράξουν μέσα σε περίοδο δύο (2) ετών, μετά την ολοκλήρωση της αρχικής επένδυσης, για την οποία ζητείται η ενίσχυση, και
δ. επιχειρήσεις, οι οποίες υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Δημοσίου, βάσει σχετικής σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών.

Άρθρο 14
Χρηματοδοτικό σχήμα επενδυτικών σχεδίων

Η οικονομική συμμετοχή κάθε φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να καλύπτεται είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ενισχυόμενου κόστους αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.

Άρθρο 15
Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Για την υπαγωγή στα καθεστώτα του Μέρους Β΄ απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, και συγκεκριμένα ανέρχεται στο:
α. ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,
β. ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
γ. ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
δ. ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
ε. ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ).

Άρθρο 16
Προϋποθέσεις για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα

1. Τα επενδυτικά σχέδια για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, τα οποία υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος, πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Δημιουργία νέας μονάδας,
β. επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας,
γ. διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν, με τον όρο ότι οι ενισχυόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά διακόσια τοις εκατό (200%) τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως έχει καταγραφεί στο φορολογικό έτος που προηγείται της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου,
δ. θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας, υπό την προϋπόθεση ότι, εάν αφορά μεγάλες επιχειρήσεις, οι ενισχυόμενες δαπάνες πρέπει να υπερβαίνουν τις αποσβέσεις, κατά τη διάρκεια των τριών (3) προηγούμενων φορολογικών ετών, εκείνων των στοιχείων του ενεργητικού, οι οποίες συνδέονται με τη δραστηριότητα, που πρόκειται να εκσυγχρονιστεί. Αν δεν αποτυπώνονται σαφώς οι συνδεόμενες με τη δραστηριότητα αποσβέσεις, δεν συντρέχει η προβλεπόμενη στην παρούσα προϋπόθεση.
2. Κατά την εξέταση των ανωτέρω προϋποθέσεων εφαρμόζεται η έννοια του ενιαίου επενδυτικού σχεδίου, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 4.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Άρθρο 17
Υποβολή αίτησης

1. Η αίτηση για τη χορήγηση ενίσχυσης περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:
α. Την επωνυμία και το μέγεθος της επιχείρησης,
β. την περιγραφή του έργου, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων ημερομηνιών έναρξης και λήξης,
γ. τον τόπο εκτέλεσης του έργου,
δ. τον κατάλογο των δαπανών του έργου,
ε. τα είδη και το ποσό ενίσχυσης και
στ. το χρηματοδοτικό σχήμα του επενδυτικού σχεδίου.
2. Η αίτηση υπαγωγής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (ΠΣ-Αν), όπως προβλέπεται στο άρθρο 126 και ο φορέας ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την παραλαβή και καταχώρισή τους. Όλα τα ανωτέρω τηρούνται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία παραλαβής. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και το περιεχόμενο της αίτησης καθορίζονται στις αποφάσεις προκήρυξης των καθεστώτων ενίσχυσης.
3. Οι αιτήσεις για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων υποβάλλονται ως εξής, με την επιφύλαξη των οριζομένων στα οικεία καθεστώτα:
α. Επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου ύψους έως και ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, τα οποία υλοποιούνται μέσα στα όρια της εκάστοτε περιφέρειας, υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των περιφερειών της χώρας,
β. όλα τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
4. Με την υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται ο έλεγχος της πληρότητας της αίτησης και των συνημμένων δικαιολογητικών με βάση τυποποιημένο σύστημα ελέγχου πληρότητας.
5. Οι αιτήσεις υπαγωγής της περ. β της παρ. 3, οι οποίες υποβάλλονται στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνοδεύονται υποχρεωτικά από έκθεση πιστοποίησης, το πρότυπο της οποίας αποτελεί παράρτημα της οικείας προκήρυξης καθεστώτος. Η έκθεση πιστοποίησης υπογράφεται από μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών του άρθρου 117.
6. Δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης υπαγωγής:
α. Σε περισσότερα του ενός καθεστώτα ενισχύσεων από τον ίδιο φορέα, για το ίδιο επενδυτικό σχέδιο ή τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες ή
β. για επενδυτικό σχέδιο, το οποίο, είτε στο σύνολό του, είτε εν μέρει, έχει ήδη υπαχθεί στις ενισχύσεις του παρόντος ή άλλων καθεστώτων ενίσχυσης.
Οι ως άνω αιτήσεις απορρίπτονται με αιτιολογημένη απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας, το δε παράβολο του άρθρου 27 καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.
7. Με την απόφαση προκήρυξης μπορούν να διαφοροποιούνται οι φορείς υποδοχής των αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων της παρ. 3. Με την ίδια απόφαση ορίζονται το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης πιστοποίησης, καθώς και ο τρόπος εφαρμογής της παρ. 5.

Άρθρο 18
Περιεχόμενο αξιολόγησης

Για την υπαγωγή στα καθεστώτα του Μέρους Β απαιτείται η διενέργεια αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο νομιμότητας, καθώς και την αξιολόγηση εύλογου κόστους και τον έλεγχο δεικτών βαθμολογίας:
α. Ως προς τον έλεγχο νομιμότητας, για κάθε επενδυτικό σχέδιο πρέπει, με ποινή αποκλεισμού, να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
αα. Πλήρης συμμόρφωση της αίτησης υπαγωγής και του υπό έγκριση επενδυτικού σχεδίου με τον παρόντα,
αβ. τεκμηρίωση της φερεγγυότητας του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, με την προσκόμιση των σχετικών πιστοποιητικών, ιδίως φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς και κάθε άλλου εγγράφου, που ορίζεται στην απόφαση προκήρυξης,
αγ. τεκμηρίωση της δυνατότητας χρηματοδότησης του κόστους του επενδυτικού σχεδίου μέσω ιδίων κεφαλαίων ή με εξωτερική χρηματοδότηση, σύμφωνα με τους τρόπους που ορίζονται στην οικεία απόφαση προκήρυξης των καθεστώτων ενίσχυσης.
β. Ως προς την αξιολόγηση του εύλογου κόστους και τον έλεγχο δεικτών βαθμολογίας, κριτήρια αυτών δύναται να αποτελέσουν:
βα. η εκτίμηση του εύλογου κόστους των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου,
ββ. η εκτίμηση της υποβληθείσας ανάλυσης βιωσιμότητας του επενδυτικού σχεδίου,
βγ. η πλήρωση δεικτών βαθμολογίας με βάση τα εξής ενδεικτικώς αναφερόμενα κριτήρια:
i. οικονομική επίδοση του φορέα (δείκτες ρευστότητας, δανειακής επιβάρυνσης, αποδοτικότητας κεφαλαίων),
ii. διαθέσιμα κεφάλαια μετόχου/εταίρου,
iii. κάλυψη ίδιας συμμετοχής με κεφάλαια εξωτερικού,
iv. δείκτες βιωσιμότητας και απόδοσης της επένδυσης,
v. δείκτες βιωσιμότητας και απόδοσης του φορέα μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης,
vi. δημιουργούμενες θέσεις εργασίας, με έμφαση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό,
vii. αξιοποίηση αργούντων κτιρίων,
viii. άλλα κριτήρια αναλόγως των σκοπών των καθεστώτων του Μέρους Β, τα οποία εξειδικεύονται στις οικείες προκηρύξεις.

Άρθρο 19
Διαδικασίες αξιολόγησης

1. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από την Επιτροπή Αξιολόγησης του άρθρου 118 ή από μέλος του Μητρώου Ορκωτών Ελεγκτών στις περιπτώσεις της παρ. 3. Στις περιπτώσεις που απαιτούνται διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενο του φακέλου, ή υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών ή δικαιολογητικών που δεν υποβλήθηκαν, εφόσον συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για την έκδοσή τους κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, τάσσεται προθεσμία έως επτά (7) εργάσιμων ημερών στον φορέα του επενδυτικού σχεδίου, προκειμένου να τις παράσχει ή να τα υποβάλει. Η δυνατότητα αξιοποιείται άπαξ. Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, η διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώνεται στο σύνολό της.
2. Η αξιολόγηση διενεργείται με τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης ή με τη μέθοδο της άμεσης αξιολόγησης, κατά τα οριζόμενα στην οικεία προκήρυξη των καθεστώτων ενίσχυσης.
3. Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων εκκινεί από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ολοκληρώνεται, με το αποτέλεσμα του ελέγχου αξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης:
α. εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από τη λήξη του καθεστώτος, για τις περιπτώσεις της συγκριτικής αξιολόγησης,
β. εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών για τις περιπτώσεις της άμεσης αξιολόγησης.
Οι ως άνω προθεσμίες αναστέλλονται κατά τον μήνα Αύγουστο.
Στις περιπτώσεις που, για λόγους τεχνικής φύσεως που αφορούν στη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων, δεν είναι εφικτή η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων μέσω του Π.Σ.-Αν , η διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης ολοκληρώνεται εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την έκδοση διαπιστωτικής πράξης λειτουργίας του συστήματος από τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), ενώ η διαδικασία άμεσης αξιολόγησης ολοκληρώνεται εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της άνω διαπιστωτικής πράξης, για όσες αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί. Στις περιπτώσεις υπέρβασης των ως άνω ορίων, ο έλεγχος αξιολόγησης ανατίθεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή από το Μητρώο Ορκωτών – Λογιστών της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 117. Ο ορκωτός ελεγκτής οφείλει, το αργότερο εντός οκτώ (8) εργάσιμων ημερών, να ολοκληρώσει τον έλεγχο των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.
4. Με βάση τα αποτελέσματα της συγκριτικής αξιολόγησης, τα οποία προέρχονται είτε από την Επιτροπή Αξιολόγησης είτε από τον έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών, καταρτίζεται Προσωρινός Πίνακας αποτελεσμάτων αξιολόγησης.
Ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου δύναται να υποβάλλει ένσταση εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από:
α. Την ανάρτηση του Προσωρινού Πίνακα στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ή
β. την κοινοποίηση της πράξης που εκδίδεται στις περιπτώσεις που η υποβληθείσα αίτησή του απορρίπτεται κατά τον έλεγχο νομιμότητας ή της πράξης που εκδίδεται κατά την αξιολόγηση του ευλόγου κόστους και τον έλεγχο των δεικτών βαθμολογίας.
5. Κατά των αποτελεσμάτων της άμεσης αξιολόγησης, τα οποία είτε προέρχονται από την Επιτροπή Αξιολόγησης, είτε από τον έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών, ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου δύναται να υποβάλλει ένσταση εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης.
6. Οι ενστάσεις αυτές υποβάλλονται ενώπιον της Επιτροπής Ενστάσεων του άρθρου 119 και αποτελούν ενδικοφανείς προσφυγές.
7. Στην περίπτωση της συγκριτικής αξιολόγησης, μετά την έκδοση αποφάσεων από την Επιτροπή Ενστάσεων, καταρτίζεται οριστικός πίνακας κατάταξης, κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, τα επενδυτικά σχέδια κατατάσσονται με κριτήριο το μικρότερο ενισχυόμενο κόστος επένδυσης.
8. Στην απόφαση προκήρυξης εξειδικεύονται τα κριτήρια, η μεθοδολογία, η προθεσμία παροχής διευκρινίσεων, τα όργανα και η διαδικασία της αξιολόγησης και καθορίζονται τα επιμέρους στοιχεία αξιολόγησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι δείκτες βαθμολόγησης και η στάθμισή τους, καθώς και η ελάχιστη βαθμολογία που πρέπει να συγκεντρώνει το επενδυτικό σχέδιο, προκειμένου να συμπεριληφθεί στους πίνακες κατάταξης.
9. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκδίδει Οδηγό Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων, ο οποίος αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και περιλαμβάνει τις μεθόδους ελέγχου των προϋποθέσεων νομιμότητας και τις μεθόδους αξιολόγησης, τα πρότυπα κόστη ανά είδος επενδυτικών σχεδίων και λοιπές οδηγίες για την ορθή εκτέλεση του έργου της αξιολόγησης.

Άρθρο 20
Έκδοση αποφάσεων

1. Τα επενδυτικά σχέδια που πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος εντάσσονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του Μέρους Β΄ κατόπιν έκδοσης ατομικής απόφασης υπαγωγής από τα αρμόδια όργανα της παρ. 3 του άρθρου 17.
2. Περίληψη της απόφασης υπαγωγής δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
3. Στις περιπτώσεις μη έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου εκδίδεται απορριπτική απόφαση από τα αρμόδια όργανα της παρ. 3 του άρθρου 17, η οποία κοινοποιείται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ενδιαφερόμενου, ενώ το σχετικό παράβολο δεν επιστρέφεται.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Άρθρο 21
Έλεγχος επενδυτικών σχεδίων

1. Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του Μέρους Β ελέγχονται κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους, κατά την ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης και για την τήρηση των μακροχρόνιων υποχρεώσεών τους.
2. Ο έλεγχος μπορεί να είναι έλεγχος επί των εγγράφων του φακέλου («διοικητικός έλεγχος») και επιτόπιος έλεγχος.
α. Ο διοικητικός έλεγχος διενεργείται είτε:
αα. από την υπηρεσία και προς τον σκοπό αυτό δύναται να επιλέγονται μέλη από όλες τις υπηρεσίες των φορέων της παρ. 3 του άρθρου 17, είτε
αβ. από εντεταλμένο όργανο ελέγχου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 120, που συγκροτείται από το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών (Ε.Μ.Π.Ε.) ή επιλέγεται από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου από το Δημόσιο Μητρώο του άρθρου 14 του ν. 4449/2017 (Α΄ 7).
β. Ο επιτόπιος έλεγχος διενεργείται αποκλειστικά από το ως άνω εντεταλμένο όργανο ελέγχου. Η διενέργεια των ελέγχων πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 120.
3. Ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω του ποσού των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ, προκειμένου:
α. για την πιστοποίηση του πενήντα τοις εκατό (50%) ή
β. του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ή
γ. της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης διενεργείται υποχρεωτικά από το όργανο ελέγχου της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 120.
4. Σκοπός του ελέγχου είναι:
α. Η διαπίστωση της συμμόρφωσης του φορέα του επενδυτικού σχεδίου με το παρόν, καθώς και της τήρησης των προϋποθέσεων και των όρων των αποφάσεων προκήρυξης και υπαγωγής και
β. η διαπίστωση της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
5. Ο έλεγχος διακρίνεται στον τακτικό έλεγχο και στον έκτακτο έλεγχο:
α. Ο τακτικός έλεγχος ενεργείται μετά από αίτηση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, η οποία συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην απόφαση προκήρυξης, προκειμένου να πιστοποιηθεί με την έκδοση σχετικής απόφασης των αρμοδίων οργάνων της παρ. 3 του άρθρου 17:
αα. ότι έχει υλοποιηθεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της επένδυσης σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%), ή εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) διαζευκτικά, κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος ελέγχου, ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24,
αβ. ότι έχει ολοκληρωθεί το επενδυτικό σχέδιο και έχει αρχίσει η παραγωγική λειτουργία της επένδυσης κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 23.
β. Έκτακτος έλεγχος μπορεί να διενεργείται οποτεδήποτε κρίνεται απαραίτητο με απόφαση των αρμοδίων οργάνων της παρ. 3 του άρθρου 17.
6. Για την υποβολή αίτησης τακτικού ελέγχου απαιτείται:
α. Η υποβολή συνοδευτικών δικαιολογητικών σύμφωνα με την εκάστοτε προκήρυξη, τα οποία ελέγχονται από τα όργανα ελέγχου του άρθρου 120,
β. κατάθεση παραβόλου του άρθρου 27 και
γ. ο έλεγχος της πληρότητας του αιτήματος ελέγχου, ο οποίος διενεργείται από τα όργανα που είναι επιφορτισμένα με αυτόν.
7. Μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού ή επιτόπιου ελέγχου συντάσσεται σχετική έκθεση, η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ-Αν).
8. Η αρμόδια υπηρεσία διενεργεί έλεγχο πληρότητας των όρων της απόφασης υπαγωγής και προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:
α. Αν η έκθεση ελέγχου είναι πλήρης, εισηγείται την έκδοση σχετικής απόφασης,
β. αν διαπιστώσει ελλείψεις ήσσονος σημασίας, οι οποίες αφορούν είτε στην έκθεση ελέγχου, είτε στην επένδυση, διατάσσει την προσκόμιση συμπληρωματικής έκθεσης ελέγχου,
γ. αν διαπιστώσει σοβαρές ελλείψεις της έκθεσης ελέγχου, διατάσσει την εκ νέου διενέργεια ελέγχου από όργανο με διαφορετική σύνθεση, ή ενημερώνει τον φορέα της επένδυσης να υποβάλλει νέο αίτημα ελέγχου,
δ. αν διαπιστώσει σοβαρές ελλείψεις στην επένδυση, μπορεί να εισηγηθεί τη λήψη ενεργειών, σύμφωνα με τα άρθρα 23, 25 και 28.
9. Δαπάνες ή άλλες πράξεις, οι οποίες διενεργούνται μετά από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος ελέγχου, λαμβάνονται υπόψη για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, χωρίς να συνυπολογίζονται στην οριστικοποίηση του ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.
10. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης των δηλωθέντων με την αίτηση ελέγχου στοιχείων από το όργανο ελέγχου, επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 28. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών, που συνοδεύουν την αίτηση ελέγχου, πραγματοποιείται από τα όργανα ελέγχου του άρθρου 120.
Αν, στο πλαίσιο πιστοποίησης της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) ή εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) τουλάχιστον, όπως προβλέπεται στις περ. α’ και γ’ της παρ. 3, έχουν καταβληθεί και προκαταβολές έργου για το επενδυτικό σχέδιο, αναγνωρίζεται και πιστοποιείται κόστος προκαταβολών μέχρι ποσοστού σαράντα τοις εκατό (40%) ανά κατηγορία δαπανών στην ημεδαπή και μέχρι ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) για τις αντίστοιχες δαπάνες που πραγματοποιούνται για την προμήθεια μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού από την αλλοδαπή, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των ανωτέρω πιστοποιούμενων δαπανών για προκαταβολές δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Οι δαπάνες για τις προκαταβολές πρέπει να αποδεικνύονται από επίσημα και νόμιμα παραστατικά, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, όπως προεμβάσματα, ανοίγματα πιστώσεων, διάτρητες ή απλές αποδείξεις, και να συνοδεύονται από συμφωνητικό παραγγελίας με λεπτομερή περιγραφή των παραγγελθέντων ειδών και έργων.
11. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων δύνανται να καθορίζονται τα δικαιολογητικά για την πραγματοποίηση ελέγχων των επενδύσεων που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος.

Άρθρο 22
Τροποποιήσεις επενδυτικών σχεδίων – Έγκριση μεταβολών μετά την ολοκλήρωση

1. Η τροποποίηση όρων της απόφασης υπαγωγής είναι δυνατή μετά από αίτημα του φορέα της επένδυσης, το οποίο μπορεί να υποβληθεί καθ` όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την υποβολή αιτήματος τελικού ελέγχου.
2. Τα αιτήματα τροποποίησης ή έγκρισης μεταβολής στοιχείων της παρ. 1 υποβάλλονται ως προς τα εξής:
α. Ουσιώδεις διαφοροποιήσεις του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου ή μείωση της δυναμικότητας του επενδυτικού σχεδίου,
β. αλλαγή του φορέα της επένδυσης λόγω συγχώνευσης ή διάσπασης, σύμφωνα με την περ. η’ της παρ. 3 του άρθρου 25,
γ. αλλαγή του τόπου εγκατάστασης, σύμφωνα με την περ. στ΄ της παρ. 3 του άρθρου 25,
δ. αλλαγή τρόπου χρηματοδότησης της επένδυσης, καθώς και αλλαγή του τρόπου απόκτησης των ενισχυόμενων δαπανών (συμβατική – χρηματοδοτική μίσθωση) σε περίπτωση που, για τις ενισχυόμενες δαπάνες, έχει εγκριθεί η ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής και χωρίς να επέλθει μεταβολή στη μορφή της ενίσχυσης,
ε. παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης της επένδυσης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 23,
στ. αλλαγή άλλων όρων της απόφασης υπαγωγής, οι οποίοι μπορεί να προσδιορίζονται ειδικότερα στην απόφαση προκήρυξης του καθεστώτος,
ζ. εκμίσθωση της ενισχυθείσας επένδυσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. ζ΄ του άρθρου 25.
3. Τα αιτήματα της παρ. 2 υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ-Αν) και γίνονται δεκτά, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Εξακολουθούν να τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της απόφασης προκήρυξης και της εγκριτικής απόφασης,
β. εξακολουθούν να εξυπηρετούνται οι αρχικοί στόχοι της επένδυσης και να διατηρείται ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της,
γ. δεν διαφοροποιούνται κριτήρια επιλεξιμότητας και υπαγωγής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση προκήρυξης,
δ. δεν επέρχεται αύξηση του συνολικού ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, του συνολικού ποσού της ενίσχυσης, ούτε των επιμέρους ποσοστών ενίσχυσης ανά ομάδα επιλέξιμων δαπανών,
ε. πληρούνται οι ειδικοί όροι για κάθε περίπτωση τροποποίησης/μεταβολής στοιχείων, που ορίζονται στο παρόν.
4. Τα ως άνω αιτήματα συνοδεύονται από αιτιολόγηση της σκοπιμότητάς τους, καθώς και όλα τα δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίζονται στην απόφαση προκήρυξης, με την οποία εξειδικεύονται οι όροι και τα κριτήρια αξιολόγησής τους. Η αρμόδια Υπηρεσία οφείλει να απαντήσει μέσα σε προθεσμία ενενήντα (90) ημερών από την περιέλευση του αιτήματος σε αυτή. Αν η Υπηρεσία αποδεχθεί το αίτημα τροποποίησης ολικά ή μερικά, εισηγείται σχετικά προς το αρμόδιο όργανο για την τροποποίηση της απόφασης υπαγωγής ή την έκδοση απόφασης έγκρισης της μεταβολής αντίστοιχα. Στην αντίθετη περίπτωση, εκδίδει αιτιολογημένη απορριπτική απόφαση, η οποία κοινοποιείται στον φορέα, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την οποία έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στο Πληροφοριακό Σύστημα του Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ-Αν.). Νέο αίτημα του ίδιου φορέα για τροποποίηση όρων της απόφασης υπαγωγής με το ίδιο περιεχόμενο δεν εξετάζεται στην ουσία του και αρχειοθετείται.
5. Η τροποποίηση της απόφασης υπαγωγής μπορεί να διενεργηθεί και αυτεπαγγέλτως από την αρμόδια υπηρεσία, εφόσον διαπιστωθεί μεταβολή των όρων της απόφασης υπαγωγής.
6. Τα αιτήματα τροποποίησης που υποβάλλονται σύμφωνα με το παρόν, εξετάζονται κατά το στάδιο της ολοκλήρωσης ή της πιστοποίησης του πενήντα τοις εκατό (50%) ή του εξήντα πέντε (65%) υπό την προϋπόθεση της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τον φορέα της επένδυσης, περί πλήρωσης όλων των νόμιμων προϋποθέσεων τροποποίησης της απόφασης, όπως ορίζονται στον παρόντα και την οικεία προκήρυξη.
7. Η προβλεπόμενη στην απόφαση υπαγωγής προθεσμία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να παραταθεί άπαξ έως δύο (2) έτη κατ` ανώτατο όριο, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α. Ηλεκτρονική υποβολή του σχετικού αιτήματος πριν από τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης, όπως αυτή ορίζεται αρχικά στην απόφαση υπαγωγής,
β. υλοποίηση του πενήντα τοις εκατό (50%) ή του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.
Η προθεσμία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου που προβλέπεται στην απόφαση υπαγωγής ή, ύστερα από έγκριση, παράτασης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην περ. α’, μπορεί επίσης να παραταθεί για λόγους ανωτέρας βίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της διακοπής ή της καθυστέρησης, με την προϋπόθεση ότι τεκμηριώνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου μέσα στη νέα προθεσμία. Το αίτημα παράτασης για λόγους ανωτέρας βίας υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ-Αν) μέσα στην αρχική ή την παραταθείσα προθεσμία ολοκλήρωσης.

Άρθρο 23
Ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων και έναρξη παραγωγικής λειτουργίας

1. O επενδυτής υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ-Αν) σύμφωνα με το άρθρο 126 για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης το αργότερο μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2.
Εάν ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου δεν υποβάλλει την αίτηση του πρώτου εδαφίου, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εντός της ως άνω προθεσμίας, η επένδυση θεωρείται ως μη ολοκληρωθείσα. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση υπαγωγής ανακαλείται και ανακτώνται τα ποσά ενίσχυσης, τα οποία τυχόν έχουν χορηγηθεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παρ. 9 και 10 του άρθρου 28.
2. Το επενδυτικό σχέδιο ολοκληρώνεται με την υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και με την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, εφόσον εξυπηρετούνται οι αρχικοί σκοποί παραγωγικής λειτουργίας και ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της επένδυσης, εντός της ορισθείσας στην απόφαση υπαγωγής προθεσμίας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης υπαγωγής. Η ολοκλήρωση και έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης πιστοποιείται με την έκδοση σχετικής απόφασης, από τα αρμόδια όργανα της παρ. 3 του άρθρου 17, εντός αποκλειστικής προθεσμίας σαράντα (40) ημερών από την υποβολή της έκθεσης τελικού ελέγχου της επένδυσης ή της ημερομηνίας υποβολής τυχόν συμπληρωματικών στοιχείων.
3. Με την απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης καθορίζονται ο χρόνος ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου και το τελικό ποσό ενίσχυσης. Ως χρόνος ολοκλήρωσης νοείται ο πραγματικός χρόνος ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και όχι ο χρόνος δημοσίευσης της απόφασης ολοκλήρωσης.
4. Με την απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης δεν μπορεί να επέλθει αύξηση του συνολικού ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, ούτε του συνολικού ποσού της ενίσχυσης, ούτε των επιμέρους ποσοστών ενίσχυσης ανά ομάδα επιλέξιμων δαπανών, όπως αυτά έχουν οριστεί αρχικά στην απόφαση υπαγωγής.
5. Για την πιστοποίηση της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης απαιτείται να τεκμηριώνεται η λειτουργία της μονάδας, ιδίως με την πώληση προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών και με την έκδοση όλων των νομιμοποιητικών αδειών.
6. Με την απόφαση προκήρυξης ορίζονται οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων.
7. Μετά την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης, είναι δυνατή η υποβολή αιτήματος έγκρισης μεταβολής στοιχείων του επενδυτικού σχεδίου, τα οποία υποχρεούται να τηρεί ο φορέας έως τη λήξη του διαστήματος τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 25.

