ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ’ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΕΜΗ Άρθρο 47 Πρόσβαση ενδιαφερόμενων προσώπων στο Γ.Ε.ΜΗ. (παρ. 6 άρθρου 16, παρ. 3 και 4 άρθρου 16 α, άρθρο 18 και παρ. 2 του άρθρου 19 της Οδηγίας 2017/1132)

1. Οι πράξεις και τα στοιχεία που υποβάλλονται ως μέρος της σύστασης εταιρείας, της καταχώρισης υποκαταστήματος ή της υποβολής στοιχείων από εταιρεία ή υποκατάστημα αποθηκεύονται από το Γ.Ε.ΜΗ. σε μηχαναγνώσιμο μορφότυπο, με δυνατότητα αναζήτησης ή ως δομημένα δεδομένα. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης, λήψης, ψηφιακής αποθήκευσης σε δικά του ηλεκτρονικά μέσα, εκτύπωσης και εν γένει αναπαραγωγής κάθε πράξης, στοιχείου ή ανακοίνωσης που αναρτάται δημόσια στον διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ., είτε μέσω των Υ.Γ.Ε.ΜΗ., είτε αυτοματοποιημένα με επιμέλεια των υπόχρεων προσώπων.
2. Τα ακόλουθα στοιχεία διατίθενται δωρεάν στη δημοσιότητα, καθώς και μέσω του Σ.ΔΙ.ΜΗ.Ε.- B.R.I.S.:
α) η επωνυμία, ο διακριτικός ή οι διακριτικοί τίτλοι της εταιρείας και η νομική μορφή της,
β) η καταστατική έδρα της εταιρείας και το κράτος μέλος στο οποίο είναι καταχωρισμένη,
γ) ο αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. της εταιρείας και ο ευρωπαϊκός μοναδικός ταυτοποιητής (EUID) της,
δ) τα στοιχεία του ιστοτόπου της εταιρείας, η κατάσταση της εταιρείας, δηλαδή, ενεργή, ανενεργή, σε λύση, εκκαθάριση, διαγραφή, διακοπή εργασιών,
ε) ο εταιρικός σκοπός,
στ) τα στοιχεία των προσώπων που ασκούν τη διοίκηση της εταιρείας,
ζ) τα στοιχεία των υποκαταστημάτων σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.

3. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει πιστοποιητικά, αντίγραφα ή αποσπάσματα των πράξεων και στοιχείων που εμφανίζονται στη μερίδα των υπόχρεων, κατόπιν αίτησης που υποβάλλεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στην αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. και τα οποία έχουν πλήρη αποδεικτική ισχύ, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 2690/1999 (Α’ 45). Τα ως άνω πιστοποιητικά, αντίγραφα ή αποσπάσματα χορηγούνται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή. Με τον ίδιο τρόπο οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να ζητήσει αντίγραφα, αποσπάσματα ή πιστοποιητικά των πράξεων και στοιχείων που τηρούνται στον φάκελο και δεν δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. Το Γ.Ε.ΜΗ. δεν έχει υποχρέωση χορήγησης αντιγράφων για πράξεις και στοιχεία από τον φάκελο ή τη μερίδα του υπόχρεου για τα οποία έχουν παρέλθει τουλάχιστον είκοσι (20) έτη από την έγχαρτη υποβολή τους.
4. Πιστοποιητικό Καλής Λειτουργίας (Good Standing) εγγεγραμμένου προσώπου στο Γ.Ε.ΜΗ χορηγείται από τις αρμόδιες Υ.Γ.Ε.ΜΗ. σε κάθε ενδιαφερόμενο, εφόσον το εγγεγραμμένο πρόσωπο:
α) δεν έχει διαγραφεί από το Γ.Ε.ΜΗ.,
β) δεν βρίσκεται σε κατάσταση λύσης και σε διαδικασία εκκαθάρισης,
γ) δεν έχει κατατεθεί για το πρόσωπο αυτό αίτηση συλλογικής διαδικασίας ικανοποίησης των πιστωτών, ιδίως πτώχευσης, εξυγίανσης, συνδιαλλαγής, ειδικής διαχείρισης, ειδικής εκκαθάρισης, εκτός αν υπάρχει τέτοια αίτηση και το πρόσωπο αυτό έχει υπαχθεί στη συλλογική διαδικασία, αλλά έχει εξέλθει ή έχει επικυρωθεί το σχέδιο αποπληρωμής των πιστωτών από το δικαστήριο ή έχει απαλλαγεί κατά τον ν. 4738/2020 (Α΄ 207),
δ) έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις δημοσίευσης πράξεων ή νομίμως έχει απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις αυτές,
ε) δεν τελεί σε καθεστώς αναστολής καταχωρίσεων από την Υ.Γ.Ε.ΜΗ.,
στ) δεν ασκείται διοίκηση ή διαχείριση σε αυτό από φυσικό πρόσωπο που έχει ενταχθεί στο μητρώο αποκλεισμένων διευθυντών του άρθρου 45.
Για την έκδοση του πιστοποιητικού το Γ.Ε.ΜΗ. διασυνδέεται με το Μητρώο Αφερεγγυότητας του άρθρου 213 του ν. 4738/2020 και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.- Π.Π.).

