- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 15 Διάρθρωση της Εθνικής Αρχής Συντονισμού και αρμοδιότητες των Ειδικών Υπηρεσιών της

  1. Η Γενική Διεύθυνση Διαμόρφωσης Στρατηγικής-Πολιτικών-Υλοποίησης και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Προγραμμάτων της ΕΑΣ έχει ως αντικείμενο τη διαμόρφωση της στρατηγικής, της υλοποίησης και των πολιτικών του αναπτυξιακού σχεδιασμού των Προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικότερα είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση, την αναθεώρηση, την αξιολόγηση και τη δημοσιότητα και επικοινωνία των Προγραμμάτων και των έργων και δράσεων που εντάσσονται σε αυτά.
  2. Στη Γενική Διεύθυνση Διαμόρφωσης Στρατηγικής-Πολιτικών-Υλοποίησης και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Προγραμμάτων υπάγονται ως υπηρεσιακές μονάδες επιπέδου Διεύθυνσης Υπουργείου, χωρίς να εντάσσονται στον οργανισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι παρακάτω ειδικές υπηρεσίες:

α) Η Ειδική Υπηρεσία Σχεδιασμού και Συντονισμού της Εφαρμογής των Προγραμμάτων,

β) η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου,

γ) η Ειδική Υπηρεσία Υποστήριξης και Παρακολούθησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων.

  1. Η Ειδική Υπηρεσία Σχεδιασμού και Συντονισμού της Εφαρμογής των Προγραμμάτων έχει τις ακόλουθες, ιδίως, αρμοδιότητες:

α) Παρακολουθεί και διαμορφώνει, σε συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσίες της ΕΑΣ, εθνικές θέσεις για θέματα που αφορούν σε ευρωπαϊκές και διεθνείς στρατηγικές και πολιτικές για την οικονομική, κοινωνική και χωρική συνοχή.

β) Παρακολουθεί τη διαπραγμάτευση του προϋπολογισμού, των Κανονισμών των Ταμείων και την εφαρμογή τους και συντονίζει τη διαμόρφωση σχετικών εθνικών θέσεων.

γ) Συντονίζει τον σχεδιασμό, την κατάρτιση, την αναθεώρηση και την αξιολόγηση του ΕΣΠΑ και των προγραμμάτων του.

δ) Εκδίδει οδηγίες και παρέχει κατευθύνσεις σχετικές με την εξειδίκευση των Προγραμμάτων.

ε) Παρακολουθεί και συντονίζει την εκπλήρωση των αναγκαίων όρων, καθοδηγεί τη διαμόρφωση και παρακολουθεί το πλαίσιο επίδοσης και δεικτών.

στ) Συντονίζει, παρακολουθεί και αναλαμβάνει την εκπροσώπηση στα διαπεριφερειακά Προγράμματα και τις μακροπεριφερειακές στρατηγικές (όπως, ενδεικτικά, Urban, Espon).

ζ) Διαμορφώνει το πλαίσιο αρχών, συντονίζει δραστηριότητες και παρέχει κατευθύνσεις προβολής, διαφάνειας και επικοινωνίας σε σχέση με το ΕΣΠΑ και τα Προγράμματα και έργα.

η) Συντονίζει και παρακολουθεί την εφαρμογή των Προγραμμάτων, εκδίδει οδηγίες και παρέχει κατευθύνσεις για την ομαλή χρηματοδότηση και αποτελεσματική υλοποίησή τους με άλλες χρηματοδοτικές πηγές, όπως το Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0.

θ) Συντονίζει και παρακολουθεί τα θέματα του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ι) Συντονίζει και παρακολουθεί δράσεις στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» σε εφαρμογή των σχετικών πολιτικών του τομέα Μεταφορών, του τομέα Ενέργειας και του ψηφιακού τομέα των Διευρωπαϊκών Δικτύων και μεριμνά για σχετικά επιτελικά θέματα.

ια) Συστηματοποιεί και εφαρμόζει μεθοδολογία προβλέψεων απορρόφησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και παρακολουθεί την τήρηση του κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης και την υλοποίηση ανά στόχο πολιτικής.

ιβ) Συνεργάζεται με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Τεχνικής Βοήθειας και Υποστήριξης Δικαιούχων και τις κατά περίπτωση Διαχειριστικές Αρχές στην προτεραιοποίηση των αναγκών υποστήριξης Δικαιούχων.

  1. Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έχει τις ακόλουθες, ιδίως, αρμοδιότητες:

α) Συντονίζει και παρακολουθεί την υλοποίηση με ενιαίο τρόπο των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+).

β) Παρακολουθεί και συντονίζει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των παρεμβάσεων ΕΚΤ+ στα τομεακά προγράμματα και τα προγράμματα των περιφερειών και μεριμνά για τη συνέργεια και συμπληρωματικότητα με αντίστοιχες δράσεις που χρηματοδοτούνται από άλλα ταμεία ή αναπτυξιακά πλαίσια.

