- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ’ ΤΗΡΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΜΗΤΡΩΩΝ ΣΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ.Ε.ΜΗ. Άρθρο 52 Ειδικό Μητρώο Μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας (Μ.Μ.Ε.Ο.Δ).

1. Στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ τηρείται διακριτό Μητρώο μη Οικονομικής Δραστηριότητας (Μ.Μ.Ε.Ο.Δ.), στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα και δεν διενεργούν εμπορικές πράξεις. Τα ως άνω φυσικά πρόσωπα λαμβάνουν αριθμό Μ.Μ.Ε.Ο.Δ. κατά την έναρξη των εργασιών τους στη Δ.Ο.Υ., αυτόματα και με ηλεκτρονικά μέσα.
2. Η εγγραφή των φυσικών προσώπων της παρ. 1 στο Μ.Μ.Ε.Ο.Δ.:
α) πραγματοποιείται ατελώς, μέσω διαλειτουργικότητας με το πληροφοριακό σύστημα Ο.Π.Σ.Φ. TAXIS,
β) δεν συνεπάγεται την κτήση της εμπορικής ιδιότητας και τις υποχρεώσεις που ισχύουν για τους υπόχρεους εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.,
γ) δεν δημιουργεί υποχρέωση καταβολής των τελών του άρθρου 50, πλην των τελών της περ. δ’ της παρ. 1, και αποκλειστικά στην περίπτωση που επιλεγεί η δέσμευση διακριτικού τίτλου, και
δ) δεν επιφέρει την εγγραφή τους σε επιμελητήριο του ν. 4497/2017 (Α’ 171).
3. Με απόφαση της παρ. 4 του άρθρου 53 μπορεί να καθορίζονται οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας που αντιστοιχούν σε άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία του Μ.Μ.Ε.Ο.Δ..