ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι’ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ Άρθρο 50 Τέλη καταχώρισης και πρόσβασης στο Γ.Ε.ΜΗ. (παρ. 2 του άρθρου 13δ, άρθρο 13ε και παρ. 1 άρθρου 19 της Οδηγίας 2017/1132)

 

1. Τα τέλη Γ.Ε.ΜΗ. εξειδικεύονται ως εξής:
α) Τέλη τήρησης μερίδας. Η τήρηση της μερίδας του υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ. προϋποθέτει την καταβολή ετήσιου τέλους τήρησης μερίδας, το οποίο είναι ενιαίο για όλες τις Υ.Γ.Ε.ΜΗ. και καθορίζεται ανά κατηγορία υπόχρεου. Τα εν λόγω τέλη καταβάλλονται από τους ήδη εγγεγραμμένους υπόχρεους εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους. Στις περιπτώσεις νεοσύστατων υπόχρεων προσώπων, το ύψος των τελών υπολογίζεται αναλογικά και καταβάλλεται εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου από τη σύσταση έτους. Στις περιπτώσεις υπόχρεων που διαγράφονται πριν το πέρας του έτους, το ύψος των τελών υπολογίζεται αναλογικά με τους μήνες κατά τους οποίους ήταν ενεργοί. Αν το υπόχρεο πρόσωπο βρίσκεται σε πτωχευτική διαδικασία, δεν οφείλεται τέλος τήρησης μερίδας. Αν το υπόχρεο πρόσωπο έχει τεθεί σε λύση, το τέλος τήρησης μερίδας περιορίζεται στο μισό.
β) Τέλη καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.. Η αρχική καταχώριση και οποιαδήποτε μεταβολή αυτής στο Γ.Ε.ΜΗ. προϋποθέτουν την προηγούμενη καταβολή σχετικού τέλους, το οποίο είναι ενιαίο για όλες τις Υ.Γ.Ε.ΜΗ. και καθορίζεται ανά κατηγορία υπόχρεου. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής πληρωμής ο ενδιαφερόμενος δεν υποχρεούται να προσκομίζει το αποδεικτικό πληρωμής σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ..
γ) Τέλη για λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων. Για τη χορήγηση των πιστοποιητικών, των αντιγράφων και των αποσπασμάτων που προβλέπονται στις παρ. 3 και 4 του άρθρου 47, ο αιτών καταβάλλει προηγουμένως στην αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. ειδικό τέλος. Οι υπόχρεοι δικαιούνται ετησίως να λαμβάνουν ατελώς ένα (1) από τα πιστοποιητικά της παρ. 3 του άρθρου 47.
δ) Τέλη προέγκρισης επωνυμίας και διακριτικού τίτλου, τα οποία αφορούν σε δέσμευση επωνυμίας ή διακριτικού τίτλου σε πανελλήνιο επίπεδο.
2. Για τα τέλη των επιγραμμικών καταχωρίσεων ισχύουν τα ακόλουθα:
α) Για τις καταχωρίσεις των άρθρων 26, 37 και 40 το ύψος των τελών δεν υπερβαίνει το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη του κόστους παροχής των εν λόγω υπηρεσιών.
β) Για την απόκτηση αντιγράφων των πράξεων και των στοιχείων των άρθρων 32, 33 και 34, μέσω του Σ.ΔΙ.ΜΗ.Ε. – B.R.I.S., τα τέλη δεν υπερβαίνουν το διοικητικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ανάπτυξης και τήρησης των συνδεόμενων μητρώων.
γ) Τα τέλη καταβάλλονται μόνο μέσω ευρέως διαθέσιμης υπηρεσίας επιγραμμικών πληρωμών, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διασυνοριακές πληρωμές και επιτρέπει την ταυτοποίηση του προσώπου που έκανε την πληρωμή και η οποία παρέχεται από χρηματοπιστωτικό οργανισμό ή πάροχο υπηρεσίας πληρωμών που εδρεύει σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Οι πράξεις και τα στοιχεία του παρόντος διατίθενται ατελώς:
α) για τα συνδεόμενα μητρώα, όταν γίνεται ανταλλαγή οποιωνδήποτε στοιχείων, μέσω του Σ.ΔΙ.ΜΗ.Ε. – B.R.I.S..,
β) για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που αιτούνται και λαμβάνουν πράξεις και στοιχεία καταχωρισμένα στο Γ.Ε.ΜΗ.
4. Τα τέλη που καταβάλλονται στην ειδική Υ.Γ.ΕΜΗ. της υποπερ. αα’ της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 20, αποτελούν εξ ολοκλήρου έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Τα τέλη που καταβάλλονται στις Υ.Γ.Ε.ΜΗ. των επιμελητηρίων αποτελούν πόρους των οικείων επιμελητηρίων, οι οποίοι διατίθενται κατά προτεραιότητα, για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των Υ.Γ.Ε.ΜΗ.. Τα τέλη που καταβάλλονται στους πιστοποιημένους συμβολαιογράφους Γ.Ε.Μ.Η. της περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 20, αποτελούν πόρους του επιμελητηρίου στο οποίο εγγράφεται ο υπόχρεος. Από τους πόρους αυτούς, τα επιμελητήρια διαθέτουν ετησίως, κατ’ ελάχιστο το πέντε τοις εκατό (5%) του συνόλου των ανωτέρω τελών, στην Κ.Ε.Ε.Ε., που αποτελούν έσοδά της και διατίθενται κατά προτεραιότητα για την κάλυψη: α) των δαπανών λειτουργίας της Υπηρεσίας Υποστήριξης και Ανάπτυξης των Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ. της Κ.Ε.Ε.Ε.,
β) των δαπανών λειτουργίας, αναβάθμισης και συντήρησης των πληροφοριακών συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ.,
γ) των δαπανών λειτουργίας των Υ.Γ.Ε.ΜΗ Επιμελητηρίων, των οποίων οι πόροι από τα τέλη Γ.Ε.ΜΗ., αποδεδειγμένα δεν επαρκούν για τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών και
δ) των δαπανών λειτουργίας των επιτροπών της υποπερ. γβ΄ της περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 51.
5. Σε περίπτωση υπέρβασης των οριζόμενων στον παρόντα νόμο προθεσμιών καταχώρισης πράξης στο Γ.Ε.ΜΗ., με υπαιτιότητα της αρμόδιας Υ.Γ.Ε.ΜΗ., ο υπόχρεος που είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση απαλλάσσεται αυτόματα από το σύνολο των τελών τήρησης μερίδας Γ.Ε.ΜΗ. του επόμενου έτους.
6. Για την εφαρμογή της παρ. 5, η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. χορηγεί στον υπόχρεο, κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης, έντυπο ή ηλεκτρονικό αντίγραφο της πρωτοκολλημένης και χρονολογημένης αίτησης καταχώρησης πράξης. Το αντίγραφο συνοδεύεται από γραπτή ενημέρωση, σχετικά με τις προϋποθέσεις απαλλαγής από τα τέλη τήρησης μερίδας του επόμενου έτους.
7. Από την καταβολή των τελών της παρ. 1 εξαιρούνται οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., το μητρώο των οποίων τηρείται από τις ειδικές Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της υποπερ. αβ’ της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 20.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 22:50 | ΛΙΤΣΑ ΣΙΑΚΚΑ