γ) Συντονίζει και υποστηρίζει τα Προγράμματα και τους Δικαιούχους σε θέματα αξιολόγησης ΕΚΤ+ και για θέματα δεικτών ΕΚΤ+ και εκπονεί θεματικές μελέτες αξιολόγησης.

δ) Σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Σχεδιασμού και Συντονισμού της Εφαρμογής των Προγραμμάτων, συντονίζει, υποστηρίζει και παρέχει προς τις ειδικές υπηρεσίες του παρόντος νόμου και τους δικαιούχους βασικά επικοινωνιακά εργαλεία για τις δράσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας των Προγραμμάτων και δράσεων του ΕΚΤ+.

ε) Παρακολουθεί και συντονίζει τις δράσεις του ΕΚΤ+ στο σκέλος EaSI του Καν. ΕΚΤ+ και δύναται να υλοποιεί παρεμβάσεις στο εν λόγω σκέλος, οι οποίες προκηρύσσονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό άμεση ή έμμεση διαχείριση.

  1. Η Ειδική Υπηρεσία Υποστήριξης και Παρακολούθησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων έχει τις ακόλουθες, ιδίως, αρμοδιότητες:

α) Αποτελεί τον σύνδεσμο των Διαχειριστικών Αρχών των περιφερειακών Προγραμμάτων με την Εθνική Αρχή Συντονισμού.

β) Συνεργάζεται και υποστηρίζει τις Διαχειριστικές Αρχές των περιφερειακών Προγραμμάτων.

γ) Παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής των περιφερειακών Προγραμμάτων και συνεργάζεται με την Ειδική Υπηρεσία Σχεδιασμού και Συντονισμού της Εφαρμογής των Προγραμμάτων για την παροχή των στοιχείων προόδου.

δ) Εκδίδει οδηγίες και παρέχει κατευθύνσεις σχετικές με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή εργαλείων χωρικής συνοχής και αστικής ανάπτυξης.

ε) Παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής των εργαλείων χωρικής συνοχής και αστικής ανάπτυξης.

  1. Η Γενική Διεύθυνση Θεσμικής και Επιχειρησιακής Υποστήριξης της Υλοποίησης Προγραμμάτων και Έργων της ΕΑΣ έχει ως αντικείμενο τη θεσμική και επιχειρησιακή υποστήριξη της υλοποίησης των Προγραμμάτων και των έργων της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 του ΕΣΠΑ και ειδικότερα τη διασφάλιση της εφαρμογής του ενωσιακού και εθνικού κανονιστικού πλαισίου, καθώς και της ηλεκτρονικής συνοχής, τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου, τον συντονισμό των κρατικών ενισχύσεων και των χρηματοδοτικών εργαλείων και τη διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων.
  2. Στη Γενική Διεύθυνση Θεσμικής και Επιχειρησιακής Υποστήριξης της Υλοποίησης Προγραμμάτων και Έργων υπάγονται ως υπηρεσιακές μονάδες επιπέδου Διεύθυνσης Υπουργείου, χωρίς να εντάσσονται στον οργανισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι παρακάτω Ειδικές Υπηρεσίες:

α) Η Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής και Ψηφιακής Υποστήριξης,

β) η Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων και Χρηματοδοτικών Εργαλείων,

γ) η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Τεχνικής Βοήθειας και Υποστήριξης Δικαιούχων,

  1. Η Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής και Ψηφιακής Υποστήριξης έχει τις ακόλουθες, ιδίως, αρμοδιότητες:

α) Παρέχει υπηρεσίες νομικής και θεσμικής υποστήριξης προς τις Διαχειριστικές Αρχές, τις Επιτελικές Δομές και τους Ενδιάμεσους Φορείς του ΕΣΠΑ, καθώς και την Ειδική Υπηρεσία Προγραμματισμού, Συντονισμού και Παρακολούθησης της υλοποίησης των Χρηματοδοτικών Μηχανισμών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, για τη διασφάλιση της συμβατότητας των παρεμβάσεων με το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο, στο πεδίο αρμοδιότητάς της.

β) Έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου των Προγραμμάτων, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 69 του Κανονισμού, εποπτεύει και παρακολουθεί την ορθή, ενιαία και αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών κανόνων και διαδικασιών, από τις Διαχειριστικές Αρχές, σχεδιάζει κατάλληλα διορθωτικά μέτρα και παρακολουθεί την εφαρμογή και αποτελεσματικότητά τους.

γ) Διαμορφώνει και εισηγείται προτάσεις για τη συνεχή απλούστευση του συστήματος υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων, προωθεί τη θέσπιση των σχετικών μέτρων και παρακολουθεί την απόδοσή τους.

δ) Συντονίζει, υποστηρίζει την εφαρμογή επιλογών απλοποιημένου κόστους και αναπτύσσει, όπου απαιτείται, σχετικές μεθοδολογίες υπολογισμού.

ε) Σχεδιάζει και παρακολουθεί την υλοποίηση της στρατηγικής για την πρόληψη και καταπολέμηση της απάτης στο πλαίσιο του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου και διασφαλίζει την εξέταση των καταγγελιών, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Προγραμμάτων, μέσω σχετικού μηχανισμού.

