Άρθρο 26 Διαδικασία αυτόματης καταχώρισης και δημοσίευσης στο Γ.Ε.ΜΗ. (άρθρο 13 ι της Οδηγίας 2017/1132)

1. Καταχωρούνται και δημοσιεύονται αυτόματα στο Γ.Ε.ΜΗ., με ευθύνη του υπόχρεου, χωρίς προηγούμενη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας:
α) οι πράξεις και τα στοιχεία, η δημοσιότητα των οποίων έχει δηλωτικό χαρακτήρα,
β) oι πράξεις και τα στοιχεία που απαιτούν έλεγχο νομιμότητας, η δημοσιότητα των οποίων έχει συστατικό χαρακτήρα, υπό την επιφύλαξη της παρ. 2 και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περιβληθεί τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, με τη μορφή και το περιεχόμενο των πρότυπων πράξεων.
2. Από την αυτόματη καταχώριση και δημοσίευση των πράξεων και στοιχείων της παρ. 1 εξαιρούνται οι πράξεις εταιρικών μετασχηματισμών του ν. 4601/2019 (Α΄ 44).
3. Για τις αυτόματες καταχωρίσεις της περ. α’ της παρ. 1, ο έλεγχος πληρότητας πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και οι σχετικές δηλώσεις, πράξεις και στοιχεία μπορούν να υποκαθίστανται, με την υποβολή σχετικής ηλεκτρονικής δήλωσης στο Γ.Ε.ΜΗ., η οποία απαιτεί συγκεκριμένα δεδομένα, χωρίς να απαιτείται η συνυποβολή των σχετικών εγγράφων.
4. Αν μετά από τακτικό ή έκτακτο δειγματοληπτικό έλεγχο που διεξάγεται από την αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ., διαπιστωθεί μη τήρηση της νομοθεσίας περί εταιρικού δικαίου ή η καταχώριση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και δεδομένων, εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 29, περί αυτεπάγγελτων καταχωρίσεων, διορθώσεων, μεταβολών και διαγραφών και, κατά περίπτωση, επιβάλλονται οι ποινικές κυρώσεις που επισύρει ο ν. 1599/1986 (Α’ 75) και οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 51 του παρόντος. Οι πρότυπες συμβολαιογραφικές πράξεις της περ. β’ της παρ. 1 δεν υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο από τις αρμόδιες Υ.Γ.Ε.ΜΗ..

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 22:44 | ΛΙΤΣΑ ΣΙΑΚΚΑ

    Η παρ β να συμπληρωθεί « … με τη μορφή και το περιεχόμενο των πρότυπων πράξεων τροποποίησης ΙΚΕ, ΟΕ & ΕΕ», κατά εφαρμογή της ΚΥΑ.

  • 3 Φεβρουαρίου 2022, 16:58 | ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Αναφορικά με το αρ. 26 παρ. 1: Επειδή το ΓΕΜΗ δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο κατασταλτικά αλλά και προληπτικά, να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο οι πράξεις που αφορούν στον ορισμό του διοικητικού συμβουλίου και της νόμιμης εκπροσώπησης των εταιρειών να μην υλοποιούνται αυτοματοποιημένα αλλά να υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας από τις ΥΓΕΜΗ.

  • 24 Ιανουαρίου 2022, 09:20 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΚΡΑΝΗΣ

    Καλό θα ήταν στην παρ1 στο α να προστεθεί ότι για τις αιτήσεις των Διοικητικών Συμβουλίων να γίνεται έλεγχος ορθότητας και πληρότητας των στοιχείων των προσώπων που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο από τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