- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ Άρθρο 46 Διαδικασία προέγκρισης επωνυμίας

1. Η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος δεν αντίκεινται σε διατάξεις αναγκαστικού δικαίου και στα χρηστά ήθη και διαφοροποιούνται επαρκώς από επωνυμίες και διακριτικούς τίτλους ήδη εγγεγραμμένων υπόχρεων στο Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων του Γ.Ε.ΜΗ. Η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος καταχωρίζονται στο Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων του Γ.Ε.ΜΗ. για το σύνολο της επικράτειας. Οι επωνυμίες και οι διακριτικοί τίτλοι που έχουν καταχωριστεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε επιπεδο νομού, δεν θίγονται, εκτός αν είναι μοναδικές, οπότε αυτοδίκαια καταχωρίζονται στο Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων και έχουν ισχύ σε επίπεδο επικράτειας.
2. Η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος δεσμεύονται αυτόματα, από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, μέσω σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ.. Σε περίπτωση που η ως άνω δέσμευση δεν είναι δυνατή, υποβάλλεται σχετική αίτηση στην αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ.. Η δέσμευση ισχύει για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου του χρονικού διαστήματος του τρίτου εδαφίου, υποβάλλεται νέα αίτηση.
3. Οι αποφάσεις του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) και της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων, κατά των οποίων δεν χωρεί προσφυγή και οι τελεσίδικες αποφάσεις των διοικητικών και των πολιτικών δικαστηρίων που αφορούν σε επωνυμία ή διακριτικό τίτλο, όπως και οι πράξεις και αποφάσεις περί κοινοτικών ή ενωσιακών σημάτων, υπερισχύουν της δέσμευσης της παρ. 2. Οι Υ.Γ.Ε.Μ.Η. καλούν τους υπόχρεους να συμμορφωθούν με τις ως άνω αποφάσεις και πράξεις κατά τη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 29 και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλουν τις κυρώσεις του άρθρου 51.