στ) Συνεργάζεται με τη ΜΟΔ ΑΕ για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Υπηρεσιών και των αναγκαίων κατευθυντήριων γραμμών για την οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία τους.

ζ) Υποστηρίζει τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων ΕΣΠΑ (DPO ΕΣΠΑ), κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αναφορικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των συμμετεχόντων σε πράξεις που συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία και τους Χρηματοδοτικούς Μηχανισμούς του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Χ.Μ. ΕΟΧ) και υλοποιούνται στο πλαίσιο των σχετικών Προγραμμάτων.

η) Σχεδιάζει, αναπτύσσει και προσαρμόζει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) σύμφωνα με τις απαιτήσεις υλοποίησης του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου του ΕΣΠΑ 2021-2027.

θ) Σχεδιάζει, αναπτύσσει και προσαρμόζει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) στις απαιτήσεις υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», του Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση και λοιπών Μηχανισμών ή Προγραμμάτων.

ι) Εκπαιδεύει και υποστηρίζει τους χρήστες στη λειτουργία του ΟΠΣ, διαχειρίζεται την πρόσβαση στο ΟΠΣ και στο σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων της Επιτροπής SFC ως σύνδεσμος Κράτους Μέλους (MS Liaison) για την Ελλάδα.

ια) Εφαρμόζει τεχνικές επιχειρηματικής ευφυΐας για την αξιοποίηση των δεδομένων που καταχωρίζονται στο ΟΠΣ με σκοπό την προβολή, διαφάνεια, επικοινωνία και την ικανοποίηση απαιτήσεων των χρηστών, καθώς και την παροχή στατιστικών δεδομένων για την επιτελική πληροφόρηση, την αξιολόγηση της απόδοσης και υιοθέτησης μέτρων ή τη διαπίστωση της ανάγκης θέσπισης νέων. Διασφαλίζει τη διάθεση των στοιχείων του ΟΠΣ σε μορφή ανοικτών δεδομένων σύμφωνα με τον ν. 4727/2020 (Α΄ 184).

ιβ) Αναπτύσσει και υποστηρίζει τη λειτουργία του ιστότοπου anaptyxi.gov.gr.

ιγ) Αναπτύσσει πληροφοριακά συστήματα, εφόσον απαιτούνται στο πλαίσιο των αντικειμένων ευθύνης της.

ιδ) Έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των υποδομών, του λογισμικού, της διασύνδεσης με άλλα πληροφοριακά συστήματα, καθώς και της ασφάλειας του ΟΠΣ.

  1. Η Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων και Χρηματοδοτικών Εργαλείων έχει τις ακόλουθες, ιδίως, αρμοδιότητες:

α) Λειτουργεί ως Αποκεντρωμένη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων (ΑΜΚΕ) του ν. 4152/2013 (Α΄ 107) για όλα τα συγχρηματοδοτούμενα από τα Ταμεία και τον ΕΟΧ έργα, συμπεριλαμβανομένων των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ – IPCEI).

β) Μεριμνά για την τήρηση των κανόνων για τις δράσεις κρατικών ενισχύσεων.

γ) Παρακολουθεί και συντονίζει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δράσεων κρατικών ενισχύσεων, για τα Προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

δ) Διαμορφώνει, παρακολουθεί και συντονίζει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των χρηματοδοτικών εργαλείων της περιόδου 2021-2027 αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ε) Συντονίζει τη σύναψη δανειακών συμβάσεων για τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

στ) Σχεδιάζει και έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (ΠΣΣΕΗΣ) και αναλαμβάνει την υποστήριξη των χρηστών των ανωτέρω πληροφοριακών συστημάτων.

  1. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Τεχνικής Βοήθειας και Υποστήριξης Δικαιούχων έχει τις ακόλουθες, ιδίως, αρμοδιότητες:

α) Διαχειρίζεται το πρόγραμμα «Τεχνική Βοήθεια και Υποστήριξη Δικαιούχων».

β) Συντονίζει τις δράσεις τεχνικής βοήθειας των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027.

γ) Καταρτίζει και εκτελεί το πρόγραμμα προμηθειών και υπηρεσιών για τις Ειδικές Υπηρεσίες της ΕΑΣ.

δ) Μεριμνά για την οργάνωση, τη διοικητική υποστήριξη και την οικονομική διαχείριση για τις Ειδικές Υπηρεσίες της ΕΑΣ.

ε) Διαμορφώνει κατευθύνσεις και καταρτίζει πρόγραμμα υποστήριξης της διοικητικής και διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων πράξεων του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής των Προγραμμάτων υπηρεσίες της ΕΑΣ.

δ) Υποστηρίζει τις Διαχειριστικές Αρχές και τους δικαιούχους ως προς την αξιοποίηση των εργαλείων υποστήριξης και παρακολουθεί την εφαρμογή του Προγράμματος.