Άρθρο 24
Καταβολή ενισχύσεων

Η καταβολή της ενίσχυσης ή η χρήση της ωφέλειας από τον δικαιούχο μπορεί να πραγματοποιείται είτε εφάπαξ με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου, είτε σταδιακά και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των περ. 1 έως 7. Ο προσδιορισμός των ποσών της δικαιούμενης ενίσχυσης ανά είδος ενίσχυσης γίνεται βάσει των επιμέρους ποσοστών ενίσχυσης ανά ομάδα επιλέξιμων δαπανών, όπως αυτά έχουν οριστεί στην απόφαση υπαγωγής.

1. Φορολογική απαλλαγή
α. Το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την πιστοποίηση της υλοποίησης του πενήντα τοις εκατό (50%) ή του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του κόστους του επενδυτικού σχεδίου από το αρμόδιο όργανο ελέγχου με την έκδοση απόφασης εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της έκθεσης ελέγχου της επένδυσης ή της ημερομηνίας υποβολής τυχόν συμπληρωματικών στοιχείων. Ο φορέας μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της δικαιούμενης ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής εντός δεκαπέντε (15) φορολογικών ετών από το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος χρήσης της ωφέλειας με τους ακόλουθους περιορισμούς που ισχύουν σωρευτικά:
αα. Η ενίσχυση που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος να μην υπερβαίνει, κατ’ έτος, το 1/3 του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, με εξαίρεση την περίπτωση της μη πλήρους αξιοποίησής του κατά τα προηγούμενα φορολογικά έτη λόγω έλλειψης επαρκών κερδών.
Στην περίπτωση αυτή, εναπομείναν ποσό ενίσχυσης από προηγούμενα φορολογικά έτη προστίθεται στο ανωτέρω υπολογιζόμενο μέγιστο ετήσιο ποσό δικαιούμενης ενίσχυσης.
αβ. Η ενίσχυση που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος να μην υπερβαίνει το 1/3 του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, μέχρι το φορολογικό έτος της έκδοσης της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.
β. Το ποσό της δικαιούμενης ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής για το τμήμα του εξοπλισμού του επενδυτικού σχεδίου, που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση, προσδιορίζεται για κάθε φορολογικό έτος ως ποσοστό επί του τμήματος της αξίας κτήσης του εξοπλισμού, το οποίο εμπεριέχεται στα μισθώματα που καταβλήθηκαν μέχρι τη λήξη του φορολογικού έτους.
γ. Το κατ’ έτος αναλωθέν ποσό της φορολογικής απαλλαγής εμφανίζεται σε ειδικό αποθεματικό και αντίστοιχο λογαριασμό στα βιβλία της επιχείρησης, που σχηματίζεται από τον φόρο εισοδήματος, ο οποίος δεν καταβλήθηκε λόγω της παρεχόμενης φορολογικής απαλλαγής.
δ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών εξειδικεύεται ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής για κάθε φορολογικό έτος, τυχόν δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χρήση του φορολογικού οφέλους, το περιεχόμενο της Δήλωσης Φορολογικής Απαλλαγής (ΔΦΑ) της περ. ιβ` της παρ. 3 του άρθρου 25, καθώς και κάθε συναφές θέμα για την εφαρμογή της παρούσας.

2. Επιχορήγηση
α. Ποσό που ανέρχεται μέχρι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο με την υλοποίηση έργου συνολικού ύψους ίσου τουλάχιστον με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού κόστους της επένδυσης. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή του παρόντος.
Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται με βεβαίωση – δηλωτική πράξη περί της ορθότητάς τους από ορκωτό λογιστή. Η απόφαση της διοίκησης εκδίδεται εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
Το υπόλοιπο ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) ή το εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης ή, σε περίπτωση μη εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, ποσό που ανέρχεται μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%) ή το εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης, μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ύστερα από αίτημά του και μετά την πιστοποίηση της υλοποίησης του πενήντα τοις εκατό (50%) ή του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου από αρμόδιο όργανο μέσω επιτόπιου ή διοικητικού ελέγχου. Η πιστοποίηση πραγματοποιείται με την έκδοση σχετικής απόφασης, από τα αρμόδια όργανα της παρ. 3 του άρθρου 17, εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της έκθεσης ελέγχου της επένδυσης ή της ημερομηνίας υποβολής τυχόν συμπληρωματικών στοιχείων.
β. Το υπόλοιπο ποσό της επιχορήγησης ή το σύνολό της σε περίπτωση μη εφαρμογής της περ. α΄, καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.
γ. Τα ποσά της επιχορήγησης δεν αφαιρούνται από την αξία των επενδυτικών δαπανών, προκειμένου να γίνει προσδιορισμός των φορολογητέων κερδών.
δ. Η επιχορήγηση καταβάλλεται απευθείας μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής σε τραπεζικό λογαριασμό του φορέα του επενδυτικού σχεδίου και δεν επιτρέπεται η εκχώρησή της σε τρίτους. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η εκχώρηση της απαίτησης του ποσού της επιχορήγησης σε τραπεζικά ιδρύματα για την παροχή βραχυπρόθεσμου δανείου ισόποσου της εκχωρούμενης επιχορήγησης, που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Στις περιπτώσεις αυτές η καταβολή της επιχορήγησης γίνεται απευθείας στην τράπεζα με την οποία έχει υπογραφεί η σύμβαση εκχώρησης της απαίτησης, εφόσον κάθε φορά έχει αναληφθεί ισόποσο τουλάχιστον της καταβαλλόμενης επιχορήγησης τμήμα του βραχυπρόθεσμου αυτού δανείου.

3. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing)
α. Η έναρξη της καταβολής της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) μπορεί να πραγματοποιείται μετά την πιστοποίηση από το αρμόδιο όργανο ελέγχου της εγκατάστασης στη μονάδα του συνόλου του μισθωμένου εξοπλισμού, σύμφωνα με τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
β. Η επιδότηση καταβάλλεται ανά εξάμηνο και μετά την εκάστοτε πληρωμή των δόσεων του μισθώματος εκ μέρους του φορέα της επένδυσης. Το ποσό που καταβάλλεται υπολογίζεται επί της αξίας απόκτησης του εξοπλισμού, το οποίο εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα ποσοστά ενισχύσεων και με τον περιορισμό της μη υπέρβασης της καταβολής του εξήντα τοις εκατό (60%) του εγκεκριμένου ποσού μέχρι την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου.
γ. Είναι δυνατή η προεξόφληση των δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) από τον φορέα της επένδυσης μόνο για τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες της σύμβασης μίσθωσης, όπως αυτή έχει εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία.
δ. Τα ποσά της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν αφαιρούνται από την αξία των επενδυτικών δαπανών, προκειμένου να γίνει προσδιορισμός των φορολογητέων κερδών.

4. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης
α. Η έναρξη της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης μπορεί να πραγματοποιείται μετά την πιστοποίηση από το αρμόδιο όργανο ελέγχου της δημιουργίας των συνδεόμενων με το επενδυτικό σχέδιο θέσεων εργασίας.
β. Η επιδότηση καταβάλλεται ανά εξάμηνο και μετά την εκάστοτε πληρωμή του μισθολογικού κόστους εκ μέρους του φορέα της επένδυσης, με τον περιορισμό της μη υπέρβασης της καταβολής του εξήντα τοις εκατό (60%) του εγκεκριμένου ποσού μέχρι την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

5. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την καταβολή της επιχορήγησης, της επιδότησης της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης των καθεστώτων ενισχύσεων του Μέρους Β΄.
6. Οι επιχορηγήσεις, οι επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και οι επιδοτήσεις του μισθολογικού κόστους που προβλέπονται στον παρόντα καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, στον οποίο εγγράφεται η σχετική προβλεπόμενη δαπάνη για κάθε οικονομικό έτος και προέρχονται από εθνικούς πόρους ή Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) ή από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
7. Τα ποσά της ληφθείσας επιχορήγησης, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και απαλλαγής από καταβολή φόρου, εμφανίζονται σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού και σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του, εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 25 επιστρέφονται ή και ανακτώνται και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον ν. 4174/2013 (Α΄ 170). Σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησης μέρους ή του συνόλου του αποθεματικού μετά την παρέλευση του ως άνω διαστήματος, προστίθεται στα κέρδη της επιχείρησης και φορολογείται στο φορολογικό έτος, κατά το οποίο έλαβε χώρα η διανομή ή ανάληψη του αντίστοιχου ποσού του αποθεματικού, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Άρθρο 25
Υποχρεώσεις ενισχυόμενων φορέων

Με την επιφύλαξη του Μέρους Β, στα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
1. Οι φορείς, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια υπάγονται στο παρόν, οφείλουν, πλέον των οριζόμενων στο άρθρο 13, να τηρούν από τον χρόνο έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ή απλογραφικό λογιστικό σύστημα για επενδυτικά σχέδια των οποίων το επιλέξιμο κόστος δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, καθώς και διακριτή λογιστική παρακολούθηση των μεγεθών, που σχετίζονται με την υλοποίηση του σχεδίου και τους όρους της απόφασης υπαγωγής. Στις αποφάσεις προκήρυξης μπορεί να ορίζονται πρόσθετα λογιστικά βιβλία και άλλες υποχρεώσεις, που οφείλουν να τηρούν οι φορείς επενδυτικών σχεδίων με απλογραφικό λογιστικό σύστημα, καθώς και οι περιπτώσεις, στις οποίες οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων πρέπει να τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, πριν από την υποβολή αίτησης υπαγωγής.
2. Ορίζεται διάστημα τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων των φορέων μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και την πιστοποίηση έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του, ως εξής: τριών (3) ετών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, τεσσάρων (4) ετών για τις μεσαίες επιχειρήσεις και πέντε (5) ετών για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), το παραπάνω διάστημα παρατείνεται για όσα επιπλέον έτη διαρκεί η σύμβαση μίσθωσης. Σε περιπτώσεις δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, το παραπάνω διάστημα προσαρμόζεται κατά τα οριζόμενα στην περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 6.
3. Οι φορείς, μετά την υπαγωγή τους στον παρόντα και μέχρι τη λήξη του διαστήματος τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων οφείλουν:
α. Να τηρούν τους όρους της απόφασης υπαγωγής,
β. να μην παύσουν τη λειτουργία της επιχείρησης,
γ. να μη διακόπτουν την παραγωγική δραστηριότητα της επένδυσης,
δ. να αποκτούν την κυριότητα του μισθωμένου εξοπλισμού με τη λήξη της οικείας σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης,
ε. να μη μεταβιβάζουν για οποιονδήποτε λόγο πάγια περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έτυχαν ενίσχυσης, εκτός εάν αυτά αντικατασταθούν εντός εξαμήνου από άλλα καινούρια, κυριότητας του φορέα και ανάλογης αξίας, που να ανταποκρίνονται στην εξυπηρέτηση της παραγωγικής λειτουργίας της επιχείρησης. Ο φορέας υπέχει υποχρέωση γνωστοποίησης της αντικατάστασης των ως άνω περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4,
στ. να μη μεταβάλλουν τον τόπο εγκατάστασης της επένδυσης, χωρίς προηγούμενη έγκριση του αρμοδίου οργάνου, σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 23 και υπό τους όρους της διατήρησης της επένδυσης στην ίδια περιφέρεια, εντός της οποίας χορηγήθηκε η ενίσχυση, καθώς και της μη μεταβολής του είδους και του ποσοστού αυτής,
ζ. να μην εκμισθώνουν μέρος ή το σύνολο της ενισχυθείσας επένδυσης μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι τη λήξη τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων, χωρίς προηγούμενη έγκριση της μεταβολής, σύμφωνα με το άρθρο 22 και την παρ. 6 του άρθρου 23 και υπό τους όρους της φερεγγυότητας του μισθωτή και της συνέχισης της λειτουργίας της ενισχυόμενης επένδυσης στο ίδιο παραγωγικό αντικείμενο. Την ευθύνη για την τήρηση των όρων υπαγωγής υπέχει ο εκμισθωτής. Η υποχρέωση προηγούμενης τροποποίησης ισχύει και στην περίπτωση εκμίσθωσης της επένδυσης πριν την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, εφόσον η διάρκεια της μίσθωσης εκτείνεται και μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι συμβάσεις μίσθωσης των φορέων επενδυτικών σχεδίων στον τομέα του τουρισμού, οι οποίες αφορούν εμπορικά καταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός της ενισχυόμενης επένδυσης και συνάπτονται είτε μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου είτε πριν από αυτήν, εφόσον η διάρκεια της μίσθωσης εκτείνεται και μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και μέχρι τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων,
η. να μην συγχωνευθούν, απορροφήσουν ή απορροφηθούν από άλλη εταιρεία ή αποσχίσουν κλάδο, στον οποίο εντάσσεται η ενισχυθείσα επένδυση, χωρίς προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 22 και την παρ. 6 του άρθρου 23. Η έγκριση δίνεται υπό τους όρους της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου ή συνέχισης της λειτουργίας της επένδυσης στο ίδιο παραγωγικό αντικείμενο, καθώς επίσης υπό τον όρο ανάληψης από τον νέο φορέα του συνόλου των υποχρεώσεων που απορρέουν από την απόφαση υπαγωγής,
θ. να γνωστοποιούν κάθε μεταβολή των στοιχείων τους, όπως επωνυμία, νομική μορφή, έδρα, στοιχεία επικοινωνίας, καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή της εταιρικής τους σύνθεσης. Εάν διαπιστωθεί κατά την ολοκλήρωση της επένδυσης ότι λόγω αλλαγής της εταιρικής σύνθεσης ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου έπαυσε να είναι μεσαία ή μικρή επιχείρηση, επέρχεται μείωση του αντίστοιχου ποσοστού ενίσχυσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α’ του άρθρου 10,
ι. να διατηρούν τις Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.) τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση υπαγωγής και μέχρι τη λήξη του προβλεπόμενου διαστήματος τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων,
ια. να αναρτούν στο τόπο εγκατάστασης της επένδυσης πινακίδα που θα περιέχει την αναφορά της ένταξης της επένδυσης στο Ειδικό Καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου,
ιβ. να υποβάλλουν Δήλωση Φορολογικής Απαλλαγής (Δ.Φ.Α.) μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ-Αν) στις οριζόμενες προθεσμίες υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, από το πρώτο έτος χρήσης της ωφέλειας και κάθε έτος μέχρι την εξάντληση του δικαιούμενου ποσού ή μέχρι την παρέλευση των δεκαπέντε (15) ετών από τη θεμελίωση του δικαιώματος έναρξης χρήσης της ωφέλειας. Τα δηλωθέντα στη Δ.Φ.Α. στοιχεία διασταυρώνονται από την αρμόδια υπηρεσία με τα αντίστοιχα της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η υποχρέωση αυτή ισχύει αποκλειστικά για τους φορείς που κάνουν χρήση της φορολογικής απαλλαγής,
ιγ. να διατηρούν τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες, βάσει των οποίων έτυχαν ειδικής αντιμετώπισης στην αξιολόγηση και στις παρεχόμενες ενισχύσεις, σύμφωνα με τις περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του Μέρους Β.
4. Η γνωστοποίηση των μεταβολών των περ. ε΄ και θ΄ της παρ. 3, με τα σχετικά δικαιολογητικά, πραγματοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ-Αν) εντός διμήνου από τη συντέλεσή τους.
5. Οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στο παρόν, διατηρούν λεπτομερείς φακέλους με τις πληροφορίες και τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται, προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρωση όλων των όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής, ώστε να ανταποκρίνονται σε ελέγχους που διενεργούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές ή υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ανωτέρω φάκελοι φυλάσσονται για δέκα (10) έτη από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας ενίσχυσης.
6. Με την απόφαση προκήρυξης καθορίζονται πρόσθετες υποχρεώσεις που απορρέουν από το ενωσιακό δίκαιο για τις υπηρεσίες χορήγησης των ενισχύσεων και για τους φορείς των οποίων τα επενδυτικά σχέδια υπάγονται στο παρόν και εντάχθηκαν σε καθεστώς συγχρηματοδότησης.

Άρθρο 26
Παρακολούθηση τήρησης μακροχρόνιων
υποχρεώσεων

1. Η παρακολούθηση της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων των φορέων υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων διενεργείται ετησίως με την αποστολή στοιχείων από τους φορείς των επενδυτικών σχεδίων, στην αρμόδια υπηρεσία της παρ. 3 του άρθρου 17, το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση εκάστου έτους λειτουργίας της ενισχυθείσας επένδυσης, βάσει της ημερομηνίας ολοκλήρωσης και μέχρι τη λήξη του προβλεπόμενου διαστήματος τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων. Τα στοιχεία υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ-Αν) και αφορούν στα εξής:
α) Τεκμηρίωση της νόμιμης λειτουργίας του φορέα του επενδυτικού σχεδίου,
β) πιστοποίηση της φερεγγυότητας του φορέα του επενδυτικού σχεδίου,
γ) τεκμηρίωση της παραγωγικής λειτουργίας της ενισχυθείσας επένδυσης,
δ) τεκμηρίωση των θέσεων απασχόλησης,
ε) τεκμηρίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων,
στ) τυχόν ειδικότερα στοιχεία που ορίζονται με την απόφαση προκήρυξης.
Για τα επενδυτικά σχέδια ύψους άνω του ποσού των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ, πλέον των ανωτέρω στοιχείων, υποβάλλεται έκθεση ορκωτού ελεγκτή-λογιστή από το Δημόσιο Μητρώο του άρθρου 14 του ν. 4449/2017 (Α’ 171), στην οποία πιστοποιείται η τήρηση των μακροχρονίων υποχρεώσεων.
2. Ο έλεγχος των στοιχείων διενεργείται ετησίως σε τυχαίο δείγμα, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλουν στοιχεία, σύμφωνα με την παρ. 1, βάσει καταλόγου που καταρτίζεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ-Αν). Ο κατάλογος μπορεί να τροποποιείται, προκειμένου να συμπεριληφθούν επενδυτικά σχέδια, για τα οποία προέκυψαν ενδείξεις για μη τήρηση των μακροχρόνιων υποχρεώσεών τους. Ο έλεγχος διενεργείται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21.
3. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται η διαδικασία, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την παρακολούθηση τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.

Άρθρο 27
Παράβολα

1. Κατά την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων απαιτείται η καταβολή παραβόλου, το οποίο ορίζεται στο 0,0005 (πέντε τοις χιλίοις) του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Το ως άνω ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των τριακοσίων (300) ευρώ και ανώτερο των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
2. Κατά τον έλεγχο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, στην περίπτωση που γίνει συγκρότηση Οργάνου Ελέγχου από το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών, απαιτείται η καταβολή παραβόλου, το οποίο ορίζεται στο 0,0005 (πέντε τοις χιλίοις) του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Το ως άνω ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των εκατόν πενήντα (150) ευρώ και ανώτερο των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής νέου αιτήματος ελέγχου της περ. γ΄ της παρ. 8 του άρθρου 21 απαιτείται η καταβολή παραβόλου, το ύψος του οποίου ορίζεται στο διπλάσιο του ως άνω προβλεπόμενου.
3. Για την υποβολή αιτημάτων τροποποιήσεων της παρ. 1 του άρθρου 22 απαιτείται η καταβολή παραβόλου, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών.
4. Τα ως άνω ποσά μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών.

Άρθρο 28
Κυρώσεις

1. Σε περιπτώσεις παραβάσεων των περ. β΄, γ΄, δ΄, ε΄, στ΄ και ι΄ της παρ. 3 του άρθρου 25 ή εν γένει παραβάσεων των όρων συμβατότητας με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό (Γ.Α.Κ.), ανακαλείται η απόφαση υπαγωγής και ανακτάται με τη διαδικασία είσπραξης δημόσιων εσόδων το σύνολο της ενίσχυσης, προσαυξημένο κατά το ποσό των νόμιμων τόκων από την εκάστοτε καταβολή. Οι σχετικές αποδείξεις καταβολής των ενισχύσεων από το Δημόσιο αποτελούν τίτλο για τη βεβαίωση του χρέους από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.
2. Στις λοιπές περιπτώσεις του άρθρου 25 μπορεί να ανακληθεί η απόφαση υπαγωγής και να ανακτηθεί η ενίσχυση ή να παρακρατηθεί ή ανακτηθεί μέρος αυτής, προσαυξημένη κατά το ποσό των νόμιμων τόκων από την εκάστοτε καταβολή. Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση αξιοποιεί το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, επιβάλλεται η κύρωση της ολικής ή μερικής απώλειας του φορολογικού οφέλους ή καταβολής του συνόλου ή μέρους τυχόν μη αποδοθέντος φόρου, προσαυξημένου κατά το ποσό των νόμιμων τόκων από το κάθε έτος χρήσης της ωφέλειας.
3. Αν δεν τηρηθούν οι όροι υπαγωγής, όπως καθορίζονται στα οικεία καθεστώτα του Μέρους Β, επιστρέφεται το πρόσθετο ποσό ενίσχυσης, προσαυξημένο κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).
4. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία ή ότι έχουν αποσιωπηθεί στοιχεία, η γνώση των οποίων θα οδηγούσε στον αποκλεισμό της υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στο παρόν ή θα οδηγούσε στο να υπαχθεί με όρους διαφορετικούς ή σε μη πιστοποίηση της ολοκλήρωσης, η απόφαση υπαγωγής:
α. Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η επένδυση και έχει δοθεί τμήμα της ενίσχυσης, η απόφαση υπαγωγής ανακαλείται και η χορηγηθείσα ενίσχυση επιστρέφεται.
β. Εάν έχει ολοκληρωθεί η επένδυση, επιστρέφεται το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης.
5. Οι συνέπειες των παρ. 1, 2 και 3 επέρχονται, εφόσον η διαπίστωση της παράβασης γίνει εντός δεκαετίας από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας.
6. Σε περίπτωση μη υποβολής στοιχείων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. ιβ΄ της παρ. 3 και στην παρ. 4 του άρθρου 25 επιβάλλεται στον φορέα πρόστιμο που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 0,5% έως 3% της ενίσχυσης, που έχει εγκριθεί, για κάθε έτος μη τήρησης της υποχρέωσης υποβολής στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικότερες περιστάσεις κάθε υπόθεσης. Σε περίπτωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης της ως άνω υποχρέωσης διατάσσεται αμέσως έλεγχος κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5β του άρθρου 21 και επιβάλλονται οι αντίστοιχες κυρώσεις του παρόντος.
7. Για την επιβολή των κυρώσεων των παρ. 2 και 3 εκτιμώνται οι ειδικότερες περιστάσεις κάθε υπόθεσης και λαμβάνονται υπόψη, κατά περίπτωση, κριτήρια, όπως ιδίως ο χρόνος αθέτησης της υποχρέωσης, το ύψος του ποσοστού συμμετοχής στην εταιρική σύνθεση της εταιρείας, το μέγεθος της ενισχυθείσας επένδυσης που εκμισθώθηκε, το ύψος της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που έχουν ενισχυθεί και μεταβιβάστηκαν, καθώς και ο βαθμός αναίρεσης της υλοποίησης και λειτουργίας της επένδυσης κατά τους όρους της υπαγωγής. Η επιβολή μερικής επιστροφής της εγκριθείσας ενίσχυσης μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 30%, βάσει των παραπάνω αναφερομένων κριτηρίων.
8. Δεν επιβάλλονται κυρώσεις, όταν ο φορέας υποβάλλει αίτηση τροποποίησης της απόφασης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, λόγω μεταβολών, οι οποίες οφείλονται σε έκδοση μεταγενέστερου νόμου ή απόφασης δημόσιας αρχής, και ο φορέας αναγκάστηκε να τροποποιήσει το επενδυτικό σχέδιο εξαιτίας της συμμόρφωσης με το πλαίσιο αυτό.
9. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζονται η διαδικασία ανάκλησης των αποφάσεων υπαγωγής ή και ανάκτησης ενισχύσεων, ο τρόπος επιβολής προστίμου και είσπραξής του, καθώς και κάθε άλλο συναφές με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου θέμα.
10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος για την ανάκληση του φορολογικού οφέλους, την καταβολή των οφειλόμενων φόρων, τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του οφειλόμενου ποσού φόρου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 17:21 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Άρθρο 22
    Στην παράγραφο 1 αναφέρεται ότι :
    1. Η τροποποίηση όρων της απόφασης υπαγωγής είναι δυνατή μετά από αίτημα του φορέα της επένδυσης, το οποίο μπορεί να υποβληθεί καθ` όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την υποβολή αιτήματος τελικού ελέγχου.
    Προτείνεται η παρακάτω αλλαγή :
    1. Η τροποποίηση όρων της απόφασης υπαγωγής είναι δυνατή μετά από αίτημα του φορέα της επένδυσης, το οποίο μπορεί να υποβληθεί καθ` όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και πιστοποίησης της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

    Στην παράγραφος 7 αναφέρεται ότι :
    7. Η προβλεπόμενη στην απόφαση υπαγωγής προθεσμία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να παραταθεί άπαξ έως δύο (2) έτη κατ` ανώτατο όριο, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
    α. Ηλεκτρονική υποβολή του σχετικού αιτήματος πριν από τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης, όπως αυτή ορίζεται αρχικά στην απόφαση υπαγωγής,

    Προτείνονται τα εξής :
    7. Η προβλεπόμενη στην απόφαση υπαγωγής προθεσμία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να παραταθεί άπαξ έως δύο (2) έτη κατ` ανώτατο όριο, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
    α. Ηλεκτρονική υποβολή του σχετικού αιτήματος παράτασης μετά και την υποβολή του αιτήματος ελέγχου 50% ή 75% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 17:10 | ΒΙΒΗ ΝΑΒΑΚΟΥ

    Άρθρο 8
    Στην Παράγραφο παράγραφο στ αναφέρονται τα εξής :
    στ. η ανέγερση ή επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων επί γηπέδου που δεν ανήκει κατά κυριότητα στον φορέα της επένδυσης, εκτός αν τούτο έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο ή από φορέα της Γενικής Κυβέρνησης ή έχει μισθωθεί από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για τον σκοπό αυτόν για δεκαπέντε (15) τουλάχιστον έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Οι μισθώσεις αυτές δύναται να καταρτίζονται και με ιδιωτικό έγγραφο, εφόσον τα στοιχεία τους υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αντίστοιχη πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το συμφωνητικό της μίσθωσης μεταγράφεται στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή καταχωρείται στο Κτηματολόγιο αρμοδίως. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταγραφής, η μίσθωση αποκτά την ισχύ που προβλέπεται στο άρθρο 618 του Αστικού Κώδικα

    ΠΡΟΤΑΣΗ :
    στ. η ανέγερση ή επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων επί γηπέδου που δεν ανήκει κατά κυριότητα στον φορέα της επένδυσης, εκτός αν τούτο έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο ή από φορέα της Γενικής Κυβέρνησης ή έχει μισθωθεί από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για τον σκοπό αυτόν για χρονικό διάστημα που θα καλύπτει τουλάχιστον και τα προβλεπόμενα έτη τήρησης των μακροχρονίων υποχρεώσεων. Οι μισθώσεις αυτές δύναται να καταρτίζονται και με ιδιωτικό έγγραφο, εφόσον τα στοιχεία τους υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αντίστοιχη πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το συμφωνητικό της μίσθωσης μεταγράφεται στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή καταχωρείται στο Κτηματολόγιο αρμοδίως. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταγραφής, η μίσθωση αποκτά την ισχύ που προβλέπεται στο άρθρο 618 του Αστικού Κώδικα. Εξαιρείται η περίπτωση επενδύσεων εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής, εφόσον δεν υφίσταται ανέγερση ή επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου δεν απαιτείται μεταγραφή.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 17:08 | ΧΡΥΣΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    Άρθρο 25 – Υποχρεώσεις Ενισχυόμενων Φορέων

    Στην παράγραφο 4 αναφέρεται ότι : “Η γνωστοποίηση των μεταβολών των περ. ε΄ και θ΄ της παρ. 3, με τα σχετικά δικαιολογητικά, πραγματοποιείται μέσω του ΠΣ-Αν εντός διμήνου από τη συντέλεσή τους.”

