Άρθρο 34 Πρόσθετα στοιχεία που καταχωρίζουν οι κεφαλαιουχικές εταιρείες (άρθρο 14 και περ α άρθρου 28 της Οδηγίας 2017/1132/ΕΕ)

1. Στη μερίδα καταχωρίζονται και δημοσιεύονται, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 17, προκειμένου για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες των περ. α΄ έως και γ΄, ε’ έως και ζ’ και θ’ έως και ια’ της παρ. 1 του άρθρου 16, με έδρα στην ημεδαπή, και τα ακόλουθα στοιχεία:
α) η ιδρυτική πράξη, το καταστατικό και, όπου απαιτείται, η εγκριτική απόφαση της διοίκησης,
β) οι τροποποιήσεις του καταστατικού, καθώς και το πλήρες κείμενο του τροποποιημένου καταστατικού στη νέα διατύπωσή του,
γ) ο διορισμός, η αποχώρηση, καθώς και τα ατομικά στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 32, των προσώπων τα οποία, είτε ως όργανο προβλεπόμενο από τον νόμο, είτε ως μέλη τέτοιου οργάνου:
γα) έχουν την εξουσία να δεσμεύουν την εταιρεία έναντι τρίτων. Αν τα πρόσωπα αυτά είναι περισσότερα από ένα, με τη σχετική καταχώριση διευκρινίζεται αν τα πρόσωπα αυτά δύνανται να ενεργούν μόνα τους ή υποχρεούνται να ενεργούν από κοινού,
γβ) εκπροσωπούν την εταιρεία ενώπιον δικαστηρίου, και
γγ) συμμετέχουν στη διοίκηση, στην εποπτεία ή στον έλεγχο της εταιρείας,
δ) τουλάχιστον μία (1) φορά κάθε έτος, το ύψος του καλυφθέντος κεφαλαίου, εφόσον η ιδρυτική πράξη ή το καταστατικό αναφέρονται σε εγκεκριμένο κεφάλαιο, εκτός αν κάθε αύξηση του καλυφθέντος κεφαλαίου συνεπάγεται τροποποίηση του καταστατικού,
ε) τα λογιστικά έγγραφα κάθε χρήσεως των οποίων η δημοσίευση είναι υποχρεωτική βάσει των οδηγιών του Συμβουλίου 86/635/ΕΟΚ (L 372), για τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς των τραπεζών και λοιπών άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, 91/674/ ΕΟΚ (L 374), για τους ετήσιους και τους ενοποιημένους λογαριασμούς των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, 2013/34/ΕΕ (L 182), σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών, την τροποποίηση της οδηγίας 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των οδηγιών 78/660/EOK και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου,

στ) οποιαδήποτε μεταβολή της έδρας της εταιρείας,
ζ) τον αριθμό των μετοχών ή και μεριδίων των μετόχων ή των εταίρων ή των μελών της εταιρείας,
η) η λύση και η αναβίωση της εταιρείας,
θ) η δικαστική απόφαση με την οποία κηρύσσεται η ακυρότητα της εταιρείας,
ι) ο διορισμός και τα ατομικά στοιχεία των εκκαθαριστών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 32, και
ια) οι οικονομικές καταστάσεις έναρξης, οι οικονομικές καταστάσεις πέρατος της εκκαθάρισης και η διαγραφή από το Γ.Ε.ΜΗ..
2. Κατ’ εξαίρεση, τα στοιχεία της περ. ζ’ της παρ. 1 καταχωρίζονται στη μερίδα του Γ.Ε.ΜΗ. και δεν δημοσιεύονται.
3. Η μη τήρηση των άρθρων 32 έως και 34 επιφέρει την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 51.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 22:03 | ΛΙΤΣΑ ΣΙΑΚΚΑ

    Να προστεθεί μια νέα παρ 4 με περιεχόμενο « Πέραν των στοιχείων που προβλέπονται στα άρθρα 32 – 34 του νόμου τίποτα άλλα δεν καταχωρείτε στην μερίδα της εταιρείας στο Γ.Ε.ΜΗ.».

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 15:16 | ΕΒΕΘ

    Άρθρο 34 παρ.1 γ: Να διευκρινιστεί εάν απαιτείται άδεια διαμονής για τα πρόσωπα αυτά προς αποφυγή σύγχυσης διότι κατά τη σύσταση απαιτείται για τους διαμένοντες στην Ελλάδα ιδρυτές ενώ στις τροποποιήσεις καταστατικού δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη.

  • 3 Φεβρουαρίου 2022, 17:03 | Βασίλης Γουλιέλμος

    Η περίπτωση ζ’ της παραγράφου 1, πέραν της αναδιατύπωσης που μάλλον χρειάζεται (χρήση ονομαστικής αντί αιτιατικής), πιθανώς να δημιουργήσει και προβλήματα τουλάχιστον ως προς τις ανώνυμες εταιρείες και τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες καθώς δημιουργεί υποχρέωση γνωστοποίησης που δεν υπήρχε υπό το προηγούμενο καθεστώς, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται η υποχρέωση αυτή να βασίζεται στο κείμενο της οδηγίας. Μάλιστα, η διάταξη μπορεί να αποδειχτεί προβληματική και ως προς την εφαρμογή της, καθώς, δεδομένης της παρ. 2 που προβλέπει ότι τα στοιχεία της περ. ζ’ καταχωρίζονται χωρίς να δημοσιεύονται, η παράβαση των υποχρεώσεων της περ. ζ’ δεν θα επιφέρει την επιβολή των κυρώσεων του άρ. 51 (παρ. 1, περ. ζ) καθώς για την επιβολή κυρώσεων απαιτείται παράβαση ως προς στοιχεία που καταχωρίζονται και δημοσιεύονται. Συνεπώς, θα ήταν χρήσιμο να επανεξετασθεί η αναγκαιότητα της προσθήκης της περίπτωσης ζ’ του άρθρου 34 (παρ. 1).

  • 2 Φεβρουαρίου 2022, 18:14 | ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

    Να υπάρχει υποχρέωση στα υποκαταστήματα για υποβολή πληροφοριών σχετικά με:
    – Αριθμός εργαζομένων & ανθρωποημερών – ΕΡΓΑΝΗ 2
    – Κύκλος Εργασιών

  • 1 Φεβρουαρίου 2022, 13:48 | Αθανάσιος Παναγόπουλος

    Δημιουργείται θέμα ερμηνείας μεταξύ των καταχωρισμένων στοιχείων και των στοιχείων που δημοσιεύονται. Εφόσον στην κωδικοποίηση του καταστατικού που είναι στην δημοσιότητα περιέχονται όλα τα στοιχεία της εταιρείας η δημοσιότητα έχει επιτευχθεί.
    Επίσης το πρότυπο καταστατικό περιλαμβάνεται η ιθαγένεια των εταίρων που δεν είναι στοιχείο προς δημοσίευση σύμφωνα με την πρόβλεψη.
    Τέλος θα πρέπει να προστεθεί ότι καταχωρίζονται και οι εταίροι των ΙΚΕ-ΕΠΕ.

  • 31 Ιανουαρίου 2022, 19:22 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΦΥΣΣΕΑ

    Γιατί στο 1β γίνεται λόγος για «νέα διατύπωσή του» και όχι για κωδικοποίηση του καταστατικού? Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση?
    Στα καταχωριζόμενα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται: η επωνυμία, ο τίτλος, ο σκοπός, η δ/νση της έδρας, τα στοιχεία των εταίρων. Υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό?

  • 26 Ιανουαρίου 2022, 23:51 | ΑΣΠΑΣΙΑ ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΑΚΗ

    Η παρ.ζ πρέπει να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Tον αριθμό των μετοχών ή και μεριδίων των μετόχων ή των εταίρων ή των μελών της εταιρείας, καθώς και τα πλήρη στοιχεία αυτών»