Άρθρο 27 Διόρθωση σφαλμάτων των καταχωρίσεων

1. Αν το σφάλμα καταχώρισης οφείλεται σε πράξη ή παράλειψη του υπόχρεου, η εσφαλμένη καταχώριση υπόκειται σε διόρθωση σφάλματος ή και σε διαγραφή, εφόσον ο υπόχρεος, εκ παραδρομής, καταχώρισε στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ., ή προσκόμισε στην Υ.Γ.Ε.ΜΗ. λανθασμένες δηλώσεις, πράξεις ή λοιπά στοιχεία. Η διόρθωση ή η διαγραφή πραγματοποιείται μετά από αίτηση του υπόχρεου ή των καθολικών του διαδόχων. Κάθε διόρθωση ή διαγραφή καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. πραγματοποιείται μετά από τον έλεγχο της ως άνω αίτησης και αναφέρει τον ακριβή χρόνο αυτής, την αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. και τον πιστοποιημένο χρήστη που την πραγματοποίησε. Για τις διορθώσεις ή τις διαγραφές της παρούσας ισχύουν αναλόγως τα άρθρα 18 και 19, εκτός αν οι καταχωρίσεις αφορούν σε επουσιώδη σφάλματα που δεν επιφέρουν έννομες συνέπειες σε τρίτους, οπότε η διόρθωση ή η διαγραφή συνοδεύεται από μνεία για την αναδρομική ισχύ της.
2. Αν το σφάλμα καταχώρισης οφείλεται σε πράξη ή παράλειψη της αρμόδιας Υ.Γ.Ε.ΜΗ., η εσφαλμένη καταχώριση υπόκειται σε διόρθωση σφάλματος ή και σε διαγραφή, εφόσον η Υ.Γ.Ε.ΜΗ., εκ παραδρομής, προέβη σε οποιαδήποτε καταχώριση που δεν είναι σύμφωνη με τις δηλώσεις, τις πράξεις ή λοιπά στοιχεία που υπέβαλε ο υπόχρεος. Η διόρθωση γίνεται είτε αυτεπάγγελτα από την αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ., μόλις διαπιστώσει το σφάλμα της, είτε μετά από αίτηση του υπόχρεου, των καθολικών διαδόχων του ή οποιουδήποτε τρίτου που έχει έννομο συμφέρον. Κάθε διόρθωση ή διαγραφή των καταχωρίσεων κατόπιν σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο στο Γ.Ε.ΜΗ. πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της αίτησης και αναφέρει τον ακριβή χρόνο αυτής, την αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. και τον υπάλληλο που την πραγματοποίησε. Οι διορθώσεις ή οι διαγραφές της παρούσας έχουν αναδρομική ισχύ και ανατρέχουν στην ημέρα καταχώρισης και δημοσίευσης.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 18:34 | Ιωάννα Πουλάκου/ Ζέπος & Γιαννόπουλος

    Να διευκρινιστεί ότι η σχετική πρόβλεψη περί διόρθωσης σφαλμάτων αφορά και περιπτώσεις ηλεκτρονικής σύστασης εταιρειών μέσω της e-ΥΜΣ, καθώς προς το παρόν ακόμα και σε περίπτωση επουσιώδους σφάλματος κατά την ηλεκτρονική καταχώριση των απαραιτήτων στοιχείων για τη σύσταση εταιρείας, απαιτείται ακόλουθη τροποποίηση του καταστατικού της.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 15:48 | ΕΒΕΘ

    Άρθρο 27 παρ. 1
    – Στη διάταξη που προβλέπει ότι «Η διόρθωση ή η διαγραφή πραγματοποιείται μετά από αίτηση του υπόχρεου ή των καθολικών του διαδόχων» σκόπιμο θα ήταν να μην απαλειφθεί η επιφύλαξη υπέρ της αυτεπάγγελτης διόρθωσης δυνάμει του άρθρου 29 (νυν 108 του ν. 4635/2019).
    – Στη διάταξη που προβλέπει ότι «Για τις διορθώσεις ή τις διαγραφές της παρούσας ισχύουν αναλόγως τα άρθρα 18 και 19, εκτός αν οι καταχωρίσεις αφορούν σε επουσιώδη σφάλματα που δεν επιφέρουν έννομες συνέπειες σε τρίτους, οπότε η διόρθωση ή η διαγραφή συνοδεύεται από μνεία για την αναδρομική ισχύ της», δεδομένου ότι δεν προσδιορίζεται με νομοθετική διάταξη κατά τρόπο σαφή και ορισμένο η έννοια του επουσιώδους σφάλματος, καταλείπεται ευρύ πεδίο διακριτικής ευχέρειας σε εκάστη Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. και, εξαιτίας της ασάφειας της έννοιας, υπάρχει βάσιμος κίνδυνος χειρισμού όμοιων περιπτώσεων με διαφορετικό τρόπο ανά Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. Ο παραπάνω κίνδυνος καθιστά αναγκαία την πρόβλεψη της δυνατότητας προσφυγής στο Δικαστήριο για την κρίση περί αναδρομικής ή μη ισχύος της διόρθωσης ή διαγραφής, δυνατότητα που υπήρχε στο αντίστοιχο (ισχύον) άρθρο 106 παρ.1 δ’ του ν. 4635/2019 και αναιτιολόγητα εξαλείφθηκε από το νομοσχέδιο.

  • 26 Ιανουαρίου 2022, 21:33 | Τάσος Θεοφίλου

    Αντίθετη διάταξη στην Οδηγία 2017/1132. Η Οδηγία 2017/1132 προβάλλει προληπτικό έλγχο νομιμότητας πριν την πράξη καταχώρισης και όχι μετά δηλαδή κατασταλτικό. Έτσι το Μητρώο γίνεται λιγότερο έμπιστο οι τρίτοι θέτουν θέμα εμπιστοσύνης των καταχωρίσεων και βάλλεται ο χαρακτήρας του Μητρώου. Δεν συναντάται σε άλλες χώρες της Ευρωπης αλλά και σε τρίτες χώρες. Στην Κύπρο όλες οι πράξεις που δημοσιεύονται έχουν έλεγχο νομιμότητας πριν αυτές καταχωρισθούν.