ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 53 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται οι λεπτομέρειες τήρησης και λειτουργίας του μητρώου πιστοποιημένων Χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ. του άρθρου 6, καθώς και οι προϋποθέσεις ένταξης και παραμονής σε αυτό.
2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού μπορούν να καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή των άρθρων 9, 12 και 14. Σχετικά με τις Υ.Μ.Σ. με την απόφαση του πρώτου εδαφίου μπορούν συγκεκριμένα να καθορίζονται:
α) οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη διασύνδεση, σύμπραξη και συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Μίας Στάσης και:
αα) των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.),
αβ) των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.),
αγ) των υπηρεσιών άλλων υπουργείων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και φορέων της δημόσιας διοίκησης για τη λήψη στοιχείων που απαιτούνται για τη σύσταση εταιρείας,
β) οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να δύναται ο συμβολαιογράφος να προσφέρει τις προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο υπηρεσίες Υ.Μ.Σ.,
γ) οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες αποτελούν τις λειτουργικές προδιαγραφές της e-Υ.Μ.Σ.,
δ) το ύψος του τέλους Ενιαίου Κόστους Σύστασης και του κόστους σύστασης μέσω e-Υ.Μ.Σ., η διαδικασία είσπραξης του τέλους Ενιαίου Κόστους σύστασης, οι δικαιούχοι αυτού, η διαδικασία και τα παραστατικά της απόδοσης σε αυτούς, η διενέργεια ελέγχου, ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής τους σε περίπτωση μη καταχώρισης για λόγους που ανάγονται στην Υ.Μ.Σ. και όχι στους ιδρυτές,
ε) η διαδικασία απόδοσης του τέλους υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού του άρθρου 45 του ν. 3959/2011 (Α΄ 93) και