    Στην παρ.1 να προστεθεί μια νέα υποπαράγραφος β) με το εξής περιεχόμενο «Σε περίπτωση που κάποιος υπόχρεος δεν καταβάλλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα τέλη της παρ. 1α και δεν έχει διαγραφεί από τα ΓΕΜΗ τα εν λόγω τέλη αποστέλλονται το Πρώτο (1ο) τρίμηνο του επόμενου έτους από την Υπηρεσία Υποστήριξης & Ανάπτυξης της ΚΕΕΕ στη φορολογική Διοίκηση για βεβαίωση και είσπραξη με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
    Στην παρ. 1β να διαγραφή η φράση » …και καθορίζεται ανά κατηγορία υπόχρεου», καθώς το τέλος καταχώρισης είναι ενιαίο σε όλα τα πρόσωπα.
    Στην παρ.3β να προστεθεί η πρόταση «… εφόσον το πρόσωπο για το οποίο ζητούνται οι πράξεις και τα στοιχεία έχει καταβάλει τα τέλη της παρ.1α ».

  • 2 Φεβρουαρίου 2022, 18:46 | ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

    Να προστεθούν επιπλέον τέλη:
    ε) για μαζικούς χρήστες δεδομένων
    στ) για διαχείριση & επεξεργασία οικονομικών δεδομένων
    ζ) για επιπλέον πληροφορίες (όπως διαθεσιμότητα ιστοσελίδων κλπ) που θα προκύψουν με ΚΥΑ.

  • 2 Φεβρουαρίου 2022, 17:03 | ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

    -Στην παραγρ. 1α Πρέπει να εισαχθεί πρόβλεψη και για τα ΦΠ και ΝΠ που δηλώνουν στην Δ.Ο.Υ. κατάσταση «ΑΔΡΑΝΕΙΑ» καθώς με αυτό τον τρόπο παύουν να ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ουσιαστικά απαλλάσσονται από την υποχρέωση εγγραφής και η ετήσια επιβάρυνσή τους πρέπει να είναι αναλογική του χρόνου που παραμένουν αδρανείς ή να αντιμετωπίζονται όπως στην περίπτωση των υπόχρεων που έχουν τεθεί σε λύση .
    -Σε περίπτωση που κάποιος υπόχρεος δεν καταβάλλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα Τέλη Τήρησης Μερίδας, τα εν λόγω τέλη αποστέλλονται υποχρεωτικά από την Ειδική Υπηρεσία Υποστήριξης και Ανάπτυξης της ΚΕΕΕ στη Φορολογική Διοίκηση για βεβ.

  • 31 Ιανουαρίου 2022, 20:30 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΦΥΣΣΕΑ

    Στην παρ. 1β γίνεται λόγος για καταβολή σχετικού τέλους καταχώρησης που είναι ενιαίο για όλες τις ΥΓΕΜΗ αλλά καθορίζεται ανά κατηγορία υπόχρεου. Υπάρχει δηλ. πρόθεση να μην είναι το ίδιο το τέλος καταχώρησης για όλους τους υπόχρεους ή πρόκειται για λάθος αποτύπωση?