5. Το πιστοποιητικό ισχύει για δύο (2) μήνες και δημιουργεί μαχητό τεκμήριο ισχύος όσων βεβαιώνονται με αυτό έναντι κάθε τρίτου.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 22:33 | ΛΙΤΣΑ ΣΙΑΚΚΑ

    Στην παρ 2δ να διαγραφή η λέξη «ανενεργή», καθώς δεν υπάρχει τέτοια κατάσταση εταιρείας, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με την λέξη «αναστολή» και να προσδιορίζει πρόσωπα που έχουν τεθεί σε αναστολή καταχώρισης.
    Στην παρ.3 να συμπληρωθεί η προτελευταία πρόταση ως εξής «…Με τον ίδιο τρόπο οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να ζητήσει αντίγραφα, αποσπάσματα ή πιστοποιητικά πράξεων και στοιχείων που τηρούνται στον φάκελο ή στην μερίδα και δεν δημοσιεύονται στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ.», με τον τρόπο αυτό θα δίνουμε στοιχεία μετοχικής σύνθεσης που καταχωρούνται αλλά δεν δημοσιεύονται.
    Να προστεθεί μια νέα παράγραφος για την ισχύει των πιστοποιητικών

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 18:22 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΑΓΕΝΑ(Σ.Σ.Ε.Δ. ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ)

    Στο αεθ. 47 παρ.2, στα διαθέσιμα στοιχεία δημοσιότητας πρέπει να προστεθεί: περίπτωση η) ο αριθμός Μητρώου Παραγωγού (ΕΜΠΑ)για τις επιχειρήσεις-παραγωγούς/διαχειριστές προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 2939/2001 και 4819/2021.

    Στο ίδιο άρθρ. στην παραγ. 4, στις προϋποθέσεις έκδοσης του «Πιστοποιητικού Καλής Λειτουργίας» πρέπει να προστεθεί: περίπτωση ζ)εφ΄όσον έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το ν. 2939/2001 και 4819/2021 ή δεν εμπίπτει στην εφαρμογή τους.
    Στην ίδια παράγραφο 4, στο τελευταίο εδάφιο αυτής πρέπει σχετικώς με τα νωτέρω να προστεθεί:
    » Για την έκδοση του πιστοποιητικού το ΓΕΜΗ διασυνδέεται με το Μητρώο…… ….., καθώς και με το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών/διαχειριστών Συσκευασιών και Αλλων προϊόντων(ΕΜΠΑ) (για την οποία διασύνδεση υπάρχει και η πρόβλεψη του αρθ. 15 του ν. 4819/2021).
    Διότι, δεν είναι νόμιμο και δε νοείται, να εκδίδεται «Πιστοποιητικό Καλής Λειτουργίας(Good Standing)», άν δεν έχει εκπληρώσει ο υπόχρεος τις Περιβαλλοντικές υποχρεώσεις του, καθ΄όσον υπάγεται σε αυτές και χωρίς να έχει ελεγχθεί η «καλή λειτουργία» του με βάση την αρχή της «διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού» που επιβάλλει ο νόμος (2939/01, 4042/14, 4496/17, 4819/21 κλπ τιθέμενες διατάξεις) και οι οδηγίες ΕΕ.
    Επίσης τα ανωτέρω πρέπει να τεθούν στο παρόν σχέδιο νόμου περί ΓΕΜΗ, αφ΄ενός για τη συγκέντρωση, και ενιαία εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν την εμπορική ταυτότητα, δημοσιότητα και λειτουργία των επιχειρήσεων/νομικών και φυσικών προσώπων όπως ορθώς αναφέρεται τούτο στο σκοπό του παρόντος σχεδίου νόμου, αφ΄ετέρου, γιατί συνιστούν ρητή προϋπόθεση νόμιμης συμμετοχής σε Δημόσιες Συμβάσεις, Εργα κλπ κατά την έννοια του αρθ. 130 ν.4412/2016 όπως ισχύει με αρθ. 22 του ν.4496/17, & αρ. 11 (παρ. 5, 6), του ν.4819/21, και πρέπει συνεπώς να είναι εμφανή και ελεγκτέα στο ΓΕΜΗ.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 17:49 | Ιωάννα Πουλάκου/ Ζέπος & Γιαννόπουλος

    Αναφορικά με το Γενικό Πιστοποιητικό ΓΕΜΗ της παρ. 4, προτείνεται να καταστεί δυνατή η έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού ακόμα και αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της εν λόγω παραγράφου με σχετική προσαρμογή του περιεχομένου του πχ να αναφέρεται στο εν λόγω πιστοποιητικό ότι το νομικό πρόσωπο βρίσκεται σε εκκαθάριση ή ότι έχει κατατεθεί για αυτό αίτηση πτώχευσης κλπ.

  • 2 Φεβρουαρίου 2022, 18:41 | ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

    • Η πρόσβαση μπορεί να γίνει προσωποποιημένη.
    • Τι θα γίνει με όλα τα υπόλοιπα δεδομένα (κείμενα καταστατικού, αποφάσεων κλπ);
    • Να δημιουργηθεί Υπομητρώο Ακροθιγών Πληροφοριών Επιχειρήσεων Γνωστοποίησης σε τρίτους

  • 31 Ιανουαρίου 2022, 20:07 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΦΥΣΣΕΑ

    Στην παρ. 2δ γίνεται λόγος για κατάσταση εταιρείας ως «ανενεργή». Πότε μια εταιρεία θεωρείται ανενεργή? θα πρέπει να διευκρινιστεί.