στ) κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία των Υ.Μ.Σ..
3. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζεται το αποκλειστικό περιεχόμενο του πρότυπου καταστατικού και του πρότυπου καταστατικού με πρόσθετο περιεχόμενο του άρθρου 13 για όλες τις νομικές μορφές.
4. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται οι εμπορικοί Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της παρ. 2 του άρθρου 16 που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα, καθώς και εκείνοι που αντιστοιχούν σε άσκηση οικονομικής δραστηριότητας του άρθρου 51. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζεται και κάθε άλλο ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία του Μ.ΟΙΚΟ.Δ. του άρθρου 51.
5. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζεται το εύρος της αποκλειστικής αρμοδιότητας των Υ.Γ.Ε.ΜΗ. των επιμελητηρίων της παρ. 4 του άρθρου 20, βάσει του κωδικού αριθμού δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.).
6. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εκδίδεται κατόπιν γνώμης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.) και του κατά περίπτωση οικείου επιμελητηρίου, ρυθμίζονται τα θέματα του κανονισμού λειτουργίας και στελέχωσης των Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του άρθρου 20. Με την ίδια απόφαση δύναται να προβλέπεται η οργάνωση ειδικά των Υ.Γ.Ε.ΜΗ. των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης σε επίπεδο διεύθυνσης.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εσωτερικών συστήνεται μία (1) τουλάχιστον οργανική θέση έμμισθου δικηγόρου σε κάθε Υ.Γ.Ε.ΜΗ. επιμελητηρίου, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 20.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι διασύνδεσης με άλλα μητρώα και δημόσια αρχεία των παρ. 3 και 4 του άρθρου 24. Με όμοια απόφαση, μπορεί να προσδιορίζονται το κόστος χρήσης της υπηρεσίας της παρ. 4 του άρθρου 24, καθώς και επιμέρους πολιτικές χρήσης των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των λόγων διακοπής παροχής της υπηρεσίας, οι διαδικασίες συναίνεσης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
9. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων δύναται να καθορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο των προτύπων καταστατικών και εταιρικών πράξεων του άρθρου 25, οι οποίες απαιτούν έλεγχο νομιμότητας, προκειμένου να υποβληθούν αυτόματα στις διατυπώσεις δημοσιότητας.
10. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται οι λεπτομέρειες, σχετικά με την υποβολή αιτήσεων του άρθρου 25, οι οποίες απαιτούν έλεγχο νομιμότητας, καθώς και την υποβολή των αυτόματων καταχωρίσεων του άρθρου 26 και τον δειγματοληπτικό έλεγχο που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 26.
11. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού ορίζονται οι κανόνες και διαδικασίες για την επιγραμμική καταχώριση υποκαταστημάτων αλλοδαπής με έδρα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης του άρθρου 37.
12. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται ο χρόνος αποκλεισμού, ανά περίπτωση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη σύσταση και λειτουργία του Μητρώου αποκλεισμένων διευθυντών του άρθρου 45.
13. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου 46, και ιδίως οι επιτρεπτές και μη επιτρεπτές επωνυμίες και διακριτικοί τίτλοι, ο βαθμός διαφοροποίησης εκάστης επωνυμίας ή διακριτικού τίτλου, τα επιτρεπτά και μη επιτρεπτά σημεία της επωνυμίας ή του διακριτικού τίτλου, η χρήση συμβόλων, αριθμών και σημείων στίξης και κάθε άλλη λεπτομέρεια που διασφαλίζει τη διαφοροποίηση της επωνυμίας μεταξύ των επιχειρήσεων. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις διασύνδεσης του πληροφοριακού συστήματος του Γ.Ε.ΜΗ. με το αντίστοιχο Μητρώο του Ο.Β.Ι. για την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και η διασύνδεση του Γ.Ε.ΜΗ. με το Πληροφοριακό Σύστημα του Ο.Β.Ι. μέσω σχετικής έγκρισης που θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρήση των κοινοτικών ή ενωσιακών σημάτων που είναι καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
14. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή των παρ. 3 έως και 5 του άρθρου 47, ιδίως ο τρόπος έκδοσης, θεώρησης και υπογραφής των πιστοποιητικών, αντιγράφων ή αποσπασμάτων σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Με όμοια απόφαση μπορούν να ορίζονται περιπτώσεις όπου κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η έκδοση των ανωτέρω πιστοποιητικών, αντιγράφων ή αποσπασμάτων σε έντυπη μορφή, όπως επίσης πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο πιστοποιητικού καλής λειτουργίας, τη διαδικασία και το κόστος χορήγησής του και τη διάρκεια ισχύος του.
15. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, μετά την αποστολή από το Τμήμα Υποστήριξης και Ανάπτυξης των Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ. των οικονομικών και λογιστικών καταστάσεων ή άλλων στοιχείων που ζητούνται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου 51, ιδίως το ύψος, η διαδικασία, ο τρόπος, ο χρόνος και οι όροι είσπραξης και απόδοσης των τελών, η κατανομή, τα κριτήρια κατανομής αυτών μεταξύ των δικαιούχων, ο φορέας συγκέντρωσης, ο τρόπος συλλογής και διαχείρισης των τελών. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα παραστατικά της καταβολής και η διαδικασία ελέγχου τους, καθώς και η απαλλαγή των υπόχρεων λόγω υπέρβασης των οριζόμενων στον νόμο προθεσμιών καταχώρισης πράξης στο Γ.Ε.ΜΗ., με υπαιτιότητα των Υ.Γ.Ε.ΜΗ..
16. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συστήνονται τριμελείς επιτροπές, οι οποίες απαρτίζονται από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και έναν (1) ιδιώτη δικηγόρο, με σκοπό την εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών των υπόχρεων και την έκδοση αποφάσεων επί αυτών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 51.
17. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών καθορίζονται ειδικότερα τα κριτήρια επιβολής των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 51, το ύψος του προστίμου ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης, η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων, το ποσοστό κατανομής μεταξύ των δικαιούχων και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 22:01 | ΛΙΤΣΑ ΣΙΑΚΚΑ

    Η παρ. 16 να διορθωθεί ως εξής «…, συστήνονται τριμελείς επιτροπές, οι οποίες απαρτίζονται από έναν (1) υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και προστασίας του Καταναλωτή, έναν (1) υπάλληλο της Υ.Γ.Ε.ΜΗ και έναν (1) ιδιώτη δικηγόρο,…».

  • 2 Φεβρουαρίου 2022, 17:10 | ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

    Παράγρ. 16: Στην Επιτροπή ενδικοφανών προσφυγών να συμμετέχει και υπάλληλος της ΥΓΕΜΗ ή της ΚΕΕΕ.

  • 1 Φεβρουαρίου 2022, 12:19 | Αθανάσιος Παναγόπουλος

    Στην παρ. 5 η αναφορά γίνεται προφανώς για το άρθρο 52 και όχι 51

  • 31 Ιανουαρίου 2022, 20:16 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΦΥΣΣΕΑ

    Στην παρ. 14 γίνεται αναφορά στην έκδοση ΥΑ με την οποία μεταξύ άλλων ορίζεται η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού καλής λειτουργίας ενώ στο αρ. 47, στην παρ. 5 λέει ότι η διάρκεια του πιστοποιητικού είναι για 2 μήνες. Τελικά ποια θα είναι η διάρκεια?
    Γενικότερα ίσως θα πρέπει να οριστεί και η διάρκεια όλων των λοιπών πιστοποιητικών.