Άρθρο 31 Έννομη προστασία

1. Η άρνηση της αρμόδιας Υ.Γ.Ε.ΜΗ. να κάνει δεκτή καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή και η παράλειψη της, επί είκοσι μία (21) ημέρες, να απαντήσει αιτιολογημένα σε αίτηση, γεννούν δικαίωμα σε όποιον έχει έννομο συμφέρον να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο να διατάξει την καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή.
2. Αρμόδιο δικαστήριο είναι το μονομελές πρωτοδικείο της περιφέρειας, όπου εδρεύει η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ., το οποίο και αποφασίζει με την ειδική διαδικασία των άρθρων 739 έως 781 Κ.Πολ.Δ.. Αν στην ίδια περιφέρεια υφίστανται περισσότερα πρωτοδικεία, αρμόδιο είναι το πρωτοδικείο που βρίσκεται εγγύτερα στην αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ..
3. Κατά την παρ. 3 του άρθρο 748 Κ.Πολ.Δ. κλητεύονται υποχρεωτικά ο προϊστάμενος του τμήματος ή της διεύθυνσης της αρμόδιας Υ.Γ.Ε.ΜΗ., καθώς και όποιος άλλος έχει έννομο συμφέρον. Στην περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται από τρίτο πρόσωπο, κλητεύεται υποχρεωτικώς και ο θιγόμενος υπόχρεος. Αν η άρνηση της καταχώρισης οφείλεται στη σύγκρουση της επωνυμίας ή του διακριτικού τίτλου του υπόχρεου με δικαίωμα σε προγενέστερη διακριτική ένδειξη ή σήμα, κλητεύεται υποχρεωτικά ο δικαιούχος αυτού του δικαιώματος. Για ρύθμιση επείγουσας κατάστασης, εκδίδεται από το αρμόδιο δικαστήριο σχετική πράξη κατά τα άρθρα 781 και 732 Κ.Πολ.Δ., για την οποία εφαρμόζεται η παρ. 2.
4. Η απόφαση του δικαστηρίου που διατάζει την καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή από το Γ.Ε.ΜΗ., διαβιβάζεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ΄αρ. 48652/15.5.2019 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄1691), όπως εκάστοτε ισχύει. Έως την υλοποίηση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του Γ.Ε.ΜΗ. και του Μητρώου Αφερεγγυότητας για τη γνωστοποίηση της απόφασης με ηλεκτρονικά μέσα, η απόφαση επιδίδεται από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. κατά τον Κ.Πολ.Δ., η οποία συμμορφώνεται με τη διαταγή χωρίς υπαίτια καθυστέρηση.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 15:07 | ΕΒΕΘ

    Άρθρο 31 παρ. 3
    Να αντικατασταθεί η εσφαλμένη αναφορά στην «παρ. 2» (Για ρύθμιση επείγουσας κατάστασης, εκδίδεται από το αρμόδιο δικαστήριο σχετική πράξη κατά τα άρθρα 781 και 732 Κ.Πολ.Δ., για την οποία εφαρμόζεται η παρ. 2.) από την ορθή «παρ. 4».

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 15:48 | ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

    -Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού προτείνεται να επαναδιατυπωθεί ως εξής : ‘Η ίδια απόφαση διαβιβάζεται από την γραμματεία του εκδώσαντος δικαστηρίου στην αρμόδια ΥΓΕΜΗ, εκτός αν διαβιβάζεται αυτόματα μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.) και επιδίδεται από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια ΥΓΕΜΗ, κατά τον ΚΠολΔ, η οποία συμμορφώνεται με την διαταγή χωρίς υπαίτια καθυστέρηση’ (Η επίδοση της απόφασης σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας πρέπει να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση με μέριμνα του ενδιαφερόμενου διαδίκου για την διασφάλιση της ενημέρωσης της αρμόδιας ΥΓΕΜΗ, ασχέτως με την όποια μελλοντική διασύνδεση του ΓΕΜΗ με το μητρώο αφερεγγυότητας.