- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Αρθρο δεύτερο Καταστατικό – Άρθρο 4 Σκοπός

1. Σκοπός της Εταιρείας είναι:

α) Η προώθηση της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα η βελτιωμένη πρόσβαση στην χρηματοδότηση για την ίδρυση νέων, καινοτόμων και δυναμικών επιχειρήσεων, που συμβάλλουν στην βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη.

β) Η διευκόλυνση και  βελτίωση της πρόσβασης των Επιχειρήσεων και των τριών τομέων της οικονομίας, πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς και ιδίως  των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων,  όπως αυτές ορίζονται στην Ανακοίνωση της ΕΕ 2003/361/ΕΚ, στη χρηματοδότηση για την προώθηση της ανταγωνιστικότητάς τους, της ανάπτυξής τους, του τεχνολογικού και οργανωτικού εκσυγχρονισμού τους και  για την εισαγωγή καινοτομιών στην οργάνωση και λειτουργία τους.

γ) Η προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και ειδικότερα η πρόσβαση στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ή άλλων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, καθώς και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

δ) Η προώθηση της συνεπένδυσης ή συμμετοχής σε Επενδυτικά Ταμεία, σε Μέσα Χρηματοοικονομικής Τεχνικής ή σε Επενδυτικά Σχήματα, στα οποία περιλαμβάνονται σχήματα και συμβάσεις παραχώρησης ή Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, με στόχο:

i) την προώθηση της επιχειρηματικότητας , της καινοτομίας, της έρευνας και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων ή άλλων νομικών προσώπων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα,

ii) τη βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ανασυγκρότηση, ανάπλαση και ανάπτυξη αστικών ή άλλων περιοχών και περιοχών οικονομικής δραστηριότητας, όπως ΒΙ.ΠΕ, ΒΙ.Ο.ΠΑ, τεχνολογικά και ερευνητικά πάρκα, ζώνες καινοτομίας, ελεύθερες ζώνες,

iii) την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παραγωγή τεχνολογίας για την εξοικονόμηση ενέργειας,

iv) την προστασία του περιβάλλοντος και την διαχείριση των  υδάτινων πόρων.

2. Οι σκοποί αυτοί πραγματοποιούνται:

α) Με την παροχή εγγυήσεων ή αντεγγυήσεων υπέρ των Επιχειρήσεων και ιδίως  των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων, για την κάλυψη υ­ποχρεώσεών τους έναντι πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ή εταιρειών Επιχειρηματικών Συμμετοχών, οι οποίες απορρέουν από πάσης μορφής χρη­ματοπιστωτικές διευκολύνσεις, όπως δάνεια, προεξό­φληση επιχειρηματικών απαιτήσεων, χρηματοδοτική μίσθωση, υβριδική χρηματοδότηση.

β) Με τη συμμετοχή ή τη συνεπένδυση της Εταιρείας σε μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής, όπως ταμεία δανειοδοτήσεων επιχειρήσεων, που λειτουργούν είτε ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα είτε ως αυτόνομα τμήματα υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ταμεία εγγυήσεων, ταμεία επιχειρηματικού κεφαλαίου, ταμεία σποράς, ταμεία στήριξης νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων.

γ) Με τη συμμετοχή ή τη συνεπένδυση της Εταιρείας σε επενδυτικά ταμεία, σχήματα παραχώρησης ή ΣΔΙΤ, ή άλλα κατάλληλα εταιρικά σχήματα που επενδύουν για τη βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη αστικών ή άλλων περιοχών, είτε για την εξοικονόμηση ενέργειας, είτε για την προώθηση των νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

δ) Με την παροχή συναφών προς τις ανωτέρω δραστηριότητες υπηρεσιών, πλην της απευθείας παροχής πιστώσεων.

ε)  Με την σύνταξη, εκπόνηση ειδικών μελετών, ερευνών αγοράς, επιχειρηματικών σχεδίων και εν γένει με την παροχή υπηρεσιών Συμβούλων.

3. Η Εταιρεία μπορεί, μετά από απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, να διαχειρίζεται και να υλοποιεί :

α.   προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κοινοτικά και διακρατικά προγράμματα, προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλα παρεμφερή προγράμματα, προγράμματα Διεθνών Πολυμερών Οργανισμών και

β.  χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία και ιδίως επιδότηση επιτοκίων, επιδότηση προμηθειών, άτοκα δάνεια.

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι, η διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια υλοποίησης των ανωτέρω προγραμμάτων και χρηματοδοτικών μέσων.

4. Η Εταιρεία δύναται να λαμβάνει επιχορήγηση, η οποία ορίζεται για το σκοπό αυτόν, ως άμεση χρηματοδοτική συνεισφορά μέσω δωρεάς, από την αρμόδια δημόσια αρχή ή τη διαχειριστική αρχή του κατά περίπτωση επιχειρησιακού προγράμματος ή άλλης δράσης που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ιδρύει και να διαχειρίζεται :

α) Ταμεία Χαρτοφυλακίου, κατά τα προβλεπόμενα στο  Άρθρο 44 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και στο Άρθρο 36 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 498/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

β) Μέσα Χρηματοοικονομικής Τεχνικής, όπως Ταμεία Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, Ταμεία Εγγυήσεων, Ταμεία Δανειοδοτήσεων, κατά τα προβλεπόμενα  στα άρθρα 44 του Κανονισμού (ΕΚ) 1083/2006,  71 παράγραφος 5 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 και  50, 51, 52, 53, 54, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1974/2006,  55 παράγραφος 8 του Κανονισμού 1198/2006, και 34, 35, 36 και 37 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 498/2007, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.