Άρθρο 43 Στοιχεία που καταχωρίζονται και δημοσιεύονται για τα υποκαταστήματα πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 2 Οδηγίας 89/117/ΕΟΚ)

1. Για τα υποκαταστήματα πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), καταχωρίζονται και δημοσιεύονται, σύμφωνα με το άρθρο 17, περί δημοσιότητας στο Γ.Ε.ΜΗ., τα ακόλουθα έγγραφα:
α) ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις,
β) ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις,
γ) έκθεση διαχείρισης και ενοποιημένη έκθεση διαχείρισης, και
δ) έκθεση ελέγχου ετησίων και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
2. Τα έγγραφα της παρ. 1 συντάσσονται και ελέγχονται, σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους μέλους, στο οποίο έχει την έδρα του το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα.
3. Εκτός από τα έγγραφα της παρ. 1, τα υποκαταστήματα πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων δημοσιεύουν επιπλέον τις ακόλουθες συμπληρωματικές πληροφορίες:
α) τα έσοδα και τα έξοδα του υποκαταστήματος που προέρχονται από τους λογαριασμούς των παρ. 1, 3, 4, 6, 7, 8 και 15 του άρθρου 27 ή τους λογαριασμούς των παρ. Α4, Α9, Β1 έως και Β4 και Β7 του άρθρου 28 της Οδηγίας 86/635/ΕΟΚ (L 372),
β) τον αριθμό των μελών του προσωπικού που απασχολούνται κατά μέσο όρο στο υποκατάστημα,
γ) το σύνολο των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων του υποκαταστήματος, κατανεμημένων σε εκείνες που αφορούν στα πιστωτικά ιδρύματα και εκείνες που αφορούν στους πελάτες, καθώς και το συνολικό ύψος των εν λόγω απαιτήσεων και υποχρεώσεων εκπεφρασμένων στο νόμισμα του κράτους μέλους, όπου είναι εγκατεστημένο το υποκατάστημα,
δ) το σύνολο του ενεργητικού και των ποσών που αντιστοιχούν στους λογαριασμούς των παρ. 2, 3, 4, 5 και 6 του ενεργητικού, στους λογαριασμούς των παρ. 1, 2 και 3 του παθητικού και στους λογαριασμούς εκτός ισολογισμού των παρ. 1 και 2, σύμφωνα με τον ορισμό που αναφέρεται στο άρθρο 4 και στα ανάλογα άρθρα της Οδηγίας 86/635/ΕΟΚ, καθώς και, για τους λογαριασμούς των παρ. 2, 5 και 6 του ενεργητικού, την κατάταξη των τίτλων ανάλογα με το αν θεωρήθηκαν ή όχι ως πάγια χρηματοπιστωτικά στοιχεία, κατά την έννοια του άρθρου 35 της Οδηγίας 86/635/ΕΟΚ.
4. Η ακρίβεια των ανωτέρω πληροφοριών και η αντιστοιχία τους με τους ετήσιους λογαριασμούς ελέγχονται από έναν (1) ορκωτό ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία με τη διατύπωση σχετικής γνώμης.
5. Η παρ. 6 του άρθρου 36 του ν. 4261/2014 (Α’ 107), περί του καθεστώτος παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα από πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν σε τρίτες χώρες, εφαρμόζεται κατ’ αναλογία στα υποκαταστήματα πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων.

  • 23 Ιανουαρίου 2022, 19:02 | Αλέξανδρος Μεταλληνός

    Στην παράγραφο 5 φαίνεται να υπάρχει κάποιο σφάλμα. Γίνεται παραπομπή στην παράγραφο 6 του άρθρου 36 ν. 4261/2014 που έχει ως εξής:

    «6. Το καθεστώς της παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα πιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν σε τρίτες χώρες δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να είναι ευνοϊκότερο από το αντίστοιχο των πιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν και λειτουργούν σε άλλο κράτος μέλος και ασκούν δραστηριότητα με ή χωρίς εγκατάσταση στην Ελλάδα.»

    Όμως το παρόν άρθρο αναφέρεται στα πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν εντός ΕΕ. Πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σ’ αυτά η παραπάνω διάταξη; Μήπως τέθηκε από παραδρομή η διάταξη σ’ αυτό το άρθρο και έπρεπε να τεθεί σε επόμενο;