ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ Άρθρο 35 Γενικές διατάξεις για την εμπορική δημοσιότητα υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιριών (άρθρο 33 της Οδηγίας 2017/1132)

1. Οι αλλοδαπές εταιρείες υποχρεούνται, για την εγκατάσταση υποκαταστήματός τους στην Ελλάδα, να καταχωρίσουν στο Γ.Ε.ΜΗ. τα στοιχεία που προβλέπονται στο άρθρο 38 ή στο άρθρο 42, ανάλογα με την περίπτωση. Κάθε μεταγενέστερη μεταβολή των στοιχείων αυτών καταχωρίζεται αμελλητί στο Γ.Ε.ΜΗ. με τις διαδικασίες του παρόντος νόμου. Η διαδικασία της καταχώρισης των στοιχείων του άρθρου 38 μπορεί να λάβει χώρα και με επιγραμμικά μέσα.
2. Όταν η δημοσιότητα που επιβάλλεται για το υποκατάστημα της ημεδαπής διαφέρει από τη δημοσιότητα που επιβάλλεται από το δίκαιο της αλλοδαπής εταιρείας, εφαρμόζονται οι διατυπώσεις δημοσιότητας του ελληνικού δικαίου.
3. Όταν στην Ελλάδα έχουν ιδρυθεί περισσότερα του ενός υποκαταστήματα από την ίδια εταιρεία, η δημοσιότητα σχετικά με την ιδρυτική πράξη και το καταστατικό, καθώς και τα λογιστικά έγγραφα, όπως αυτά αναφέρονται στην περ. θ΄ του άρθρου 38 και στην περ. στ΄ του άρθρου 42, μπορεί να γίνεται στη μερίδα του Γ.Ε.ΜΗ. που τηρεί ένα από τα υποκαταστήματα, κατ’ επιλογήν της εταιρείας.
4. Εφόσον τηρήθηκαν οι σχετικές διατυπώσεις δημοσιότητας για τον διορισμό των νομίμων εκπροσώπων αλλοδαπής εταιρείας για τη δραστηριότητα του υποκαταστήματος, δεν αντιτάσσεται στους τρίτους οποιοδήποτε ελάττωμα, σχετικά με τον διορισμό των προσώπων αυτών, εκτός αν η εταιρεία αποδείξει ότι οι τρίτοι γνώριζαν το ελάττωμα. Ομοίως, δεν αντιτάσσεται στους τρίτους οποιοσδήποτε περιορισμός στην εξουσία των προσώπων αυτών, που προκύπτει από το δίκαιο που διέπει την εταιρεία, εφόσον δεν έχει υποβληθεί σε δημοσιότητα κατά τα άρθρα 38 και 42, εκτός αν η εταιρεία αποδείξει ότι οι τρίτοι γνώριζαν τον περιορισμό ή δεν μπορούσαν, λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων, να τον αγνοούν.
5. Αν κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα μητρώα του οποίου είναι καταχωρισμένη μία εταιρεία που έχει υποκατάστημα στην Ελλάδα, γνωστοποιήσει μέσω του Σ.ΔΙ.ΜΗ.Ε.- B.R.I.S., την υποβολή μεταβολής των στοιχείων του άρθρου 40, το Γ.Ε.ΜΗ. επιβεβαιώνει, μέσω του Σ.ΔΙ.ΜΗ.Ε.- B.R.I.S., την παραλαβή της ως άνω γνωστοποίησης και διασφαλίζει ότι οι πράξεις και τα στοιχεία του άρθρου 38 επικαιροποιούνται χωρίς υπαίτια καθυστέρηση.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 23:26 | Κατερίνα

    Από την παρ 1 πρέπει να εξαιρεθούν τα στοιχεία η και ι του άρθρου 38 και τα αντίστοιχα του 42 καθώς αυτά δεν υπάρχουν κατα το χρόνο της ίδρυσης /εγκατάστασης του υποκαταστήματος

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 22:09 | ΛΙΤΣΑ ΣΙΑΚΚΑ

    Να προστεθεί μια νέα παρ. με περιεχόμενο «Τα στοιχεί προς καταχώριση που εκδίδονται στην αλλοδαπή, πρέπει να έχουν επίσημη μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα και θεώρηση Apostille ή προξενικής αρχής, πλην των στοιχείων που προέρχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία».