- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 28 Διαγραφή προσώπου από το Γ.Ε.ΜΗ. – Θέση σε κατάσταση αναστολής καταχώρισης

1. Το εγγεγραμμένο στο Γ.Ε.ΜΗ. φυσικό πρόσωπο, που είναι υπόχρεο εγγραφής σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 16, διαγράφεται από το Γ.Ε.ΜΗ.:
α) είτε με τη διακοπή εργασιών του που πραγματοποιείται στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), οπότε η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. ενημερώνεται είτε ηλεκτρονικά μέσω διασύνδεσης του Ο.Π.Σ.Φ. ΤΑXIS και του πληροφοριακού συστήματος του Γ.Ε.ΜΗ., είτε με την προσκόμιση του εντύπου διακοπής εργασιών από τον υπόχρεο,
β) είτε με την οριστική απώλεια των προϋποθέσεων εγγραφής του, οπότε η διαγραφή διενεργείται κατόπιν υποβολής στην αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), από τον υπόχρεο ή από όποιον έχει έννομο συμφέρον και φέρει το βάρος απόδειξης της οριστικής απώλειας των προϋποθέσεων εγγραφής,
γ) είτε με τον θάνατό του ή την κήρυξή του σε αφάνεια, οπότε, με την επιφύλαξη του άρθρου 29, η διαγραφή διενεργείται με την προσκόμιση, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, της ληξιαρχικής πράξης θανάτου ή της τελεσίδικης απόφασης κήρυξης σε αφάνεια, η οποία συνοδεύεται από πιστοποιητικό δημοσίευσής της, σύμφωνα με το άρθρο 47 ΑΚ,
δ) είτε με την υποβολή του σε πλήρη ή μερική στερητική δικαστική συμπαράσταση, που το καθιστά ανίκανο για δικαιοπραξίες σχετικές με την εμπορία, οπότε η διαγραφή διενεργείται με την προσκόμιση στην αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. της σχετικής δικαστικής απόφασης, υποχρεωτικά και επι ποινή έκπτωσης από το λειτούργημά του, από όποιον ορίστηκε δικαστικός συμπαραστάτης ή από όποιον έχει έννομο συμφέρον,
ε) είτε, εφόσον πρόκειται για ομόρρυθμο εταίρο, με την έξοδο ή με τον αποκλεισμό του από την προσωπική εταιρεία, εφόσον δεν συμμετέχει σε άλλη προσωπική εταιρεία.
2. Η ανάκληση ή εξαφάνιση της απόφασης κήρυξης του φυσικού προσώπου της παρ. 1 σε αφάνεια ή η εξαφάνιση της απόφασης υποβολής του σε πλήρη ή μερική δικαστική συμπαράσταση, που το καθιστά ανίκανο για δικαιοπραξίες σχετικές με την εμπορία, δικαιολογεί την επανεγγραφή του στο Γ.Ε.ΜΗ..
3. Το εγγεγραμμένο στο Γ.Ε.ΜΗ. νομικό πρόσωπο, που είναι υπόχρεο εγγραφής, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 16, διαγράφεται από το Γ.Ε.ΜΗ. με την περάτωση της εκκαθάρισης, οπότε η διαγραφή διενεργείται ύστερα από αίτηση του εκκαθαριστή ή των εκκαθαριστών, ενός από τους εταίρους ή ενός εκ των μελών της ένωσης ή οποιουδήποτε τρίτου έχει έννομο συμφέρον.