    ΠΡΟΤΑΣΗ : Η γνωστοποίηση των μεταβολών των περ. ε΄ και θ΄ της παρ. 3, με τα σχετικά δικαιολογητικά, πραγματοποιείται μέσω του ΠΣ-Αν πριν την υποβολή αιτήματος ελέγχου 50% ή 65%, του αιτήματος ολοκλήρωσης της επένδυσης ή την υποβολή των δικαιολογητικών τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 17:09 | Παναγιώτης Αμπατζίδης – Αντιπρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.ΒΙ.Π. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανικών Πλυντηρίων Ιματισμού)

    Έχοντας μελετήσει το σχέδιο Νόμου για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση από 3/11/2021, παρατηρούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γνωστές και ως ΜΜΕ σύμφωνα με τον πάγιο χαρακτηρισμό εκ μέρους της Ε.Ε., “διασπώνται” και οι μεσαίες επιχειρήσεις ομαδοποιούνται μαζί με τις μεγάλες επιχειρήσεις, ουσιαστικά σε όλα τα νέα καθεστώτα, που προτείνονται.
    Η ομαδοποίηση θεωρούμε ότι είναι ατυχής και έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με τα προβλεπόμενα στον ίδιον το Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό 651/2014 με βάση τον οποίο χορηγούνται οι περιφερειακές ενισχύσεις στα κράτη μέλη, στον οποίον οι ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αντιμετωπίζονται ως ομάδα με κοινά προβλήματα και χαρακτηριστικά.
    Σύμφωνα με την Ε.Ε. οι ΜΜΕ διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, αφού παράγουν το 63% της προστιθέμενης αξίας και το 88% της απασχόλησης, υπερβαίνοντας και στους δύο αυτούς τομείς τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (56,4% και 66,6% αντίστοιχα).
    Η ομαδοποίηση των Μεσαίων μαζί με τις Μεγάλες Επιχειρήσεις στο σχέδιο Νόμου έχει ως αποτέλεσμα, οι μεν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να λάβουν το κίνητρο της επιχορήγησης για τις επενδύσεις τους, ενώ οι μεσαίες να πρέπει να αρκεσθούν σε φορολογικές απαλλαγές ή επιδότηση μέσω leasing, όπως και οι μεγάλες.
    Στη δύσκολη συγκυρία που περνάει η ελληνική οικονομία, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, τα κέρδη των επιχειρήσεων (κυρίως όσων έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον κλάδο του τουρισμού) έχουν περιορισθεί ή και μηδενιστεί, οπότε η φορολογική απαλλαγή ουσιαστικά δεν αποτελεί κίνητρο, τουλάχιστον βραχυμεσοπρόθεσμα.
    Σημειώνουμε ότι οι περισσότερες μεσαίες επιχειρήσεις οφείλουν αυτόν τον χαρακτηρισμό τους όχι στην υπέρβαση του ορίου του συνολικού ενεργητικού ή του κύκλου εργασιών τους αλλά στην απασχόληση προσωπικού, ισοδύναμου τουλάχιστον με 50 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας. Το προσωπικό αυτό αντιστοιχεί συνήθως σε περίπου 100 Εργαζομένους στην περίπτωση των εποχιακών επιχειρήσεων, όπως τα ξενοδοχεία των ελληνικών νησιών και τα πλυντήρια/σιδερωτήρια του ιματισμού τους.
    Η μη χορήγηση του κινήτρου της επιχορήγησης στις μεσαίες επιχειρήσεις ουσιαστικά, αντί να τις επιβραβεύει, τις τιμωρεί για την απασχόληση μεγάλου αριθμού εργαζομένων! Τιμωρεί δε ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις που δηλώνουν κανονικά τους εργαζομένους που απασχολούν και καταβάλλουν τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, επιβραβεύοντας αντίθετα όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μαύρη εργασία.
    Υπάρχει ακόμα ισχυρός κίνδυνος, η μη υπαγωγή των μεσαίων επιχειρήσεων στο κίνητρο της επιχορήγησης να δράσει ως αντικίνητρο στην αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, σε αντίθεση με την υποτιθέμενη επιδίωξη του ίδιου του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, όπως αυτή αναφέρεται ρητά στο 1ο άρθρο του.
    Πιθανότερο είναι ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος να οδηγήσει σε διάσπαση (παρά σε συγχώνευση) επιχειρήσεων και σε απόκρυψη κύκλου εργασιών και εργαζόμενων, στην προσπάθειά των επιχειρήσεων να είναι δικαιούχοι του κινήτρου της επιχορήγησης.
    Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. για το 2019, οι μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 0,3% των επιχειρήσεων στην χώρα, και συνεπώς δεν θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο κρατικός προϋπολογισμός από πιθανές άμεσες ενισχύσεις που θα λάβουν, ενώ ταυτόχρονα απασχολούν σχεδόν 250.000 εργαζομένους συμμετέχοντας με σχεδόν 10% στο συνολικό εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
    Ως εκ των ανωτέρω προτείνεται στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο να μην υφίσταται διάκριση μεταξύ των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων και να μην αποκλείονται οι μεσαίες επιχειρήσεις από συγκεκριμένες κατηγορίες κινήτρων, μεταξύ των οποίων είναι και το κίνητρο της επιχορήγησης.
    Τέλος θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι μία επιχείρηση η οποία αλλάζει μέγεθος λόγω ανάπτυξης της δραστηριότητας και όχι λόγω αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης (πχ, είσοδος νέου μετόχου) να διατηρεί το ίδιο ποσοστό ενίσχυσης, που προβλεπόταν κατά την υπαγωγή της στο εκάστοτε καθεστώς ενισχύσεων.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 17:37 | Κατερίνα Παρασκευοπούλου

    Άρθρο 6
    Στην Παράγραφο 1 περίπτωση α αναφέρονται τα εξής :
    α. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού και συγκεκριμένα δαπάνες για:
    αα. Την κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα. Ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%) για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της περ. γ΄ της παρ. 4 του Παραρτήματος A και στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της υποπερ. βδ΄ της περ. β΄ της παρ. 4 του ως άνω Παραρτήματος. Ο ως άνω συντελεστής διαμορφώνεται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε κτίρια, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ :
    Λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά αλλά και το αυξημένο κόστος σε συγκεκριμένες περιοχές (νησιά και ειδικά σε μικρά μη ανεπτυγμένα) η ανωτέρω παράγραφος να τροποποιηθεί ως ακολούθως:
    αα. Την κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σαράντα πέντε τοις εκατό (55%) του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα. Ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται στο εξήντα τοις εκατό (70%) για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της περ. γ΄ της παρ. 4 του Παραρτήματος A και στο εβδομήντα τοις εκατό (75%) για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της υποπερ. βδ΄ της περ. β΄ της παρ. 4 του ως άνω Παραρτήματος. Ο ως άνω συντελεστής διαμορφώνεται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε κτίρια, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα

    Η παραπάνω αλλαγή είναι απαραίτητη λόγω της εξαιρετικά μεγάλης αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών.

    Άρθρο 21
    Στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα εξής :
    3. Ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω του ποσού των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ, προκειμένου:
    α. για την πιστοποίηση του πενήντα τοις εκατό (50%) ή
    β. του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ή
    γ. της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης διενεργείται υποχρεωτικά από το όργανο ελέγχου της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 120.

    ΠΡΟΤΑΣΗ :
    3. Ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω του ποσού των τριών εκατομμυρίων (3.000.000,0) ευρώ, προκειμένου:
    α. για την πιστοποίηση του πενήντα τοις εκατό (50%) ή
    β. του εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ή
    γ. της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης διενεργείται υποχρεωτικά από το όργανο ελέγχου της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 120.

    Άρθρο 23
    Στην παράγραφο 1 αναφέρεται ότι :
    1. O επενδυτής υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ-Αν) σύμφωνα με το άρθρο 126 για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης το αργότερο μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2.
    Προτείνεται η παρακάτω τροποποίηση :
    1. O επενδυτής υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ-Αν) σύμφωνα με το άρθρο 126 για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης το αργότερο μέσα σε έξι (6) μήνες από τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2.

    Άρθρο 24.
    Παράγραφος 2 περ. α
    2. Επιχορήγηση
    α. Ποσό που ανέρχεται μέχρι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο με την υλοποίηση έργου συνολικού ύψους ίσου τουλάχιστον με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού κόστους της επένδυσης. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή του παρόντος.
    Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται με βεβαίωση – δηλωτική πράξη περί της ορθότητάς τους από ορκωτό λογιστή. Η απόφαση της διοίκησης εκδίδεται εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
    Το υπόλοιπο ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) ή το εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης ή, σε περίπτωση μη εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, ποσό που ανέρχεται μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%) ή το εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης, μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ύστερα από αίτημά του και μετά την πιστοποίηση της υλοποίησης του πενήντα τοις εκατό (50%) ή του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου από αρμόδιο όργανο μέσω επιτόπιου ή διοικητικού ελέγχου. Η πιστοποίηση πραγματοποιείται με την έκδοση σχετικής απόφασης, από τα αρμόδια όργανα της παρ. 3 του άρθρου 17, εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της έκθεσης ελέγχου της επένδυσης ή της ημερομηνίας υποβολής τυχόν συμπληρωματικών στοιχείων.

    ΠΡΟΤΑΣΗ :
    2. Επιχορήγηση
    α. Ποσό που ανέρχεται μέχρι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο με την υλοποίηση έργου συνολικού ύψους ίσου τουλάχιστον με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού κόστους της επένδυσης. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή του παρόντος.
    Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται με βεβαίωση – δηλωτική πράξη περί της ορθότητάς τους από ορκωτό λογιστή για τα επενδυτικά σχέδια ύψους άνω του ποσού των 3.000.000 €. Η απόφαση της διοίκησης εκδίδεται εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
    Το υπόλοιπο ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) ή μέχρι το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης ή, σε περίπτωση μη εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, ποσό που ανέρχεται μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%) ή το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης, μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ύστερα από αίτημά του και μετά την πιστοποίηση της υλοποίησης του πενήντα τοις εκατό (50%) ή μέχρι του εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου από αρμόδιο όργανο μέσω επιτόπιου ή διοικητικού ελέγχου. Η πιστοποίηση πραγματοποιείται με την έκδοση σχετικής απόφασης, από τα αρμόδια όργανα της παρ. 3 του άρθρου 17, εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της έκθεσης ελέγχου της επένδυσης ή της ημερομηνίας υποβολής τυχόν συμπληρωματικών στοιχείων.
    Δηλαδή
    a) Η προκαταβολή του 25% να αξιολογείται από ορκωτό λογιστή στην περίπτωση που το επενδυτικό έργο είναι προϋπολογισμού μεγαλύτερου από 3.000.000,0€.
    b) να μπορεί να πιστοποιηθεί οποιαδήποτε ποσοστό από 50% έως 75% και να καταβάλλεται στην συνέχεια το αντίστοιχο ποσό ενίσχυσης (για παράδειγμα 63%)

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 17:18 | Κωνσταντίνος Νίκου – Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Μέλος Οικονομικού Επιμελητηρίου, Α/Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Δυτικής Μακεδονίας

    – Άρθρο 4
    Παρατηρήσεις / επισημάνσεις
    Παρατηρούνται δύο παράγραφοι με αρίθμηση Νο2, το οποίο γίνεται κατανοητό πως αφορά τυπογραφικό λάθος.

    – Άρθρο 6 (παρ.1αα)
    «[…]Την κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα. Ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%) για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της περ. γ΄ της παρ. 4 του Παραρτήματος A και στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της υποπερ. βδ΄ της περ. β΄ της παρ. 4 του ως άνω Παραρτήματος. Ο ως άνω συντελεστής διαμορφώνεται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε κτίρια, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.»
    Παρατηρήσεις / επισημάνσεις
    Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν σημαντική παράμετρο για την ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας ή / και για την επέκταση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, βάσει του είδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι εγκαταστάσεις δύναται να αποτελέσουν είτε σημείο ανάπτυξης και διάθεσης του προσφερόμενου προϊόντος / υπηρεσίας είτε υποστηρικτική υποδομή που εξυπηρετεί την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης. Συγχρόνως, λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική για περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκύπτει η ανάγκη εκσυγχρονισμού του παραγωγικού μοντέλου μέσω, μεταξύ άλλων, της αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και της ανάπτυξης νέων ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων. Δεδομένων των ανωτέρω, αναδεικνύεται η συμβολή του εν λόγω είδους δαπανών στον μετασχηματισμό της οικονομίας καθώς και στην επιτυχημένη υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Ως εκ τούτου, τυχόν αδυναμία χρηματοδότησης των ως άνω δαπανών ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στην υλοποίηση σημαντικού μεγέθους επενδυτικών σχεδίων και στις προοπτικές ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών. Στο πλαίσιο αυτό, το ποσοστό του 45% κρίνεται ως μη επαρκές και προτείνεται η αύξηση του σε άνω του 70%.
    Η πρόβλεψη αυτή θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων της Δίκαιης Μετάβασης και ειδικά για έργα που αφορούν στην Αγροδιατροφή, ώστε να διατηρηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κόστος.
    Η ανάγκη διασφάλισης της υλοποίησης σημαντικής κλίμακας επενδύσεων με συμβολή στην τοπική οικονομία, αναδεικνύεται περαιτέρω στις περιπτώσεις των περιοχών οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Συγκεκριμένα, δεδομένου του υψηλού βαθμού εξάρτησης των εν λόγω περιοχών από τη λιγνιτική δραστηριότητα, η μετάβαση προς μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία προϋποθέτει την προώθηση του μετασχηματισμού των τοπικών οικονομιών μέσω της προσέλκυσης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με πρόσθετα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία. Για το σκοπό αυτό, κρίνεται απαραίτητη η εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδοτικής στήριξης και η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου κινητροδότησης της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    – Άρθρο 12
    «1. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ευρώ, με εξαίρεση όσα από τα καθεστώτα του Κεφαλαίου Θ ορίζουν διαφορετικό ποσό.
    2. Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, με την επιφύλαξη των περιορισμών του άρθρου 4 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού»
    Παρατηρήσεις / επισημάνσεις
    Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική για αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου της εγχώριας οικονομίας καθώς και τις προκλήσεις που απορρέουν από την τρέχουσα υγειονομική κρίση, προκύπτει η ανάγκη προώθησης της υλοποίησης δράσεων υποστήριξης του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και των τοπικών οικονομιών. Ωστόσο, η θέσπιση ανώτατων ορίων χρηματοδότησης ενδέχεται να επιδράσει ανασταλτικά στην ανάπτυξη παραγωγικών επενδύσεων, η υλοποίηση των οποίων συνδέεται με πρόσθετα πολλαπλασιαστικά οφέλη σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας (π.χ. ενίσχυση απασχόλησης, ανάπτυξη τοπικών οικονομιών, τόνωση δημοσίων εσόδων κ.α.). Στο πλαίσιο αυτό, και ειδικότερα για τις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, αναδεικνύεται η σημασία διεύρυνσης του μέγιστου ύψους χρηματοδότησης ανά επενδυτικό σχέδιο, επιχειρηματικό φορέα και όμιλο με σκοπό την προσέλκυση και υποστήριξη της υλοποίησης σημαντικού μεγέθους επενδύσεων.
    Εν προκειμένω, προτείνεται το όριο σώρευσης ανά επενδυτικό σχέδιο να διασφαλιστεί ότι θα είναι μεγαλύτερο των €15.000.000,00 και αντίστοιχα, το όριο σώρευσης ανά Νομικό Πρόσωπο (μαζί με τις συνδεδεμένες/συνεργαζόμενες επιχειρήσεις) να διασφαλιστεί ότι θα είναι μεγαλύτερο των €21.000.000.

    – Άρθρο 21 (παρ.3α και 3β, παρ.5αα, παρ.10),
    Άρθρο 22 (παρ.6 και παρ.7β),
    Άρθρο 24 ( παρ.1α και παρ.2α)
    Παρατηρήσεις / επισημάνσεις
    Γίνεται κατανοητό πως οι αναφορές στα ποσοστά 50% και 65% στις ως άνω διατάξεις σχετίζονται με το ποσοστό ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης. Σε αυτήν την περίπτωση, κρίνεται σκόπιμη η παροχή πρόσθετων διευκρινίσεων σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων για τις περιπτώσεις ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων που είτε υπολείπονται είτε υπερβαίνουν τα ως άνω δύο ποσοστά αναφοράς.

    – Άρθρο 27 (παρ.1)
    «Κατά την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων απαιτείται η καταβολή παραβόλου, το οποίο ορίζεται στο 0,0005 (πέντε τοις χιλίοις) του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Το ως άνω ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των τριακοσίων (300) ευρώ και ανώτερο των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.»
    Παρατηρήσεις / επισημάνσεις
    Το ύψος του παραβόλου ορίζεται ολογράφως σε «πέντε τοις χιλίοις». Ωστόσο, το αναγραφόμενο νούμερο ανέρχεται σε 0,0005 το οποίο αντιστοιχεί σε 0,5 τοις χιλίοις και ως εκ τούτου γίνεται κατανοητό πως αφορά τυπογραφικό λάθος.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 17:54 | ΑΘΗΝΑ ΑΣΤΡΕΙΝΙΔΟΥ

    Άρθρο 8

    Η παράγραφος στ
    στ. η ανέγερση ή επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων επί γηπέδου που δεν ανήκει κατά κυριότητα στον φορέα της επένδυσης, εκτός αν τούτο έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο ή από φορέα της Γενικής Κυβέρνησης ή έχει μισθωθεί από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για τον σκοπό αυτόν για δεκαπέντε (15) τουλάχιστον έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Οι μισθώσεις αυτές δύναται να καταρτίζονται και με ιδιωτικό έγγραφο, εφόσον τα στοιχεία τους υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αντίστοιχη πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το συμφωνητικό της μίσθωσης μεταγράφεται στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή καταχωρείται στο Κτηματολόγιο αρμοδίως. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταγραφής, η μίσθωση αποκτά την ισχύ που προβλέπεται στο άρθρο 618 του Αστικού Κώδικα

    Να τροποποιηθεί ως ακολούθως:

    στ. η ανέγερση ή επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων επί γηπέδου που δεν ανήκει κατά κυριότητα στον φορέα της επένδυσης, εκτός αν τούτο έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο ή από φορέα της Γενικής Κυβέρνησης ή έχει μισθωθεί από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για τον σκοπό αυτόν για χρονικό διάστημα που θα καλύπτει τουλάχιστον και τα προβλεπόμενα έτη τήρησης των μακροχρονίων υποχρεώσεων. Οι μισθώσεις αυτές δύναται να καταρτίζονται και με ιδιωτικό έγγραφο, εφόσον τα στοιχεία τους υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αντίστοιχη πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το συμφωνητικό της μίσθωσης μεταγράφεται στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή καταχωρείται στο Κτηματολόγιο αρμοδίως. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταγραφής, η μίσθωση αποκτά την ισχύ που προβλέπεται στο άρθρο 618 του Αστικού Κώδικα. Στην περίπτωση επενδύσεων εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής και εφόσον δεν υφίσταται ανέγερση ή επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων, δεν είναι απαραίτητη η μεταγραφή.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:17 | WONDERPLANT ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΑΕ

    Κεφ. Γ – Άρθρο 12
    Ανώτατα ποσά χορηγούμενων ενισχύσεων

    Προτείνουμε είτε μεγάλη αύξηση είτε κατάργηση των ορίων τα οποία αναφέρονται στο άρθρο, όταν πρόκειται για χρήση της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:32 | ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ

    1. Στις εξαιρέσεις των επενδυτικών σχεδίων υπάγεται το χονδρικό (46), το λιανικό εμπόριο (47) και η αποθήκευση (52). Κατ εξαίρεση ενισχύεται ο ΚΑΔ 52.1. Να διευκρινισθεί εάν οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο (ΚΑΔ 46 & 47), εφόσον διαθέτουν ή προτίθενται να αποκτήσουν νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης (52.1), δύναται να υπαχθούν στα καθεστώτα ενίσχυσης του νέου νόμου. Σε κάθε περίπτωση ζητάμε να υπαχθούν τόσο το λιανικό όσο και το χονδρικό εμπόριο.
    2. Στην περίπτωση που δύναται να υπαχθούν, τότε για την κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, για τις δαπάνες αυτές αθροιστικά να εξετασθεί να υπερβαίνουν το 45% (που εξετάζεται στο ΝΣ) και να φτάνουν έως και 80%, εφόσον υπάρχει δέσμευση από το Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για το ύψος της ενίσχυσης ανάλογα με την Περιφέρεια, στην οποία πρόκειται να εγκατασταθούν και εφόσον το κόστος των κατασκευών είναι πλέον πολύ υψηλό.
    3. Να διευκρινισθεί εάν οι εταιρείες λιανικού και χονδρικού εμπορίου (ΚΑΔ 46 & 47) έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν σε καθεστώτα τα οποία περιλαμβάνουν επενδύσεις μη περιφερειακού χαρακτήρα (π.χ. επενδυτικές δαπάνες για την προστασία περιβάλλοντος, για μέτρα ενεργειακής απόδοσης, για συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ, για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κλπ.) και εάν τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν σε περισσότερους του ενός τόπου υλοποίησης – εγκατάστασης. Οι μεγάλες εταιρείες λιανικού και χονδρικού εμπορίου είναι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και οι δεσμεύσεις για κλιματική ουδετερότητα, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στον νέο κλιματικό νόμο, θα απαιτήσουν μεγάλες επενδύσεις από την πλευρά των εν λόγω εταιρειών σε πολυάριθμα σημεία σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, για την επίτευξη των εθνικών στόχων.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:31 | ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ

    Άρθρο 22
    Η παράγραφος 1
    1. Η τροποποίηση όρων της απόφασης υπαγωγής είναι δυνατή μετά από αίτημα του φορέα της επένδυσης, το οποίο μπορεί να υποβληθεί καθ` όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την υποβολή αιτήματος τελικού ελέγχου.
    Να τροποποιηθεί ως ακολούθως:
    1. Η τροποποίηση όρων της απόφασης υπαγωγής είναι δυνατή μετά από αίτημα του φορέα της επένδυσης, το οποίο μπορεί να υποβληθεί καθ` όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης

    Η παράγραφος 7

    7. Η προβλεπόμενη στην απόφαση υπαγωγής προθεσμία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να παραταθεί άπαξ έως δύο (2) έτη κατ` ανώτατο όριο, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
    α. Ηλεκτρονική υποβολή του σχετικού αιτήματος πριν από τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης, όπως αυτή ορίζεται αρχικά στην απόφαση υπαγωγής,

    Να τροποποιηθεί ως ακολούθως:
    7. Η προβλεπόμενη στην απόφαση υπαγωγής προθεσμία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να παραταθεί άπαξ έως δύο (2) έτη κατ` ανώτατο όριο, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
    α. Ηλεκτρονική υποβολή του σχετικού αιτήματος παράτασης μετά και την υποβολή του αιτήματος ελέγχου 50% ή 75% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου,

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:08 | ΜΑΡΙΑ

    Άρθρο 25
    Στο άρθρο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τους χρόνους που χρειάζεται η υπηρεσία για την αξιολόγηση και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων προτείνεται ο όρος :

    χωρίς προηγούμενη έγκριση του αρμοδίου οργάνου

    να αντικατασταθεί από τον όρο

    χωρίς προηγούμενη ενημέρωση / αίτημα του φορέα προς το αρμόδιο όργανο.

    Άρθρο 28
    Πρέπει να γίνει διαχωρισμός στην επιβολή κυρώσεων στην περίπτωση που ο φορέας δεν έχει ενημερώσει καθόλου, ως όφειλε και στη περίπτωση της εκπρόθεσμης ενημέρωσης

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:22 | Κώστας Λυγούρας

    Άρθρο 6

    Παράγραφος 1 περίπτωση α

    α. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού και συγκεκριμένα δαπάνες για:
    αα. Την κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα. Ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%) για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της περ. γ΄ της παρ. 4 του Παραρτήματος A και στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της υποπερ. βδ΄ της περ. β΄ της παρ. 4 του ως άνω Παραρτήματος. Ο ως άνω συντελεστής διαμορφώνεται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε κτίρια, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.

    Λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά αλλά και το αυξημένο κόστος σε συγκεκριμένες περιοχές (νησιά και ειδικά σε μικρά μη ανεπτυγμένα) η ανωτέρω παράγραφος να τροποποιηθεί ως ακολούθως:

    αα. Την κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σαράντα πέντε τοις εκατό (55%) του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα. Ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται στο εξήντα τοις εκατό (70%) για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της περ. γ΄ της παρ. 4 του Παραρτήματος A και στο εβδομήντα τοις εκατό (75%) για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της υποπερ. βδ΄ της περ. β΄ της παρ. 4 του ως άνω Παραρτήματος. Ο ως άνω συντελεστής διαμορφώνεται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε κτίρια, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα

    Επίσης η παράγραφος:

    Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται επί κατασκευών, οι οποίες κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος, έχουν υπαχθεί στον ν. 1337/1983 (Α΄ 33) ή στον ν. 4178/2013 (Α΄ 174) ή στον ν. 4495/2017 (Α΄ 167). Η έναρξη καταβολής των ενισχύσεων του άρθρου 24 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εφόσον στο εγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο της επένδυσης περιλαμβάνονται κατασκευές, για τις οποίες δεν έχει περαιωθεί η ως άνω διαδικασία ρύθμισής τους.

    Να τροποποιηθεί ως ακολούθως:

    Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται επί κατασκευών, οι οποίες κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος, είχαν συμπεριληφθεί στο υπό αξιολόγηση προϋπολογισμό και κατά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου έχουν υπαχθεί στον ν. 1337/1983 (Α΄ 33) ή στον ν. 4178/2013 (Α΄ 174) ή στον ν. 4495/2017 (Α΄ 167). Η καταβολή της τελικής πληρωμής των ενισχύσεων του άρθρου 24 μετά και την έκδοση της απόφασης πιστοποίησης της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εφόσον στο εγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο της επένδυσης περιλαμβάνονται κατασκευές, για τις οποίες δεν έχει περαιωθεί η ως άνω διαδικασία ρύθμισής τους.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:49 | ΠΑΡΗΣ

    Άρθρο 24.

    Παράγραφος 2 περ. α

    2. Επιχορήγηση

    α. Ποσό που ανέρχεται μέχρι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο με την υλοποίηση έργου συνολικού ύψους ίσου τουλάχιστον με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού κόστους της επένδυσης. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή του παρόντος.

    Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται με βεβαίωση – δηλωτική πράξη περί της ορθότητάς τους από ορκωτό λογιστή. Η απόφαση της διοίκησης εκδίδεται εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.

    Το υπόλοιπο ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) ή το εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης ή, σε περίπτωση μη εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, ποσό που ανέρχεται μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%) ή το εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης, μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ύστερα από αίτημά του και μετά την πιστοποίηση της υλοποίησης του πενήντα τοις εκατό (50%) ή του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου από αρμόδιο όργανο μέσω επιτόπιου ή διοικητικού ελέγχου. Η πιστοποίηση πραγματοποιείται με την έκδοση σχετικής απόφασης, από τα αρμόδια όργανα της παρ. 3 του άρθρου 17, εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της έκθεσης ελέγχου της επένδυσης ή της ημερομηνίας υποβολής τυχόν συμπληρωματικών στοιχείων.

    Να τροποποιηθεί ως ακολούθως:

    2. Επιχορήγηση

    α. Ποσό που ανέρχεται μέχρι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο με την υλοποίηση έργου συνολικού ύψους ίσου τουλάχιστον με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού κόστους της επένδυσης. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή του παρόντος.

    Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται με βεβαίωση – δηλωτική πράξη περί της ορθότητάς τους από ορκωτό λογιστή για τα επενδυτικά σχέδια ύψους άνω του ποσού των 3.000.000 €. Η απόφαση της διοίκησης εκδίδεται εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.

    Το υπόλοιπο ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) ή μέχρι το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης ή, σε περίπτωση μη εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, ποσό που ανέρχεται μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%) ή το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της εγκεκριμένης επιχορήγησης, μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ύστερα από αίτημά του και μετά την πιστοποίηση της υλοποίησης του πενήντα τοις εκατό (50%) ή μέχρι του εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου από αρμόδιο όργανο μέσω επιτόπιου ή διοικητικού ελέγχου. Η πιστοποίηση πραγματοποιείται με την έκδοση σχετικής απόφασης, από τα αρμόδια όργανα της παρ. 3 του άρθρου 17, εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της έκθεσης ελέγχου της επένδυσης ή της ημερομηνίας υποβολής τυχόν συμπληρωματικών στοιχείων.

    Δηλαδή

    a. Η προκαταβολή του 25% να αξιολογείται από ορκωτό λογιστή στην περίπτωση που το επενδυτικό έργο είναι προϋπολογισμού μεγαλύτερου από 3.000.000,0€.
    b. να μπορεί να πιστοποιηθεί οποιαδήποτε ποσοστό από 50% έως 75% και να καταβάλλεται στην συνέχεια το αντίστοιχο ποσό ενίσχυσης (για παράδειγμα 63%)

  • 1)Λόγω της πολυετούς εμπειρίας,του μηχανισμού που διαθέτει ήδη για όλα τα υπόλοιπα έργα που διαχειρίζεται αλλά και του έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού προτείνουμε ο ΕΦΕΠΑΕ να αναλάβει με την αντίστοιχη ΥΑ μέρος του ελεγκτικού έργου των επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου.Ένα γεγονός που θα χαροποιήσει πάρα πολλούς κι ιδιαίτερα τους επενδυτές λόγω της αμεσότητας των αποτελεσμάτων και των γρήγορων διαδικασιών που ακολουθούνται.
    2)αντιλαμβανόμενοι την δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία έχουμε όλοι επέλθει λόγω της πανδημίας κι όχι μόνο, θεωρούμε πως η ιδία συμμετοχή δεν θα έπρεπε στην παρούσα φάση να είναι βαθμολογούμενο κριτήριο

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:22 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Άρθρο 21
    Η παράγραφος 3
    3. Ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω του ποσού των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ, προκειμένου:
    α. για την πιστοποίηση του πενήντα τοις εκατό (50%) ή
    β. του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ή
    γ. της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης διενεργείται υποχρεωτικά από το όργανο ελέγχου της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 120.

    Να τροποποιηθεί ως ακολούθως:

    3. Ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω του ποσού των τριών εκατομμυρίων (3.000.000,0) ευρώ, προκειμένου:
    α. για την πιστοποίηση του πενήντα τοις εκατό (50%) ή
    β. του εξήντα πέντε τοις εκατό (75%) του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ή
    γ. της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης διενεργείται υποχρεωτικά από το όργανο ελέγχου της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 120.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 15:35 | θωμας χαριτακης

    Συμμετοχή ΕΦΕΠΑΕ στις δράσεις κρατικών ενισχύσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου

    Αξιότιμε Υπουργέ,

    Με την παρούσα επιστολή στηρίζουμε και υποστηρίζουμε το αίτημα για συμμετοχή του ΕΦΕΠΑΕ στις δράσεις διαχείρισης των ενισχύσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου αξιοποιώντας την πολυετή τεχνογνωσία και εμπειρία του οργανισμού ως ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης δράσεων κρατικών ενισχύσεων.
    Ευελπιστούμε για την θετική σας ανταπόκριση καθώς στο παρόν αίτημα μας.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 15:38 | Κώστας Π. Παναγιωτόπουλος

    Άρθρο 4
    Παρ. 2 α και β
    Να διαγραφεί η φράση «δεν είναι ίδια ή παρεμφερής». Να επιτρέπεται να είναι και η ίδια.
    Παρ. 3
    Να μην θεωρείται ως έναρξη εργασιών η απόκτηση στοιχείων ενεργητικού και για εξαγορές, ασχέτως αν συνδέονται με την αποκτηθείσα εγκατάσταση.
    Άρθρο 8
    Παρ. δ
    Να είναι επιλέξιμη δαπάνη και η αγορά οικοπέδων – γηπέδων – αγροτεμαχίων.
    Να διαγραφεί «η αξία του οικοπέδου που έχει ανεγερθεί κάποια οικοδομή, επί αγοράς κτιριακών εγκαταστάσεων».
    Άρθρο 12
    Παρ. 1
    Το συνολικό ποσό ενίσχυσης να γίνει 20.000.000€.

    Άρθρο 14
    Η ενίσχυση να είναι σε όλο το επενδυτικό έργο.

    Άρθρο 18
    Να καταργηθεί το α.γ της τεκμηρίωσης της δυνατότητας χρηματοδότησης. Να μπορεί να χρηματοδοτείται και εξοπλισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα από προμηθευτές.
    Β.γ, ii, Να μην επηρεάζουν τα διαθέσιμα κεφάλαια τον δείκτη βαθμολόγησης.
    iii.Να μην επηρεάζει η κάλυψη συμμετοχής με κεφάλαια εξωτερικού τον δείκτη βαθμολόγησης.
    vi. Να μην επηρεάζουν οι δείκτες βαθμολογίας από τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας. Να επηρεάζεται από την διατήρηση και το πλήθος των διατηρούμενων θέσεων εργασίας.
    ix. Να επηρεάζεται από την διατήρηση και το πλήθος των διατηρούμενων θέσεων εργασίας.

    Άρθρο 19
    Παρ. 2
    Να μην γίνεται αδικαιολόγητη περικοπή κόστους επενδυτικού έργου, καθώς ένα έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εάν έχει γίνει περικοπή του κόστους.
    Παρ. 8
    Να μην γίνεται αδικαιολόγητη περικοπή κόστους επενδυτικού έργου, καθώς ένα έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εάν έχει γίνει περικοπή του κόστους.

    Άρθρο 22
    Παρ. 3
    Α,Β,Γ,Δ,Ε. Να μπορούν να τροποποιηθούν.
    Παρ. 7β
    Να μπορεί να δοθεί παράταση και χωρίς καθόλου έργο, με την προϋπόθεση πως θα ολοκληρωθεί μέσα στον χρόνο παράτασης.

    Άρθρο 23
    Παρ. 4
    Να μπορεί να υπάρξει απόφαση ολοκλήρωσης της επένδυσης, με αύξηση του τελικού ποσού της επένδυσης και με αύξηση του τελικού ενισχυόμενου κόστους και του συνολικού ποσού ενίσχυσης, με παράλληλη τροποποίηση της απόφασης υπαγωγής.

    Άρθρο 24
    Παρ. 2 Α,Β
    Να μπορεί να υπάρχει καταβολή επιχορήγησης, χωρίς εξόφληση των τιμολογίων καθώς αυτά θα εξοφληθούν με την επιχορήγηση.

    Άρθρο 27
    Παρ.2
    Σε περίπτωση υποβολής νέου αιτήματος ελέγχου το παράβολο να είναι από μηδενικό έως το μισό του αρχικού παράβολου.

    Άρθρο 34
    Παρ. 4
    Το ποσό των ενισχύσεων να έχει όριο τα 20.000.000€.

    Άρθρο 66
    Β. Να περιλαμβάνει ελαιοτριβεία και μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, εμφιάλωση, τυποποίηση κλπ.

    Άρθρο 68
    Παρ. 5
    Η ενίσχυση να μην υπερβαίνει τα 20.000.000€.

    Άρθρο 101
    Παρ. 2 Α
    Να χορηγείται το 100% του κινήτρου της επιχορήγησης.
    Παρ. 5
    Το ποσό των ενισχύσεων να μην ξεπερνά το όριο των 20.000.000€.

    Άρθρο 102
    Οι φορείς των άνω σχεδίων να μπορούν να κάνουν χρήση και άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων του ίδιου νόμου.

    Παράρτημα Β
    1.1 Να γίνει « Οι δαπάνες αυτές αφορούν σε μελέτες και αμοιβές συμβούλων για επενδυτικά σχέδια υφισταμένων και νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».
    Παρ. 9.2.α
    Αντί για 45% να γίνει 75%
    Παρ. 9.2.β
    Αντί για 30% να γίνει 50%
    Κωνσταντίνος Π. Παναγιωτόπουλος
    Επιχειρηματίας

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 15:50 | ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΤΣΟΥΓΚΑΡΗΣ

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
    Του Χρήστου Δ. Τσούγκαρη
    Οικονομολόγου M.Sc -Μέλους του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων

    Τα μικρά υδροηλεκτρικά έχουν σημαντικά οφέλη για την Τοπική οικονομία-ανάπτυξη , για την περιφερειακή ανάπτυξη και κάτ’ επέκταση της Εθνικής Οικονομίας.
    Συμβάλλουν σημαντικά στην ενεργειακή οικονομία- από τοπικούς πόρους και με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία.
    Είναι δύσκολα έργα στο σχεδιασμό με πολλές αργοπορίες στην αδειοδότηση καθώς έχουν πολύπλοκες και σύνθετες τεχνικές μελέτες πολλών επιστημών (πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, υδρολόγοι, γεωλόγοι, τοπογράφοι, οικονομολόγοι κλπ).
    Υπολείπονται σήμερα στην ανάπτυξή τους ως προς τη δυνατότητες τους στη χώρα μας καθώς ένα μόνο μέρος του υδατικού δυναμικού αξιοποιείται σαν μικρά υδροηλεκτρικά .
    Με τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα ασχολούνται οι πολύ μικρές , και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις απασχολώντας ντόπιο εργατοτεχνικό και επιστημονικό δυναμικό συμβάλλοντας στην τοπική απασχόληση.
    Έχουν μεγάλο χρηματοοικονομικό κόστος και είναι άκρως απαραίτητα τα κίνητρα της επιδότησης , της φορολογικής απαλλαγής , του λήζινγκ κλπ κινήτρων που προβλέπονται από τον Αναπτυξιακό Νόμο , για να συνεχίζουν να είναι ελκυστικές επενδύσεις λόγω των μεγάλων αλλαγών στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
    Θα ανοίξουν την προοπτική για νέα πεδία έρευνας και εφαρμογών στην ενέργεια π.χ Υδρογόνο, αποθήκευση κλπ
    Θα δώσουν ώθηση σε σημαντικό όγκο επενδύσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
    Οι προτάσεις για την προώθηση της ανάπτυξης των μικρών υδροηλεκτρικών με βάση τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, είναι οι εξής :

    Α. Στα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια στο : σημείο – στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
    ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ, Άρθρο 5,Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια-σελίδα 11, που παραπέμπει στην επιλογή των ΑΠΕ στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α’
    ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Σελίδα-79

    Στην παράγραφο . 4 – προτείνεται να προστεθούν :

    • Έργα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, με συσσωρευτές ή μέσω Αντλησιοταμίευσης
    Επιλέξιμοι είναι οι σταθμοί Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας με Μηχανικές (π.χ. Ανλτησιοταμίευση) ή Ηλεκτροχημικές μεθόδους (π.χ Συσσωρευτές ιόντων λιθίου) με εγκατεστημένη ισχύ μέχρι 15 MWe.
    • Εργα ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων (αγωγός , υδροληψίες κλπ) η διαδικασία Repowering ΜΥΗΕ .
    Επιλέξιμοι είναι οι Μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ έως και 15 MWe οι οποίοι εντάσσονται σε καθεστώς ριζικής ανανέωσης του παραγωγικού τους εξοπλισμού όπου αντικαθίσταται ο βασικός ηλεκτρομηχανολογικός τους εξοπλισμός και κατ’ ελάχιστο ο υδροστρόβιλος, η ηλεκτρογεννήτρια και ο λοιπός ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός ελέγχου λειτουργίας του σταθμού, και οι εγκαταστάσεις των έργων(αγωγός , υδροληψίες κλπ) όπως αυτή επιβεβαιώνεται από την αρμόδια Αρχή χορήγησης των Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας του σταθμού.

    Β. Επιλέξιμες δαπάνες :
    Στο Άρθρο 6.
    Επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων- σελίδα 11-12, και Στο Άρθρο 7, σελίδα 13
    – ανάλογα, προτείνεται να προστεθούν :

    1. Χρηματοδότηση του δικτύου σύνδεσης χαμηλής και μέσης τάσης για τα έργα παραγωγής ΑΠΕ που εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο.
    2. Χρηματοδότηση των μελετών (ηλεκτρομηχανολογικών, πολιτικού μηχανικού ,μελετών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών , γεωλογικών κλπ για τα έργα παραγωγής ΑΠΕ που εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο.
    3. Χρηματοδότηση των υποσταθμών σύνδεσης (σχεδιασμός , αδειοδότηση, κατασκευή ) , με τη δυνατότητα να μπορεί να σχεδιάζεται και να υλοποιείται από τον ίδιο τον φορέα αλλά και από κοινού από έναν αριθμό παραγωγών για τα έργα παραγωγής ΑΠΕ που εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η κατασκευή μπορεί να προβλέπεται να σχεδιάζεται και από ένα ξεχωριστό νομικό σχήμα γιαυτό το σκοπό-έργο

    Γ. Κατάρτιση εργαζομένων στις ΑΠΕ
    Επίσης επειδή είναι σημαντικός ο ρόλος των εργαζομένων στις ΑΠΕ στις κρίσιμες συνθήκες της νέας ενεργειακής αγοράς είναι θεμελιώδους σημασίας η κατάρτιση τους στις τεχνολογίες και στις δεξιότητες που απαιτούνται στην κατασκευή, την λειτουργία και την συντήρηση των έργων ΑΠΕ προτείνω την συμπερίληψη στην ενότητα ….. παράγραφος …. την κατάρτιση των εργαζομένων στις ΑΠΕ.
    Προτείνεται να προστεθούν και μπορούν οι δαπάνες ,στο καθεστώς 13 ,Επιχειρηματικότητα 360ο και σε συνδυασμό με τα καθεστώτα 2 , 4 και 5.

  • Γενικά Σχόλια
    • Πολλές και σημαντικότατες ρυθμίσεις που ορίζουν την επιλεξιμότητα επενδυτικών σχεδίων, την επιλεξιμότητα δαπανών αλλά και φορέων, τις διαδικασίες, κ.λπ. έχουν εκχωρηθεί σε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Θα έπρεπε οι ΚΥΑ αυτές να έχουν ήδη ενσωματωθεί στο σώμα του νομού ως παραρτήματα η να υπάρξει διαβούλευση και επ’ αυτών, γιατί δεν θα είναι απλά διευκρινιστικές, αντίθετα, θα είναι απόλυτα καθοριστικές για τη λειτουργία και υλοποίηση του νόμου.
    • Το ίδιο ισχύει και για τον Οδηγό Αξιολόγησης των Επενδυτικών Σχεδίων, που καθορίζει και τις διαδικασίες και τα όρια ανά δαπάνη, αλλά και τη βαθμολόγηση του κάθε επενδυτικού σχεδίου.
    • Στη διαμόρφωση των Ενισχύσεων ανά κατηγορία μεγέθους επιχείρησης θα πρέπει η ενίσχυση της επιδότησης να αφορά ξεχωριστά και στις Μεσαίες επιχειρήσεις και να μην ομαδοποιούνται συνολικά οι Μεσαίες Επιχειρήσεις με τις Μεγάλες Επιχειρήσεις.

    Σχόλια επί των Άρθρων του Σχεδίου Νόμου

    Άρθρο 4, περ. 1, Αρχική επένδυση.
    Προτείνουμε να προστεθούν τα παρακάτω:
    o Η βελτίωση της Ποιότητας παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.
    o Ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενου εξοπλισμού, χωρίς αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας.

    Άρθρο 4, περ. 4, Ενιαίο επενδυτικό σχέδιο
    o Η έναρξη της υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου από μια επιχείρηση Ομίλου, (επιχειρήσεις Συνεργαζόμενες ή Συνδεδεμένες) δεν θα πρέπει να εξαρτάται από πιθανό σχέδιο άλλης επιχείρησης, το οποίο ήδη υλοποιείται, ούτε με το χρονικό όριο των 3 ετών.

    Άρθρο 4, περ. 13, Προβληματική επιχείρηση
    o Θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες να υπάρξει εξαίρεση τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19.

    Άρθρο 6, περ. i και ii της περ. β που αφορά στα άυλα στοιχεία ενεργητικού.
    o Το λογισμικό ή/ και οι υπηρεσίες λογισμικού που αγοράζει μια επιχείρηση η οποία έχει υποκαταστήματα, κ.λπ. ΔΕΝ μπορεί να λειτουργεί “αποκλειστικά στην επιχειρηματική εγκατάσταση που λαμβάνει την ενίσχυση”. Προτείνουμε την διαγραφή της λέξης “αποκλειστικά”.
    o Δεν μπορεί να αποκλειστεί η αγορά λογισμικού ή/ και οι υπηρεσίες λογισμικού από επιχείρηση Ομίλου, περίπτωση iii της ιδίας παραγράφου. Προτείνουμε την διαγραφή της φράσης “που δεν έχουν σχέση με τον αγοραστή”.

    Άρθρο 13. Δικαιούχοι και εξαιρούμενοι ενισχύσεων
    o Δεν θα πρέπει να αποκλειστούν από τη δυνατότητα υποβολής πρότασης οι Ατομικές Επιχειρήσεις.
    o Θα πρέπει να υπάρξει στον αποκλεισμό, λόγω προβληματικότητας, εξαίρεση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για την επόμενη τριετία, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19.

    Άρθρο 16.
    Προτείνουμε να προστεθούν τα παρακάτω:
    o Η βελτίωση της Ποιότητας παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.
    o Ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενου εξοπλισμού, χωρίς αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας.

    Άρθρο 24, παρ. 4α
    o Η έναρξη της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης θα πρέπει να γίνεται με την ανακοίνωση της πρόσληψης στον ΟΑΕΔ , στο ΕΡΓΑΝΗ, κ.λπ. με την υπογραφή της σχετικής συμβάσης απασχόλησης.

    Άρθρο 28, παρ. 6
    o Να διαφοροποιηθούν τα στοιχεία που πρέπει να υποβάλλονται στις Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις σε σημαντικά που θα επισύρουν κυρώσεις και στα λιγότερο σημαντικά που δεν θα επισύρουν κυρώσεις, π.χ. αλλαγή του Δ.Σ. ή Επωνυμίας της επιχείρησης.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 15:55 | Ιωάννης Παπαθεοδώρου

    Άρθρο 4, περ. 13, Προβληματική επιχείρηση:
    Θα πρέπει να υπάρξει εξαίρεση για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουλάχιστον για την επόμενη διετία, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19.

    Άρθρο 24, παρ. 4α
    Η έναρξη της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι να γίνεται με την ανακοίνωση της πρόσληψης στον ΟΑΕΔ , στο ΕΡΓΑΝΗ, κ.λπ. ενώ η πιστοποίηση του γίνεται με τους σχετικούς ελέγχους του 50% και του 100% της επένδυσης.

  • Δικαιούχοι και εξαιρούμενοι ενισχύσεων

    Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 13 του σχεδίου νόμου διαβούλευσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και σε αντιπαραβολή με το αντίστοιχο άρθρο «Δικαιούχοι υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων» του Ν.4399/16, οι ατομικές επιχειρήσεις δεν είναι πλέον επιλέξιμες στον νέο νόμο.

    Έκθεση πιστοποίησης για επενδυτικά σχέδια άνω του 1 εκατ. Ευρώ

    Στο άρθρο 17, παρ. 5, αναφέρεται πως «Οι αιτήσεις υπαγωγής της περ. β της παρ. 3 (σ.σ. άνω του 1 εκατ. Ευρώ), οι οποίες υποβάλλονται στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνοδεύονται υποχρεωτικά από έκθεση πιστοποίησης, το πρότυπο της οποίας αποτελεί παράρτημα της οικείας προκήρυξης καθεστώτος. Η έκθεση πιστοποίησης υπογράφεται από μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών του άρθρου 117».
    Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται από αρκετοί σύμβουλοι επιχειρήσεων και αντίστοιχες μικρές επιχειρήσεις συμβούλων και προτείνεται η ανάκλησή του, στα πλαίσια θεμιτού ανταγωνισμού.

  • Σημείωμα – Αποκλεισμός λιανικού εμπορίου από το πεδίο εφαρμογής του Ν/Σ Ν ««Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη»

    1. Σύμφωνα με το ά. 1 του Νομοσχεδίου με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (εφεξής «Ν/Σ»), «Σκοπός του παρόντος είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με τη χορήγηση κινήτρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους, προκειμένου να επιτευχθούν ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, η ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), καθώς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.»
    2. Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ. 3 της Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης επί του Ν/Σ, οι ρυθμίσεις του περιέχουν κίνητρα προσέλκυσης και απευθύνεται σε υποψήφιους ημεδαπούς και αλλοδαπούς επενδυτές, προκειμένου να επενδύσουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα. Με την υλοποίηση των επενδύσεων αναμένεται να προκύψουν οφέλη για την ελληνική οικονομία, με την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ευημερίας, αφού με τον αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα ενδυναμώνεται η εθνική οικονομία.

    3. Στο ά. 5 του Ν/Σ προβλέπονται ειδικότερα τα υπαγόμενα στο πεδίο εφαρμογής του επενδυτικά σχέδια, και ορίζεται μεταξύ άλλων ότι «1. Στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των τομέων της οικονομίας, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στο Παράρτημα Α΄ «Υπαγόμενα και εξαιρούμενα επενδυτικά σχέδια».

    4. Πραγματικά, στο Παράρτημα Α του Ν/Σ προβλέπεται μια σειρά εξαιρέσεων από το πεδίο εφαρμογής του, πολλές εκ των οποίων αποτελούν ρύθμιση άμεσης εφαρμογής του Ενωσιακού Δικαίου, όπως οι προβλεπόμενες στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014, και αφορούν κλάδους της οικονομίας που τελούν σε ειδικό καθεστώς όπως πχ ο κλάδος του χάλυβα, του άνθρακα κοκ.

    5. Παρόλα αυτά, στην υποπαράγραφο Β. της παρ. 2 του Παραρτήματος Α, προβλέπεται και μια σειρά εξαιρέσεων από το ευεργετικό καθεστώς του Ν/Σ, χωρίς να υπάρχει έρεισμα ούτε στο Ενωσιακό Δίκαιο, αλλά ούτε και οιαδήποτε αιτιολογία ή συσχετισμός, που να δύνανται να δικαιολογήσουν την εν λόγω εξαίρεση και τη συναφή αποστέρηση των αντίστοιχων ωφελειών από τους συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

    6. Μια τέτοια αναιτιολόγητη και κατά τα φαινόμενα μάλλον αυθαίρετη εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής του Ν/Σ συνιστά και ο κλάδος του Λιανικού Εμπορίου, καθώς ρητώς περιλαμβάνεται στους εξαιρούμενους τομείς (Κωδικός Άσκησης Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.)
    7. Είναι ωστόσο σαφές ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του λιανικού εμπορίου δαπανούν σημαντικά ποσά για την κατασκευή, επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών τους εγκαταστάσεων στα πλαίσια ανάπτυξης των επιχειρηματικών τους σκοπών, παρέχουν και δύνανται να παράσχουν περαιτέρω θέσεις εργασίας σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση καθώς και σε εργαζομένους με αναπηρία, δαπανούν ποσά για την επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων και φυσικά χρησιμοποιούν υπηρεσίες logistics, όπως κάθε άλλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε κλάδους που εντάσσονται στο καθεστώς ενισχύσεων του Ν/Σ.

    8. Συνεπώς, το να εξαιρείται ο κλάδος του λιανικού εμπορίου από το πεδίο εφαρμογής του Ν/Σ και να αποστερείται των σχετικών ωφελειών, χωρίς κανέναν νομιμοποιητικό λόγο και παρά το γεγονός ότι οι σχετικές ανάγκες του κλάδου αλλά και τα επιδιωκώμενα από το Ν/Σ οφέλη – όπως περιγράφονται στον υπό ά.1 σκοπό του – είναι τα ίδια με τους καλυπτόμενους από αυτό κλάδους της οικονομίας, συνιστά άνιση μεταχείριση ίδιων περιπτώσεων καθώς και δυσμενή διάκριση εις βάρος του κλάδου του λιανικού εμπορίου, χωρίς νόμιμη αιτία.

    9. Επιπροσθέτως, είναι πρόδηλο ότι η εξαίρεση του λιανικού εμπορίου από το πεδίο εφαρμογής του Ν/Σ και η ταυτόχρονη συμπερίληψη σχετικών και απαραίτητων για αυτό κλάδων όπως πχ αυτού της αποθήκευσης ή των υπηρεσιών Logistics, δίνουν ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μεγάλες επιχειρήσεις ή/και στους αντίστοιχους ομίλους, καθώς δύνανται να κάνουν απόσχιση των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε αυτοτελείς νομικές οντότητες (spin-offs) προκειμένου να λάβουν τα αντίστοιχα οφέλη. Συνεπώς, μια μεσαία εταιρεία του λιανικού εμπορίου η οποία πχ εξυπηρετείται εσωτερικά για την αναγκαία αποθήκευση των προϊόντων της ή για υπηρεσίες logistics, θα βρίσκεται σε μειονεκτική ανταγωνιστικά θέση έναντι ενός δυνατότερου ανταγωνιστή της που ανήκει σε μεγάλο όμιλο, ο οποίος είτε έχει ήδη είτε έχει τη δυνατότητα να ιδρύσει ξεχωριστές και συνδεδεμένες με αυτόν εταιρείες για τη λήψη και παροχή των σχετικών υπηρεσιών λαμβάνοντας ταυτόχρονα και τη σχετική ενίσχυση.

    10. Για τους προαναφερθέντες λόγους, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη νομοθετική επιλογή αποκλεισμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του λιανικού εμπορίου από το καθεστώς ενισχύσεων του Ν/Σ, όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του Παραρτήματος Α, αποτελεί παραβίαση της καθιερωμένης με το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος αρχής της ισότητας, η οποία επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό τις αυτές ή παρόμοιες συνθήκες, είτε με τη μορφή της εισαγωγής ενός χαριστικού μέτρου ή προνομίου, είτε με τη μορφή της επιβολής αδικαιολόγητης επιβάρυνσης, και ως εκ τούτου θα πρέπει να επανεξεταστεί η επιλογή αποκλεισμού του συγκεκριμένου κλάδου από το πεδίο εφαρμογής του Ν/Σ.

  • Κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών – Κτηριακές δαπάνες

    Λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών σε βασικές δομικές και μεταλλικές πρώτες ύλες, αλλά και των επιπέδων τιμών ενέργειας, που σαν συνέπεια έχουν την αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών, προτείνεται η αύξηση της ποσόστωσης των κτηριακών δαπανών επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του κάθε επενδυτικού σχεδίου και ειδικότερα, προτείνεται το όριο του 45% για την μεταποίηση να διαμορφωθεί σε 55% – 60%, το όριο των κτηριακών από 60% για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις, αλλά και για τις υπηρεσίες αποθήκευσης (ΚΑΔ 52.10) να διαμορφωθεί σε 70%, όπως ισχύει και για τις δραστηριότητες εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics).
    Επίσης, για τους παραπάνω λόγους τα πρότυπα κόστη που παρουσιάστηκαν στο Παράρτημα του Οδηγού Αξιολόγησης για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων στα προηγούμενα καθεστώτα ενισχύσεων του 4399/16, θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, αλλά και των δομικών – μεταλλικών πρώτων υλών.

  • Προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

    Άρθρο 6: Επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων
    Αναπροσαρμογή των ποσοστών κτιριακών δαπανών

    Στο κείμενο διαβούλευσης αναφέρεται:
    «αα Την κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτηριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτηρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 45% του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα. Ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται στο 60% για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 4 του Παραρτήματος Α και στο 70% για τις αντίστοιχες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων της υποπερίπτωσης βδ’΄ της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 4 του ως άνω παραρτήματος. Ο ως άνω συντελεστής διαμορφώνεται στο 80% για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε κτήρια, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.»
    Πρόταση
    Να γίνει αύξηση του ποσοστού από 45% σε ποσοστό 55% του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα.
    Επίσης το ποσοστό ενίσχυσης των κτιριακών εγκαταστάσεων στον τομέα του τουρισμού να ανέλθει από το 60% στο 70% σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των ποσοστών και αναλογιών των επιμέρους κατηγοριών στο τομέα των τουριστικών επενδύσεων τα οποία αναφέρονται στον σχετικό οδηγό αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων. Με τα σημερινά αναγραφόμενα όρια του μηχανολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού είναι αδύνατον να επιτευχθεί η αναλογία 60% κτιριακά και 40% μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός για τις τουριστικές επενδύσεις.

    Ενίσχυση μεσαίων επιχειρήσεων

    Στα νέα καθεστώτα δεν προβλέπεται η ενίσχυση με το κίνητρο της επιχορήγησης για τις μεσαίες επιχειρήσεις.
    Πρόταση
    Να προβλεφθεί η ενίσχυση με επιχορήγηση για μεσαίες επιχειρήσεις σε ειδικές περιπτώσεις τουλάχιστον στους τομείς προτεραιότητας (π.χ. Τουρισμός, Αγροδιατροφή, ΤΠΕ, Βιομηχανική παραγωγή κ.λπ.).

    Άρθρο 19: Διαδικασίες Αξιολόγησης

    Στο άρθρο 19, «Διαδικασίες αξιολόγησης» προβλέπεται, σε περίπτωση μη τήρησης των προβλεπόμενων προθεσμιών για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων από την Επιτροπή Αξιολόγησης (45 και 30 ημέρες), την ανάθεση του ελέγχου των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης σε ορκωτό ελεγκτή. Η ανάθεση της αξιολόγησης σε ορκωτούς ελεγκτές, ενδέχεται να δημιουργήσει δυσλειτουργίες στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων καθώς αυτή πλέον δεν θα γίνεται από εξειδικευμένα μέλη του Μητρώου Αξιολογητών ή της επιτροπής Αξιολόγησης. Επιπλέον δημιουργείται το παράδοξο οι ελεγκτικές εταιρείες τόσο να αξιολογούν όσο και να ελέγχουν τα επενδυτικά σχέδια χωρίς εποπτεία ή τελική γνωμάτευση της Επιτροπής Αξιολόγησης.
    Πρόταση
    Προτείνεται, σε περίπτωση που ανατεθεί η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων σε ορκωτό ελεγκτή, η τελική πρόταση και κρίση να διαμορφώνεται από Επιτροπή στην οποία θα προεδρεύει μέλος της Υπηρεσίας.

    Έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών

    Με την έναρξη του νέου έτους 2022 ξεκινά ουσιαστικά η νέα περίοδος εφαρμογής του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
    Πρόταση
    Να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, επιλέξιμων δαπανών από την 01/01/2022, δεδομένου ότι από τις αρχές του νέου έτους θα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις έναρξης λειτουργίας του αναπτυξιακού νόμου, ήτοι θα υπάρχει εγκεκριμένο το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του (νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός, νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης), συνεπώς οι όποιες δαπάνες θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα την κρατική ενίσχυση και την ένταξη της επένδυσης στα καθεστώτα το αναπτυξιακού νόμου.
    Η δυνατότητα ένταξης επιλέξιμων δαπανών από την 01/01/2022, θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων στρατηγικής σημασίας που θα συνδράμουν στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και στην άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Άρθρο 9 Είδη ενισχύσεων

    Έναρξη φορολογικών απαλλαγών στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου
    Σήμερα η θεμελίωση του δικαιώματος των φορολογικών απαλλαγών γίνεται για το φορολογικό έτος κατά το οποίο πιστοποιείται από την αρμόδια υπηρεσία ( Υπουργείο ή Περιφέρειες ) το αίτημα ελέγχου του επενδυτή / επιχείρησης ενώ ταυτόχρονα απαιτείται, μέσα στο έτος, η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ ( για την πιστοποίηση του 100% του σχεδίου ) ή της απόφασης του Προϊσταμένου για την πιστοποίηση του 50% του σχεδίου.
    Πρόταση
    Με αφορμή τη διαβούλευση του νέου αναπτυξιακού νόμου προτείνουμε να υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του κινήτρου των φορολογικών απαλλαγών για το οικονομικό έτος κατά το οποίο υποβάλλεται το σχετικό αίτημα από την επιχείρηση εφόσον αυτό ( το αίτημα ) πιστοποιείται από την αρμόδια υπηρεσία πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για το εν λόγω φορολογικό έτος.
    Προτείνεται ( ενδεικτικά ) η θεμελίωση του δικαιώματος των φορολογικών απαλλαγών να ενσωματωθεί ως ακολούθως:
    «Φορολογική απαλλαγή
    α. Το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την αίτηση προς την αρμόδια υπηρεσία και με την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% ή του 65% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου από το αρμόδιο όργανο ελέγχου πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος χρήσης της ωφέλειας αποτελεί το έτος κατά το οποίο έχει υποβληθεί η αίτηση προς την αρμόδια υπηρεσία και η πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% ή του 65% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου από το αρμόδιο όργανο ελέγχου έχει γίνει πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τις δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου τους αιτήματος. Ο φορέας μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της δικαιούμενης ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής εντός δεκαπέντε (15) φορολογικών ετών από το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος χρήσης της ωφέλειας με τους ακόλουθους περιορισμούς που ισχύουν σωρευτικά»

    ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (άρθρα 129-130)

    Το δικαίωμα αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης από συμβατική σε χρηματοδοτική μίσθωση να επιτραπεί και για τον Ν.4399/2016 στο πλαίσιο των μεταβατικών διατάξεων του νέου αναπτυξιακού νόμου
    Πρόταση
    Για τα αιτήματα τροποποίησης ή έγκρισης μεταβολής στοιχείων των επενδυτικών σχεδίων του Ν4399/2016 να επιτρέπεται η αλλαγή τρόπου χρηματοδότησης της επένδυσης, καθώς και αλλαγή του τρόπου απόκτησης των ενισχυόμενων δαπανών (συμβατική – χρηματοδοτική μίσθωση) σε περίπτωση που, για τις ενισχυόμενες δαπάνες, έχει εγκριθεί η ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής και χωρίς να επέλθει μεταβολή στη μορφή της ενίσχυσης,

    Αρθρο 22 Τροποποιήσεις επενδυτικών σχεδίων

    Να επιτρέπεται το δικαίωμα αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης από επιχορήγηση σε επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και αντίστροφα.
    Πρόταση
    Για τα αιτήματα τροποποίησης ή έγκρισης μεταβολής στοιχείων των επενδυτικών σχεδίων να επιτρέπεται η αλλαγή τρόπου χρηματοδότησης της επένδυσης από επιχορήγηση σε επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και αντίστροφα καθώς και οι δύο μορφές ενίσχυσης επί της ουσίας αποτελούν κεφαλαιακή ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου.
    Η μεταβολή να επιτραπεί και για τα σχέδια του Ν.4399/2016.

    Άρθρο 23 (Ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων και έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης )

    Στο κείμενο διαβούλευσης αναφέρεται η προθεσμία των 60 ημέρων για την υποβολή στο ΠΣ-Αν αιτημάτων μετά την λήξη των προθεσμιών είτε για το 50% ή 65% είτε για το 100% του επενδυτικού έργου.
    Ενδεικτικά αναφέρεται στο κείμενο διαβούλευσης:
    1. Ο επενδυτής υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά μέσω ΠΣ-Αν … για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης …. το αργότερο μέσα σε εξήντα (60) μέρες από τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης …..»
    Πρόταση
    Η αναφορά σε εξήντα (60) μέρες να αλλάξει σε 6 μήνες σύμφωνα με οριζόμενα στο Ν3299/04 και Ν3908/11 και συγκεκριμένα:
    Η πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της επένδυσης και έναρξης της παραγωγικής της λειτουργίας γίνεται μετά από αίτηση του επενδυτή, η οποία κατατίθεται μαζί με τα απαιτούμενα παραστατικά στην αρμόδια υπηρεσία το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης, όπως αυτή ισχύει.
    Η εν λόγω διάταξη να εφαρμοστεί και στα επενδυτικά σχέδια του Ν.4399/2016.

    Απλούστευση των δικαιολογητικών

    Το πλήθος των δικαιολογητικών τα οποία καλείται να προσκομίσει ο επενδυτής κατά τη υποβολή της αίτησης υπαγωγής είναι πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να δαπανάται παραγωγικός χρόνος σε μη ουσιώδη στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου.
    Προτείνεται να απλουστευτεί ο κατάλογος δικαιολογητικών κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, καθώς γίνεται ούτως ή αλλιώς πλήρης έλεγχος της νομιμότητας του επενδυτικού σχεδίου κατά την υλοποίηση και αξιολόγηση των αιτημάτων ελέγχου στη συνέχεια.

    Τήρηση Χρονοδιαγράμματος διαδικασιών αξιολόγησης και διαχείρισης σχεδίων

    Το σοβαρότερο πρόβλημα κατά την διαδικασία αξιολόγησης είτε των αιτήσεων υπαγωγής είτε της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αποτελεί η μη τήρηση των ορισθέντων χρονοδιαγραμμάτων και των προθεσμιών τις οποίες ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και οι συνοδευτικές εγκύκλιοι.
    Προτείνεται να θεσμοθετηθεί επακριβώς το χρονοδιάγραμμα όλων των ενεργειών στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και των εκάστοτε προκηρύξεών του και να παρέχεται η δυνατότητα στο προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας να παρεμβαίνει με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών.

    Παράταση προθεσμιών ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων

    Παράταση προθεσμιών ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων υπαχθέντων στους νόμους 3299/2004 (Α΄ 261) και 3908/2011 (Α΄ 8).
    Ν.3908/2011. Για τα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Ν.3908/2011 να δοθεί παράταση των αιτημάτων ολοκλήρωσης για το 50% έως 31/12/2022
    Ν.3299/2004. Για τα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Ν.3299/2004 να αποδεσμευτεί το θέμα της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου όσον αφορά στην υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου από τις διαδικασίες για την πιστοποίηση της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του.
    Συγκεκριμένα να οριστεί ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου η 30/6/2022 και ως καταληκτική ημερομηνία για την πιστοποίηση της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας, της έκδοσης των νομιμοποιητικών εγγράφων και της υποβολής αιτήματος ολοκλήρωσης ένα έτος μετά δηλαδή στις 30/6/2023 όπως ίσχυε σε παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 15:09 | Περιφέρεια Κρήτης/Γενική Δ/νση Αναπτ/κού Προγρ/σμού/ΔΑΠΟΕ/Τμήμα Κινήτρων Περ. Ανάπτ.

    προσθήκη σχολίου:

    Για τις νομίμως αποδεδειγμένα (βάσει ΦΕΚ) πληγείσες περιοχές από θεομηνίες (σεισμοί, πλημμύρες κλπ), να χορηγηθούν τα ανώτατα όρια του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους της ενισχυόμενης επιχείρησης.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 14:49 | Νώντας Σταυρακάκης

    1) Στο άρθρο 6 παρ.1(α) τίθεται ο όρος ότι οι δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 45% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται στο 60% για τα επενδυτικά σχέδια του τουρισμού και στο 70% για επενδυτικά σχέδια logistics.
    Επειδή ο όρος αυτός σε ορισμένες κατηγορίες επενδύσεων (αθλητικές υποδομές, ίδρυση – επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων, υποδομές ειδικών μορφών τουρισμού, κέντρα αποκατάστασης – αποθεραπείας, γηροκομεία, πρωτογενής τομέας), δεν επιτυγχάνεται, με αποτέλεσμα να προκύπτει μη επιχορηγούμενο κόστος και άρα απώλεια επιχορήγησης, προτείνουμε είτε να καταργηθεί ο όρος αυτός είτε να εξειδικευθεί περισσότερο.
    2) Στο άρθρο 17 παρ.5 προτείνουμε όπως η Έκθεση Πιστοποίησης υπογράφεται από μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ανεξάρτητα από το αν είναι εγγεγραμμένο μέλος στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων αξιολογητών του άρθρου 117.
    3) Στο άρθρο 27 παρ.2 να διευκρινιστεί το ύψος του παραβόλου για τον έλεγχο. Θα αντιστοιχεί στο μισό του αρχικού παραβόλου με τα ανώτατα και κατώτατα όρια που αναφέρονται?
    4) Στο κεφάλαιο Θ στα καθεστώτα για τα οποία η ένταση ενίσχυσης για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται στο 80% του ποσοστού του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, να ισχύσει το 100% του ποσοστού του Χάρτη για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε χαρακτηρισμένες με ΦΕΚ σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας. Δηλαδή να ενταχθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές στις ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 14:31 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

    – ΑΡΘΡΟ 5: Θα πρέπει στα επενδυτικά σχέδια να υπάρχει πρόβλεψη για επιδότηση εξοπλισμού πυρόσβεσης, πυροπροστασίας αλλά και εξοπλισμού για θεομηνίες και φυσικές καταστροφές. Επίσης θα πρέπει να επιδοτείται και η κατάρτιση προσωπικού και επιχειρήσεων σε θέματα τέτοιων έκτακτων αναγκών.
    -ΑΡΘΡΟ 5: Θα πρέπει το ποσοστό των δαπανών των κτιριακών να αυξηθεί από 45% σε 50% επί των συνολικών δαπανών εξαιτίας των συνεχόμενων ανατιμήσεων των τιμών των οικοδομικών υλικών και στο τουριστικό κλάδο από 60% σε 65%
    -ΑΡΘΡΟ 9:Να υπάρξει σχετική δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων και παροχής σχετικών εγγυήσεων για λήψη προκαταβολής όχι μόνο για τις νέες επιχειρήσεις όσο και για το σύνολο των ΜΜΕ.
    -ΑΡΘΡΟ 58-64:Να υπάρχει δυνατότητα υποβολής προτάσεων και στις Περιφέρειες.
    -ΑΡΘΡΟ 74:Θα ήταν χρήσιμο να προστεθούν και δαπάνες μελετών βιωσιμότητας, σκοπιμότητας καθώς και τεχνικών μελετών.
    -ΑΡΘΡΟ 126:Το ΠΣΚΕ σήμερα έχει πολλά τεχνικά προβλήματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι δε μπορεί να λειτουργεί μόνο με Internet explorer.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 13:01 | ΠΑΝΟΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

    Αξιότιμες Κυρίες/Κύριοι,

    με την παρούσα και στα πλαίσια των επικείμενων αλλαγών στην λειτουργία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, θα θέλαμε να διατυπώσουμε ορισμένες προτάσεις, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση και υλοποίηση των δυνητικών επενδύσεων. Ειδικότερα:

    • Κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών – Κτηριακές δαπάνες
    Λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών σε βασικές δομικές και μεταλλικές πρώτες ύλες, αλλά και των επιπέδων τιμών ενέργειας, που σαν συνέπεια έχουν την αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών, προτείνεται η αύξηση της ποσόστωσης των κτηριακών δαπανών επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του κάθε επενδυτικού σχεδίου και ειδικότερα, προτείνεται το όριο του 45% για την μεταποίηση να διαμορφωθεί σε 55% – 60%, το όριο των κτηριακών από 60% για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις, αλλά και για τις υπηρεσίες αποθήκευσης (ΚΑΔ 52.10) να διαμορφωθεί σε 70%, όπως ισχύει και για τις δραστηριότητες εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics).
    Επίσης, για τους παραπάνω λόγους τα πρότυπα κόστη που παρουσιάστηκαν στο Παράρτημα του Οδηγού Αξιολόγησης για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων στα προηγούμενα καθεστώτα ενισχύσεων του 4399/16, θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, αλλά και των δομικών – μεταλλικών πρώτων υλών.

    • Προσαρμογή ορίων ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων
    Επί της παραγράφου 2, του άρθρου 130 του σχεδίου διαβούλευσης του νέου νόμου, θεωρείται άδικο και μεροληπτικό για υποβληθείσες προτάσεις στον Ν. 4399/16 και για τις οποίες δεν πρόκειται να εκδοθούν αποφάσεις υπαγωγής εντός του 2021, να προσαρμοστούν τα όρια ενίσχυσης σύμφωνα με τον ΧΠΕ 2022 – 2027 και να χάσουν μέρος ή το σύνολο της ενίσχυσής τους (κυρίως όσοι έχουν υποβάλλει σε περιοχές της Αττικής).
    Προτείνεται, εφ’ όσον ισχύσει, η ανυπερθέτως ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων υπαγωγής των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων εντός του 2021, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να μην απωλέσουν την ενίσχυση που δικαιούνται από τον Ν. 4399/16.

    • Έκθεση πιστοποίησης για επενδυτικά σχέδια άνω του 1 εκατ. Ευρώ
    Στο άρθρο 17, παρ. 5, αναφέρεται πως «Οι αιτήσεις υπαγωγής της περ. β της παρ. 3 (σ.σ. άνω του 1 εκατ. Ευρώ), οι οποίες υποβάλλονται στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνοδεύονται υποχρεωτικά από έκθεση πιστοποίησης, το πρότυπο της οποίας αποτελεί παράρτημα της οικείας προκήρυξης καθεστώτος. Η έκθεση πιστοποίησης υπογράφεται από μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών του άρθρου 117».
    Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται από αρκετοί σύμβουλοι επιχειρήσεων και αντίστοιχες μικρές επιχειρήσεις συμβούλων και προτείνεται η ανάκλησή του, στα πλαίσια θεμιτού ανταγωνισμού.

    • Κατηγορία δαπανών που αφορά σε γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ)
    Να δοθεί σαφής διευκρίνιση στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την επιλέξιμη κατηγορία που ανήκουν οι γεωργικοί ελκυστήρες (τρακτέρ), καθώς, ενώ αποτελούν μηχάνημα έργου, δηλαδή παραγωγικό εξοπλισμό για μια αγροτική επιχείρηση, αρκετές επιτροπές αξιολόγησης το θεωρούν εσφαλμένα, μεταφορικό μέσο.

    • Ιατρικός τουρισμός και τουρισμός υγείας
    Να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο των ως άνω δραστηριοτήτων, καθώς στον προηγούμενο Ν. 4399/16, οι συγκεκριμένοι κλάδοι μπορούσαν να καταστούν επιλέξιμοι, με την ύπαρξη όμως της αντίστοιχης ΚΥΑ, η οποία ουδέποτε είχε εκδοθεί.

    • Μη κύρια τουριστικά καταλύματα
    Στις επιλέξιμες δραστηριότητες και ειδικότερα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, να συμπεριληφθούν και τα δευτερεύοντα ξενοδοχειακά καταλύματα (επιπλωμένα διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια), καθώς η ένταξή τους σε δράσεις άλλων προγραμμάτων με χαμηλό προϋπολογισμού έργου, δεν επιτρέπει την ενίσχυση μη κύριων, αλλά πολυτελών καταλυμάτων ή κατοικιών, που ζητούνται συνεχώς από ξένους επισκέπτες.

    • Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων
    Ένταξη στις ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων επιχειρήσεων που προέρχονται από συγχωνεύσεις πολύ μικρών και μικρών ανεξάρτητων επιχειρήσεων, όπως στον Ν.4399/16, όπως και επιχειρήσεις που μέσα στην υγειονομική κρίση, πέτυχαν αύξηση σε κρίσιμα μεγέθη (κύκλος εργασιών, προσωπικό).
    Επίσης, στις ειδικές κατηγορίες δεν γίνεται αναφορά για τα Βιοτεχνικά Πάρκα (ΒΙΟ.ΠΑ.), τα οποία στα τελικά κείμενα του Νόμου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται.
    Στο σχέδιο διαβούλευσης γίνεται αναφορά μόνο για Επιχειρηματικά Πάρκα, Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.)

    • Δικαιούχοι και εξαιρούμενοι ενισχύσεων
    Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 13 του σχεδίου νόμου διαβούλευσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και σε αντιπαραβολή με το αντίστοιχο άρθρο «Δικαιούχοι υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων» του Ν.4399/16, οι ατομικές επιχειρήσεις δεν είναι πλέον επιλέξιμες στον νέο νόμο.

