ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ Άρθρο 46 Διαδικασία προέγκρισης επωνυμίας

1. Η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος δεν αντίκεινται σε διατάξεις αναγκαστικού δικαίου και στα χρηστά ήθη και διαφοροποιούνται επαρκώς από επωνυμίες και διακριτικούς τίτλους ήδη εγγεγραμμένων υπόχρεων στο Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων του Γ.Ε.ΜΗ. Η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος καταχωρίζονται στο Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων του Γ.Ε.ΜΗ. για το σύνολο της επικράτειας. Οι επωνυμίες και οι διακριτικοί τίτλοι που έχουν καταχωριστεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε επιπεδο νομού, δεν θίγονται, εκτός αν είναι μοναδικές, οπότε αυτοδίκαια καταχωρίζονται στο Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων και έχουν ισχύ σε επίπεδο επικράτειας.
2. Η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος δεσμεύονται αυτόματα, από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, μέσω σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ.. Σε περίπτωση που η ως άνω δέσμευση δεν είναι δυνατή, υποβάλλεται σχετική αίτηση στην αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ.. Η δέσμευση ισχύει για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου του χρονικού διαστήματος του τρίτου εδαφίου, υποβάλλεται νέα αίτηση.
3. Οι αποφάσεις του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) και της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων, κατά των οποίων δεν χωρεί προσφυγή και οι τελεσίδικες αποφάσεις των διοικητικών και των πολιτικών δικαστηρίων που αφορούν σε επωνυμία ή διακριτικό τίτλο, όπως και οι πράξεις και αποφάσεις περί κοινοτικών ή ενωσιακών σημάτων, υπερισχύουν της δέσμευσης της παρ. 2. Οι Υ.Γ.Ε.Μ.Η. καλούν τους υπόχρεους να συμμορφωθούν με τις ως άνω αποφάσεις και πράξεις κατά τη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 29 και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλουν τις κυρώσεις του άρθρου 51.

  • 5 Φεβρουαρίου 2022, 18:19 | ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

    Άρθρο 46 παρ. 1: Θέλει συμπλήρωση η πρόταση: «Η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος δεν ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ αντίκεινται σε διατάξεις αναγκαστικού δικαίου και στα χρηστά ήθη και ΠΡΕΠΕΙ να διαφοροποιούνται επαρκώς από…»

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 15:48 | ΕΒΕΘ

    Άρθρο 46 παρ. 1
    Να αντικατασταθεί η φράση «δεν αντίκεινται» («Η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος δεν αντίκεινται σε διατάξεις αναγκαστικού δικαίου») από το ορθό «πρέπει να μην αντίκεινται».

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 15:43 | ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

    -Στην παρ. 1, το πρώτο εδάφιο θα πρέπει να παραμείνει με την σημερινή ορθή του διατύπωση ήτοι να έχει ως εξής: « Η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος πρέπει να μην προσκρούουν στη νομοθεσία και στα χρηστά ήθη και να διαφοροποιούνται επαρκώς από επωνυμίες και διακριτικούς τίτλους ήδη εγγεγραμμένων υπόχρεων στο Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων του ΓΕΜΗ.»
    Προς αποφυγή προβλημάτων λόγω του ρευστού πλαισίου των διακριτικών γνωρισμάτων θα πρέπει το τελευταίο εδάφιο να διαμορφωθεί ως εξής: « Οι επωνυμίες και οι διακριτικοί τίτλοι που έχουν καταχωριστεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος σε επίπεδο νομού, δε θίγονται και αυτοδίκαια καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων του ΓΕΜΗ και έχουν ισχύ σε επίπεδο επικράτειας.»

  • 3 Φεβρουαρίου 2022, 16:16 | ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Απαιτείται να προβλεφθούν αυστηρά κριτήρια για την αυτόματη δέσμευση και κατοχύρωση της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου μιας εταιρείας από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διενέξεις μεταξύ εταιριών για τα ζητήματα αυτά.

  • 3 Φεβρουαρίου 2022, 10:36 | ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

    πρέπει να δοθεί σημασία στην ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις διαφορές διακριτικού τίτλου και εμπορικού σήματος γιατί με την υπάρχουσα νομοθεσία έχουμε δυο διαφορετικές έννοιες που όμως η πλειοψηφία των επιχειρήσεων συγχέει με αποτέλεσμα να δημιουργουνται άσκοπες διαμάχες κλπ. Πρέπει κατά τη διαδικασία καταχώρησης επωνυμίας και διακριτικού τίτλου να δηλώνεται από την επιχείρηση ρητά το ότι δεν έρχεται σε σύγκρουση με υπάρχον εμπορικό σήμα.

  • 2 Φεβρουαρίου 2022, 17:34 | ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

    -Να προστεθεί και η προέγκριση δ.τ. στην επικεφαλίδα
    -Να οριστεί επακριβώς η διαδικασία δέσμευσης από την ΥΓΕΜΗ και να τεθεί σε ισχύ εφόσον τεθεί σε λειτουργία η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Π/Σ ΓΕΜΗ

  • 25 Ιανουαρίου 2022, 12:06 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΑΝ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΥΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