4. Αν σε νομικό πρόσωπο της παρ. 3 που διαγράφηκε από το Γ.Ε.ΜΗ. υπάρχει περιουσιακό στοιχείο ή υποχρέωση που παραλείφθηκε στη διαδικασία της ολοκληρωθείσας εκκαθάρισης, το νομικό πρόσωπο επανεγγράφεται στο Γ.Ε.ΜΗ., μετά από αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον που υποβάλλεται στην αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. και επανέρχεται σε κατάσταση εκκαθάρισης. Η ως άνω αίτηση αναφέρει τους τελευταίους διορισμένους εκκαθαριστές και συνοδεύεται από έγγραφα που αποδεικνύουν το παραλειφθέν περιουσιακό στοιχείο ή την παραληφθείσα υποχρέωση. Μετά από έλεγχο νομιμότητας της αίτησης και των δικαιολογητικών, η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. επανεγγράφει το νομικό πρόσωπο στο Γ.Ε.ΜΗ., οπότε αναβιώνουν η διαδικασία της εκκαθάρισης και τα καθηκόντα των εκκαθαριστών. Σε περίπτωση που οι εκκαθαριστές δεν αναλάβουν άμεσα τα αναβιώσαντα καθήκοντά τους, αντικαθίστανται, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 786 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Με τον ίδιο τρόπο καταχωρίζεται στο Γ.Ε.ΜΗ. η αναβίωση, στις περιπτώσεις τελεσίδικης επικύρωσης σχεδίου αναδιοργάνωσης, παύσης των εργασιών της διαδικασίας πτώχευσης λόγω της εξόφλησης των πτωχευτικών πιστωτών, πτωχευτικής αποκατάστασης ή σε όποια άλλη περίπτωση προβλέπεται αναβίωση νομικού προσώπου.
3. Το εγγεγραμμένο στο Γ.Ε.ΜΗ. φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων, που δεν είναι υπόχρεο εγγραφής, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 16, διαγράφεται από το Γ.Ε.ΜΗ. είτε αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 29, είτε κατόπιν σχετικής αίτησης από όποιον έχει έννομο συμφέρον προς την αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ..
4. Η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. θέτει σε κατάσταση αναστολής καταχωρίσεων, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αίτησης όποιου έχει έννομο συμφέρον, εγγεγραμμένο στο Γ.Ε.ΜΗ. πρόσωπο που εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) αν αυτό δεν έχει δημοσιεύσει εμπρόθεσμα στο Γ.Ε.ΜΗ τις ετήσιες οικονομικές του καταστάσεις, εφόσον απαιτείται,
β) αν αυτό παραμένει χωρίς νόμιμη διοίκηση ή χωρίς εκκαθαριστές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τέσσερις (4) μήνες,
γ) αν ένα (1) έτος μετά τη θέση του, για οποιονδήποτε λόγο, σε διαδικασία εκκαθάρισης, δεν έχει προβεί σε δημοσίευση ισολογισμού έναρξης εκκαθάρισης,
δ) αν έχει ανασταλεί ή έχει απενεργοποιηθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του,
ε) αν δεν έχει προβεί σε διαδικασία πιστοποίησης του μετοχικού ή του εταιρικού του κεφαλαίου εντός των προθεσμιών που ορίζονται στη νομοθεσία περί εταιρικού δικαίου.
5. Η κατάσταση αναστολής καταχωρίσεων αίρεται αν εκλείψουν οι παραπάνω λόγοι, με απόφαση της αρμόδιας Υ.Γ..Ε.ΜΗ.. Μέχρι την άρση της κατάστασης αναστολής καταχωρίσεων, επιτρέπονται μόνο οι ενέργειες που προβλέπονται στο άρθρο 29, περί αυτεπάγγελτων καταχωρίσεων, διορθώσεων, μεταβολών και διαγραφών από την αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ.. Αν παρέλθει πενταετία από τη θέση του προσώπου που είναι εγγραγραμμένο στο Γ.Ε.ΜΗ. σε κατάσταση αναστολής καταχώρισης, τότε αυτό διαγράφεται αυτοδίκαια από το Γ.Ε.ΜΗ..
6. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται ηλεκτρονικά από την αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ, ή με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο από όποιον έχει έννομο συμφέρον, για τη θέση προσώπου που είναι εγγεγραμμένο στο Γ.Ε.ΜΗ. σε κατάσταση αναστολής καταχωρίσεων ή για την άρση της.