  • στα πλαίσια των επικείμενων αλλαγών στην λειτουργία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, θα θέλαμε να διατυπώσουμε ορισμένες προτάσεις, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση και υλοποίηση των δυνητικών επενδύσεων. Ειδικότερα:

    • Κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών – Κτηριακές δαπάνες
    Λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών σε βασικές δομικές και μεταλλικές πρώτες ύλες, αλλά και των επιπέδων τιμών ενέργειας, που σαν συνέπεια έχουν την αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών, προτείνεται η αύξηση της ποσόστωσης των κτηριακών δαπανών επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του κάθε επενδυτικού σχεδίου, καθώς το όριο του 45% για την μεταποίηση και 60% για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις που ισχύει τόσο στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο 4399/16, όσο και στο τρέχον σχέδιο νόμου που έχει δοθεί σε διαβούλευση, κρίνονται μη επαρκή, για την ορθολογική και αποτελεσματική υλοποίηση των δυνητικών επενδυτικών σχεδίων.
    Επίσης, για τους παραπάνω λόγους τα πρότυπα κόστη που παρουσιάστηκαν στο Παράρτημα του Οδηγού Αξιολόγησης για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων στα προηγούμενα καθεστώτα ενισχύσεων του 4399/16, θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, αλλά και των δομικών – μεταλλικών πρώτων υλών.
    Τέλος, λόγω της νέας προσθήκης του ΚΑΔ 52.10 που αφορά σε αποθήκευση, θα πρέπει το ύψος των κτηριακών δαπανών να καθοριστεί ομοίως προς τις υπηρεσίες logistics, ήτοι στο 70% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, καθώς είναι η βασική κατηγορία δαπάνης για την άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

    • Προσαρμογή ορίων ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων
    Επί της παραγράφου 2, του άρθρου 130 του σχεδίου διαβούλευσης του νέου νόμου, θεωρείται άδικο και μεροληπτικό για υποβληθείσες προτάσεις στον Ν. 4399/16 και για τις οποίες δεν πρόκειται να εκδοθούν αποφάσεις υπαγωγής εντός του 2021, να προσαρμοστούν τα όρια ενίσχυσης σύμφωνα με τον ΧΠΕ 2022 – 2027 και να χάσουν μέρος ή το σύνολο της ενίσχυσής τους (κυρίως όσοι έχουν υποβάλλει σε περιοχές της Αττικής).
    Προτείνεται, εφ’ όσον ισχύσει, η ανυπερθέτως ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων υπαγωγής των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων εντός του 2021, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να μην απωλέσουν την ενίσχυση που δικαιούνται από τον Ν. 4399/16.

    • Έκθεση πιστοποίησης για επενδυτικά σχέδια άνω του 1 εκατ. Ευρώ
    Στο άρθρο 17, παρ. 5, αναφέρεται πως «Οι αιτήσεις υπαγωγής της περ. β της παρ. 3 (σ.σ. άνω του 1 εκατ. Ευρώ), οι οποίες υποβάλλονται στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνοδεύονται υποχρεωτικά από έκθεση πιστοποίησης, το πρότυπο της οποίας αποτελεί παράρτημα της οικείας προκήρυξης καθεστώτος. Η έκθεση πιστοποίησης υπογράφεται από μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών του άρθρου 117».
    Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται από αρκετοί σύμβουλοι επιχειρήσεων και αντίστοιχες μικρές επιχειρήσεις συμβούλων και προτείνεται η ανάκλησή του, στα πλαίσια θεμιτού ανταγωνισμού.

    • Κατηγορία δαπανών που αφορά σε γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ)
    Να δοθεί σαφής διευκρίνιση στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την επιλέξιμη κατηγορία που ανήκουν οι γεωργικοί ελκυστήρες (τρακτέρ), καθώς, ενώ αποτελούν μηχάνημα έργου, δηλαδή παραγωγικό εξοπλισμό για μια αγροτική επιχείρηση, αρκετές επιτροπές αξιολόγησης το θεωρούν εσφαλμένα, μεταφορικό μέσο.

    • Ιατρικός τουρισμός και τουρισμός υγείας
    Να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο των ως άνω δραστηριοτήτων, καθώς στον προηγούμενο Ν. 4399/16, οι συγκεκριμένοι κλάδοι μπορούσαν να καταστούν επιλέξιμοι, με την ύπαρξη όμως της αντίστοιχης ΚΥΑ, η οποία ουδέποτε είχε εκδοθεί.

    • Μη κύρια τουριστικά καταλύματα
    Στις επιλέξιμες δραστηριότητες και ειδικότερα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, να συμπεριληφθούν και τα δευτερεύοντα ξενοδοχειακά καταλύματα (επιπλωμένα διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια), καθώς η ένταξή τους σε δράσεις άλλων προγραμμάτων με χαμηλό προϋπολογισμού έργου, δεν επιτρέπει την ενίσχυση μη κύριων, αλλά πολυτελών καταλυμάτων ή κατοικιών, που ζητούνται συνεχώς από ξένους επισκέπτες.

    • Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων
    Ένταξη στις ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων επιχειρήσεων που προέρχονται από συγχωνεύσεις πολύ μικρών και μικρών ανεξάρτητων επιχειρήσεων, όπως στον Ν.4399/16, όπως και επιχειρήσεις που μέσα στην υγειονομική κρίση, πέτυχαν αύξηση σε κρίσιμα μεγέθη (κύκλος εργασιών, προσωπικό).
    Επίσης, στις ειδικές κατηγορίες δεν γίνεται αναφορά για τα Βιοτεχνικά Πάρκα (ΒΙΟ.ΠΑ.), τα οποία στα τελικά κείμενα του Νόμου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται.
    Στο σχέδιο διαβούλευσης γίνεται αναφορά μόνο για Επιχειρηματικά Πάρκα, Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.)

    • Δικαιούχοι και εξαιρούμενοι ενισχύσεων
    Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 13 του σχεδίου νόμου διαβούλευσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και σε αντιπαραβολή με το αντίστοιχο άρθρο «Δικαιούχοι υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων» του Ν.4399/16, οι ατομικές επιχειρήσεις δεν είναι πλέον επιλέξιμες στον νέο νόμο.

  • 1. Στα επενδυτικά σχέδια πρωτογενούς γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής αλλά και μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για υπογραφή της πρότασης από Γεωπόνο μέλος του ΓΕΩΤΕΕ χωρίς απαραίτητα να είναι μέλος του ΕΜΠΑ.
    2. Στα επενδυτικά σχέδια μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων θα πρέπει να είναι δυνατή η υποβολή σχεδίων στο ΠΣΚΕ με ΚΑΔ τυποποίησης, συντήρησης, ψύξης, και όχι μόνο επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.

    Με εκτίμηση
    Βασιλόπουλος Δημήτριος
    Γεωπόνος μελετητής Msc

  • Η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τη χορήγηση κινήτρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους, με στόχο να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, αυτονόητη στην σημερινή συγκυρία. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι το νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση μιας και διατηρούνται τα θετικά που διέθετε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο και εισάγονται νέα στοιχεία που προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης θέλουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

    1. Σε σχέση το ύψος των επενδυτικών σχεδίων τα οποία υποβάλλονται στις Διευθύνσεις των Περιφερειών της Χώρας έχει τροποποιηθεί από 3,0 εκ ευρώ σε 1,0 εκ ευρώ και είναι σκόπιμο να παραμείνει στις Περιφέρειες η υποβολή για επενδυτικά σχέδια ύψους προϋπολογισμού μέχρι 3 εκ. Πιο συγκεκριμένα για προϋπολογισμούς επενδυτικών σχεδίων από ένα (1) εκ. και πάνω τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται από τη ΓΔΙΕ του Υπ. Ανάπτυξης σε κεντρικό επίπεδο. Η εν λόγω τροποποίηση θα δυσχεράνει σημαντικά σε όλα τα επίπεδα (αξιολόγηση – τροποποιήσεις – έλεγχοι – μακροχρόνιες υποχρεώσεις) την διαχείριση τεράστιου όγκου προτάσεων από την επικράτεια στην Κεντρική Διεύθυνση με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις ίσως και μεγαλύτερες από τις σημερινές. Συνεπώς προτείνουμε η διαδικασία να παραμείνει ως είχε στον Ν. 4399/2016 γιατί η εμπειρία των Περιφερειακών Διευθύνσεων πλέον είναι σημαντική και θα διευκολύνει την ομαλή αξιολόγηση και υλοποίηση επενδύσεων.

    2. Μένοντας σε αυτό το σκεπτικό οι ΔΙΑΠ παραμένουν Φορείς Υποδοχής/Εξέτασης στα καθεστώτα όπως (ενδεικτικά) οι Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού, Επιχειρηματική Εξωστρέφεια και Επιχειρηματικότητα 360. Προτείνουμε να οριστούν οι περιφέρειες φορείς υποδοχής και στα υπόλοιπα καθεστώτα και ιδιαίτερα στα καθεστώτα ενισχύσεων που δεν προϋποθέτουν την υλοποίηση αρχικής επένδυσης όπως «Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων», «Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων», «Νέο Επιχειρείν», «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ)», «Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία», «Επιχειρηματική εξωστρέφεια και Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας»

    3. Τέλος προτείνουμε να ανατεθεί στον ΕΦΕΠΑΕ με ΥΑ και στη συνέχεια με σχετική σύμβαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέρος του ελεγκτικού έργου των επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου. Να αναφέρουμε εδώ ότι η λειτουργία του ΕΦΕΠΑΕ ξεκίνησε το 2009, όταν και διαχειρίστηκε δράσεις του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ), ενώ οι εταίροι του λειτουργούσαν ως Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης Δράσεων Ενισχύσεων ήδη από το 1996. Καλύπτει επιχειρησιακά το σύνολο της επικράτειας, ενώ η πλειοψηφία των επαγγελματικών οργανώσεων της χώρας συμμετέχει στην εταιρική σύνθεση των περιφερειακών μονάδων. Διαθέτει σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις σε 8 σημεία της χώρας και 75 σημεία προβολής και δημοσιότητας σε όλη την ελληνική επικράτεια, γεγονός που διευκολύνει την επικοινωνία με τους υποψήφιους επενδυτές και την όλη διαδικασία πιστοποίησης της υλοποίησης των επενδύσεων. Η πολυετής εμπειρία του ΕΦΕΠΑΕ στη διαχείριση Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων, η απουσία ευρημάτων σε ελέγχους ανώτερων ελεγκτικών οργάνων, η ύπαρξη εσωτερικού πληροφοριακού συστήματος που επιτρέπει την απόλυτη ιχνηλασιμότητα κάθε επενδυτικής πρότασης, το -υψηλού μορφωτικού επιπέδου- έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, η λήψη μέτρων για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων, το πιστοποιημένο κατά ISO 9001/2015 Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας αποτελούν στοιχεία που καθιστούν τον Φορέα ως την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή για την ανάθεση διαχείρισης του Αναπτυξιακού Νόμου.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 11:10 | ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε επανειλημμένες φορές εκφράσει την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, τόσο σε περιόδους ανάκαμψης της οικονομίας, όσο και σε περιόδους ύφεσης εξαιτίας κρίσεων, όπως αυτή της πανδημίας που βιώνουμε τα τελευταία 2 έτη.
    Από την ανάγνωση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» διαπιστώνουμε ότι επιδιώκεται η στήριξη των επιχειρήσεων με τη χορήγηση κινήτρων σε ορισμένους κλάδους – δραστηριότητες να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους μέσω παραδείγματος χάριν του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού αυτών, αλλά και να εισάγουν νέες τεχνολογίες και να στηρίξουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες με στόχο την εν γένει ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.
    Προ πάσης άλλης επισήμανσης, είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές τις πρωτοβουλίες αυτές και την στήριξη, που επιδιώκεται να παρασχεθεί στις επιχειρήσεις, καθώς βλέπουμε να συμπεριλαμβάνονται στο ως άνω νομοσχέδιο επενδύσεις, που αφορούν, ενδεικτικά, στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, την περιβαλλοντική αναβάθμιση των επιχειρήσεων, την ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών μέσω της κάλυψης των δαπανών σύστασης των εταιριών ή των ερευνητικών δραστηριοτήτων, στην προώθηση σχεδίων που προωθούν την έρευνα και την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικών κινήσεων, στην ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων, κ.λπ.
    Επιθυμώντας, όμως, να συνδράμουμε στη τελική διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού νόμου με τρόπο, ο οποίος θα ενισχύει πραγματικά το σύνολο των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αυτές, που από τη διαρκή επαφή μας με τα Μέλη μας, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν πληγεί περισσότερο, επιτρέψετέ μας να επισημάνουμε μία βασική έλλειψη στο εν λόγω νομοσχέδιο, η οποία αφορά στην εξαίρεση των ατομικών επιχειρήσεων από τις επενδύσεις, που περιγράφονται, καθώς όπως θα διαπιστώσει κανείς, η προσοχή στρέφεται μόνον στις εμπορικές εταιρίες, τους συνεταιρισμούς, τις κοινοπραξίες, κ.λπ. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του εγχώριου επιχειρείν αποτελούν και οι ατομικές επιχειρήσεις, τις οποίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαιρέσουμε και να αποκλείσουμε από τις σημαντικές δυνατότητες, που προσφέρει το παρόν νομοσχέδιο.
    Περαιτέρω, τίθεται ένα ελάχιστο ύψος στο επιλέξιμο κόστος των επενδυτικών σχεδίων, το οποίο προσδιορίζεται σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο 15 βάσει του μεγέθους του φορέα, ήτοι της επιχείρησης. Είναι αντιληπτό ότι μία τέτοια ρύθμιση δυσχεραίνει εξαιρετικά την υπαγωγή των πολύ μικρών και των μικρών επιχειρήσεων και τούτο διότι τίθεται για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ως ελάχιστο ποσό για τα επενδυτικά σχέδια αυτό των 100.000,00 €, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις αυτών των 250.000,00 €. Όμως, για τα εν λόγω μεγέθη επιχειρήσεων είναι δύσκολο να βρεθεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα κοστολογείται κατ’ ελάχιστον κατά τα ανωτέρω ποσά, καθώς είναι πολύ πιθανό η έκταση αυτών των επιχειρήσεων και η δραστηριότητά τους να μην τους επιτρέπει ένα επενδυτικό σχέδιο με μεγάλο κόστος. Αποκλείονται ούτως οι επιχειρήσεις αυτές – ελλείψει τυπικών προϋποθέσεων υπαγωγής – από έναν επενδυτικό νόμο, που στόχο έχει να εντάξει μέσω των επιχορηγήσεων τις επιχειρήσεις σε ένα σύγχρονο μοντέλο επιχειρείν, το οποίο θα συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις περιβαλλοντικές αλλαγές και θα δίνει χώρο στην ανάπτυξη νέων ιδεών και επιχειρηματικών σχεδίων. Συνεπώς, θεωρούμε ότι θα πρέπει το άρθρο 15 να επαναξιολογηθεί και να μειωθεί το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, άλλως θα υπάρχει ένας επωφελής νόμος για μικρό μέρος των επιχειρήσεων, με τις υπόλοιπες να αποκλείονται και να μην μπορούν να ενταχθούν σε αυτό.
    Ακόμη μία βασική επισήμανση αποτελεί η απουσία των κινήτρων επιχορήγησης στις μεσαίες επιχειρήσεις, εμποδίζοντας έτσι την εξέλιξη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίες αποτελούν μεγάλο μέρος των εγχώριων επιχειρήσεων και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας. Συνεπώς, θα πρέπει το κίνητρο των ενισχύσεων να δοθεί και στις μεσαίες επιχειρήσεις.
    Τούτων δοθέντων, είμαστε βέβαιοι ότι το Υπουργείο σας θα επιληφθεί άμεσα των ζητημάτων, που τίθενται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναφορικά με τον προτεινόμενο αναπτυξιακό νόμο με γνώμονα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη δυναμική τους παρουσία στην εγχώρια αγορά και οικονομία.

    Με εκτίμηση,
    Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
    Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 10:55 | ΜΑΡΚΟΣ ΔΕΜΠΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

    1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ – Άρθρο 13: Αποκλείονται οι ατομικές επιχειρήσεις ως δικαιούχοι των ενισχύσεων, κάτι το οποίο είναι σε αντίθεσή με το γεγονός ότι είναι επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής. Με τον τρόπο αυτόν αποκλείονται η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.

    Γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει μια στόχευση δημιουργίας μεγαλύτερων και συνεργατικών σχημάτων, στόχος ο οποίος όμως δεν μπορεί να αγνοεί και την σημερινή πραγματικότητα , ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιφέρειες όπως η δική μας, όπου ο βαθμός συγκέντρωσης γεωργικού κεφαλαίου είναι χαμηλός.

    Επομένως προτείνεται να συμπεριληφθούν και οι ατομικές επιχειρήσεις λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

    2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ – Άρθρο 17: Επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, υποβάλλονται στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και όχι στις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των περιφερειών της χώρας: Το αντίστοιχο όριο που ίσχυε στον Ν4399/2016 ήταν 3.000.000 ευρώ. Ενώ ο βασικός στρατηγικός στόχος του Αναπτυξιακού Νόμου είναι η Περιφερειακή Ανάπτυξη, παρατηρούμε ότι με την αλλαγή αυτή συγκεντρώνονται οι διαδικασίες υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων κεντρικά στην ανωτέρω Διεύθυνση. Οι διαδικασίες υλοποίησης ενός επενδυτικού σχεδίου περιλαμβάνουν μια σειρά από διοικητικής φύσεως ενέργειες και διαδικασίες (π.χ. αιτήματα τροποποιήσεων, αιτήματα πιστοποιήσεων και ολοκλήρωσης κλπ.) οι οποίες αν συγκεντρωθούν σε μεγάλο αριθμό επενδυτικών έργων στην Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλων καθυστερήσεων εις βάρος πολλών επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Είναι κοινώς γνωστό στον επιχειρηματικό κόσμο ότι επενδυτικά σχέδια που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται σε προηγούμενους του Ν4399/2016 Αναπτυξιακούς Νόμους και δεν είχαν ως φορέα υποδοχής Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των περιφερειών της χώρας, παρουσίαζαν και παρουσιάζουν ακόμη και σήμερα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις που σχετίζονται με την διεκπεραίωση αιτημάτων τροποποίησης και ελέγχου – πιστοποίησης και ολοκλήρωσης.

    Προτείνεται να παραμείνει το όριο των 3.000.000,00 ευρώ στις Περιφέρειες με δεδομένο ότι και οι Περιφέρειες όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποκτήσει μεγάλη τεχνογνωσία – εμπειρία, διαθέτοντας άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό.
    Το γεγονός αυτό θα διευκολύνει στην πραγματικότητα την διεκπεραίωση των επενδυτικών σχεδίων σε όλα τα στάδια υλοποίησης αυτών .

    2.1 Παρόλο το γεγονός ότι ο υπό-διαβούλευση Αναπτυξιακός Νόμος προβλέπει να διενεργείται ο έλεγχος υλοποίησης από Ορκωτούς Λογιστές για επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 700.000 ευρώ, δεν διασφαλίζεται η γρήγορη και άμεση διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων ελέγχου και του συνόλου της διαδικασίας υλοποίησης ενός επενδυτικού σχεδίου, από την στιγμή που η αρμόδια υπηρεσία του φορέα υποδοχής της επένδυσης καλείται να ελέγξει δευτερογενώς την έκθεση ελέγχου ορκωτού λογιστή, να ζητήσει τυχόν την προσκόμιση συμπληρωματικής έκθεσης ελέγχου, να διατάξει την εκ νέου διενέργεια ελέγχου και κυρίως να ελέγξει δειγματοληπτικά τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) ετησίως επί του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.
    Επιπλέον το σύνολο των αιτημάτων τροποποίησης, σύμφωνα πάντα με τον υπο-διαβούλευση Νόμο, θα διεκπεραιώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του φορέα υποδοχής με χρονικό όριο 90 ημερών από την υποβολής τους. Θεωρούμε ότι οι 90 ημέρες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα επιβαρύνοντας χρονικά την υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται συμφόρηση λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού επενδυτικών έργων στην Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων.

    Προτείνεται λοιπόν συνδυαστικά με τα προηγούμενα (όριο 3.000.000,00 υποβολής στην περιφέρεια) η υπηρεσία υποδοχής και διεκπεραίωσης να παραμείνει στις Περιφέρειές.
    Το γεγονός αυτό θα διευκολύνει στην πραγματικότητα την διεκπεραίωση των επενδυτικών σχεδίων σε όλα τα στάδια υλοποίησης αυτών διότι στην πραγματικότητα θα υπάρχει η δυνατότητα ένας συγκεκριμένος αριθμός διαφόρων αιτημάτων να εξετάζεται από περισσότερους τους ενός φορέα επιταχύνοντας με αυτών τον τρόπο την διεκπεραίωση των υποθέσεων .

    3. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’ – Άρθρο 21: Ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω του ποσού των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ, διενεργείται υποχρεωτικά από Ορκωτούς Λογιστές για επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 700.000 ευρώ καθώς και η έκθεση παρακολούθησης τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων: Η υποχρεωτικότητα της διάταξης αυτής μπορεί φαινομενικά να επιταχύνει την διαδικασία, παρόλα αυτά πρέπει να επισημάνουμε ότι επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που υποβάλουν επενδυτικά σχέδια ύψους ως 2.000.000 ευρώ με ένα επιπρόσθετο κόστος που σύμφωνα με τις τιμές αγοράς των Ορκωτών Λογιστών κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 8.500 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για επενδυτικά σχέδια ύψους 750.000 ευρώ ως και 15.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια ύψους 2.000.000 ευρώ. Το κόστος αυτό, το οποίο σύμφωνα με τον υπο-διαβούλευση Νόμο δεν καθορίζεται θεσμικά αλλά διαμορφώνεται ελεύθερα στην αγορά, είναι ιδιαιτέρα υψηλό επιβαρύνοντας σημαντικά την επιχείρηση, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και φαινόμενα στρέβλωσης ανταγωνισμού σχετικά με την διαμόρφωση των τελικών αμοιβών ορκωτών λογιστών.

    Με βάση τα παραπάνω δεν γίνεται αντιληπτή η υποχρεωτικότητα ελέγχου μόνο από Ορκωτούς και μάλιστα για ένα πολύ χαμηλό όριο το οποίο στην πραγματικότητα θα επιβαρύνει τους μικρούς επενδυτές με δυσανάλογο κόστος υλοποίησης .
    Προτείνεται να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής από τον ίδιο τον επενδυτή , να επιλέξει μεταξύ του ελέγχου που μπορεί να γίνει από το ανεξάρτητο Μητρώο του ΕΜΠΕ ,κατόπι τυχαίας κλήρωσης, ή με ορκωτό ελεγκτή – λογιστή .

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 10:44 | ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε επανειλημμένες φορές εκφράσει την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, τόσο σε περιόδους ανάκαμψης της οικονομίας, όσο και σε περιόδους ύφεσης εξαιτίας κρίσεων, όπως αυτή της πανδημίας που βιώνουμε τα τελευταία 2 έτη.
    Από την ανάγνωση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» διαπιστώνουμε ότι επιδιώκεται η στήριξη των επιχειρήσεων με τη χορήγηση κινήτρων σε ορισμένους κλάδους – δραστηριότητες να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους μέσω παραδείγματος χάριν του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού αυτών, αλλά και να εισάγουν νέες τεχνολογίες και να στηρίξουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες με στόχο την εν γένει ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.
    Προ πάσης άλλης επισήμανσης, είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές τις πρωτοβουλίες αυτές και την στήριξη, που επιδιώκεται να παρασχεθεί στις επιχειρήσεις, καθώς βλέπουμε να συμπεριλαμβάνονται στο ως άνω νομοσχέδιο επενδύσεις, που αφορούν, ενδεικτικά, στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, την περιβαλλοντική αναβάθμιση των επιχειρήσεων, την ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών μέσω της κάλυψης των δαπανών σύστασης των εταιριών ή των ερευνητικών δραστηριοτήτων, στην προώθηση σχεδίων που προωθούν την έρευνα και την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικών κινήσεων, στην ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων, κ.λπ.
    Επιθυμώντας, όμως, να συνδράμουμε στη τελική διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού νόμου με τρόπο, ο οποίος θα ενισχύει πραγματικά το σύνολο των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αυτές, που από τη διαρκή επαφή μας με τα Μέλη μας, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν πληγεί περισσότερο, επιτρέψετέ μας να επισημάνουμε μία βασική έλλειψη στο εν λόγω νομοσχέδιο, η οποία αφορά στην εξαίρεση των ατομικών επιχειρήσεων από τις επενδύσεις, που περιγράφονται, καθώς όπως θα διαπιστώσει κανείς, η προσοχή στρέφεται μόνον στις εμπορικές εταιρίες, τους συνεταιρισμούς, τις κοινοπραξίες, κ.λπ. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του εγχώριου επιχειρείν αποτελούν και οι ατομικές επιχειρήσεις, τις οποίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαιρέσουμε και να αποκλείσουμε από τις σημαντικές δυνατότητες, που προσφέρει το παρόν νομοσχέδιο.
    Περαιτέρω, τίθεται ένα ελάχιστο ύψος στο επιλέξιμο κόστος των επενδυτικών σχεδίων, το οποίο προσδιορίζεται σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο 15 βάσει του μεγέθους του φορέα, ήτοι της επιχείρησης. Είναι αντιληπτό ότι μία τέτοια ρύθμιση δυσχεραίνει εξαιρετικά την υπαγωγή των πολύ μικρών και των μικρών επιχειρήσεων και τούτο διότι τίθεται για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ως ελάχιστο ποσό για τα επενδυτικά σχέδια αυτό των 100.000,00 €, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις αυτών των 250.000,00 €. Όμως, για τα εν λόγω μεγέθη επιχειρήσεων είναι δύσκολο να βρεθεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα κοστολογείται κατ’ ελάχιστον κατά τα ανωτέρω ποσά, καθώς είναι πολύ πιθανό η έκταση αυτών των επιχειρήσεων και η δραστηριότητά τους να μην τους επιτρέπει ένα επενδυτικό σχέδιο με μεγάλο κόστος. Αποκλείονται ούτως οι επιχειρήσεις αυτές – ελλείψει τυπικών προϋποθέσεων υπαγωγής – από έναν επενδυτικό νόμο, που στόχο έχει να εντάξει μέσω των επιχορηγήσεων τις επιχειρήσεις σε ένα σύγχρονο μοντέλο επιχειρείν, το οποίο θα συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις περιβαλλοντικές αλλαγές και θα δίνει χώρο στην ανάπτυξη νέων ιδεών και επιχειρηματικών σχεδίων. Συνεπώς, θεωρούμε ότι θα πρέπει το άρθρο 15 να επαναξιολογηθεί και να μειωθεί το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, άλλως θα υπάρχει ένας επωφελής νόμος για μικρό μέρος των επιχειρήσεων, με τις υπόλοιπες να αποκλείονται και να μην μπορούν να ενταχθούν σε αυτό.
    Ακόμη μία βασική επισήμανση αποτελεί η απουσία των κινήτρων επιχορήγησης στις μεσαίες επιχειρήσεις, εμποδίζοντας έτσι την εξέλιξη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίες αποτελούν μεγάλο μέρος των εγχώριων επιχειρήσεων και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας. Συνεπώς, θα πρέπει το κίνητρο των ενισχύσεων να δοθεί και στις μεσαίες επιχειρήσεις.
    Τούτων δοθέντων, είμαστε βέβαιοι ότι το Υπουργείο σας θα επιληφθεί άμεσα των ζητημάτων, που τίθενται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναφορικά με τον προτεινόμενο αναπτυξιακό νόμο με γνώμονα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη δυναμική τους παρουσία στην εγχώρια αγορά και οικονομία.
    Με εκτίμηση,
    Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
    Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 10:46 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Άρθρο 8
    Η ανέγερση ή επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων επί γηπέδου που δεν ανήκει κατά κυριότητα στον φορέα της επένδυσης, εκτός αν τούτο έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο ή από φορέα της Γενικής Κυβέρνησης ή έχει μισθωθεί από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για τον σκοπό αυτόν για δεκαπέντε (15) τουλάχιστον έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Οι μισθώσεις αυτές δύναται να καταρτίζονται και με ιδιωτικό έγγραφο, εφόσον τα στοιχεία τους υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αντίστοιχη πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το συμφωνητικό της μίσθωσης μεταγράφεται στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή καταχωρείται στο Κτηματολόγιο αρμοδίως. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταγραφής, η μίσθωση αποκτά την ισχύ που προβλέπεται στο άρθρο 618 του Αστικού Κώδικα.

    Να υπάρξει ενιαία εφαρμογή για όλους τους αναπτυξιακούς νόμους, ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις

    Άρθρο 13
    Δεν υπάρχουν στους δικαιούχους ενισχύσεων οι ατομικές επιχειρήσεις, αποκλείοντας ένα μεγάλο τμήμα της επιχειρηματικότητας.
    Θα μπορούσαν να ενταχθούν και οι ατομικές επιχειρήσεις, έστω τηρώντας βιβλία Γ΄ κατηγορίας.

    Άρθρο 17
    1. Με την υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται ο έλεγχος της πληρότητας της αίτησης και των συνημμένων δικαιολογητικών με βάση τυποποιημένο σύστημα ελέγχου πληρότητας.

    Δεν αναφέρεται αν θα γίνει από μέλος του ΕΜΠΑ ή από την Υπηρεσία και δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός, σε αντίθεση με την Επιτροπή Αξιολόγησης (άρθρο 19).

    2.Στην παρ. 5 του άρθρου 17 αναφέρει ότι: « Οι αιτήσεις υπαγωγής της περ. β της παρ. 3, οι οποίες υποβάλλονται στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνοδεύονται υποχρεωτικά από έκθεση πιστοποίησης, το πρότυπο της οποίας αποτελεί παράρτημα της οικείας προκήρυξης καθεστώτος. Η έκθεση πιστοποίησης υπογράφεται από μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών του άρθρου 117» .

    Δεν υπάρχει λόγος ο Οικονομολόγος που θα υπογράψει την έκθεση πιστοποίησης να είναι και μέλος του ΕΜΠΑ. Επίσης μπορούν να προστεθούν και άλλες ειδικότητες. 

    Άρθρο 18 και 19
    1.Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από την Επιτροπή Αξιολόγησης του άρθρου 118 ή από μέλος του Μητρώου Ορκωτών Ελεγκτών στις περιπτώσεις της παρ. 3.
    Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων εκκινεί από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ολοκληρώνεται, με το αποτέλεσμα του ελέγχου αξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης:
    α. εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από τη λήξη του καθεστώτος, για τις περιπτώσεις της συγκριτικής αξιολόγησης,
    β. εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών για τις περιπτώσεις της άμεσης αξιολόγησης.
    Οι ως άνω προθεσμίες αναστέλλονται κατά τον μήνα Αύγουστο.

    Καταργείται το στάδιο ελέγχου από μεμονωμένο αξιολογητή ΕΜΠΑ Μητρώο ΕΜΠΑ
    Δε διευκρινίζεται ποιος θα κάνει την αξιολόγηση του εύλογου κόστους και τον έλεγχο δεικτών βαθμολογίας.
    Ορίζονται προθεσμίες για την Επιτροπή Αξιολόγησης που δε θα μπορούν να τηρηθούν, αν υπάρχει μεγάλο πλήθος επενδυτικών σχεδίων.

    Άρθρο 20
    Περίληψη της απόφασης υπαγωγής δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

    Η ισχύς των αποφάσεων υπαγωγής είναι από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, επομένως θα πρέπει να αναρτώνται στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» οι αποφάσεις , αφού δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η περίληψη και όχι οι ίδιες οι περιλήψεις. Το ίδιο παράδοξο υφίσταται και στο Ν. 4399/2016.

    Άρθρο 21
    1.Ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω του ποσού των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ, διενεργείται υποχρεωτικά από το όργανο ελέγχου της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 120.

    Εφόσον η επιλογή του ορκωτού ελεγκτή- λογιστή και η πληρωμή του θα γίνεται από την επιχείρηση, πρέπει να προβλέπεται εξαίρεση από την καταβολή παραβόλου της παρ. 6 και του άρθρου 27.
    Επίσης οι αμοιβές εαυτές εκ μέρους των επιχειρήσεων, αυξάνουν το επιχειρηματικό κόστος και θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων.

    2.Στο ίδιο άρθρο στην παρ. 2. α. , αναφέρει ότι: «Ο διοικητικός έλεγχος διενεργείται είτε:
    αα. από την υπηρεσία και προς τον σκοπό αυτό δύναται να επιλέγονται μέλη από όλες τις υπηρεσίες των φορέων της παρ. 3 του άρθρου 17, είτε
    αβ. από εντεταλμένο όργανο ελέγχου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 120, που συγκροτείται από το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών (Ε.Μ.Π.Ε.) ή επιλέγεται από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου από το Δημόσιο Μητρώο του άρθρου 14 του ν. 4449/2017 (Α΄ 7).

    Δεδομένου του μεγάλου όγκου εργασιών, αλλά και της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών, ο Διοικητικός έλεγχος είναι απίθανο να μπορέσει να υλοποιηθεί από τις Υπηρεσίες Υποδοχής των αιτημάτων ελέγχου. Ο Διοικητικός και επιτόπιος έλεγχος να γίνει από ένα όργανο (όπως γίνεται μέχρι τώρα), είτε από μέλη του ΕΜΠΑ είτε από Ορκωτό ελεγκτή (ανάλογα με το ύψος του επενδυτικού σχεδίου).

    3.Στην παρ. 8. Αναφέρεται ότι : « Η αρμόδια υπηρεσία διενεργεί έλεγχο πληρότητας των όρων της απόφασης υπαγωγής και προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:
    α. Αν η έκθεση ελέγχου είναι πλήρης, εισηγείται την έκδοση σχετικής απόφασης,
    β. αν διαπιστώσει ελλείψεις ήσσονος σημασίας, οι οποίες αφορούν είτε στην έκθεση ελέγχου, είτε στην επένδυση, διατάσσει την προσκόμιση συμπληρωματικής έκθεσης ελέγχου,
    γ. αν διαπιστώσει σοβαρές ελλείψεις της έκθεσης ελέγχου, διατάσσει την εκ νέου διενέργεια ελέγχου από όργανο με διαφορετική σύνθεση, ή ενημερώνει τον φορέα της επένδυσης να υποβάλλει νέο αίτημα ελέγχου,
    δ. αν διαπιστώσει σοβαρές ελλείψεις στην επένδυση, μπορεί να εισηγηθεί τη λήψη ενεργειών, σύμφωνα με τα άρθρα 23, 25 και 28.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκθέσεις ελέγχου έχουν σοβαρές παραλείψεις, με αποτέλεσμα είτε να ζητούνται συμπληρωματικά στοιχεία, είτε να επιστρέφονται εκθέσεις, με συνέπεια να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση των ελέγχων. Οι τυχόν καθυστερήσεις, εμφανίζονται πάλι να δημιουργούνται από τις ¨Υπηρεσίες¨, καθώς οι Υπάλληλοι δεν μπορούν να εκδώσουν αποφάσεις ολοκλήρωσης, όταν γνωρίζουν ότι δεν έχει γίνει σωστός έλεγχος από τον Ορκωτό, γιατί την τελική ευθύνη της υπογραφής την έχει ο Υπάλληλος και όχι ο ορκωτός. Προτείνουμε , εφόσον θα γίνονται και δειγματολογικοί έλεγχοι στους ορκωτούς (30%), να μην υπάρχει καθόλου το στάδιο του ελέγχου των εκθέσεων από τις Υπηρεσίες, γιατί δυσχεραίνει την διαδικασία ελέγχου.

  • Στο άρθρο 4 «Ορισμοί», παρ.13, όπου παρατίθεται ο ορισμός της «προβληματικής» επιχείρησης, κρίνεται απαραίτητο να διευκρινισθεί ότι η παράγραφος α δεν αφορά αποκλειστικά τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) αλλά το σύνολο των κεφαλαιουχικών εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ), στις οποίες οι μέτοχοι έχουν περιορισμένη ευθύνη (ως το ποσό συνεισφοράς τους στο κεφάλαιο της επιχείρησης).

    Στο άρθρο 6 «Επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων»:
    i. στο εδάφιο αα, της περίπτωσης α της Παραγράφου 1, προσδιορίζονται τα όρια δαπανών για την κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Θα πρέπει ο διευρυμένος συντελεστής του 80% για τα κτιριακά να επεκταθεί και στις περιπτώσεις επενδυτικών σχεδίων που αφορούν Σταθμούς Αυτοκινήτων και Αθλητικές Εγκαταστάσεις.
    Οι επενδύσεις που αφορούν στην ίδρυση ή επέκταση δημόσιας χρήσης, κλειστών σταθμών ιδιωτικής χρήσης επιβατηγών αυτοκινήτων χωρητικότητας τουλάχιστον 40 θέσεων, όπως και αθλητικών εγκαταστάσεων, περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων.
    Αν δεν υπάρξει προσαρμογή της ποσόστωσης του κόστους των κτιριακών εγκαταστάσεων σε σχέση με το συνολικό κόστος της επένδυσης, σε σχέση με το 45% που ισχύει για τα γενικά επενδυτικά σχέδια, δεν θα μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Νόμου, να υλοποιηθούν και να ενισχυθούν τέτοιου είδους επενδύσεις.

    ii. στο εδάφιο αγ, της περίπτωσης α της Παραγράφου 1, πέραν των μεταφορικών μέσων εντός του χώρου της μονάδας, προτείνεται στο πλαίσιο των φιλο-περιβαλλοντικών δαπανών ενός επενδυτικού σχεδίου, να συμπεριληφθούν δαπάνες για προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ακόμα και εξωτερικών χώρων, για ειδικές περιπτώσεις μεταφοράς πρώτης ύλης και προϊόντων, ειδικά στα επενδυτικά σχέδια του τομέα της Αγροδιατροφής.

    Στο άρθρο 19 «διαδικασία αξιολόγησης»:
    i. στην Παράγραφο 1, Θεωρούμε ότι στην αξιολόγηση, όπως και στη διαχείριση, των επενδυτικών σχεδίων έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ, θα πρέπει να συμμετέχουν και οι κατάλληλοι Ενδιάμεσοι Φορείς. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να προστεθεί «Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρέχεται η εξουσιοδότηση στους Περιφερειάρχες να αναθέτουν καθήκοντα αξιολόγησης και διαχείρισης για τα επενδυτικά σχέδια έως και ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ σε κατάλληλους Ενδιάμεσους Φορείς». Υπάρχει ανάγκη επέκτασης της προθεσμίας προσκόμισης συμπληρωματικών δικαιολογητικών στην επιτροπή αξιολόγησης από επτά σε δέκα εργάσιμες ημέρες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ο όγκος των ζητούμενων δικαιολογητικών απαιτεί αρκετό χρόνο προκειμένου να συγκεντρωθεί
    ii. στην Παράγραφο 5, η χρονική προθεσμία υποβολής των ενστάσεων θα πρέπει να οριοθετηθεί σε δέκα εργάσιμες και όχι ημερολογιακές μέρες, ώστε αφενός να υπάρχει επαρκής χρόνος για σωστή προετοιμασία των ενστάσεων, αλλά και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη συνολική διαδικασία.
    iii. στην Παράγραφο 6, θα πρέπει να τεθεί χρονική προθεσμία για την εξέταση των ενστάσεων, η οποία δεν θα ξεπερνά τις 30 ημερολογιακές ημέρες, ώστε να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των οριστικών πινάκων των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.

    Στο άρθρο 20 «Έκδοση αποφάσεων», προτείνεται να τεθεί χρονική προθεσμία για την έκδοση των αποφάσεων υπαγωγής, η οποία δεν θα ξεπερνά τις 30 ημερολογιακές ημέρες από την ανάρτηση των Οριστικών Πινάκων των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, προκειμένου να ολοκληρώνεται η διαδικασία της υπαγωγής και να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια (υποβολή αιτήσεων τροποποιήσεων, προκαταβολών, υπογραφές συμβάσεις εκχωρήσεων με τράπεζες κτλ.).

    Στο άρθρο 21 «Έλεγχος επενδυτικών σχεδίων» προτείνεται στην παράγραφο 3 να αυξηθεί το ανώτατο όριο ύψους των επενδυτικών σχεδίων για τα οποία προβλέπεται υποχρεωτικός έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές από τις 700.000€ στις τουλάχιστον 1.000.000€, ώστε να μην απαξιώνεται το Μητρώο των Πιστοποιημένων Ελεγκτών το οποίο πρόσφατα εμπλουτίστηκε με νέα μέλη.

    Στο άρθρο 22 «Τροποποιήσεις επενδυτικών σχεδίων – Έγκριση μεταβολών μετά την ολοκλήρωση», παρ.4, προτείνεται το ορισμένο χρονικό διάστημα αξιολόγησης αιτήματος τροποποίησης ή έγκρισης μεταβολής στοιχείων να μειωθεί από 90 σε 30 ημέρες, καθώς η προθεσμία εξέτασης είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνάει αυτές των αξιολογήσεων και των ελέγχων, σύμφωνα με το όσα προβλέπονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο Νόμου. Η μείωση των ημερών που απαιτούνται για την αξιολόγηση και έγκριση των αιτημάτων τροποποίηση εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση υλοποίησης των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.

    Στο άρθρο 26 «Παρακολούθηση τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων», παρ.στ, προτείνεται ο έλεγχος τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων να γίνεται τόσο από Υπηρεσιακούς υπαλλήλους όσο και από μέλη του Μητρώου Ελεγκτών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται αποκλειστικά από Ορκωτούς, ειδικά αφού δεν πρόκειται για διαδικασία που επηρεάζει χρονικά την έγκριση, τον έλεγχο και την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων.

    Στο άρθρο 28 «Κυρώσεις», παρ.6, αναφορικά με το πρόστιμο που επιβάλλεται στην περίπτωση μη υποβολής στοιχείων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. ιβ΄ της παρ. 3 και στην παρ. 4 του άρθρου 25, προτείνεται το πρόστιμο που προβλέπεται να υπολογίζεται να εφαρμόζεται άπαξ και να μην εφαρμόζεται για κάθε έτος ξεχωριστά. Ο υπολογισμός του προστίμου για κάθε έτος ξεχωριστά, μετατρέπει το πρόστιμο σε μία καθαρά τιμωρητικού χαρακτήρα ενέργεια.

  • Άρθρο 12: Ανώτατα ποσά χορηγούμενων ενισχύσεων

    Ανά επενδυτικό σχέδιο οι χορηγούμενες ενισχύσεις δεν υπερβαίνουν τα 10.000.000 ευρώ, ανά εταιρεία τα 20.000.000 (2 επενδυτικά σχέδια) και για συνεργαζόμενες εταιρείες τα 30.000.000 ευρώ. Αυτό είναι ιδιαίτερο μειονέκτημα αφού δημιουργεί πρόβλημα στις μεγάλες επενδύσεις και ευνοεί τις μικρότερες επενδύσεις.
    Τα μεγέθη επενδύσεων του εξορυκτικού κλάδου είναι υπερπολλαπλάσια των αναφερόμενων ορίων του σχεδίου. Οι ετήσιες επενδύσεις του κλάδου σε νέα έργα, έρευνα, καινοτόμες τεχνικές εφαρμογές, σε μεθόδους παραγωγής, έργα προστασίας και αποκατάστασης περιβάλλοντος και νέο εξοπλισμό ανέρχονται σε 400 εκ. ευρώ.
    Πρόταση:
    Όλα τα προαναφερμένα όρια των ενισχύσεων να αυξηθούν: 30.000.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, 60.000.000 ευρώ ανά εταιρεία, 90.000.000 ευρώ ανά φορέα συνεργασίας

    Αρθρο 17 παρ 3α και β

    Από ένα εκατομμύριο και πάνω, προβλέπεται να υποβάλλονται τα σχέδια στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
    Θεωρούμε ότι το όριο αυτό πρέπει να ανέλθει στα τρία εκατομμύρια και πλέον και κάτω των τριών να υποβάλλονται στην Περιφέρεια

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 22:08 | Κουτούλας Περικλής

    1. Άρθρο 17 Υποβολή Αίτησης
    Με βάση το άρθρο 17 του σχεδίου νόμου μεταβάλλεται το ύψος των επενδυτικών σχεδίων τα οποία υποβάλλονται στις ΔΙΑΠ από €3 εκ. ευρώ σε €1 εκ. ευρώ.
    Η προσδοκία όλων των εμπλεκομένων ήταν να αυξηθεί το όριο αυτό από €3 εκ. σε €5 εκ. και σε καμία περίπτωση φυσικά να μειωθεί.
    Άλλωστε μικρή επίπτωση θα έχει στον φόρτο εργασίας των ΔΙΑΠ καθώς τα έργα με προϋπολογισμό < €1 εκ. αντιπροσωπεύουν το 70% περίπου των προτάσεων που υποβάλλονται. Αντίθετα τα έργα με μεγαλύτερο προϋπολογισμό αφορούν επενδυτικά σχέδια πιο ώριμα, τα οποία υλοποιούνται από επιχειρήσεις με οργανωμένες δομές (π.χ. άρτια στελεχωμένα λογιστήρια & τεχνικά τμήματα), επιβαρύνοντας ελάχιστα τις υπηρεσίες.
    Αντίθετα η συγκέντρωση των έργων αυτών στην ΓΔΙΕ το μόνο που θα επιφέρει θα είναι επιπλέον φόρτο εργασίας σε μια υπερκορεσμένη υπηρεσία και νέες καθυστερήσεις (η εμπειρία του 3299/04 δεν είναι καθόλου μακρινή και όλοι βιώσαμε τις συνέπειες της συγκέντρωσης των πολλών επενδύσεων στην ΓΔΙΕ, τις μεγάλες καθυστερήσεις ακόμα και όταν η υπηρεσία είχε περισσότερα στελέχη.)
    Η σημαντική εμπειρία της και οι γνώσεις των στελεχών της ΓΔΙΕ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνώση των ΔΙΑΠ για τις τοπικές επιχειρήσεις & κλάδους, τις ανάγκες της περιοχής αλλά και την ευελιξία και αμεσότητα των ΔΙΑΠ.
    Η συγκέντρωση των έργων λοιπόν στην ΓΔΙΕ, η απαξίωση των ΔΙΑΠ και η κατάργηση της αντίστοιχης υπηρεσίας στο Υπ. ΜΑ-ΘΡΑ θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις και θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα, οδηγώντας στην σημαντική απώλεια τεχνογνωσίας η οποία φυσικά δεν θα είναι διαθέσιμη όταν απαιτηθεί (καθώς το σύνολο των εμπλεκομένων θεωρεί ότι οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα επιβάλλουν την αποκέντρωση των έργων και πάλι).
    Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των ΔΙΑΠ και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα (γνώση των αναγκών, των επιχειρήσεων και των κλάδων, ευελιξία, αμεσότητα) παρέχεται η δυνατότητα για την περαιτέρω αποκέντρωση του διοικητικού φόρτου της ΓΔΙΕ, αυξάνοντας το όριο των προϋπολογισμών των έργων που θα διαχειρίζονται οι ΔΙΑΠ (από 3 εκ σε 5 εκ.). Συνεπώς όχι μόνο δεν θα πρέπει να μειωθεί το ανώτατο όριο των έργων που θα διαχειρίζονται οι ΔΙΑΠ αλλά αντίθετα επιβάλλεται να αυξηθεί.

    2. Διαδικασίες Υποβολής & Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων (2)
    Δεν προσδιορίζεται το περιεχόμενό της Έκθεσης Πιστοποίησης η οποία θα πρέπει να υποβάλλεται με την Αίτηση Υπαγωγής στην ΓΔΙΕ με αποτέλεσμα να μην αιτιολογείται επαρκώς η αναγκαιότητα & η σκοπιμότητα της. Άλλωστε η διαδικασία αξιολόγησης προβλέπει τον έλεγχο πληρότητας, τον έλεγχο νομιμότητας κλπ από τα αρμόδια όργανα κάνοντας περιττό ένα επιπλέον έγγραφο / διαδικασία (το οποίο έρχεται σε αναντιστοιχία με την προσπάθεια απλοποίησης / επιτάχυνσης των διαδικασιών).

    3. ΄Άρθρο 22- Τροποποιήσεις Απόφασης Υπαγωγής
    Το άρθρο 22 προβλέπει ότι η τροποποίηση όρων της απόφασης υπαγωγής μπορεί να υποβληθεί μέχρι την υποβολή αιτήματος τελικού ελέγχου.
    Η πρόβλεψη αυτή όμως οδηγεί σε δυσχέρειες & καθυστερήσεις π.χ αν διαπιστωθεί ότι απαιτούνται τροποποιήσεις μετά την υποβολή της αίτησης ελέγχου κατά το στάδιο ελέγχου του έργου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης τροποποίησης από τον επενδυτή, η οποία θα δύναται να εξετάζεται κατά το στάδιο ολοκλήρωσης της επένδυσης.

    4. ΄Καθεστώτα Ενισχύσεων
    Ο αριθμός των προτεινόμενων καθεστώτων ενισχύσεων (13) κρίνεται υπερβολικός και εκτιμάται ότι θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα (δηλαδή απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών). Επιπλέον ορισμένα καθεστώτα αλληλεπικαλύπτονται π.χ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημιουργία ενός νέου ξενοδοχείου με συνεδριακό κέντρο όπου θα πρέπει να υποβληθούν δύο αιτήσεις υπαγωγής σε δύο διαφορετικά καθεστώτα για το ίδιο έργο.
    Για τους ανωτέρω ενδεικτικούς και μόνο λόγους προτείνεται η μείωση / συγχώνευση των καθεστώτων ενίσχυσης.

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 21:36 | Νίκος Σπ. Φιλίππου

    Με ένταση προτείνεται από το 50% του ΑΕΠ της Κ. Μακεδονίας

    – Άρθρο 17, §3: όλες οι επενδύσεις θα εξετάζονται κεντρικά στο Υπουργείο, μέχρι 1 εκατ στην Περιφέρειες.
    – Επειδή η Κ. Μακεδονία έχασε ως μόνη περιοχή 65% του ΑΕΠ, από το 2.000, με νομικά μέσα υποβάθμισης γεωγραφικής κατηγορίας ζωνών ενίσχυσης και άνισης κατανομής των πόρων του αναπτυξιακού 70% στο κέντρο και 7% στην Κ. Μακεδονία. Ως εκ τούτου προτείνεται σαν ελάχιστη συμβολή η χωρική διάσταση κονδυλίων λόγω της μακρόχρονης αποεπένδυσης, με κατανομή του 40% των κονδυλίων στη Β. Ελλάδα,
    – Άρθρο 15- αποφυγή των πολύ μικρών ποσών σχεδίων κάτω των 500.000 € για την αποφυγή κατασπατάλησης πόρων,
    – Παράρτημα Β, 2.1.- για τις ενισχύσεις νεοφυών επιχειρήσεων, … στις ΗΠΑ αποτυγχάνουν το 90%, είναι κατασπατάληση πόρων!!

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 21:10 | Νίκος Σπ. Φιλίππου

    Προτείνεται έντονα από περίπου το 50% των επιχειρήσεων της Κ. Μακεδονίας!

    – Άρθρο 17, §3: όλες οι επενδύσεις θα εξετάζονται κεντρικά στο Υπουργείο, μέχρι 1 εκατ στην Περιφέρειες.
    – Επειδή η Κ. Μακεδονία έχασε ως μόνη περιοχή 65% του ΑΕΠ, από το 2.000, με νομικά μέσα υποβάθμισης γεωγραφικής κατηγορίας ζωνών ενίσχυσης και άνισης κατανομής των πόρων του αναπτυξιακού 70% στο κέντρο και 7% στην Κ. Μακεδονία. Ως εκ τούτου προτείνεται σαν ελάχιστη συμβολή η χωρική διάσταση κονδυλίων λόγω της μακρόχρονης αποεπένδυσης, με κατανομή του 40% των κονδυλίων στη Β. Ελλάδα,
    – Άρθρο 15- αποφυγή των πολύ μικρών ποσών σχεδίων κάτω των 500.000 € για την αποφυγή κατασπατάλησης πόρων,
    – Παράρτημα Β, 2.1.- για τις ενισχύσεις νεοφυών επιχειρήσεων, … στις ΗΠΑ αποτυγχάνουν το 90%, είναι κατασπατάληση πόρων!!

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 15:51 | Γιαννούρης Βασίλης

    Άρθρο 17: Υποβολή αίτησης

    Προτείνεται στην παρ. 3 α)

    Να αυξηθεί το όριο του 1.000.000,00 ευρώ στα 3.000.000,00 ευρώ, για την βέλτιστη κατανομή των σχεδίων στις αποκεντρωμένες Περιφέρειες και να μην υπάρξει συνωστισμός κεντρικά στο Υπουργείο.

    Να γίνει ιδιαίτερη μνεία, όπως και στον Ν4399/2016 για την Π14 ως εξής:

    Ειδικά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Δωδεκανήσου.

    Άρθρο 19: Διαδικασίες αξιολόγησης

    Προτείνεται στην παρ. 3 α)

    Να αυξηθεί το όριο των 45 ημερών σε 90 ημέρες για την συγκριτική αξιολόγηση, λόγω του περιθωρίου που χρειάζεται από τις υπηρεσίες και τους επενδυτές για ανταλλαγή μηνυμάτων για συμπληρωματικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση των σχεδίων.

  • Ορθή επανάλειψη: Στο Παράρτημα Α του Άρθρου 5 – Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια, θα πρέπει να εντάσσονται ρητώς τα επενδυτικά σχέδια για την παροχή υπηρεσιών πολιτικής προστασίας.

    Συγκεκριμένα, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας του ζητήματος της ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας η οποία προκύπτει από τις οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να ενισχύονται οι ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες άπτονται στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενδεικτικά πυροπροστασίας, πυρόσβεσης, δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης, αλλά και παροχής υπηρεσιών πρόληψης, προστασίας και βοήθειας (π.χ. έρευνας και διάσωσης προσώπων) σε θεομηνίες και καταστροφές. Ειδικότερα, είναι αναγκαίο να επιδοτούνται οι εν λόγω επενδύσεις όχι μόνο σε μηχανήματα και εξοπλισμό, αλλά και σε οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών στις δράσεις πολιτικής προστασίας οχημάτων, όπως είναι ενδεικτικά τα μέσα μεταφοράς ανθρώπινου δυναμικού, μεταφοράς μηχανημάτων, οχημάτων μεταφοράς απαραίτητων πρώτων υλών, υγρών, καυσίμων, ύδατος, κλπ., τα οποία είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των αναγκών της πολιτικής προστασία

    Θα θέλαμε να τονίσουμε επίσης, ότι η αναγκαιότητα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας υπογραμμίζεται από την τεράστια σημασία την οποία δίνει η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο ζήτημα της πρόληψης και αντιμετώπισης των οδυνηρών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 15:37 | ΕΛΕΝΗ

    Στον νέο αναπτυξιακό νόμο άρθρο 1 (….στη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), καθώς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας) θα πρέπει να συμπεριληφθεί εκτός από την μεταφορά (μετεγκατάσταση) των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ σε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ , και η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που βρίσκονται εντός περιοχής «Νατούρα».
    Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ έχουν πολλαπλά προβλήματα στην λειτουργία τους, στον εκσυγχρονισμό αλλά και στην ανάπτυξη τους .Οι Περιορισμοί αδυναμία συντήρησης υπαρχουσών κτιριακών υποδομών (π.χ. κατασκευή σκεπής σε υφιστάμενα κτίρια) ,οι περιορισμοί- απαγόρευση επέκτασης κτιριακών εγκαταστάσεων με όριο δόμησης στα 4 μέτρα με κεραμοσκεπή από επιχειρήσεις που επιθυμούν την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό τους, η αδυναμία εφαρμογής και ακολουθίας των νέων διατάξεων υγειονομικού χαρακτήρα καθώς και αδυναμία τοποθέτησης νέου μηχανολογικού εξοπλισμού σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις τις αγοράς (χωρίς νέες κτιριακές δομές ), η αδυναμία διατήρησης της δραστηριότητας και κατά επέκταση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων , η αδυναμία διατήρησης των θέσεων εργασιών εξαιτίας των παραπάνω περιορισμών, η αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας (Έχει σαν συνέπεια την τροφοδότηση της μετανάστευσης των ίδιων των παιδιών μας στην ποιο ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας) ,η Κατάρρευση της παραγωγικής δραστηριότητας στην περιοχή και η ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΓΟΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΥΑ. Έχει σαν συνέπεια να μην επιτρέπονται μέσα σε περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ.
    Προκειμένου λοιπόν να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων στις σύγχρονες απαιτήσεις όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων είναι απαραίτητο είναι να ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ εκτός ΝΑΤΟΥΡΑ η καλύτερα να ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ-ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ διατάξεις λαμβάνοντας υπόψη τους πάντα τις μορφολογικές ιδιαιτερότητες όπως για παράδειγμά στην περιοχή της οριοθέτησης των ορίων του Δάσους Δαδιάς που έμεινε έξω από την οριοθέτηση των ορίων του Δάσους Δαδιάς μόνο η εντός σχεδίου περιοχή της πόλης του Σουφλίου και η ανατολική πλευρά του Δρόμου προς το ποτάμι του Έβρου,(προφανώς επειδή γειτνιάζει με την Τουρκία μια λωρίδα πλάτους 800 μέτρων -που λόγω των πλημμυρών και των καλλιεργειών δεν προσφέρεται για οικοδόμηση) το οξύμωρο σε όλο αυτό είναι ότι ολες οι επιχειρήσεις βρίσκονται περιαστικά στον ιστό της πόλης του Σουφλίου και έχουν ενταχθεί στο δάσος με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν καθημερινά όλα τα παραπάνω προβλήματα που ανέφερα πιο πάνω.

  • Σχόλιο 1
    Αναφορικά με το «Άρθρο 6 – Επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων». Παράγρ. (αβ):
    Προκειμένου να δοθούν κίνητρα αλλαγής – επέκτασης δραστηριοτήτων και συγχωνεύσεων (κυρίως στις υφιστάμενες επιχειρήσεις της Δυτ. Μακεδονίας, που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση), θα πρέπει ο Νέος Α.Ν. να επιτρέπει τη συμμετοχή υφιστάμενων εταιριών ή προσώπων σε νέο εταιρικό σχήμα με συνεισφορά παγίων (κτιριακών εγκαταστάσεων ή εξοπλισμού).
    Ο Νόμος περί Συγχωνεύσεων δε δύναται να αξιοποιηθεί καθώς δεν προσφέρει αναπτυξιακά κίνητρα.

    Παράδειγμα:
    Η ΕΤΑΙΡΙΑ Α προτίθεται να δημιουργήσει νέο εταιρικό σχήμα με σκοπό τη μεταστροφή της και την επένδυση σε νέο κλάδο δραστηριότητας.
    Προκειμένου να επενδύσει στον τομέα αυτό, έχει ήδη βρει υφιστάμενες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και κτίρια που ανήκουν στην ΕΤΑΙΡΙΑ Β – ατομική επιχείρηση, η οποία έχει την τεχνογνωσία και εμπειρία.
    Βάσει του Α.Ν. – και προς τήρηση της παρ. αβ / Άρθρου 6 θα πρέπει να γίνουν μεταβιβάσεις, αλλαγές στα υφιστάμενα εταιρικά σχήματα, διακοπή λειτουργίας κλπ ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή των φυσικών προσώπων στο νέο σχήμα ώστε αυτό να ενταχθεί στον Α.Ν. λόγω των σημείων (i) και (ii) ανωτέρω καθώς απαγορεύεται η συνεισφορά παγίων στο κεφάλαιο.
    Πρόταση:
    Η εύλογη αξία των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων είναι πχ 1 εκ. €. Προτείνεται η αγορά των εγκαταστάσεων από το νέο εταιρικό σχήμα και η υποχρέωση προς τον πωλητή της αξίας αυτής (1 εκ. €) χωρίς εξόφληση. Η συμμετοχή του πωλητή στο νέο εταιρικό σχήμα θα υλοποιηθεί μέσω της κεφαλαιοποίησης της υποχρέωσης, δηλ. θα καταβληθεί πχ 700.000€ στον πωλητή και το χ υπόλοιπο θα αφορά τις μετοχές (συμμετοχή πχ 10%) του πωλητή στο νέο σχήμα.
    Έτσι αφενός η επένδυση μπορεί να επιδοτηθεί χωρίς να εξοφληθεί το τίμημα αγοράς παγίων αλλά με κεφαλαιοποίηση της υποχρέωσης αφετέρου ο πωλητής μπορεί να συμμετέχει στο νέο σχήμα χωρίς τη γραφειοκρατία μεταβιβάσεων, διακοπής λειτουργίας κλπ. Αποφεύγεται λοιπόν 3ετία ανάλωσης σε εξεύρεση γης, άδειες υπηρεσιών, πολεοδομικές άδειες, χρόνος κατασκευής κτιρίων, κλπ
    Για λόγους διαφάνειας προτείνεται:
    – Η ατομική επιχείρηση ή η εταιρία που θα συμμετέχει στο νέο εταιρικό σχήμα να μην έχει επιδοτηθεί με άλλο ΑΝ.
    -Η συμμετοχή της να μην ξεπερνά το 25%.

    Σχόλιο 2
    Αναφορικά με το «Άρθρο 6 – Επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων». Παράγρ. (αγ). «Την αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού,
    συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται
    εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.»
    Πρόταση: Ο πάγιος εξοπλισμός δεν θα πρέπει να έχει δεσμεύσεις παραμονής στο χώρο της εντασσόμενης μονάδας. Οι τεχνικές εταιρίες πχ μετακινούν και χρησιμοποιούν στα κατά τόπους εργοτάξια εξοπλισμό τους (γερανούς, περονοφόρα, ΜΕ, μηχανές συγκόλλησης, κοπής, κλπ). Για ποιο λόγο περιορίζεται η χρήση του επιδοτούμενου εξοπλισμού «εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας» δεδομένου ότι τηρούνται τα λοιπά κριτήρια διατήρησης;

    Σχόλιο 3
    Για περιοχές ειδικών συνθηκών και ενισχύσεων (Δυτική Μακεδονία) θα πρέπει να υπάρχει κριτήριο εντοπιότητας, δηλαδή διαπιστωμένης ύπαρξης παραγωγικής δραστηριότητας προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα «υποκαταστημάτων» με μόνο σκοπό τα ευεργετήματα του ΑΝ

  • Στο άρθρο 6 – Επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων, θα πρέπει να αναφέρεται ρητώς ότι «Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, αλλά και οχημάτων, επιβατικών ή μη, τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για λόγους πολιτικής προστασίας ενδεικτικά πυροπροστασίας, πυρόσβεσης, δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης, αλλά και παροχής υπηρεσιών πρόληψης, προστασίας και βοήθειας (π.χ. έρευνας και διάσωσης προσώπων) σε θεομηνίες και καταστροφές, των οποίων αποκτάται η χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός περιέρχεται στην κυριότητα του μισθωτή, κατά τη λήξη της σύμβασης.»

    Και στο ανωτέρω σχόλιο, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η αναγκαιότητα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας υπογραμμίζεται από την τεράστια σημασία την οποία δίνει η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο ζήτημα της πρόληψης και αντιμετώπισης των οδυνηρών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

  • Στο Παράρτημα Α του Άρθρου 5 – Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια, θα πρέπει να εντάσσονται ρητώς τα επενδυτικά σχέδια για την παροχή υπηρεσιών πολιτικής προστασίας.

    Συγκεκριμένα, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας του ζητήματος της ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας η οποία προκύπτει από τις οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να ενισχύονται οι ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες άπτονται στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενδεικτικά πυροπροστασίας, πυρόσβεσης, δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης, αλλά και παροχής υπηρεσιών πρόληψης, προστασίας και βοήθειας (π.χ. έρευνας και διάσωσης προσώπων) σε θεομηνίες και καταστροφές. Ειδικότερα, είναι αναγκαίο να επιδοτούνται οι εν λόγω επενδύσεις όχι μόνο σε μηχανήματα και εξοπλισμό, αλλά και σε οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών στις δράσεις πολιτικής προστασίας οχημάτων, όπως είναι ενδεικτικά τα μέσα μεταφοράς ανθρώπινου δυναμικού, μεταφοράς μηχανημάτων, οχημάτων μεταφοράς απαραίτητων πρώτων υλών, υγρών, καυσίμων, ύδατος, κλπ., τα οποία είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των αναγκών της πολιτικής προστασίας.

    Η ως ανωτέρω ανάγκη υπογραμμίζεται από την τεράστια σημασία την οποία δίνει η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό και αποδεικνύεται από την πρόσφατη ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο έλαβε ήδη σοβαρότατα προληπτικά μέτρα. Για παράδειγμα, το υπουργείο ανακοίνωσε δημιουργία Σώματος 500ων δασοκομάντος, όπως και τη διεξαγωγή στη χώρα μας πιλοτικού προγράμματος της Ευρώπης για τη λειτουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Σώματος άμεσης αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

    Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαντώντας στη βουλή στο τέλος Αυγούστου στο ερώτημα «με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης», ερώτημα το οποίο έθεσε μόνος του στον εαυτό του γνωρίζοντας ότι απασχολεί τους πολίτες αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας, τόνισε ότι «σπεύσαμε και εξασφαλίσαμε 18,5 δισ. ευρώ από το σχέδιο Ελλάδα 2.0», δεσμευόμενος ότι θα ενθαρρύνει τι σχετικές με την πολιτική προστασία επενδύσεις και στον ιδιωτικό τομέα.

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 13:47 | Φώτης Κατσιούλας

    Η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων του Νόμου, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει αξιοποιώντας τα Μητρώα που έχουν δημιουργηθεί και έχουν εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια, απαριθμώντας πάνω από 500 μέλη.
    Η ζητούμενη ταχύτητα στη διεκπεραίωση των διαδικασιών ελέγχου θα μπορούσε να γίνει μέσω του ΕΜΠΑ με τις εξής προτεινόμενες ενέργειες:
    – Παροχή δωρεάν σεμιναρίων μέσω internet για την καλύτερη δυνατή επιμόρφωσή τους
    – Αύξηση των αμοιβών για δημιουργία κινήτρου συμμετοχής
    – Παροχή bonus αμοιβών παραγωγικότητας και ταχείας ολοκλήρωσης των εργασιών
    – Δικλίδες ασφαλείας προς αποφυγή φαινομένων χρηματισμού
    Με την ανάθεση των ελέγχων αποκλειστικά σε Ελεγκτικές Εταιρείες
    – Επιβαρύνεται τους επενδυτές με ένα επιπλέον κόστος (διαδικασία ελέγχου και υποβολών τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων) για την ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων.
    – Δημιουργείται, πάλι προς επιβάρυνση των επενδυτών, ολιγοπώλιο στο συγκεκριμένο τομέα υπηρεσιών με ότι αυτό συνεπάγεται στη διαμόρφωση των απαιτούμενων αμοιβών ελέγχων
    – Αφαιρείται ένα σημαντικό μέρος των εργασιών και παράλληλα μια συμπληρωματική αμοιβή – ενίσχυση πολλών ανθρώπων και επαγγελματιών των Μητρώων (Δημόσιων και ιδιωτικών)
    – Δυσχεραίνεται το ρόλο των Συμβούλων Επιχειρήσεων στη διαδικασία υποβολής των επενδυτικών σχεδίων με την χωρίς ουσία απαίτηση υπογραφής έκθεσης από μέλος του ΕΜΠΑ. Παράλληλα τους απαξιώνεται, με δηλώσεις του Υπουργού Γεωργιάδη όπως ότι, μέχρι σήμερα χρειάζονται «ειδικοί» για την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων, ενώ τώρα με το νέο νόμο ο επενδυτής θα κάνει μόνος του μέσω app όλες τις διαδικασίες απ΄το ένα βήμα στο άλλο (15/11/20211). Και το πόσο απλός θα είναι ο Νέος Νόμος θα φανεί και από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβολής αιτήσεων, γιατί για την απαιτούμενη υλοποίηση τον Οδηγό Ελέγχων Ιδιωτικών Επενδύσεων, μόνο απλό δεν το λες.
    Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η έλλειψη ηθικής από πλευράς της Πολιτείας, που αντί να επιβραβεύσει τα μέλη του ΕΜΠΑ και ΕΜΠΕ για την πολύχρονη συμμετοχή τους (με ντροπιαστικές αμοιβές) στις διαδικασίες του Νόμου, το καταργεί

  • Διαβάζοντας το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός ότι ανάμεσα στα 13 διαφορετικά καθεστώτα ενισχύσεων τα οποία προβλέπονται, συμπεριλαμβάνεται και το καθεστώς της Μεταποίησης-Εφοδιαστικής (καθεστώς 7).
    Όσον αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες θεωρούμε σημαντικό ότι στο παράτημα Α (σελ.81) αναφέρονται ως επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια αυτά που αφορούν σε τομείς μεταξύ άλλων, της αποθήκευσης (ΚΑΔ 52.1) και των υπηρεσιών μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους (logistics) (ΚΑΔ 52.29.19.03).
    Διαπιστώνοντας ότι η όλη φιλοσοφία του νομοσχεδίου εδράζεται στην λογική παροχής κινήτρων προσέλκυσης για επενδύσεις από ημεδαπούς ή αλλοδαπούς επενδυτές με κεντρικό στόχο τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό
    των επιχειρήσεων, θεωρούμε πολύ σημαντική την αναφορά στο παράρτημα Β (σελ.90) στην παράγραφο 13/1 για επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν σε αναβάθμιση των προσόντων (up-skilling) ή την επανεκπαίδευση των εργαζομένων (re-skilling).
    Δεν θα μπορούσε κατά την γνώμη μας να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος, που θέτει το νομοσχέδιο, για τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, αν δεν υπάρχει παράλληλα διαρκής εκπαίδευση και αναβάθμιση προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων.
    Με βάση λοιπόν την παραπάνω εκτίμηση μας, θεωρούμε πως η ένταση ενίσχυσης των δαπανών ως ποσοστό επιλέξιμων δαπανών για αναβάθμιση προσόντων και επανεκπαίδευση εργαζομένων πρέπει να φτάσει στο 100%

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 11:23 | Περιφέρεια Κρήτης/Γενική Δ/νση Αναπτ/κού Προγρ/σμού/ΔΑΠΟΕ/Τμήμα Κινήτρων Περ. Ανάπτ.

    Επί του άρθρου 3 «Συμβατότητα με το ενωσιακό δίκαιο – Γενικές Αρχές»:
    Α. Παρ. 1: αναφέρεται ο εγκεκριμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων της περιόδου 2022-2027 για τις Περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας»,
    Β. Παρ. 3: αναφέρεται ο Κανόνας Σώρευσης.

    Προτείνουμε:

    Α. Να αποτυπωθούν τα όρια του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων της περιόδου 2022-2027.
    Β. Να προστεθεί εδάφιο: Με Υπουργική Απόφαση διευκρινίζεται ο τρόπος εφαρμογής του.

    Επί του άρθρου 5 «Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια» όπως αναλύονται στο Παράρτημα Α του σχεδίου νόμου:

    Προτείνουμε:

    Να συμπεριληφθούν Επενδυτικά σχέδια που αφορούν αμιγώς στην Τυποποίηση Προϊόντων του πρωτογενή τομέα και όχι μόνο στην Επεξεργασία και Τυποποίηση Αγροτικών Προϊόντων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι επενδυτικά σχέδια τυποποίησης ελαιόλαδου και μάλιστα ΠΟΠ, τα οποία έως σήμερα δεν θεωρούνται επιλέξιμα.

    Επί του άρθρου 6 «Επιλέξιμες δαπάνες Περιφερειακών Ενισχύσεων»:
    Αναφέρεται πως οι δαπάνες για την κατηγορία Κτιριακά και Περιβάλλων Χώρος δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 45% του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα (εκτός από στις περιπτώσεις επενδυτικών σχεδίων στο τομέα του τουρισμού όριο 60%, στα σχέδια της εφοδιαστικής αλυσίδας 70%, και σε σχέδια που υλοποιούνται σε κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακά 80%»,

    Προτείνουμε:

    1. Να αυξηθεί το όριο του 45% στο 50%, δεδομένου ότι υπάρχει ανατίμηση στα προϊόντα οικοδομικών εργασιών.
    2. Στα επενδυτικά σχέδια του τουρισμού να γίνει το όριο από 60% σε 65%
    1. Να ενταχθούν στο όριο του 70% πλην των σχεδίων της εφοδιαστικής αλυσίδας που προβλέπεται και τα σχέδια της υποπερ. στ του Παραρτήματος Α του σχεδίου νόμου που αφορούν σε επενδυτικά σχέδια του τομέα του αθλητισμού (ΚΑΔ. 93.11.10.01, 93.11.10.03) δεδομένου πως σημαντικό τμήμα του επενδυτικού σχεδίου αφορά στις δαπάνες Κτιριακών και Περιβάλλοντα Χώρου (επί της ουσίας δημιουργίας γηπέδων και κολυμβητηρίου). Ομοίως, να συμπεριληφθούν και τα σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, π.χ. υπαίθριες – υπό κάλυψη εκμεταλλεύσεις (θερμοκήπια, θάλαμοι θερμοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κα).
    2. Στην κατηγορία των ενισχυόμενων δαπανών για τα μεταφορικά μέσα να είναι επιλέξιμες δαπάνες οχημάτων μεταφοράς της α’ ύλης στη μονάδα παραγωγής. Για παράδειγμα σε μονάδα τυροκομείου να είναι επιλέξιμη η δαπάνη του φορτηγού με το βυτίο μεταφοράς (ή τουλάχιστον το βυτίο μεταφοράς) του γάλακτος από τον παραγωγό στη μονάδα παραγωγής.

    Επί του άρθρου 9 «Είδη Ενισχύσεων»:
    Θεωρώντας πως η εισαγωγή της χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου για το καθεστώς «Νέο επιχειρείν» αποτελεί μια πολύ σημαντική καινοτομία,

    Προτείνουμε:

    Συμπληρωματικά, να υπάρξει σχετική δυνατότητα πχ λήψης άτοκων δανείων (στην ουσία επιδότησης επιτοκίου δανεισμού) και παροχής σχετικών εγγυήσεων για λήψη προκαταβολής όχι μόνο για τις νέες επιχειρήσεις όσο και για το σύνολο των ΜΜΕ. Δηλαδή, η παροχή επιδοτούμενων δανείων ή η λήψη προκαταβολής με παροχή εγγυήσεων (πχ από Αναπτυξιακή Τράπεζα) να αφορά στο σύνολο των καθεστώτων για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις.

    Επί του άρθρου 13 «Δικαιούχοι και εξαιρούμενοι ενισχύσεων»:

    Προτείνουμε:

    Να εξακολουθούν να θεωρούνται δικαιούχοι και οι ατομικές επιχειρήσεις (θεσπίζοντας όρια στη νομική τους μορφή ανάλογα με το ύψος προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων) δεδομένου πως σήμερα αποτελούν την πλειοψηφία των Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων της χώρας.

    Επί του άρθρου 15 «Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων»:

    Προτείνουμε:

    Να επανέλθουν τα ελάχιστα ύψη του επιλέξιμου προϋπολογισμού στα δεδομένα του Ν.4399/2016 δεδομένων των οικονομικών συνθηκών της τρέχουσας συγκυρίας.

    Επί του άρθρου 17 «Υποβολή αίτησης»:

    Προτείνουμε:

    Α. Την τροποποίηση της παρ. 3 ως προς τους φορείς υποδοχής ως εξής:
    «… α. επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου ύψους έως και ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, που υλοποιούνται μέσα στα όρια της κάθε Περιφέρειας, υποβάλλονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειών της Χώρας…».
    Β. Την προσθήκη παρ. 8 ως εξής:
    «Οι Περιφέρειες που δύνανται να διαχειριστούν επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου ύψους έως και τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ, που υλοποιούνται μέσα στα όρια της αρμοδιότητάς τους, καλούνται να το δηλώσουν εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος».

    Επί του άρθρου 21 «Έλεγχος Επενδυτικών Σχεδίων» :

    Προτείνουμε:

    Παρ.2 περ.α: Να διευκρινιστεί σε ποιες περιπτώσεις θα διενεργείται διοικητικός έλεγχος.
    Παρ. 3:
    Α. Την τροποποίηση ως εξής: «Ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ,…»
    Β. Την προσθήκη εδαφίου ως εξής:
    «Οι Περιφέρειες που δύνανται να διαχειριστούν επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου ύψους έως και τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ, που υλοποιούνται μέσα στα όρια της αρμοδιότητάς τους, καλούνται να το δηλώσουν εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Σε αυτήν την περίπτωση το ως άνω αναφερόμενο ύψος του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ τροποποιείται σε τρία εκατομμύρια (3.000.000) ευρώ».

    Επί του άρθρου 24 για τη «Καταβολή των Ενισχύσεων» :

    Προτείνουμε:
    Να διερευνηθεί η δυνατότητα για επαναφορά της δυνατότητας λήψης προκαταβολής με εγγυητική επιστολή στο 50% τουλάχιστον.

  • 15 Νοεμβρίου 2021, 18:13 | Β.Ε.

    Όπως αρκετοί μέχρι τώρα έχουν σχολιάσει θεωρώ ότι πρέπει να επανεξετάσετε το Άρθρο 17 παρ. 5 «Η έκθεση πιστοποίησης υπογράφεται από μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών του άρθρου 117». Αρχικά με τη διάταξη αυτή αποκλείονται τα μέλη του ΤΕΕ που είναι εγγεγραμμένα στο ΕΜΠΑ, αλλά και μέλη του ΕΜΠΑ άλλων ειδικοτήτων.
    Πέραν αυτού όμως, η εν λόγω διάταξη θα δημιουργήσει προβλήματα σε όλους τους συμβούλους που ασχολούνται με την υποβολή επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο, καθώς πλέον για την υποβολή θα πρέπει υποχρεωτικά, αν αντιλαμβάνομαι σωστά, να συνεργαστούν με κάποιο μέλος του ΕΜΠΑ. Στην περίπτωση δε αυτή θεωρώ υποχρεωτικό την με κάποιο τρόπο δημοσιοποίηση των στοιχείων των μελών του ΕΜΠΑ, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να είναι σε θέση να απευθυνθούν και να συνεργαστούν με ένα μέλος ΕΜΠΑ που θα μπορεί να υπογράψει την έκθεση πιστοποίησης.
    Επίσης, με την εν λόγω διάταξη δημιουργούνται ζητήματα νέων επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους οικονομολόγους / μηχανικούς, μέλη του ΕΜΠΑ. Πολλά μέλη ΕΜΠΑ τέλος είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή/και μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι αναρωτιέμαι πως θα έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν μία έκθεση πιστοποίησης; Το δικαίωμα αυτό θα το έχουν τελικά μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μέλη του ΕΜΠΑ;